NHL:n parhaat kolmosketjulaiset

  • 7 006
  • 19

hwallen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, Arsenal
Jatkoa Vigil Igniksen ansiokkaalle keskustelunavaukselle NHL:n nelosketjuista.

Tavoitteena keskustelua seuraavien aiheiden ympäriltä:

Millainen rooli kolmosketjuilla nyky-nhl:ssä yleensä on ja millaisia tavoitteita hyvälle sellaiselle on? Puolustaminen, taustatuki maalien muodossa, vastapuolen huippuketjujen pimentäminen?

Miten roolittaisit kolmosketjun pelaajat ja millainen suosikkijoukkueessasi on?

Esimerkki huikeasta kolmosketjusta?

Oma suosikkini kolmosketjuun Wildissa on viiksimies Clutterbuck. Vetää joka matsissa täysillä, osaa taklata ja taklaa jämäkästi (+paljon) ja omaa stydin rannelaukauksen. Viime aikoina muodostanut kolmosketjun rungon kera Cullenin. Tehnyt 12 maalia tälle kaudelle ja johtaa nhl:n taklaustilastoa suorastaan ylivoimaisesti. Peliaikaa tulee noin 15 minuuttia ottelua kohden. Mitä vielä voi vaatia yksittäiseltä kolmosketjun pelaajalta? Viiksetkin ovat hienot!
 

Apmp-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, TPS
Itse pidän loistavana esimerkkinä hyvästä kolmosketjulaisesta Danny Clearya. Clutterbuck on toki myös hyvä. Clearylla oli ennen epäonnista loukkaantumistaan tällä kaudella 35 ottelussa 16 maalia. Cleary on siitä hieno pelaaja, että hänet voi laittaa pelaamaan lähes mihin tahansa rooliin. Ykköskenttään kulmavääntöihin ja maalineteen, tai neloskenttään puolustavaan rooliin. Yleisesti ottaen kuitenkin kuvittelisin, että Clearya pidetään kolmosketjulaisena. Cleary taklaa, omaa kohtuu hyvän vedon ja kädet, on jopa suhteellisen nopea, lisäksi vielä on ilmeisen pidetty joukkueen sisällä ja omaa pienen potentiaalin jopa varakapteeniksi. Ainiin, Clearyn voi laittaa myös pelaamaan YV:tä tai AV:ta ja molempia hän tällä kaudella ennen loukkaantumistaan pelasi. Siis jopa YV:tä Detroitin suht nimekkäässä porukassa. Clearyn peliaika tällä kaudella keskimäärin 15:50 ottelua kohden.

Toinen esimerkki olisi kauden '08-'09 Jiri Hudler. Hudlerilla on loistavat kädet, hyvä peliäly ja kohtuullinen veto. Suurimmat puutteet ovat luistelussa sekä ennenkaikkea fyysisyydessä. Vähemmän fyysisessä KHL:ssä viime kaudella Hudler takoikin piste per peli tahtia koko kauden (oliko se nyt 54/54 vai 56/56 en muista), mutta tällä kaudella NHL:ssä on vauhti hyytynyt ja Hudler on suoraan sanottuna flopannut täydellisesti. Viimeisessä 5 ottelussa on tosin syntynyt 5 tehopistettä joten ehkä pian Hudlerkin alkaisi nousta tasolleen. Tällä kaudellahan Hudler olisi lähinnä sopeutunut otsikon "NHL:n huonoimmat nelosketjulaiset" alle.

Yleisesti ottaen pitäisin kuitenkin hyvänä kolmosketjulaisena sellaista kaveria, jolla on hyökkäyspäässä jonkinnäköistä pisteidentekopotentiaalia, puolustuspäässä tunnollinen ja pystyy pelaamaan erikoistilanteissa. Eli juuri esimerkiksi Cleary, Clutterbuck tai vaikkapa Travis Moen.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Clearyä meinasin itsekin ehdottaa, mutta Apmp- ehti ensin.

Phillyn kolmoskenttä on tämän kauden rosterilla aina kova, ketä siellä nyt sitten vuorollaan pelaakin.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Bulls, Arsenal, Canucks ja Three Lions
Minut vakuutti aikanaan Ducksien mestaruus keväänä heidän Moen-Påhlsson-Niedermayer trionsa. Vastustajan tähdet pysyivät kurissa ja tehoja syntyi erittäin paljon.

Mitä Vancouveriin tulee niin viime vuoden Demitra-Welwood-Bernier, ketju oli ehkäpä joukkueen heikoin osa-alue. Odotan plaoffseja innoissani, kun tämän vuoden Torres-Malhotra-Samuelsson vitja on huomattava edistys-askel viime vuoteen verrattuna. Mitä lähemmäs kevät tulee sitä tärkeämmiksi osa-alueiksi korostuvat puolustaminen sekä fyysisyys ja niissä tämä ketju oli selvästi viime vuotista edellä. Etenkin Manny Malhotra on monen puolueettomankin analyytikon papereissa noussut liigan kärki pelaajien joukkoon pelipaikallaan. Playoffseissa nimittäin kolmosketjun sentterin aloitustaito on yksi hyvin merkittävä osa-alue hänen peliään.
 

Iggy12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Sharks, Flyers, KalPa, Jarome Iginla
Philadelphialla ei ole varsinaista kolmoskenttää kun kaikki kolme ensimmäistä ketjua pelaavat vuorotellen ja nelonen jämävaihdot. Ihannetilanne on jos saa kasattua kolme hyökkäävää ketjua. Vain liigan kärkijoukkueilla on tähän mahdollisuus mm. Philadelphia, Detroit ja Vancouver. Kolmosen pitäisi olla käytännössä monipuolisin ketju. Heidän pitäisi puolustaa moitteettomasti ja kykeneä tekemään hyvää hyökkäyspeliä. Nelosketju pelaa puolustussuuntaan ja sulkee vastustajan tähtipelaajia ja ykkös-ja kakkosketjun vastuu on hyökkäyspelissä. Kolmonen on sitä välimaastoa. Daniel Cleary on erittäin hyvä kolmosen pelaaja ja Cal Clutterbuck on perinteinen taklaaja. Pitkälti on kiinni materiaalin laajudesta, että miten tasokkaita pelaajia voi käyttää kolmosessa.
 

McJokke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sharks, Pelaajat: Joe Thornton,Ron Hextal
Etenkin Manny Malhotra on monen puolueettomankin analyytikon papereissa noussut liigan kärki pelaajien joukkoon pelipaikallaan. Playoffseissa nimittäin kolmosketjun sentterin aloitustaito on yksi hyvin merkittävä osa-alue hänen peliään.

Itse olen sitä mieltä, että Malhotra on kaikkea mitä kolmosketjulaiselta voi vain toivoa. Liigan yksi parhaista aloittajista ja osaa tehdä pisteitäkin ja samalla puolustuspelaaminen on esimerkillisellä tasolla. Taklauksiakin tulee ja tarvittaessa puolustaa joukkuettaan hanskoittakin. Tähän kun lisää vielä sen, että miestä voi heitellä mihin kenttään tahansa ja aina tietää mitä saa. Valmentajan unelmapelaaja.
Oli todella hienoa nähdä Manny edes yhden kauden ajan omassakin suosikkijoukkueessa.
 

Vigil Ignis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo, Boston, Skins.
Mielipiteitä ehdotuksista:
- Clutterbuck: kuten Iggy12 totesi, puhdas taklaaja ei eväitä ylempiin ketjuihin, ei tuuraajaksikaan.
- Cleary: taitaa olla tämän hetken paras kolmoslaituri, eväitä moneen hommaan.
- Hudler: no ei todellakaan! 1-2 ketjun pelaaja, elää tehopisteistä.
- Moen: hyvä kolmosketjulainen
- Phillyn "3": ketä pelaa Philadelphian kolmosessa? Taas peesaan Iggy12:sta, laaja materiaali, kolme tasaista hyökkäysketjua.
-Malhotra: hyvä valinta, kaikki hommat hoituu vähintäänkin arvosanalla hyvä.

Yhdyn muiden mielipiteisiin kolmosketjulaisten ominaisuuksista, monipuolisia ukkoja tulisi olla, varsinkin perinteisesti kasatussa jengissä jossa 1-2 ketjuilla on vastuu scoraamisesta, 3. koittaa paimentaa vastustajan parhaita ja nelonen aiheuttaa hämminkiä, noin kärjistäen.

Itse olen aina ollut roolittamisen ja kovan pelin ystävä.
Nykysin parhaita äijiä MUN kolmosketjuun olisi Mike Fisher, Steve Ott, Matt Cooke ja Paul Gaustad. Kaikki enemmän tai vähemmän tunnettuja siitä että heitä vastaan on uittumaista pelata, osaavat puolustaa, taklata, ärsyttää, kiekkokin pysyy lavassa ja punalamppu syttyy kymmenen kertaa kaudessa. Fisher tosin "vähän liian hyvä", Gaustad nelossentteriksi unelmamies, Cooke ei kyllä kuulu ylempiin ketjuihin ollenkaan.... Kun noi saivartelut unohtaa niin tossa on kuitenkin parhaat. Ugh.
 

Jabbbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Suomi - tuo maailman suurin 3. ketju. Kumma kun ei yhtään meikäläistä ole vielä nostettu pinnalle tässä ketjussa! Eikö me ollakaan, vastoin kaikkia käsityksiä, edes sitten siinä omimmassa roolissa parhaita?

Vakavasti ottaen... tilannehan olisi ideaali juuri silloin kun ei tarvitsisi miettiä mitään 3. ketjun statuksia. Jos itse saisin kasata joukkueen, niin hyökkäyksen suhteen haluaisin sen olevan hyvin samankaltainen kuin tämän hetken Flyers. Syvyyttä heiltä löytyy vaikka muille jakaa. Joukkueessa on melkeinpä se 10 hyökkääjää, joita voidaan pyörittää koostumuksissa 1. ja 3. ketjun välillä. Siinä on todellinen dream attack.
 

Saikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhmät ihmiset ja epähauskat läpät.
Clutterbuckin hyökkäyspään taitojen "vajaavaisuuteen" todettakoon nyt sen verran että jannu vetää Wildissa kakkosylivoimassa, ykkös-AV:ssa ja omaa ihan helvetin hyvän rannelaukauksen. Sanon suoraan että kyseessä on NHL:n top-3 kolmosketjun pelaaja kun katsoo kokonaisuutta. Tajuttoman hieno pelaaja.
 

Iggy12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Sharks, Flyers, KalPa, Jarome Iginla
- Phillyn "3": ketä pelaa Philadelphian kolmosessa? Taas peesaan Iggy12:sta, laaja materiaali, kolme tasaista hyökkäysketjua.

Ei niillä edelleenkään ole varsinaista kolmosketjua, vaan oikeastaan kolme ykkösketjua, jotka pelaavat tasaisesti. On siellä kuitenkin hyviä kolmosketjun tyylisiä pelaajia kuten Andreas Nödl aj Darrol Powe. Luotettavia ja monipuolisia pelaajia on. Välillä sitten peluutetaan kolmosessa Mike Richardsia ja Jeff Carteria...

Voisi myös nostaa esiin Sean Averyn NY Rangersista. Siinä olisi ihan täydellinen kolmoskentän laituri. Ärsyttää, taklaa, luitelee ja tekee silloin tällöin pisteen jos toisenkin.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Matt Cooke - Rotta, ärsyttäjä, likainen pelaaja... Cookea voi kuvata monilla sanoin ja kyseessä onkin liigan todennäköisesti vihatuin pelaaja.. Mutta kaikista näistä puolistaan huolimatta Cooke todella osaa pelata lätkää ja on ehdottomasti yksi liigan parhaista kolmoskentän pelaajista. Osaa oman roolinsa täydellisesti ja on erinomainen joukkuepelaaja. Loistava kahdensuunnan pelaaja. Taklaa paljon ja kovaa, ja useimmiten ihan puhtaasti. Hyvä puolustamaan ja karvaamaan, puolustaa tarvittaessa joukkuekavereitaan, hyvä luistelija, erinomainen av-pelaaja ja yv:llä voi pelata maskimiehenä. Painaa aina 110 lasissa. Tekee kaudessa tasaisen tarkkaan sellaiset reilut 30 pistettä, mikä on loistava määrä kolmoskentän pelaajalta. Cooke on pelaaja, josta on helppo pitää tämän ollessa omassa joukkueessa, ja puolestaan helppo vihata tämän pelatessa vastustajan riveissä.

Jordan Staal oli parin viime kauden ajan liigan paras kolmoskentän pelaaja, vaikkakin sai vastuuta paljon enemmän kuin tavallinen kolmoskenttäläinen. Tällä kaudella ollut kuitenkin sivussa lähes koko kauden ja rooli on jo kakkoskentässä, joten ei enää kuulu tähän keskusteluun.

Kingsien Michal Handzus on myös yksi liigan parhaista kolmoskentän pelaajista ja ollut sitä jo pitkään, vaikka hänestä ei paljoa puhutakaan. Loistava aloittaja ja kahden suunnan pelaaja, ja taitaa myös pisteiden teon ihan kohtuullisesti.

Myös jo aiemmin mainitut Danny Cleary, Manny Malhotra ja Cal Clutterbuck ovat kolmosketjulaisten eliittiä ja tähän samaan kastiin kuuluu myös Bluesin Jay McClement.
 

Iggy12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Sharks, Flyers, KalPa, Jarome Iginla
Hyviä roolipelaajia löytyy... Etenkin silmään pisti Los Angelesin Wayne Simmonds, Buffalon Rob Niedermayer, Ottawan Nick Foligno, Floridan Steve Bernier, Phoenixin Vernon Fiddler. En ole nyt seurannut miten hyvin ovat pelanneet, mutta kaikki sopivat pelityyliltään kolmoseen.
 

Vigil Ignis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo, Boston, Skins.
Simmondsille sulka kotsaan kun hakkasi viime yönä yhden suosikeistani Francis Bouillonin, prkl. Toisella silmällä Simmondisia olen vähän seurannut juuri tuon hanskaamisosaamisen takia, mutta en oikein osaa sanoa minkä roolin pelimies. Viime kaudella teki kyllä ihan OK tehot peliaikaan suhteutettuna ja taisi enimmäkseen kolmosessa skrinnailla, hmmmmm...

Cluttebuckilla 12 byyriä, joukkueensa paras maalintekijä (yhdessä Brent Burnsin kanssa, mitä tämä kertoo Minnesotan hyökkääjistä?), okei osaa se scoratakin, sorry by bad.
 

Whisky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks, Hawks, Flyers, Boston ja Kalpa
Itse nostaisin esille Toronton Colby Armstrongin, vaikea kausi loukkaantumisineen menossa, mutta parhaimmillaan todella hyvä kolmosketjun pelaaja.
 

hwallen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, Arsenal
Yhteenveto

Ajattelin tässä tehdä pientä yhteenvetoa jo puhutusta.

Kolmannen ketjun ja sen pelaajien tärkein ominaisuus näyttäisi olevan (melko yksimielisesti) monipuolisuus. Eli pitää osata puolustaa, tehdä maaleja ja rikkoa vastapuolen peliä. Näistä suurin painotus lienee puolustustaidolla ja vastapuolen huippujen himmentämisellä. Cleary, Malhotra, Clutterbuck ja Ducksin mestaruuskauden kolmosketju ovat nyky-nhl:stä paraatiesimerkkejä.

Seuraava kysymys menee hieman ketjun aiheen rajamaille, mutta toivottavasti herättää jotain ajatuksia. Tälläkin foorumilla näkee usein lentäviä lausahduksia siitä kuin Suomen jääkiekkomaajoukkue on lähinnä neljä kolmosketjua tai kuinka suomalainen jääkiekko tuottaa vain kolmosketjulaisia. Kuitenkaan esimerkiksi tässä ketjussa ei vielä ole mainittu yhtään suomalaista pelaajaa. (Kävisikö Korpikoski esimerkiksi?) Monipuolisuuden ja puolustuspelaamisen kaiketi katsotaan yleensä olevan suomalaisten valtteja jääkiekossa. Siispä, pelaako nhl:ssä tällä hetkellä suomalaisia "kolmosketjulaisia" huipputasolla? Pitääkö edellä mainittu "lentävä lause" paikkansa?

Toinen kolmosketjuja koskeva seikka liittyy aiemmin mainittuun "Philadelphian tapaukseen". Flyersin kolme ensimmäistä ketjua ovat pikemminkin ketjut 1a, 1b ja 1c kuin 1,2,3. Löytyykö näistä ketjuista taas "kolmosketjulaisen" mallin mukaisia pelaajia? Onko nhl:ssä tällä hetkellä muita tähän kaavaan sopivia joukkueita tai onko lähivuosina ollut vastaavia? Palkkakattojärjestelmä tekee mallista pidemmällä aikavälillä lähes mahdottoman ylläpitää, mutta onko se siitä huolimatta tavoittelemisen arvoista vai pitääkö vanha 1 (hyökkäys), 2 (hyökkäys), 3 (puolustus), 4 rikkova -malli vielä pintansa?
 

Kummeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Washington Capitals
Lueskelin näitä vanhempia ketjuja ja huomasin, että Matt Hendricks on nostettu pikaisesti esiin tuolla "Parhaat nelosketjulaiset" -ketjussa. Mielestäni kuitenkin Hendricks kuuluu mieluummin tänne kolmosketjulaisten sekaan, koska hän ei ole ihan täysverinen nelosketjun 150 kiloinen jyrä, ja Hendricks pelailee nykyään Capitalsin kolmoketjussa.

Ensinnäkin, pisteitä tältä kaudelta on kasassa 56:ssa ottelussa 7+11=18, millä hän sijoittuu Capsin sisäisessä pistepörssissä sijalle 9. Laukauksia on 85 kpl. Minut kyllä vähän yllättää, että +/- tilasto on -2 pakkasella, tuota ei voi laskea Hendricksin vahvuudeksi, mutta silti Washingtonista löytyy huonompiakin.

Keskimäärin jääaikaa ottelua kohden on tullut 11:44, ja rangaistusminuutteja 84min, jolla Hendricks johtaa Capitalsin jäähypörssiä.

Taklaustilastossa Hendricks on Capitalsin kolmantena 119:lla taklauksella. Blokattuja laukauksia on 28, mikä on ihan OK tilasto hyökkääjältä ja tuolla peliajalla. Kiekonmenetyksiä on vain 5 ja kiekonriistoja sen sijaan 15. Hendricks on voittanut 87:stä aloituksesta 55,3%.

Tappeluita tällä kaudella on ollut yhteensä 12, ja sen lisäksi hän raastaa vastustajien hermoja ja puolustaa tarvittaessa omiaan.

Lisätään vielä loppuun Youtubelinkki Matt Hendricksin upeaan läpiajomaaliin: http://www.youtube.com/watch?v=zF0awuqB3Kk
 

AJTSS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars, TPS
Ja Hendricksille tänäänkin 0+1. +/- +1.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Ainakin itse näen että syynä ettei noita suomalaisia hyviä kolmosketjulaisia NHL:ssä nykyään ole siinä että pääasiassa ne pelaajat jotka tuollaisia ovat menevät mieluummin pelaamaan KHL jossa saa parempaa liksaa ja enemmän vastuuta. Nykyään ainakin tuntuu siltä että rapakon taakse lähtee pääasiassa vain maalivahteja ja sellaisia joilla on eväitä pelata kärkiketjuissa (joita ei tunnu olevan paljoa).
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Jack Skille kuuluu tähän. Perustelut otteluseurannasta tai yv:llä Kanerilta. Tai Peter DeBoerilta.

Tipahdin täysin. Eiköhän tämä ketju jouda nyt lukkoon, koska minusta tuntuu, että tämän kommentin jälkeen kenestäkään kolmosketjulaisesta ei tarvitse edes keskustella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös