NHL:n paras maalivahti

  • 9 781
  • 36

Kuka on paras?


  • Äänestäjiä
    222

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Kaksi on ylitse muiden eli Lundqvist ja Rinne. Tasaisuuden vuoksi Lunkka lienee hiukan parempi, mustia pelejä tulee aniharvoin. Rinne taas parhaana päivänä voittaa mielestäni King Henrikin parhaan päivän. Tasaisuus ja luotettavuus kaataa tämän niukasti Lundqvistille.

"Yliarvostetuin" on Fleury. Koskaan ei ole takeita milloin se helppo maaliin menee.
 

Parker27

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Omasta mielestäni aika selvä top-5 on tällä hetkellä seuraavanlainen:

Tim Thomas
Henrik Lundqvist
Jonathan Quick
Carey Price
Martin Brodeaur

Nämä eivät missään tietyssä järjestyksessä ole. Rinne ei vielä tuohon listaan kuulu, ehkä joskus kuuluu ehkä ei.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Tämän kauden tilannettahan tässä äänestyksessä taidettiin kysyä?

Liigan tällä hetkellä paras maalivahti vartioi Rangersin maalia. Loput kärkiviisikosta muodostavat Kipper, Rinne, Quick ja Price, jos siis aiempien kausien suorituksia ei oteta huomioon.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Ykkösenä on Rinne, kakkosena Kipper (pakko vetää hieman kotiin päin) ja kolmantena Halak.

Rinne tulee säilymään liigan parhaimpana maalivahtina ainakin neljän-viiden seuraavan vuoden ajan, kun taas Kipperin tahti alkaa (valitettavasti) hidastumaan tuossa muutaman vuoden kuluttua. Halak tulee kuulumaan liigan kärkikastiin vielä monen vuoden ajan ja rohkenen jopa väittää, että hänen avullaan Blues voi yltää mestariksi yllättävän pian.
 

Naamavelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Rinne sai ääneni.

Mietin myös Lundqvistia. Tällä hetkellä Rinne, Lundqvist, Quick, Price ja Kipper taitaa olla parhaimmistoa. Onhan näitä samoja tässä mainittu moneen otteeseen.

St.Louisin kaksikko Halak ja Elliott ovat kyllä pelanneet loistavan kauden ja ovat ehdottomasti olleet tärkeimpiä palasia joukkueen menestyksessä. Kukapa olisi uskonut, että joukkue porskuttaa koko liigan kärjessä. Pelimäärät kuitenkin sen verran alhaisia molemmilla, että menee kategoriaan "Rask".
 

Teloch

Jäsen
Yhden äänen annoin ja se lähti King Henrikille varsin pienen pohdinnan jälkeen, vaikka vaihtoehtojen lista oli pitkä. Ilahduttavan vähän nuo Crawfordin kaltaiset huumorivaihtoehdot ovat keränneet kannatusta.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Tein tuossa joku aika sitten tilastoa maalivahtien välisistä voimasuhteista ja sitä hieman muokkaamalla voisin saada aika hyvän rankingin tämän hetken molareista.

Kysyin nyt palstalaisilta, että mitä tekijät ottaisin huomioon viimeiseen rankingiin?

Tällä hetkellä kaavassani on kahden edellisvuoden runkosarjan statsit näin: pelimäärä miinuutteina suhteessa muihin (Kipper ykkösenä), voittoprosentti suhteessa muihin (Jimmy Howard ykkösenä), päästettyjen maalien keskiarvo (Jonathan Quick ykkösenä) ja torjuntaprosentti (Cory Schneider ykkösenä). Lisäksi tuota voittoprosenttia olen alipainottanut ja torjuntaprosenttia ylipainottanut tällä jaolla:

Pelimäärä: 25%
Voittoprosentti 12,5%
GAA 25%
Torjuntaprosentti 37,5%

Tämän mielestäni pitäisi ottaa huomioon suurinpiirtein kaikki, mistä aina kiistellään. Maalivahti joka pelaa paljon, eli tekee paljon töitä, tälle pitää antaa arvostusta. Mutta paras ei välttämättä pelaa eniten ja paljon pelaava taas kärsii heikommista tilastoista kun pelaa väsyneempänä. Joku vähemmän pelaava taasen pysyy freesinä ja säilyttää siten jatkuvasti hyvät tilastot. Pelit vastustajien tason mukaan olisi toki hyvä ottaa mukaan, mutta se on hankalampi tilastoista noukkia, vaatii liian kovan työmäärän tähän hätään.

Torjuntaprosentti on ehkä eniten maalivahdin kyvyistä kertova tilasto, yksinkertaisesti kuinka hyvällä prosentilla limppu tarttuu. Mutta sekin voi olla harhaanjohtava, tulee paskoja laukauksia jne. jos joukkueen pelityyli suosii huonosta sektorista tulevia vetoja ja pelitapa perustuu vahvaan oman pään rebound controlliin, kuten Bostonin kohdalla on spekuloitu. Joukkuetta vastaan lauotaan paljon mutta huonosta kulmasta. Otetaan toki se siis mukaan, mutta ei yksioikoisesti mennä silläkään.

Päästettyjen maalien keskiarvosta on paljon kiistelty, että se tulee pääasiassa joukkuepuolustuksen hyvyydestä ja niinhän se toki onkin, osittain. Mutta on myös maalivahdille eri asia pelata voittavan joukkueen takana vähillä torjuntamäärillä, kuin jatkuvassa kiekkosateessa. Kun voittavasta maalivahdista puhutaan, niin tämä on juuri se kyky mitä pitäisi olla. alhainen GAA ja voittoprosentti on siksi hyvä ottaa huomioon. Eri asia on sitten, että millä painoarvoilla? Sitä tässä voisi vielä säätää, ennenkuin lyön luvut julki.

Olisko sittenkin parempi jakaa kolmeen osaan nuo suhdeluvut ja yhden kolmanneksen yhdistäisi GAA ja voittoprosentti? Silloin ehkä joukkueen merkitys ei ylipainottuisi liikaa.

Parempi näin?

Työmäärä, eli Ice-time = 33%
Voittoprosentti 16,7%
GAA 16,7%
torjuntaprosentti = 33%

Vaiko torjuntaprosentille se suurin arvostus? 30-15-15-40 esim? Jättääkö voittoprosentti vielä pienemmälle tai jopa kokonaan pois? Pitäisikö tilastot ottaa pitemmältä aikaväliltä kuin kaksi vuotta? Monelta nuorelta vahdilta ei tosin niitä löydy, siksi typistin aikavälin lyhyemmäksi, vaikka neljän vuoden tilastotkin toki löytyy.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Monelta nuorelta vahdilta ei tosin niitä löydy, siksi typistin aikavälin lyhyemmäksi, vaikka neljän vuoden tilastotkin toki löytyy.

Mielestäni kaksi vuotta kertoo aika hyvin sen, että kuka on juuri nyt maailman paras. Neljässä vuodessa voi molarille tapahtua paljon, kysykää lisätietoja Jose Theodorelta. Toki yhden kauden komeetta vääristää helpommin kahden kauden tilastoa kuin neljän kauden, mutta olen silti kaiken kaikkiaan sitä mieltä, että maailman tämän hetken paras maalivahti ratkeaa, kun kriteerejä ei viedä liian kauas menneisyyteen.

Aika monen maalivahdin taso viime aikoina laskenut, ainakin tilastojen valossa. Fleury ja Howard ehkä eniten notkahtaneet.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Mielestäni kaksi vuotta kertoo aika hyvin sen, että kuka on juuri nyt maailman paras. Neljässä vuodessa voi molarille tapahtua paljon, kysykää lisätietoja Jose Theodorelta. Toki yhden kauden komeetta vääristää helpommin kahden kauden tilastoa kuin neljän kauden, mutta olen silti kaiken kaikkiaan sitä mieltä, että maailman tämän hetken paras maalivahti ratkeaa, kun kriteerejä ei viedä liian kauas menneisyyteen.

Aika monen maalivahdin taso viime aikoina laskenut, ainakin tilastojen valossa. Fleury ja Howard ehkä eniten notkahtaneet.

Lisäksi vielä ihan järjestään jokaisella vahdilla ainakin torjuntaprosentti menee ylös alas vuorovuosin. Siksi tuo kahden vuoden KA näytti aika hyvältä tasaamaan yhden kauden ihmeitä ja yhden kauden alisuorittajia.

Näillä siis mentiin:

1/8 voittoprosentti
2/8 pelatut minuutit
2/8 päästettyjen maalien keskiarvo
3/8 torjuntaprosentti

Jokaisen kategorian paras lukema tarkoittaa arvoa 1.000. Esim. Kipperin ja Cam Wardin lähes identtinen jääaika edelliseltä kahdelta vuodelta on NHL:n suurin, joten heidän 83,7% maksimaalisista pelatuista minuuteista on se arvo, johon muiden pelaajien jääaikaa verrataan. Lundqvistin jääaika kahdelta edelliskaudelta on on 78,3% maksimista, joten hänen suhdelukunsa tässä kategoriassa Kipperin lukuun nähden on 78,3/83,7 = 0.935. Samat suhdeluvut otetaan jokaisesta kategoriasta ja lasketaan edellämainutulla jaolla painotettu keskiarvo.

Ja tässä kahden edelliskauden "Vezina"-ranking:

1. Henrik Lundqvist 0.958
2. Jonathan Quick 0.954
3. Pekka Rinne 0.942

Siinä on oikeastaan varsin selkeä TOP3. Henrik Lundqvist ei ollut yhdessäkään kategoriassa paras, mutta tasaisesti lähimpänä kärkiarvoja.

Loput Top10 maalivahdit:

4. Marc-Andre Fleury 0.929
5. Tim Thomas 0.927
6. Carey Price 0.919
7. Miikka Kiprusoff 0.918
8. Roberto Luongo 0.914
9. Antti Niemi 0.910
10. Kari Lehtonen 0.905

-----------------------

Ja loput:

11. Cam Ward 0.902
12. Ilya Bryzgalov 0.901 (ratsastaa aika rajusti edellisen Phoenix-kauden statseilla, toinen heikompi kausi Phillyllä tiputtaisi tässä rankingissa rajusti)
13. Jimmy Howard 0.896
14. Ryan Miller 0.888
15. Evgeni Nabokov 0.883 (Nabokovin kohdalla käytin poikkeuksellisesti tätä kautta ja 2009-10 kautta, koska mies ei pelannut NHL:ssä kaudella 2010-11.)
16. Jaroslav Halak 0.875
17. Corey Crawford 0.871

Eli nyt voimme todistetusti väittää, että Corey Crawford on NHL:n Top17 maalivahti!

18. Jonas Hiller 0.868
19. Martin Brodeur 0.858
20. Cory Schneider 0.847

Tässä tulee nyt ensimmäisenä kakkosmaalivahdin pelimääriä pelannut Schneider parhaana heistä. Jos Schneiderin pelimäärän kaksinkertaistaisi, niin miehen suhdeluku menisi liigan TOP3:een. Mutta se on sitten toinen asia pelata sitä isoa pelikuormaa, kuten olen jo monesti tässä todennut. Mutta Schneider näyttää erittäin potentiaaliselta NHL:n ykköseltä, koska hyvin harva kakkonen siellä saa noita loistavia tilastoja pidettyä vähällä pelimäärällä. Pelaamattomuuskin on yleensä ongelma. Se että kaveri tulee kylmänä maalinsuulle illasta toiseen ja vetää loistavasti, ei ole mitään muuta kuin loistavan maalivahdin merkki.

21. Mike Smith 0.845 (Smithiä tiputtaa viime kauden huonot tilastot, mutta joku siinä Phoenixin systeemissä ylikorostaa maalivahtia kun nyt ajatellaan miten Smithille kävi Kojootteihin saapuessaan ja miten Bryzgaloville kävi sieltä lähtiessään)
22. Ondrej Pavelec 0.841
23. Craig Anderson 0.840
24. Tomas Vokoun 0.839
25. Niklas Bäckström 0.821
26. Semyon Varlamov 0.808
27. Brian Elliott 0.804 (Elliott jäi näin alas, mutta pelimäärä on pieni ja viime kausi paljon nykyistä heikompi. Ensi kausi kertoo paljon onko kyseessä vain yhden kauden vähäpelinen ihme, vai oikeasti huipulle hypännyt uusi potentiaalinen vahti.)
28. Jose Theodore 0.803
29. Johan Hedberg 0.799
30. Michal Neuvirth 0.798

Ihan kaikkia vähemmän pelanneita en ole vielä käynyt läpi, mutta huonoimman luvun tähän asti on saanut kukapas muu kuin Peter Budaj. Itselläni oli jonkinlainen käsitys änärin huonoimmasta back-upista ja parhaimmasta ykkösestä ja molemmat ainakin näiden lukujen perusteella osui oikeaan.

xx. Peter Budaj 0.687

***


Samoilla kaavoilla laskettuna pelkät 2011 kauden arvot olivat:

1. Tim Thomas 0.954 (voitti Vezinan)
2. Roberto Luongo 0.952 (äänestyksen 3.)
3. Pekka Rinne 0.944 (äänestyksen 2.)
4. Henrik Lundqvist 0.939 (äänestyksen 4.)

Ja pelkillä tämän kauden arvoilla Top3 on:

1. Jonathan Quick 0.985
2. Henrik Lundqvist 0.982
3. Pekka Rinne 0.944

En ylläty jos sama kolmikko on 2012 Vezina-äänestyksen kärkikolmikko. NY Rangersin Los Angelesia parempi joukkueen menestys ratkaisee Vezinan tänä vuonna Lundqvistille.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös