NHL-maantiede

  • 11 985
  • 38

Fakap

Jäsen
Hyvä tv-sopimus, typerä hallivuokrasopimus sekä vieläkin hyvin nimetön jengi tekevät Islandersista melko vähän houkuttelevan siirreltävän/kauppatavaran

Puhumattakaan Yashinin sopimuksen ulosostosta ja DiPietron käsittämättömästä sopimuksesta. Kyllä se varmasti kirpaisee omistajaa kun joutuu tyhjästä maksamaan ja saa käyttää sopimuksiin ykkös-/kakkoskentällisen miehen verran vähemmän rahaa.
 

finboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampa Bay Lightning Saipa Tappara
Taitaa julkinen valta tukea joukkueita USAn puolella enemman kuin Kanadassa. Kaupunki/piirikunta rakentaa areenan, vuokraa sen edullisesti seuralle. En tieda mika on tilanne Tampassa, kuka hallin rakensi mutta esim. Pantherseille Sunrisessa olo on ollut helppoa, jos tulee vaikeuksia niin piirokunta auttaa (sovitut lainanlyhennykset, vakuutukset). Lisaksi Floridassa osavaltio jakaa myyntiveron (sales tax) palautuksia seuroille parin miljoonan taalan edesta vuodessa, tama on kaikille ammattilaisseuroille osavaltion alueella (9?, Miami, Tampa, Orlando, Jacksonville). Vuosi sitten tama miltei poistettiin ja veikkaisin etta ensi kevaana kun osavaltion parlamentti kokoontuu, se tullaan poistamaan, mika olisi oikein (taloudellinen kehitys tullee huononemaan viela pitkaan).

JOL

Hyva pointti ja totta. Suurin osa kustannuksista Tampassa tuli julkisista varoista ja sen lisaksi tietaakseni joukkue saa autojen parkkeerauksesta rahat. Ainut mista kai vielakin tappelevat on hallin verotus josta muut joukkueet saavat alennuksen mutta Lightning maksaa (maksoi) tayden hinnan.
Osavaltio ei kuitenkaan myonna suurimpia etuisuuksia vaan kunnat ja kaupungit. Kaikilla paitsi viidella kunnalla on $5000:een asti surtax, sales taxissa jotka he keraavat ja sitten jakavat niinkuin on sovittu aikasemmin. Tietaakseni osavaltio antaa $2miljoonaa vuodessa 30:nen vuoden ajan.
Tasta on vaitelty puoleen ja toiseen pitaisiko julkista rahaa kayttaa yksityisten urheilujoukkueiden tukemiseen. Omasta mielestani joukkueen kautta myos kunnat hyotyvat. Esimerkiksi pesapallossa kun Boston tai New York tulee vastaan on halli loppuunmyyty ja 1/2 vierasjoukkueen kannattajia ja aika paljon porukkaa lentaa tanne vain pelien takia ja sitten kayttavat rahaa hotelleissa, baareissa jne. Kuulemma samalla rahalla mita pohjoisessa kay pelissa voi lentaa tanne ja viettaa viikonlopun.

Siinä saakin kyllä ollla aikamoinen tosinuija, että lähtee sijoittamaan rahojansa hiekkarannalla pelaavan jääkiekkojoukkueseen.
Toivottavasta tuo oli provo tai vitsi? Mita valia silla on missa se joukkue pelaa kunhan halli tayttyy ja omistajan mielesta se on hyva sijouitus.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Toivottavasta tuo oli provo tai vitsi? Mita valia silla on missa se joukkue pelaa kunhan halli tayttyy ja omistajan mielesta se on hyva sijouitus.

Nama Floridan areenat, BankAtlantic ja St. Pete Times, taitavat olla suosituimpia areenoita USAssa. Yleensa molemmat, hallintaoikeus areenaan ja kiekkojoukkue, ovat saman omistajan hallinnassa. Siina menee kiekkojoukkue mukavana kylkiaisena ja muu toiminta areenalla tuo voitot. Toki ainakin BankAtlantic:n suhteen nayttaisi nyt silta etta koko homma olisi valumassa tappiolle, yleinen taloudellinen tilanne on melko kehno etela-Floridassa (ehka myos Tampan alueella), ihmisilla ei ole yksinkertaisesti rahaa huvituksiin.

JOL
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Columbuksen yleisömäärät ovat tippuneet selvästi, kun katsotaan työsulun jälkeisiä kausia.
Noususuuntaan päinhän nuo siteeraamasi yleisömäärät ovat parin viime vuoden ajalta. Jotenkin olin vain ymmärtänyt, että nyt Columbuksessa menee paremmin kun saatiin vihdoin voittava joukkue ja yleisö palaa hallille. En väitä olevani mikään insideri, joten vaikutelmani voi olla väärä.

Tampa Bayn osalta yleisömäärien lasku on vielä radikaalimpi kuin Columbuksella. Ensimmäisellä työsulun jälkeisellä kaudella Tampa keräsi peräti toiseksi eniten katsojia koko liigassa, mutta sen jälkeen katsojamäärät ovat tulleet ryminällä alas, itse asiassa keskiarvo on tippunut yli tuhannella katsojalla per kausi. Tampan kohdalla osan tästä voi laittaa menestymättömyyden piikkiin, mutta ei sentään kaikkea.

Kaiken lisäksi seuran omistavat "tosinujat" Oren Koules ja Len Barrie ovat tiettävästi jonkunlaisissa ongelmissa ja etsivät seuralle lisärahoittajaa. Siinä saakin kyllä ollla aikamoinen tosinuija, että lähtee sijoittamaan rahojansa hiekkarannalla pelaavan jääkiekkojoukkueseen.
Olin tosiaankin ymmärtänyt, että Lightningin vaikeudet olivat lähinnä omistajakaksikon tappelusta ja/tai rahavaikeuksista johtuvia, ei niinkään siitä, että yleisöä ja tukea ei enää alueelta tulisi. Mutta, kuten sanoin, voin olla väärässä tässäkin suhteessa.
 
Coyotes siirtyi virallisesti NHL:n haltuun.
- NHL:n aikomuksena on yhä vakauttaa Coyotesin toiminta ja myydä seura mahdollisimman nopeasti uudelle omistajalle, joka on sitoutunut pitämään joukkueen Phoenixissa, NHL:n kakkosmies Bill Daly sanoi liigan tiedotteessa.

Aika tavalla vakautusta ja elvytystä varmaan vaatii että saisi homman joten kuten toimimaan. Joukkue pelannut hyvin ja tuskin pelaajat paljoakaan välittävät näistä jutuista, mutta tilanne on tyly ja tulevaisuus näyttää vaikealta.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Coyotes siirtyi virallisesti NHL:n haltuun.
- NHL:n aikomuksena on yhä vakauttaa Coyotesin toiminta ja myydä seura mahdollisimman nopeasti uudelle omistajalle, joka on sitoutunut pitämään joukkueen Phoenixissa, NHL:n kakkosmies Bill Daly sanoi liigan tiedotteessa.

Ei tarvitse edes kristallipalloa, että voi nähdä NHL:n pitävän joukkuetta pystyssä tämän kauden, keväällä toteavan, ettei Phonixiin sitoutuvaa ostajaa ole löytynyt ja sen jälkeen myyvän seuran toisaalle.

Kaudella 10-11 Coyotes pelaa uudella nimellä Kansas Cityssä, Portlandissa, Winnipegissä tai vastaavassa paikassa.
 

ipaz

Jäsen
Ei tarvitse edes kristallipalloa, että voi nähdä NHL:n pitävän joukkuetta pystyssä tämän kauden, keväällä toteavan, ettei Phonixiin sitoutuvaa ostajaa ole löytynyt ja sen jälkeen myyvän seuran toisaalle.

Coyotesin suurin ongelma on se, että uusi halli rakennettiin Glendaleen, 20 mailin ja 30 minuutin ajomatkan päähän miljoonakaupungin keskustasta, jossa mm. NBA:n Suns pelaa. Jobing.com Arenan vieressä samaisessa urheilupuistossa on toki University of Phoenix Stadium, jossa NFL:n Arizona Cardinals (organisaatio on perustettu muuten 1898!) pelaa. Ero on siinä että normaali amerikkalainen sohvaperuna kyllä viitsii ajaa tuonne sen kerran viikossa tai kahdessa kun NFL:ää pelataan, mutta useita kertoja viikossa katsomaan lajia joka on edelleen vieras ei vaan jaksa kiinnostaa niin että halli saataisiin lähellekään täyteen. Suns myi viime kaudella US Airways Centerin 18500 paikkaa 100% tehokkuudella pomppupallopeleihinsä.

Uskon myös itse että NHL ei tätä kautta pidempään rahojaan Coyotesiin tuhlaa, vaan myy pois ostajalle joka maksaa sen suosiolla pois ylipitkästä vuokrasopimuksesta halliin ja Kojootit jäävät NHL:n historiaan. Kansas City uuden upean keskusta-areenansa turvin on vahva ehdokas ja tuossa saattaisi olla myös pieni keskilännen rivarly-mahdollisuus St. Louisin kanssa. Täysin vieras laji jääkiekko ei Kansas Cityssä ole, sillä New Jersey Devils on perustettu aikaan sinne Scouts-nimellä. IHL:ssä Blades pelasi kaudet 1990-2001, kunnes liiga lopetti toimintansa. Voittivat mestaruuden 1992. Luulen ja uskon että joko Coyotes, Predators tai Panthers ovat vuoden, parin sisällä Kansasissa.

Jos tuo Quebec Cityn hallihanke toteutuu, niin joku Atlanta surkeilla yleisömäärillään saattaa hyvinkin häipyä pohjoiseen. Kyllähän tuolla Amerikan liigoissa on viime vuosina nähty niin paljon paikkakunnanvaihtoja, ettei se nyt mikään suuri ihme olisi että niitä NHL:ssäkin tapahtuisi.

Mitä tulee aikanaan Minnesota North Starsin muuttoon Dallasiin, niin siellä oli sama syy kuin Winnipegissä sekä melkein Buffalossa ja Pittsburghissa, ja nyt Islandersin kohdalla. Vanha Met Center oli niin pieni ja surkeassa kunnossa, että silloinen omistaja Norm Green päätti tehdä todella tylyt kaupunginisien jahkaillessa uutta hallia ja näin North Stars muutti pois. Vain muutama vuosi myöhemmin päätös uudesta hallista oli tehty ja uuden NHL-joukkueen haku päällä. Loppu on Wild-historiaa. Sinänsä sääli koska North Stars oli yksi NHL:n mielenkiintoisempia joukkueita ainakin minulle 1980-90 luvun taitteessa kun seuraamisen teinipoikana aloitin.

NFL:ssä näitä samoja on nähty mm. Houston Oilersin muutettua Nashvilleen 1996, kun uutta stadionia ei meinattu saada millään aikaiseksi. Ja vain viisi vuotta myöhemmin uusi upea Reliant Stadium Houstonin keskustan liepeillä oli valmis ja laajennusjoukkue Houston Texans otettu NFL:ään. Eikä tuo kaupunki ole todellakaan mikään pyhä edes NFL:ssä. Rams ja Raiders muuttivat pois Los Angelesista (tai Rams Anaheimista) sama vuonna eli L.A. jäi kokonaan ilman NFL-joukkuetta kauden 1994 jälkeen. Eikä sellaista ole siellä vieläkään. Raiders palasi "kotiin" Oaklandiin ja Rams muutti 48:n Kalifornian kauden jälkeen St. Louisiin. Eli sinänsä jos joku alkaa ruikuttamaan, että vaikkapa Panthers ja Coyotes ovat ehtineet luomaan jo jonkinnäköisen identiteetin itselleen nykyisessä kaupungissaan, niin ei varmastikaan paljoa hetkauta jos rahat valuvat jatkuvasti hukkaan.

Se etu näillä kaikilla etelän NHL-joukkueilla on että niillä on uudet tai uudehkot hallit. Olivat ne sitten keskustassa tai kaupungin ulkopuolella, kävi niissä katsojia tai ei, mutta kun halli on kunnossa on lähteminen vaikeampaa. Se ei ainakaan ole silloin helppo selitys, mitä se oli Nordiquesille, North Starsille ja Whalersille. Mutta kyllähän se on nyt nähty ettei kiekko kiinnosta tarpeeksi Phoenixissa, Atlantassa, Nashvillessa eikä Miamissa. Nämä neljä seuraa ovat minun listassani ensimmäiset liikkujat takaisin rikkaaseen pohjoiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvin mielenkiintoinen ehdokas olisi tuo Las Vegas. Wikipediassa peräti kerrotaan että tuolle tulevalle areenalle haluttaisiin NHL-joukkue (mutta NBA-joukkue varmaankin olisi ensisijainen toive). Las Vegasin kaltaisessa kaupungissa varmasti areenalle löytyisi paljon muitakin tapahtumia kun hockeypelit.
Myös pelaajat viihtyisivät varmasti kasinoilla pokeria pelaten! Onhan se myös iso kaupunki jossa ei taida olla suurten liigojen joukkueita, joten ehkä nyt olisi urheilun aika vallata Las Vegas. Varmastikin myös turistit ulkomailta ja muualta Amerikasta kävisivät aika herkästi pelin katsomassa.

Muutenkin tuo hallipolitiikka on aika mielenkiintoista kuten yllä on mainittu. Helppo yhtyä tuohon että Coyotesin halli on väärässä osoitteessa: virhe. Olisi kuitenkin harmillista jos niin hieno areena jäisi ilman käyttöä, mutta ehkä Suns voisi harkita muuttoa sinne10 vuoden päästä. Tai luovuttaisivat hallin Glendalen kyläyhdistyksen käyttöön tai laittomien maahanmuuttajien vastaanottokeskukseksi.
Atlantaan sentään jäisi Hawks joka pelaa samalla areenalla kuin Trashers, ja Nashvillessä countrymusiikin toimijat voisivat käyttää Sommet Centeriä.
Kyllähän muuten liigan rakennuskanta on hyvässä jamassa, melekein kaikilla on 90- tai 2000-luvulla rakennettu halli, lisäksi muutama tyylikäs vanhempi halli ja sitten on Nassau coliseum...
Penguins saa uuden hallin, entä Red Wings? Joe Louis on kyllä perinteikäs ja tilava, mutta vanha. Voisi luulla että viimeisen 15 vuoden jatkuva menestys olisi innostanut rakentamaan uuden hallin. Tässä kyllä suosittelisin rohkeasti rakentamaan esim 30 000-paikkaisen hallin kunhan se aika koittaa. Samoin ihmettelen että Montrealiin ja Torontoo ei silloin rakennettu isompia halleja koska tulijoitahan olisi tunnetusti enempi kuin kapasiteetti antaa myöten. Kausikortteja myytäisi kai tuhansia enempi ja ehkä isompi kapasiteetti olisi sallinut lippujen hintojen aavistuksenomaisen alentamisen. Käsittääkseni samanlainen tilaus olisi mussakin Kanadan NHL-halleissa. Miksi siis myydä ei-oota?
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
30 000 paikkaa jäähallissa on melkoinen insinööri- ja arkkitehtityön saavutus, etenkin jos halutaan, että sieltä kauimmaisilta paikoilta näkee esim. pelaajat. Puhutaan kuitenkin 50-100% suuremmasta hallista kuin valtaosa suurimmista nykyhalleista.
 

ipaz

Jäsen
Penguins saa uuden hallin, entä Red Wings? Joe Louis on kyllä perinteikäs ja tilava, mutta vanha. Voisi luulla että viimeisen 15 vuoden jatkuva menestys olisi innostanut rakentamaan uuden hallin.

Kaveri kävi keväällä sekä Joella että Chicagon United Centerissä. Kertoi että Joella pelin katsominen oli kuin Porin Isometsässä olisi ollut: rahvas juo neljän dollarin oluita puupenkeillä, kun taas UC:ssa sai pulittaa 8 taalaa pienemmästä Budista, mutta muuten halli oli kuin hotellin aula sohvineen ja kunnon jalkatiloineen. Varmaan Detrotiin jossain vaiheessa uusi halli tulee, mutta tuskin ihan heti kun kaupungin työllisyystilanne on yksi USA:n surkeimpia monien autotehtaiden laitettua ovensa säppiin. Uusi areena tuskin on kaupungin tarvelistalla ihan ensimmäisenä. Detroitin keskusta on kuulemma täysin kuollut paikka.

NBA-joukkue Detroit Pistons pelaa muuten pelinsä 20 000 asukkaan Auburn Hillsissä, yli 50 km Detroitin keskustasta. Pistons vetää porukkaa 22000 katsojaa vetävään The Palace of Auburn Hillsiin 99,1% teholla, eli ei hallien tarvitse aina olla ihan keskustoissa. Kyllä se kaikki lähtee kiinnostuksesta asiaan ja tietysti markkinoinnista. Menestys tuo yleisöä, mutta porukka unohtaa nopeasti, jos pelit eivät kulje. Tämä nähtiin mm. Chicagossa ja Bostonissa joissa kiekkoperinteitä kyllä löytyy. "Uusista" joukkueista Floridalla, Nashvillellä ja Atlantalla on ollut aina vaikeuksia saada halliin väkeä, saatika sitten Phoenixin. Myös Islanders ja Columbus ovat sukeltaneet jo vuosia. Täyskäännöksen on tehnyt Chicago (2006 ja 2007 ka. ~12500 katsojaa, mutta viime kaudella koko NHL:n ykkönen). WWW:n poismenolla saattoi tosin olla vaikutusta asiaan.

Pittsburgh saa ensi kaudeksi uuden hallin, Edmontoniin on suunnitteilla hulppea keskusta-areena ja MSG Manhattannilla laitetaan uusiksi $ 500 miljoonalla. Eli Detroit ja Islanders ovat sen jälkeen ainoat vanhoissa ladoissa pelaavat NHL-joukkueet. Myös Calgaryn 1983 rakennettu Saddledome alkaa olemaan jo kohtalaisen vanha.

Tässä enemmän halleista kiinnostuneille: http://en.wikipedia.org/wiki/NHL_Arenashttp://en.wikipedia.org/wiki/NHL_Arenas ja http://www.ballparks.com/
 
Hieno suunnitelma tuo Edmontonin uusi areena, mutta vähän luin sitä juttua ballparksista ja siinä sanottiin että "sanotaan, että 10 vuoden päästä uusi areena on olemassa". Taitaa siis mennä muutama vuosi, mutta toivottavasti Oilers lähtee nousuun nyt.
Tokihan Islandersillakin on omat suunnitelmansa: uusi halli ja sen ympärille kokonainen uusi "kaupunginosa".
Siinäkin on omat haasteensa, kuten on nähty.
Aika monessa paikassa taitaa olla nykyään niin että ei rakenneta vain hallia vaan muutakin juttua siihen ympärille, mikä tarkoittaa lisää hintaa ja vaikeuksia, kuten myös Tampereella.
Saddledomehan on mielestäni yksi parhaista halleista, eikä sitä kai ajan hammas ole nakertanut pahemmin. Siinä on jotakin hienoa... eikä lasiseiniä tai luxus interiooria.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
NBA-joukkue Detroit Pistons pelaa muuten pelinsä 20 000 asukkaan Auburn Hillsissä, yli 50 km Detroitin keskustasta. Pistons vetää porukkaa 22000 katsojaa vetävään The Palace of Auburn Hillsiin 99,1% teholla, eli ei hallien tarvitse aina olla ihan keskustoissa.

Detroitin tilanteeseen kuitenkin vaikuttanee se, että Detroitin keskusta on pääasiassa köyhien mustien asuttamaa gettoa kun taas keskiluokkaiset lähiöt ovat kaupungin ympärillä. Ja yleensäkin sosioekonominen jakauma on voimakkaasti ei-keskustavetoinen minkä takia juuri ne maksavat katsojat asuvat siellä missä hallikin on.

Lätkä on ehkä kuitenkin enemmän työläisten laji kuin koripallo (mutu) noin seuraajamielessä, joten Wings voi sinänsä olla ongelmissa jos Detroitin taloustilanne pysyy heikkona ja tavallinen duunari-Joe ei enää kykene maksamaan lippuhintoja.
 

ipaz

Jäsen
Lätkä on ehkä kuitenkin enemmän työläisten laji kuin koripallo (mutu) noin seuraajamielessä, joten Wings voi sinänsä olla ongelmissa jos Detroitin taloustilanne pysyy heikkona ja tavallinen duunari-Joe ei enää kykene maksamaan lippuhintoja.

Varmasti näin on. Detroitissa kuitenkin myös Tigers ja Lions pelaavat aivan kaupungin kuolleessa keskustassa uusissa hulppeissa stadioneissaan. Comerica Park ja Ford Field ovat aivan vierekkäin. Mutta toisaalta baseballia ja jenkkifutista ei nyt ihan voi verrata lätkään, vaikka Wingsiä ilmeisesti kaupungin ykkösjenginä Tigersin ohella pidetäänkin. Ainakin tällä hetkellä pitkän menestysputken takia. Ja tietenkin Kanadan läheisyys vaikuttaa. Kahden viime vuoden aikana Wings ei ole enää monen yhtäjaksoisen vuoden jälkeen pystynyt myymään hallia täyteen kaikkiin 41 kotiotteluun, joka on oletettavasti seurausta kaupungin heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Myös Columbus takoo tappiota

Jutun perusteella ymmärsin, että kovaa yritystä itse kaupungillakin on joukkueen pitämiseksi siellä, verotusmuutoksia, kenties myös korisjoukkue talouden elvyttämiseksi. 12 miljoonaa kaudessa on kuitenkin takonut tappiota.

The team’s owners unsuccessfully asked that the current state budget include a tax increase on beer, wine, liquor and cigarettes in Franklin County to raise $65 million to underwrite a county takeover of the arena.

Local voters have repeatedly rejected public financing of the center, and the tax increase was opposed by members of the beer and wine industry, including brewing giant Anheuser-Busch, which operates one of its 12 U.S. breweries in the city.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös