Mainos

Nhl kuppaa isoja, isot pieniä ja pienet...

  • 1 844
  • 10

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Niin, tunnettuahan on, että suuri ja ilkeä kaikenpahanalkujajuuri Nhl ryöstää joka kesä suomalaiset suurseurat. Ikäväähän se on, ettei liigassamme luistele Kapasta, Hagmania, Vertalaa ja kumppaneita, vaan kyseiset herrat vuolevat taalereita vaihtelevalla menestyksellä jenkkilässä. No, eipä nämä Suomen suuret kovin paljon huonommaksi tässä hommassa jää, vaan parhaimmillaan jo uuden vuoden jälkeen alkavat metsästää pienempien seurojen kasvattamia tähtiä. Kuviossahan on sikäli monta käännettä, että näin voimme sääliä sekä isojen kuppaamia pieniä ja heidän jokavuotista kilvoitteluaan olemattomilla resursseilla että Nhl:n kuppaamia isoja, jotka joutuvat paikkaamaan pahimmillaan koko ykköskentän jättämän aukon. Sääli teitä!

Mutta, mutta. Mistäs nuo paikkaajat hankitaan? Minkä maan joukkueet joutuvat luopumaan tähdistään joskus jopa kesken kauden, jotta Suomen loistavaa skouttausta harjoittavat maakuntaseurat kestävät isompien tahdissa. Niin, juuri takatukkien maasta. Mitähän paikalliset valmentajat pitävät tästä tai minkähänlaisia kommentteja tsekkien jatkoajassa kirjoitellaan asiasta, olisi mielenkiintoista tietää. Mistä niitä pelaajia riittää extraliigaan, elitserieniin, nhl:ään ja sm-liigaan, kun usein kysymyksessä on nimenomaan oikea vahvistus. Aika hassua. Vai selittäisikö tämä tsekkien viime aikojen menestyksen kansainvälisesti? Tähtien jättämiä aukkoja ei paikata kallispalkkaisilla ulkomaalaisilla, vaan vastuuta annetaan nuorille --> uusia tsekkitaitureita. Tämä nyt on aivan puhdas oletus, mutta ei kai se kiellettyä ole. Korjatkoon joku, jolla asiasta on enemmän tietoa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Niinpä. Olen aieminkin täällä esittänyt kiistelyä herättäviä mielipiteitä asiantilasta. Eli kuinka kasvatamme omia junnuja NHL tähdiksi?
1.
Lasketaan ulkomaalaiskiintiötä 4:ään ja siitä edelleen 3:een.Näin Suomalaisille pelaajille aukeaa enemmän pelipaikkoja ja peliaikaa Liigassa. Pelaaja kehittyy timantiksi nimenomaan kovia pelejä pelatessaan. Suuri ulkomaalaisten pelaajien osuus johtaa seuraavaan. Kiekkoa junnu saa pitää harvemmin---> kehitys ei tapahdu aivan yhtä nopeasti Liiga ympyröihin---> Liiga valmentaja antaa vähemmän peliaikaa, koska jokainen ottelu tulisi voittaa---> Juniorimassa Liigassa saa yhä vähemmän peliaikaa---> nousee vähemmän huippuja. Suljettu Liiga ei toiveista huolimatta ole tuonut juurikaan enempää junnuja liigaan vastuunkantajiksi, vaikka näin olisi voinut olettaakin

Ongelmana on se, että EU-kansalaisten kohdalla moista kiintiötä ei edes saisi olla ja se, että pikkuseuroissa katsotaan pienen ulkomaalaiskiintiön vähentävän heidän mahdollisuuksiaan pärjätä isoja vastaan.

Pelaamalla Liigaa omin voimin(muistetaan että ulkomaalaisia sai olla 80 luvulla 2 ja 90 luvun alkupuolellakin vain 3) ja sitten pelaamalla kovia kansainvälisiä otteluita(maajoukkue) on Suomen kiekko mennyt vääjäämättä eteenpäin ja kasvattanut Selänteitä ja Koivuja NHL:ään. Kuinka käy seuraavan 10 vuoden aikana? Vai onko niin, että suurempi Liigajoukkueiden määrä 5:den ulkomaalaisen aiheuttaman vajauksen Liigapelaaja paikoissa? Oma mielipiteeni on, että ei. Toisaalta on muistettava, että ulkomaalaiskiintiö on ns. ”herrasmies” sopimus. EU säädöksien takia (Bosman päätöksen jälkeen) esim. ruotsalainen pelaaja ei veisi paikkaa ulkomaalaiskiintiöstä, sillä EU alueen pelaajia ei voi syrjiä kansalaisuuden perusteella(työvoiman vapaa liikkuvuus). Näin ollen ulkomaalaiskiintiön tulee olla hyväksytty kaikissa Liiga joukkueissa, jotta se toimisi. Kun tšekki kohta on myös EU jäsen ja kun katsoo tuota tšekkipelaajien määrää Liigassa... Mikä estää SM-Liigaa tulemasta DEL liigan tapaiseksi jos ”herrasmies” sopimusta ei ole? Saksalla ei paljon Selänteet ja Koivut kasva, kun ulkomaalaiset pelaa pääsarjassa. Sveitsissä on asiaan puututtu ja se näkyy viimevuosien tuloksia. Saksa on pidetty mm kisojen a-sarjassa aina laajentamalla sarjaa (iso raha eurooppalaisessa kiekossa asuu saksanmaalla). Enää viimeksi kun putosivat, niin ei sentään kehdattu 16:sta joukkueesta laajentaa. Näin voi käydä täälläkin, jos ”herrasmies" sopimusta ei ole. Pelaajatuotanto Suomessa (eli juniori toiminta) on laajaa, mutta jotta sieltä nousee uusia Selänteitä, on juniorilla oltava realistinen mahdollisuus esiintyä SM-liigassa ja maajoukkueessa ja sitä myöden päästä NHL:ään. Mikäli jo kotoiseen liigan pääseminen on epätodennäköistä tulee motivoituminen vaikeammaksi ja juniorimassa määrä laskee---> vähemmän poikkeuslahjakkuuksia à vähemmän Selänteitä.

Jos Kiintiötä lasketaan, kuinka käy pienseuroille? Yksimahdollisuus turvata pienseurojen mahdollisuudet on, että jos ulkomaalaiskiintiö tiputetaan kolmeen, niin samalla määrättäisiin joukkueille palkkakatto ala NBA. Tosin tässä suurseurat haraisivat varmasti vastaan tahi vaatisivat palkkakattoa niin suureksi, että tasaavaa vaikutusta ei olisi. PlayOff tuottojen tasajako olisi myös yksi keino, mutta jälleen nousee äläkkä, että paremmin menestynyt ansaitseekin enemmän? Niin varmaan urheilullisesti, mutta olettaisin kaikkien etuna olevan tasainen ja mielenkiintoinen Liiga. NHL:n tapaan pelaajien varausoikeuksien ja vuorojen mukainen ”tasoitus” ei Suomessa onnistu.

2.
Levennetään kaukaloita. Tämä tarkoitta lähinnä Tamperetta ja Helsinkiä.

Liigassa on kavennettu kaukaloita, ja tämä on vaikuttanut suoraan kiekollisena pelaamisen vähenemiseen. Ja juuri kiekollisen pelaamisen takia eurooppalaisia halutan esimerkiksi NHL joukkueisiin. Kapeankaukalon vääntäjiä heillä on ihan omasakin takaa. Euroopasta haetaan taitoa. Kapeammassa kaukalossa taito ei nuorella pelaajalla kehity vastaavasti kuin ennen. Vastuuta juniorille tulee luonnollisesti vähän ja kiekon kanssa olet tekemisissä kovissa Liiga peleissä kapeassa kaukalossa entistä vähemmän joten kiekollinen peli ei kehity vastaavaa vauhtia. Muistetaan että esim. Lehitinen ja Koivu saivat vastuuta nuorina nimenoman isossa kaukalossa Turussa, ja kiekollista pelaamista tuli näin enemmän. Tämä ei tarkoita sitä, että pelitaidot opittaisiin Liigassa, mutta kovatasoisten pelien pelaaminen on se viimeinen hiominen pelaajan taitoihin, jolloin myös kiekon pitämisajalla ollee merkitystä.
Edellinen johtaa seuraavaan. Kiekkoa junnu saa pitää harvemmin---> kehitys ei tapahdu aivan yhtä nopeasti Liiga ympyröihin---> Liiga valmentaja antaa vähemmän peliaikaa, koska jokainen ottelu tulisi voittaa---> Juniorimassa Liigassa saa yhä vähemmän peliaikaa---> nousee vähemmän huippuja. Hentunen ja Pärssinen opettelivat kiekollista pelaamista divarissa, ja kun olivat "valmiita" menestyivät myös Liigassa.

Tämöistä löpinää. Nyt vaan kaikki kapeankaukalon kannattajat barrigaadeille yhdessä 5 ulkomaalaispelaajan kiintiötä kannattavien kanssa....
 

Wille

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Helsinki ja Tappara (ei siis Tampere :D ) ovat syynä Suomen Taitokiekon (tm) kuolemaan. Näinhän on julistettu jo pitempään.

Ja tarinankertojan mielestä se jo yksistään auttaisi pelastamaan tulevaisuuden, kun levitetään laitoja?

Jos osavika olisikin siinä, että liian aikaisin aletaan muokkaamaan nuorta ja innokkasta pelaajaa tiettyyn "voimahyökkääjän" muottiin eikä anneta pelaajien kikkailla vapaasti? Selkeä kehitys jääkiekossa on ollut se, että päästeään vähän maaleja ja tehdään itse yksi enemmän. Tämän ovat huomanneet myös juniorivalmentajatkin ja siihen suuntaan tietenkin ohjaavat oman joukkueen pelityyliä. Harva joukkue pystyy voittamaan Edmonton-pelityylillä, jossa tarkoituksena oli tehdä paljon maaleja ja lopussa katsottiin, että tuliko niitä tarpeeksi.

Tai sitten,
jääkiekossa on aina vallalla joku tietty tapa pelata, sitten joku keksii tähän vallalla olevaan pelitapaan hyvän vastataktiikan ja pikkuhiljaa kaikki muutkin alkavat pelaamaan samalla tai saman kaltaisella taktiikalla.

Yleistyksiä:
50- ja 60-luvulla monen joukkueen peli perustui pelkästään loistavan yksilön kuljetuksiin, 70- ja 80-luvulla haluttiin apinoida Punakonetta ja Edmontonia. 90-luvulla ideana oli "Ruotsi, Florida, Buffalo" -kiekko. 2000-luvun tyylisuuntauksesta on vielä vaikea sanoa kokonaisuutena mitään, sillä pari kautta ei vielä anna riittävää kuvaa.

Esimerkiksi sitä legendaarista Suomi-Neuvostoliitto-peliä vuodelta 1988 nykyään katsoessa alkaa tuskastuttamaan se, ettei miehet taklaa millään vaikka paikkoja olisi kuinka. Samaten hyökkäykseen lähdetään kuin hidastetussa filmissä ja joka jampalla on aikaa veivata kiekkoa monta sekuntia ennen kuin vastustaja edes päättää lähteä kohti.

Tämä sama ilmiö (taktiikoiden "kehitys") tapahtuu myös muissa lajeissa ja varsinkin kori- sekä jalkapallossa ei tarvitse olla asiantuntija huomatakseen muutoksen todella helposti.

Ja kyllä loppuviimeksi asian laita on aina se, ettei kaikkia voi miellyttää sen hetkinen kehitys, on se sitten mihin suuntaan tahansa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Viestin lähetti Wille
Helsinki ja Tappara (ei siis Tampere :D ) ovat syynä Suomen Taitokiekon (tm) kuolemaan. Näinhän on julistettu jo pitempään.
.

Jos mielipidettäni kaivataan tähän (ei varmaan kaivata, mutta kirjotan silti), niin kyllä Tappara ja Jokerit pelaa tämänhetken parasta kiekkoa Suomessa. Taitoa , vauhtia ja tarpeeksi kovuutta.


Ja tarinankertojan mielestä se jo yksistään auttaisi pelastamaan tulevaisuuden, kun levitetään laitoja?

Ei yksistään kaukalon koko, ei yksistään ulkomaalisten määrä, mutta molemmat ovat muutettavissa sopimalla. Toisin kuin jäljeessä (en turhaa lainaa niitä tähä, luettavissa yllä) esittämäsi junnuvalmetajien asenteet ja yleinen pelitaktiikkan apinoinnit


Ja kyllä loppuviimeksi asian laita on aina se, ettei kaikkia voi miellyttää sen hetkinen kehitys, on se sitten mihin suuntaan tahansa.

Itse asiassa en ota kantaa kiekkoilun tämän hetkiseen kehitysuuntaan, vaan siihen riittääkö Suomesta huippupelaajia jatkossakin maajoukkueesen ja NHL:ään. Tsekeistä näitä pelaajia tulee jatkuvalla syötöllä ja niin meiltäkin...toistaiseksi. Miten käy Tsekin EU jäsenyyden aikana? Kun kaikissa joukkueissa on jo 5 tsekkiä, riitauttaako se kuudes asian ja meillä on DEL.

Kaukaloasian voi toki nähdä myös ajatteluna "palataan vanhaan", mutta se ei toki ole tarkoitukseni, vaikka ehkä tuosta vasemmalta voisi niin päätelläkkin.
 

Wille

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jep, olen kyllä kanssasi samaa mieltä ulkomaalaisten pelaajien määrän kyseenalaistamisesta. Tietenkin pienemmät seurat varmasti katsovat kieroon kiintiön pienentämistä, sillä näillä ulkomaalaisilla pelaajilla on ollut tapana olla joukkueen tähtiä.

Olen myös kanssasi samaa mieltä tuon tasapäistämisen kanssa. Väitän, että on palkitsevampaa voittaa Suomen mestaruus (tai jopa runkosarja) tiukassa ja tasaväkisessä sarjassa, jossa mestariaineksia olisi vaikkapa kaikilla playoffeihin päässeistä. Tästä taas eivät pidä perinteisesti isot sekä sillä hetkellä mahdollisesti paremmat keskitason joukkueet.

:confused: Ei näihin mitään helppoja vastauksia olekaan.

edit: lauseen uudelleen muodostus
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kannanpa oman mielipiteeni mukaan soppaan.

Ulkomaalaiset pelaajat eivät ole varsinainen ongelma Suomen kiekkon tulevaisuuden kannalta. 5 Pelaajan ulkomaalaiskiintiö, jos sitä saadaan edes säilytettyä on varsin hyvä. Tämä on sentään ammattilaissarja, eikä mikään takahikiän harrasteliiga. Itse katselen mielelläni myös ulkomaisia taitureita.

Miksi Suomesta ei sitten tule jatkuvalla syötöllä Selänteitä, Koivuja ja Nummisia? Kysymykseen ei ole yhtä tai edes kahta oikeata vastausta.

1. Suomi on pieni maa, tämä asettaa tiettyjä rajoja verrattuna väkirikkaampiin maihin. Tämän realiteetin kanssa on elettävä.

2. Juniorikiekkoilussa siirryään liian aikaisin ammattimaiseen treenaamisen, hauskuus tapetaan ja moni lahjakas juniori lopettaa kiekkoilun. Mukana jatkavat nuoret joutuvat uhraamaan liian nuorena kaiken kiekkoilun eteen ja menestyspaineet kasvavat valtaviksi, jos aikoo jatkaa eteenpäin kohti ammattilaisuraa. Tässä hötinässä unohtuvat pihapelit kavereiden kanssa, joka on henkilökohtaisten taitojen kannalta äärimmäisen tärkeää. Monet nykyiset taiturit on nähty kikkailemassa ulkokaukaloissa kiekon/pallon kanssa iltamyöhään, siellä on hyvä kehitellä maila tekniikkaa.

3. Roolitus alkaa liian aikaisin juniorikiekossa, junnujoukkueet ovat liiaksi "aikuisten" joukkueiden näköisiä. Ei tuossa iässä pidä keskittyä vain yhteen osaamisen alueeseen, vaan harjoiteltava monipuolisesti, myös tulevan rooliinsa kuulumattomia osaamisalueita, lue monipuolisuus. Liian aikaisin on turha roolittaa liaan tiukasti.

Jatkan listaa kun jaksan/ehdin, mutta siinä muutamia ajatuksiani.
 
Viimeksi muokattu:

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kotimaiset pelaajat esiin

Olen Tarinankertojan kanssa samaa mieltä sekä ulkomaalaiskiintiön tiputtamisesta että kaukalon leventämisestä. Enemmän kuitenkin pyrkisin pienentämään tuota ulkomaalaiskiintiötä. Ei ole mielestäni järkeä pitää kentällistä ulkomaalaisia sm-liigan joukkueissa, vaan mielestäni kiintiö voisi olla 2-3. Tällöin joukkueet (ne jotka haluavat/joilla rahat riittävät) voisivat pitää muutamaa ulkolaista tähteä, koska ei käy kieltämän etteivätkö nämä ulkomaalaiset värittäisi sm-liigaa. Lähinnä tällä kiintiön pudottamisella taattaisiin nimenomaan tuo kotimaisten junnujen osuus joukkueiden kokoonpanoissa.

Ne pelit, jotka olen Pelicansilta tällä kaudella nähnyt, ovat olleet lähes poikkeuksetta todella viihdyttäviä (tosin tälläkin palstalla monet ovat antaneet Pelicansin pelistä toisenlaisia kommentteja) ja tunnelmaa on riittänyt niin koti- kuin vieraspeleissäkin. Kaikki tämä on suoritettu kotimaisin voimin (joka ei mielestäni kuitenkaan saa olla itsetarkoitus) ja on ollut suorastaan nautinnollista katsoa esim. Espoossa pelattuja Pelicansin otteluita, joissa Blues ei ainakaan ole vahvasti pärjännyt lahtelaisjoukkueelle. Mutta tämä kuuluukin jo selkeästi toiseen ketjuun, joten päätetään tällä erää tähän.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Rahan merkitystä on toisaalta liioiteltua. Kärpät, Pelicans ja HPK ovat nytkin pelanneet todella hyvin(Kärpät viime aikoina varsinkin). Kuitenkaan nämä joukkueet eivät ole kauheasti pelimerkkejä käyttäneet, varsinkaan Pelicans. Kuitenkin joukkueet haastavat tosissaan rikkaimpiaan, esim. Blues&IFK ovat takana, TPS suunnilleen samoissa.

Ilman ulkomaalaisiakin voi pärjätä(Pelicans), miksipä ei siis pienennettäisi kiintiötä. Mielestäni on myös puppua väittää etteikö tälläkin kaudella olisi monella seuralla realistisesti tavoitella mestaruutta. Tappara, Jokerit, HPK, Kärpät, TPS, miksei Blueskin voivat hyvin voittaa mestaruuden. Tuo on jo aika hyvin, kun vertaa moneen sarjaan.

Mitä tulee puhtaisiin taitoeroihin nuorissa, noin yksilötasolla. Suurin ero on se, että Suomessa ei enään monet nuoret harjoittele yksikseen niin paljoa. Tsekeissä, Venäjällä on normaalia vetää vieläkin ne hokkarit jalassa jäällä yksikseenkin, Kanadassakin tuo on varmaan normaalia. Harva suomalainen tuota enään tekee. Valmennuksessa suurin ongelma on liian nuorena kilpailuttaminen, mikä aiheuttaa pitkälti luovuuden tappamista.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Viestin lähetti Tatzka

1. Suomi on pieni maa,
2. Juniorikiekkoilussa siirryään liian aikaisin ammattimaiseen treenaamisen
3. Roolitus alkaa liian aikaisin juniorikiekossa,


1. Tämä on totta, mutta harrastajamäärässä olemme kuitenkin aika kilpailukykyisiä keskieiroopanmaiden ja Ruotsin kanssa. Ainakin toistaiseksi
2. Tämäkin on totta, mutta tämän muuttaminen ei onnitus jollakin yhdellä päätöksellä jossakin organisaatiossa(kuten kaukalo ja ulkomaalaiskiintiö päätökset), vaan vaatii asennemuutosta ja päätöksiä kymmenissä eri organisaatioissa. Muutos sii vaikeaa lyhyellä tähtäimellä.
3. Kuten edellä. Junjori valmennuksen asenteet muuttuvat, jos vaatimukset "huipulla" muuttuvat. Tämä on pitkä prosessi ja olen antanut itselleni kertoa, että Ilveksessä on junu toiminnassa palattu yksilötaitojen kehittämisen linjalle joukkuepelamista vastaan. Hyvä näin...

Eli etsin nopeita ja helppoja teitä uusien Selänteiden syntyyn. Pitäs varmaan itte tehä kaikki ;-P
 

belenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
RAUMAN LUKKO
1. Suomi ei pärjää ruotsille jossa jo junnuja systemaattisesti doubataan, sama saattaa kyllä olla suomessaki mutta eipä oo kukaa kärynny.

2. Taitavemmat vaihtaa helposti lajin esim. salibandyyn suomessa, toki tämä saattaa olla ruotsissakin ja jalkapallo muualla euroopassa mutta suomessa lätkäjunnuissa on minun mielestäni hiukan turhan raaka meininki eli vedetää rankkoja treenejä jo d-junnuista alkaen.
Tappaa äkkiä mielenkiinnon jos joutuu esim 5 kertaa viikossa vetämään 2 tunnin treenit verenmaku suussa.

3 mitä pitäs tehdä

A. saada harjoitukset olemaan hauskaa eikä niin totista, joskus
a-b junnuis voitas ruveta kyl treenaan jo kovempaa mutta mielestäni c-junnutkin on vielä "lapsia".
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Viestin lähetti belenos

A. saada harjoitukset olemaan hauskaa eikä niin totista, joskus
a-b junnuis voitas ruveta kyl treenaan jo kovempaa mutta mielestäni c-junnutkin on vielä "lapsia".


Kuten todetua junnupuolen muutokset vaativat pitkäaikaisia tomia sadoissa eri organisaatioissa. Tämä on erittäin hidasta, vaikkakin mielestäni välttämätöntä. Se että Liiga voisi muutamalla yksittäisellä päätöksellä yhdessä organisaatiossa edesauttaa asiaa, olisi nopeavaikutteinen ja helposti toteutettava tie. Eli omat ehdotukseni löytyvät yllä. Onko kellään mitään mielipidettä tästä? Vai onko junnuvamennuksen puuttuminen ainoa tie?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös