Niinpä. Olen aieminkin täällä esittänyt kiistelyä herättäviä mielipiteitä asiantilasta. Eli kuinka kasvatamme omia junnuja NHL tähdiksi?
1.
Lasketaan ulkomaalaiskiintiötä 4:ään ja siitä edelleen 3:een.Näin Suomalaisille pelaajille aukeaa enemmän pelipaikkoja ja peliaikaa Liigassa. Pelaaja kehittyy timantiksi nimenomaan kovia pelejä pelatessaan. Suuri ulkomaalaisten pelaajien osuus johtaa seuraavaan. Kiekkoa junnu saa pitää harvemmin---> kehitys ei tapahdu aivan yhtä nopeasti Liiga ympyröihin---> Liiga valmentaja antaa vähemmän peliaikaa, koska jokainen ottelu tulisi voittaa---> Juniorimassa Liigassa saa yhä vähemmän peliaikaa---> nousee vähemmän huippuja. Suljettu Liiga ei toiveista huolimatta ole tuonut juurikaan enempää junnuja liigaan vastuunkantajiksi, vaikka näin olisi voinut olettaakin
Ongelmana on se, että EU-kansalaisten kohdalla moista kiintiötä ei edes saisi olla ja se, että pikkuseuroissa katsotaan pienen ulkomaalaiskiintiön vähentävän heidän mahdollisuuksiaan pärjätä isoja vastaan.
Pelaamalla Liigaa omin voimin(muistetaan että ulkomaalaisia sai olla 80 luvulla 2 ja 90 luvun alkupuolellakin vain 3) ja sitten pelaamalla kovia kansainvälisiä otteluita(maajoukkue) on Suomen kiekko mennyt vääjäämättä eteenpäin ja kasvattanut Selänteitä ja Koivuja NHL:ään. Kuinka käy seuraavan 10 vuoden aikana? Vai onko niin, että suurempi Liigajoukkueiden määrä 5:den ulkomaalaisen aiheuttaman vajauksen Liigapelaaja paikoissa? Oma mielipiteeni on, että ei. Toisaalta on muistettava, että ulkomaalaiskiintiö on ns. ”herrasmies” sopimus. EU säädöksien takia (Bosman päätöksen jälkeen) esim. ruotsalainen pelaaja ei veisi paikkaa ulkomaalaiskiintiöstä, sillä EU alueen pelaajia ei voi syrjiä kansalaisuuden perusteella(työvoiman vapaa liikkuvuus). Näin ollen ulkomaalaiskiintiön tulee olla hyväksytty kaikissa Liiga joukkueissa, jotta se toimisi. Kun tšekki kohta on myös EU jäsen ja kun katsoo tuota tšekkipelaajien määrää Liigassa... Mikä estää SM-Liigaa tulemasta DEL liigan tapaiseksi jos ”herrasmies” sopimusta ei ole? Saksalla ei paljon Selänteet ja Koivut kasva, kun ulkomaalaiset pelaa pääsarjassa. Sveitsissä on asiaan puututtu ja se näkyy viimevuosien tuloksia. Saksa on pidetty mm kisojen a-sarjassa aina laajentamalla sarjaa (iso raha eurooppalaisessa kiekossa asuu saksanmaalla). Enää viimeksi kun putosivat, niin ei sentään kehdattu 16:sta joukkueesta laajentaa. Näin voi käydä täälläkin, jos ”herrasmies" sopimusta ei ole. Pelaajatuotanto Suomessa (eli juniori toiminta) on laajaa, mutta jotta sieltä nousee uusia Selänteitä, on juniorilla oltava realistinen mahdollisuus esiintyä SM-liigassa ja maajoukkueessa ja sitä myöden päästä NHL:ään. Mikäli jo kotoiseen liigan pääseminen on epätodennäköistä tulee motivoituminen vaikeammaksi ja juniorimassa määrä laskee---> vähemmän poikkeuslahjakkuuksia à vähemmän Selänteitä.
Jos Kiintiötä lasketaan, kuinka käy pienseuroille? Yksimahdollisuus turvata pienseurojen mahdollisuudet on, että jos ulkomaalaiskiintiö tiputetaan kolmeen, niin samalla määrättäisiin joukkueille palkkakatto ala NBA. Tosin tässä suurseurat haraisivat varmasti vastaan tahi vaatisivat palkkakattoa niin suureksi, että tasaavaa vaikutusta ei olisi. PlayOff tuottojen tasajako olisi myös yksi keino, mutta jälleen nousee äläkkä, että paremmin menestynyt ansaitseekin enemmän? Niin varmaan urheilullisesti, mutta olettaisin kaikkien etuna olevan tasainen ja mielenkiintoinen Liiga. NHL:n tapaan pelaajien varausoikeuksien ja vuorojen mukainen ”tasoitus” ei Suomessa onnistu.
2.
Levennetään kaukaloita. Tämä tarkoitta lähinnä Tamperetta ja Helsinkiä.
Liigassa on kavennettu kaukaloita, ja tämä on vaikuttanut suoraan kiekollisena pelaamisen vähenemiseen. Ja juuri kiekollisen pelaamisen takia eurooppalaisia halutan esimerkiksi NHL joukkueisiin. Kapeankaukalon vääntäjiä heillä on ihan omasakin takaa. Euroopasta haetaan taitoa. Kapeammassa kaukalossa taito ei nuorella pelaajalla kehity vastaavasti kuin ennen. Vastuuta juniorille tulee luonnollisesti vähän ja kiekon kanssa olet tekemisissä kovissa Liiga peleissä kapeassa kaukalossa entistä vähemmän joten kiekollinen peli ei kehity vastaavaa vauhtia. Muistetaan että esim. Lehitinen ja Koivu saivat vastuuta nuorina nimenoman isossa kaukalossa Turussa, ja kiekollista pelaamista tuli näin enemmän. Tämä ei tarkoita sitä, että pelitaidot opittaisiin Liigassa, mutta kovatasoisten pelien pelaaminen on se viimeinen hiominen pelaajan taitoihin, jolloin myös kiekon pitämisajalla ollee merkitystä.
Edellinen johtaa seuraavaan. Kiekkoa junnu saa pitää harvemmin---> kehitys ei tapahdu aivan yhtä nopeasti Liiga ympyröihin---> Liiga valmentaja antaa vähemmän peliaikaa, koska jokainen ottelu tulisi voittaa---> Juniorimassa Liigassa saa yhä vähemmän peliaikaa---> nousee vähemmän huippuja. Hentunen ja Pärssinen opettelivat kiekollista pelaamista divarissa, ja kun olivat "valmiita" menestyivät myös Liigassa.
Tämöistä löpinää. Nyt vaan kaikki kapeankaukalon kannattajat barrigaadeille yhdessä 5 ulkomaalaispelaajan kiintiötä kannattavien kanssa....