NHL-kauden parhaat 2007-2008

  • 3 226
  • 12

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Tässä ketjussa on ideana antaa tunnustusta kauden parhaille pelaajille. NHL:n runkosarja päättyy ensi yönä, joten siltä osin kausi on paketissa. Tietysti tosipelit alkavat vasta nyt, mutta tässä keskitytään ainakin näin alkuun runkosarjan parhaimpiin pelaajiin. Pudotuspelien jälkeen tässä ketjussa voidaan käsitellä mahdollisesti myös niiden parhaita pelaajia.

Tässä ketjussa voidaan myös ainakin pieneltä osin spekuloida, kuka saa Vezinaa tai kuka Harttia. Eli siis pystien osoitteita voi myös arvailla, mutta se ei ole se päätarkoitus. Tarkoitus on arvioida jokaisen pelipaikan viisi parasta pelaajaa ja pisteyttää ne ikään kuin samalla tyylillä kuin NHL-pelisarjassa arvioidaan pelaajien paremmuutta. Eli pisteytys voisi mennä vaikkapa tyyliin 50 - 100, jossa 100 tarkoittaisi tietysti täydellistä pelaajaa. Ideana on siis rankata maalivahdit, puolustajat, keskushyökkääjät ja laitahyökkääjät. Valmentajia ei tähän ketjuun sotketa, vaikka hekin varmasti oman kunniansa ansaitsevat. Näiden lisäksi yhden TOP 5-sarjan voisi tehdä suomalaispelaajille. Alun perin myös mietin, että tässä ketjussa voitaisiin nostaa esille kauden onnistujia (ja kenties epäonnistujia), mutta enpä tiedä karkaako ketju sitten jo liian laajaksi. Noh, niitä voi laitella vaikka sitten oman harkinnan mukaan. Jonkinlaiset perustelut valinnoille ovat tietysti myös plussaa.

Korostan vielä, että jokainen tekee valintansa omilla kriteereillään. Jonkun mielestä pisteet voivat olla kaikki kaikessa, joku toinen taas arvostaa pelaajan arvokkuutta joukkueelleen. Täysin oikeita valintoja ei siis ole olemassa, enkä halua, että täällä ruvetaan tappelamaan valinnoista. Toki toiselta voi pyytää enemmän perusteluja valinnalleen ja asiasta voidaan keskustella kriittisestikin, kunhan muistetaan että jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Sitten itse asiaan.

Maalivahdit:

1. Evgeni Nabokov 94
2. Martin Brodeur 93
3. Henrik Lundqvist 91
4. Jean-Sebastien Giguere 90
5. Miikka Kiprusoff 90

Nabokov on ollut todella hyvä maalivahti koko kauden ajan ja voittomäärätkin kertovat siitä, että vuoden parhaasta maalivahdista ei ole epäselvyyksiä. Martin Brodeur on ollut myös jälleen huikea ja yli 40 voiton kaudet tuntuvat hänelle olevan arkipäivää, Devilsin ylivoimaisesti tärkein pelaaja. Länsinaapurin Lundqvist puolestaan on Rangersille kaikki kaikessa ja tänä vuonna lähes 40 voittoa höystettynä 10:llä nollapelillä tekevät hänestä kenties tänäkin vuonna Vezina-ehdokkaan. Jean-Sebastien Giguere on pelannut suhteellisen paljon tänäkin vuonna Ducksin maalilla ja napannut kiekkoja hyvällä prosentilla. Kipperin kausi alkoi vaisusti, mutta kevättä kohden mies on ollut ehdottomasti yksi NHL:n parhaita maalivahteja. 39 voittoa ja Kipper on juuri pitkälti syypää siihen, miksi Calgaryssa pelataan pudotuspelejä tänä vuonna.

Puolustajat:

1. Nicklas Lidström 95
2. Dion Phaneuf 92
3. Andrei Markov 91
4. Chris Pronger 90
5. Sergei Gonchar 90

Lidas on tässä kategoriassa minulle selvä ykkönen ja hän on mielestäni yksi kaikkien aikojen täydellisimmistä puolustajista. Hän on alivoimalla, ylivoimalla ja yksinkertaisesti jokaisella hetkellä kentällä ollessaan äärettömän hyvä pelaaja. Dion Phaneufista on kehittymässä johtava puolustaja NHL:ään ja tällä hetkellä hän on jo täydellisyyttä hipova puolustaja. Ei Lidströmin veroinen kiekollisena, mutta paikkaa sitä fyysisyydellä. Markov on yhdessä Mark Streitin kanssa hoitanut vähintäänkin kiitettävästi tehtävänsä Montrealin puolustuslinjassa. Pelaa keskimäärin n. 25 minuuttia ottelussa ja on johdattanut Canadiensin tällä kaudella huikeaan liitoon. Pronger on fyysisesti aivan ylivoimainen pakki, mutta hän tekee silti myös pisteitä kiitettävästi. Goncharin vahvuudet ovat selkeästi hyökkäyspäässä ja siinä hän onkin todella hyvä.

Keskushyökkääjät:

1. Evgeni Malkin 93
2. Joe Thornton 93
3. Pavel Datsyuk 92
4. Vincent Lecavalier 90
5. Jason Spezza 89

Sidney Crosbyn kärsittyä loukkaantumisista muille jäi tilaa nousta esiin. Itse asiassa saman seuran Malkin nousi loppukaudesta melkoiseksi komeetaksi ja nousee minun listalleni ykköseksi. Big Joe on kantanut Sharkseja loistavasti ja jos hänellä olisi rinnallaan joku oikeasti hyvä maalintekijä, niin hänellä olisi reilusti yli 100 pistettä kasassa tältäkin kaudelta. Datsyuk on loistava pelaaja kiekollisena, mutta loistava myös kiekottomana. Erinomainen kausi Punasiivissä ja on listallani paikkansa ansainnut. Lecavalierin alkukausi oli huikea, mutta loppukaudesta hän on ollut suhteellisen vaisu. Silti kelpuutan hänet listalleni sijalle 4. Spezza loistaa Ottawan huikeassa ykkösketjussa osittain senkin takia, kun hänen rinnallaan viilettää pari superlaituria. Silti hän on yksi parhaista senttereistä NHL:ssä.

Laitahyökkääjät:

1. Alexander Ovechkin 96
2. Jarome Iginla 94
3. Henrik Zetterberg 93
4. Daniel Alfredsson 92
5. Alex Kovalev 91

Todella hyvä kausi Ovechkinilta kaikin puolin ja 60 maalia oli hänelle pelkkää paperia tällä kaudella. Raahasi lähes yksin Washingtonin pudotuspeleihin ja ei tarvitse kauheasti miettiä, kuka on kauden paras pelaajaa. Iginla iski tällä kaudella 50 maalia ja on ollut tasaisen hyvä koko kauden ajan. Ilman loukkaantumisia Zetterberg olisi tehnyt varmasti yli 100 pistettä ja pidän häntä yhtenä dominoivimmista pelaajista koko NHL:ssä - siis täysin terveenä ollessaan. Alfredsson on Ottawan paras pelaaja ja hänkin olisi taistellut pistepörssin kärkisijoista ilman loukkaantumisia. Alex Kovalev on ollut monen vuoden tauon jälkeen todella huikeassa vireessä ja taitaa olla suurin yksittäinen syy Canadiensin menestykseen tämän vuoden runkosarjassa.

Suomalaispelaajat:

1. Miikka Kiprusoff 90
2. Kimmo Timonen 87
3. Mikko Koivu 86
4. Olli Jokinen 85
5. Jere Lehtinen 85

Pelaajat ovat pisteytetty sen mukaan, mitä he olisivat saaneet pisteitä heidän omassa kategoriassaan. Enempää en heidän sijoituksiaan rupea tässä perustelemaan, enkä muutenkaan pitkittämään tätä threadin avausviestiä, joten pallo on nyt teillä. Jatkakaa ja tehkää omia arvioita kaudesta, minä täsmennän kenties myöhemmin vielä omia listojani jos sellaiseen on tarvetta. :)
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Ja heti perään vielä hieman täsmennystä.

Tuon pisteytyksen otin sen takia käyttöön, että jonkinlaisia eroja olisi helpompi hahmottaa. Mahdotontahan sitä on tarkalleen sanoa tuollaisia pisteitä eri pelaajille ja muutenkin perustella, miksi joku toinen esimerkiksi saa yhden pisteen enemmän kuin toinen. Ne ovat vain suuntaa antavia tietoja ja pukevat sen kaiken tiedon + perustelut numeroiksi.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Yhden epäkohdan haluaisin korjata tässä heti kärkeen. Henrik Zetterberg ei ole kahteen vuoteen pelannut laiturina, vaikka hänet yllättävän monessa paikassa vielä left wingeriksi listataan. En voi tajuta miksei tuota ole jo korjattu. Datsjukin ja Zetterbergin pelatessa yhdessä, on Pavel ketjun vasen laita. Pavel on silti pelannut myös sentterin tonttia ainakin 50% peleistään viime kausien ajalta, joko omassa ketjussaan, kun Zeta ja Datsjuk ovat pelanneet erillään, tai sitten Zetan loukkaantumisten aikana. Molemmat pelaajat tulisi listata siten keskushyökkääjiksi.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Yhden epäkohdan haluaisin korjata tässä heti kärkeen. Henrik Zetterberg ei ole kahteen vuoteen pelannut laiturina, vaikka hänet yllättävän monessa paikassa vielä left wingeriksi listataan. En voi tajuta miksei tuota ole jo korjattu. Datsjukin ja Zetterbergin pelatessa yhdessä, on Pavel ketjun vasen laita. Pavel on silti pelannut myös sentterin tonttia ainakin 50% peleistään viime kausien ajalta, joko omassa ketjussaan, kun Zeta ja Datsjuk ovat pelanneet erillään, tai sitten Zetan loukkaantumisten aikana. Molemmat pelaajat tulisi listata siten keskushyökkääjiksi.
Kiitos korjauksesta. Mietin tuota asiaa itsekin ja kun en ole viimeiseen pariin kuukauteen Detroitin matseja joutanut juurikaan katsella ja Zeta statistiikoissa on yleensä laitettu LW:ksi, niin laitoin sitten minäkin.

Korjaanpa asian.

E: Teen korjaukset itse tekstiin ja kategorioihin myöhemmin, kun kerkeän. :)
 

Afinogenov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Sabres
Maalivahdit:

1. Evgeni Nabokov 94
2. Martin Brodeur 93
3. Henrik Lundqvist 91
4. Jean-Sebastien Giguere 90
5. Miikka Kiprusoff 90

Aika lailla samaa mieltä tuosta top-3:sta, mutta kyllä Brodeur on mielestäni se paras maalivahti. Joukkue voittaa ja häviää maalivahtinsa mukana. Nabokovin asettaisin kakkoseksi huikea maalivahti ja vieläpä hieman aliarvostettu Kanadalaisiin verrattuna. Lundgvisti on kolmanneksi paras epäilemättä, vaikka se vituttaa ääneen sanoa. Kiprusoff neljänneksi ja viidenneksi asettaisin....... ööööööö..... sanotaan yllätysvetona Niclas Bacström. Luongo olisi ollut se viides jos olisi jaksanut joukkueensa playoffeihin hinata, mutta ei niin ei.

edit: tuli unohdettua kokonaan Bryzgalov eli hänet nostaisin viidenneksi.
 
Viimeksi muokattu:

Chip Whitley

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canucks & B.C. | Langly & Posehn
Pakeista kannattaa mainita Zubov. Eikös mies ollut Norris-tahdissa ennen loukkaantumisia?

Niin, mites nuo loukkaantumiset tässä sitten menee? Kyllähän Crosbynkin kuuluisi olisi tuolla senttereiden top5'ssa, jos vain olisi ehjän kauden pelannut. Toisaalta voisi myös kyseenalaistaa kuuluuko Alfredsson tuohon laitureiden listaan, loukkaantumisia sattui kuitenkin jonkun verran. Olisiko paikka mennyt kenties mieluummin huonossa joukkueessa pelanneelle Kovalchukille, jonka tehot selvästi kärsivät joukkueen heikosta pelistä?
 

Wing

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Senttereistä Spezzan paikka ei ole mielestäni top5-listalla hyvästä psitekeskiarvosta huolimatta. Tilalle ottaisin Crosbyn tai Getzlafin. Malkinin tiputtaisin senttereiden listalla Thorntonin taakse. Laitureista Kovalev kuuluu ainakin Alfredsonin yläpuolelle. Maalivahdeista Kipperin tilalle olisin ottanut Bryzgalovin tai huippurunkosarjan pelanneen Osgoodin.
 

Mr. Penguin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins, Blues, Kärpät, Leksand
< Maalivahdit >

1. Martin Brodeur, NJ (96)
2. Henrik Lundqvist, NYR (93)
3. Evgeni Nabokov, SJ (92)
4. Dan Ellis, NSH (90)
5. Tim Thomas, BOS (89)

Brodeur on kyllä tämän kauden ehdoton ykkönen. Joka vuosi Devils-puolustus heikkenee mutta Brodeur senkuin parantaa vain. Aivan uskomaton äijä, ja ansaitsee ylivoimaisen ykkössijan vaikka kauden ihan ensimmäiset pelit menivätkin penkin alle. Lundqvist ja Nabokov ovat myös kummatkin pelanneet loistavat kaudet, tosin Lundqvistille kakkospaikka koska hän on upeasti torjunut tällä kaudella jo 10 nollapeliä. Ja sitten ehkä monien mielestä yllätysvetoina Dan Ellis joka yksin nosti Nashvillen playoffeihin ja Tim Thomas joka on myös pelannut viimeistään nyt tiensä Bostonfanien sydämiin.
Minun mv-listalle päästäkseen on tarvinnut pelata vähintään 40 peliä, eli listan ulkopuolelle ovat jääneet mm. Penguinsien loistokaksikko Conklin, Fleury.


< Puolustajat >

1. Nicklas Lidström, DET (97)
2. Dion Phaneuf, CGY (92)
3. Andrei Markov, MTL (90)
4. Zdeno Chara, BOS (88)
5. Chris Pronger, ANH (86)

Jos oli Brodeur omassa kategoriassaan ylivoimainen ykkönen, niin Lidströn on vieläkin ylivoimaisempi omassa ryhmässään. Vaikka vihaankin tätä ruotsalaista pakkia yli kaiken niin en voi kieltää etteikö hän olisi ehkä kaikkien aikojen kovin eurooppalaispelaaja ja tälläkin kaudella aivan käsittämättömän varmaa ja loistavaa työtä teki jälleen Wings-paidassa. Phaneuffista on tulossa todellinen johtaja Calgaryyn ja mies alkaa olemaan lähes täydellinen omassa päässään. Markkovi on ollut Montrealin ehkä tärkein pelaaja, hänellä aivan huikea kausi takana. Chara on myös ollut joukkueelleen korvaamattoman tärkeä ja Pronger nyt on Pronger, ei ihan paras kausi mutta silti menee aika helposti top vitoseen.


< Keskushyökkääjät >

1. Joe Thornton, SJ (93)
2. Evgeni Malkin, PIT (92)
3. Vincent Lecavalier, TB (90)
4. Jason Spezza, OTW (88)
5. Pavel Datsyuk, DET (87)

Thornton ja Malkin kummatkin pelasivat loistokauden. Malkin alkukaudesta pelasi aika ailahtelevasti, mutta silti ylsi huikeaan pistepottiin, Thornton taas kannatteli melkein yksinään Nabokovin kanssa Sharkseja koko kauden. Lecavalier pelasi loistokauden surkeassa seurassa ja Spezzallakin on takana todella hieno kausi ja olisi melko varmasti yltänyt sataan pisteeseen jos olisi pelannut kaikki pelit. Datsjukkiakaan ei voi sivuuttaa kun ottaa huomioon hänen huikena pistemääränsä, mutta yhtä vakuuttava hän ei ole ollut kuin listan 4 muuta kaveria.
Terveen kauden pelatessaan Crosby olisi mennyt heittämällä listan kärkeen, mutta sen verran loukkaantuminen pilasi kokonaisuutta että oli vaikeaa laittaa häntä tuohon listalle.


< Laitahyökkääjät >

1. Alexander Ovechkin, WSH (97)
2. Jarome Iginla, CGY (95)
3. Daniel Alfredsson, OTW (90)
4. Marian Gaborik, MIN (89)
5. Alexei Kovalev, MTL (87)

Ovechkin oli koko kauden ykkösnimi ja MVP, ei hänestä sen enempää. Iginlalla kanssa melkein yhtä huikea kausi, todellinen taistelija ja esimerkki joukkueelleen ja millä tehoilla! Alfredsson on Ottawan paras pelaaja ja hän olisi voinut vaikka viedä koko pistepörssin ilman loukkaantumisia. Gaborik on mielestäni todella aliarvostettu, hänellä takana huikea kausi Minnesotan puolustavassa systeemissä! Ja vaikka Kovalev on vihdoin herännyt henkiin, ei hän silti pelaa ihan sillä tasolla millä hän pystyisi pelaamaan, ja tämän kauden suoritus riitti siis "vain" viidenteen sijaan.


Suomilaiset:
1. Niklas Bäckström, MIN (88)
2. Miikka Kiprusoff, CGY (86)
3. Olli Jokinen, FLA (85)
4. Mikko Koivu, MIN (82)
5. Niklas Hagman, DAL (80)

Nikke oli tämän kauden ehdoton ykkösnimi, ei tosin pelannut yhtä paljoa kuin Kipperi mutta Kipeprin kausi oli kokonaisuutena melkoisne ailahteleva, ja torjuntaprosenttikin jäi kauaksi Niken vastaavasta. Jokinen pelasi omaan tasoonsa nähden hyvän peruskauden, mutta sitten Mikon Koivu ja Hagmani pelasivat kyllä sellaiset kaudet että ansaitsevat paikkansa listallani :)
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Hienoa, että jonkinlaista palautetta on omistakin valinnoistani tullut. Olisin itsekin toki Crosbyn ja kenties Zubovinkin valinnut mukaan listoilleni, mutta loukkaantumiset tosiaan pudottivat heidät tuolta listoilta. Sidney tosin on pelannut yli 50 peliä, mutta silti hän olisi saanut hieman enemmän vielä pelata, jotta hänet olisin tuohon kelpuuttanut.

Kovalchukia mietin myös tuohon listalle ja hän oli ensimmäisiä, jotka putosivat tuosta joukosta. Alfredsson iski kuitenkin enemmän pisteitä kuin hän, vaikka taisi huilata yli 10 peliä kuitenkin kuluneella kaudella. Toki hänen ketjukaverinsakin ovat toista luokkaa kuin Kovalchukin, mutta oman näkemykseni mukaan juuri Alfredsson on ollut parhaassa iskussa tuosta Ottawan kentällisestä.

Maalivahdeista Bryzgalov on myös erittäin hyvä valinta tuonne ja hän oli papereissani myös ensimmäisiä putoajia.
 

Saikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhmät ihmiset ja epähauskat läpät.
Gaborik on mielestäni todella aliarvostettu, hänellä takana huikea kausi Minnesotan puolustavassa systeemissä!

Tässä sitä vain ihmettelen, että koska tämä Wildin "puolustava systeemi" -myytti häviää? Ei kai koskaan, mutta ei kai se, että puolustaa hyvin, tarkoita sitä että on automaattisesti puolustava systeemi. Kyllä esimerkiksi Burns saa vapauksia puolustuksessa, mutta siitä syystä että Lemaire tietää Burnsin osaavan valita oikean ajan nousta, ja myös palaa nopeasti alas. Gaborikin kanssa sama homma, mies puolustaa nykyään erittäin tunnollisesti, mutta kyllä hänellä tiettyjä vapauksia on myös. Gaborikin tehoja tutkaillessa, liian useasti otetaan huomioon "Wildin puolustava systeemi", millä ei oikeasti ole kovinkaan paljoa vaikutusta Marianin tehoihin. Muiden joukkueiden hyvillä puolustuksilla tosin sitäkin enemmän. End of OT.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Phaneuffista on tulossa todellinen johtaja Calgaryyn ja mies alkaa olemaan lähes täydellinen omassa päässään.

Tätä jälkimmäistä väittämää en kyllä ihan allekirjoita. Kyllähän #3 on hieno ja yleisöön menevä pelaaja, joka osaa tehdä pisteitä ja jaella highlight-materiaalin keskialueen niittejä, mutta jos jossakin niin oman juuri alueen pelissä on Phaneufilla yhä kehitettävää. Osin myös siinä mielessä yleisessä pelikäsityksessäkin, että vieläkään ei aina hahmota milloin hakea sitä isoa taklausta ja milloin on varmempi olla pelaamatta itseään ulos sitä hakiessa. Toki nyt puhutaan vasta 23(!) vuotta täyttävästä pelaajasta, joten ikään ja pelipaikkaan nähden ollaan varmasti keskiarvoja huimasti edellä omassakin päässä, mutta kokonaisuudessaan nhl-pakkeja katsottaessa ei Dion ole vielä lähelläkään edes sitä lähes täydellistä oman sinisen alapuolella. Enkä siis perusta tätä mielipidettä faktaan, että #3 mahtui 60 pisteestä (27 tasakentin ja 33 YV) huolimatta vain hätäisesti kolmenkympin sakkiin (29) plusmiinus-tilastossa edellään esim. puolustuksen lukko Ville Koistinen. Phaneuf on omassa päässään hyvä, ei täydellinen, eikä edes lähes täydellinen, mutta aikaa on ja Phaneufin urakehitys saattaa hyvinkin seurailla Scott Stevensin vastaavaa.
 

Yorgos

Jäsen
Yhden epäkohdan haluaisin korjata tässä heti kärkeen. Henrik Zetterberg ei ole kahteen vuoteen pelannut laiturina, vaikka hänet yllättävän monessa paikassa vielä left wingeriksi listataan.
Zetterberg on left winger niin kauan kuin Detroit hänet niin listaa pöytäkirjoihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös