Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

NHL Entry Draft 2023

  • 179 158
  • 676

Pardus

Jäsen
EP Rinksiden ensimmäinen suomalaisten ranking:

1. Kasper Halttunen, LH, HIFK
2. Tuomas Uronen, LH, HIFK
3. Lenni Hämeenaho, LH, Ässät
4. Arttu Kärki, P, Tappara
5. Jesse Kiiskinen, LH, Pelicans
6. Emil Järventie, LH, Ilves
7. Rasmus Kumpulainen, KH, Pelicans
8. Jesse Nurmi, LH, KooKoo
9. Emil Pieniniemi, P, Kärpät
10. Niko Minkkinen, P, JYP
11. Arttu Alasiurua, KH, Kärpät
12. Tom Leppä, KH, Jokerit

 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Tämmöinen kuin Upside Hockey on julkaissut top 96 -listan. Joskin listan loppupuolella pelaajat ovat aakkosjärjestyksessä tällä hetkellä, niin en tiedä mitä tuosta viimeisestä kolmanneksesta ajatella.
 

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Draftin toinen kärkiheppa Matvei Michkov otti osumaa polveen Emelinin taklauksen jäljiltä ja on raporttien mukaan pari kuukautta sivussa.
 

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
En tiedä, mutta Michkov pelasi kyseisen tilanteen erittäin huonosti.

Siltä se tosiaan näytti. Taklaus oli mielestäni puhdas ja Michkov ajoi pää alhaalla itsensä tuohon ikävästi. Toivotaan pikaista ja täydellistä kuntoutumista tällä huikealle talentille.
 

Pedretti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars
Siltä se tosiaan näytti. Taklaus oli mielestäni puhdas ja Michkov ajoi pää alhaalla itsensä tuohon ikävästi. Toivotaan pikaista ja täydellistä kuntoutumista tällä huikealle talentille.

Kyllä kyllä tuon puhtaammin ei pysty taklausta suorittamaan. Emelin varmuuden vuoksi vielä liuku terät jäässä jo useamman metrin päästä ja kädet oli alhaalla tiukasti kiinni kropassa. Huonoa tuuria vain, että Michkov sattui loukkaantumaan ja niin kuin sanoit, että toivotaan pikaista kuntoutumista huippu talentille.
 
Viimeksi muokattu:

LostHorizon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche, Real Madrid
Scott Wheeleriltä top-32 listaus Hlinkan päättymisen kunniaksi:

Scott Wheeler's preseason top 32 prospects for the 2023 NHL Draft

Bedard kärjessä, mutta Michkov samalla "tierillä". Fantili myös tavalliseen tapaan kolmantena. Benson tavallista korkeammalla, neljäntenä, mutta muuten aika tuttuja nimiä. Halttunen parhaana suomalaisena yhden tason viimeisenä sijalla 22. Halttusen Hlinka-turnausta ei voi pitää onnistuneena, ja hänen sekä Lindsteinin suorituksia on kritisoitu eniten turnauksen jälkimainingeissa. Lindstein löytyy listan sijalta 32.
 

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Halttunen parhaana suomalaisena yhden tason viimeisenä sijalla 22. Halttusen Hlinka-turnausta ei voi pitää onnistuneena, ja hänen sekä Lindsteinin suorituksia on kritisoitu eniten turnauksen jälkimainingeissa. Lindstein löytyy listan sijalta 32.

Eiköhän tässä vuodessa ehdi vielä tapahtumaan paljon ja listat muuttumaan. Halttusenkin kohdalla voi vielä tapahtua vaikka ja mitä, eikä yksi junnuturnaus elokuussa määritä vielä mitään. Tätä ikäluokkaa on kyllä erityisen mielenkiintoista seurata. Useissa yhteyksissä on mainittu, että viimeksi yhtä laadukasta satoa on nähty 2015 draftissa ja onpa rohkeimmat jopa vetäneet vuoden 2003 tason vertailussa esiin. Jännä nähdä onko keväällä hype laantunut, kun tämäkin ikäluokka on perattu riittävän monta kertaa läpi ja enää ei löydetä kuin heikkouksia?

Wheelerin listalta omaan silmään erottuu Bensonin sekä varsinkin Carlssonin korkeat sijoitukset ja toisaalta esimerkiksi Ritchien että Stramelin hieman odotettua (omat odotukset) matalemmat positiot. Stramel muuten valittiin kohta alkavien U20-kisojen Jenkkien joukkueeseen, kun tämän vuoden draftista ainoastaan Logan Cooley mahtui mukaan. Tässä vaiheessa nyt erityisesti on ehkä vähän yhtä tyhjän kanssa tuijottaa liikaa listasijoituksiin. Mielenkiintoisempaa on seurata näiden nuorten pelaajien kehitystä kauden edetessä. Mutta erityisen innoissani tätä ikäluokkaa tulee seurattua, eikä vähiten oman suosikkijoukkueen tilanteen näkökulmasta.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Vaikuttaa Kanadan kannalta todella kovalta draftilta. Löytyy laatua kärkeen ja syvyyttäkin. Toivottavasti saadaan pari suomalaista ensimmäiselle kierrokselle.
 
Eiköhän tässä vuodessa ehdi vielä tapahtumaan paljon ja listat muuttumaan. Halttusenkin kohdalla voi vielä tapahtua vaikka ja mitä, eikä yksi junnuturnaus elokuussa määritä vielä mitään.

Olen ihan samaa mieltä, mutta kyllä Hlinkan suorituksilla on historiaan peilaten varsin paljon painoarvoa ollut. On kuitenkin tuon ikäluokan kauden kovin tapahtuma, vaikka onkin heti kauden alussa.

Tai sanoisin ennemmin niin, että onnistuminen Hlinka Cupissa nostaa osakkeita enemmän kuin mikä tahansa yksittäinen turnaus. Onhan vuodenvaihteessa toki sitten muutamille tarjolla U20-kisat ja keväällä U18-kisat.
 

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Olen ihan samaa mieltä, mutta kyllä Hlinkan suorituksilla on historiaan peilaten varsin paljon painoarvoa ollut. On kuitenkin tuon ikäluokan kauden kovin tapahtuma, vaikka onkin heti kauden alussa.

Kyllä varmasti on, mutta mikäli Halttunen esimerkiksi pelaa läpimurtokauden liigaympyröissä, niin ei kukaan muistele heikompia Hlinkan esityksiä.
 

LostHorizon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche, Real Madrid
Enpä tosiaan tarkoittanut, että Halttunen (tai Lindstein) olisi nyt mennyt lupaus, vaan lähinnä reflektoin sitä, mitä viime aikoina on tapahtunut 2023 draftattavien keskuudessa ja mitä Wheelerin listalta löytyy - listaan kun eniten vaikuttaa Hlinkan otteet. Keskeisintä on tässä vaiheessa päästä siihen "players to watch" joukkoon, josta sitten NHL-joukkueet scouttaavat vuoden aikana otoskoon kasvaessa. Hlinka tarjoaa hyvän ponnahduslaudan kauteen ja tästä kerätyllä hypellä on hyvä lähteä rakentamaan draft-kautta, mutta ei kesällä muistella Hlinkaa, jos kausi on sujunut sen jälkeen surkeasti. Hlinka on Kanadalle merkittävin turnaus, sillä parhaat kanadalaiset ovat tässä mukana. USA ei lähettänyt parhaita mukaan, eli USNTDP:n pelaajia. He pääsevät sitten näyttämään taitojaan muun muassa U18-turnauksessa keväällä.

Lista ehtii muuttua vaikka kuinka paljon, mutta spekulaatio on hyvä aloittaa Hlinkan jälkeen. Muutenhan voitaisiin palata keskusteluiden ääreen vasta kesäkuussa.

Ritchiestä sen verran, että voitti pistepörssin, mutta pisteitä syntyi melko onnekkaasti eikä sitten edes mahtunut Craig Buttonin tähtikentälliseen (jos sitä haluaa minkäänlaisena kriteerinä pitää).
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Hlinka-turnauksen osalta asia on varmasti noin mitä täällä on sanottu, että kyseessä on ikäluokan tärkein yksittäinen turnaus tähän mennessä. Siis niiden osalta, jotka tuohon turnaukseen osallistuvat. Tosiaan kyseessä on kuitenkin vain yksittäinen turnaus, ne tärkeimmät ikäluokan pelit on kuitenkin vielä edessä, kehitystä ja taantumista tapahtuu merkittävästikin ja tässä on pitkä kausi, jonka aikana listat tulevat muuttumaan vielä paljon.

Nyt kun tuota dataa Wheelerilta on ehtinyt jo tulla, mielenkiinnosta voisi poimia Wheelerin Athleticin uran listoilta muutamia asioita per vuosi ja tarkastella listoja muutenkin kokonaisuutena vähän pintapuolisesti plussien ja miinuksien kautta. Tarkoitus ei ole mitenkään nostaa tai laskea Wheelerin arvoa, vaan tosiaan tarkastella sitä miten Wheeler on rankkauksia tehnyt.

Pitää muistaa näissä aina se, että loppujen lopuksi nämä listat ovat enemmän viihdettä. Ja se, että jälkiviisaus on helpointa. Kuitenkin kun Wheelerin tyylinä on sanoa asioita monesti aika suoraan omiin näkemyksiin luottaen ja pyrkimyksenä myöhemminkin korostaa usein omien listojen osumatarkkuutta (vaikka en ainakaan itse kaikilta osin ole samaa mieltä esimerkiksi draftien myöhemmässä läpiperkauksessa), niin listojen jälkitarkastelukin varmaan sallitaan sellaisena.

Käytän tässä osumatarkkuuden arvioinnissa tarkkuutta nimenomaan oikeaan draftiin pohjautuen. Kahden viime vuoden varatut pelaajat ovat ehtineet luoda sen verran lyhyen aikaa uraansa draftin jälkeen, että noita en lähde myöskään arvioimaan. Viisi vuotta varauksesta kun usein hyvä aika vasta arvioida onnistumista eikä tuo aika täyty näistä kuin tuolla 2018 vuosikerralla

2018:

- Ennakossa Wheelerin kärki noin vuosi ennen draftia oli järjestyksessä Dahlin, Svechnikov, Q. Hughes, Zadina, Merkley, Boqvist, Smith, Tkachuk, Wahlström ja Wilde. Eli siellä kahden kärki oli jo ennen vuotta sama mikä tuli myöhemminkin olemaan draftissa ja yhteensä top10 oli kuusi pelaajaa, jotka varattiin top10 sisällä.

- Wilde laski noista varsinaisessa draftissa eniten, kun hänet varattiin lopulta 41. numerolla Islandersiin. Wheelerinkin listalla Wilde laski ja oli 25. sijoitettu pelaaja lopullisessa listassa.

- Kotkaniemi nousi oikean draftin kolmanneksi Wheelerin ennakon 13. sijalta ja Hayton viidenneksi ennakon 29. sijalta. Kotkeniemi oli Wheelerin lopullisessa listassa yhdeksäs ja Hayton 24. sijalla.

- Yhteensä ennakossa oli 11 pelaajaa joita ei varattu lopulta ykköskierroksella.

- Melko hyvin rankattu drafti Wheelerilta. Toki myös draftin syvyys hyökkääjissä varmaan auttoi tuossa. Kokonaisuutena Zadinan kolmossija ja Wahlstromin vitossija Wheelerilla jäi ehkä vähän korkeiksi. Tkachuk (8.) ja Kotkaniemi (9.) oikeaan draftiin nähden puolestaan vähän matalalla. Nuo olisivat voineen olla toisinpäin kun tuota nyt katselee.

2019:

- Top10-sisällä tässä vaiheessa (tai oikeastaan marraskuun listalla) olivat Hughes, Kakko, Dach, Byram, Cozens ja Zegras, joten kuusi pelaajaa jotka myös varattiin myöhemmin top10 joukossa. Kahden kärkikin oli siis oikein jo vuosi ennen draftia. Dach myös oikeaan draftiin nähden (varattiin kolmantena) hyvin neljäntenä.

- Yhteensä Wheelerin ennakossa ensimmäiselle kierrokselle sijoitettuina oli 13 sellaista pelaajaa, joita ei varattu lopulta ykköskierroksella. Suomalaisista Anttoni Honka oli ennakossa 12. sijalla, kun lopullinen vuoro oli 83. sija. Mikko Kokkonen oli ennakossa 19. ja hänet varattiin lopulta 84. vuorolla. Honka (20.) ja Kokkonen (23.) olivat molemmat Wheelerin lopullisessakin listassa ykköskierrokselle sijoitettuja pelaajia.

- Kahdeksanneksi rankattu Ryan Suzuki oli ennen kautta sellainen top10 sijoitettu pelaaja, joka putosi lopulta varsinaisessa draftissa eniten (Carolina varasi Suzukin 28. pelaajana). Wheelerin lopullisessa listassa Suzuki oli 16. sijalla.

- Ennen kautta Wheelerin listalla kauden aikainen suurin nousija (näistä ennen kautta lähellä top10 listaa olleista) oli Alex Turcotte, joka oli ennen kautta 11. rankattu ja jonka Wheeler nosti lopullisessa listassaan kolmanneksi. Turcotte oli Wheelerille muutenkin iso pelaaja, kun hän vertasi häntä kauden jälkeisessä joukkueiden draftin onnistumisen arvostelussa Petterssonin merkitykseen Vancouverille.

- Wheeler oli tapansa mukaan aika voimakassanainen muutamien pitämiensä pelaajien osalta. Tosin esimerkiksi Cozensin osalta totesi (takaportin auki jättäen) kun joku kysyi onko mahdollisuutta Cozensin pudota draftissa seitsemänneksi (Cozens varattiin juuri seitsemäntenä), että mahdollisuudet tuohon ovat erittäin pienet, mutta että hullumpiakin asioita on tapahtunut. Cozens oli yhdessä Turcotten kanssa pelaajat, joilla oli Wheelerin mukaan kovin hyökkäyspään upside Hughes-Kakko -kaksikon jälkeen.

- Muista ykköskierroksen tai lähes ykköskierroksen varauksista Philip Thomasino (80 -> 34 - varattiin 24.) ja Bobby Brink (31 -> 14 - varattiin 32) olivat draft-kauden aikana isoja nousijoita. Suomalaispelaajista Ville Heinola ei ollut Wheelerin listalla draft-kaudella vielä tässä vaiheessa 80 parhaan joukossa, mutta nousi lopullisessa listassa 21. sijalle. Lopullisessa draftissa Heinola varattiinkin juuri tuossa kohtaa (20. varaus).

- Seiderin Wheeler nosti ennakon 46. sijalta lopulliseen rankkaukseen 35. sijalle ja sanoi draftia ennen, että tullaan luultavasti varaamaan ykköskierroksella. Wheeler ennusti Seiderin katoksi kakkosparin pakkia NHL:ään. Detroit oli Wheelerin draftin jälkeisessä listassa draftin häviäjiä Seiderillaan. Anaheim sai saman rankkauksen Zegrasilla. Vancouver oli myös yksi häviäjistä Podkolzinilla ja Höglanderilla.

2020:

- Top10 oli hyvin hallussa, kun ennakossa osui seitsemän lopulta top10 varattua pelaajaa: Lafreniere, Raymond, Holtz, Byfield, Perfetti, Drysdale ja Rossi oli Wheelerin listassa ennakon järjestys niistä, jotka varattiin lopulta top10 joukossa.

- Yhteensä 10 ennakossa ykköskierrokselle rankattua pelaajaa ei lopulta varattu ykköskierroksella. Kovin putoaja oli Theo Rochette, jota ei lopulta varattu lainkaan. Tänä vuonna Wheelerin ennakon arviot osuivat kaiken kaikkiaan kuitenkin hyvin yhteen toteutuneen ykköskierroksen kanssa, kun 21 ennakossa ollutta nimeä myös varattiin ykköskierroksella.

- Buffalon oikeassa draftissa draftin kahdeksantena varattua Jack Quinnia eikä Chicagon 17. varaamaa Lukas Reichelia ollut lainkaan ennakossa 58 ensimmäisen joukossa. Lopullisessa listassa molemmat jo olivat - Quinn sijalla 14 ja Reichel sijalla 31.

- Tim Stützle oli draft-kauden aikainen nousija (ja oikeutetusti), kun nousi ennakon 15. sijalta lopulliseen listaan seitsemänneksi (varattiin kolmantena).

- Noel Gunler oli Wheelerin listalla pelaaja, joka piti paikkansa koko kauden ajan top10 sakissa, vaikka varattiin vasta 41. sijalla. Gunlerin taakse Wheelerin listalla jäivät mm. Jake Sanderson (Wheelerin listalla 19. oikeassa draftissa viides), Jaroslav Askarov (11/11), Seth Jarvis (16/13) ja Dawson Mercer (18/18).

- Jan Mysak (ennakossa 20. lopullisessa listassa 12. - varattiin 48. pelaajana), Zion Nybeck (16 -> 24 - varattiin 115. pelaajana) ja Kasper Simontaival (14. -> 27. - varattiin 66. sijalla) olivat Wheelerilla mm. Kaiden Guhlen (Wheelerilla 33. varattiin 16.) Reichelin (31/17.), Jacob Perreaultin (30/27.) ja Thomas Bordeleaun (32/38.) edellä.

- Minnesota (Rossi), Winnipeg (Perfetti), Florida (Lundell), Los Angeles (Byfield) ja Calgary (Zary) olivat draftin jälkeen Wheelerin mielestä draftin suurimmat voittajat. Häviäjiin Wheeler rankkasi Columbuksen (Chinakhov), Buffalon (Quinn), Coloradon (Barron), St. Louisin (Neighbours) ja San Josen (Wiesblatt). Häviäjien listalta löytyi myös Ottawa, jolla oli kolme ykköskierroksen varausta (Stützle, Sanderson ja Ridley Greig).

2021:

- Ennakossa kärki oli Clarke, Edvinsson, Power, Johnson, Räty, Lambos, Lucius, Guenther, Beniers ja Hughes. Näistä lopullisessa draftissa top10 sisällä varattiin seitsemän pelaajaa, eli lista sinällään piti hyvin, vaikka järjestys siellä muuttuikin. Listan ulkopuolelta mukaan lopulliseen top10-ryhmään nousivat ennakossa sijalle 16 rankattu Mason McTavish (3.), sijalle 20 rankattu William Eklund (7.) ja 65 pelaajan muodostaman ennakkolistan ulkopuolelta Tyler Boucher (10.).

- Yhteensä 11 ennakossa ykköskierrokselle rankattua pelaajaa ei ollut lopullisessa ykköskierroksessa. Korkeimmalta putosi Räty tuolta vitossijalta 52. sijalle.

- Kovimpia laskijoita ennakkolistoihin nähden varsinaisessa draftissa olivat Isaac Belliveau (15 -> 154), Joshua Roy (22 -> 150), Aidan Hreschuk (21 -> 94) ja Sasha Pastujov (14 -> 66). Belliveaun sijoitus laski Wheelerinkin listalla tuosta 15. sijasta lopullisen rankingin 70. sijaan, Royn sijoitus laski 34. sijalle ja Hreschukin sijoitus 41, sijalle, mutta Pastujov piti sijoituksensa tuossa 14. sijalla.

- Nolan Allan (32. varaus) ja Josh Doan (37.) olivat pelaajia, jotka Wheelerin listalla oli rankattu top100 ulkopuolelle, mutta menivät aika korkealla.

- Wheelerin listalla draftin onnistujiin laskettiin Carolina ja Los Angeles. Myös Dallas teki Wheelerin mielestä hyvää työtä, vaikka Wheeler ei Starsin ensimmäisen kierroksen varauksesta Wyatt Johnstonista pitänytkään (Johnston oli Wheelerin listalla 55. rankattu pelaaja). Draftin häviäjiin laskettiin Ottawa, Chicago ja New York Rangers.

2022:

- Ennakossa oli selvä kärki; Shane Wright. Tosin myös kakkoseksi rankatun Matthew Savoien Wheeler rankkasi niin ylös, että rinnasti hänet Owen Powerin kanssa samalle viivalle. Brad Lambert oli kolmantena. Muut top10 pelaajat olivat järjestyksessä Nemec, Yurov, Mirosnichenko, Howard, Slafkovsky, Nazar ja Cooley.

- Lopullisessa draftissa viidentenä varattu Cutter Gauthier oli ennakossa ykköskierroksen ulkopuolella kunniamainintojen kohdalla, kuudentena varattu David Jiricek oli 18. sijalla, seitsemäntenä ja kahdeksantena varatut Kevin Korchinski ja Marco Kasper olivat myös ykköskierroksen ulkopuolella kunniamaininnoissa ja kymmenentenä varattua Pavel Mintyukovia ei löytynyt ensimmäisten 96 rankatun joukosta.

- Gauthier oli Wheelerin lopullisessa listassa 18, Korchinski 17, Kasper 24 ja Mintyukov 25. rankatut pelaajat. Venäläiset putosivat Wheelerin lopullisessa listassa ulos top10 joukosta, mutta Howard sekä Lambert pitivät asemansa top10 varauksina.

- Yhteensä Wheelerin ennakossa oli ehkä eniten eroa toteutuneeseen draftiin juuri tänä vuonna. Ennakossa ykköskierrokselle rankatuista pelaajista 14 pelaajaa ei draftattu lopulta ykköskierroksella. Jack Hughes oli ennakon 12. ja varattiin lopulta 51. numerolla. Ennakossa 22. sijalle rankattu Cruz Lucius varattiin 124. numerolla Carolinaan ja 23. sijalle rankattu Jack Devine varattiin sijalla 221 Floridaan. Lisäksi ennakossa ykköskierrokselle rankattuja Antonin Verreaultia, Maddox Flemingia eikä Markus Vidicekia varattu lainkaan.

***

Tuossa läpikäyntiä Wheelerin listoista viimeisen viiden vuoden ajalta. Listoissa on ollut osumia ja sitten aika paljon niitä, joita ei kannata kauheasti nostaa esiin. Mutta niinhän se on vähän kaikilla. Keskimäärin nämä ennakkolistat ovat toteutuneet oikeaan draftiin nähden melko hyvin, mutta odotuksissa on vielä muutaman pelaajan muutokset top10 sisällä ja vähän yli 10 pelaajan muutokset ykköskierroksella jos historia paikkansa pitää.

Kuten sanoin, nämä ovat ihan mielenkiintoista luettavaa ja toimivat viihdearvona kiekon seuraamisessa. Minään totuuksina näitä ei kuitenkaan kannata ottaa ja tuskin kukaan vähänkään draftin tai prospectien listoihin perehtynyt näitä sellaisina pitääkään. Mielenkiinnolla seuraan Wheelerinkin osalta kauden edistystä nyt kun peli on avattu.
 

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Pitää muistaa näissä aina se, että loppujen lopuksi nämä listat ovat enemmän viihdettä. Ja se, että jälkiviisaus on helpointa. Kuitenkin kun Wheelerin tyylinä on sanoa asioita monesti aika suoraan omiin näkemyksiin luottaen ja pyrkimyksenä myöhemminkin korostaa usein omien listojen osumatarkkuutta (vaikka en ainakaan itse kaikilta osin ole samaa mieltä esimerkiksi draftien myöhemmässä läpiperkauksessa), niin listojen jälkitarkastelukin varmaan sallitaan sellaisena.

Puhut @nuck vähän, mutta asiaa! Ja aina kun kyse on näistä yhden ihmisen listoista on hyvä muistaa heidän rajalliset mahdollisuudet seurata nuoria pelaajia laajalla skaalalla. Kiistämättä Wheeler on vihkiytynyt nuorten lahjakkuuksien seuraamiseen kuten myös kollegansa Pronman samasta firmasta, mutta kumpikaan heistä ei ole ensinnäkään varsinaisia scoutteja vaan journalisteja. Hyvää ja mielenkiintoista viihdettä tarjoavat, mutta mitään guruja eivät ole mitä scouttaamiseen tulee.

Samalla tavalla niillä ammattilaisillakin on vaikeuksia ennustaa nuorten pelaajien kehitystä ja vaikka yhdessä NHL-organisaatiossa työskentelee esimerkiksi toistakymmentä henkilöä amatööriscoutingin puolella, niin yhtälailla sielläkin tulee huteja listoissa ja valinnoissa. Siellä scouting ei perustu pelkästään pelaajien lajiominaisuuksien arviointiin, vaan lahjakkuudet perataan läpi kokonaisvaltaisesti ihmisinä että pelaajina. Nämä tekijät vaikuttuvat varmasti nykyään todella paljon joukkueiden papereissa ja niitä ei taas välttämättä osata huomoida näissä journalistien listoissa kuin ehkä pintaraapaisulla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: nuck

ijuka

Jäsen
Kyllä varmasti on, mutta mikäli Halttunen esimerkiksi pelaa läpimurtokauden liigaympyröissä, niin ei kukaan muistele heikompia Hlinkan esityksiä.
Näinhän se on. Mielestäni Hlinka on kuitenkin sellainen turnaus, joka asettaa odotuksia kauteen. Halttunen oli niin näkymätön ja mitäänsanomaton kapteenin roolissaan, että se ei anna odottaa kovinkaan maagista Liigakautta. Toisaalta, jos hänellä kuitenkin on maaginen Liigakausi, niin eipä sillä Hlinkalla silloin mitään merkitystä ole.

- Melko hyvin rankattu drafti Wheelerilta. Toki myös draftin syvyys hyökkääjissä varmaan auttoi tuossa. Kokonaisuutena Zadinan kolmossija ja Wahlstromin vitossija Wheelerilla jäi ehkä vähän korkeiksi. Tkachuk (8.) ja Kotkaniemi (9.) oikeaan draftiin nähden puolestaan vähän matalalla. Nuo olisivat voineen olla toisinpäin kun tuota nyt katselee.
On vähän outoa rankata varauslistat sen perusteella, miten tarkasti se pelaajien varausnumeron ennusti. Otetaan vaikka tämä kohta tässä, kun sanot että Kotkaniemi olisi voinut olla rankattuna korkeammalle. Kotkaniemeä enemmän pisteitä on tehnyt 5 pelaajaa, ja esim. Dobson ja Bouchard pakeista menisivät myös helposti hänen edelleen, ehkä jopa Durzi. Eli Wheeler näyttää olleen Kotkaniemen kohdalla oikeammassa kuin hänet varannut NHL-seura, joten on outoa kritisoida tätä rankkausta.

Näiden varauslistojen tarkoituksena on arvioida, kuinka hyviä pelaajat tulevat olemaan. Ei sitä, milloin heidät tullaan varaamaan.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Siellä scouting ei perustu pelkästään pelaajien lajiominaisuuksien arviointiin, vaan lahjakkuudet perataan läpi kokonaisvaltaisesti ihmisinä että pelaajina. Nämä tekijät vaikuttuvat varmasti nykyään todella paljon joukkueiden papereissa ja niitä ei taas välttämättä osata huomoida näissä journalistien listoissa kuin ehkä pintaraapaisulla.
Tämä voi hyvinkin olla yksi isoimmista eroista mitä tulee journalistien ja ammattiscouttien väliseen eroon pelaajien kartoituksessa. Ja tuotakin voi olla välillä hankala kartoittaa kun puhutaan nuorten ihmisten tulevaisuudesta. Ylipäänsä on erittäin vaikea löytää sitä tulevaisuuden ennustetta joka suhteessa nuorten pelaajien kohdalle, joten virheitä tulee ihan varmasti kaikille myös jatkossa.

Näiden varauslistojen tarkoituksena on arvioida, kuinka hyviä pelaajat tulevat olemaan. Ei sitä, milloin heidät tullaan varaamaan.
Tuossa ei ollut päätarkoitus muuten arvostellen tarkastella tai rankata varauslistoja, vaan lähinnä käydä tuota historiaa Athleticin puolella läpi. Siis kerrata millä tavalla Wheelerin listat muuttuivat kausien aikana ennakoista, kenestä Wheeler piti tai ei pitänyt ja mitä Wheeler on sanonut yksilöistä tai miten arvioinut tuoreeltaan joukkueiden drafteja.

Oikeaan draftiin vertaaminen johtui lähinnä siitä, että mukana oli noita ennakkolistoja, joissa kaikkia ennakoissa ykköskierrokselle sijoitettuja ei tullut varatuiksi lopulta lainkaan. Se on kyllä tiedossa, että oikean draftin järjestys ei ole oikea tapa mitata pelaajien todellista arvoa tai näiden listojen onnistumisia.

Tuo 2018 varaustilaisuuden arviointi oli oikeastaan ainoa missä tein omaa lyhyttä arviota kun siitä on ehtinyt kulumaan jo sen verran aikaa. Tuossakin vertailussa oli vain Wheelerin listan kaksi kärkihyökkääjää (Zadina+Wahlström) <-> Wheelerin listan seuraavat kaksi hyökkääjää (Tkachuk+Kotkaniemi), sillä en halunnut paisutella tuon draftin arvostelua sen enempää. Noista hyökkääjä vastaan pakki ja pisteet vastaan kokonaispeli jne jutuista kun lähtisi aika nopeasti juttu kasvamaan eikä se ollut tämän ketjun tarkoitus.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähän väliin ripaus hassuttelua.

Eikös olisikin nimittäin erinomaista, että Jim-setä vinkkaisi Connorille Turun kaupungista kaukana Suomessa hyvänä paikkana tehdä "matthewsit" ja tulla oppimaan miesten peleistä Eurooppaan ennen ykkösvarausta.

Ja jos näin sattuisi käymään, niin vuonna 2024 voitaisiin todistaa harvinaista tilastoa, kolme peräkkäistä ykkösvarausta olisi edustanut varaushetkellä samaa seuraa. Nyt TPS vähän efforttia junnujen houkutteluun. Jos CB on liian hankalaa, aina voi ottaa Venäjältä sen toisen ja jauhaa kahdeksassa kuukaudessa Matveista se ykkönen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: O.K!

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Bob McKenzien preseason lista julkaistiin pari tuntia sitten. Täältä tarkemmat kommentit, alla lista kopioituna.

Rank Name Team Pos. HT. WT.
1 Connor Bedard Regina C 5-10 183
2 Matvei Michkov St. Petersburg RW 5-10 172
3 Adam Fantilli U Michigan C 6-1-1/2 191
4 Brayden Yager Moose Jaw C 5-10-1/2 162
5 Leo Carlsson Orebro C/LW 6-1 172
6 Cal Ritchie Oshawa C 6-1 184
7 Zach Benson Winnipeg LW 5-8-1/2 160
8 Cam Allen Guelph RD 5-11-1/2 189
9 Dalibor Dvorsky AIK C 6-1 190
10 Charlie Stramel U Wisconsin C 6-3 212
11 Nate Danielson Brandon C 6-0-1/2 179
12 Ethan Gauthier Sherbrooke C 5-11 177
13 Eduard Sale Kometa Brno LW 6-1 163
14 Otto Stenberg Frolunda RW 5-11 172
15 Colby Barlow Owen Sound LW 6-0 195
16 Kasper Halttunen Jokerit RW 6-3 207

Honourable mentions: Mikhail Gulyayev, Will Smith, Maxim Strbak, Matthew Wood
 

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Buttonin lista ulkona ja sieltä löytyykin heti kontroversiaali nosto sijalle kaksi. Suomalaisista korkeimmalle hän arvostaa tällä hetkellä Emil Järventien, joka löytyy listalta sijalta 12. Kasper Halttusen Craig sijoittaa 18:ksi atm.

 

Pardus

Jäsen
Varausikäisten alkukauden tilastokatsaus.

Liiga
1. Lenni Hämeenaho, h (Ässät) 8. 0+3 = 3
2. Kasper Halttunen, h (HIFK) 4. 0+1 = 1
3. Tuomas Uronen, h (HIFK) 1. 0+0 = 0

A-nuorten SM
1. Jesse Nurmi, h (KooKoo) 9. 6+10 = 16
2. Antti Virtanen, kh (SaiPa) 10. 8+6 = 14
3. Arttu Kärki, p (Tappara) 10. 3+11 = 14
4. Emil Järventie, h (Ilves) 10. 6+4 = 10
5. Jesse Kiiskinen, h (Pelicans) 7. 3+7 = 10
6. Tom Leppä, kh (Jokerit) 10. 6+2 = 8
7. Paavo Karjalainen, lh (Ilves) 10. 5+3 = 8
8. Tuomas Uronen, h (HIFK) 7. 4+4 = 8
9. Rasmus Kumpulainen, h (Pelicans) 10. 3+5 = 8
10. Elias Jansson, h (Kärpät) 10. 2+6 = 8
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Tässä kohtaa jo varmaan uskaltaa sanoa, että Bedardin asemaa ykkösvarauksena ei tule haastamaan kukaan. Matvei Michkovin asema kakkosena onkin sitten kaikkea muuta kuin varma. Enkä tarkoita tällä pelkästään tuota Russian factorya vaan ihan sitä, että esimerkiksi Adam Fantilli on pistänyt NCAA:ssa tuulemaan heti alussa. Viime yön pelissä hattutemppu ja ensimmäiseen viiteen peliin 4+7=11 tehopisteet. Mikäli Leo Carlsson jatkaa samaa tahtia Örebrossa SHL:ää, niin hän on varmasti keskustelussa mukana, kun puhutaan top 3 varauksista ensi kesänä. Tällä hetkellä Leo Carlsson johtaa Örebron sisäistä pörssiä 12:n pelatun ottelun jälkeen 2+8=10 pisteillä. Varausikäiselle melko harvinaista tuossa sarjassa.

No kausi on vielä nuori ja niin edelleen, mutta on erittäin mielenkiintoista seurata miten nämä tulevan draftin hedelmät kypsyvät ensi kesään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös