Kiitokset hyvästä avauksesta ja keskustelu on lähtenyt jo mukavasti käyntiin.
Vaikka kuten on sanottua, niin varausnumerolla ei ole yksittäisen pelaajan kohdalla merkitystä, mutta kokonaisuutena ja todennäköisyyksissä sillä on merkitystä. Eli mitä enemmän Suomi saa 1. kierroksen varauksia, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulee myös NHL tähtiä ja/tai peruspelaajia esim. vähintään 500 ottelua NHL:ssä). Koska NHL seurojen scouttaus ja muut mittarit sekä testit ovat kehittyneet 10 vuodessa huomattavasti, niin tämä prosentuulinen todennäköisyys kärkivarauksille tulee vielä kasvamaan. Aikaisemmin jo kerroin toisessa ketjussa, että sitten on nämä, mihin ei voida vaikuttaa, eli varsinkin loukkaantumiset ja kuolemat yms. vastaavat.
Tässä hyvä artikkeli aiheesta:
How Many NHL Draft Picks Make it to the NHL?
Toiseen ketjuun laitoin myös sen, että 2 aikaisemmasta NHL 1. kierroksella varatusta puolustajastamme on tullut vähintään runkopelaajia. Sen lisäksi 2. kierroksella varatuista puolustajistamme n. 50% on vähintään hyvä jonkunlainen ura takana.
Itse lähdin laskemaan vuodesta 1995 näitä 1. kierroksen varauksia.
1995: 13 pelaajalla vähintään 500 ottelua. Parhaat urat Jarome Iginlalla sekä Shane Doanilla. 6 pelaajalla alle 100 ottelua ja lopuilla enemmän. Näistä Riihijärvi ja Elomo pahimpina floppeina Brad Churchin kanssa. Myöhemmiltä kierroksilta helminä ainakin Mark Savard ja Miikka Kiprusoff.
1996: 11 pelaajalla vähintään 500 otteluaa ja Andrey Zuyzinilla 496 ottelua. Tälle vuodelle osumatarkkuus on ollut parempi myöhemmillä kierroksilla, joista saatu napattua esim. Zdeno Chara ja Tomas Kaberle. Myös Lydmanilla ja Salolla on hyvä ura tältä vuodelta.
1997: 12 pelaajaa vähintään 500 ottelua. Tänä vuonna on varsinkin ihan alkuvaraukset menneet aika nappiin ja konsensus on varmaan ollut aika paikkaansapitävä. Joe Thornton, Patrick Marleau, Olli Jokinen, Roberto Luongo, Eric Brewer TOP5 ja kaikilla hieno ura takanaan.
1998: 14 pelaajaa joilla vähintään 500 ottelua. Ehdoton helmi Vincent Lecavalier ja myöhempinä ainakin Tanguay sekä Gagne. Myöhemmiltä kierroksilta Brad Richards, Mike Fischer, Eric Cole, Brian Gionta, Mike Ribeiro sekä kirsikkana kakun päällä Pavel Datsjuk. Myöhemmillä kierroksilla oli kyllä muutenkin aika helmiä jäljellä.
1999: Tässä vaiheessa ottelumäärät voisi vaihtaa vaikka 480 otteluun ja pudotella vuosi vuodelta vaikka 20 ottelulla. Eli ainoastaan 7 pelaajaa, joilla yli 480 ottelua, tosin menevät kaikki tuohon 500 kategoriaankin. Patrik Stefan kohtalainen floppi ensimmäisenä valittuna, kun takana tulevat Sedinin siskokset 2 sekä 3 varauksina. Martin Havlat myös hyvä haku vaikka on kärsinyt loukkaantumisista. Myöhempien kierrosten ehdoton helmi on Henrik Zetterberg, myös Niklas Hagmanilla hyvä ura takana.
2000: 14 pelaajaa joilla vähintään 460 ottelua, 12 heistä yli 500 ottelua. 1. kiekan helmet Dany Heatley ja Marian Gaborik. Myöhemmiltä kierroksilta ainakin Lubomir Visnovsky.
2001: 13 pelaajaa joilla vähintään 440 ottelua ja Colby Armstrong jää vain yhden ottelun päähän. Helminä Ilya Kovalchuk, Jason Spezza, Mikko Koivu sekä Ales Hemsky. Myöhemmiltä kierroksilta pikkuinen Derek Roy (Juuso Ikosen kokoa), Mike Cammaleri, Jason Pominville, Thomas Plecanec, Marek Zidlicky sekä muitakin mielenkiintoisia myöhäisherännäisiä varsinkin vasta vauhtiin päässyt Pierre-Alexandr Parenteau 9. kierrokselta.
2002: 13 pelaajaa joilla vähintään 420 ottelua. Helminä Rick Nash, Jay Bow sekä Alexander Semin - miksei Lehtonen ja Pitkänenkin. Myöhemmiltä kierroksilta osui silmään Jarred Stoll sekä Dennis Widemann.
2003: 19 pelaajaa joilla vähintään 400 ottelua, Kostintsyn jää vain parin ottelun päähän. Tämä oli huippudraft ja noista pelaajista 15 on jo yli 500 peliä alla, eli voi sanoa, että aikamoinen vuosikerta. Muutenkaan 1. kierrokselta ei löydy kuin 2 floppia ja heidän jälkeen huonoimmalla on lähes 200 ottelua ja moni kärkkyy jo tuota 400 sekä 500 ottelun tavoitetta. Myöhemmiltäkin kierroksilta sellaisia helmiä kuin Loui Eriksson, Patrice Bergeron, Shea Weber, Matt Carle, Joe Pavelski sekä Tobia Enström. Suomalaisten osalta draftissa varattiin kohtalaisesti pelaajia, mutta ovat olleet koko draftin naurun aiheita, eli todella paskoja, muutama on käynyt vähän pyörähtämässä NHL kaukalossa.
2004: 9 pelaajaa joilla vähintään 380 ottelua. Elikäs aika normaali draft, muuten paitsi että draftin 2 ensimmäistä Ove ja Malkin sekä viimeisenä varattu Green ovat NHL tähtiä. Suomelta 3 kpl 1. kierroksen varausta, joista ainoastaan Korpikoski on jotenkin saanut vakiinnutettua paikkansa ja Nokelainenkin käynyt vähän jäällä pyörimässä. Myöhemmiltä kierroksilta ainakin Krejci, Franzen, Streit sekä Rinne selkeitä ryöstöjä. Muitakin hyviä on myöhemmiltä kierroksilta löytynyt.
2005: Ainoastaan 6 pelaajaa joilla vähintään 360 ottelua, kuitenkin pelaajat vielä nuoria ja Bobby Ryankin heräsi vähän myöhään, joten vielä ei ole päässyt tuohon ottelumäärään. Helminä Sid, Ryan Jack Johnson, Carey Price ja Anze Kopitar. Myöhemmiltä kierroksilta Paul Stastny James Neal Chris Letang, Keith Yandle ja viimeisenä Nashvilleen napattu Patric Hornqvist.
Tässä ajanpuutteessa väsäilin ja katselin näitä listoja ja ajattelin jakaa tännekin. Eli 1. kierros ei vielä kerro kaikkea, kuten tiedetään, mutta mielestäni aika hyvin siellä on osattu päätellä kenestä tulee tähti tai vähintään peruspelaaja, mutta jotkut joukkueet on myös osanneet toisia paremmin napsia myöhemmiltä kierroksilta pelaajia.
Mitä tulee ensikesän draftiin. Niin todellakin suurin vaikutus on suomalaisten kohdalla siinä, miten hyvin he ensikaudella breikkaavaat liigassa tai CHL:ssä jos joku sinne on menossa. Ensimmäiselle kierrokselle ovat ehdolla Barkov, Ristolainen, Lehkonen ja Husso. Myöskin Juuso Ikonen ja Jonatan Tanus, mutta silloin tarvitaan hyvien pelien lisäksi lisäsenttejä vähintään 5-10cm. Voi myös olla, että joku tekee Teräväiset/Armiat ja nousee ihan toiselle tasolle ensikaudella, siis jo näiden edellä mainittujen lisäksi.
Oma Suomilistani on tällähetkellä:
Barkov (TOP 1-3)
Ristolainen(1. kierros)
Lehkonen (1. kierros)
Husso (1.-2. kierros)
+ynnämuut