Vapaat agentit 2015 - tärkeimmät puheenaiheet
Itäisen konferenssin puolella oikeastaan ainoa todella mielenkiintoinen joukkue on Cavaliers. Kuten tiedetään, oli Cavsin meno loppukaudesta aika kovaa, ja lopulta vasta Loven ja Irvingin loukkaantumiset ja Warriorsin monipuolisuus pysäyttivät ohiolaisten marssin. Mutta koko ajan siellä taustalla vaani tämä kesä, joka on isojen päätösten aikaa. Käytännössä Cavsin tilanne on se, että heillä ole cap spacea hankkia juuri ketään uutta pelaajaa ainakaan sieltä kalliimmasta päästä. Toisin sanoen GM David Griffinin intentiona on pitää tämä nykyinen bändi kasassa. Bird rightsien ansiosta palkkakatosta ei tarvitse välittää, mutta luxury tax -raja paukkuu niin että ryske kuuluu. Kuitenkin olettamus on, että omistaja Dan Gilbert on valmis raottamaan kukkaronnyörejään, jotta LeBron saa ympärilleen sellaisen joukkueen, jolla se mestaruus olisi mahdollista vihdoin voittaa. Tulevaisuuden cap spacet ovat myös kohtuullisen toissijainen asia, sillä Cavsin mahdollisuus voittaa on tässä ja nyt, joten tähän täytyy ladata kaikki panokset.
Se mielenkiintoinen tapaus Clevelandilla on tietysti Kevin Love. Itse pidän Lovea mahdollisesti paljonkin suuremmassa arvossa kuin mediaanikeskiarvon mukainen NBA-fani. Syynä on isoilta osin herran toissa kausi, jolloin hän Minnesotassa pelatessaan oli koko NBA:n top-4 niin tehokkuusindeksissä (PER) kuin win shares -tilastossakin (myös win shares per 48 minutes played). Käytännössä sillä kaudella NBA:ssa vain KD, LeBron ja CP3 olivat tilastojen mukaan Kevin Lovea parempia pelaajia. Tuollainen kausi ei yksinkertaisesti tule sattumalta, vaan se kertoo että kyse on aivan poikkeuksellisen lahjakkaasta ja hyvästä koripalloilijasta. Viime kausi oli vaikeampi, kun Love joutui sopeutumaan pienempään rooliin ja kärsi selkävaivoista. Mutta silti tilastojen mukaan Cavs pelasi parasta koristaan silloin kun Love oli kentällä. Ihan käytännön tasolla Love tuo ainutlaatuisen yhdistelmän inside scoringia, outside scoringia, hyviä syöttöjä ja hyökkäyspään levypalloja. Puolustuspäässä on sitten puutteita, mutta ei hän nyt mikään katastrofi ole puolustajanakaan.
Näin ollen Cavsin on ehdottomasti kannattavaa tarjota Kevin Lovelle se viiden vuoden sopimus jopa maksimipalkalla. Viimeisimpien tietojen/huhujen mukaan Love sen todennäköisesti myös allekirjoittaisi, vaikka siitä hänen lähdöstään on puhuttu kuukausikaupalla. Tämän jälkeen seuraavana (pl. LeBron) prioriteettilistalla ovat rajoitetut vapaat agentit Tristan Thompson ja Iman Shumpert, joita pidetään aika varmoina jatkajina. JR Smith on rajoittamaton vapaa agentti. Ihan "Swishin" itsensäkin kannalta toivoisin, että hän jatkaisi Cavsissa ja nimenomaan siinä spot-up-shooterin roolissa, joka sopi hänelle erinomaisesti. Finaaleissa nähtiin, ettei Smith ole kuitenkaan riittävän hyvä luomaan jatkuvasti omia heittojaan hyvää puolustusta vastaan. Mutta ei se toki mahdotonta ole, että joku huonomman joukkueen GM tarjoaa ylisuurta sopimusta ja isoa roolia, jolloin Cavs joutuu päästämään Smithin menemään. Dellavedovankaan lähtö ei olisi mikään jymypaukku, jos joku kilpailijajoukkue näkee Dellyssä enemmän sen pelaajan, joka pimensi välillä Curryn kuin sen, joka pelasi varsin keskinkertaisesti läpi runkosarjan.
Lännessä sitten se iso mielenkiinnon kohde on LaMarcus Aldridgen päätös. Tai toki hän voi myös siirtyä Itään, mutta tällä hetkellä se tuntuu epätodennäköiseltä. Aldridgen lähtöä Blazersista pidetään tässä vaiheessa selvänä, vaikka Blazers pystyykin sääntöjen mukaan tarjoamaan pidempää sopimusta kuin kilpailijat. Tiettävästi Spurs on jonkinlainen frontrunner, mutta huhuissa on ollut myös Lakers. Ja toki Rockets GM Daryl Morey on jälleen leikissä mukana. Aldridge yhdessä Hardenin ja Howardin kanssa kuulostaisi mestaruudelta, mutta Houstonin palkkakattotilanne ei ole mikään kovin suotuisa sille, että he pystyisivät tarjoamaan maxisopimusta kenellekään vapaalle agentille. Lisäksi se Big Three olisi totuuden nimissä aika usein Big Two, sillä Howardin kunnossa pysymisestä ei ole oikein mitään takeita. Muuten Houstonia kannattaa seurata tämän ja tulevien kesien aikana, sillä heillä on muutamia varsin edullisia sopimuksia mukaanlukien Hardenin (olisi pitänyt valita päättyneellä kaudella MVP:ksi, pakko mainita tässä) pitkä ja kohtuuhintainen diili. Lisäksi Rockets on toistuvasti osoittanut myös kykenevänsä sainaamaan näitä isoja kaloja toisin kuin joku Mavs, joka aina uhoaa ja ampuu lopulta kaikista ohi. Toki viime kesänä Moreylle meinasi jäädä paska käteen, mutta Arizan sainaus pelasti paljon.
Jos sitten katsotaan sitä Spursia, niin äkkiseltään Aldridge-Spurs kuulostaa täydelliseltä avioliitolta. Aldridge on Teksasista kotoisin ja entinen Longhorn eli University of Texas -jättiyliopiston opiskelijaurheilija. Eräänlaisen kotiinpaluun lisäksi LaMarcus pääsisi pelaamaan NBA:n parhaan koutsin alaisuudessa. Big Three alkaa olla ikämiessarjaa, mutta Duncan pystyy edelleen pelaamaan korkealla tasolla ja on ilmeisesti jatkamassa uraansa. Parkerin nilkat ovat alkaneet tuottaa ongelmia, mutta Patty Mills pystyy jatkossa pelaamaan yhä isomman osan Parkerin minuuteista. Ginobili ei ole enää mikään korvaamaton. Ja ennen kaikkea Spursilla on myös Kawhi Leonardin johtama nuorempi pelaajarunko, jonka toiseksi keulakuvaksi Kawhin rinnalle Aldridge sopisi kuin nenä päähän.
Mutta mutta. Ei se palkkakattotilanne ole helppo Spursillakaan. Tässä kirjoitus siitä, millaisia uhrauksia se Aldridgen naaraaminen Spursiin käytännössä vaatisi:
https://tautonomy.wordpress.com/201...marcus-aldridge-and-keep-their-core-in-place/
Itse jäin miettimään tuota Ginobilin tilannetta. Viime kaudella Manulla alkoi ikä painaa jo ihan ilmiselvästi, ja varsinkin niitä pallonmenetyksiä tuli aivan liikaa. Jos hän jatkaa uraansa, ei Spurs varmasti haluaisi maksaa kovin paljoa. Toisaalta Spurs ei myöskään halua missään nimessä ajautua mihinkään riitoihin seuralegendan kanssa, jos Manu haluaa tuollaiset 7-8 miljoonaa. Vaikea tilanne.
Splitteristä luopuminen tekisi varmasti myös kipeää. Paljon puhutaan siitä, millaiset pelaajatyypit (stretch-nelonen, 3 and D...) ovat nykyään arvossa, ja kyllähän Splitterin ja Noahin kaltaiset hyvin syöttävät isot miehet kuuluvat näihin pelaajatyyppeihin. Usein niissä Spursin kaikkein hienoimmissa hyökkäyskuvioissa on nimenomaan Splitter mukana. Myös Splitterin puolustusosaaminen on todella arvokasta. Splitterin treidaaminen cap spacen luomiseksi olisi aika rankka päätös.
Lakers taas? Aldridgella on asunto Etelä-Kaliforniassa, ja tiettävästi hän on kiinnostunut mahdollisesta siirrosta Lakersiin. Silti pitää muistaa, että yksi hyvä drafti ei tee Lakersin kehnosta pelaajarungosta lyhyellä tähtäimellä kovin paljoa parempaa. Jos mestaruudesta taistelu lähivuosina kiinnostaa, voisin kuvitella Aldridgen katselevan muualle. Toisaalta olen jotenkin vakuuttunut siitä, että joku vapaa agentti jossakin vaiheessa Lakersiin päätyy.
Zach Lowe spekuloi uusimmassa kolumnissaan, että nimenomaan Aldridge saattaisi alkaa kikkailla lyhyiden sopimusten kanssa palkkakaton nousua silmällä pitäen. Aldridgella on vielä sellainen porkkana, että ensi kausi on hänelle kymmenes NBA:ssa, minkä jälkeen maksimisopimuksen suuruus nousee 35 %:iin palkkakatosta. Näin hän voisi myöhemmin rahastaa selvästi enemmän kuin nyt. Mutta saas nähdä, kuinka moni joukkue tällaiseen järjestelyyn LaMarcuksen kanssa suostuisi.
EDIT: Edelliseen viestiin pieni korjaus, että kyllä se markkina avautuu jo puoliltaöin jenkkilässä. Joukkueiden sales pitchit Aldridgelle Losissa alkavat tuolloin klo 19.01. Kuulemma Spursin pitchissä mukana ovat Popovich, Duncan ja Kiinasta asti Losiin lentävä Parker. Edellisen kerran Duncan on ollut suoraan rekrytoimassa 2003, jolloin mielenkiinnon kohteena oli Jason Kidd.
EDIT2: ESPN:n Dunleavy-uutisessa sanottiin tuo, että homma alkaa klo 19.01 Suomen aikaa, eli olin sittenkin alunperin oikeassa. Pikku asia sinänsä, mutta muutamassakin paikassa tunnuttiin puhuvan "midnightista". No, näillä mennään sanoi koulutukseltaan opettaja Saukkonen.