Olen toki siitä samaa mieltä että Giannis ei sentapainen ihminen ole joka tuolle linjalle lähtisi. Gianniskin on kyllä sen tyylinen ja tasoinen pelaaja että käytännössä pystyisi sanelemaan mihin haluaa niin halutessaan. Eiköhän joukkue kuin joukkue raivaisi tilaa miehelle jos hän ilmottaisi että sinne haluaisi (ehkei LAL). Hardenin kohdalla luulen että miehen pelityylin epäillään istuvan erilaisiin systeemeihin jonka vuoksi treidiarvo ei yhtä korkea.
Giannis ei enää pysty sanelemaan minne haluaisi mennä. Mies on käytettävissä nykyisellä siökmuksellaan seuraavat 4 kautta. Aikaisin mahdollinen treidiajankohta on tämän kauden jälkeen, jolloin treidaava seura saisi pelaajan joka tapauksessa vähintään kolmeksi vuodeksi niin halutessaan. Tämä on juuri se asia mitä toisaalta arvostan ja toisaalta ihmettelen tuossa Gianniksen sopimuksessa. Miksi mies suostui sitoutumaan noin pitkäksi aikaa, koska nyt seuraavat 2-3 vuotta on miehen valta melko vähäinen. Neljännen sopimusvuoden alkaessa Giannis voi toki sitten tehdä AD:t. Ja kun kyse on noin poikkeuksellisesta pelaajasta kuin Giannis Antetokoumpo, on ottajia varmasti jonoksi asti, jos mies jossain kohtaa treidimarkkinoille päätyisi.
Uskoisin itseasiassa Kawhin esimerkin olevan tältä osin myös erittäin rohkaiseva seuroille treidata itselleen pelaajia, jotka eivät välttämättä seuraan ensi vaiheessa olisikaan halukkaita tulemaan. Tällä viittaan lähinnä ison veden takaa kuuluneisiin raportteihin, joiden mukaan Kawhi olisi ollut valmis jatkamaan Torontossa, mikäli seura olisi hankkinut itselleen PG13:sta. Hinta vaan olisi ollut Siakam, mitä hintaa Masai Ujiri piti liian kovana.
Kuitenkin viime kausina näitä on ollut koko ajan enemivissä määrin (luultavasti syystä että asiaan ei pystytä puuttumaan ja seuraksia ei ole). Pointtina siis lähinnä itsellä että toivoisin että tästä kulttuurista päästäisiin eroon. Mielestäni olisi koko NBAlle voitto että talentti ja superpelaajat jakautuisivat mahdollisimman paljon ympäri liigaa. En täysin varma ole miten sopimukset menevät mutta käsittääkseni nämä supermax yms. sopimukset ovat nimenomaan sitä varten tehty että saat enemmän rahaa mikäli jatkat samassa seurassa pitkään ja nyt pelaajat ovat keksineet keinon saada rahat, mutta silti ketkuilevat irti seurasta vieden pohjan koko touhusta.
Sinänsä olen kanssasi samaa mieltä siitä, että puheena olevasta kulttuurista pitäisi päästä eroon. Olisi hienoa, jos sopimuksia kunnioitettaisiin loppuun asti. Toisaalta ilmoittamalla seuralle, että tulen lähtemään muualle sopimuksen päätyttyä, tarjoaa pelaaja seuralle mahdollisuuden saada vastineen itsestään. Ongelmalliseksi nämä tilanteet itseasiassa muuttuvat siinä kohtaa, kun pelaajan halu ja aiottu päämäärä tulee julkiseen tietoon. Vaikka AD ei kunnioittanut sopimustaan Pelicansin kanssa, olisi seura mahdollisesti voinut saada paremman vastineen olemalla heti alusta alkaen yhteistyöhaluinen pelaajan kanssa. Täytyy kuitenkin muistaa, että työehtosopimusneuvotteluissa NBA vie ja NBAPA vikisee, omistajat siis käytännössä määrittävät säännöt, joiden sisällä pelaajat pyrkivät valtaansa käyttämään.