Pavlovin Koira
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Paikalliset
Ei NATOn peruskirja muutu sen mukaan kuka USA:n pressaksi valitaan.
NATOn peruskirja nojaa käytännössä USAn sotilaallisiin resursseihin. Jos USA aloittaisi Trumpin valinnan myötä sisäänpäin kääntymisen (kuten itse arvelet) niin mikähän arvo sillä peruskirjalla oikeasti olisi. Vaikka se peruskirja ei miksikään muuttuisi.Ei NATOn peruskirja muutu sen mukaan kuka USA:n pressaksi valitaan.
Mietin vaan, että löytyykö Steinmeierin taustalta energiapoliittisia kytkentöjä Venäjään esim. NordStream kakkosen kautta?
Steinmeier otti jo vuosi, puolitoista sitten esille EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden suoran tai asteittaisen purkamisen, mutta ei saanut Merkeliä esityksen taakse. Steinmier toimii nähdäkseni ideologisista syistä mm. aateveljensä Tuomiojan tapaan. Molemmat siis demareita. Tarkemmin mahd. ensi viikon alussa.
Itse tulkitsen asian niin, että Saulilla on aikomus pyrkiä toiselle kaudelle. NATON puolesta liputtaminen nyt saattaisi aiheuttaa häviön -18 vaaleissa jollekin maltillista suomettuneisuuden linjaa edustavalle ehdokkaalle. Aihe nousee varmasti esille yhtenä vaaliteemana ja lisäksi kaupan päälle muutaman kuukauden päästä on vuorossa Ruotsin valtiopäivävaalit. Siellähän merkit näyttävät siltä, että oikeiston voittaessa hakuprosessi todella saattaa lähteä käyntiin, eikä jää vain puheen asteelle....että Suomen politiikassa suurin este NATO-jäsenyydelle ei ole kepu, ei demarit vaan tasavallan presidentti Niinistö.
Uskoisin että Ruotsi ei voisi osallistua NATOn jäsenenä Suomen puolustamiseen vaikka haluaisikin, sillä tuo vetäisi sotilasliiton mukaan konfliktiin täysimääräisenä osallistujana. Toki täysin mahdollista ettei Ruotsia edes kiinnosta Suomen puolustaminen (ovat toki sanonnan mukaisesti valmiita puolustamaan Ruotsia viimeiseen suomalaiseen) tai vaihtoehtoisesti että NATO osallistuisi kokonaisuudessaan Suomen puolustamiseen, mikä toki on todella epätodennäköistä, etenkin kun useaan otteeseen on kuultu että puolustavat ainoastaan viidennen artiklan piirissä olevia täysjäseniä....
Miten tämä sitten NATO:oon liittyy, aiheuttaako ruotsin mahdollinen liittyminen Natoon muutoksia suomen ja ruotsin väliselle mahdolliselle sotilaalliselle yhteistyölle? Tämä on erittäin olennainen asia mielestäni.
_
Voisi kuvitella että suomelle olisi hyötyä kohtalaisen lähellä sijaitsevasta ruotsin meri ja ilmavoimista. Jotenkin nopeasti ajateltuna siinä olisi kriittinen apu ensimmäisille päiville suomen oman puolustusvoimien lisäksi. Miten tämä sitten NATO:oon liittyy, aiheuttaako ruotsin mahdollinen liittyminen Natoon muutoksia suomen ja ruotsin väliselle mahdolliselle sotilaalliselle yhteistyölle? Tämä on erittäin olennainen asia mielestäni.
Mikä ero on solidaarisuuslausekkeella, NORDEFCO:lla ja puolustusliitolla kriisitilanteessa? Ehkä se on se että näistä jälkimmäiseen sisältyy enemmän paperityötä, suunnittelua ja on suora viesti potentiaaliselle valloittajalle. Tämä solidaarisuus toisten auttaminen kriisitilanteessa on tietääkseni pohjoismailla keskenään vahvempi kuin EU:n solidaarisuus höpinät, kyllä toistuvasti harjoitellut yhteiset toimintatavat kriisitilanteessa kertoo jotakin. Ja mun pointit lähti puhtaasti sijaintinäkökulmasta, ruotsin ilma-ja merivoimat on lähellä. En usko millään ruotsin katsovan vierestä jos esim suomen etelärannikko miehitettäisiin, puhumattakaan ahvenanmaasta. Omaan korvaan NATO kuulostaa niin kaukaiselta ja kriisitilanteessakin kaukaiselta vaikka kuuluttaisiinkin NATO:on. Jokainen saa uskoa mihin haluaa mutta itse pidän todennäköisempänä Ruotsin antamaa ilma ja merivoimatukea kriisitilanteessa kuin suomen täyttä NATO -jäsenyyttä. Tuolla kombinaatiolla suomella on erittäin uskottava puolustus ja liittolaiset meidän kokoiselle maalle.Nyt olisi vähitellen aika jonkun tuoda faktista näyttöä siitä, että Ruotsin meri- ja ilmavoimat osallistuisivat Suomen puolustamiseen. Tämä siis tilanteessa, jossa Ruotsi on alleviivannut sen, että puolustusliittoa Suomen kanssa ei ole eikä tule.
Mikä ero on solidaarisuuslausekkeella, NORDEFCO:lla ja puolustusliitolla kriisitilanteessa? Ehkä se on se että näistä jälkimmäiseen sisältyy enemmän paperityötä, suunnittelua ja on suora viesti potentiaaliselle valloittajalle. Tämä solidaarisuus toisten auttaminen kriisitilanteessa on tietääkseni pohjoismailla keskenään vahvempi kuin EU:n solidaarisuus höpinät, kyllä toistuvasti harjoitellut yhteiset toimintatavat kriisitilanteessa kertoo jotakin. Ja mun pointit lähti puhtaasti sijaintinäkökulmasta, ruotsin ilma-ja merivoimat on lähellä. En usko millään ruotsin katsovan vierestä jos esim suomen etelärannikko miehitettäisiin, puhumattakaan ahvenanmaasta.
Omaan korvaan NATO kuulostaa niin kaukaiselta ja kriisitilanteessakin kaukaiselta vaikka kuuluttaisiinkin NATO:on. Jokainen saa uskoa mihin haluaa mutta itse pidän todennäköisempänä Ruotsin antamaa ilma ja merivoimatukea kriisitilanteessa kuin suomen täyttä NATO -jäsenyyttä. Tuolla kombinaatiolla suomella on erittäin uskottava puolustus ja liittolaiset meidän kokoiselle maalle.
Worst case scenario: EU hajoaa jossain vaiheessa ja Suomesta tulee muille Euroopan maille vähän kuin Ukrainasta ja Georgiasta eli jos Venäjä tekee jotain, niin puhuttaisiin vain ja pisteltäisiin vähän pakotteita. Sitten annettaisiin Venäjälle taas yhdet olympialaiset ja futiskisat. Pistetään nyt Formula GP vielä kaupan päälle. NATO on sentään uskottava, sillä Venäjä ei ole vielä NATO-maiden kanssa alkanut rajoja siirtelemään. No eiköhän Suomen poliitikot ainakin siinä vaiheessa pistä paskat housussa hakemusta kehiin, jos vihreitä miehiä joku kaunis päivä pukkaa rajan yli. Kaikkihan sen tietää, miten silloin käy.
Mikäli EU heikkenee, näen itsekin Suomen liukuvan entistä enemmän "harmaalle alueelle" sinne Ukrainan, Georgian ja Moldovan seuraksi, jos perustaavaalaatuisia turpo-muutoksia ei tehdä. Sitäkö tässä halutaan?
Mikäli EU heikkenee, näen itsekin Suomen liukuvan entistä enemmän "harmaalle alueelle" sinne Ukrainan, Georgian ja Moldovan seuraksi, jos perustaavaalaatuisia turpo-muutoksia ei tehdä. Sitäkö tässä halutaan?
vlad
Roskaa. Suomen liittyminen NATOon olisi puolustuspolitiikan ulkoistamista. Se olisi balttialaista USA-uskontoa. Trump tai jokin muu saattaa tehdä mitä vaan ja Balttia voi sitten vain kitistä. Suomen on pidettävä aina puolustuspolitiikka omissa käsissä, sitä ei saa koskaan ulkoistaa vaikka yhteistoimintaa harjoitetaankin (joka on tietenkin toivottavaakin). Suomen ei pidä koskaan liittyä NATOon.
Höh, monet pienelle liittoutumattomalle maalle mahdottomat resurssit ovat jo käytössä. Ei niistä ääneen kerrota. En minä vierailijoita tai yhteistyökumppaneita vastusta. NATOlle Balttia on vetäytymisaluetta, josta luovutaan Venäjälle tappioita tuottaen. Jossakin Saksan rajoilla tulee vastaan kynnys josta NATO ei luovu.Ei todellakaan olisi puolustuspolitiikan ulkoistamista, samat varat pitäisi puolustusvoimiimme suunnata Natolaisenakin.
Monet pienelle maalle mahdottomat resurssit, esim. tiedusteluvälineet, olisivat käytössämme.
Ja siitä seuraa hyökkääjän mieltämä kynnys ryhtyä operaatioonsa.
Nato-jäsenyys nostaa vihollisen hyökkäyskynnystä. Piste.
Ja lisäys: huomasin @canttig in kuitenkin ( ainakin suluissa) pitävän toivottavana yhteistoiminnan harjoittamista. Kansalliskaartin F-15 porukan vierailu, Ratsuväen harjoittelu suomalaisessa kangasmaastossa ja pienehköt merimaisema treenit ovat meidän kummankin ( siis ainakin suluissa) mielestä positiivista edistystä.
Ne mahdottomat resurssithan ovat nimenomaan niitä mistä pitäisi kovaan ääneen kertoa pelotevaikutuksen takia. Mielestäni Suomen puolustusta ei heikentäisi lainkaan lakoninen toteamus että "yksikin venäjämielinen separatisti niin Moskova nuketetaan kiertoradalle", päinvastoin (toki pitäisi olla edes teoreettinen mahdollisuus toteamuksen toteuttamiseksi). Ja jos tuo on sodanlietsontaa, niin vertaillaan Venäjän virallisiin lausuntoihin, joissa tuollainen mahtaileva ylilyöntien latelu on arkipäivää ja itse asiassa kansallisen retoriikan keinovalikoiman päällimmäinen työkalu (tästä aiheesta enemmän toissa viikolla ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä). Eikä siinä mitään sotaa edes lietsota, Suomi on (tai ainakin pitäisi olla) ainoastaan valmis puolustamaan alueensa koskemattomuutta ei-toivottuja tunkeutujia vastaan riittävällä voimalla.Höh, monet pienelle liittoutumattomalle maalle mahdottomat resurssit ovat jo käytössä. Ei niistä ääneen kerrota. En minä vierailijoita tai yhteistyökumppaneita vastusta. NATOlle Balttia on vetäytymisaluetta, josta luovutaan Venäjälle tappioita tuottaen. Jossakin Saksan rajoilla tulee vastaan kynnys josta NATO ei luovu.
Jälkimmäiseen voi todeta että Baltia olisi kaikissa tapauksissa todella paljon paskemmassa tilanteessa jos ei kuuluisi NATOon. Itse asiassa puolustusliittoon kuulumaton osa ex-itäblokista on melko karvaasti saanut kokea Venäjän revansismin, jos maassa on yleensä ollut missään vaiheessa päällä tilannetta että olisi päässyt yhtään etääntymään Kremlin talutushihnasta (tai kuristuspannasta, miten sen nyt ottaa).
Näin hallitusvastuu saa luopumaan periaatteista. Valta siis edelleen turmelee ja tähän joukkoon on myös Soini astunut. Yaitaa kannatus persuilla taas pudota pari prossaa.
Kuten tälläkin palstalla on muutamasti todettu, niin Suomi alkaa olla niin lähellä NATO:n jäsenyyttä käytännön tasolla, kuin se voi olla mahdollista olematta varsinaisesti vielä jäsen. Jäseniä emme kuitenkaan ole, eikä NATO:n kanssa tapahtuva muu yhteistyö korvaa sitä turvaa, jonka NATO-jäsenyys omaan riittävään puolustuskykyyn yhdistettynä toisi. Nykytilanne ei ole Suomen kannalta tyydyttävä, ja valtakunnan johdossa tämä on sisäistetty jo kauan sitten.Joo, ihan pehmosia Soini puhuu, oikeastaan kaikessa tuossa haastattelussa. Mutta on höpinät jo sitä luokkaa, että voi perustellusti sanoa: Suomi valmistelee suljetun verhon takana NATO-jäsenyyttä. Sattaa toki olla, että anomusta ei jätetä koskaan, mutta valmistautuminen mahdolliseen jäsenyyteen on joka tasolla syventynyt viime vuosina.