Mainos

Naisten MM-kisat 2023 – Brampton, Kanada

  • 6 312
  • 41
Petra Nieminen: "Sveitsi on tässä kaksi kolme vuotta kitkutellut, että välttävät meitä vastaan pelaamisen. On se mielestäni ihan perseestä, että he voivat tahallaan hävitä, että voivat pelata Japania vastaan."

Yhyy sarjajärjestelmän vika yhyy, Sveitsi saa pelata Japania vastaan, yhyy.
Voi vittu että hävettää näiden itkut.
Turpa kiinni ja pelatkaa paremmin. Thats it.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Toisen kerran peräkkäin ulos puolivälierissä. Liiton on nyt ihan pakko reagoida, jos sitä vähänkään naisten maajoukkueen menestys kiinnostaa. Kaksi peräkkäistä farssia on liikaa.
Toivola ei voi tälläisen touhun jälkeen mitenkään jatkaa ja joukkueessa on pakko tehdä muutoksia.

Valmentaja on joko tuotava Pohjois-Amerikasta tai naisten sarjasta, liiton palkintopaikat on poistettava.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Petra Nieminen: "Sveitsi on tässä kaksi kolme vuotta kitkutellut, että välttävät meitä vastaan pelaamisen. On se mielestäni ihan perseestä, että he voivat tahallaan hävitä, että voivat pelata Japania vastaan."

Yhyy sarjajärjestelmän vika yhyy, Sveitsi saa pelata Japania vastaan, yhyy.
Voi vittu että hävettää näiden itkut.
Turpa kiinni ja pelatkaa paremmin. Thats it.
– Haluaisin, että lohkot olisivat sekoitettu, että kaikki joutuisivat pelaamaan toisiaan vastaan.

Jos lohkot sekoitettaisiin, niin sitten tulisi taas näitä 14-1-turpasaunoja joka pelissä jotka ei palvele yhtään ketään.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
13.4. Tšekki–Suomi 2–1 (puolivälierä)
(0–1, 2–0, 0–0)
Laukaukset 22–42







Suomen kokoonpanossa ei ole tapahtunut muutoksia edellisen pelin jälkeen.

Vainikka 19:56 – Tulus A 26:25 – Yrjänen 12:56
Liikala 20:10 – Vanhanen 18:28 – Nieminen A 24:43
Sundelin 12:29 – Nylund 16:37 – Vesa 13:54
Antti-Roiko 2:10 – Rakkolainen 1:49 – Montonen 1:29
Havana 0:00 (13. hyökkääjä)

Hiirikoski C 29:57 – Laitinen 27:20
Savolainen 18:50 – Rantala 12:28
Karjalainen 6:47 – Parkkonen 11:13
Lindstedt 19:01

Keisala 20/22 – 90,9 % – 57:16
(Ahola)

YV 0/5 – 10:00
AV 3/4 – 05:30

Aloitukset
26–33 (44,1 %) Yhteensä

9–10 (47,4 %) Tulus (R)
2–6 (25,0 %) Vanhanen (L)
4–4 (50,0 %) Nylund (L)
1–1 (50,0 % ) Rakkolainen (L)

3–6 (33,3 %) Vainikka (L)
7–6 (53,9 %) Nieminen (L)

Naisleijonat aloitti tämänkin ottelun tahmeasti ja joutui heti alkuun puolustuskannalle. Ensimmäisen kympin aikana Suomi joutui tappamaan jäähynkin, mutta takaiskua ei kuitenkaan nähty. Suurimman kiitoksen siitä voinee antaa maalivahti Anni Keisalalle. Erän puolivälin jälkeen myös Naisleijonat alkoi saada hieman hyökkäyspelistä kiinni ja 15 minuutin jälkeen pyöritys hyökkäysalueella palkittiin maalin muodossa. Viivi Vainikka pääsi hyödyntämään maalin edestä Noora Tuluksen oivaltavan syötön. Erä lopulla Suomi pääsi vielä ylivoimalle, mutta lisäosumia ei syntynyt ennen erätaukoa.

Toisen erän Naisleijonat aloitti vahvemmin ja pääsi jälleen ylivoimalle. Tuo ei tuottanut maalia ja joitain minuutteja myöhemmin Suomi joutui itse alivoimalle. Jäähy oli ehkä pehmeä, mutta Ronja Savolainen otti joka tapauksessa turhan jäähyn estäessään kiekottoman hyökkääjän etenemisen poikittaisella mailalla. Tšekin ylivoima ei ollut häikäissyt alkulohkon peleissä, eikä nytkään nähty mitään maata mullistavaa, mutta maalin joukkue kuitenkin teki. Suomen puolustajat hävivät laitakamppailun maalin takana ja ylimääräisenä pelaajana kiekon napannut Natalie Mlynkova kiepautti kiekon vanhanaikaisella maaliin, kun Petra Niemisen ja tolpan väliin jäi liikaa tilaa kääntyä maalin eteen.

Alle minuutti myöhemmin Naisleijonien niskaan kaadettiin lisää kylmää vettä. Olemattomalle peliajalle jäänyt nelosketju joutui ottamaan takaiskun vastaan, kun Tšekki pelasi siniviivan ylittämisen jälkeen paikan toisessa aallosta luistelleelle Mrazovalle. Tulisen tarkka laukaus upposi kilpikäden puolelta patjan yli Keisalan taakse. Maali joka näytti hieman maalivahdin maalilta, mutta tuli kuitenkin nopeasti ja tarkasti maskin takaa. Naisleijonien johto olikin yhtäkkiä vaihtunut maalin takaa-ajoasetelmaksi. Toinen erä oli hieman ironisesti takaiskuja lukuunottamatta avauserää parempi esitys Naisleijonilta.

Kolmannessa erässä Naisleijonat aloitti kirin ja tasoituspaikkaa tarjottiin heti ensimmäisellä kympillä kolmen ylivoiman muodossa. Suomi ei näyttänyt samalla tavalla lamaantuneelta kuin viime elokuussa Tanskassa, mutta valitettavasti yhtä tehotonta takaa-ajo oli kuitenkin. Petra Nieminen johti kymmenellä laukauksella hurjaa yrittämistä, mutta paikoin laukauksia tuhlattiin matalan todennäköisyyden paikkoihinkin. Päävalmentaja Toivola otti maalivahdin pois hyvissä ajoin, kun erää oli jäljellä vielä yli kolme minuuttia. Tasoitusta ei kuitenkaan nähty ja ilman maalivahtia pelatessa Sanni Rantala joutui pysäyttämään viimeisellä minuutilla tšekkihyökkääjän etenemisen jäähyn arvoisesti. Näin ollen Naisleijonien kauden toinen ja eurooppalaisia vastaan ensimmäinen tappio oli tosiasia ja se tapahtui tietenkin MM-kisojen puolivälierässä.

* * *

Tappion jälkeen on mediassa ja somessa on tietysti reagoitu voimakkaasti ja osittain hieman epäreilustikin, mutta tämä ottelu tiedettiin kyllä etukäteenkin tiukaksi. Tšekki ei ole todellakaan huono joukkue. Siinä on taitavia oikeassa iässä olevia yksilöitä ja sen lisäksi joukkue pelaa myös hyvin yhteen. Suomella on noissa molemmissa asioissa haastavampi tilanne. Joukkueessa on paljon nuoria, joiden parhaat päivät ovat ehkä vielä edessä ja edelleen joitakin konkareita, joilla parhaat päivät ovat ehkä jo takana. Silti tämänkin pelin tavoin tiukassa paikassa valmennus ei ilmeisesti voi luottaa nuorukaisiin, vaan konkareiden ajatellaan edellen kantavan joukkueen menestykseen. Tässä pelissä hävittiin myös maalivahtipelissä, vaikka tappiota ei voikaan kaataa kaksi maalia päästäneen maalivahdin niskaan, jos itse onnistuu tekemään vain yhden maalin 42 laukauksella.

Muun muassa päävalmentaja Toivolan asemaa on kyseenalaistettu runsaasti. Itse en lähtisi tuohon vielä ainakaan kesken kisojen. Se on toki selvää, että näillä poikkeuksellisen huonoilla tuloksilla valmentajakaan ei seiso kovin tukevalla maaperällä. Siitäkään huolimatta, että maajoukkueen sukupolven vaihtuminen on ollut tiedossa jo oikeastaan 2019 kotikisojen jälkeen ja uuden sukupolven sisäänajon on tiedetty tuovan mukanaan myös kasvukipuja. Ne olisi tarkoitus kuitenkin kärsi nyt, jotta joukkue olisi taas iskukyvyssä kolmen vuoden päästä olympialaisissa.

Naisleijonissa on ilmeisesti elokuun MM-turnausta parempi tunnelma ja B-alkulohkon voittomarssi antoi joukkueelle runsaasti itseluottamusta. Heikommassa lohkossa pärjääminen ei välttämättä kuitenkaan valmista oikealla tavalla tällaiseen "kuolemanpeliin" ja onnistumiset saattavat valaa kokemattomaan joukkueeseen katteetontankin itseluottamusta. Toisaalta viime vuosilta on kokemusta siitäkin, että myös A-lohkon turpasaunat pohjoisamerikkalaisia vastaan asettavat haasteen joukkueen henkisen tilan hallinnalle ja puolivälierään valmistautumiselle. Varsinkin jos samaan aikaan mediassa pyörii vielä jokin tarpeeton kohu.

Mitalipelit jäivät nyt haaveeksi, mutta tämä tiukan puolivälierän häviäminen ei muuta omasta mielestäni turnauksen päätavoitetta eli A-lohkoon palaamista. Toivon, että joukkueessa on alusta asti ymmärretty tuo tavoite samalla tavalla, vaikka jotkut joukkueen jäsenet kisoja edeltävissä haastatteluissa sanoivatkin mitalin olevan minimitavoite. Toki nyt sen A-lohkopaikan saavuttaminen mutkistuu, kun yhden puolivälierän voittamisen sijaan täytyy voittaa kaksi sijoitusottelua. Tanskassa Naisleijonat eivät selvästikään toipuneet puolivälieräpettymyksestä missään vaiheessa, mutta nyt sellaiseen tehottomaan puskemiseen ei ole enää varaa, vaan pettymys täytyy pystyä ylittämään ja kaivamaan jostain mielen syövereistä taisteluasenne, jolla näennäinen hallinta muuttuu tulostaululla maaleiksi.

A-lohkoon palaaminen on siitäkin mielestä tärkeää, että siellä on isompi todennäköisyys päätyä parempaan sijoitukseen, joka näkyy lopulta vuodesta toiseen kumuloituvassa IIHF rankingissa. Nuo pisteet puolestaan vaikuttavat mm. olympiapaikan lunastamiseen. Vuoden 2022 olympialaisiin selvisi suoraan kuusi parasta maata vuoden 2020 IIHF rankingin perusteella. Kiina selvisi kisoihin tietysti järjestäjämaana ja loput osallistujamaat karsivat olympialaisiin vielä saman kauden syksyllä koronasta johtuen. Olympialaisiin selviäminen puolestaan on lajin uskottavuudenkin kannalta tärkeä asia ja jos Naisleijonat jäisi jostain syystä olympialaisten ulkopuolelle, niin se saattaisi vaikuttaa mm. niin yksittäisten pelaajien kuin yleisemminkin naisten jääkiekon tukiin olympiakomitean suunnasta. Eli kävisi samalla tavalla kuin Ruotsissa kävi. Negatiivinen kierre on vielä katkaistavissa, mutta olisi paljon turvallisempi olo rakentaa tulevaa, kun se A-lohkon paikka nyt vaan hoidettaisiin kotiin.

Tavallaan toivon yhtä aikaa, että pelaajat ja valmentajat ymmärtävät tilanteen vakavuuden, mutta samaan aikaan toivon, että nuorukaisilla ei ole siitä hajuakaan, koska tuollainen saattaa kipsata joukkuetta vieläkin enemmän.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Muut puolivälierät

USA-Saksa 3–0

Saksalta urhollinen puolustustaistelu, jossa oma pää pysyi tasakentällisin puhtaana, vaikka USA painostikin ison osan pelistä vahvasti. Jenkit teki jokaiseen erään kuitenkin yhden maalin. Kaksi ylivoimalla ja yhden alivoimalla. Saksa ei onnistunut maalinteossa harvoissa vastahyökkäyksissä. Ei yllätystä tässä ottelussa, jos ei vähänumeroista voittoa pidetä sellaisena. Se on jonka tapauksessa iloinen asia.



Kanada–Ruotsi 3–2 JA

Ennakkoluulottomasti pelannut Ruotsi tasoitti ottelun kahdesti ja toisella kerralla ilman maalivahtia. Ratkaisu venyi aina jatkoajalle asti, vaikka Kanada veikin laukaukset selvästi. 3vs3-jatkoaika oli taitavien kanukkien vyörytystä ja voiton ratkeaminen oli vain ajan kysymys.



Sveitsi–Japani 5–1

Japani iski alivoimalla ensiksi, mutta Sveitsi tasoitti ennen erätaukoa. Sveitsi ratkaisi ottelun heti toisen erän alussa ja selvitti tiensä jälleen mitalipeleihin.



Vaikka en naisten MM-kisojen lohkojakoa kokonaan räjäyttäisikään, niin onhan se harmi, että se ainoa puolivälieräpari, jossa kohtaa kaksi A-lohkon maata, on nelosen ja vitosen välillä. Tuolloin väistämättä toinen selviää mitalipeleihin ja säilyy A-lohkossa, vaikka kummatkin maat ovat yleensä sellaisia, jotka B-lohkon kärkimaat saattaisivat pystyä haastamaan ihan realistisesti. Vielä 8 joukkueen MM-kisoissa A-lohkon 3. ja 4. joutuivat pelaamaan B-lohkon 1. ja 2. vastaan, kun A-lohkon 1. ja 2. selvisivät suoraan välierään.

* * *

Tänään pelataan siis sijoitusotteluiden ensimmäisen vaiheen kaksi ottelua. Näiden otteluiden voittajat kohtaavat sunnuntaina ennen pronssiottelua ja ratkaisevat 5. sijan ja viimeisen A-lohkon maan kohtalon. Muut neljä maata saadaan näiden kisojen välieräjoukkueista.

klo 22.00 B1 Suomi – B2 Saksa
klo 02.00 A5 Japani – B3 Ruotsi

* * *

Petra Nieminen: "Sveitsi on tässä kaksi kolme vuotta kitkutellut, että välttävät meitä vastaan pelaamisen. On se mielestäni ihan perseestä, että he voivat tahallaan hävitä, että voivat pelata Japania vastaan."
Naisten MM-kisojen pelaamistapa on mitä on. Sille on kyllä tietyt ymmärrettävät ja edelleen pätevät perustelutkin, mutta olisihan siinä varaa silti jonkinlaiseen viilaukseen. Itse olen esimerkiksi oman ehdotukseni puolivälieräparien vaihtoehtoisesta muodostamisesta esittänyt. Jo sillä saataisiin pienennettyä joitakin ongelmakohtia. Tunnistan kyllä itsekin vähän noita piirteitä, joista Nieminen hieman happamasti kommentoi tappion jälkeen. Silti ehkä vähän turhaa tarttua tuohon. Suomessa ei ole kiinnostanut A- ja B-lohkon välillä oleva seinä yhtään silloin, kun Naisleijonat olivat tukevasti A-lohkossa. 8 joukkueen MM-kisoissa puolivälierän häviämisen jälkeen ei ollut edes mitään 5. sijan pelastusrengasta sijoitusotteluiden muodossa.

Sen verran on kuitenkin pakko sanoa, että hieman kummallisesti esimerkiksi Sveitsillä on kyllä iskenyt viime vuosina kärkipelaajiin kaikenlaista flunssaa juuri oikeissa peleissä. Toki viime vuosina on ollut koronapandemia, jolloin syy on voinut olla ihan oikea tai sitten kätevä tapa verhota vilppi sen taakse. Näissä kisoissa Sveitsi voitti Japanin ja hävisi seuraavana päivänä Tšekille. Vaikea nähdä noissa ainakaan mitään kovin räikeää vilppiä.

Sveitsi on nyt mitalipeleissä, mutta esimerkiksi Suomella ja Ruotsilla on kuitenkin mahdollisuus syödä Japani A-alkulohkosta pois. Tässäkin ratkaisee kuitenkin esitys kaukalossa. Japani on ollut tehokas näissä sijoitusotteluissa. Siitä on kärsinyt viime vuosina mm. Tšekki ja Suomi. Helppoa ei tule olemaan siis tälläkään kerralla ja ennakkosuosikin paineet taitaa olla etenkin historiallisista syistä edelleen Naisleijonilla.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Jokerit
Siellä on suomalaisnaiset hyvissä kyttäysasemissa turnauksen pistepörssissä.
Muutaman tehopisteen kärjen takana niin Vainikka, Nieminen kuin Tuluskin. Toki tällä hetkellä kärkitrion muodostaa kolme ruotsitarta, joten todennäköisempi vaihtoehto taitaa olla että pörssivoitto menisi näissä kisoissa länsinaapuriimme.
Kovastihan nämä A- ja B-lohkohommelit "sotkevat" näitä henkilökohtaisiakin tilastoja.
 

Kuopionkukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Red Wings, ManU, Kups
Kyllähän näissäkin kisoissa on huomannut sen eron ja edun mitä jääkiekossa saa kun maalivahti on joko maailman top3 tai kuten nyt ihan vaan hyvä ehkä ehkä top15 maalivahti. Siihen päälle Michelle Karvisen poissa oleminen ja valmennus joka on ihan ok eli ei anna mitään etua.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Kyllähän näissäkin kisoissa on huomannut sen eron ja edun mitä jääkiekossa saa kun maalivahti on joko maailman top3 tai kuten nyt ihan vaan hyvä ehkä ehkä top15 maalivahti. Siihen päälle Michelle Karvisen poissa oleminen ja valmennus joka on ihan ok eli ei anna mitään etua.

Eipä Suomen voi sanoa veskariin kaatuneen, kyllä se on muu osasto joka pettää.

Poissa olevien nimien perään kaipuu ei kyllä ole ratkaisu mihinkään tai mikään takuu tulokselle. Minun silmään näyttää siltä, että kyllä siellä on pelitapaa haettu, mutta se on joko liian kunnianhimoinen, tai joukkueen kärsivällisyys tai taito ei sen toteuttamiseen riitä, voi olla molempiakin.

Ongelma myös on, ettei viisikoissa ole ratkaisuvoimaa riittävästi, liikkeessä ei jäädä jälkeen, mutta pelitaidot ja fyysisyys on verrokkeja perässä, siksi peli on puskemista ja maalin kiertelyä, jos alueelle päästään. Pelitavan vajaus näkyy myös siinä, että joukkue menee kuin kiskoilla ja se on helppo vastustajan pelata pois, kun kertautuu aina samana. Ehkä parhaiten tuon näkee yv:ssä, liian hidasta, ennalta arvattavaa ja tukitoimet jää vajaaksi kun yksi pyörii ja muut katselee.

Työmaata siis riittää, jos Suomi aikoo tunkea takaisin a - kastiin, valmennuskaan ei tässä vaiheessa voi enää kaneja hatusta vetää, joten tällä on pärjättävä, tai b - kastissa jatkettava. Mikäli niin kävisi, se vaikeuttaisi entisestäänkin naisten maajoukkueen taivalta, se kun vissiin pullauttaisi suomen olympia veneestä pois ja siihen tyssää ne vähätkin tuet, mitä naisten puoli saa. Suomalainen kiekkokulttuuri, missä pelaa.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Carolina Hurricanes
Petra Nieminen: "Sveitsi on tässä kaksi kolme vuotta kitkutellut, että välttävät meitä vastaan pelaamisen. On se mielestäni ihan perseestä, että he voivat tahallaan hävitä, että voivat pelata Japania vastaan."

Yhyy sarjajärjestelmän vika yhyy, Sveitsi saa pelata Japania vastaan, yhyy.
Voi vittu että hävettää näiden itkut.
Turpa kiinni ja pelatkaa paremmin. Thats it.

Sarjajärjestelmässä on toki se koominen, että jos B-lohkon joukkue voittaa kaikki pelit paitsi puolivälierän, sillä pääsee viidenneksi. Sen sijaan jos A-lohkon joukkue häviää kaikki pelit paitsi puolivälierän, sillä pääsee neljänneksi. Luulisi tosin, että tässä vaiheessa Tamin teesit olisivat kaikille tuttuja, eli pelin nimi on: "Win the right games." Jos joukkue ei saa itsestään parasta irti puolivälierässä ja häviää, vaikka laukoo melkein tuplamäärän vastustajaan verrattuna, silloin ei ole ansainnutkaan voittaa.
 

Tukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Maajoukkue
Michelle Karvisen poissa oleminen
Karvinen ei oo tuonut pariin vuoteen yhtään mitään muuta kuin kiekon hautomista ja huonoja ratkaisuja. Ei voida elää aina samojen naamojen varassa, on jo aikakin uudistaa naisten maajoukkueen runkoa. Sama juttu Tapanin kanssa, tuntuu tiedostavansa hyvyytensä ja siksi varmaan aika ylimielinen pelaaja, joka ei taas ole joukkueurheiluun kovin hyvä juttu.
Petra Nieminen, vaikka onkin Suomen paras pelaaja, voisi vähän katsella myös peiliin. Jos laukoo n. sata kertaa pelissä, sen sijaan että syöttäisi kaverille parempaan tekopaikkaan, niin aika itsekästä meininkiä. Itsekkyyttä tosin pari peliä aikaisemmin kehuin, mutta Tsekki-pelissä laput silmillä joka paikasta vetoa, myös huonoista paikoista.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisleijonat jatkaa myös Saksaa vastaan täysin samoilla koostumuksilla.

24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus (A) – 25 Kiira Yrjänen
91 Julia Liikala – 12 Sanni Vanhanen – 16 Petra Nieminen (A)
34 Sofianna Sundelin – 28 Jenniina Nylund – 32 Emilia Vesa
20 Anna-Kaisa Antti-Roiko – 19 Emmi Rakkolainen – 27 Anni Montonen
15 Oona Havana (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski (C) – 9 Nelli Laitinen
88 Ronja Savolainen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen – 14 Krista Parkkonen
4 Rosa Lindstedt

36 Anni Keisala
(1 Sanni Ahola)
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
14.4. Suomi–Saksa 8–2 (1. sijoitusottelu)
(1–1, 3–1, 4–0)
Laukaukset 41–22




Suomen kokoonpano

Vainikka 19:36 – Tulus A 19:35 – Yrjänen 15:48
Liikala 17:28 – Vanhanen 18:47 – Nieminen A 19:23
Sundelin 10:17 – Nylund 16:23 – Vesa 13:14
Antti-Roiko 8:35 – Rakkolainen 7:30 – Montonen 6:47
Havana 0:00 (13. hyökkääjä)

Hiirikoski C 23:24 – Laitinen 22:04
Savolainen 21:04 – Rantala 17:38
Karjalainen 10:04 – Parkkonen 11:23
Lindstedt 14:55

Keisala 20/22 – 90,9 % – 59:45
(Ahola)

YV 3/4 – 06:51
AV 2/3 – 05:35

Aloitukset
35–23 (60,3 %) Yhteensä

11–4 (73,3 %) Tulus (R)
5–3 (62,5 %) Vanhanen (L)
5–5 (50,0 %) Nylund (L)
5–4 (55,6 % ) Rakkolainen (L)

3–3 (50,0 %) Vainikka (L)
6–4 (60,0 %) Nieminen (L)

Naisleijonilta nähtiin jälleen melko heikko alku otteluun. Avauserän lähestyssä puoliväliä Suomi otti hyökkäyspäässä jäähyn, joka johti ylivoimalla lopulta Saksan avausmaaliin. Naisleijonat kuittasi onneksi pelin tasoihin 16 sekunnissa.

Avauserässä ei nähty enempää maaleja, mutta toiseen erään jatkunut ylivoima poiki Suomelle johto-osuman. Johdosta ei saatu kuitenkaan nauttia kuin reilun minuutin ajan, kun Saksa hyödynsi avoimen kaistan kohti Anni Keisalan maalia. Muutaman minuutin päästä Saksa otti taas jäähyn ja Nieminen laukoi illan toisen maalin. Pari minuuttia eteenpäin ja Nieminen viimeisteli näyttävällä maalille suuntaamisella hattutempun ja Suomen 4–2-maalin. Tässä vaiheessa Nieminen siirtyi turnauksen pistepörssissä kärkeen ainakin Ruotsin peliin asti.

Näistä lukemista lähdettiin kolmanteen erään, jossa Naisleijonat kaunisteli loppunumeroiksi 8–2, kun saksalaisilta alkoi loppua bensa ja usko.

* * *

Suomi otti pakkovoiton lopulta selvästi ja nihkeästä alusta huolimatta maalinteon kanssa ei näkynyt mitään tuskaa. Myös ylivoima näytti ainakin Saksaa vastaan tehokkaalta. Tuolla puolustamisella saattaa kuitenkin tulla vielä ongelmia Japania tai Ruotsia vastaan.

Ottelu 5. sijasta pelataan sunnuntai-iltapäivällä klo 16.00 Suomen aikaa. Vastustaja selviää jo tänä yönä klo 02.00 alkavassa ottelussa.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
14.4. Japani–Ruotsi 0–1 (1. sijoitusottelu)
(0–1, 0–0, 0–0)
Laukaukset 23–24




Illan toisessa sijoitusottelussa nähtiin vain yksi maali. Ruotsi siirtyi avauserässä johtoon ja jatkoi Kanada-pelissä nähtyä betonipuolustusta, eikä Japani noussut enää rinnalle, vaikka se pääsikin läpiajoon ja laukoi kiekon ylivoimalla tolppaan.

Näin ollen Japani palaa A-alkulohkosta B-alkulohkoon ja Ruotsi pelaa sunnuntaina Suomea vastaan 5. sijasta. Ottelu alkaa klo 16 Suomen aikaa. Naisleijonille on luvassa todennäköisesti aivan erilainen ja toisenlaisen vaateen eteen iskevä ottelu kuin Saksa-ottelu oli. Ruotsia ei ainakaan kannata päästää johtoon, joten ottelua ei voi aloittaa taas nihkeästi ja yrittää herätä joskus toisessa erässä. Varsinkin puolustuspeli täytyy hoitaa fiksusti ja välttää turhia jäähyjä. Ruotsin ykkösketju Ljungblom–Olsson–Svensson on ollut murhaava, kuten turnauksen pistepörssistäkin voi katsoa.

Kaikki on Naisleijonilla ihan omissa käsissä ja oman osaamisen rajojen sisäpuolella, mutta pääkopan pitää nyt kestää ja etenkin maalinteon täytyy olla tehokasta sarjatulella räiskimisen sijaan. Vanhojen pronssimitalien rivistä ei ole tässä pelissä mitään hyötyä. Niistä voi olla jopa haittaa, jos ne luovat jotain painetta, missä Naisleijonien pitäisi olla ja mitä tämän pelaajaryhmän pitäisi olla. Suomi saa tuosta pelistä, mitä se pelaamalla ansaitsee. Nyt ei mitata teoreettista potentiaalia, mitä joukkue voisi olla, jos se esittäisi parastaan. Se paras pitää tuoda kaukaloon ihan käytännössäkin. Minä toivon, että se esitys kantaa voittoon asti ja Suomi palaa seuraaviin kisoihin A-alkulohkoon.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Yksi asia tuomaritominnasta naisten MM- kisoissa.
Katsoin tosin vain Suomen ottelut, ja yllättävän usein tuomarit jäivät tilanteiden keskelle, jäivät pelaajien jalkoihin. Joskus jopa muulloin kuin ruuhkissa.
Johtuiko sitten kokemattomuudesta vai puutteista fysiikassa ja luistelutaidossa?
Miestuomareilla moinen on tuiki harvinaista.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Piti laittaa MM-kisat pakettiin jo pelien päätyttyä, mutta tässä on vierähtänyt nopeasti 10 päivää. No, ehkä parempi myöhään kuin ei ollenkaan.

16.4.2023 Suomi–Ruotsi 3–1 (ottelu 5. sijasta)
(1–1, 1–0, 1–0)
laukaukset 42–19







Suomen kokoonpano

24 Vainikka 20:24 – 40 Tulus A 24:14 – 25 Yrjänen 13:15
91 Liikala 19:40 – 12 Vanhanen 19:15 – 16 Nieminen A 23:37
34 Sundelin 4:53 – 28 Nylund 16:47 – 32 Vesa 14:22
20 Antti-Roiko 10:43 – 19 Rakkolainen 3:48 – 27 Montonen 2:13
15 Havana 0:00 (13. hyökkääjä)

6 Hiirikoski C 22:50 – 9 Laitinen 18:29
88 Savolainen 21:28 – 7 Rantala 17:06
2 Karjalainen 8:13 – 14 Parkkonen 14:04
4 Lindstedt 20:25

Ahola 18/19 – 94,7 % – 60:00
(Keisala)

YV 2/7 – 10:24
AV 2/2 – 04:00

Aloitukset
30–19 (61,2 %) Yhteensä

16–6 (72,7 %) Tulus (R)
3–2 (60,0 %) Vanhanen (L)
3–4 (42,9 %) Nylund (L)
1–0 (100 %) Rakkolainen (L)

1–3 (33,3 %) Vainikka (L)
6–4 (60,0 %) Nieminen (L)

Puolivälieräotteluakin isompi viidennen sijan sijoitusottelu, jonka Naisleijonat hävisi elokuussa Tanskassa, ei alkanut kovin hyvin, kun Ruotsi siirtyi johtoon jo 48 sekunnin jälkeen. Jostain syystä Unkari-pelin torjuneen Anni Keisalan tilalle vaihdettu Sanni Ahola ei nähnyt siniviivalta lähtenyttä laukausta maskin takaa kovin hyvin ja kiekko lirui maalivahdin varusteiden kautta Suomen maaliin. Mahdollisimman huono alku tärkeälle ottelulle, mutta onneksi Naisleijonat ei tällä kerralla lannistuneet samalla tavalla kuin Tanskassa. Koko turnauksen leimallisen fyysisesti pelannut Ruotsi ajautui jälleen jäähyjen tielle ja toinen Suomen toinen ylivoimayritys erän puolivälissä tuotti tulosta. Kapteeni Hiirikosken siniviivalaukaus yllätti niin ikään maskin takaa Emma Söderbergin ja upposi aivan yläkulmaan. Avauserän laukaukset 18–2 kertoivat, missä päädyssä peli pyöri, mutta erätauolle lähdettiin silti tasalukemissa.

Toisessa erässä Suomi siirtyi 26 minuutin jälkeen johtoon, kun ykkösketjun laitahyökkääjä Kiira Yrjänen kiitti runsaasta vastuusta ja laukoi lopulta turnauksen avausmaalinsa. Se olikin sitten toisen erän ainoa osuma, vaikka etenkin Suomella olisi ollut mahdollisuuksia tehdä enemmänkin maaleja.

Kolmas erä oli ottelun tasaisin, mutta siinä vaiheessa, kun Ruotsin olisi pitänyt viimeistään aloittaa kiri, se alkoi taas kuluttaa jäähypenkkiä. Ensimmäisen jäähyn Ruotsi selvitti, mutta toisella verkko soi, kun Noora Tulus pääsi laukomaan ratkaisevan tuntuisesti lukemiksi 3–1. Hiirikoski laittoi pelin vielä jännäksi, kun Naisleijonat pelasi viimeiset kaksi minuuttia alivoimalla, mutta kavennusmaalia ei syntynyt edes ilman maalivahtia. Näin Suomi voitti ottelun, nappasi 5. sijan ja palaa vuoden päästä takaisin A-alkulohkoon kovien maiden joukkoon.

Suomen parhaina pelaajina koko turnauksessa palkittiin Noora Tulus, Ronja Savolainen ja Petra Nieminen.


Naisleijonien tilastot koko turnauksessa
-IIHF (PDF-tiedosto)
-Elite Prospects

Suomen pistepörssin TOP-5
Koodi:
Petra Nieminen   7. 6+7=13 +7, 2 min
Jenni Hiirikoski 7. 3+8=11 +6, 2 min
Viivi Vainikka   7. 5+5=10 +8, 0 min
Nelli Laitinen   7. 3+7=10 +8, 2 min
Noora Tulus      7. 2+8=10 +5, 0 min
Maalivahdit
Sanni Ahola 3. – 44/46 – 95,7 % – GAA 0.67 – 1 SO – 179:39 min
Anni Keisala 4. – 69/75 – 92,0 % – GAA 1.52 – 1 SO – 237:01 min


Tässä vielä lyhyesti jotain yhteenvetoa kisoista Naisleijonien osalta. Seitsemän peliä ja ainoa tappio harmillisesti siinä kovimmassa testissä eli Tšekki-puolivälierässä. Siinäkin oli paikkoja jopa voittoon asti, mutta parempi joukkue voitti tasaisen tiukan kamppailun. Harmillisesti siihen otteluun osui myös kauden ainoa tappio eurooppalaisia vastaan. Tällä kertaa Naisleijonat ei kuitenkaan lamaantunut puolivälierätappiosta, vaan pystyivät kasaamaan itsensä pettymyksen jälkeen ja pään vastustajien puolustusmuuriin hakaamisen sijaan pelaamaan tuloksellista jääkiekkoa myös henkisesti haastavassa ennakkosuosikin asemassa.

Turnausta leimasi todella monessa ottelussa hidas alku. Alkulohkossa se oli lähellä maksaa tärkeän tai oikeastaan lopulta turhaksi osoittautuneen lohkovoiton, mutta kolmannen erän myrskyalku Ruotsia vastaan käänsi asetelman takaisin Suomelle suosiolliseksi. Valmennukselta nähtiin kuitenkin ainakin kokoonpanojen muodossa samanlaista reagoimattomuutta kuin Tanskassakin. Oli melkein ihan sama, miten laiskasti edellinen ottelu oli alkanut tai mitä siinä oli tapahtunut, niin ketjukoostumuksiin ei kajottu kuin pakottavissa loukkaantumistilanteissa. Suurimmat vaihtelut tapahtuivat maalivahtiosastolla, jossa Keisala ja Ahola jakoivat torjuntavastuun käytännössä puoliksi. Tavallaan ymmärrän ikiaikaisen periaatteen, että voittavaa kokoonpanoa ei vaihdeta, mutta varsinkin alkulohkossa vastus oli selvästi heikompi ja kommentaattori Kuismaa myöten televisiossa todettiin, että peli monessakaan tilanteessa oikein rullannut niin hyvin kuin se voisi ja pitäisi. Silloin ei pitäisi tuijottaa vain lopputuloksia, vaan myös peliesityksiä.

Naisleijonat käy edelleen läpi sukupolven vaihdosta, mutta koko joukkueelle ei silti uskallettu antaa vastuuta. Kokeneimmat pelaajat kantoivat jälleen suurimman vastuun. Se on toki tulosurheilussa tyypillistä, mutta kun iso tavoite on jälleen seuraavissa olympialaisissa, eikä vain näissä MM-kisoissa. Toki näissäkin kisoissa piti tehdä tulosta sen verran, että paluu A-alkulohkon koviin peleihin toteutuisi.

Hyökkäyksen terävintä kärkeä oli hajautettu niin, että Petra Nieminen pelasi kakkosketjussa, mutta turnauksessa kokonaan pisteittä jäänyt nelosketju pelasi vain ihan hajavaihtoja ja jämäminuutteja. Tyttöleijonista mukaan nostettujen Anna-Kaisa Antti-Roikon ja Oona Havanan kohdalla ymmärrän jotenkin sen, että heidät otettiin mukaan keräämään kokemusta tulevaisuutta ajatellen, mutta hieman kokeneempien Emmi Rakkolaisen ja Anni Montosen kohdalla ihmetyttää kyllä, mitä järkeä on valita heidät joukkueeseen, jos heitä ei uskalleta päästää kaukaloon. Kiira Yrjänen tuurasi ykkösketjussa oletettavasti loukkaantunutta Elisa Holopaista ja vertailukohta on sillä tavalla ehkä epäreilukin, mutta vastuuseen nähden ei voi puhua kuitenkaan ihan napakymppisuorituksesta. Pelaajalla olisi potentiaalia paljon nähtyä parempaankin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Muut ottelut 16.4.2023

Tšekki–Sveitsi 3–2 (pronssiottelu)

(2–1, 1–1, 0–0)
laukaukset 33–13







Pronssiottelu oli lukemien valossa hämmentävänkin tasainen, mutta kaukalossa Tšekki oli selvästi parempi ja olisikin ollut jonkinlainen vääryys, jos Sveitsi olisi jotenkin onnistunut kampeamaan itsensä pronssille pelitapahtumien vastaisesti. Täytyy silti nostaa hattua käkikellomaan edustajille sitkeydestä, mutta tähtipelaajien runsas kuormittaminen ei nyt vaan riittänyt tämän pidemmälle ja lopulta kärkipelaajat turhautuivat Lara Stalderia myöten ja siten sinetöivät tappion. Tšekille ansaitusti pronssia, mutta toivottavasti Suomi pystyy laittamaan vuoden päästä kovemmin kampoihin kuin Sveitsi ja Japani pystyivät tänä vuonna.


Kanada–USA 3–6 (loppuottelu)
(1–1, 2–1, 0–4)
laukaukset 27–22







Naiskiekon hypetetyin kohtaaminen ei jättänyt tälläkään kerralla kylmäksi. Kanada oli koronan jälkeisissä arvokisoissa kaapannut valtikan takaisin pitkään naisten arvokisoja hallinneilta jenkeiltä ja voitti alkulohkon kohtamisenkin voittolaukauksilla. Nyt mestaruus palasi kuitenkin rajan eteläpuolelle dramaattisesti ja kanadalaisittain ehkä jopa traumaattisestikin. Kanada johti ottelua kahden erän jälkeen 3–2, mutta USA teki kolmanteen erään neljä maalia palasi mestaruuskantaan. Tällä kerralla ottelu ratkesi siis jo varsinaisella peliajalla, mikä taitaa olla näiden kahden joukkueen välillä jopa jonkinlainen poikkeus. Ainakin arvokisojen loppuotteluissa.

Turnauksen parhaina palkitut

MM-kisojen arvokkain pelaaja: Sarah Fillier (CAN)

Direktoraatin palkinnot
Paras maalivahti: Ann-Renee Desbiens (CAN)
Paras puolustaja: Caroline Harvey (USA)
Paras hyökkääjä: Sarah Fillier (CAN)

Tähdistökentällinen
Maalivahti: Emma Söderberg (SWE)
Puolustajat: Renata Fast (CAN), Caroline Harvey (USA)
Hyökkääjät: Sarah Fillier (CAN), Petra Nieminen (FIN), Marie-Philip Poulin (CAN)

***

Seuraavat MM-kisat pelataan huhtikuussa 2024 Yhdysvaltojen Uticassa tässä on sen turnauksen alkulohkot

A-lohko
USA
Kanada
Tšekki
Sveitsi
Suomi

B-lohko
Ruotsi
Japani
Saksa
Nousija 1 (IA-divisioonan voittaja)
Nousija 2 (IA-divisioonan kakkonen)

***

MM-kisojen jälkeen kuultiin, että IIHF harkitsee ilmeisesti vuodenvaihteen U18-tyttöjen MM-kisoissa, että siellä kokeiltaisiin kahden tasaisen alkulohkon muodostamista. Jos tuo kokeilu on onnistunut, myös naisten MM-kisojen pääsarjassa saatetaan palata samaan käytäntöön. Monihan tätä nykyistä käytäntöä onkin jälleen ihmetellyt. U18-kisoissa tasoerot ovat tosin olleet viime vuosina muutenkin pienemmät ja niihin osallistuukin vain 8 joukkuetta, joten tilanne on siltä osin hieman erilainen. Naisten MM-kisoissa kärjen ja häntäpään tasoerot ovat toistaiseksi murskaavia ja samanlaista mahdollisuutta tasaisiin alkulohkoihin ei ole välttämättä vielä hetkeen. USA ja Kanada ovat liian hyvinä suurin ongelma ja ne kohtaavat mielellään toisensa myös alkulohkossa. Tai siis TV-yhtiöt haluavat varmasti säilyttää sen alkulohko-ottelun. Jos alkulohkoihin ei vielä vuosiin pystytäkään koskemaan, niin puolivälieräkaaviota hieman muuttamalla voitaisiin silti saada isompi todennäköisyys sille, että naisten kisoissakin joukkueet vaihtuvat A- ja B-lohkojen välillä.

Näiden MM-kisojen jälkeen palataan hetkeksi normaaliin arvokisarytmiin eli seuraavat MM-kisat pelataan tosiaan vasta vuoden päästä huhtikuussa. Nyt pelattiinkin 1,5 vuoden aikana neljät naisten arvokisat:
8/2021 MM-kisat, Kanada (Suomi pronssia)
2/2022 Olympialaiset, Kiina (Suomi pronssia)
8/2022 MM-kisat, Tanska (Suomi 6.)
4/2023 MM-kisat, Kanada (Suomi 5.)

Tuo jakso on ollut kaikille maille varmasti raskas, mutta etenkin Naisleijonien kohdalla on nyt paljon mietittävää seuraavaksi vuodeksi. Noiden neljän turnauksen aikana Suomi on pudonnut pronssilta ja vellonut kohujen, negatiivisuuden ja heikon johtajuuden keskellä. Kaikki ei johdu pelkästään Naisleijonien tekemisestä, vaan heihin lajin suomalaisena lippulaivana heijastuu paljon myös sitä, missä tilassa suomalainen naisten ja tyttöjen jääkiekko on ja missä kilpailijamaissa mennään. Samalla tavalla jatkamalla nämä taistelut 5. sijasta tulevat eteen yhä useammin ja myös sitä useammin muut maat jakavat keskenään mitalit. Tilanne on sinänsä hyvä, että maailman mittakaavassa ehkä Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta Suomessa on edelleen paljon pelaajia ja perinteitä menestymisestä. Pelottavaa on, että suomalaisessa jääkiekkoyhteisössä ei ole tunnistettu muiden maiden panostusta naisiin ja samalla välinpitämättömällä suhtautumisella Suomi putoaa kyllä kyydistä ennen pitkään. Vielä laskusuhdanne on kuitenkin mahdollista korjata ja Naisleijonien pahin syöksykierre saatiinkin taitettua tällä erää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös