Myrskyketju

  • 159 958
  • 906

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Norjassa oli kai päästy 45 m/s voimiin, joka rupeaa olemaan tuollaista hirmumyrskyn tasoa.
YLEn uutislähetyksessä klo 11:30 sanottiin, että Norjassa oli mitattu 56 m/s lukemia. Kyllä tuo hirmumyrskyrajan jo ylittää.

Aamulla oli tosiaan sähköt poikki ja siinä sitä sai odotella, että saa aamukahvit keitettyä. Sitten tuli sähköt ja onneksi olin heti liikkeellä, kun kesti vain 10 min. ja taas menivät poikki. Ehti Moccamaster keittämään sumpit, muulla sitten niin väliä ollutkaan.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ok, tuo 45 m/s oli Hesarin sivuilta, ilmeisesti sitten puuskissa on tuullut lujempaakin. Kaskisissa oli kait ollut kovimmat puuskat suomessa, 35,8 m/s.

Oli muuten aika haastavaa käydä kännykän valossa kusella aamulla.
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joo sellainen myrsky oli, että päätin ottaa äkkilähdön laivalle, mutta eipä se nyt enää illemmalla ole niin kovastikaan tuullut.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Kankaanpään Citymarketin vieressä on pieni leikkipuisto ja 2-3 isoa mäntyä (en nähnyt paremmin kun oli pimeää) oli erisuunnista halkaissut leikkialueen. Oli vielä kaatunut juurineen. Kyllä kylmäsi se näky kun isot puut oli leikkialueen yllä. Luojan kiitos ei ole ollut lapsia silloin paikalla. Veti kyllä hljaiseksi. Muutenkin puita siellä täällä kaatunut. Kankaanpään Mailan kakkospuolen katsomon päätykin on alhaalla.

Oli kolmas kerta tänä vuonna kun tuuli tekee tepposiaan täällä päin ja puita kaatuu. Sitä ennen en muista koska viimeksi on näin isolla mittakaavalla puita kaatunut, joten erittäin myrskyisä vuosi ollut.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onneksi Jyväskylän seudulla ei ilmeisesti enempää ole myrskynyt tai sitten yöllä nukkunut onneni ohi..

Viimevuonna uuraisilla kaatui mökin ympäriltä lähestulkoon kaikki puut ja mökinkin päälle niitä kaatui, eipä siis kyllä uusi myrskykään olisi haitanut kun ei juuri enää tuhoja olisi voinut tulla :) puuhommia sitten olikin enemmän kun tarpeeksi pitkin kesää..
 

sonnychiba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ei minullekaan myrskystä mitään aineellisia vahinkoja tullut. Harmitti vain kun sähköt olivat poikki aamusta kello 16.00 asti.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
44 vuotta olen tätä maailmaa tallustellut enkä vastaavaa myrskyä ole kokenut mitä nyt Tapaninpäivänä oli.

Joulupäivän ja Tapaninpäivän välisenä yönä sähköt katkesivat lopullisesti joskus kello 2.30-3.00 välillä, vilkkuen tosin jo sitä ennen muutaman kerran, ja tulivat takaisin vasta noin tunti sitten hiukan ennen kun kello löi 11.

No, eipä siinä mitään. Onneksi ei ollut yhtä kova pakkanen kuin vuosi sitten jouluna ja polttopuita piisasi pesään heitettäväksi, mutta veden kanssa tuppasi tulemaan ongelmia. Ja muutenkin tämä myrsky näytti sen (mitä radiossakin on tänä aamuna kilvan hoettu) että nykyinen moderni yhteiskunta on ihan sekaisin kun sähköt prakaa: ei ollut puhelimissa kenttää (eikä ole vieläkään kaikissa liittymissä) eikä ollut puhelimen akuissa edes virtaa kun ei voinut ladata ja sähköyhtiön vikailmoitusnumero ja hätäkeskuksen 112 olivat ruuhkautuneet.

Ajelin eilen aika kuluksi ja uteliaisuuttani ympäriinsä vahinkoja tarkastelemassa ja valtavasti oli metsää kaatunut. Tuuli oli katkonut myös lipputankoja ja katuvalopylväitä, ja yhdenkin kaupan mainoksen myrsky oli repinyt katolta ja heittänyt pihalle kyljelleen. Valtavia kuusia nojasi sähkölankojen varassa niin että tolpat olivat ihan kaatumispisteessä. Minulla kävi tuuri ettei myrsky hajoittanut pihalta mitään.

Että ei se ihme ole että moisen tuhon jälkeen sähkö oli noinkin pitkään pois, noin 32 tuntia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... Ja muutenkin tämä myrsky näytti sen (mitä radiossakin on tänä aamuna kilvan hoettu) että nykyinen moderni yhteiskunta on ihan sekaisin kun sähköt prakaa...

Meillä on puuhella, takka, puilla lämpiävä sauna ja vesipata sekä kaivo pihassa, joten kyllä me pärjäämme. Mutta tuollainen 32 tuntia ilman sähköä asunnossa, jossa ei ole tulisijoja, alkaa tehdä elämästä vaikeaa.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Joo, ei vahinkoja täälläkään, mitä nyt yksi iso mänty oli kaatunut tielle, väistäen autotallin ja sähkölinjan noin puolella metrillä. Täytyy kyllä arvostaa perinteisiä metsureita, olin aivan puhki kun sen männyn raivasin tieltä sivuun, sitä kun tekisi koko päivän ja umpihangessa, niin jepulis. Ehkä välineilläkin on osuutensa, moposahani ei ole kuten käyttäjänsäkään maailman terävin. Yhteensä vajaa kymmenen isohkoa mäntyä meni tontilla nurin.

Naapurin hakkuuaukealta kaatui loputkin puut, näky oli huvittava. Sain myös todistaa ihan livenä kun puu kaatuu.

Sähköt oli poikki n 16 tuntia, mutta palasivat yhdeksän maissa eilenillalla. Olinkin jo kovin huolissani, että jääkö Kanada-Suomi näkemättä, olisi saanut jäädä. Kännykkä ja netti ei toiminut aamullakaan vielä, saa nähdä mikä tilanne on kun töistä kotiin pääsen, ja onko lisää puita kaatunut.

Toivottavasti ne, jotka asuvat taloissa, jossa ei ole sähköstä riippumatonta varalämmönlähdettä, ottavat opikseen ja hankkivat varaavan takan tai jonkun kaasu- tai lamppuöljylämmittimen. Varmaan sellaisiakin ihmisiä on/oli, joilla on öljy- hake- tai puukeskuslämmitys ja ovat pitäneet itseään sähköstä riippumattomina, mutta eipä taida kuin pannuhuone lämmitä.

Meillä on puuhella, takka, puilla lämpiävä sauna ja vesipata sekä kaivo pihassa, joten kyllä me pärjäämme. Mutta tuollainen 32 tuntia ilman sähköä asunnossa, jossa ei ole tulisijoja, alkaa tehdä elämästä vaikeaa.
Kunnallinen vesijohtovesihän olisi sähkökatkon aikana hyvä, olettaen että vesilaitoksella sähköt on ja verkostossa paine. Hana auki vaan ja pieni vesimylly siihen...
edit: Rakennusohjeetkin löytyi! Build a Hydro Generator | re-energy.ca
 
Viimeksi muokattu:

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Lähellä sijaitsevan kerrostalon kattopelti roikkui ja hakkasi ylimpien kerroksien ikkunoita koko eilisen päivän. Tänään oli kuulemma naapuritalon katto ottanut ritolat. Kävelytien poikki oli eilen kaatunut suht jämerä koivu, johon sitten joku urpo täräytti autolla ollessamme frendin kanssa tulossa paikalle. Onneksi ei tullut kuin materiaalisia vahinkoja ja mitäs meni ajamaan kävelytielle.
 

Sirius

Jäsen
Vanhemmat asuvat jonkin verran sivummalla taajamasta, sähköt olleet poikki Tapaninpäivä aamusta lähtien. Onneksi on puuhella ja leivinuuni millä ovat saaneet lämpöä pirttiin ja ruokaakin tehtyä. Paikallinen sähköyhtiö ei pystynyt antamaan arviota koska sähköä voisi jälleen saada. On kuulemma kohta joululahjakirjat luettu ja kynttilät poltettu... Autossa käyvät lataamassa välillä kännykkää ja kuuntelemassa uutisia. Isä ei muista että koko hänen ikänsä aikana (yli 60v) olisi kyseisessä alueella ollut näin pitkää katkoa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan railakkaasti kyllä eilen tuuli. Turun moottoritietä Helsingistä pois päin Tuomarilan liittymässä oli puu kaatunut tielle. Ilmeisesti oli juuri korjattu pois kun tapanina siitä ajelimme. Oli hieman yllättävässä paikassa, että ihmettelen jos siinä ei mitään tapahtunut.

Hieman ohi aiheen, mutta muistan kun n. 10 vuotta sitten New Yorkissa oli iso sähkökatko ja täällä päin poliitikot, sähköyhtiöiden johtajat kilpaa naureskelivat kuinka Suomessa on asiat hyvin ja täällä ei vastaavaa voi tapahtua. Pari kuukautta tästä puoli Helsinkiä pimeni tunniksi eräänä arki-iltana. Huvitti.

Ihmetyttää myös miksi junaraiteiden ympärillä ei ole ns. turva-aluetta jossa ei ole puita kaatumassa raiteiden päälle. Kustannussyistä varmaankin?
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Juu. Mökki on Luvialla ja sähköt meni edellisyönä n. klo 03. Aamulla pirtissä oli ruhtinaalliset 14 astetta lämmintä. Vesi oli kaiketi ollut aika korkealla kun laiturin tasolle on normaalikorkeudesta metri, ja reippaasti oli siitä tultu yli.

35 tuntia oli sähköt poikki - oltiin toki evakossa sukulaisilla jo heti eilisaamusta alkaen. Uutena Vuotena taidetaan mennä kumminkin uudestaan.
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Varmaan sellaisiakin ihmisiä on/oli, joilla on öljy- hake- tai puukeskuslämmitys ja ovat pitäneet itseään sähköstä riippumattomina, mutta eipä taida kuin pannuhuone lämmitä.

Njet, öljylämmitys tarvitsee sähköä polttimen käyttöön, joten edes pannuhuone ei lämpeä. Hakelämmityksestä ei mitään hajua miten toimii, mutta jos talo on 2 kerroksinen, niin puulämmityksellä pärjää ilman sähköä painovoimaisen vedenkierron kanssa. 1 kerroksisessa taitaa olla hieman hankalampaa saada vettä kiertämään ilman kiertovesipumppua..
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Njet, öljylämmitys tarvitsee sähköä polttimen käyttöön, joten edes pannuhuone ei lämpeä. Hakelämmityksestä ei mitään hajua miten toimii, mutta jos talo on 2 kerroksinen, niin puulämmityksellä pärjää ilman sähköä painovoimaisen vedenkierron kanssa. 1 kerroksisessa taitaa olla hieman hankalampaa saada vettä kiertämään ilman kiertovesipumppua..

Aika heikosti se vesi nykymitoitusten putkilla kiertää luonnollisesti. Jossain satavuotiaissa keskuslämmityistaloissa toki, niissä ei alunperin mitään kiertopumppua ole ollutkaan kai. Puulämmitystaloissa voisikin kuvitella olevan "järkevää" viritellä kammella silloin tällöin pyöriteltävä luonnonkierron apu...
Haketta joutuu varmaan käsipelillä lisäämään pesään kun ei ruuvit yms toimi, mutta taitaa poltin siinäkin tarvitä sähköä?
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joo tulkoot vaan vaikka millainen hirmumyrsky. Mä olen varautunut. Mulla on sata tuikkukynttilää ja laatikkotolkulla kaljaa. Radiota mulla ei ole, mutta en mä sitä tarvitsekaan. Ja tuskin ne silloin kiekkokierrosta edes pelaa jos vaikka joku tsunami iskee.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Joo tulkoot vaan vaikka millainen hirmumyrsky. Mä olen varautunut. Mulla on sata tuikkukynttilää ja laatikkotolkulla kaljaa. Radiota mulla ei ole, mutta en mä sitä tarvitsekaan. Ja tuskin ne silloin kiekkokierrosta edes pelaa jos vaikka joku tsunami iskee.

Right on...

Eilen istuin takan ääressä ja kuuntelin puhelimen radiolla ylepuheelta kiakkokierrosta. Hyvin pärjäsi. (Paitti tiätysti Ilves.)

Otsalampun valossa luin kirjan ja vedin vilttiä tiukemmalle ja suunnittelin mielessäni miten aggrekaatin kytkee siten, että saa sen kautta koko taloon sähköt ja vielä sen laatuista sähköä että kaikki elektroniikkakin sen kestää.

Olisi siitä sitten komiaa huudella naapurille, että kävisikö kaupassa kun ei saunan päälle viittisi enää ulos lähteä...
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Kyllähän tuo tie Kausalasta Kuopioon tapaninpäivänä oli aika esterata kun oli puita tiellä ja kolareiden raivaukset kesken. Oli pimeitä huoltoasemia jne. Mielenkiintoinen reissu tosiaan. Eilen sitten Kuopiossakin oli vielä moottoritie pimeänä ja poliisit raivasivat pienempiä teitä. Onneksi meillä sähköt olivat vain käynnyt pois päältä kun oli tietokoneet ja digiboxi oli bootannut itsensä. Onpahan ollut "talvi"!
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Kuulin että aggregaatit on mennyt kuumille kiville ja loppunut jo ajat sitten. Eräs herra Isojoelta kehui myös, että sähköt luvattiin 2012 vuoden puolella. Että sellaista. Sivukylät ja maalaispitäjät taitaa näistä kärsiä eniten, kun sähköjohdot menee maan päällä. Ajelin hiukan sivuteillä ja sieltä löytyi yksi katu jossä lähes jokaisen talon päälle oli kaatunut puita. Siellä isännät katseli kädet taskussa ympärilleen, että mistä päin kaatuu seuraavaksi. Monella tulee venähtämään naama kun soittaa vakutuusyhtiölle. Perinteinen kotivakuutus ei näitä myrskyn tekemiä vahinkoja korvaile.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Perinteinen kotivakuutus ei näitä myrskyn tekemiä vahinkoja korvaile.
Riippuu "perinteisestä". Kyllä ns laaja tai normaali kotivakuutus myrskyn aiheuttamat vauriot kai korvaa. Minimitaso on ns palovakuutus, joka sekin joissain vakuutusyhtiöissä kattaa myrskyvahingot, näin olen ymmärtänyt. Siis jos rakennuksista kyse. Se on minusta hiukan hassua, että kotipihassa seisovalle autolle aiheutuvia vahinkoja ei laajakaan kotivakuutus korvaa (kai?).
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kuulin että aggregaatit on mennyt kuumille kiville ja loppunut jo ajat sitten. Eräs herra Isojoelta kehui myös, että sähköt luvattiin 2012 vuoden puolella. Että sellaista. Sivukylät ja maalaispitäjät taitaa näistä kärsiä eniten, kun sähköjohdot menee maan päällä. Ajelin hiukan sivuteillä ja sieltä löytyi yksi katu jossä lähes jokaisen talon päälle oli kaatunut puita. Siellä isännät katseli kädet taskussa ympärilleen, että mistä päin kaatuu seuraavaksi. Monella tulee venähtämään naama kun soittaa vakutuusyhtiölle. Perinteinen kotivakuutus ei näitä myrskyn tekemiä vahinkoja korvaile.

Ns. laaja kotivakuutus (joka kai useimmilal ihmisillä nykyään on) korvaa kyllä. Eri asia tietysti, mitä se korvaa. Pihaistutuksista useimmat korvaavat istutus- ja raivauskuluja jne., ja kalusteille ynnä vastaavalle irtaimistolle koituneet vahingot kyllä pääpiirteissään korvataan. Myrskyille on eri yhtiöillä erilaisia määritelmiä, mutten usko yhdelläkään yhtiöllä tämänviikkoisen tuulen nopeuden jäävän alle myrskyn määritelmän.

Yhtiömuotoisissa asumisissa on yleensä kiinteistön täysarvovakuutus, joka sitten korvaa kiinteistölle aiheutuneita vahinkoja. Tämä on hyvä huomata, että kyseessä on eri vakuutus kuin kotivakuutus - se kun yleisesti on irtaimistoa korvaava vakuutus.

Pelkkä palovakuutus ei tietysti mitään myrskytuhoja korvaa käytännössä koskaan.

Lisää asiasta esim. http://www.fine.fi/userfiles/file/Myrskyvahingot10.pdf
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Pelkkä palovakuutus ei tietysti mitään myrskytuhoja korvaa käytännössä koskaan.

Lisää asiasta esim. http://www.fine.fi/userfiles/file/Myrskyvahingot10.pdf

Tuossa linkissä (jota itsekin lueskelin, mutta ajattelin säästää linkittämisen vastaisuuden varalle, hitto soikoon) on kyllä päinvastaista tietoa. Suurimmassa osassa suppeinta vakuutusvaihtoehtoa ("palovakuutus") on myrskyvakuutus mukana.
 

Red Devil

Jäsen
Suosikkijoukkue
NJ Devils, TPS, HC Boners
Olihan sitä sähköttömyyttä taas kerrakseen, 34 tuntia. Onneksi ei ole samanlainen talvi kuin viime vuonna.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuossa linkissä (jota itsekin lueskelin, mutta ajattelin säästää linkittämisen vastaisuuden varalle, hitto soikoon) on kyllä päinvastaista tietoa. Suurimmassa osassa suppeinta vakuutusvaihtoehtoa ("palovakuutus") on myrskyvakuutus mukana.

Tosin noissa suppeissa vakuutusvaihtoehdoissa myrsky on usein - no ainakin joskus - määritelty siten, ettei niitä esiinny. Tosin vain Fennialla näytti olevan perusvakuutuksessa sillä tavalla, että myrskyvahinko korvataan, kun keskituulen nopeus on ollut Ilmatieteen laitoksen mittaamana yli 21 m/s ja Aktiallakin rajana oli 20 m/s. Tällaisia keskituuliahan Suomessa ei esiinny kuin merialueilla, tunturien huipuilla ja Kevon kanjonissa. Maa-alueiden havaintoasemista yhdellä avoimimmista, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, päästiin nyt tapaninpäivän myrskyssä lähelle, kun keskituuli oli parhaimmillaan reilut 19 m/s ja puuskat 30 m/s. Ehkäpä vakuutusyhtiötkin jossain vaiheessa siirtyvät käyttämään puuskanopeuksia, kun puuskat kuitenkin ne vahingotkin aiheuttavat. Toki toisaalta on varmasti hyvä bisnes myydä tuollaisia vakuutuksia, joiden perusteella ei voi koskaan joutua maksamaan korvauksia.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Olihan sitä sähköttömyyttä taas kerrakseen, 34 tuntia.
12 tuntia ilman sähköä on ymmärtääkseni rajana korvauksille näissä asioissa. Eli ei muuta kuin tekemään vahinkoilmoitusta sähkön toimittajalle kivuista ja säryistä. Tulet hämmästymään korvauksen suuruutta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös