Ideoita miten saataisiin Kisapuiston yleisö paremmin mukaan pelin aikana? Mallia SHL, DEL, Sveitsi jne.
Kuten muutama kirjoittaja totesi, voittaminen kaukalossa on osa tätä. Se ei kuitenkaan ole keskeisin asia kannattajakulttuurin luomisessa. Kulttuuri onkin ydinsana; kuinka luodaan kulttuuri, jossa katsojat pitävät ääntä otteluissa?
Koska tällaista kulttuuria ei ole olemassa, se pitää aktiivisesti luoda. Seura ei voi pakottaa sitä, mutta voi tehdä joitakin tukevia toimia, joista myöhemmin lisää. Kulttuurin luominen vaatii alkaakseen muutaman yhdessä toimivan visionäärin, jotka ryhtyvät toteuttamaan näkemystään, tämän näkemyksen olevan riittävän "normaali" ollakseen yleisesti hyväksytty sekä hyviä sosiaalisia taitoja kiinnostuneiden sivustaseurajien nappaamiseksi osaksi toimintaa.
Willimiehet-konsepti lähti aika lailla noilla liikkeelle ja sillä päästiin oikeaan suuntaan, joskin varmasti tiettyjä virheitäkin matkaan mahtui. Ydinporukka joutui sitten siviilielämän ja miksei hommaan väsymisen vuoksikin muihin puuhiin ennen kuin toimintatapa ehti juurtua kulttuuriksi. Se oli nuorena liikkeenä edelleen liikaa muutaman visionäärinsä varassa ja kuoli pois, koska sukupolvenvaihdosta ei pystynyt tekemään vielä siinä vaiheessa, kun se tapahtui.
Tällä hetkellä kannattajatoiminta henkilöityy eniten tähän Parikkalan mieheen sekä Lanttaan, jotka matkustavat kaikki vieraspelitkin. Parikkalan mies vielä hassuhatut päällä. Osallistutaan seuran mainosmateriaaleihin ja propag... viestintään ja pusketaan tsemppiviestiä someen, vaikka kaikki näkevät, että menee ihan pitkin vittua.
Kukin tavallaan ja rauha sinne suuntaan painaa omaa juttua, mutta jos tuo on kannattajatoiminnan keskeinen konsepti, sillä on täysin nollamahdollisuudet laajentua muutamaa ihmistä suurempaa joukkoa koskettavaksi. Jotta se voi lentää, sen pitää olla riittävän normcorea, jotta Kaukaan, Kaukopään ja Simpeleen tehtaisiin kehtaa mennä vuoroon oltuaan noissa hommissa mukana. Tavallista. Tavallinen sitoutumisen aste (jos nyt melkein kaikki kotipelit kävisi), tavalliset vaatteet, tavalliset jutut, bisse tai pari ja tsäntti rullaamaan. Ainoa ns. normista poikkeava elementti tsänttihommat. Kynnys tämän porukan osaksi näkymiselle mahdollisimman alas.
Lisäksi toiminnassa pitää olla selvä erillisyys seurasta. Seuraa pitää kritisoida, kun on syytä. Seuran mannekiiniksi ei pidä lähteä. Ihmiset ovat keskimäärin ihan fiksua sakkia ja sokea hype silloin, kun seura on kriisissä työntää isoa massaa etäämmälle toiminnasta.
Kun tuota kaavaa jaksaa painaa 20-30 vuotta ja kasvattaa samalla lapsensakin siihen, kulttuuria voi alkaa pikku hiljaa syntyä. Willimiehet jaksoi noin kymmenen.
***
Mitä seura voi tehdä?
1) pitää huolen, että seisomakatsomo on olemassa nyt ja aina
2) pitää huolen, että seisomakatsomokausariin riittää rahat duunarilla, työttömällä ja opiskelijalla
3) heittää satunnaiset shout outit somessa, jos meno on ollut erityisen hyvää
4) ottaa mainoskatkojen musiikit pois, kun kannatus alkaa lähteä kunnolla tulille
5) voittaa.