Kaudeksi 1977-1978, palasi WHA:sta Phoenix Roadrunnersista takaisn TPSään myöhemmin Aurinkokuninkaan tittelin saanut Juhani Tamminen, yhdessä 1976 mestaruuden ratkaisseen Seppo Revon kanssa.
Muistan kuinka TPS:n kausiohjelmassa, joka taitaa olla vieläkin tallessa jossakin, oli lähikuva Tammisesta ja teksti alla että "Tami taas kotona Jofa kypärässä".
Valitettavasti suosikkipelaajani Lauri "Late" Mononen joka lähti TPS:stä kauden 1975 jälkeeni Phoenixiin meni suomeen palattuaan HIFK:n väreihin tehden siellä heti 6 maalia kauden avauspelissä.
Vielä kun Turun Sanomista sai lukea, ennen kauden alkua, että vanha leijonalegenda Matti "Mölli " Keinonenkin on tehnyt sopimuksen TPS:ään, lisättynä sillä, että edellisen kauden Tappara vahvistus Antero Lehtonen jatkoi TPS:ssä, niin ainakin itselläni (siihen aikaan 15 vuotiaalla peruskoulun 9 luokkaalaisella) oli odotukset mahdollisen mestaruuden uusimisesta hyvinkin korkealla.
Siihen aikaan pelattiin Elokuussa ennen liigan alkua pohjola cup nimistä sarjaa, jossa oli Ruotsalaisia ja Suomalaisia joukkueita mukana, mutta pelit olivat enemmän höntsäkiekkoilua kuin todellisia jääkiekko otteluita.
No pari peliä tuli kuitenkin Elokuun helteissä katsottua ja muistan kuinka jäänpinnasta nousi kauhea sumu joten kiekon seuraaminen erien alussa oli aika hankalaa.
Kauden toinen peli oli HIFK:ta vastaan ja se oli myös TV peli. Silloin arviolta kerran kuussa keskiviikkoisin näytettiin joku ottelu TV2:lla. Valitettavasti Palloseura hävisi tuon HIFK pelin ja seuraavana lauantaina saatiin lukea Turun Sanomista, että Mölli jättää seuran ja siirtyy Uuteenkaupunkiin Lätkä 77 joukkueen pelaajavalmentajaksi. Tuohon aikaan lähes 36 vuotiaan Möllin ura mustavalkoisten pelaajana siis kesti vain 2 runkosarjan peliä.
Jos muistan oikein, niin Möllin päätöstä vauhditti se, että hän oli ennen tuota kautta viettänyt 2 vuotta Amerikassa ja hän sieltä palattuaan ei omasta mielestään ollut sellaisessa fyysisessä kunnossa että olisi liigatasolla enää pärjännyt ja halusi antaa paikan joukueessa nuoremmille. Mikä on totuus tuossa asiassa, sitä en ainakaan minä tiedä.
Kävin edelleen katsomassa pelejä Kupittaalla harvakseltaan silloin tällöin, koska edelleen asuin maaseudulla ja pitkän matkan bussiaikataulut eivät sopineet niin, että pelin loputtua olisi päässyt bussilla enää kotiin.
Siihen aikaan pelipäivät olivat pääasiassa sunnuntaisin jolloin pelit alkoivat klo 18:00 ja torstaisin jolloin pelit alkoivat klo 18:30.
Silloin harvoin kun pelejä pääsin katsomaan Kupittalle, niin olin pääasiassa seisomakatsomossa hallin pitkällä sivulla vastustajan vaihtoaition paikkeilla. Seisomakatsomossa oli luonnollisesti aika kova tungos, mutta tunnelmaa siellä oli. Naureskelin aina kun joku koiranleuka heitti katsomosta kommenttia Tapparan Marjalle ja HIFK:n Lallille. Myös kotijoukueen Mesikämmen sai silloin tällöin jotain kommentteja Katsomosta.
Siinä samassa seisomakatsomon osassa oli jokaisessa matsissa misssä kävin, joukko teinityttöjä, joilla oli päällään itsekudotut mustavalkoiset TPS villapaidat. Siihen aikaan ei mitään fanipaitoja, lippuja, viirejä kaulaiinoja tai muutakaan fani kamaa ollut myytävänä kait missään.
Korjaus: Oli sentään jotain fani tavaraa. Minullakin oli musta toppatakki jossa oli valkoiset hihat ja takin vasemalla puolella rinnassa pyöreä TPS:n logo.
Erätauolla kierrettiin hallia ympäri. Siihen aikaan Kupittaata pääsi vielä kiertämää, kun niitä erillisiä pukuhuoneita ei oltu vielä rakennettu sinne hallin viereen. Sen jälkeen kun ne erilliset pukuhuoneet rakennettiin ei hallia päässyt enää kiertämään.
Siitä ei ole mitään muistoja minä vuonna tuo erillinen pukuhuonerakennus tehtiin.
Erätauoilla hallin kaiuttimista tuli mainoksia mainosten jälkeen, joista tämän ketjun aiemmissa kommenteissa on jo kirjoitettukin.
Voi kumpa joku muistaisi miten meni esim Kiidon Kakesta eli Kaukokiidosta kertova mainos tai Koko lattiamatto mainos jota mainosti muistaakseni kait Tocklin???? Puhumattakaan Maranzin stereoista.
Ainakin Kupittaan loppuvuosina mainostettiin että "piirakat ja makkarat jäähallin kioskista ja päälle maankuulua jäähallin Sirkan sinappia". Pettymys oli kun ei sitä sinappia enää saanutkaan kun TPS siirtyi Turkuhalliin.
Kevään 1978 runkosarja päättyi Tapparan voittoon TPS:n ollessa kolmas. TPS aloitti pudotuspelit Ässiä vastaan ja voitti heti ensimmäisen ottelun Porissa. Tämä tietysti herätti suuren suuria toiveita seuraavaan kotiotteluun, mutta toiveista huolimatta takkiin siinä ottelussa tuli.
Ottelusarja venyi kuitenkin aina viidenteen peliin asti, mutta niinhän siinä kävi että Vellu Ketolan johdolla Ässät eteni loppuotteluun ja lopulta mestaruuteen asti.
Tuohon aikaan otteluita ei radioitu eikä näytetty TV:ssä, paitsi joskus keskiviikkoisin. Paikallisradioita saatika kaupallisia radioita ei tuohon aikaan ollut olemassakaan ja siksi koko kauden ajan piti odottaa Ylen urheiluradiota josta tulokset kuunneltiin. Urheiluradio tuli ainakin tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin iltayhdeksän paikkeilla.
Urheiluradion toimittajia oli ainakin Jouko Färd joka raportoi Porissa pelattuja otteluita. Sitten joskus oli toimittajina joko Ilmo Lounasheimo, Raimo Häyrinen tai Kauko-Aatos Leväaho.
Taitanee tuo muistelemasi TV-ottelu olla tämä ja tämä on mainittu toki tuolla SM-Liigan kuten myös edeltäneen SM-Sarjan televisioinnin puolella melko alkuvaiheessa sitä aihealuetta kun sittemmin tietoja on tullut lisää jonkin verran enemmän, tilanteet ovat olleet hieman toiset sinne ja tämä osuus on tietenkin ote pidemmästä viestistä:
''12.10.1977: HIFK-TPS näytettiin kokonaisena jälkilähetyksenä ja päivän viimeisenä ohjelmana muutenkin klo 21.30-23.15. Ottelu alkoi välittömästi heti klo 18 HTV:llä ottelusta esitetyn taltioinnin päätteeksi.
Antero Karapalon selostamana TV2:ssa. Päivän viimeinen alkuperäinen ohjelma olisi ollut pitkä elokuva mutta YLE sammutti TV2:n lähettimen ja pimensi ruudun mieluummin kuin antoi kansan ns. Valvoa myöhään.''
Vielä pienenä bonuksena vähän lisämuistelua muistakin TV-otteluista sarjakaudelta 1977-1978:
''26.10.1977: Ilves-Ässät klo 18.25-20.35 TV2:ssa Antero Karapalon selostamana. Saattoi olla mahdollisesti SM-Liigan historian ensimmäinen suora tv-ottelu ilman lähetysperseilyä miltään osapuolelta. Ainakin sitten SM-Sarjan aikojen.
2.11.1977: Jokerit-KooVee klo 18.25-20.45 TV2:ssa ottelun selosti Antero Karapalo.
30.11.1977: Kärpät-Kiekkoreipas klo 18.25-20.35 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo.
Kaudella 1977-1978 finaalisarjan otteluiden televisiointi aivan tärkeimpien otteluiden osalta tv:ssä tuntuu vieläkin asiana olevan melkoinen mysteeri tai ainakin siitä säilyneen tallenteen osalta on melkoista keskustelua ollut näihin päiviin asti.
Kauden aikana myös Ilveksen ja Tapparan välisistä otteluista nähtiin muuta materiaalia televisiossa ennen Ässiä vastaan käytyä finaalisarjaa.''
Tämä aihealue vaikuttaa todella hienolta mitä Palloseuran muisteluun tulee!
Monelle vanhemmalle tuttavalleni ja niille jotka juuri Turussa ovat noina aihealueen otsikon mukaisina aikoina asuneet tai ovat osin jo ikäihmisinä yhäkin niin oli nuo vuodet melkoista kasvun ja välillä vähän kyllä surun aikaa Turussa.
Tosin noina vuosina muutamaan vähän muuhun suureen paikkakuntaan nähden Turussa oli ehkä pieniä taukoja huomioimatta melkoisen myönteinen meno ja huipentuihan tuokin aika tietyn paikoilleen juuttumisen ja hämmeröinnin jälkeen siihen, että saatiin silloinen uusi jäähalli ja 'Jönni-Jusu' eli muuan herra Hollsten oli tuossa ajanjakson lopulla varsin menevä ukkeli mitä erinäisiin yhteyksiin silloin tuli.
Viimeksi muokattu: