MTV3:Joukkueellinen liigapelaajia saanut aivotärähdyksen tällä kaudella

  • 2 859
  • 30

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
"Sen sijaan silmiin pisti tämä tilasto, jossa vammat on jaoteltu kentällisittäin. Ykköskentän pelaajille kymmenen aivotärähdystä, kakkoskentälle seitsemän, kolmoselle neljä ja neloselle kolme. -Kyllä syy-seuraus täytyy olla se, että näitä huippupelaajia vartioidaan ja pyritään eliminoimaan ne pelistä pois, jos ne noin voimakkaasti kohdistuu ykkös- ja kakkoskentän laitureihin ja yleensä hyökkääjiin, arvioi Bluesin Kapanen."

No joo, ehkä näinkin, mutta eikös se yleensä niin mene, että ykköskenttä siellä aina eniten pelaa, sitten kakkonen, sitten kolmonen...ja siten kuka pelaa eniten, niin sattuu eniten.
 

Ande

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ojanen otti jutussa esille sen tosiasian, että kapeammassa kaukalossa laidat ovat lähempänä - törmäilyjä laitoihin siis tapahtuu enemmän, kuin leveissä kaukaloissa.

Nimim. Kapeat kaukalot - jääkiekkoilun syöpäläiset.
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Niin ja miten aivotärähdyksen saaneet pelaajat on laitettu mihinkin kenttään. Kerhossakin on kuitenkin välillä pelannut esim. K Kenig ykkösessä vaikka keskiviikkona taitaa aloittaa nelosessa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tässä kaksi mielestäni olennaista parannusehdostusta:

1) Poliisikulttuuri suomeen ja vähän respektiä kentälle. Jos sikailet, seuraavassa vaihdossa/erässä/pelissä vastustajan poliisi kouluttaa tavoille.

2) Pelaajille opetetaan taklausten vastaanotto. Jani Nikko joutui lopettamaan uransa sen takia että kaveri ei osannut/huomannut ottaa taklausta vastaan vaikka henki olisi ollut kyseessä. Sitten joutuu katsomaan niitä saatanan rottia tyyliin Rautee jotka kääntävät selkänsä taklaukselle jotta vastustajalle varmasti vihellettäisiin mahdollisimman paljon penalttia.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mun mielestä Nikon uran lopetus johtui siitä, että kaveri alkoi näillä Ilveksen kausillaan pelkäämään sitä seuravaa aivotärähdystä. ja parihan niitä sitten tais tullakin. Sillon kun se Ilvekseen tuli, niin muistan katselleeni ekassa (?) paikallispelissä kuinka se meni arastellen laitoihin. Ja kun miettii hetken liian kauan, että meneekö sinne laitaan, niin saattaa tulla pahaa jälkeä. Mäntyläkin on pieni mies ja usein saa käsiä päähänsä taklaustilanteissa, mutta osaa ottaa taklaukset vastaan ja menee laitaan ilman ennakkoluuloja niin on ainakin vielä välttynyt loukkaantumisilta. Saa nähdä jos pikkumiehelle joskus osuu kunnolla, niin alkaako arastelemaan.


Aivotärähdysten lisääntyminen varmasti johtuu monista seikoista mm. kaukaloiden kaventamisesta sekä pelaajien nopeuden, voiman ja koon kasvamisesta..
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Henkka
No joo, ehkä näinkin, mutta eikös se yleensä niin mene, että ykköskenttä siellä aina eniten pelaa, sitten kakkonen, sitten kolmonen...ja siten kuka pelaa eniten, niin sattuu eniten.
Olet aivan oikeassa. Tilasto ketjuittain kusee kahdesta eri syystä. Ensinnäkin on tutkittava pelaajien jaottelua 1-4 -kentällisiin. Siitä, miten jaottelu on tehty, ei ollut mitään mainintaa. Helposti syntyy mielikuva, että toimittajan omat päämäärät saattavat houkutella rankkaamaan nimen omaan loukkaantuneita pelaajia "1-2 -ketjulaisiksi", vaikka nämä eivät olisi pelanneet kuin yhden ottelun koko kaudella näissä ketjuissa.

Vaikka näin ei tuloksia olisikaan viilattu haluttuun tutkimustulokseen pääsemiseksi, ei siltikään luvuissa ole nähtävissä parhaiden pelaajien jahtaamista. Loukkaantumiset jakaantuivat uutisten mukaan ketjuittain 10/7/4/3. Peliaika ketjuittain jakaantuu SM-liigassa vastaavin suhdeluvuin jotakuinkin 8/7/5/4 (toki joukkuekohtaisia eroja on). Näin pienellä otoksella ei mielestäni voida vielä mitenkään päätellä, että 1-2 -ketjun pelaajia loukkaantuisi selvästi muita enemmän. Pikemminkin tuloksista näkee, että loukkaantumiset jakaantuivat ketjuittain juuri peliajan mukaan. MTV3:n tutkimuksessaan tekemä johtopäätös onkin täysin väärä.

Tarkemmat perusteet väitteelle parhaiden pelaajien maalitauluna olemiselle olisi voitu saada, mikäli mukaan olisi otettu kaikki rikkeen seurauksena syntyneet vammat tällä kaudella, ei pelkästään aivotärähdyksiä. Tällöin yhden tai kahden vamman aiheuttama poikkeama tilastossa, josta nyt on tehty suuri uutinen, ei vaikuttaisi niin paljon kuin tarkasteltaessa pelkkiä päävammoja.

MTV:n olisikin kannattanut keskittyä uutisessaan päävammojen kokonaismäärään, joka on ehdottomasti liian korkea, ja tutkia lisäksi vaikkapa sitä, onko esimerkiksi kaukalon laitamateriaalilla ja uudenlaisilla plekseillä vammoja lisäävä vaikutus.
 

Aksu

Jäsen
Tässä on pari vastakkaista asiaa. Toinen on tietysti tämä paljon puhuttu kanssa pelaajan kunnioitus, joka on puhdasta asennekasvatusta.

Raadollisempi puoli on tietysti pelissä tapahtunut kehitys. Kaukalot ovat pienempiä kuin takavuosina. Pelaajien keskimitta ja keskipaino ovat nousseet. Samalla pelaajista on tullut entistä paremmin treenattuja, jonka myötä voimaominaisuudet ovat parantuneet ja vauhti pelissä kasvanut. Yksi hyvä tapa (kenties) olisi suurentaa kaukaloa takaisin vanhoihin mittoihin ja samallahan taitokiekkoilijoille tulee enemmän mahdollisuuksia pelata.
 

hfx3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Detroit, Tps
Viestin lähetti Daespoo
Tässä kaksi mielestäni olennaista parannusehdostusta:

1) Poliisikulttuuri suomeen ja vähän respektiä kentälle. Jos sikailet, seuraavassa vaihdossa/erässä/pelissä vastustajan poliisi kouluttaa tavoille.

2) Pelaajille opetetaan taklausten vastaanotto. Jani Nikko joutui lopettamaan uransa sen takia että kaveri ei osannut/huomannut ottaa taklausta vastaan vaikka henki olisi ollut kyseessä. Sitten joutuu katsomaan niitä saatanan rottia tyyliin Rautee jotka kääntävät selkänsä taklaukselle jotta vastustajalle varmasti vihellettäisiin mahdollisimman paljon penalttia.

1) parannusehdotus
tästä en ole samaa mieltä. mietippä nyt vähän kummassa sarjassa (nhl/sm-liiga) sattuu pahoja loukkaantumisia enemmän.
ja nämä teidän arvostamat poliisit tappelee kyllä reilusti jos haastetaan, mutta kyllä ne myös pistää miehiä sairaalaan törkeillä taklauksillakin


2)parannusehdotus
tämä taas on totta. kun suomessa ei saa taklata kunnolla niin pelaajat eivät varo taklauksia ja siten sattuu pahasti.....
ja tuosta Rauteesta vielä, niin miksi Jani Nikko ei ollut "saatanan rotta" kun ei osannut ottaa taklauksia vastaan. tuntuu vaan siltä että Rautee ei myöskään osaa varoa taklauksia ja sitten tulee noita tilanteita mistä vastustaja saa turhan jäähyn.
 

Iceberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC ja FC TPS
Kunnon rangaistuksia vaan kehiin. Rumista kyynärpäätaklauksista ja muista sääntöjenvastaisista taklauksista selkeästi 8-ottelua pelikieltoa ja palkka pois siltä ajalta, niin eiköhän aleta ajattelemaan ennen kuin taklaamaan lähdetään. Tähän tietysti pitää kehittää jokin sopiva ja johdonmukainen linja.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Peliaika <--> Loukkaantumiset

Tähän vielä sellainen kommentti, että on tutkittua faktaa että loukkaantumisia tapahtuu eniten erien ja otteluiden lopuissa, kun pelaajat ovat väsyneimpiä. Tällöin ei kolmos- ja varsinkaan nelosketjuilla ole mitään asiaa jäälle.

Ikävä kyllä ainoa pelaaja josta Nikko sai syyttää uransa loppumista oli hän itse. Hänen tapansa pitää päätä alhaalla näytti aina ihan hirveälle.

NHL:ssä on puhuttu erittäin paljon uuden tyyppisestä pleksilasista, joka vähentää loukkaantumisia. Onko joillain tietoa, että mites tämä juttu on Suomessa hoidettu?
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Likasankojournalismia taas kerran.

Niin, maikkari se vaan jaksaa rissata.
Lajittelu kentällisiin oli suorastaan lapsellinen, tottakai ne jotka eniten pelaavat saavat eniten aivotärähdyksiä.

Pidetään kädet alhaalla ja toivotaan parasta, siinä allekirjoittaneen resepti tähän asiaan jumalanpelon lisäksi.

Täältä tähän
 

ysiysi

Jäsen
Kunnioitus

Milestäni loukkaantumiset ovat aika pitkälle vastustajan kunnioituksen puutetta. Sitä on ollut havaittavissa viime aikoina NHL:ssäkin huolimatta ns. poliiseista.
NHL:ssä kuitenkin aiemmin pelaajat kunnioittivat toisiaan, taklasivat kovaa, mutta rehdisti. Syy saattooi olla, että jos sikaili tiesi saavansa takaisin. Nyt sielläkin kyllä on alkanut ote lipsua ja tulee aika pahoja ylilyöntejä.
Raivostuttaa katsella pelejä, kun huomaa, että nyt tulee kunnon taklaus, mutta viime tipassa pitää nostaa kyynerpää ylös tai vastaavaa. PUHTAAT TAKLAUKSET KUNNIAAN!

Toinen silmiinpistävä seikka on selkääntaklaussäännön hyväksikäyttö. MOnet pelaajat (Ojanen etunenässä, Jani Väänänen viime vuonna Jukureissa) kun saavat laidan vieressä kiekon ja kaveri tulee taklaamaan, niin selkä sinnepäin ja kaveri eiuskalla taklata. Juuri isot kaverit käyttävät sääntöä räikeimmin hyväksi. Asialle ei oikein voi mitään, sillä jos puolustaja taklaa niin pakkohan se jäähy on antaa...
 

bsb

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers& WHUFC
PUHTAAT TAKLAUKSET KUNNIAAN!

Olikohan se vuosi pari sitten kun vanhat herrat Sr Hull ja muut olivat sitä mieltä,että nykyiset suojukset luovat väärän turvallisuuden tunteen.Kypärä pois ja hartsarit pienemmiksi,niin jokainen tajuaa,ettei kaveria voi ajella ihan miten vaan.Samalla lopuisivat "kiekonsuojaamiset",joista tulee laitataklauksia.
Tuli myös mieleen,että vastustajan tähtipelaajien ajeleminen tuntuu olevan tärkeissä matseissa oikein sydämen asia,johon yllytetään.Provosoiva väite,mutta miksi keilattavana on vastustajan kiekkoahallitseva pelaaja,jonka selkään ajellaan täysillä vaikka pienempikin töytäisy riittäisi.Peltosen ajeleminen aiemmin kaudella ja vaikkapa viimekeväinen Tuomo Ruudun teilaus polvitaklauksella tapauksina,jotka henkilökohtaisesti olen todistanut,tuovat esille sen,ettei nähtävästi kunnioitus ole aivan kohdallaan.Tekijöiden suihkukomennukset eivät paljon haitanneet rankaistua joukkuetta,mutta naapurilta lähti pelin sielu.Näistä keisseistä en halua nostaa syyllisiä esiin koska kosto on typerintä mitä vain voi tapahtua.
Onhan tämä tietysti taas tätä jonninjoutavaa ininää,koska hokiin kuuluu kontakti ja pitäähän MTV3:n nostaa playoffsien mielenkiintoa "nostamalla kissa pöydälle".Suvi ,missä olet?
 

valdo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Edinburgh Capitals, Hibernian FC, Arsenal
Kyllä on jääkiekkoilijat tyhmiä

kun tahallaan itselleen pysyvän vamman hankkivat, kiitos *****!

Aivotärähdys on vakava asia vaikka tietyt lääketieteen asiantuntijat täällä tapauksia vähättelevätkin.

Syyt lisääntymiseen ovat ilmeiset:

1. Vastustajan kunnioittaminen on muutenkin häipynyt
2. Päähän kohdistuvat taklaukset
3. Taklauksia ei enää osata ottaa vastaan
4. Lasipleksit (ilmeisesti suurin syy)
5. Rottajoukko, joka yhdistettynä kaikkien neljän kohdan kanssa on pääsyyllinen koko ongelmaan, ongelmahan se vääjäämättä on jos jääkiekossa tapahtuu enemmän aivotärähdyksiä kuin nyrkkeilyssä.

Ei ystävät hyvät tämäkään ongelma vähättelemällä poistu.
 

teukka81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Taklauksista ja vastaanotoista

Kylläpä vain..

Juu, elikkä ensin kantaa tuohon jälkimmäiseen eli vastaanottoon. Kyllä kaikki varmasti ovat nähneet, että suomessa ei osata ottaa taklauksia vastaan. Sitä ei ilmeisesti edes harjoitella missään tms. Pitäisi kyllä kun matseja kattoo. Toki pahaa jälkeä tulee muutenkin, mutta osa aivotärähdyksistäkin varmasti vältettäisiin, mikäli taklauksia osattaisiin ottaa vastaan! Esimerkkinä mm. J. Korpisalon 5 minuuttinen ÄSS-PEL -pelissä viime vkoloppuna. Kaikki jotka ovat nähneet ko. herran taklaavan, tietävät, ettei hän osaa taklata niin, että pelaaja loukkaantuisi. Miehen liike/voima ei yksinkertaisesti riitä. Mutta se siitä. Pelaaja jota mies "töytäisi" en nyt muista kuka oli, lyyhistyi kuitenkin jään pintaan. Ei osannut ottaa vastaan..

Taklauksissa on näkyvissä mielestäni sellainen trendi, että tilanteeseen mennään entistä kovemmalla vauhdilla, kun voima/taklaustekniikka riitä. Se lisää onnettomuusriskiä välittömästi. Pienempi kaukalo niin vauhdit loppuu!

Mitä ketjujakoon, siis mistä ketjusta loukkaantuu eniten, tulee niin olisi mielenkiintoista tietää, että meneekö loukkaantumisten aiheuttamien ketjujen järjestys täysin päinvastoin, eli 3,4,7,10 vai miten nyt olikaan. Nelosen goonithan niitä sikailuja yleensä tekee. Tosin puhtaitakin taklauksia, mutta harvemmin kukaan loukkaantuu täällä puhtaasta töötistä ainakaan kovin pahasti. Tai ainakin tuomarit antavat rangaistuksen, puhtaastakin taklauksesta, kunhan pelaaja vain loukkaantuu.. Ainakin yleensä..
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei valdo täällä kukaan nähdäkseni ole ongelmaa yrittänyt vähätellä. Ainakin oma kritiikkini MTV3:n tutkimusta kohtaan kohdistuu vain 1-2 -ketjujen pelaajien esiin nostamiseen, mikä väite ei ole ainakaan esillä olleilla luvuilla perusteltavissa. MTV3:n uutiset väitti, että SM-liigassa taklataan päähän tarkoituksella parhaita pelaajia. Todellisuudessa SM-liigassa taklataan päähän kaikkia pelaajia.

Päävammat ovat ongelma jääkiekossa. Kaikkein typerimmältä kuulostaa se, jos yhdeksi osatekijäksi osoittautuvat kaukaloiden vaarallisen kovat pleksit, jotka on asennettu vain siksi, jotta yleisöllä olisi parempi näkyvyys kaukalon tapahtumiin.
 
Viimeksi muokattu:

ranger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, Die Mannschaft
Huomatus, Daespoo

"1) Poliisikulttuuri suomeen ja vähän respektiä kentälle. Jos sikailet, seuraavassa vaihdossa/erässä/pelissä vastustajan poliisi kouluttaa tavoille.
2) Pelaajille opetetaan taklausten vastaanotto. Jani Nikko joutui lopettamaan uransa sen takia että kaveri ei osannut/huomannut ottaa taklausta vastaan vaikka henki olisi ollut kyseessä."

Puhut respektistä. Respektiä on myös se, ettei ajele kaveria sitäkin suuremmalla voimalla, kun näkee hänen tulevan pää alhaalla ja irti laidasta. Minusta Tuomo Ruutu sinänsä puhtaan taklauksensa kanssa nimenomaan ei osoittanut minkäänlaista kunnioitusta, vaikka kyynerpäät alhaalla olivatkin. Näytti siltä, että hän pikemminkin runttasi kahta kauheammin Nikon luisteluasennon nähtyään. Kaiken huipuksi kysymyksessä oli mitäänsanomaton keskialueen tilanne. Tällainen ei ole vastustajan kunnioittamista.

Tämä ei tietystikään tarkoita sitä, etteikö pää alhaalla kulkevaa saisi taklata ollenkaan. On löydettävä kultainen keskitie. Ja selvää on myös, että taklausten vastaanottamiseen on kiinnitettävä huomiota.

Poliisikeskusteluun en tässä isommalti lähde. Tietänet mielipiteeni syntyvistä ongelmista, kun punaniskaiset poliisit alkavat kostaa tilanteita omien tulkintojensa perusteella. Hehän niitä puolueettomia tuomareita/pyöveleitä ovat.




Ranger
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Viestin lähetti hfx3


1) parannusehdotus
tästä en ole samaa mieltä. mietippä nyt vähän kummassa sarjassa (nhl/sm-liiga) sattuu pahoja loukkaantumisia enemmän.
ja nämä teidän arvostamat poliisit tappelee kyllä reilusti jos haastetaan, mutta kyllä ne myös pistää miehiä sairaalaan törkeillä taklauksillakin




Mietippä kummassa liigassa pelataan enemmän otteluita ja kummassa liigassa on isommat pelaajat, intensiivisempi pelityyli ja pienempi kaukalo. NHL:ssä on vuodessa 1230 ottelua, SM-liigassa 364 eli NHL:ssä pelataan ~3.4x enemmän matseja. Onko NHL:ssä tänä vuonna tullut 3.4 x 24 = 82 aivotärähdystä? Rohkenen epäillä että ei ole.
 

Pojka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pieni muistutus

Lukiessani viestiketjua en huomannut kenenkään mainitsevan, että jääkiekossa taklataan vain KIEKOLLISTA pelaajaa. Nuo mainitut 1-2 ketjun kaverit on nimenomaan niitä, jotka pitävät kiekkoa siinä suhteessa 10-7 (4-3), kun taas 3-4 ketjulaisten kiekon hallussapitoaika (=taklausten kohteena olemisaika) on vastaavasti lyhyempi.

Johtopäätös: Kaikkien pelaajien loukkaantumisalttius suhteessa aikaan, jonka he pitävät puckenia hallussaan on vakio. Wright?
-Pojken-
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Daespoo
NHL:ssä on vuodessa 1230 ottelua, SM-liigassa 364 eli NHL:ssä pelataan ~3.4x enemmän matseja. Onko NHL:ssä tänä vuonna tullut 3.4 x 24 = 82 aivotärähdystä? Rohkenen epäillä että ei ole.

En tiedä montako aivotärähdystä NHL:ssä on tullut tällä kaudella, mutta sen tiedän että NHL:ssä on erilainen tapa aivotärähdysten/aivoruhjeiden merkinnässä ja hoidossa eli puhtaasti numeroilla asiaa ei edes voida verrata.
Silti pelaajia jotka ovat aivotärähdysten takia joutuneet pelaamisen lopettamaan voidaan NHL:stä löytää reilusti 3.4 kertaa enemmän kuin SM-liigasta.

Eikös Nikollakin ollut Niskan hermoradoissa jotain vikaa?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kuinkas monta niitä uransa lopettaneita onkaan? Lafontaine, Brett Lindros tulevat ensiksi mieleen.

Lisäksi voidaan kysyä mistä aivotärähdykset johtuivat, mielestäni molemmissa tapauksissa kyseessä ovat olleet ns. puhtaat taklaukset.
 

hfx3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Detroit, Tps
Viestin lähetti Daespoo



Mietippä kummassa liigassa pelataan enemmän otteluita ja kummassa liigassa on isommat pelaajat, intensiivisempi pelityyli ja pienempi kaukalo. NHL:ssä on vuodessa 1230 ottelua, SM-liigassa 364 eli NHL:ssä pelataan ~3.4x enemmän matseja. Onko NHL:ssä tänä vuonna tullut 3.4 x 24 = 82 aivotärähdystä? Rohkenen epäillä että ei ole.


tuohon ei minulla ole tilastoa ja en tiedä saanko sitä mistään hommattua. pitää silti yrittää löytää jostain, sillä en pidä mahdottomana että päästäisiin lähelle tuota lukua. ja eikös tuohon 24 aivotärähdykseen kuulunut sellaisia jossa pelaaja ei joutunut olemaan sivussa yhtään peliä. vai muistinko väärin??

ja olen edelleen sitä mieltä että jos liigaan tulee "poliiseja" niin kyllä löytyy pelaajia jotka uskaltavat sikailla vaikka joutuisivat tappelemaan seuraavassa pelissä.
se on totta että Kiviharjun tyyliset pelaajat häviäisivät liigasta, mutta tilalle tulisi "kahden passin" kanukkeja. jotka tappelevat ja antavat mailaa surutta.
en usko että muihin euroopan sarjoihin verratessa sm-liiga olisi
kärkipäässä loukkaantumisten suhteen.
 

TW

Jäsen
Viestin lähetti Daespoo



Mietippä kummassa liigassa pelataan enemmän otteluita ja kummassa liigassa on isommat pelaajat, intensiivisempi pelityyli ja pienempi kaukalo. NHL:ssä on vuodessa 1230 ottelua, SM-liigassa 364 eli NHL:ssä pelataan ~3.4x enemmän matseja. Onko NHL:ssä tänä vuonna tullut 3.4 x 24 = 82 aivotärähdystä? Rohkenen epäillä että ei ole.

Tämän vuoden NHL:stä en tiedä mutta näistä linkeistä joista toinen on jo tosin hieman vanha saa jotain kuvaa ongelman laajuudesta NHL:ssä.

http://www.eagletribune.com/news/stories/20000109/SP_006.htm

http://www.iihf.com/news/iihfpr7201.htm
 

Miksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tänään näyttää MTV3:n Lööpin takana ohjelman aiheena olevan, onko jääkiekko liian väkivaltaista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös