Vähän – tai aika paljonkin – ketjun aiheen ohi, mutta tässä kun on ihmetelty brassien heikkoa pudotuspelimenestystä mm-turnauksissa noiden 2002 kisojen jälkeen niin tuolloinhan brasseilta ei puolestaan ennen turnausta odotettu juuri mitään. On ironista, että Brasilia ja Saksa, mm-historian kaksi menestyneintä maata, ovat mm-tasolla kohdanneet ainoastaan tuon yhden kerran, vuoden 2002 finaalissa, ja juuri se finaalipari juuri silloin oli silti yksi kaikkien aikojen yllättävimmistä finaalipareista.Hyviä oli brasseilta myös 1994 ja varsinkin 2002 joukkueet, nuo kisat tuli jo sitten katseltua livenä. Ronaldo teki pari maalia finaalissa ja Saksa jäi jalkoihin.
Tuon ajan Saksan maajoukkuetta voi luonnehtia enintään keskinkertaiseksi. Saksahan jäi sekä 2000 että 2004 em-kisoissa alkulohkoon voittamatta yhtään ottelua. Myös mm-karsinnat 2002 kisoihin olivat vaikeat. Englannille Saksa hävisi kotonaan 1-5. Suomea vastaan Saksa venyi vieraissa 2-2 -tasapeliin oltuaan tässäkin ottelussa jo kaksi maalia tappiolla. Kotonaan Saksa pelasi Suomen kanssa 0-0 -tasapelin. Jatkokarsintojen kautta paikka mm-kisoihin lopulta kuitenkin aukesi.
Myös Brasilia oli pelannut historiansa heikoimmat mm-karsinnat ja selviytynyt lopputurnaukseen rimaa hipoen. Kisapaikka oli varmistunut lopulta viimeisessä karsintaottelussa Venezuelaa vastaan. Karsintojen saldona oli 9 voittoa, 3 tasapeliä ja 6 tappiota, kun esimerkiksi karsinnoissa näihin 2022 kisoihin Brasilia voitti 14 ottelua, pelasi niin ikään 3 tasapeliä, eikä hävinnyt kertaakaan, ja päästikin yhteensä vain viisi maalia. Edelliskesänä Brasilia oli osallistunut sekä maanosaliittojen turnaukseen että Etelä-Amerikan mestaruusturnaukseen, eikä ollut esiintynyt edukseen kummassakaan. Maanosaliittojen turnauksessa brassit tekivät neljässä ottelussa yhteensä kolme maalia voittaen Kamerunin, pelaaten tasan Kanadan ja Japanin kanssa sekä häviten Ranskalle. Copa Americassa pari päivää ennen turnauksen alkua mukaan kutsuttu Honduras voitti Brasilian 2-0 ensimmäisessä pudotuspeliottelussa. Alkulohkossa Brasilia oli ensin hävinnyt Meksikolle ja voittanut sitten Perun. Viimeisessä ottelussa Paraguayta vastaan brassit olivat kääntäneet pelin viimeisen puolen tunnin aikana ja tuloillaan ollut lohkon jumbosija vaihtuikin lohkovoittoon.
MM-lopputurnauksen alkaessa Argentiina oli suurin mestarisuosikki. Seuraavaksi suurin suosikki oli hallitseva maailman- ja Euroopan mestari Ranska. Muita eurooppalaissuosikkeja olivat kesän 2000 em-kisoissa edukseen esiintyneet Italia sekä historiassaan toista kertaa mm-lopputurnaukseen selviytynyt Portugali. Brasilia ja varsinkaan Saksa eivät olleet suosikkeja kenenkään papereissa. Edes brassit eivät itse odottaneet menestystä. Sitten vielä joukkueen kapteeni ja keskikentän pohjamies Emerson loukkaantui päivää ennen kisojen alkua. Myös kärkimies Ronaldon pelikuntoa pidettiin arvoituksena.
MM-kisojen lohkoarvonta oli Brasilialle helpotus, ainakin alkulohkosta pitäisi päästä helposti jatkoon. Ensimmäinen ottelu Turkkia vastaan ei odotuksia vielä nostattanut. Ensimmäisellä puoliajalla brassit olivat selvästi alakynnessä ja tauolle mentiin Turkin johdossa. Tauon jälkeen Ronaldo tasoitti. Sitten Rivaldo puski pallon Turkin maaliin, mutta linjamies liputti tilanteen virheellisesti paitsioksi. Aivan ottelun lopulla brassit saivat kuitenkin tuomarilta apua. Ensin Brasilialle tuomittiin rankkari metrikaupalla rankkarialueen ulkopuolella tapahtuneesta rikkeestä, ja Rivaldo upotti pallon pilkulta maaliin. Sitten Rivaldo vielä filmasi Turkin Ünsalille punaisen kortin.
Mestarisuosikeista vain Italia selvitti tiensä alkulohkosta rimaa hipoen jatkoon, mutta heilläkin kotimatka koitti heti tuomarin avustuksella heti ensimmäisessä jatko-ottelussa Etelä-Koreaa. Niinpä Brasilia ja Saksa pääsivät etenemään vaivihkaa lopulta aina finaaliin asti, vaikkei kummankaan peli ollut koko ajan mitenkään silmiä hivelevää. Saksa rimpuili finaaliin heikoilla esityksillä saavutetuilla 1-0 -voitoilla Paraguaysta, Yhdysvalloista ja Etelä-Koreasta. Varsinkin jenkkejä vastaan Saksa oli pelillisesti selvästi vastustajaa jäljessä, mutta Oliver Kahnin huipputorjunnat pelastivat. Ja silloin, kun Kahn ei ehtinyt pallon tielle, Torsten Frings torjui jenkkien laukauksen maaliviivalta kädellään, mutta tuomari armahti, eikä antanut punaista korttia eikä rankkaria.
Brasiliakin sai tuomareilta apua, kun ensimmäisessä jatko-ottelussa Marc Wilmotsin Belgialle tekemä johtomaali hylättiin virheellisesti. Belgian heikkotasoinen ja ikäloppu joukkue laittoi silti brassit ahtaalle, ja Brasilian lehdistössä joukkueen esitys haukuttiin maanrakoon. Brasilia syötti ottelussa vain 296 kertaa. Kuitenkin RRR-kolmikon henkilökohtaiset huippusuoritukset takasivat brasseille voitot muistakin jatko-otteluista.
Etukäteiskaavailuissa ei ole sen kooommin Brasiliaa kuin Saksaakaan koskaan myöhemmin pidetty läheskään yhtä heikkona kuin ennen 2002 kisoja.