MM-kisat 2008: Venäjä

  • 60 813
  • 218
Tila
Viestiketju on suljettu.
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
OSA II

YLE:n asiantuntijatiimin virheellinen arvio

Haluan puuttua myös siihen erityisesti YLE:n asiantuntijajoukon viljelemään mielipiteeseen, että nyt nähty Venäjä olisi ollut ensimmäinen Venäjä sitten vuoden 1993 joka todella pelasi yhteen joukkueena. Ei pidä mielestäni paikkaansa. Nyt tullut mestaruus on jo pidemmän ajan trendin tulos.

Pidän kautta 2004-2005 eräänlaisena käännekohtana. 2000-luvun turnauksissa Venäjä ei todellisuudessa taistellut MM-kullasta vuosina 2000-2004. Venäjä oli finaalissa vuonna 2002, mutta pelillisesti se ei olisi ansainnut olla siellä ja se finaalipaikka tuli onnen, loistaavan maalivahtipelin ja suorastaan äärimmäisyyteen asti viedyn puolustusvoittoisen pelityylin ansiosta.

Vuoden 2005 MM-kisojen jälkeen Venäjä on ollut kaikissa turnauksissa hyvä myös joukkueena, ei vain lauma yksilöitä. Itse asiassa Venäjä on hävinnyt viimeksi ottelun varsinaisella peliajalla MM-kisoissa vuonna 2004! Venäjä on nyt pelannut neljä MM-turnausta peräkkäin häviämättä yhtään ottelua varsinaisella peliajalla. Se, ettei Venäjä voittanut mestaruutta vuosina 2005-2007 johtui huonosta onnesta, huonosta maalivahtipelistä ja Hannu Henrikssonista. Huonosta joukkuepelaamisesta se ei johtunut.

Pelillisesti Venäjä oli paras joukkue kaikissa turnauksissa vuosina 2005-2007. Venäjä on myös voittanut mitalin kolme kertaa viimeisen neljän vuoden aikana, joten se on Suomen ja Kanadan ohella ollut kaikista tasaisin suorittaja viime vuosien turnauksissa.


Venäjän oman liigan pelaajien panos

Venäjän joukkueen rakenteessa huomio kiinnittyy kotimaassa pelaavien pelaajien määrään. Vaikka parhaat pelaajat erityisesti pudotuspeleissä olivatkin NHL-pelaajia (Nabokov, Feds, Ovy, Semin, Kovy), niin Venäjän liigassa pelaavat pelaajat muodostivat kenttäpelaajien enemmistön. Jotkut Jatkoajan kirjoittajat esittivät Venäjän liigan pudotuspelejä nähtyään kritiikkiä Venäjän liigan fyysisyyden puutteesta johtuen. Nyt kuitenkin kävi niin, että isokokoiset mörssärit ja NHL:n profiilipelaajat Nashin, Heatleyn, Getzlafin ja Doanin johdolla olivat kulmaväännöissä aika aseettomia Superliigan pakkeja, kuten Kornejevia, Proshkinia, Nikulinia ja Markovia vastaan. Kanadan hyökkääjät hävisivät selvästi enemmän kaksinkamppailuja näitä pelaajia vastaan kuin voittivat. Voisin heittää pienen haasteen ja kysymyksen Superliigan fyysisyyden puutetta kritisoineille, että miksi Kanadan isokokoiset ja fyysiset hyökkääjät eivät onnistuneet näitä puolustajia vastaan, jotka teidän mielestänne eivät ole laisinkaan tottuneet fyysiseen peliin kotiliigassaan?

Myös Kazanin seuraketju - päästyään yhteen pelaamaan - pystyi jatkuvasti pitämään kiekkoa Kanadan kenttäpäädyssä ja rakentamaan tilanteita Kanadan maalille.



Mestaruuden merkitys Venäjän jääkiekolle ja venäläisen jääkiekon tulevaisuus

Mitä tämä mestaruus sitten merkitsee Venäjän kiekkoilulle ja mikä on Venäjän jääkiekkoilun tulevaisuus? Uskon, että nyt tullut mestaruus palautti monen venäläisen uskon omaan kiekkoiluunsa. Pitkä 15 vuoden mestaruudeton putki varmasti aiheutti monessa sellaisia ajatuksia, myös allekirjoittaneessa, että onko venäläisestä joukkueesta enää voittamaan mestaruuksia. Venäläiset seurajoukkueet ja juniorijoukkueet kyllä pystyivät voittamaan, mutta miesten maajoukkueelta tämä ei näyttänyt onnistuvan sitten millään. Mutta nyt voi sanoa, että myös venäläiset miehet osaavat voittaa, kun kaikki naksahtaa kohdalleen. Punakonemaiset yhdeksän mestaruuden putket ovat varmasti historiaa eikä sellaiseen hallintaan ole enää mahdollisuutta, mutta toivottavasti 15 vuoden mestaruudettomat putket ovat myös lopullisesti historiaa.

Venäjän jääkiekon tulevaisuutta pidän hyvänä, mutta myös haasteita on paljon. Venäläinen järjestelmä ei tuota - suurimmaksi osaksi resurssien puutteesta johtuen - yhtä paljon huippupelaajia kuin Kanadan järjestelmä. 70,000 rekisteröidyllä pelaajalla ja noin 150 jäähallilla on vaikea kilpailla Kanadan 600,000 rekisteröityä pelaajaa ja lähes 4000 jäähallia vastaan. Jos Venäjä ei kykene lisäämään kiekkoresurssiensa määrää olennaisesti, ei se pysty todellisuudessa haastamaan Kanadaa jääkiekkoilun ykkösmaana, vaikka yksittäisten huippupelaajiensa ansiosta pystyykin voittamaan Kanadan parhaan mahdollisen joukkueen. Kanada tulee tuottamaan enemmän huippupelaajia kuin Venäjä niin kauan, kun sillä on kymmenkertaiset resurssit Venäjään verrattuna.

Venäläisten kiekkojohtajien suurin haaste on jääkiekkoilun suosion ja aseman nostaminen sille tasolle, missä se oli Neuvostoliiton aikana, ja mieluusti siitä ylikin. Taloudellisen panostuksen avulla Venäjällä pitäisi olla mahdollisuus kaksinkertaistaa resurssien määrä (pelaajamäärä yli 150,000 ja hallimäärä yli kolmensadan) seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että nyt jääkiekkoa rahoittavat tahot ottavat haasteen tosissaan vastaan ja ovat valmiita sijoittamaan rahaa järjestelmän kehittämiseen siten, että jääkiekon pariin pystytään saamaan nykyistä enemmän huippulahjakkaita nuoria.

Venäläisellä seuratoiminnalla sen sijaan menee paremmin kuin koskaan. Venäjän liigaa pidetään yleisesti Euroopan parhaana. Seuroilla on rahaa maksaa miljoonatason palkkoja pelaajilleen. Uusia huipputason areenoita on noussut kuin sieniä sateella. Talouskasvun myötä myös pääsylippujen hintoja on voitu nostaa, eikä tämä ole karkottanut yleisöä pois otteluista. Jos Venäjän hyvä taloudellinen tilanne säilyy ennallaan, niin en näe juurikaan mahdollisuutta sille että joku muu eurooppalainen sarja voisi haastaa Venäjän sarjan. Euroopan kakkossarjana pidetty Ruotsin Elitserien menetti kaksi parasta hyökkääjäänsä Tony Mårtenssonin ja Mattias Weinhandlin Venäjälle. Pitää silti muistaa, että Venäjän sarjakiekkoilun tila on suoraan verrannollinen Venäjän taloudelliseen tilanteeseen. Jos kävisi niin, että Venäjän talous ajautuisi Baltian maiden kaltaiseen lamaan, niin se tarkoittaisi varmasti myös jääkiekkoiluun suuntautuvien rahavirtojen merkittävää vähenemistä. Juuri nyt tällaista lamaa ei ole näköpiirissä, mutta mikään itsestäänselvyys Venäjän sarjan taloudellinen ylivoima suhteessa muuhun Eurooppaan ei ole pidemmällä aikavälillä.

Joka tapauksessa Venäjän sarjalla menee nyt lujaa ja venäläisen jääkiekkoilun ystävänä on pakko tunnustaa, että tämä tilanne tuntuu enemmän kuin mukavalta. 1990-luvun heikkouden ja nöyryytysten vuosina NHL ja myös SM-liigajoukkueet ottivat Venäjältä kenet tahtoivat. Eivät ota enää.
 
Viimeksi muokattu:

Wing

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Alkoi askarruttamaan venäläistä kiekkoilua pohdiskellessani sellainen asia, että minkä ihmeen takia Sergei Zubovia ei ole nähty Venäjän joukkueessa Albertvillen (silloin tosin joukkue oli IVY) olympiakisojen jälkeen. Onko hän jonkinlaisella mustalla listalla vai eikö edustustehtävät ole vain miestä napanneet?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Alkoi askarruttamaan venäläistä kiekkoilua pohdiskellessani sellainen asia, että minkä ihmeen takia Sergei Zubovia ei ole nähty Venäjän joukkueessa Albertvillen (silloin tosin joukkue oli IVY) olympiakisojen jälkeen. Onko hän jonkinlaisella mustalla listalla vai eikö edustustehtävät ole vain miestä napanneet?

Zubov oli mukana vuoden 1996 World Cupissa, mutta ei ole edustanut Venäjää sen jälkeen.

Ilmeisesti syy sille ettei häntä ole nähty mukana olympialaisissa ja World Cupissa johtuu vain siitä, ettei miestä kiinnosta pelata maajoukkueessa. Pelitaitojensa puolesta olisi toki maajoukkueelle edelleen tarpeellinen.
 

Ferris

Jäsen
Venäjän joukkueen rakenteessa huomio kiinnittyy kotimaassa pelaavien pelaajien määrään. Vaikka parhaat pelaajat erityisesti pudotuspeleissä olivatkin NHL-pelaajia (Nabokov, Feds, Ovy, Semin, Kovy), niin Venäjän liigassa pelaavat pelaajat muodostivat kenttäpelaajien enemmistön.

Loppuottelukokoonpanosta:

RSL:
5 D NIKULIN Ilya
95 F MOROZOV Alexei
42 F ZINOVIEV Sergei
22 D KORNEYEV Konstantin
45 D PROSHKIN Vitali
33 F SUSHINSKIY Maxim
21 F GOROVIKOV Konstantin
25 F ZARIPOV Danis
55 D MARKOV Daniil
27 F TERESHCHENKO Alexei

10kpl

NHL
52 D MARKOV Andrei
71 F KOVALCHUK Ilya
37 D GREBESHKOV Denis
28 F SEMIN Alexander
29 F FEDOROV Sergei
8 F OVECHKIN Alexander
51 D TYUTIN Fedor
7 D KALININ Dmitri
61 F AFINOGENOV Maxim
47 F RADULOV Alexander

10kpl

Pakko on kysyä, että miten RSL:n kymmenen pelaajaa on enemmistö verrattuna NHL-lähtöiseen kymmenikköön?

Jotkut Jatkoajan kirjoittajat esittivät Venäjän liigan pudotuspelejä nähtyään kritiikkiä Venäjän liigan fyysisyyden puutteesta johtuen. Nyt kuitenkin kävi niin, että isokokoiset mörssärit ja NHL:n profiilipelaajat Nashin, Heatleyn, Getzlafin ja Doanin johdolla olivat kulmaväännöissä aika aseettomia Superliigan pakkeja, kuten Kornejevia, Proshkinia, Nikulinia ja Markovia vastaan. Kanadan hyökkääjät hävisivät selvästi enemmän kaksinkamppailuja näitä pelaajia vastaan kuin voittivat. Voisin heittää pienen haasteen ja kysymyksen Superliigan fyysisyyden puutetta kritisoineille, että miksi Kanadan isokokoiset ja fyysiset hyökkääjät eivät onnistuneet näitä puolustajia vastaan, jotka teidän mielestänne eivät ole laisinkaan tottuneet fyysiseen peliin kotiliigassaan?

En ole muistaakseni liigan fyysisyyttä epäillyt, mutta vastaan kysymykseesi kuitenkin, että P-Amerikasta ja MM-kisoista hankitun kokemuksen takia? ;)

Hyvinhän nuo RSL-kaverit tosiaan pelasivat. Markovilla toki varmasti apua oli noista n. 500 NHL-ottelustaan. Monessa liemessä keitettyä Proshkinia ja Nikulinia yleisesti ymmärtääkseni pidetään kansainvälisellä mittarilla fyysisinä kavereina tai ainakin fyysistä peliä ei-karttavina pakkeina? RSL-jannuista jäljelle jääkin siis Korneev, joka onkin mielestäni ainut kaveri, jonka fyysisyyden riittämistä olisi voinut ennakkoon epäillä.

Joka tapauksessa mielestäni RSL-äijien pärjääminen MM_kisoissa kertoo varmuudella siitä, että fyysisten puolustajien kärkiosaaminen RSL:ssä on hyvällä tasolla, mutta eihän se suoranaisesti kerro koko liigan fyysisyydestä yhtään mitään. Totuus on kuitenkin MM-kisajoukkueenkin kohdalla, että enemmistö Venäjän pakistosta oli aika hyvin p-amerikkalaisissa kaukaloissa marinoituja kavereita:

D. Markov 538 NHL-ottelua
A. Markov 493 NHL
Kalinin 466 NHL
Tjyutin 250 NHL
Grebeshkov 104 NHL + yli 150 AHL-peliä

Proshkin yli 400 RSL-peliä + vakionaama MM-kisoissa 2000-luvulla

Nikulin - jokuset mm-kisat?
Kornejev

Mutta se siitä asiasta.

Itse olin eilen Venäjän puolella koko ottelun ajan, ei vähiten ykkösketjun ansiosta. Ratkaisevat maalit menivät toki väärälle kaverille, koska en ole kyseisestä hemmosta ikinä pitänyt, mutta myönnän tyytyväisen hiukkasen tuulettaneeni kummankin maalin kohdalla.

Suurimmat propsit menee kuitenkin Bykoville, joka osoitti, että osaa sitä joku venäläinen sentään peluuttaakin ja muuttaa taktiikkaakin jos tilanne sitä vaatii.

Toivotaan, että tämä MM-kulta siloittaa Fedorovin ja Capsien keskusteluja jatkon suhteen...
 

Ferris

Jäsen
Venäjän tästä joukkueesta puuttuivat ainakin seuraavat pelaajat, jos haetaan absoluuttisesti parasta Venäjän joukkuetta: Jevgeni Malkin, Pavel Datsjuk, Sergei Gontshar, Aleksandr Frolov, Aleksei Jashin, Aleksei Kovalev, Nikolai Zherdev, Anton Voltshenkov, Viktor Kozlov, Ivan Neprjajev, Vitali Atjushov, Slava Kozlov, Aleksandr Koroljuk ja Sergei Zubov.

Erityisesti hyökkääjien kohdalta haluaisin kuulla, että ketkä kymmenkunta hyökkääjää olisit MM-kulta-joukkueesta vaihtanut pois tehdäksesi tilaa noille hyökkääjille? Taitaa jo joku Caps-ketjusta tai voittomaalin tehnyt Ilja tippua pois.... Vai vähentäisitkö pakkeja, jotta saataisiin viisi vitjaa hyökkääjiä kehiin?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Loppuottelukokoonpanosta:

RSL:
5 D NIKULIN Ilya
95 F MOROZOV Alexei
42 F ZINOVIEV Sergei
22 D KORNEYEV Konstantin
45 D PROSHKIN Vitali
33 F SUSHINSKIY Maxim
21 F GOROVIKOV Konstantin
25 F ZARIPOV Danis
55 D MARKOV Daniil
27 F TERESHCHENKO Alexei

10kpl

NHL
52 D MARKOV Andrei
71 F KOVALCHUK Ilya
37 D GREBESHKOV Denis
28 F SEMIN Alexander
29 F FEDOROV Sergei
8 F OVECHKIN Alexander
51 D TYUTIN Fedor
7 D KALININ Dmitri
61 F AFINOGENOV Maxim
47 F RADULOV Alexander

10kpl

Pakko on kysyä, että miten RSL:n kymmenen pelaajaa on enemmistö verrattuna NHL-lähtöiseen kymmenikköön?

Jep, finaalissa tosiaan nuo menivät tasan. Välierässä Suomea vastaan suhde oli 11/9 Superliigalle koska Kovy oli pelikiellossa ja Mozjakin pelasi hänen tilallaan.

On päivänselvä juttu että Venäjä ei olisi voittanut MM-kultaa ilman NHL-pelaajiaan, mutta halusin tuoda ilmi myös Venäjän oman sarjan pelaajien panosta, joka ei jäänyt aivan vähäiseksi.



En ole muistaakseni liigan fyysisyyttä epäillyt, mutta vastaan kysymykseesi kuitenkin, että P-Amerikasta ja MM-kisoista hankitun kokemuksen takia? ;)

Siinä tapauksessa pitänee esittää taas vastakysymys, että mihin se fyysisyys häviää heiltä Superliigassa? :)



Monessa liemessä keitettyä Proshkinia ja Nikulinia yleisesti ymmärtääkseni pidetään kansainvälisellä mittarilla fyysisinä kavereina tai ainakin fyysistä peliä ei-karttavina pakkeina?

Kyllä, molemmat pystyvät jo raamiensakin puolesta fyysiseen peliin. Nikulin on ollut Venäjän parhaita puolustajia vuodesta 2006 lähtien ja oli nyt Venäjän paras puolustaja (mikä varmaan johtui siitä ettei Andrei Markov pelannut täydellä teholla jostakin pikkuvammasta johtuen). Saa nähdä onnistuuko Atlanta hankkimaan Nikulinia pois Kazanista. Ainakaan kovin halvalla se ei tule onnistumaan.


RSL-jannuista jäljelle jääkin siis Korneev, joka onkin mielestäni ainut kaveri, jonka fyysisyyden riittämistä olisi voinut ennakkoon epäillä.

Kornejev oli minulle tämän joukkueen suurin yllättäjä. Epäilin Bykovin valinneen hänet joukkueeseen vain siksi että Kornejev pelaa Bykovin valmentamassa seurassa ZSKA:ssa, mutta ei tarvinnut kyllä finaalin jälkeen tuota valintaa kyseenalaistaa.


Joka tapauksessa mielestäni RSL-äijien pärjääminen MM_kisoissa kertoo varmuudella siitä, että fyysisten puolustajien kärkiosaaminen RSL:ssä on hyvällä tasolla, mutta eihän se suoranaisesti kerro koko liigan fyysisyydestä yhtään mitään.

Finaalissa mukana olleet neljä Superliiga-pakkia eivät erotu Superliigassa niin suvereenisti edukseen, etteikö heidän onnistumisensa perusteella voisi vetää johtopäätöksiä myös muiden puolustajien osalta. Pitää muistaa että moni Superliigan kärkipakeista (Atjushov, Babtshuk, Lupaschuk, Nikitin, Guskov, Jemelin, Vorobjev, Tverdovski, Shadilov, Koltsov, Blatak, Giroux, Kondratjev jne.) ei erinäisistä syistä pelannut turnauksessa ollenkaan. Toisaalta Tsherepovetsissa keskinkertaisen kauden pelannut Petr Caslava mahtui Tshekin kovaan puolustuskuusikkoon.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Erityisesti hyökkääjien kohdalta haluaisin kuulla, että ketkä kymmenkunta hyökkääjää olisit MM-kulta-joukkueesta vaihtanut pois tehdäksesi tilaa noille hyökkääjille?

Niin en tarkoittanut sitä että kymmenen hyökkääjää olisi pitänyt korvata joukkueesta, vaan että muutama hyökkääjä (lähinnä Mozjakin, Gorovikov, Tereshenko, Sushinski ja ehkä Radulovkin) olisi voitu korvata joillakin em. pelaajista.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Venäjän joukkueurheilulla menee nyt paremmin koskaan sitten neukkuaikojen. Venäjä on ehtinyt voittaa vuoden 2008 aikana jo seuraavat tittelit:

- Jääkiekon MM-kulta

- Jääkiekon seurajoukkueiden Euroopan mestaruus (Metallurg Magnitogorsk)

- Jääkiekon Euro Hockey Tourin voitto.

- Koripalloilun Euroopan mestaruus (lokakuu 2007).

- Koripallon seurajoukkueiden Euroopan mestaruus (Moskovan ZSKA)

- Jalkapallon UEFA Cupin voitto (Pietarin Zenit)

- Lentopalloilun Euroopan mestaruus.

- Lentopalloilun seurajoukkueiden Euroopan mestaruus (Dynamo-Tattransgaz Kazan)

- Naisten lentopalloihin Euroopan mestaruus

- Naisten koripalloilun Euroopan mestaruus

- Jääpalloilun MM-kulta.

- Jääpalloilun seurajoukkueiden Euroopan mestaruus (Dynamo Moskova)

- Naisten käsipalloilun maailmanmestaruus.

Uskaltaako tässä jo toivoa vastaavaa menestystä jalkapallon EM-kisoista?

EDIT:

Lisätään listalle vielä miesten koripalloilun EM-kulta, vaikka se menikin vuoden 2007 puolelle (lokakuu 2007).
 
Viimeksi muokattu:

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Muutamia kommentteja.

Tosiaan, Fedorovista voisi ottaa mallia niin Suomen kokeneemmat hyökkääjät, kuin ehkä fanitkin. Yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun suomalainen tähti ottaa 17-vuotiaana paikan Sm-liigajoukkueesta, nousee kauhea kohu siitä, että eikös tällaisen "papparaisen" pitäisi jo alkaa lopettamaan. Selänteen lopettamistakin on rukoiltu sekä fanien, että median keskuudessa jo siitä lähtien, kun hän täytti 27 vuotta.
Venäjällä arvostetaan enemmän myös ikää ja kokemusta(jääkiekossa?), vaikka moni NL aikana lopettikin ajoissa.

Niin, eihän tämän vuoden joukkue ollut läheskään paras mahdollinen. Hyvä, ettei epäfyysinen Mozyakin ollut mukana Kanada-pelissä.

Parhaat mahdolliset ketjut ehkä tässä:

Kovalchuk - Malkin - S Kozlov
Ovechkin - Fedorov - Semin
Frolov - Datsyuk - Kovalev
Zaripov - Zinovjev - Morozov
Yashin

Kyllähän se arsenaali on käsittämätön.


Zubov oli mukana vuoden 1996 World Cupissa, mutta ei ole edustanut Venäjää sen jälkeen.

Samoin, kuin myös Mogilny ja Fedorov(joka tosin pari kertaa on noiden lisäksi ollut maajoukkueessa).
Olisi muuten ollut hienoa nähdä myös Mogilny vielä maajoukkueessa Fedorovin ketjussa ja vaikkapa voittamassa kultaa näissä kisoissa. Harmi, että lopetti
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Vedetään turnausta yhteen myös pelaaja-arvioiden osalta.

Maalivahdit:

Jevgeni Nabokov, 9+

Ilman finaalipelin yhtä helppoa maalia (Heatley) olisi arvosana ollut täysi kymppi. Piti nollan kahdessa pudotuspeliottelussa Suomea ja Sveitsiä vastaan. Antoi kenttäpelaajille luottamusta ja varmuutta pelata ilman pelkoa helpoista maaleista.


Jevgeni Birjukov, 8+

Torjui voitot Tshekistä, Italiasta, Tanskasta ja Valko-Venäjästä alkusarjassa. Tshekki-voitto oli tärkeä, sillä ilman sitä Venäjä ei olisi voittanut lohkoaan.



Puolustajat:

Ilja Nikulin, 9,5

Venäjän paras puolustaja turnauksessa. Pelasi parhaan arvoturnauksensa. Ei yhtään virhettä koko turnauksen aikana. Iso hyvin liikkuva jässikkä, joka tekee oikeastaan kaiken hyvin. Turnauksen saldo vain yksi syöttöpiste, mutta ei kannata antaa tämän hämätä. Ehkä paras Euroopan sarjoissa pelaava puolustaja.


Andrei Markov, 8

Ei ollut missään tapauksessa omalla tasollaan, mikä varmasti johtui jo NHL:n pudotuspeleissä syntyneestä vammasta. Tyytyi puolustavampaan ja näkymättömämpään rooliin kuin tavallisesti, mutta ei toisaalta tehnyt virheitäkään.


Denis Grebeshkov, 9+

Edmontonissa luottopuolustajaksi noussut Grebeshkov lunasti odotuksensa myös MM-tasolla ja oli Nikulinin jälkeen Venäjän toiseksi paras puolustaja. Pelasi varmasti pelin alla ja jakeli hyviä syöttöjä hyökkääjille. Saalisti 6 syöttöpistettä turnauksessa. Myös +/- -tilastossa syntyi komea lukema +12.


Konstantin Kornejev, 9+

MM-kisojen ensikertalainen ja joukkueen suurin yllättäjä. Tehot 1+5 ja +/- -tilastossa lukemat +11. Moskovan ZSKA:n pelaaja oli koko kauden Bykovin luottomiehiä ja nyt MM-kisoissa Bykov antoi Kornejeville paljon peliaikaa myös ylivoimalla, mikä näkyi myös hänen tilastoissaan. Puolustajaksi varsin pienikokoinen, mutta korvaa puutteita koossaan hyvällä liikkeellä ja sijoittumisella. Ei jäänyt ollenkaan kakkoseksi finaalin väännöissä Getzlafia ja kumppaneita vastaan.


Daniil Markov, 8-

Joukkueen kokenein puolustaja ei noussut johtajan rooliin missään vaiheessa ja joutui tyytymään myös melko vähäiseen peliaikaan. Täytti silti paikkansa eikä tehnyt tärkeissä otteluissa virheitä.


Dimitri Kalinin, 9-

Pelasi Grebeshkovin tavoin tasaisen varman turnauksen, vaikka ei yltänyt aivan Grebeshkovin tasolle. Varma puolustava puolustaja, joka ei liiemmin hyökkäile, mutta joka osaa puolustaa.


Vitali Proshkin, 7+

Ehkä Venäjän heikoin puolustaja tässä turnauksessa. Otti taas eniten rangaistuksia Venäjän puolustajista. Ei silti huono turnaus häneltäkään. Yllätysvalinta joukkueeseen Bykovilta, sillä seurakaveri Ufassa Andrei Kuteikin pelasi paljon paremman kauden kuin Proshkin, mutta jäi ulos joukkueesta.


Fedor Tjutin, 8,5

Pelasi varmasti läpi turnauksen kuten kaikki muutkin Venäjän puolustajat. Ei noussut mitenkään näkyvään osaan, mutta joukkueen puolustuksen materiaali oli niin laaja ettei siihen ollut tarvettakaan.

Dimitri Vorobjev, 8

Pelasi mukiinmenevästi ennen kuin joutui vilttiin Markovin ja Tjutinin tullessa joukkueeseen.


Hyökkääjät:

Aleksandr Semin, 9,5

Venäjän taitavin hyökkääjä ja Venäjän toiseksi paras hyökkääjä Fedorovin jälkeen tässä turnauksessa. Finaaliottelussa Seminin panos oli täysin ratkaiseva. Yksi maailman parhaista harhauttajista, pelintekijöistä ja laukojista. Maksoiko Bykovin päätös jättää Semin viime vuonna MM-joukkueen ulkopuolelle silloin Venäjälle kultamitalin?


Sergei Fedorov, 10-

Täyden kympin arvosanaa Fedorov ei saa Valko-Venäjä -ottelun löysäilynsä takia, mutta tässä on Venäjän tämän turnauksen arvokkain ja paras pelaaja. Oli varsinkin pudotuspeleissä täydellä sydämellä mukana kaikissa otteluissa, johti ykkösketjun peliä omalla elegantilla tavallaan, teki ratkaisevia maaleja ja syöttöjä ja puolusti uutterasti. Näytti, että 38-vuotias pelaaja voi tehdä vielä suurtekoja, jos fysiikkä ja motivaatio ovat kunnossa. Ei enää nuoruutensa kunnossa, mutta kuten osoitti, edelleen parhaimmillaan yksi parhaista koko maailmassa. Johtajan rooli kaukalon ulkopuolella varmasti myös erittäin tärkeä.


Aleksandr Ovetshkin, 9+

Pelasi huiman finaaliottelun, mutta muuten ei mielestäni ollut aivan omalla tasollaan. Silti ehdottoman tärkeä pelaaja Venäjälle erityisesti fyysisellä osastolla. Finaaliottelussa kuljetti kiekon melkein aina Kanadan päätyyn huolimatta siitä, pitikö hänen luistella puolustajan ohi vai yli.


Aleksei Morozov, 9-

Ei ehkä ollut oma itsensä Ruotsi-pelissä saadun taklauksen jälkeen, mutta saalisti silti turnauksessa tehot 5+2, vaikka missasi yhden ottelun. Teki turnauksen tärkeimmän maalinsa Tshekkiä vastaan jatkoajalla, mikä oli myös ratkaiseva asia lohkovoitossa. Joukkueen kapteeni ja yksi sen henkisistä johtajista.


Sergei Zinovjev, 9+

Yksi joukkueen parhaista hyökkääjistä, ja ehkä paras Washingtonin kolmikon jälkeen. Tunnollista puolustuspelaamista läpi turnauksen minkä ohella tehot 1+6. Ei valittu finaalipelin parhaaksi pelaajaksi syyttä.


Danis Zaripov, 8,5

Oli omalla tasollaan vain päästessään tutulle paikalleen Zinovjevin ja Morozovin ketjuun. Teki silti yllättävän kovat tehopisteet 3+4, joista 1+3 tuli Suomea vastaan välierässä. Liukasliikkeinen ja yllätyksellinen pelaaja.


Ilja Kovaltshuk, 8,5

Pelasi maaleitta aina finaaliotteluun asti, eikä sopeutunut Zinovjevin ja Morozovin kanssa samaan ketjuun. Finaaliottelussa pääsi omalle tasolleen päästessään pois Zinovjevin ketjussa Tereshenkon ja Afinogenovin rinnalle. Arvosanaa nostaa finaalipelin kaksi ratkaisumaalia.


Maksim Afinogenov, 9

Teki tehot 5+1 huolimatta melko vähäisestä peliajasta ja oli läpi turnauksen yksi Venäjän yritteliäimmistä ja aktiivisimmista pelaajista.


Aleksei Tereshenko, 8,5

Nousi finaaliottelussa tärkeään osaan tehtyään 2-3 -kavennusmaalin. Oli muutenkin positiivinen ilmestys läpi turnauksen, mistä myös tehot 2+4 kertovat.


Maksim Sushinski, 8+

Viisikymppiseltä ukolta näyttävä partasuu täytti roolinsa nelosketjussa paremmin kuin odotin.


Konstantin Gorovikov, 7

Nousi joukkueeseen loukkaantumisten ja kieltäytymisten vuoksi. Oli selvästi Venäjän heikoin keskushyökkääjä, mutta täytti paikkansa nelosketjussa jotenkuten.


Sergei Mozjakin, 6

Selvästi epäonnistunut valinta joukkueeseen. Liian hidas ja pehmeä tälle tasolle. Ei saanut finaalissa peliaikaa ja aiheesta.


Aleksandr Radulov, 8

Joukkueen nuorin pelaaja. Ei esittänyt ihmeitä hyökkäyspäässä, mutta enemmän kuin korvasi pehmeän Mozjakinin nelosketjussa finaaliottelussa. Tulevaisuuden pelaaja ehdottomasti.
 

kovalev

Jäsen
Kyllä Janne Hurmeen "Kirje" oli parempi kuin yksikään noista biiseistä.

Bykovista vielä sen verran, että miehestä huokuu jonkinlainen alakulo vielä nytkin. Minulla on Albertvillen ja MM-93 kultaottelut nauhalla ja kyllä kapteeni Bykov näytti tunteitaan hieman voimakkaammin kuin valmentaja Bykov. Surullista myös, että KUULEMMA mies ei ole enää puheväleissä Andrei Khomutovin kanssa.
 

Jake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse aloitin Neuvostoliiton ja nykyään Venäjän kannattamisen 1986 kisoista lähtien. KLM-ketju ja sen upea peli oli siis ensimmäinen jääkiekkomuistoni. Miten sitä voisi nuorena poikana kannattaa jotain Suomea, kun se ei ollut koskaan mitalipeleissä eikä pelannut kuten Neuvostoliitto? Omalla kannattamisellani ei ole siis mitään tekemistä politiikan kanssa. Kun Suomi pelaa tai suomalainen urheilee olen aina Suomen puolella. Mutta kun jääkiekosta on kyse olen aina Venäjän puolella.
Oli upeaa nähdä Venäjän taas voittavan mestaruuden pitkästä aikaa ja vielä upealla pelillä. Erityisesti mieltä lämmitti Fedorovin peli, joka on edelleen upeaa katsottavaa vaikka vuosia on tullut lisää. Fedorov on aina ollut suosikkipelaajani, toisen venäläisen eli Pavel Buren lisäksi. Toivottavasti Malkin, Ovetshkin ja Kovaltshuk jne. tulevat antamaan venäläistä kiekkoviihdettä vielä vuosia.
 

vilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kauhajoen Karhubasket

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Laitan vielä omat arviot Venäjän liigan hyökkääjistä.


Alexei Morozov 8+

Morozov pelasi hyvin koko turnauksen, mutta ihan edellisen vuoden Moskovan kisojen lentoon hän ei yltänyt. Välierässä Morozov oli hyvä, mutta finaalissa ei mitenkään erikoinen. Teki kuitenkin tärkeitä maaleja. Ennen Morozov on näyttänyt olevan ketjunsa todellinen tähti ja johtaja, mutta näissä kisoissa tuntui hän välillä jäävän Zinojevin varjoon. Välillä näytti jopa löysältä(liekö taklauksen syytä?). Kuitenkin melko hyvät tehot ja maailmanmestaruus on aina merkki onnistuneesta kapteenin roolista.


Sergei Zinovjev 9-

Oli todella hyvä ja loppua kohden erottui selvästi ykkösketjun parhaana pelaajana. Yllättävänkin hyvä. Ongelmia oli löytää Kovalchukia laidalta, mutta Morozovin ja pakkien kanssa yhteispeli toimi. Näytti, kuin Zinovjev olisi saanut näihin kisoihin jostain lisää varmuutta ja taitoa yksilötasolla.
Toisinaan ylipelasi Morozoville paikkoja, mutta toisinaan lähti yrittämään itse löysää ratkaisua, vaikka olisi ollut parempi pelata Kovalchukille.


Danis Zaripov 8½

Zaripov pelasi hyvin huolimatta siitä, että hän pelasi nelosketjussa ja ilman tuttuja ketjukavereitaan. Ajoittain tuntui, että hän erottui selvästi edukseen ketjukavereihinsa Tereshenkoon ja Raduloviin nähden. Oli finaalissa vahva. Pelaa kuitenkin tietyllä perustyylillä, missä on vahvat piirteet Venäjän liigasta ja toisinaan tuntuu, että tämä pelityyli ei oikein sovi koviin peleihin.


Alexei Tereshenko 8-

Tereshenko oli suhtkoht näkymätön ja melko pienessä roolissa läpi turnauksen. Finaalin loppuhetkillä pelasi kuitenkin ottelun ratkaisseessa ketjussa Kovalchukin kanssa ja onnistui myös itse ratkaisevassa kavennuksessa. Hyvää pelaamista ja nopeana pelaajana pysyi hyvin vauhdissa mukana. Ei mitään suurempaa valittamista. Ketjun laitureiden taipumus yksinyrittämiseen saattoi olla syy, miksi Tereshenkon rooli jäi vielä enemmän taka-alalle.


Sergei Mozyakin 6+

Hyökkäävä hyökkääjä, jonka suoritusta mitataan tehoissa. Tehot jäivät onnettomiksi ja siten myös suoritus. On totutusti ollut Venäjällä hyvällä peliälyllä erottuva, mutta nyt peliälyä nähtiin vain väläyksittäin ja laimeana. Hitaus ja vaikeus pysyä pelitemmossa olivat ongelmia. Hätäisiä ratkaisuita. Ei kuitenkaan selvästi laskenut tasoaan vastustajien koventuessa. Epäfyysinen, mutta ei vältellyt kontaktia, vaan meni mukaan fyysiseen peliin. Taso ei riitä MM-kisoihin.


Konstantin Gorovikov 7+

Todellinen täytemies, joka sai paikan joukkueeseen sovittuaan Mozyakinin ja Sushinskin väliin. Ei pettänyt, vaikka mitään odotuksia hänen suhteen ei ollutkaan. Oli ok heikompia maita vastaan, mutta taso hyökkäyspäässä ei riittänyt koviin peleihin. Suoritus tehoilla 2+2 oli kuitenkin tyydyttävä, kun ottaa huomioon mm. vasemman laidan tehottomuuden ja Gorovikovin pienen roolin.


Maxim Sushinski 8+

Kädet kävivät nopeaan tahtiin ja Sushinski oli positiivinen yllätys. Sushinski kuului selvästi joukkueeseen ja osoitti olevansa joukkueen parhaita hyökkääjiä. Nopeus ja taidot erinomaisia. Ei myöskään vältellyt pienestä koostaan huolimatta fyysistä peliä ja pärjäsi sen osalta hyvin. Sushinskin tehot ja suoritus olivat selvästi paremmat, kuin ketjukavereilla.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Juttu Venäjän jääkiekon nykytilasta:

http://www.russiaprofile.org/page.php?pageid=Culture+&+Living&articleid=a1211311492

Lyhyt lainaus artikkelista:

“All of Russia’s recent success traces back to when Putin was put in charge,” said Vice President of the Russian Olympic Committee Vladimir Loginov. “What has changed is the way that the government treats athletes. The situation in the country is stabilizing, and it has a positive impact on sports as well. Putin has been turning the state’s attention to sports, and after he set the trend, most governors and local leaders followed. Some of the programs he initiated have been working very well, such as the presidential stipend for athletes and coaches of the national teams in Olympic sports.”
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös