MM 2024: Latvia

  • 6 127
  • 19

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Hallitseva MM-mitalisti Latvia aloittaa hiljalleen valmistautumisen tuleviin kisoihin. Päävalmentaja Harijs Vitolins on kutsunut ensimmäisen leiriryhmän kokoon kautensa päättäneistä pelaajista. Yllättävän moni Latvian pelaaja jatkaa vielä kauttaan Euroopassa mestaruusjahdissa tai karsinnoissa, joten mukana on myös jenkeissä pelaavia yliopistojätkiä. Viime keväänä isosti yllättänyt Rihards Bukarts on lupautunut mukaan kautensa päättäneistä, mutta hän ei pelaa vielä ensimmäisissä matseissa.


Maalivahdit:
Ivars Punnenovs (Rapperswill, NLA)
Ēriks Vītols (KeuPa, Mestis)
Olivers Bantersons (Mogo, LAT)

Puolustajat:
Roberts Mamčics (Nove Zamky, SVK)
Patriks Ozols (Dukla Jihlava, CZE2)
Sandis Smons (La Chaux de Fonds, NLB)
Markuss Komuls (Trois-Rivieres, ECHL)
Arvils Bergmanis (Alaska Fairbanks, NCAA)
Ralfs Bergmanis (Vermont Univ. NCAA)
Artūrs Andžāns (KeuPa/HPK, FIN)
Roberts Kaļķis (Marseille, FRA)

Hyökkääjät:
Roberts Bukarts (Vitkovice, CZE)
Dans Ločmelis (U-Mass, NCAA)
Oskars Batņa (Jukurit)
Renārs Krastenbergs (Graz, EBEL)
Rihards Marenis (Nybrö, SWE2)
Haralds Egle (L. Mikulas, SVK)
Oskars Lapinskis (Langnau, NLA)
Filips Buncis (Västerviks, SWE2)
Rihards Melnalksnis (Olten, NLB)
Kristaps Skrastiņš (New Hampshire, NCAA)
Martins Laviņš (New Hampshire, NCAA)
Fēlikss Gavars (St. Lawrence, NCAA)
Jānis Vizbelis (Elmira College, NCAA3)

Jalkeilla siis ihan mukava joukkue siinä mielessä, että on mahdollisuus nähdä uusia kasvoja. Sportissakin junnuna vaikuttanut Ralfs Bergmanis pelasi hyvin junnu-Latvian kapteenina iskien mm hattutempun Tshekkiä vastaan. Hän alkaa hiljalleen pääsemään miehen ikään, joten pääsee aloittelemaan myös miesten joukkueen mukana. Keskushyökkääjien puolelta löytyy taas Kristaps Skrastins ja Martins Lavins, jotka myös vakuuttivat U20-urillaan. Eivät olleet megatähtiä, mutta tekivät asioita oikein monipuolisesti. Pelaavat nyt samassa NCAA-joukkueessa ja ketjussa rikkovaa roolia vastustajan parhaita vastaan + paljon alivoimaa. Mielenkiintoista nähdä mihin asti heidän rahkeensa riittävät sitten aikanaan ammattilaiskaukaloissa. Haralds Egle on siirtynyt jenkeistä Eurooppaan vuosi sitten ja onkin yksi niistä joiden kehitystä pitää seurata lähivuosina. Bostonin organisaatioon hiljalleen siirtyvä Dans Locmelis pelasi jo viime kevään kisoissa loppupään lisäyksenä, ja tällä kertaa hän on mukana heti alusta alkaen!

Harkkapelien otteluohjelma:

4.4. Latvia-Itävalta
5.4. Latvia-Itävalta
10.4. Latvia-Suomi
11.4. Latvia-Suomi

25.4. Sveitsi-Latvia
26.4. Sveitsi-Latvia
3.5. Latvia-Norja
4.5. Latvia-Norja


Ohjelmasta on helppo tulkita, että neljä ensimmäistä peliä vedetään EHT-joukkueella ja tauon jälkeisiin 4 viimeiseen otetaan sitten enemmän kisajoukkuetta muistuttava nippu.



Kauttaan jatkavista mukaan leirille ovat lupautuneet ainakin seuraavat nimet: Elvis Merzļikins, Ralfs Freibergs, Oskars Cibuļskis, Jānis Jaks, Kārlis Čukste, Kristaps Zīle, Kaspars Daugaviņš, Mārtiņš Dzierkals, Miks Indrašis, Eduards Tralmaks, Andris Džeriņš, Rodrigo Ābols, Rūdolfs Balcers, Toms Andersons.


Loukkaantumisten takia varmasti poissa: Deniss Smirnovs (Kloten, NLA), Kristiāns Rubīns (MODO, SHL), Miks Tumanovs (JYP), Georgs Golovkovs (Östersunds, SWE2).



Tuosta saa jo ihan hyvän rungon kisoihin. Loukkaantuneista iso menetys on lähinnä viime kevään pronssipelissä 2 maalia iskenyt Rubins. Jos vielä Florida menee pitkälle ja Uvis Balinskis ei täten pääse apuun, niin puolustus jää hieman arveluttavaksi, varsinkin jos joku runkomies putoaa vielä matkasta kevään aikana. Sentteriosasto on aina Latvian heikkous joten jopa Smirnovs voi olla menetys. Kaikki riippuu Jenkeistä, jos sieltä ei tule edes yhtä kunnon sentteriä, niin tilanne on taas sekava.

Listan ulkopuolisista konkareista ja P-Amerikan avuista ei puhuttu uutisessa sanallakaan, joten heidän tilanteensa aukeaa varmaan tipoittain kevään mittaan. Tämä tarkoittanee sitä, että esim Rolands Keninsin annetaan jahdata rauhassa Sveitsin mestaruutta ja hän saa sitten päättää lähteekö taistelemaan kisapaikasta. Veskaripuolella Elviksen apumiehiksi on tarjolla Gustavs Grigals joka lienee irrotettavissa AHL/ECHLstä kun hän ei ole lähelläkään paikkaa Nashvillen playoff-miehistössä. Mareks Mitens valmistautuu taas Tshekin karsintaan Kladnon maalilla ja Kristers Gudlevskis pelaa jo toista loistavaa kautta putkeen hieman varkain. Kokenut Gudlevskis nosti viime keväänä MODOn Elitserieniin ja tänä vuonna hän on johdattamassa pienen Bremerhavenin Saksan sarjan finaaleihin vakuuttavilla otteilla. Viime kevään sensaation Arturs Silovsin saapuminen riippuu Vancouverin otteista kevään oikeissa peleissä. Silovs pelasi viime yönä toisen pelinsä isoissa valoissa tällä kaudella. Leirillä jo mukana oleva Ivars Punnenovs on kärsinyt vammoista useina viime vuosina ja pelaamisen taso on laskenut muutenkin nuoruusvuosista. En näe mitenkään varmana että Punnenovs on kisoissa vaikka hänen seurastatuksensa ja palkkapussinsa onkin kovempi mitä monella muulla kilpakumppanilla..

Amerikan puolella Kanadan junnusarjoista alkaa pudota pelaajia hiljalleen kun ensimmäinen playoffkierros päättyy tällä viikolla. Noista sarjoista olisi mukava saada uusia kasvoja harkkaleirille samaan tapaan kuin NCAAsta on tullut. He voisivat pelata ainakin Suomea vastaan ja miksei eteenkinpäin jos otteet ovat sen mukaisia. Varsinkin Floridan varaama Sandis Vilmanis on mättänyt tehoja siihen tahtiin, että hän siirtyy varmasti ammattilaisiin nopeasti. Sandis voisi toimia aikuisten ryhmässä jollain tavalla jo tänä keväänä.

NHLssä on muutamia potentiaalisia vahvistuksia. Buffalo ei ole taaskaan menossa jatkoon. Zemgus Girgensons olisi siis tarjolla. Häntä ei ole MM-kisat tosin kiinnostaneet vuosikausiin. Viime kevään mitalijuhlat kyllä kiinnostivat, joten ihan jännä nähdä mitä Zemgus päättää tänä vuonna. Toinen sentteri Teddy Bluegers voitti viime vuonna Stanley Cupin ja tänäkin keväänä on mahdollisuus päästä pitkälle. Monipuolinen sentteri siirtyi kesällä Vancouveriin ja joukkue alkoikin heti menestyä kun he saivat kasaan laadukkaan kolmosketjun. Playoffit ovat toki oma maailmansa, joten Canucks voi hyvinkin mennä pitkälle tai sitten tippua heti ekalla kierroksella jollekin Nashville/Kings tyyppiselle salakavalan laadukkaalle ryhmälle. Sentteriosasto voi siis vahvistua aika paljonkin kevään aikana, tai sitten mennään samalla kapealla sapluunalla joka toimi yllättävän hyvin viime keväänä, kun Rodrigo Abols otti lopultakin kivireen reppuselkäänsä toivotulla tavalla.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
- Latvia päihitti Itävallan molemmissa peleissä rankkareilla luvuin 3-2. Nuoret olivat odotetun innokkaina kun yliopistojätkät Skrastins, Lavins ja Locmelis pääsivät kaikki tulostaululle. Myös Haralds Egle iski tehoja heti kärkeen. Nämä kaikki Lavinsia lukuunottamatta pääsivät vetämään myös rankkareita ja tekivät maalit. Kokeneemmat ratsut ottivat vielä rennommin.

- Suomea vastaan lähdetään odotetusti tällä samalla joukkueella. Uusina pelaajina tulevat mukaan vain puolustaja Ralfs Freibergs (Mountfield, CZE), hyökkääjä Toms Andersons (La Chaux de Fonds, NLB) ja uusi kolmosvahti Linards Feldbergs (Mogo, LAT). Näistä Freibergs on kokenut voimapakki ja tulee olemaan kisoissa jos pysyy terveenä. Andersons on nostanut tasoaan aikuisella iällä ja on nykyään vaihtoehto kisoihin. Hyvä leiri voi tuoda kisapaikan, varsinkin jos P-Amerikasta ei tule apuja. Hyvän kevään Mogon maalilla pelannut Feldbergs on syntynyt vuonna 2005, joten hän taistelee peliajasta ensi vuoden U20-kisoissa. Tunnelman haistelu aikuisten leirillä tuo hänelle mukavaa kokemusta kohti ensi vuodenvaihteen ykkösveskaritaistoa.

- P-Amerikasta ei ole kuulunut uusia tietoja. Laituri Sandis Vilmanis eteni jatkoon OHLn pleijareissa, joten hänen aikansa miehissä tulee joskus myöhemmin. Pudonneista pelaajista mielenkiintoisin lienee Sportissakin aikanaan käväissyt puolustaja Bodgans Hodass, mutta kun häntä ei vielä leirillä näy, niin hänenkin debyytti taitaa tapahtua vasta seuraavina keväinä.

- Tshekin finaaleissa ei nähdä tänä vuonna Latvialaisia kun Janis Jaksin ja Kristaps Zilen puolustama Litvinov putosi välierissä Pardubicen käsittelyssä. Ruotsissa (Abols, Dzierkals), Sveitsissä (Balcers, Kenins) ja Saksassa (Gudlevskis) heitä kuitenkin nähdään erittäin suurella todennäköisyydellä, ehkä jopa vastakkain. Myös putoamistaistoissa on Latvialaisväriä kun Tshekin Kladnosta löytyy Mareks Mitens sekä Eduards Tralmaks ja divarin mestaruuden partaalla olevassa Vsetinissä on myös pari nuorempaa Latvialaista kärkirooleissa. Ruotsin nousua tavoitteleva Brynäs on panostanut kauteensa kunnolla, heidän jenginsä on kovempi kuin esim. suurinosa SM-Liigan joukkueista. Viime kevään Latvian pronssiryhmästä Brynäsiä on nostamassa Miks Indrasis ja Karlis Cukste. Sveitsin karsinnat peruttiin kun nousua tavoittelevat Visp ja Olten putosivat molemmat välierissä. Farmijengit eivät tietenkään halua nousta, joten vaikka Andersonsin ja Sandis Smonsin La Chaux de Fonds (Geneve-Servetten farmi) voitti divarin mestaruuden, niin he ovat jo leirillä eivätkä karsintasarjassa.

- Suomi-pelien jälkeen on 2 viikon tauko jonka aikana Euroopan sarjat etenevät jo mukavasti. Sieltä tulee paljon pelaajia jo tuossa vaiheessa ja P-Amerikkakin selvenee varmaan jonkun verran. Merzlikins kärsii taas vammoista ja Girgensonsin haluista saadaan varmaan myös kuulla jotain. Playoff-jengit ovat sitten oma asia, ja ne hommat ratkeaa vasta lähempänä kisoja.
 
Viimeksi muokattu:

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Latvia hävisi Suomelle kahdesti maalein 3-2, ensimmäinen jatkoajalta ja toinen suoraan peliajalla. Suomella oli vielä tässä vaiheessa jalkeilla aika heikko joukkue, mutta he ansaitsivat silti voittonsa. Latvian kokeiluryhmä ei pystynyt haastamaan vieraita riittävästi. Hyökkääminen oli aika summittaista ja puolustuksessakin sattui hassuja virheitä, mutta sitä varten näitä leirin alkupään pelejä pelataan! Katsomossa nähtiin vanhoja legendoja kun ainakin Janis Sprukts, Arturs Kulda ja Gints Meija seurasivat peliä ja saivat yleisöltä suuret suosionosoitukset.


Viime viikolla oli huiliaikaa. Latvia pelasi 2 näytösottelua Girts Ankipansin valmentamana divarikisoja kohti valmistautuvaa Ukrainaa vastaan. Viime vuonna Latvia lähti näihin samoihin matseihin Suomi-Sarja tason joukkueella ja Ukraina voitti ne matsit luokkaa 8-1. Nyt tuosta oli otettu oppia ja jalkeilla oli ihan ok junnujengi. Suomea vastaan pelanneet nuoret olivat mukana Locmelisia lukuunottamatta ja muut paikat täytettiin Tanskan/Ranskan/Latvian liigan parhailla nuorilla. Toisessa matsissa pelasivat myös kaikki Bukartsin veljekset ensimmäistä kertaa yhdessä eli Roberts, Rihards ja Rodzers! Latvia voitti Bukartsien tähdittämän pelin 3-2 ja hävisi toisen pelkillä nuorilla luvuin 1-2. Maalilla torjuivat ensi vuoden U20-veskarit eli Ozols ja Feldbergs. 43-vuotias puolustaja Krisjanis Redlihs pelasi myös toisessa matseista. Latvian mestaruuden Mogon paidassa tänä vuonna voittanut legenda halusi vetää vielä rakastamansa maajoukkuepaidan päälleen ihan yleisön edessä, siinä missä muut ikonit söivät hodareita Suomi-matseissa..


Tällä viikolla Latvia kohtaa Sveitsin kahdesti vieraissa. Leirille tulee nyt kunnolla kilpailua kun osa junnuista laitettiin kotiin ja paikalle saapuivat puolustajat Kristaps Zile (Litvinov, CZE), Janis Jaks (Litvinov), Oskars Cibulskis (Herning, DEN) & Kristofers Bindulis (Michalovce, SVK), uraansa mitalinkin jälkeen jatkava Kapteeni Kaspars Daugavins (Michalovce) sekä toinen konkari Andris Dzerins (Herning) + aikoja sitten julkaistu Rihards Bukarts (Biel, NLA).

Viimeiset harkkapelit ovat Norjaa vastaan kotona. Silloin pitäisi tulla ykköskorin vahvistuksia kun Sveitsin, Ruotsin ja Saksan finaalit ovat ohi. Kladno säilytti tänään paikkansa Tshekin pääsarjassa pieksämällä Vsetinin suoraan voitoin 4-0. Maaliahne laituri Eduards Tralmaks toisi vaihtoehtoja 3-4 ketjuihin ja Eurooppaan lopultakin palannut veskari Mareks Mitens voisi taistella 3.veskarin paikasta. He eivät kuitenkaan taida ehtiä vielä Sveitsi-matseihin, mikä on toki harmillista kun eivät ole varmoja kisapelaajia. Brynäs nousi tänään takaisin Elitserieniin pieksämällä Djurgårdenin suoraan voitoin 0-4 joten Tukholmasta ei tule pääsarjajengiä myöskään ensi kaudella. Miks Indrasis ja Karlis Cukste pääsevät siis juhlimaan yhtä urheilun hienoimmista tempuista ja tulevat leirille sitten ensi viikoksi. Mielenkiintoista myös nähdä jatkaako varsinkin Indrasis laadukkaassa SHLssä, vai lähteekö vähän helpompiin sarjoihin kuten Tshekki/Saksa/Suomi..

Joukkue tällä hetkellä harjoituksissa:
Ro.Bukarts-Egle-Daugaviņš
Ri.Bukarts-Džeriņš-Krastenbergs
Lapinskis-Batņa-Andersons
Gavars-Ločmelis-Skrastiņš
Laviņš-Buncis-Marenis

Cibuļskis-Jaks
Freibergs-Zīle
Kaļķis-Mamčics
A.Bergmanis-Komuls
Andžāns-Bindulis
Smons

Hyökkäys näyttää aika hyvältä. Kun tuohon lisätään vielä 5-6 uutta nimeä niin sillä voi jo lähteä kisoihin. Haralds Egle on esiintynyt tähän asti edukseen, joten saa paikan kärkimiesten kanssa ja on lähellä kisapaikkaa, varsinkin jos Theodors Bluegers ei ole käytettävissä tänä vuonna. Dans Locmelis on laitettu mukavasti pelaamaan nuorten kanssa tässä vaiheessa. Lopulta hän saa varmaan laidalleen kärkipään jätkiä, mutta Skrastins, Lavins ja kumppanit ovat Latvian tulevaisuus joten hyvä että pääsevät laatusentterin viereen. En yllättyisi jos tuo koko kolmikko edustaisi Latviaa vielä vuosia eteenpäin, Skrastins ja Lavins olivat harvoja positiivisia ilmestyksiä Suomea vastaan!

Puolustus näyttää sen sijaan kyseenalaisemmalta. Tuohon ei välttämättä tulee enää isoja lisäyksiä muuten kuin Cukste syvyysmiehenä, joten toivottavasti siis kukaan ei loukkaannu loppuleirin aikana. Viimeisistä paikoista käydään toki kova kilpailu keskinkertaisten pakkien kesken. Bindulis on pudonnut monta vuotta putkeen viimeisten joukossa kisoista, olisikohan nyt aika päästä taas takaisin ihan arvopeleihin.



Elvis Merzlikins on saapunut Latviaan, toivottavasti miehen kunto on parempi kuin viime kerralla kun hän lähti kisoihin. Silloin kisat meni läskiksi kun Merzlikins yritti pelata yhdellä jalalla. Viimeiset kaudet ovat olleet sekavia loukkaantumisten, Columbuksen jäätävän paskuuden ja Elviksen tulisieluisuudesta aiheutuvan kiehumisen takia.

Sentteri Zemgus Girgensons on kieltäytynyt kisoista taas vaihteeksi. En edes jaksanut kääntää syytä, koska ne ovat joka vuosi erilaiset. Girgensons lienee kuitenkin mukana Olympiakarsinnoissa, ne ovat kiinnostaneet häntä ainakin ennen.

Florida kohtaa Tampan NHLn playoffeissa ja Vancouver puolestaan Nashvillen. Molemmat ”Latvialaisjengit” lähtevät sarjoihin jonkinasteen suosikkeina, apuja ei siis ole välttämättä tulossa. Vancouverin ykkösvahti Demko on taas loukkaantunut, joten voi hyvinkin olla että Silovs pääsee vielä pelaamaan sarjan aikana. Pittsburghin farmissa pelaava Raivis Ansons kohtaa säälipleijareissa Philadelphian farmin. Ansons olisi ollut hauska nähdä taistelemassa viimeisistä kisapaikoista muiden nuorten kanssa, mutta hän ei taida ehtiä mukaan kuin aikaisintaan ihan leirin lopussa. Turha siis lennättää Eurooppaan kun Ansons tarvitsisi kunnolla näyttöpaikkoja päästäkseen kisajengiin. Laituri Sandis Vilmanis ja puolustaja Niks Fenenko etenivät suurissa rooleissa välieriin OHLssä & QMJHLssä. Hekin olisivat olleet hyviä ja raikkaita lisiä leirille vielä tässä vaiheessa, mutta heidänkin todellista debyyttiä aikuisissa saadaan odottaa vähintään ensi vuoteen.
 

juhnis

Jäsen
Pari erää tässä katsellut Sveitsin ja Latvian vääntöä, ja taululla tylyt lukemat 5-0. Aika repaleiselta vaikuttaa Latvian viisikko, mikä tekee hyökkäykseen lähdöstä vaikeaa ja tarjoaa vastustajalle paljon tilaa keskialueelle. Kiekollisessa pelissäkin on tänään tullut turhan paljon helppoja virheitä. Vahvistukset lienevät siis tervetulleita; mutta harmillista - kuten @PJPT yllä totesi - jos puolustukseen niitä ei ole tulossa.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Latvia kävi häviämässä Sveitsissä kahdesti. Numerot olivat karut 5-1 ja 4-0, toisessa sentään viimeinen tyhjiin mutta silti. Kotijoukkueella on toki aina etu harkkapeleissä motivaation puolella ja Sveitsi halusi varmasti kostaa kun hävisivät viime vuonna nämä samat pelit Latviassa luokkaa 5-1. Silti eroa oli paljon jo puhtaasti paperilla. Sveitsillä oli jalkeilla jo ihan vakavasti otettavia NLA-tähtiä, kun taas Latvia pelasi käytännössä samoilla miehillä kuin Suomea vastaan. Vain laituriosasto oli vähän parantunut ja Elvis torjui toisen matsin. Puolustuksessa ja senttereissä ei ollut oikeastaan yhtään pelaajaa joka pärjäisi Sveitsin liigassa ulkkarin tasolla, joten nuo ovat kyllä tämän hetken joukkueen ongelmat, vaikka sinne vahvistuksia vielä tuleekin.


Nyt lähdetään viimeiselle leiriviikolle ja kilpailu kisapaikoista kiristyy. Joukkueeseen liittyvät hyökkääjä Miks Indrasis ja puolustaja Karlis Cukste, koska he ovat saaneet juhlittua Brynäsin SHL-nousua viime viikon ajan. Pittsburghin farmijengi putosi Philadelphialle sääleissä, joten nuori hyökkääjä Raivis Ansons saapuu sittenkin vielä leirille! Ansons tuo kaivattua nuoruutta tämän vuoden iäkkääseen ryhmään ja mielenkiintoista nähdä mahtuuko poika lopulta mukaan itse kisoihin. Maalivahtikilpailun kirittäjäksi saapuu Kristers Gudlevskis, joka ei pystynyt voittamaan mestaruutta Saksan DEL-liigassa. Hän vei pienen Bremerhavenin finaaleihin, mutta Berliini oli siellä parempi voitoin 4-1. Ykköspakki Janis Jaks on periaatteessa leirillä, mutta hänellä on voimakkaita influenssa-oireita, joten Jaks ei pelannut Sveitsiä vastaan, ei harjoittele tällä hetkellä ja pelaaminen Norjaa vastaan on epävarmaa. Hyökkäykseen saapuu myös Kladnon laituri Eduards Tralmaks joka on mukava uusi kasvo kun pelannut pitkään P-Amerikassa. Toinen Kladnon pelaaja, veskari Mareks Mitens ei tule leirille, koska aikaa on liian vähän näyttöjen antoon versus hänen roolinsa olisi korkeintaan kolmosvahti.


Uusin lisäyksien takia leiriltä putosivat hiljattain HPKn kanssa sopparin tehnyt puolustaja Arturs Andzans sekä tulevaisuuden sentterilupaus Kristaps Skrastins. Hieman vakavammin kisapaikkaa hakeneista pelaajista ulos heitettiin myös maalivahti Ivars Punnenovs ja hyökkääjä Toms Andersons, molemmat voittivat pronssia viime vuonna pienessä roolissa. Punnenovsin ura on luisunut nopeasti alaspäin sen jälkeen kun hän teki rahakkaan sopimuksen Lausannen kanssa. Nyt kolmosveskariksi kaavaillaan JYPin kanssa hiljattain sopimuksen tehnyttä Eriks Vitolisia, varmaan koska hänellä on enemmän tulevaisuutta kuin keski-ikäisellä Punnenovsilla. Andersons mahtui viime vuonna kisoihin ja selviytyi siellä ihan ok, mutta nyt tuli lähtö yllättävän aikaisin.

Puolustaja Kristofers Bindulis saapui leirille Sveitsiä vastaan, ehti pelata muutaman vaihdon ja sitten kausi loppui lyhyeen. Sveitsin innokas kokelas Marc Marchon tms päätti vetää yliampuvan ryntäyksen harkkapelissä, sai tempustaan ulosajon ja mursi Bindulisin käden rytäkässä. Slovakiassa tämän kauden pelannut Bindulis ei ole mahtunut MM-kisoihin viime aikoina, mutta nyt olisi ollut hyvä mahdollisuus kun pakisto on muodostumassa aika heikoksi. Valmentaja Harijs Vitolins olikin pahoillaan ”poikansa” puolesta kun tuollaista sattuu täysin turhassa matsissa. Bindulis tulee myös menettämään rahaa tämän takia, koska hän lähti leirille ilman sopimusta, ja nyt voi mennä pitkälle syksyyn ennen kuin joku joukkue uskaltaa hänet palkata..


Toinen ja paljon suurempi isku koettiin viikko sitten kun Zurichin laadukas kärkilaituri Rudolfs Balcers loukkaantui Sveitsin finaalissa numero 5. Hän ei pystynyt pelaamaan viimeisissä finaaleissa ja jättää myös MM-kisat väliin. Balcers voitti mestaruuden ikonisen Marc Crawfordin alaisuudessa, mutta kaudesta jäänee nyt huono maku Rudolfsin suuhun. Viime vuonna hänen syksy meni vituiksi loukkaantumisen takia, mutta kevät sentään onnistui MM-kisojen ja rahakkaan NLA-sopimuksen muodossa.. Iso menetys varsinkin siinä mielessä että hyökkäys on nyt aika iäkäs, monet pelaajat olivat huipulla 4-6 vuotta sitten.

Sveitsin finaaleissa joutui taas pettymään konkari Ronalds Kenins. Tänään tuli uutinen että hän jättää kisat väliin loukkaantumisen vuoksi. Kenins pystyi pelaamaan finaaleissa mutta minuutit jäivät vähiin. Syynä lienee vammat + miehen laskenut taso. Kenins ei ole enää se vauhdikas laatujyrä josta hänet muistetaan nuorena. Toki pieni menetys alaketjuihin, mutta nyt sinne pääsee uusia naamoja.

Ruotsin mestaruuden vei lopulta Skellefteå. Rodrigo Abols johdatti Röglen sensaatiomaisesti finaaleihin säälien kautta voitoin 10-0, mutta finaaleissa tuli turpiin tiukoista otteluista huolimatta selvästi 4-1. Laituri Martins Dzierkals pääsi siis juhlimaan Ruotsin mestaruutta. Kumpikaan ei ole mukana vielä tässä vaiheessa, heidän pitäisi tulla mukaan loppuviikosta tai sitten suoraan kisoihin.

Florida pudotti Tampan NHLn ensimmäisellä kierroksella lopulta yllättävän helposti. Uvis Balinskisin tuleminen kisoihin on siis erittäin epätodennäköistä. Vancouver johtaa Nashvilleä voitoin 3-2 erittäin tasaisessa ja tylsässä ottelusarjassa. Vancouverin veskarit kärsivät vammoista joten Arturs Silovs on päässyt pelaamaan viime matsit ja ollut hyvä maalillaan. Junnujen puolella laituri Sandis Vilmanisin OHL-jengi on häviämässä välierät kun tilanne on 0-3, joten hän ei ole pääsemässä CHLn legendaariseen finaaliturnaukseen, mutta ei ehdi myöskään leirille. Puolustaja Niks Fenenkon viikinkilauma johtaa sen sijaan QMJHLn välieriä voitoin 3-1, joten yksi Latvialainen saattaa hyvinkin edetä 4 joukkueen lopputurnaukseen!

Ville Peltonen on saapunut leirille apuvalmentajan tehtävään. Hän korvaa Artis Abolsin, joka ilmoitti syksyllä ottavansa vähän vapaata keväällä. Abols on valmentanut viime vuodet Latvian U20-joukkuetta, sarjajengi Zemgalea ja sitten vielä aikuisia apumiehenä, joten 3 työtehtävää on alkanut olemaan liikaa yhdelle miehelle. Abols suostui jatkamaan junnujen kanssa, mutta hintana on jonkun etsiminen hänen tilalleen aikuisiin. Latvialla on nyt penkin takana ainakin kokemusta jääkiekon pelaamisesta kun Harijs Vitolins, Arturs Irbe, Ville Peltonen ja Petteri Nummelin pelasivat kaikki hienon uran, vetivät NHLää jne!


Joukkue Norjaa vastaan:
Gavars-Egle-Daugaviņs
Ri.Bukarts-Ansons-Indrašis
Rob.Bukarts-Batņa-Krastenbergs
Marenis-Džeriņš-Tralmaks
Laviņš- Ločmelis-Lapinskis
Buncis

Cibuļskis-Freibergs
Zīle-Bergmanis
Mamčics-Komuls
Kaļķis-Smons

- Janis Jaks influenssassa, Karlis Cuksten pitäisi saapua joukkueeseen ennen Norja-pelejä.

Ykkösen laidassa oli selvästi paikka Balcersille, nyt siihen lyödään varmaan sitten Dzierkals. Sentteritilanne on surkea, jonka takia Eglen ja Ansonsin kykenevyyttä testataan nyt isojen poikien kanssa. Kumpikin on minun kirjoissani laitureita, mutta kun tilanne on mikä se on, heistä toinen saa varmaan paikan keskellä. Nuori Dans Locmelis jatkaa nuorien kanssa alaketjuissa, mutta itse kisoissa hänet voi toki nostaa taitojen puolesta kärkikenttiin, ainakin heikkoja maita vastaan.

Näyttää vahvasti siltä että laadukkaat erikoistilanteet ja Elvis ovat Latvian ainut toivo näissä kisoissa, jos tavoitellaan muutakin kuin nahkeaa selviytymistä.

Pari erää tässä katsellut Sveitsin ja Latvian vääntöä, ja taululla tylyt lukemat 5-0. Aika repaleiselta vaikuttaa Latvian viisikko, mikä tekee hyökkäykseen lähdöstä vaikeaa ja tarjoaa vastustajalle paljon tilaa keskialueelle. Kiekollisessa pelissäkin on tänään tullut turhan paljon helppoja virheitä. Vahvistukset lienevät siis tervetulleita; mutta harmillista - kuten @PJPT yllä totesi - jos puolustukseen niitä ei ole tulossa.

Harijs Vitolins sanoi haastattelussa että tämän viikon harkoissa on pitänyt huutaa pelaajille vähän enemmän tunteella kun pitkä tauko näkyi kuulema otteissa. Alemman tason pelaajat vetivät Suomea vastaan 2 viikkoa sitten ja muutamalla vahvistuksella oli 1-3 viikkoa taukoa kauden päättymisestä. Tuo on varmasti osasyy, mutta kyllä jotain putoaa myös puhtaasti materiaalin niskaan. Vaikka Latvia onkin nyt voittanut yhden mitalin tässä lajissa, niin pitää edelleen muistaa että kyseessä on pieni maa.

Ei voi odottaa mitään ”sexy-wau-wau”-lätkää ellei jalkeilla ole Olympiajoukkue ja silloin vastassa saisi ola MM-kisanippuja. Taso putoaa paljon jos päältä kuorii 2-3 kärkiketjua. Latvia saa kyllä asioita aikaan b-luokan jengilläkin jos vain kiekko saadaan hyökkäyspäähän, mutta sinne pääseminen jouhevasti voi olla vaikeaa kun sentteri- ja puolustusosasto on surkea isoihin maihin verraten.

Leveyttä pitäisi saada heikkoihin kohtiin tavalla tai toisella. Pitää muistaa että koko maassa on vain 3 vakavasti otettavaa sentteriä (Bluegers, Abols ja Girgensons). Puolustuksessa ei ole taas yhtään kansainvälisen tason pakkia, mutta edes EHT-laatupakkeja on myös vain 3 (Uvis Balinskis, Kristians Rubins ja Janis Jaks). Kukaan näistä ei pelannut Sveitsiä vastaan, joten kun pelipaikkojen kärkipelaajat ovat tavallista SM-Liigatasoa ja alemmat kentät eivät pärjäisi täydellä varmuudella sielläkään, niin homma tulee olemaan tukkoista. Viime MM-kisoissa kävi tuuria kun pakisto lähti mukaan parhaassa formussa. Silloin homma riitti jotenkin vaikka sentteriosasto oli yhtä huono kuin tänäkin keväänä.

Tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää että sentterien määrä nousisi jonkun verran. Toki jos Locmelis kehittyy odotetusti niin kohta heitä on jopa 4.. Puolustuksen tilanne on vielä akuutimpi, kaukana ovat ne ajat jolloin pakisto oli Latvian vahvuus. Löytyi NHL-miehiä, AHLää ja jämäkkää KHL-laatua. Nuoria on toki putkessa jonkun verran, mutta heistä on vielä paha mennä sanomaan mitään varmaa, kun kyseessä ei ole kuitenkaan maagisia lupauksia. Vähintään Tshekin/Suomen/Saksan sarjan tasoisia perusammattilaisia tarvitaan lisää näille molemmille pelipaikoille, nyt niitäkin on aika vähän.

Uskon siis että Latvia tulee jatkossakin pysymään kyllä Norjan ja Tanskan yläpuolella kun siellä ei lätkää niin pelata, mutta Sveitsin tai edes Saksan kiinniotto vaatii tempun jos toisenkin. Enkä tiedä riittääkö siihen resurssit kun joka vuosi saa lukea isojen tahojen itkua Latvian kyvyttömyydestä tukea huippu-urheilua. Maasta puuttuu fyysinen valmennus nuorten tasoilta jne. Saksa ja Sveitsi ovat taas rikkaita maita, ja Saksassa loputon potentiaali väestön myötä, joten heidän nousu entistäkin vahvemmaksi on enemmän mahdollista kuin se että Latvialla olisi valinnanvaraa 2 joukkueellisesta laadukkaita ison roolin ammattilaisia..
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Harijs Vitolins esittää: Latvian maajoukkue kevään 2024 MM-kisoissa:

Maalivahdit:
Elvis Merzļikins (Columbus Blue Jackets, NHL)
Kristers Gudļevskis (Bremerhaven, DEL)
Ēriks Vītols (KeuPa/JYP, FIN) Passia Ei Leimata *

Puolustajat:
Jānis Jaks (Litvinov, CZE)
Kristaps Zīle (Litvinov)
Ralfs Freibergs (Mountfield, CZE)
Oskars Cibuļskis (Herning, DEN)
Kārlis Čukste (Brynäs, SWE2)
Roberts Mamčics (Nove Zamky, SVK)
Markuss Komuls (Trois Rivieres Lions, ECHL) *
Arvils Bergmanis (Alaska Fairbanks, NCAA) Passia Ei Leimata

Hyökkääjät:
Kaspars Daugaviņš C (Mihalovce, SVK)
Rodrigo Ābols A (Rögle, SHL)
Miks Indrašis (Brynäs, SWE2)
Mārtiņš Dzierkals (Skellefteå, SHL)
Roberts Bukarts A (Vitkovice, CZE)
Rihards Bukarts (Vitkovice)
Oskars Batņa (Jukurit, FIN)
Raivis Ansons (Wilkes Barre Scranton Penguins, AHL) *
Dans Ločmelis (U-Mass, NCAA)
Eduards Tralmaks (Kladno, CZE) *
Renārs Krastenbergs (Graz, EBEL)
Haralds Egle (L.Mikulas, SVK) *
Fēlikss Gavars (St. Lawrence, NCAA) *
Martins Laviņš (New Hampshire, NCAA) Passia Ei Leimata *

* Debyytti aikuisten arvokisoissa

Viimeisenä joukkueesta putosivat puolustajat Sandis Smons (NLB) ja Roberts Kalkis (Marseille, FRA) sekä hyökkääjät Andris Dzerins (Herning), Rihards Marenis (Allsvenskan), Filips Buncis (Allsveskan) ja Oskars Lapinksis (Langnau, NLA). Ei siis mitään yllätyksiä enää tässä vaiheessa. Lähinnä kokeneen Andris Dzerinsin ura maajoukkueessa taitaa nyt vedellä viimeisiään. Hän on ollut vuosikausia luotettava yleissoturi ja pystyi pelaamaan vielä viime kaudellakin ihan ok saadeen pronssin kaulaansa, mutta nyt nuoret oriit ajoivat ohi Ansonsin ja Eglen muodossa.

Kaikkien pelaajien passeja ei leimata vielä alkuun. NHLää seurataan vielä toisen kierroksen osalta. Kaikki 3 Stanley Cup taistossa mukana olevaa Latvialaista ovat antaneet alustavasti vihreää valoa, joten jokaiselle pelipaikalle jätetään yksi passi leimaamatta. Siinä mielessä ihan fiksua että kokeneita keskinkertaisuuksia heitettiin kotiin ja Tshekkiin lennätetään tulevaisuuden nuoria, jotka haistelevat tunnelmaa, odottelevat NHLn tilanteen edistymistä ja eivät toisaalta vedä itkupotkuraivareita jos joutuvat kotiin.

Debytantteja on tällä kertaa mukana aika paljon. Haralds Egle ja Eduards Tralmaks ovat toisaalta jo ihan aikuisia pelimiehiä. He ovat vain vetäneet aika pitkät pätkät P-Amerikassa, joten tekevät nyt arvokisadebyytin vasta 27-vuotiaina.

Latvia nollasi viimeisissä harkkapeleissä Norjan kahdesti, missasin pelit töiden takia. Elvis Merzlikins pelasi ekan nollan, mutta kun Latvia ei tehnyt paikoistaan maaleja, niin peli päättyi 0-0. Norja voitti temppukilpailun. Toiseen otteluun maaliin tuli Kristers Gudlevskis ja hänkin pelasi nollat. Ketjut laitettiin sentterien osalta uusiksi + Dzierkals tuli kentälle ja ketsuppipullo roiskahti auki vähän voimakkaammin. Latvia voittikin luvuin 8-0. 20-vuotias Dans Locmelis pääsi ykkösketjuun Daugavinsin ja Dzierkalsin kanssa, he iskivät 3 maalia. Rihards Bukarts teki hattutempun pelatessaan veljensä ja Jukurien Batnan kanssa. Kolmanteen kenttään jäi kokenut laatulaituri Miks Indrasis ja nuori Raivis Ansons, he värkkäsivät maaleista 2. Uusi nelosketju jäi maaleitta.

Norjalla ei ollut hirveän kova joukkue ainakaan vielä tuossa vaiheessa. Vain veskarit, 2 puolustajaa ja 4 hyökkäjää olivat sellaisia että pelasivat maajoukkueessa ennen Koronaa. 40-vuotias ikoni Patrick Thoresen on tullut takaisin eläkkeeltä, mutta esim. Olimbin veljekset ja Zuccarello puuttuivat vielä Latviasta. Heidän avullaan Norja voi pelata ihan hyvät kisat, mutta jos he puuttuvat ja junnuja on 3 ketjua niin sarjassa säilyminen lienee ainut tavoite.

Ketjut ovat näillä näkyvin seuraavat:

Dzierkals-Abols-Daugavins
Ri.Bukarts-Batna-Ro.Bukarts
Krastenbergs-R.Ansons-Indrasis
Gavars-Egle-Tralmaks
D.Locmelis

Cibulskis-Jaks
Freibergs-Cukste
Mamcics-Zile
Komuls

Rodrigo Abols ei siis pelannut yhtään harkkapeliä, vaan hyppää joukkueeseen suoraan kisoihin. Dans Locmelisin rooli on mielenkiintoinen kisojen edessä. Hän aloittaa 5.sentterinä, mutta kun Egle ja Ansons ovat pelanneet paljon myös laitureina, niin ei olisi yllätys jos Locmelis lyödään jossain vaiheessa kentälle ja toinen debytanteista sitten vaikka juuri hänen laiturikseen.

Kisat alkavat lauantaina Puolaa vastaan! Latvia ja Puola eivät ole koskaan kohdanneet merkityksellisessä ottelussa, koska Latvia ei ollut itsenäinen Puolan suuruuden vuosina ja 90-luvun alussa Latvia aloitti aladivareista. Kun Latvia nousi pääsarjaan, niin Puola oli jo uppoamassa kohti B/C-sarjaa. Puola on mielenkiintoinen näky päätasolla kun heillä on toki laatupelaajat jalkeilla, mutta sitten sieltä löytyy myös ikämiehiä. Kanadalainen veskari Murray kannettelee ryhmää varmasti johonkin pisteeseen asti.

Otteluohjelma on muutenkin mielenkiintoinen kun Latvia kohtaa heti kärkeen kaikki 3 pientä vastustajaa. Rodrigo Abols ehtii siis lämmitellä periatteessa näitä ryhmiä vastaan, jos muu joukkue vain pelaa kunnolla. Huonolla pelillä on toki mahdollista hävitä varsinkin Ranskalle, se matsi pitää ottaa kunnolla. Kazakstania on vaikeampi arvioida kun he eivät taida käyttää enää Kanukkeja/Ruotsalaisia. Ulkkarien avulla Kazakit olivat välillä lähes playoff-tasoa. Jos Latvia hoitaa pienet maan, niin sitten alkaa taistelu pudotuspelipaikoista! Saksa ja Slovakia ovat toki kykeneviä kiekkomaita, mutta eivät mitään lyömättömiä edes tällä kokoonpanolla, joten kunnon taistelu pitää saada aikaan tänäkin vuonna!

Vancouver aloittaa toisen kierroksen matsit Edmontonia vastaan vasta ensi yönä. Olisi tietysti hienoa nähdä Arturs Silovs Canucksin maalilla NHLn välierissä asti, mutta McJeesus&Company laittaa Vancouverille nyt ison haasteen kotiedusta huolimatta. Varsinkin Teddy Bluegers olisi iso vahvistus Harijs Vitolinsille jos Edmontonin mylly pyörii samalla tavalla kuin Kingsiä vastaan + jos tuomarit antaa paljon jäähyjä. Florida hävisi ensimmäisen matsin rumasti kotona Bostonille, mutta jahka ruoste vähän karisee Pantterien pöksyistä, niin eiköhän heille synny 6-7 ottelun mättösarja. Uvis Balinskis olisi myös iso vahvistus takalinjoille, mutta sitä nyt on turha miettiä sarjan alkuvaiheessa kun Florida on vielä jonkinsortin ennakkosuosikki.
 

Miqlis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@PJPT mitä luulet kuka on Latvian ykkösyvpakki? Kai se Jaks on?
Kansainväliseltä foorumilta poimittuna Norja harjoituspeliin liittyen:

"As mentioned before, Jaks was the main difference maker. He quarterbacked the PP and the transition game changed completely when he was on the ice. I still think he could be lower pairing D in the NHL. An absolute key player in the Worlds for us."
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Heitetään muutama ajatus tämän vuoden Latvian joukkueesta.

Ensimmäinen yllätys on ensikertalaisten määrä, mutta toisaalta kolmikko Tralmaks, Ansons ja Egle ovat tuttuja pelaajia, jotka eivät vaan päässeet syystä tai toisesta aiemmin mukaan. Näistä ehkä suurimmat odotukset minulla henkilökohtaisesti ovat Egleä ja Tralmaksia kohtaan, loput ensikertalaiset ovat melko kevyitä ylopistosarjalaisia. Tästä syystä Latvia on leimannut MM-kisoihin vasta 18 pelaajaa, NHL-suunnalta odotellaan vielä vahvistuksia: Silovs (Canucks), Blugers (Canucks) ja Balinskis (Panthers).

Iso kolaus menestysmahdollisuuksiin on Balcersin ja Rubinsin poissaolo. Myös Balinskisin puuttuminen tulee vaikuttamaan Latvian ylivoimaan, joka toimi hyvin edellisissä MM-kisoissa. Puolustajissa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi hyviä yv-osaajia. Ratkaisevat ottelut tulee olemaan Slovakiaa ja Saksaa vastaan - pystyykö Latvia venymään?

Latvian maalivahtikaksikossa Elvis Merzlikins lähtee lievänä ykkösmaalivahtina kisoihin NHL-statuksella, mutta mainittakoon samalla, että Gudlevskisilla on taas uran parhaimpia kausia takana, joten ykkösmaalivahdin paikka joukkueessa on edelleen auki. Selvää on, että Latvialla pitäisi olla luotettava maalivahtikaksikko, se nähdään pian onko Merzlikinsin itseluottamus palannut entiselle tasolle Irben valmentamana. Merzlikins on ollut pitkään Latvian median ja fanien hampaissa ja hän on ilmoittanut, että ei anna mitään haastattelija MM-kisojen aikana vaan keskittyy nyt täysin omaan peliin. Pientä draamaa on kuitenkin ilmassa, koska heti ensimmäisissä harjoituksissa Merzlikins teloi suutuspäissään mailansa rikki ja joutui sen jälkeen pitkään keskusteluun Irben kanssa. Elvis kuitenkin starttaa huomenna Puolaa vastaan.

Ja näillä ketjuilla lähdetään ensimmäiseen peliin huomenna Puolaa vastaan:
  1. Dzierkals - Abols - Daugavins (C)
  2. Ro. Bukarts - Batna - Ri. Bukarts
  3. Indrasis - Ansons - Krastenbergs
  4. Gavars - Egle - Tralmaks
(13. hyökkääjä Locmelis)
  1. Zile - Jaks
  2. Cukste - Freibergs
  3. Komuls - Mamcics
  4. Bergmanis - Cibulskis

Tavoitteena päästä neljännesvälieriin ja sen jälkeen peli kerrallaan, mutta viime vuoden temppu tuntuu kaukaiselta juuri nyt.
 
Viimeksi muokattu:

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
"As mentioned before, Jaks was the main difference maker. He quarterbacked the PP and the transition game changed completely when he was on the ice. I still think he could be lower pairing D in the NHL. An absolute key player in the Worlds for us."

Lol.
 

auvo11

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, maajoukkue, NHL:n suomalaiset
Heitetään muutama ajatus tämän vuoden Latvian joukkueesta.

Ensimmäinen yllätys on ensikertalaisten määrä, mutta toisaalta kolmikko Tralmaks, Ansons ja Egle ovat tuttuja pelaajia, jotka eivät vaan päässeet syystä tai toisesta aiemmin mukaan. Näistä ehkä suurimmat odotukset minulla henkilökohtaisesti ovat Egleä ja Tralmaksia kohtaan, loput ensikertalaiset ovat melko kevyitä ylopistosarjalaisia. Tästä syystä Latvia on leimannut MM-kisoihin vasta 18 pelaajaa, NHL-suunnalta odotellaan vielä vahvistuksia: Silovs (Canucks), Blugers (Canucks) ja Balinskis (Panthers).

Iso kolaus menestysmahdollisuuksiin on Balcersin ja Rubinsin poissaolo. Myös Balinskisin puuttuminen tulee vaikuttamaan Latvian ylivoimaan, joka toimi hyvin edellisissä MM-kisoissa. Puolustajissa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi hyviä yv-osaajia. Ratkaisevat ottelut tulee olemaan Slovakiaa ja Saksaa vastaan - pystyykö Latvia venymään?

Latvian maalivahtikaksikossa Elvis Merzlikins lähtee lievänä ykkösmaalivahtina kisoihin NHL-statuksella, mutta mainittakoon samalla, että Gudlevskisilla on taas uran parhaimpia kausia takana, joten ykkösmaalivahdin paikka joukkueessa on edelleen auki. Selvää on, että Latvialla pitäisi olla luotettava maalivahtikaksikko, se nähdään pian onko Merzlikinsin itseluottamus palannut entiselle tasolle Irben valmentamana. Merzlikins on ollut pitkään Latvian median ja fanien hampaissa ja hän on ilmoittanut, että ei anna mitään haastattelija MM-kisojen aikana vaan keskittyy nyt täysin omaan peliin. Pientä draamaa on kuitenkin ilmassa, koska heti ensimmäisissä harjoituksissa Merzlikins teloi suutuspäissään mailansa rikki ja joutui sen jälkeen pitkään keskusteluun Irben kanssa. Elvis kuitenkin starttaa huomenna Puolaa vastaan.

Ja näillä ketjuilla lähdetään ensimmäiseen peliin huomenna Puolaa vastaan:
  1. Dzierkals - Abols - Daugavins (C)
  2. Ro. Bukarts - Batna - Ri. Bukarts
  3. Indrasis - Ansons - Krastenbergs
  4. Gavars - Egle - Tralmaks
(13. hyökkääjä Locmelis)
  1. Zile - Jaks
  2. Cukste - Freibergs
  3. Komuls - Mamcics
  4. Bergmanis - Cibulskis

Tavoitteena päästä neljännesvälieriin ja sen jälkeen peli kerrallaan, mutta viime vuoden temppu tuntuu kaukaiselta juuri nyt.
Kumpi noista Bukartsin veljeksistä on parempi tai tehoilee enemmän?
Puhtaasti leijonapörssiä ajatten ku mun valita Will Smith ei pelannut ollenkaan, niin vsihtaa pitäis.
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Olipa peli Puolaa vastaan! Hieno paluu MM-kisoihin ja ajoittain Latvia oli todellisissa vaikeuksissa Puolan onnekaista pompuista huolimatta. Ensimmäinen peli kisoissa on aina melkoinen arvoitus, parannettavaa jäi ja aika paljon vielä erityisesti ylivoimalla ja kiekon hallinnassa. Merzlikins päästi enemmän kuin olisi pitänyt, mutta toisaalta kolmessa maalissa oli selkeästi epäonnea mukana. Puolalla oli myös täysi mahdollisuus viedä koko peli jatkoajalla, mutta tolppa pelasti.

Ensikertalaisista Tralmaks väläytii vaarallisuuttaan, muuten Latvian peli lepäsi - odotetusti - Daugavins-Abols -kaksikossa sekä Bukartsin veljeksissä. Batnalta tarvitaan myös tehoja.

Tästä on ihan hyvä jatkaa illan otteluun Ranskaa vastaan.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
11.5. Latvia-Puola 5-4 JA

0-1 15:29 Macias (Mihalski)
1-1 22:18 Mamčics (Ansons, Indrašis)
1-2 28:15 Walega (Urbanowicz, Dronia)
2-2 42:32 Ābols (Daugaviņš) AV
2-3 47:56 Macias (Dziubinski)
3-3 52:25 Daugaviņš (Zīle, Dzierkals)
4-3 54:54 Ri.Bukarts (Rob.Bukarts, Batņa)
4-4 56:24 Dziubinski (Bryk, Mihalski)
5-4 63:29 Daugaviņš (Ābols)

Maalivahdit:
Elvis Merzlikins 18/22
John Murray 32/37

Rangaistukset:
LAT 4x2min
POL 2x2min


Latvia selvitti ensimmäisen pällitestin rimaa hipoen todella ylimielisellä ja vastustajaa aliarvioivalla esityksellä. Pisteen menetys oli sinällään ansaittu. Kaikki tiesivät että Puola palaa pääsarjaan yli 20 vuoden tauon jälkeen, joten heidän kiimansa oli päivänselvää. Siihe nähden Latvia lähti peliin todella löysästi. 2 erää mentiin vastustajan askelmerkkien mukaan, pyörittiin mukavuusalueella ja heiteltiin ylimielisiä sokkosyöttöjä niin hyökkäys- kuin puolustusalueellakin. Tekopaikoissa yritettiin hakea myös aina täydellistä avopaikkaa takatolpalle, suoraviivaisuus puuttui täysin.

Kun Puolalla kävi vielä aikamoinen joulu omissa vastaiskuissaan, niin peli meni vaikeaksi. Puola teki 3 maalia erittäin onnekkaiden pomppujen kautta. Kiekko meni omiin Latvian pakeista tai pomppasi puolustajasta avoimelle takatolpalle, josta oli helppo lyödä tyhjiin. Onneksi Puolan ylivoima oli heikkoa, jos se olisi toiminut + nuo tuurimaalit, niin Latvia olisi hävinnyt ottelun. Jäähymäärät kuvastavat myös hyvin Latvian neppailua. Joukkue ei ansainnut ylivoimia kun yritys oli hyvin puolittaista ja toisaalta ottivat itse tyhmiä jäähyjä kun jalkojen liikuttelu ei kiinnostanut.

Latvia nosti tempoa vastan kolmannessa erässä, jonka jälkeen peli alkoi muistuttaa jääkiekkoa eikä vain kevyttä EHT-höntsää. Paikkoja alkoi syntyä, mutta Puolan kanukkiveskari Murray esitti tukun laadukkaita torjuntoja joten peli meni jatkoille. Puola on ostanut näihin kisoihin myös toisen veskarin kun Tshekkiläinen Tomas Fucik toimii kakkosveskarina. Hieman outoa politiikkaa siinä mielessä, että jos on pokkaa ja rahaa ostaa veskareita niin miksi sitä ei tehdä myös kenttäpelaajien osalta? Jos lähtee huoraamaan, niin sen voisi tehdä sitten kunnolla..

Puola olisi voinut voittaa jatkoajalla, mutta Merzlikins pelasti yhden paikan ja toinen kilahti tolppaan. Ykköskenttä otti lopulta sen verran vastuuta että pisteitä lähti joukkueen mukaan 2kpl. Kärkikaksikko Abols-Daugavins sai paikkoja aikaan läpi ottelun, mutta tehoja alkoi tulla vasta loppupäässä.

Tänään vastaan asettuu Kazakstan tappiosta ärsytetty Ranska. Otteluunlähdön pitää olla ihan eri planeetalta, eilisellä neppailulla Ranska voittaa luokkaa 1-6. Ranskalla on tänä vuonna jalkeilla ihan hyvä joukkue hyökkäyssuuntaan kun he eivät enää kunnioita KHL-boikottia. S.Da Costa on laadukas pelaaja NHLn ulkopuolisista senttereistä ja Auvitu tuo laatua muuten aika heikkoon pakistoon. Latvian pitää saada painettua Ranska omalla alueelleen ja käyttää esim toisen erän pitkää vaihtoväliä hyväkseen, kun heidän taitopelaajat eivät ole siellä parhaimmillaan. Puolaa vastaan tuo jäi kokonaan hyödyntämättä kun lähdettiin vastustajan tempoon ja rikkonaiseen roiskimiseen. Ykkösketju pysyy samana, mutta keskiketjuja muutetaan jonkin verran. Nuori Raivis Ansons pudotetaan nelosketjuun ja esim. kokenut ketju Indrasis-Egle-Ri.Bukarts kuulostaa paperilta hyvältä, mutta katsotaan nyt mitä sieltä tulee..

Dans Locmelis on jostain syystä pelikiellossa 2 ekaa peliä. En suoraan sanottuna muista mitä junnukisojen puolivälierässä tapahtui. Locmelis kai sitten hölmöili ja on pelikiellossa, viime kevään pronssipelistä se ei ainakaan voi tulla?!? Locmelis on kuitenkin käytettävissä Kazakstania vastaan.


edit. Bukartsien vastaus tulee myöhässä. Olin eilen töissä joten peli piti katsoa yöllä enkä voinut spoilata tietenkään. Roberts Bukarts on ollut vuosia veljeksistä parempi pisteiden muodossa, hän on mm taistellut Tshekin sarjan pörssivoitosta. Nyt hänellä on kuitenkin ikää. Pikkuveli Rihards on ollut enemmän vauhdikas ajokoira, mutta löytänyt itseluottamusta ja käsiä viime vuosina. Pääsi pelaamaan tänä vuonna jo Sveitsin NLAssa ja mätti viime kisoissa älyttömät 11 pistettä. Noihin pisteisiin ei ole pystynyt edes Olegs Znaroks, Lauris Darzins tai Daugavins vaikka ovat olleet liekeissa parhaina vuosinaan!
 
Viimeksi muokattu:

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Ihan hyvän Ranska-väännön jälkeen, seuraavana vuorossa on Kazakstan. Maalissa Gudlevskis ja aina välillä kazakit ovat olleet vaikea vastustaja Latvialle (mutta ei viime vuonna). Locmelis palaa kokoonpanoon 3. ketjun sentterinä, mutta muuten ei mitään suuria muutoksia. On vähän pakko ottaa kolme pistettä tästä.

 
Viimeksi muokattu:

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
12.5. Latvia-Ranska 3-2 JA
0-1 16:02 S.Da Costa (Auvitu, Bertrand) YV2
1-1 42:59 Ābols (Freibergs, Dzierkals)
2-1 51:29 Rob.Bukarts (Daugaviņš, Jaks) YV
2-2 56:51 Bellemare (S.Da Costa)
3-2 64:59 Daugaviņš

Maalivahdit:
Elvis Merzlikins 27/29
Julius Junca 33/36
Rangaistukset:
LAT 2x2+5+20min
FRA 5x2+5+20min

Latvia selvitti toisenkin testin rimaa hipoen. Parempi esitys kun heikko avausottelu. Jokaisessa erässä oli hyvät momentumit, joiden aikana olisi ollut mahdollisuus ottaa johtoasema, tai jopa tappaa ottelu, mutta kun tehot olivat hakusessa niin matsi venyi lopulta jatkoajalle. Toisaalta puolustuksessa sattui tukku helppoja virheitä, joiden takia Merzlikins joutui esittämään laadukkaita torjuntoja turhan monta kappaletta. Siinä mielessä jatkoaika ei ollut mitenkään vääryys. Lopulta Kapteeni Daugavins ratkaisi pelin sekunti ennen rankkareita suhteellisen seksikkäällä maalilla. Daugavinsilla on kasassa jo 5 pistettä ja 3-4 tolppaa, joten turnaus on alkanut legendalta vahvasti!

Molemmat joukkueet saivat ottelussa heppoisen ulosajon, olisin antanut molemmista vain 2minuuttia. Kummatkin joukkueet saivat yhden maalin aikaan pitkillä ylivoimillaan, joten nuo eivät onneksi ratkaisseet ottelua. Oskars Batnan ”keihästystä” ei viety kurinpitoon, joten hän pelaa tänään. Ranskan Galletin varomaton taklaus meni kurinpitoon, kun uutisen tekohetkellä ei ollut vielä tietoa saako hän pelata tärkeässä matsissa Puolaa vastaan. 2 pisteeseen voi olla tyytyväinen siinä mielessä että Batna lensi ulos jo ekassa erässä. Latvia pelasi siis yli 2 erää yhdellä sentterillä ja kahdella laiturisentterillä. Ranskan ECHL-veskari Junca pelasi hyvän matsin maalillaan ja pelasti osaltaan pisteen joukkueelle. Latvian viimeistelyssä oli myös toivomisenvaraa, parannettavaa on siis kentän molemmissa päissä.

Tänään vastaan asettuu Ranskan omassa matsissaan voittanut Kazakstan. Kazakit eivät enää käytä ulkkareita rosterissaan vaikka ainakin Dietz ja Valk pelaavat vielä KHLssä. Tulossa on kuitenkin hyvä taisto koska Kazakstanilla on kuitenkin laadukkaita pelaajia kuten Starchenko, Michailis, Metalnikov, Orekhov ja muutama uudempikin tuttavuus. Latvian keskiketjut saisivat ottaa hiljalleen vastuuta. Yhdellä kentällä ei tule olemaan jakoa isompia maita vastaan, varsinkin jos puolustus vuotaa nähdyllä tavalla.

Bostonin varaama Dans Locmelis tulee kokoonpanoon ja hänet lyödään heti kolmoseen Ri.Bukartsin ja Indrasisin kanssa. Nuori Raivis Ansons putoaa ylimääräiseksi hyökkääjäksi. Locmelisilla on enemmän potentiaalia pisteiden tekoon. Ansonsista on tällä hetkellä hyötyä lähinnä alivoimalla ja puolustamisessa, joten häntä saatetaan käyttää sitten suurempia maita vastaan. Saksan finaaleihin asti keväällä venynyt Kristers Gudlevskis palaa tänään maajoukkueen maalille arvokisoissa 5 vuoden tauon jälkeen!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: ozo

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Kazakstan-tahtovoiton jälkeen on vuorossa tähän mennessä kovin vastustaja, Saksa. Odotan tasaista peliä ja loistavan pelin pelannut Gudlevskis jatkaa maalissa. Gudlevskisilla todella hyvä kausi takana Saksassa, joten hän on erinomainen valinta tähän peliin. Toivotaan voittoa!

Kokoonpanossa ei muutoksia ja nyt olisi hyvä päivä Tralmaksin ensimmäiselle MM-maalille!



 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
14.5. Kazakstan-Latvia 0-2
0-1 31:48 Rob. Bukarts (Batņa)
0-2 35:22 Egle

Maalivahdit:
Andrei Shutov 24/26
Kristers Gudlevskis 22/22

Rangaistukset:
KAZ 2min
LAT 4x2min


Näennäisen hallittu voitto Kazakstanista. Latvia selvitti siis pakkopullat pienillä vahingoilla, mutta ei se ollut kaunista. Ensimmäinen erä meinasi aiheuttaa taas vaikeuksia kun joukkue otti monta tyhmää jäähyä. Kazakeilla oli siis paljon mahdollisuuksia karata 1-2 maalin johtoon. Gudlevskis oli onneksi hyvä maalillaan ja pysäytti ylivoimien harvat laatupaikat sekä puolustuksen munaukset tasakentin, joista tuli edelleen liikaa ilmaisia paikkoja. Latvian ykkönen pelasi tällä kertaa vain 20min, heitä varmaan säästeltiin tämän illan peliin. Ranskaa vastaan ykkönen joutui pelaamaan 30min kun Batnan ulosajo aiheutti ongelmia muutenkin vaikeaan sentteritilanteeseen.

Joukkue karkasi johtoon toisessa erässä vanhemman Bukartsin nopealla aloituksen jälkeisellä iskulla ja Haralds Eglen uran ensimmäisellä kisamaalilla joka syntyi vastustajan heikon avauksen katkosta. Kahden maalin johtoasemassa Latvia keskittyi puolustamiseen, mikä tappoi pelin suht hyvin. Hyökkääminen oli siis heikkoa ensimmäisen erän ohella päätöskaksikymppisellä, mutta se oli tosiaan taktinen ratkaisu. Kaksi edellistä peliä oli mennyt jatkoajalle suht turhaan, niin nyt yritettiin ja onnistuttiin varmistamaan 3 pistettä minimoimalla riskit. Petteri Nummelin tuuletti Eglen maalia suhteellisen tunteella, myös valmennus on alkanut ottamaan painetta menetetyistä pisteistä..

Pienet maat on nyt hoidettu ja vain toinen saapas hörppäsi vettä jonkun verran prosessissa. Kisat alkavat käytännössä alusta kun aletaan pelaamaan isoja poikia vastaan playoffpaikoista. Saksa nappasi ikävän voiton Slovakiasta heti kisojen kärkeen, joten tämä peli ei ratkaise kaikkea vaikka Latvia onnistuisikin nappaamaan voiton. Latvia tarvitsee joka tapauksessa lisää pisteitä tai sitten Kazakstan/Ranskan pitää yllättää isompiaan. Viime vuonnahan Kazakstan auttoi isosti kun he löivät Slovakian. Latvian mitali olisi haihtunut ilmaan jo alkulohkossa ilman tuota yllätystä.

Ennen pitkän matematiikan esiin vetämistä on tietysti tärkeintä että peli saataisiin kuntoon nopealla tahdilla. Jos muu ei auta, niin sitten vaikka riskit minimiin ja pelaajien päähän pitää takoa että puolustaminen pitää hoitaa ennen kuin voi unelmoida hyökkäämisestä. Laiskat jäähyt koukkimisen, kampitusten jne muodossa pitää lopettaa! Kristers Gudlevskis jatkaa näillä näkymin maalilla myös tänään. Talven U20-kisoissa Latvia onnistui juuri tässä samassa tempussa. Eli alkukisat olivat heikot, mutta täyskäännös tapahtui Saksa-matsissa ja joukkue eteni pudotuspeleihin. Nyt tarvitaan samanlaista Eye of the Tigeria!!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: ozo

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Heitetään ilmaan pari ajatusta eilisestä murskatappiosta.

Ensinnäkin, täytyy nostaa hattua Saksan joukkueelle, joukkueesta paistoi pakko voittaa heti kun ottelu lähti käyntiin. Saksan tempo, yksilötaito ja loistava yhteispeli löivät Latvian heti kanveesiin, josta ei ollut enää nousua. Saksa oli murskaavan hyvä ja Latvia surullisen huono.

Ennustukseni Gudlevskisin huippupelistä ei toteutunut ollenkaan ja peli oli käytännössä ohi 5-0 jälkeen. Harmittavasti Gudlevskis ei venynyt silloin kun olisi pitänyt eikä myöskään Merzlikins vakuuttanut. Nyt kun oli astetta kovempi vastus edessä niin alkaa myös huolestuttamaan tiettyjen avainpelaajien tehottomuus kun helpot pelit ovat takana. Dzierkals ykkösketjussa pörrää ihan lupaavasti, mutta kiekko ei mene maaliin edes avopaikoista. Bukarts nuorempi myös aina välillä väläyttää, mutta ollaan edelleen todella kaukana edellisvuoden tasosta. Indrasis on ollut näkymätön ja vanhemmalta Bukartsilta ja Batnalta pitäisi saada enemmän irti.

Tulokkaat ovat mielestäni pelanneet ihan hyvin ja nyt melkein kaikki ovat päässeet jo maalin makuun. Tralmaks on otettu jostain syystä pois kakkosylivoimasta ja Locmelis ei mielestäni ole tuonut mitään parannusta. Tralmaks iski periaatteessa maalin Saksan verkkoon, mutta valitettavasti se osoittautui lopulta paitsioksi.

Heikko ylivoima, epävarma maalivahtipeli ja huono viimeistely vastahyökkäyksissä sekä lepsuilu puolustusalueella ovat olleet tämän vuoden joukkueen heikkouksia. Sen sijaan Latvian fyysinen pelaaminen ja vauhti aina välillä ovat olleet mielestäni ihan hyvällä tasolla - myös maalitilanteita on luotu ihan hyvin.

Tässä ei auta itku markkinoilla eikä MM-turnaus ole läheskään ohi, nyt Latvian täytyy nollata ihan täysin oma päänsä ja kroppansa näistä peleistä ja valmistautua huolella ratkaisuotteluihin. Hyvällä valmistautumisella, puolustamisella, onnistumisilla ylivoimalla ja vastahyökkäyksissä sekä hyvällä maalivahtipelillä Latvia voi hyvinkin voittaa kaikki kolme jäljellä olevaa ottelua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös