Miten ylivertainen sarja NHL on KHL:ään verrattuna?

  • 38 078
  • 158
Suomen Sotshin pakkeja käsittelevä ketju meni vänkäämiseksi siitä, miten suuri KHL:n ja NHL:n välinen tasoero on. Siirretään se keskustelu tänne.

Ketkä tuon 2 parhaan pistemiehen jälkeen, tuonna vuonna oli muka 2 ensimmäisen kentän pelaaja?

No sieltä löytyi 15 puolustajaa, jotka pelasivat yli 19 minuuttia per peli, ja 12 hyökkääjää, jotka pelasivat yli 16 minuuttia per peli. Nykyänärissä tuollaisia peliaikoja kellottavat Ryan McDonagh, Kyle Quincey, Andrej Meszaros, Kris Versteeg, Erik Cole, Ryan Malone, Wayne Simmonds ja Brandon Saad.

Miten itse määrittelet sen, kuka on kahden ekan kentän pelaaja?
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Itse en tiedä miten Kontiolan taso riittää isoja maita vastaan.
Kaveri floppas jo MM-kisoissa isoja maita vastaan, pikkumaita vastaan kyllä nakutteli pisteitä ja väitän että vaikka tilalla olisi ollut Immonen, Lehterä, Granlund joku noista olisi luultavasti hakannut aikalailla samanlaiset pisteet.

Tämä viesti on lainattu Sotshin pakistoa käsittelevästä ketjusta.

Kontiola teki viime keväänä hallitsevaa maailmanmestaria Venäjää vastaan 2+1. Silloista hallitsevaa MM-kakkosta Slovakiaa vastaan syntyi ekassa pelissä 1+1 ja jälkimmäisessä 2+1. USA:a vastaan ekassa pelissä kiikarit ja pronssiottelussa 0+1. Ruotsia vastaan jäi ilman tehoja. Kokonaisuudessan tehot huippumaita vastaan siis kuudessa matsissa 5+4 eli 1,5 pinnaa per peli. Pistetahti oli siis huippumaita vastaan lähes sama kuin rupumaita vastaan.

Kontiola teki viime MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin kukaan suomalainen on koskaan tehnyt. Jos sen tekeminen on noin helppoa kuin annat ymmärtää, miksi Selänne, S.Koivu, M.Koivu, O.Jokinen tai Peltonen ei ole koskaan kyennyt vastaavaan. Joskus 2000-luvun alussa tasoerot maiden välillä oli vieläpä suuremmat kuin nykyään, niin luulisi tehoilun olleen helpompaa.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Kopioin tämän olympiapakistoketjusta:
--
Jotkut ovat syyttäneet mm. erkua KHL:n yliarvostamisesta, mutta enemmän täällä on kyllä NHL:n yliarvostusta. On aika hämmentävää miten putkinäköisesti jotkut näkevät asiat.

Ensinnäkin tuo väittely siitä kuka menisi heittämällä KHL:stä NHL:ään kärkiketjuihin. Ei kyse ole vain siitä onko kyllin hyvä, koska jos ei ole ennestään NHL-taustaa pitää pystyä ulostamaan joku nykyinen top-6 pelaaja, eli pitää olla parempi kuin top-6 pelaaja. Kun kerran saa NHL:ään jalan ovenväliin, on siellä pysyminen helpompaa kuin sinne pääseminen. Huippupelaaja pääsee NHL:ään, mutta keskinkertaisempi tarvitsee kunnon näytönpaikat. Nuoren jannun kohdalla näytönpaikka riippuu paljon siitäkin minne tulee varatuksi. Jos joku Möttönen ei pääse kunnolla ylös kokeilemaan Detroitissa, ei se tarkoita ettei hän olisi kyllin hyvä saamaan kunnon näytönpaikkaa jossain muualla ja sitä kautta vakiinnuttamaan paikkansa NHL:ssä, mutta Möttönen ei voi kuin toivoa oikeuksien myyntiä tai pelata jossain muussa liigassa kunnes on vapaa, ja jaksaako sitten enää yrittää.

Kun paikka on vakiintunut, on jatkosopimusten saaminen n kertaa helpompaa ja Miettisen kaltaiset kaveritkin pystyvät roikkumaan NHL:ssä pitkäänkin isossa roolissa. NHL:n alempien ketjujen pelaajissa on paljon porukkaa joiden taitotaso ei ole kummoinen, mutta sopivat fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja pelityyliltään NHL:ään. Ei Komarovkaan ole mikään huipputaitava pelaaja jota voisi kutsua eliittipelaajaksi, mutta hänellä on ominaisuudet joilla meni siitä huolimatta heittämällä NHL:ään.

Pitää osata erotella tarvittavat ominaisuudet ja ymmärtää että puutteita voi kompensoida. Pientä kokoa voi kompensoida nopeudella, yksilötaidolla, peliälyllä jne. Puutteellinen peliäly ja taito ei haittaa jos on iso ja fyysinen, sillä pääsee ainakin alempiin ketjuihin. Vaikka KHL:ssä pelaa paljon hyökkääjiä jotka eivät pärjäisi NHL:ssä fyysisten vaatimusten takia, voivat he silti olla yhtä taitavia tai taitavampiakin. Taito ei vain yleensä riitä NHL:ssä jos ei ole kokoa.

NHL:n näkökulmasta siis useimmat KHL-pelaajat ovat huonompia, koska fysiikka ei vaan riitä. Eurooppalaisen ison jään kiekon näkökulmasta keskiverto NHL-pelaaja ei taas ole välttämättä europelaajia kummempia. NHL:n eliitti tietysti menestyy isolla jäälläkin ja eri pelityyleillä, mutta isolla jäällä NHL-tyyppiset perus ihmiskuulapainijat ovat menettäneet sen suurimman etunsa. Hyvin harvalla NHL:n nelosketjulaisella olisi asiaa KHL:n kärkiketjuihin, eikä kolmosketjulaisillakaan helppoa olisi. NHL-alaketjuihin taidollisesti kelpaavia pelaajia on pilvin pimein AHL:stä eurooppalaisiin liigoihin. Jokainen NHL:stä jotain tajuava tietääsen. Euroopasta tuleva on vain pahasti alakynnessä jos ei selvästi AHL:n kärkeä parempi, koska pelitapa on aivan erilainen.

Vaikka olenkin NHL-fani, ei mielestäni pelaajan tasoa voi arvioida vain peilaamalla sitä NHL:n kautta. Pienen kaukalon pohjoisamerikkalainen kiekko on yksi jääkiekon alalaji ja vaikka NHL on paras liiga, ei muissa liigoissa pelaavat ole automaattisesti paskoja, eikä pelaajia voi arvioida jääkiekkoilijoina vain sen perusteella mikä on heidän NHL-kelpoisuus. Pelaajan NHL-kelpoisuutta ei myöskään voi arvioida jos tämä ei ole yrittänyt päästä sinne tai ei ole saanut kunnon näytönpaikkaa. Kaikki muu on spekulointia. Kontiolan nykyistä NHL-kelpoisuuttakaan ei voi määrittää sen stintin perusteella minkä hän heitti vuosia sitten. Pelaajat kehittyvät muuallakin kuin NHL:ssä, mikä monilta tuntuu unohtuvan.
--

Kiekuran johtopäätös Kontiolasta parin MM-kisapelin perusteella on perusteeton. Kuten erku totesi, nakutti Kontiola pisteitä keskimäärin hyvää tahtia. Jos NHL-miehemme nakuttaisivat aina pisteitä samaa tahtia kovia maita vastaan MM-kisoissa, meillähän olisi kultamitaleja roppakaupalla. Vähän ironista, että vuonna 2011:kin Koivu ja Ruutu olivat lähinnä statisteina pudotuspeleissä. Norjaa vastaa saivat värkättyä yhden maalin, Venäjää vastaan ei mitään ja Ruotsia vastaan Ruudulle taas ei mitään ja Koivulle pari syöttöä.

Kannattaa edes yrittää ajatella neutraalisti eikä arvioida kaikkea ennakkoasenteella kaikki muu paitsi NHL on kuraa. Tuo yllämainittu oli tyyppiesimerkki siitä: jos NHL-mies hyytyy pudotuspeleissä, ei siitä vedetä mitään johtopäätöstä. Jos KHL-mies ei tee pisteitä, on tämä osoitus siitä ettei tämä pärjää parhaita vastaan tiukassa paikassa. Eri mieltä voi olla ja se on vähän keskustelun ideakin, voi voisi edes yrittää argumentoida järkevästi.
 
Viimeksi muokattu:

nixon74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Broad Street Bullies, Nuotit
Tämä viesti on lainattu Sotshin pakistoa käsittelevästä ketjusta.

Kontiola teki viime keväänä hallitsevaa maailmanmestaria Venäjää vastaan 2+1. Silloista hallitsevaa MM-kakkosta Slovakiaa vastaan syntyi ekassa pelissä 1+1 ja jälkimmäisessä 2+1. USA:a vastaan ekassa pelissä kiikarit ja pronssiottelussa 0+1. Ruotsia vastaan jäi ilman tehoja. Kokonaisuudessan tehot huippumaita vastaan siis kuudessa matsissa 5+4 eli 1,5 pinnaa per peli. Pistetahti oli siis huippumaita vastaan lähes sama kuin rupumaita vastaan.

Kontiola teki viime MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin kukaan suomalainen on koskaan tehnyt. Jos sen tekeminen on noin helppoa kuin annat ymmärtää, miksi Selänne, S.Koivu, M.Koivu, O.Jokinen tai Peltonen ei ole koskaan kyennyt vastaavaan. Joskus 2000-luvun alussa tasoerot maiden välillä oli vieläpä suuremmat kuin nykyään, niin luulisi tehoilun olleen helpompaa.

Onko siis KHL:ssä kovempi taso kuin MM-kisojen huippumaita vastaan, koska Kontiola ei ole KHL:ssä pystynyt tekemään tuota 1,5 pinnaa per peli? Pointtina se että yksien kisojen perusteella on aivan turha vetää mitään syvempiä johtopäätöksiä, sillä kaikilla pelaajilla voi tulla noita kuumia putkia. Kontiola on vetänyt tasan yhdet hyvät MM-kisat, muuten oikeastaan ollut aivan turistina.

Jos KHL:ää ja NHL:ää verrataan niin kaikista tyhmin perustelu on MM-kisat. Vastapainoksi yhtä tyhmä perustelu on se, että NHL:ssä pärjäävä pelaaja pärjäisi automaattisesti KHL:ssä. Se on loppupeleissä niin monesta asiasta kiinni että suora vertailu esimerkiksi pisteiden perusteella on todella irrelevanttia. Siksi oikeastaan koko vertailu on todella typerää ja tämäkään viestiketju ei tule johtamaan mihinkään muihin kuin ikuiseen oravanpyörään eurofanaatikoiden ja NHL-fanaatikoiden välillä.

Oma mielipiteeni on se, että NHL on edelleen selkeästi se kovatasoisin ja varsinkin kilpailullisesti vaativin sarja, mutta ero KHL:ään on kaventunut. Moni KHL:ssä pelaava pärjäisi varmasti myös NHL:ssä, mutta aivan kärkirooleihin ja pistepörssin kärkijoukkoihin ei mahtuisi kuin muutama pelaaja. Suurin ero on siis aivan maailmanluokan pelaajien määrässä joita on NHL:ssä huomattavasti enemmän. Sen sijaan alempien ketjujen taitotaso voi KHL:ssä hyvinkin olla suurempi kuin NHL:n vastaavissa, koska NHL:ssä ketjut on usein voimakkaasti roolitettu.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kontiola on vetänyt tasan yhdet hyvät MM-kisat, muuten oikeastaan ollut aivan turistina.

Meillä on erilainen käsitys turistista. Kontiola teki vuonna 2007 yhdeksässä matsissa 2+5, vaikka rooli oli ajoittain hyvin pieni. Vertailun vuoksi isossa roolissa pelannut Mikko Koivu teki 2+2 kyseisissä kisoissa. Oliko hänkin turisti? 2010 Konna teki seitsemään matsiin 3+0 kakkosketjun sentterinä. Ei mitenkään erityisen hyvin, mutta toisaalta ykkösketjun laiturit Jussi Jokinen (2+1) ja Antti Miettinen (0+2) esiintyivät ehkä vieläkin vaisummin. 2012 Kontiola oli nelosketjun sentterin roolissa. Mikään pistelinko hän ei ollut, mutta kuitenkin hänen johtama ketjunsa pitkälti kaatoi jenkit ratkaisevassa puolivälierämatsissa. Konna antoi ratkaisevaan maaliin syötön alle kymmenen sekuntia ennen ottelun päättymistä.
 
Kontiola teki viime MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin kukaan suomalainen on koskaan tehnyt. Jos sen tekeminen on noin helppoa kuin annat ymmärtää, miksi Selänne, S.Koivu, M.Koivu, O.Jokinen tai Peltonen ei ole koskaan kyennyt vastaavaan. Joskus 2000-luvun alussa tasoerot maiden välillä oli vieläpä suuremmat kuin nykyään, niin luulisi tehoilun olleen helpompaa.

Mitä vastustajien helppouteen/vaikeuteen tulee, niin tässä listattuna Suomen vastustajat vuoden 1999 kisoissa (joita Koivu ja Selänne dominoivat) ja vuoden 2013 kisoissa.

1999: Ukraina, V-Venäjä, Venäjä, USA, Sveitsi, Kanada, Ruotsi, Ruotsi, Tshekki, Tshekki.
2013: Saksa, Slovakia, Ranska, USA, Itävalta, Venäjä, Latvia, Slovakia, Ruotsi, USA.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Vuonna 2003 Koivu ja Selänne ainakin pääsivät tehoilemaan Itävallan, Slovenian ja Ukrainan kaltaisia jääkiekkosuuruuksia vastaan.
 

nixon74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Broad Street Bullies, Nuotit
Meillä on erilainen käsitys turistista. Kontiola teki vuonna 2007 yhdeksässä matsissa 2+5, vaikka rooli oli ajoittain hyvin pieni. Vertailun vuoksi isossa roolissa pelannut Mikko Koivu teki 2+2 kyseisissä kisoissa. Oliko hänkin turisti? 2010 Konna teki seitsemään matsiin 3+0 kakkosketjun sentterinä. Ei mitenkään erityisen hyvin, mutta toisaalta ykkösketjun laiturit Jussi Jokinen (2+1) ja Antti Miettinen (0+2) esiintyivät ehkä vieläkin vaisummin. 2012 Kontiola oli nelosketjun sentterin roolissa. Mikään pistelinko hän ei ollut, mutta kuitenkin hänen johtama ketjunsa pitkälti kaatoi jenkit ratkaisevassa puolivälierämatsissa. Konna antoi ratkaisevaan maaliin syötön alle kymmenen sekuntia ennen ottelun päättymistä.

2007 kisoista en juurikaan muista muuta kuin Venäjä-pelin ratkaisun, jonka muuten taisi iskeä muuan Mikko Koivu. Isompi suoritus kuin Kontiolan syöttö 2012 puolivälierässä? Tässä on jälleen kerran todella typerää verrata pelaajia yhden turnauksen perusteella. Vielä typerämpää on verrata pelaajia yhden yksittäisen tilanteen perusteella. Kaikista typerintä on arvioida pelaajien suoritustasoa pelkästään pisteiden perusteella.

Aikaisemmassa viestissä pointtini oli, että pisteiden vertailu yhdessä turnauksessa saatika pisteiden suora vertailu ylipäätänsä, on todella kömpelö keino verrata kahden pelaajan tai kahden sarjan välistä tasoeroa. Jos ihmettelet miten Tsekin liigassa keskinkertaiset tehot tehnyt 19-vuotias nuorukainen tekee yhtäkkiä 7 maalia 5 ensimmäisessa NHL-ottelussaan, niin yhtälailla minä ihmettelen miten keskinkertaiset tehot KHL:ssä tehnyt Kontiola yhtäkkiä tekeekin 10 otteluun 16 pistettä MM-kisoissa jossa vaatimustaso pitäisi kuitenkin kaiken järjen mukaan kovempi. Get the point? Kontiola veti huikeat kisat keväällä ja oli Suomen selkeästi paras pelaaja, mutta otanta on aivan liian pieni pidempien johtopäätösten vetämiseksi. Kontiolan tapauksessa olisi mielenkiintoista nähdä miten mies pärjää olympiajäillä kun vastassa on maailman parhaat, mutta tässäkin tapauksessa otoskoko on hyvin pieni ja siksi absoluuttisesta tasosta pidemmässä juoksussa on huono vetää pidempiä johtopäätöksiä.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Arvioni on, että n. 90% NHL-pelaajista mahtuisi KHL-rostereihin ja vastaavasti ehkä 5-10 % KHL-pelaajista mahtuisi NHL-rostereihin.
 

d00b

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Arvioni on, että n. 90% NHL-pelaajista mahtuisi KHL-rostereihin ja vastaavasti ehkä 5-10 % KHL-pelaajista mahtuisi NHL-rostereihin.

Tuossa arviossa pitää muistaa, että peli on liigoissa täysin erilaista. Itse olen sitä mieltä, että kaikille pelaajille ei välttämättä NHL:n tyyli sovi ja toisin päin, eli se muuttaa hieman noita prosentteja.

PS: Odotan innolla erään kirjoittajan kommentointia tähän ketjuun.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Jos keskustelu koskee Sotchia, niin kyllä KHL:ssä pelaavilla on noihin kisoihin lähdettäessä valtava kilpailuetu. Ensimmäiseksi, tuon pahimman mahdollisen aikaeron takia. Toiset pelaa normaalilla aikavyöhykkeellään, toiset joutuu kääntämään sisäistä rytmiään 12 tuntia.

Lisäksi pelataan isossa kaukalossa, niin pienen kaukalon NHL-miehet eivät ole normaaliolosuhteissaan. Etu tässäkin KHL-miehillä.

NHL:ssä ottelutahti on paljon KHL:ää kovempi, joten NHL-pelaajat ovat näissä kisoissa jo valmiiksi väsyneempiä.

Rajatapauksissa pelaajia valittaessa kannattaa ehdottomasti ottaa KHL-mies Sotchiin. Amerikassa oleviin pienen kaukalon kisoihin tietysti toisinpäin. KHL-jannu valinnoissa todella heikoilla.
 

Kiekura

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos keskustelu koskee Sotchia, niin kyllä KHL:ssä pelaavilla on noihin kisoihin lähdettäessä valtava kilpailuetu. Ensimmäiseksi, tuon pahimman mahdollisen aikaeron takia. Toiset pelaa normaalilla aikavyöhykkeellään, toiset joutuu kääntämään sisäistä rytmiään 12 tuntia.

Lisäksi pelataan isossa kaukalossa, niin pienen kaukalon NHL-miehet eivät ole normaaliolosuhteissaan. Etu tässäkin KHL-miehillä.

NHL:ssä ottelutahti on paljon KHL:ää kovempi, joten NHL-pelaajat ovat näissä kisoissa jo valmiiksi väsyneempiä.

Rajatapauksissa pelaajia valittaessa kannattaa ehdottomasti ottaa KHL-mies Sotchiin. Amerikassa oleviin pienen kaukalon kisoihin tietysti toisinpäin. KHL-jannu valinnoissa todella heikoilla.

Niin no änäkissä viimeinen 8 pvä ja suomen eka peli 12 pvä. Ehtiihän siinä pari päivää olla rauhassa.

Änäkki miehet huomaa isossa kaukalossa vaan sen, että aikaa on enemmän ja päästä päähän meno kuluttaa nopeammin. Eli pitää pelata vähän fiksummin, että ei ole puhki. Mun mielestä pienestä->isoon siirtyminen ei ole niin paha kuin isosta-->pieneen.
 

LeonJ#21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Tappara, Sabres, PuLa-Aho, #65
Niin no änäkissä viimeinen 8 pvä ja suomen eka peli 12 pvä. Ehtiihän siinä pari päivää olla rauhassa.

Änäkki miehet huomaa isossa kaukalossa vaan sen, että aikaa on enemmän ja päästä päähän meno kuluttaa nopeammin. Eli pitää pelata vähän fiksummin, että ei ole puhki. Mun mielestä pienestä->isoon siirtyminen ei ole niin paha kuin isosta-->pieneen.

Tästä hyvänä esimerkkinä kiekolliset taitopelaajat kuten Granlund ja sitten isokokoiset ja fyysiset PA omanpään pakit kuten Seabrook, Hedman.

Ja tämä vastakkainasettelu näkyy nimenomaan siinä, että Granlund pääsee satavarmasti, vieläpä tuoreella kokemuksella (isoista kaukaloista) hyödyntämään vahvuuksiaan eli rohkeaa kiekollista peliä kuin NHL:än kaukalossa, missä jos nyt pelattaisiin kisat niin todennäköisesti kokisi Kanadaa vastaan melko kovia, kun jatkuvasti on raakaa lihaa sen 100 kiloa rutistamassa luut murskaksi laitaa vasten. <--> Sitten taas vastaavasti se sama 100-kiloinen pakkijärkäle isossa kaukalossa joutuisi jo sijoittumaan samalla tavalla pienemmällä kentällä vastaavalla tavalla väärin, missä ajassa Granlund onkin jo sitten heittänyt täydellisen lätyn maalineteen ja bum siinä se. Tämä onkin etenkin PA pakkien kohdalla ollut ongelmallista miten sijoittua ja sopeutua mahdollisimman nopeasti oikealla tavalla jäällä, missä ei pääsekään välttämättä pelaamaan sitä bodya, etenkään isommat pakit, mutta trendien vuoksi toki pelityyliinkiin suhteuttaen pienemmät höökkipakitkin tarvitsevat myös sitä aikaa sopeutua ihan eri tavalla (Esim. Duncan Keithin haastattelu MM-kisoista 2012, jossa hyvin liikkuva hyökkäävä pakki joutui sopeutumaan toden teolla isomman kaukalon tilaan ettei vaan sijoittuisi vahingossakaan väärin).

Tämä taas nyt Sotshiin valmistavissa on otettava huomioon rajatapauksissa kuten Kontiola ehdottomasti huomioon, kun Kontiola on kiistattomasti ihan Suomen mittapuillakin yksi kovimmista pelaaista mitä Suomella yleisesti on, pelaa vaan paskassa liigassa (On maailman toiseksi kovin liiga kyllä, mutta tästä varmaan taas näkee sen kuinka paljon sitä arvostan, joo mutta ei siitä sen enempää), mutta todella käyttökelpoinen varsinkin kun pääsee ''kotikonnuillaan'' pelaamaan vahvuuksillaan.

Jottei mentäisi tässäkin ketjussa ihan sinne offtopickiin täydellisesti niin oma vastaukseni on tähän se, että kyllä NHL on kovempi kuin KHL paljonkin, mutta ylivertaisuus sanaa en käyttäisi sitä kuvailemaan. NHL:n vaatimustaso on yleisesti kovempi, mikä jo vaatii hirmuisen määrän työtä päästäksesi sinne; mielestäni jopa enemmän kuin paikan säilyttäminen KHL:ssä ajateltuna samalla tavalla. Pelaajistossa on paljonkin niitä, ketkä pärjäisivät sekä NHL:ssä, että KHL:ssä, mutta isomman roolin ja samalla isomman rahan (verrattuna rooliin) vuoksi jäävät KHL:ään. NHL:ään saadaksesi näytönpaikan ja isomman roolin täytyy sinulla olla näyttöjä NHL-tasolta jo ennestään, että sinulle voidaan ylipäätään antaa isompaa palkkaa ja tarjota isompaa roolia, businesstakun se on ja caphitti määrittää jossain vaiheessa sen kuinka paljon sinulle organisaatio kestää maksaa, minkäkin verran isommasta roolista.

Ja se ikäkysymys tulee lähinnä siinä kohtaa vastaan, että kun jokainen joukkue pyrkii pääsemään yhteisymmärrykseen pelaajansa kanssa siitä mitä odotusarvoja pelaajaa kohtaan heitetään kehiin tulevaisuutta ajatellen. Niin useinkun pelaajaa varataan vuodesta toiseen, niin osalta heiltä odotetaan myös vastapalvelusta siitä, että hänen oikeutensa ylipäätään on varattu seuraan, oli se vastapalvelus sitten rahallinen tai arvo joukkueessa. Siitäkin yleisesti riippuu se, että millaisiin pelaajiin joukkue satsaa tulevaisuudessa. Jos esimerkiksi Florida kokee Petri Kontiolan hyväksi pelaajaksi kkp:hensä vuoden tähtäyksellä on pelaajalle ihan hyvä tehdä joku vuoden soppari sen sijaan alkuun, kun viedä sitten Barkovilta, seuran omalta varaukselta ja tulevaisuuden potentiaaliselta, ja kenties muiltakin heiltä peliaikaa pois, tekemällä joku isompi soppari pelaajalle, joka on rakennusvaiheessa olevan joukkueen ykkössentteri, mutta vie pitemmän aikavälin tähtäimen pois kokonaan. Kuitenkin jokainen tietää mistä tässäkin höpötän.

Pelityylikin toki vaikuttaa siihen miten kummassakin liigassa pitää pelata, mutta uskon kuten Häppölän Tomppakin on joskus todennut, että ''lätkää se on lätkä meren tuolla puolenkin'', niin samaa lajia, sekä omilla vahvuuksilla pelaamalla pärjää kummassakin liigassa, vaikka toisessa olisi parempia pelaajia kuin toisessa, mutta jos vain taitoa ja luontaista osaamista löytyy pelaajalta niin en näe mitään estettä pelatako kummassa vaan, se mihin rooliin sinut istutetaan on toinen asia, se sinun pitää ensiksi todistaa, ihan kummastakaan liigasta riippumatta. NHL:ssä pienemmässä kaukalossa sinulla on vastassasi isompia, vahvempia, osittain nopeampia ja pelinopeampia pelaajia pienemmässä kaukalossa, jolloin oma vaatimustasosi vastataksesi pitää natsata joihinkin noista, mutta kompromisseja ei ehdi miettimään niin kovassa tempossa, on vain tehtävä välittömästi ratkaisu kun kiekon saa.

KHL:ssä taas uskon enemmän edelleen olevan vallalla hieman sellaisen pelin, että syöttöketjut ovat pidempiä ja viivelähdöt arkipäivää, kun siihen lisää vielä taitavat ja nopeat sekä pelinopeat pelaajat on jäällä isommassa kaukalossa aikaa enemmän pitää kiekkoa ja tehdä tilaa kuin NHL:ssä mutta varsinaisesti helpommaksi sen ei välttämättä voi nähdä muuttuneen, vaikka suoraviivaisuus on se ihan ykkösasia NHL:ssä jne.... Toki maalivahdin näkökulmasta on vaikeaa havainnoida kumpi on yleisesti ottaen parempi vaihtoehto, mutta luulisi vetoon viivalta ainakin olevan hiukan enempi aikaa reagoida KHL:ssä kuin NHL:ssä ihan taas sen kaukalon takia. Eli aika ja tila yleisesti mitä jääkiekossa pitää pystyä tekemään menestyäkseen on vähän erilaista kummassakin liigassa, mutta ylivertaiseksi en lähtisi sanomaan NHL:ää KHL:ään verrattuna.

NHL on moninpaikoin juuri PA:n ammattiliigasääntöjen vuoksi muokattu toistaiseksi vielä paljon tasaisemmaksi liigaksi kuin KHL on. NHL on bisnestuote, jossa varaustilaisuudet ja palkkakatot (Jotka ovat jo vasta nähdäkseni rantautuneet vasta 6 vuotta vanhaan KHL:ään) ovat ehtineet vakiintua niin paljon, että edellytyksetkin niiden käyttöön tasaisuudessaan on paljon paremmat kuin KHL:ssä, missä jo jonkun SKA:n pelaajabudjetti jonka katon alle saa rantauttaa hyväkin määrän 15 miljoonan miehiä verrattuna johonkin Atlantiin tai vielä köyhempään, tekee jo paperilla ihan järkyttävän eron ja vaikka monesti on nähty joltain Dinamo Rigaltakin joku pudotuspelisarjan voitto (oliko juuri SKA:ta vastaan?) niin ei nämä samat asiat ole niinkään paljoa tasoittaneet liigaa kuin NHL:n osalta, on se ero periaatteessa sekin, mutta pelaajistossa haastaa kyllä NHL:ää kovaa ja viihdyttävyydessäänkin onnistuu haastamaan sekä ulkoisesti (pelien ilmapiiri, katsomokulttuuri) ja sisäisesti (pelaajien ''pelit'' jäällä).
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Aivan hyvää ja kiihkotonta settiä LeonJ#21:ltä.

NHL:n ja KHL:n vertaaminen keskenään on hankalaa kun kyse on vähän kuin omenan ja appelsiinin, tai Mika Kallion ja Juha Salmisen vertailusta. Juha Salminen on paljon parempi moottoripyöräilijä jos ajetaan maastossa mutta sileällä Kallio vie voiton. NHL:n ja KHL:n tapauksessa ero ei tietysti ole noin iso, eli NHL:n huippupelaaja vähintään pärjää KHL:ssäkin. Pohjoisamerikkalaisen kiekon näkökulmasta KHL on paljon huonompi liiga, koska monet/useimmat pelaajat eivät sellaisenaan ole NHL-kelpoisia. NHL:ssä on epäilemättä siis useimmat NHL-kiekkoon sopivat kaverit.

Euroopasta päin katsoen useimmat KHL-pelaajat ovat vähintäänkin kyllin taitavia, mutta näiltä yleensä puuttuu se tarvittava fyysisyys, jota KHL:ssä ei samalla tavoin tarvita, koska isossa askissa sopii tekemään muutakin kuin lyömään pitkää päätyyn ja pystypainimaan. Kyky nopeaan pystysuunnan fyysiseen kiekkoon ei siis ole erityinen etu KHL:ssä. Ennemminkin KHL:ssä korostuu kyky taitokiekkoon, mikä taas NHL:n vahvasti roolitetuissa alaketjuissa ei ole se tärkein asia.

Usein näissä ketjuissa korostetaan miten Stanley Cup on jääkiekkoilijan unelma. Harvemmin muistetaan että jääkiekkoilija haluaa pelata jääkiekkoa. On luonnollista että pelaaja haluaa ison roolin ja vastuuta. Pienillä minuuteilla puolustavassa roolissa ei paljon kehitytä jos tavoite on kehittyä kiekollisessa roolissa. En tiedä miten paljon esim. Komarov haaveilee Stanley Cupista, jos sen voisi saada vaikka 10 vuoden pelaamisen jälkeen Toronton nelosketjussa. Komarov lähti Dynamoon pitkälti koska siellä saa peliaikaa ja kiekollista vastuuta. Rahakin varmaan merkitsi, mutta tuskin Komarov olisi lähtenyt jos olisi nähnyt Torontossa saumat vaikka kakkosketjuun. Vaikka Gagarin Cup on muovia verrattuna Stanley Cupiin, on eri asia nostaa kannua ratkaisupelaajana kuin nelosen rynnäkköpommittajana.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Täysin ylivertainen. KHL:llän tasoa nyt yliarvostetaan täällä todella rajusti. Suomalaisen jääkiekkoilun tason heikentyessä on KHL:stä tehty ihmisten mielissä NHL:llän vertainen, jotta suomalaisen jääkiekkoilun tilanne ei näyttäisi niin pahalta. Pelillisesti sen liigan taso on vain hiukan SM-liigaa edellä mikä on aika surkeaa.

KHL:ssä pelaa vain 3-8 peluria, jotka voisivat kenties pelata NHL:ssä kunnon roolissa. Sitten on ne muutamat muut, jotka voisivat kenties pelata pieniä minuutteja nelosketjussa NHL:ssä.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Usein puhutaan NHL:n top-6 pelaajista kuin nämä olisivat jotain parempaa rotua ja jotain mistä KHL voi vain haaveilla. Seuraava ei ole NHL:n dissausta, koska en dissaa NHL:ää, mutta se muistuttaa todellisuudesta. NHL:n kakkosketjuja:

Calgary: Galiardi-Backlund-Bouma
Nashville: Bourque-Cullen-Forsberg
Ottawa: MacArthur-Turris-Conacher
Toronto: Broll-Kadri-Lupul
Carolina: Gerbe-J.Staal-Tlusty
Columbus: Foligno-Johansen-Umberger
New Jersey: Tedenby-Zajac-Ryder
Islanders: Nelson-Nielsen-Bailey
Rangers: Pouilot-Stepan-Zuccarello

Onhan tuossa kunnon top-6 pelaajiakin mukana, mutta kokonaisuudessaan nuo ketjut eivät ole jotain mistä vaikka Jukka Jalonen näkisi päiväunia verrattuna omaan kakkoseensa. Aika harvalla joukkueella on oikeasti nimekäs ja kova kakkosketju, useimmilla on yksi tai kaksi "täytepelaajaa". Edes ykkösketjut ei ole kivenkovia läheskään kaikilla joukkueilla. Miten esim. Calgary: Glencross-Street-Stempniak

Eihän noissa yllämainituissa kakkosketjuissa huonoja pelaajia ole, mutta useimmat ei ole mitään sateentekijöitäkään, joilta voisi KHL:ssä odottaa dominointia. Ei se dominointi näytä Iljaltakaan oikein onnistuvan, vaikka oli eittämättä NHL:ssä ykköskorin miehiä.
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Itse en tiedä miten Kontiolan taso riittää isoja maita vastaan.
Kaveri floppas jo MM-kisoissa isoja maita vastaan, pikkumaita vastaan kyllä nakutteli pisteitä ja väitän että vaikka tilalla olisi ollut Immonen, Lehterä, Granlund joku noista olisi luultavasti hakannut aikalailla samanlaiset pisteet.

Huvittavaa miten KHL-pelaajia arvioidaan ihan eri tavalla kuin NHL-pelaajia. KHL-miehen pitää tehdä kaksinkertaiset, ellei jopa nelinkertaiset pinnat saadakseen saman arvion kuin NHL-miehen. Petri Kontiola oli 2012 MM-kisojen paras hyökkääjä ja jos yhden kiikaripelin takia saa tämän väännettyä joksikin muuksi niin morjens minunkin puolestani.

KHL:n arvioiminen on hankalaa suurten tasoerojen vuoksi. Joku SKA Pietari naputtelisi kotikentällään minkä tahansa NHL-jengin viidellä maalilla nurin halutessaan hyvänä päivänä. Osa KHL-joukkueista pelaa taasen SHL-tason kiekkoa, mikä ei toki sekään huonoa ole.

KHL:ssä pelaa vain 3-8 peluria, jotka voisivat kenties pelata NHL:ssä kunnon roolissa.
Oliko KHL-statisti Mats Zuccarello yksi näistä papereissasi, ennenkuin NHL suorastaan kaappasi miehen kaikkien KHL-joukkueiden edestä! Heh, ihan oikeasti, jos Mats Zuccarello kaappasi TOP 6 roolin NHL:stä, siihen pystyy onnistuessaan 50 muutakin KHL-pelaajaa.
 
Viimeksi muokattu:

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Oliko KHL-statisti Mats Zuccarello yksi näistä papereissasi, ennenkuin NHL suorastaan kaappasi miehen kaikkien KHL-joukkueiden edestä! Heh, ihan oikeasti, jos Mats Zuccarello kaappasi TOP 6 roolin NHL:stä, siihen pystyy onnistuessaan 50 muutakin KHL-pelaajaa.

Zuccarello on vain tilapäinen ratkaisu tuohon paikalle ja todennäköisesti tippuu pois rosterista jossain vaiheessa. Kaverilla on alle 80 peliä NHL:ssä kaudesta 2010-2011 lähtien, joten en nyt hirveästi siellä naureskelisi. Statistiksi häntä nyt tuskin sinäkään lasket tosissasi, koska teki hän sentään 44 pelissä 28 pistettä.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Jos pohditaan sen perusteella, että ketkä KHL:stä mahtuisivat NHL-joukkueisiin, niin tietysti täytyy muistaa se fakta, että peli on erilaista pienessä ja isossa kaukalossa. Otin KHL:n pistepörssin esille ja aloin pohtia, kuinka moni noista 50:n kärjessä olevista pelaajista mahtuisi NHL:ssä pelaamaan ylhäällä keskitason organisaatiossa. Arvioni mukaan n. 20 pelaajaa, mutta kaikki eivät pääsisi välttämättä niin kiekollisiin rooleihin kuin pääsevät KHL-seuroissaan. Näistä ~20 pelaajasta sitten muutama olisi NHL:ssä näitä kahden kärkiketjun miehiä, joista puhutaan myös top6-hyökkääjä-nimikkeellä.

Ja maalivahtejakin on pari kappaletta, joiden uskoisin olevan NHL-tasollakin ykkösvahteja.

Onhan NHL huomattavasti KHL:ää kovatasoisempi, mutta KHL:lle annetaan liian vähän arvoa Suomessa.
 
KHL:n arvioiminen on hankalaa suurten tasoerojen vuoksi. Joku SKA Pietari naputtelisi kotikentällään minkä tahansa NHL-jengin viidellä maalilla nurin halutessaan hyvänä päivänä. Osa KHL-joukkueista pelaa taasen SHL-tason kiekkoa, mikä ei toki sekään huonoa ole.

Tämä nyt ei pidä ollenkaan paikkansa. Jos vielä annetaisiin vähän aikaan tottua eurooppalaiseen kakualoon ja pari harjoitusottelua alle. Esimerkiksi joku Penguins, Blackhawks tai Bruins. Aika vakuuttunut olen, että Pietarin pakistosta ja Salakista ei olisi pysäyttämään esim Crosby ja Malkin
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Aika vakuuttunut olen, että Pietarin pakistosta ja Salakista ei olisi pysäyttämään esim Crosby ja Malkin

Samaa mieltä, ei SKA niin hyvä ole. SKA voisi nähdäkseni voittaa NHL:n alemman kastin jengejä, mutta kovempia vastaan eivät pietarilaisetkaan pärjäisi.

Salák on silti loistava maalivahti.
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
On ollut keskustelua onko NHL-mies automaattisesti kova tekijä KHL:ssä. SKA:han on hankittu viime kausina seuraavat NHL-pelaajat:

Maxim Afinogenov

NHL:ssä alla 61 pisteen kausi. SKA:ssa sai roolin kolmosketjusta ja teki avauskaudella mukiinmenevät 30 pinnaa. Seuraavalla kaudella tehot katosivat ja istui poppareilla ja loukkaantumiset veivät viimeisenkin terän jonka johdosta lopulta sopimus ostettiin ulos.

Jevgeni Nabokov

Kovalla statuksella SKA:han, mutta aivan helvetin huono maalivahti kyseessä. Tämä nähtiin toki jo maajoukkueessa. Onneksi lähti takaisin NHL:ään. Ilmeisesti saa Islandersissa peliaikaa?

Denis Grebeshkov

51 peliin kivat 21 pistettä edeltävällä NHL-kaudella. Sai roolin ja kaikki edellytykset menestykseen myös SKA:ssa. Ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa viiden parhaan puolustajan joukossa ja lopulta sai lähtöpassit.

Alexei Ponikarovski

NHL:ssä luotettava jarruketjun pelaaja. Rooli tasan sama myös SKA:ssa. Tosin vakituista paikkaa kokoonpanossa ei ole. Joukkueen huonoin pelaaja.

Ilja Kovaltshuk

NHL:ssä supertähti. SKA:ssa supertähti. Jäänyt tosin hieman Thoresen - Mårtensson - Cervenka ketjun varjoon, mutta joukkueen paras yksilö.


Vastaus kysymykseen on siis: NHL-pelaaja ei ole automaattisesti tähti/laadukas KHL:ssä.
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Tämä nyt ei pidä ollenkaan paikkansa. Jos vielä annetaisiin vähän aikaan tottua eurooppalaiseen kakualoon ja pari harjoitusottelua alle. Esimerkiksi joku Penguins, Blackhawks tai Bruins. Aika vakuuttunut olen, että Pietarin pakistosta ja Salakista ei olisi pysäyttämään esim Crosby ja Malkin

Oletko nähnyt SKA:n peliä hyvänä päivänä? Se on uskomattoman kaunista katsottavaa. Valitettavasti harvemmin näitä päiviä on mikä selittää tämän kauden farssin.
 
On ollut keskustelua onko NHL-mies automaattisesti kova tekijä KHL:ssä. SKA:han on hankittu viime kausina seuraavat NHL-pelaajat:

Maxim Afinogenov

NHL:ssä alla 61 pisteen kausi. SKA:ssa sai roolin kolmosketjusta ja teki avauskaudella mukiinmenevät 30 pinnaa. Seuraavalla kaudella tehot katosivat ja istui poppareilla ja loukkaantumiset veivät viimeisenkin terän jonka johdosta lopulta sopimus ostettiin ulos.


Denis Grebeshkov

51 peliin kivat 21 pistettä edeltävällä NHL-kaudella. Sai roolin ja kaikki edellytykset menestykseen myös SKA:ssa. Ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa viiden parhaan puolustajan joukossa ja lopulta sai lähtöpassit.




Vastaus kysymykseen on siis: NHL-pelaaja ei ole automaattisesti tähti/laadukas KHL:ssä.

Afinogenov näytti jo hiipumisen merkkejä pari kautta ennen Atlantaan tuloa. Atlantassa kuitenkin natsasi, kuten SKA:ssa ekana kautena. Grebeshkov lähetettiin juuri AHL:ään.

Ja olet oikeassa, että NHL-pelaaja ei ole automaattisesti tähti KHL:ssä.
 

müller

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
NHL:ää ja KHL:ää on todella hankala verrata suoranaisesti toisiinsa kaukalojen kokoerojen ja erilaisten pelityylien vuoksi. Tämän kysymyksen kohdalla mielipiteet ovat pääasiassa subjektiivisia, ja muodostuvat usein muista kuin pelillisistä syistä. Se on tosin fakta, että KHL:ssä joukkueiden väliset tasoerot ovat suuremmat kuin NHL:ssä, josta syystä NHL on yleiseltä tasoltaan parempi kuin KHL.

Joku SKA Pietari naputtelisi kotikentällään minkä tahansa NHL-jengin viidellä maalilla nurin halutessaan hyvänä päivänä.

Tämä ei pidä paikkaansa, toivottavasti tiedät sen itsekin.

Oletko nähnyt SKA:n peliä hyvänä päivänä? Se on uskomattoman kaunista katsottavaa. Valitettavasti harvemmin näitä päiviä on mikä selittää tämän kauden farssin.

Oletko nähnyt yhdenkään NHL-joukkueen peliä hyvänä päivänä?

Vladimir Tarasenko ei ole muuten vielä supertähti NHL:ssä, ihan näin sivuhuomautuksena.

Turhaa spekulaatiota, että kuinka moni KHL-pelaaja menestyisi NHL:ssä, ja toisin päin.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös