Miten näet päivät, viikot, kuukaudet, vuodet? Numerot?

  • 7 808
  • 41

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yksinkertaisuus on kaunista

Päivä on tietenkin selkeästi kello eli ympyrä jossa viisarit kulkevat, kaikki muu on sitten paljon yksinkertaisempaa ja voisi sanoa että kauppakalenterista poimittua. Viikko on viiva maanantaista sunnuntaihin ja kuukaudet ovat allekkain alkaen tammikuusta eli juuri kuten esim. kauppakalenterissa. Vuodet taas ovat samanlainen viiva kuin viikkokin, vain aikayksikkö on eri. Tosi helppoa ja yksinkertaista.
 

d2uce

Jäsen
Yritetään vielä kirjoittamalla:

Onko minussa joku uudempi päivitys, vai onko muillakin kalenterissaan joku hieno taustakuva? Itsellänihän on taustakuvana rivitalo jossa vietin lapsuuttani kouluikäiseksi asti, sekä sen lähiympäristö.


Kuukaudet ovat suorakaiteessa jonka kulmat ovat pyöreät. Vastapäivään kierretään ja "tarkkailen" kalenteria n. syntymäpäiväni kohdilta (14.6.) "ringin" ulkopuolelta. Talvi (muodostuu tammi- ja helmikuusta) on pitkänä sivuna ylhäällä ja kesä (kesä-, heinä- ja elokuu) pitkänä sivuna alhaalla. Kevät ja syksy ovat sitten nämä muut sivut (huom! syksyyn kuuluu myös joulukuu). Kuukaudet eivät ole saman kokoisia, esimerkiksi huhtikuu, ja heinäkuu ovat pienempiä kuin esimerkiksi maaliskuu ja kesäkuu. Kulmissa olevat kuukaudet (joulu-, maalis- touko ja elo-/syyskuu) ovat siis hieman kaarevia johtuen tuosta kulmien pyöreydestä.

Vuodet menevät niin, että vuodesta 2000 eteenpäin on hieman hämärää. Pitänee päivittää versio, kun samalla kalenterilla menty ihan pikkupojasta asti. Vuosi on eräänlainen viiva joka mutkittelee hieman, esim 80- ja 90-lukujen vaihteessa. Eri vuosisadat ovat periaatteessa omina pötköinään jossain, mitä nyt vähän 1800-luvun loppu yhdistyy 1900-lukuun. Vuoden 0 tienoilla on palmuja, sekä kameli.

Tunnit menee jotakuinkin kellona. Viikonpäivät ovat yhdessä pötkössä, eroteltuina toki, etteivät mene sekaisin. Joskus viikonpäivillä on omat värinsäkin.

Maanantai=keltainen
Tiistai=sininen
Keskiviikko=ruskea
Torstai=vihreä
Perjantai=oranssi
Lauantai=keltainen
Sunnuntai=sininen

Joskus viikonloppu (n. puolet perjantaista sekä la-su) on ympyröitynä, mutta ei aina.

Numerot menevät samankaltaisessa letkassa kuin vuodetkin, eri muotoisena vain.

Pitäisi piirtää, että saisi jotain tolkkua tähän ja käydä nappaamassa kameralla vielä oikea taustakuva kalenteriin.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
d2uce kirjoitti:
Kuukaudet ovat suorakaiteessa jonka kulmat ovat pyöreät.

Ikäänkuin vintage-ehkäisypilleripakkaus (jos sellaista koskaan olet nähnyt)?

Hmmm. Vuosi on pyöreä, kiertyy myötäpäivään kuin kellotaulu, kesä ylhäällä, mutta niin että klo kahdentoista kohdalla on jotakuinkin heinäkuun puoliväli. Pyöreä muoto ei ole mitenkään täydellisen säännöllinen, vaan ikäänkuin venyy tarkasteltavan ajanjakson kohdalta. Vuosi alkaa tavallaan kahdesta paikasta, syyskuusta (jolloin olen syntynyt), joka on oikealla kolmen kohdalla, ja uudesta vuodesta, joka sijaitsee alhaalla kuuden kohdalla.

Viikko alkaa maanantaista, ja 'tarkastelupaikastani' katsoen vasemmalta. Itse olen suunnilleen keskiviikon kohdalla, jolloin loppuviikko näkyy oikealla. Tarkastellakseni viikonloppua voin siirtyä perjantain kohdalle, mutta muuten 'liiku'.
Numerot etenevät portaittain, sadan tasoissa.
Värejä näen niin, että 4 on oranssi, samoin kuin keskiviikko ja A-kirjain.
Tässä näitä nyt alkuun.

Sweet jesus, että teki hyvää tunnustaa tämäkin :)
 

Favor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Edmonton Oilers.
Kello menee digitaalisten näyttöjen malliin tarkasti ja selvästi. Viikonpäivät menevät pokeripöydän muotoisesti, jossa jakajan paikalla on viikonloppu (jakaja istuu monen nettipokerin tapaan ylhäällä keskellä). Vuodenajat menevät joskus perskoulussa nähdyn ympyrän mukaan jossa ylhäällä talvi. Vuodet taas menevät tylsästi suorana aikajanana jossa on suuri punainen pallo jokaisen merkittävän tapahtuman kohdalla. Myös numerot menevät tylsän suoraan ykkösestä oikealle päin kasvaen.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Mielenkiintoista kuinka monille vuosi (ja kuukaudet) on ympyra ja tai soikea, joka menee nimenomaan vastapaivaan. Sen taytyy tulla koulusta (kun vaan muistais).

Erittain mielenkiintoista oli nuo varit, joita tassa oli ainakin kahdella. En ole ikina edes ajatellut niita, mutta nyt kun hieman miettii, niin ainakin sellanen luumun vari on alkusyksysta. Ja ruskeeta on jossain pain ajanjatkumoa... Kesakuu tuntuu olevan sininen. Johtuiskohan synttareista ja suosikkivarista...?

Pitaa miettia lisaa.
 

Erik Loka

Jäsen
Mulle vuosi on soikio. Ei tosin ehkä ihan sekään, vähän epämuodostunut. Sitä soikiota katsotaan niin, että heti edessä on talvi, ja sitten toisella puolella taas kesä. Tosin kesä on kuitenkin sen soikion alaosassa, sillä katsomissuunta on ylhäältä alas. Syksy vasemmalla on se epämuodostuma, se on nimittäin pidempi kuin oikeasti onkaan. Lieneekö syy siihen että se ehkä tosiaan tuntuu pidemmälle, pimeää ja vetistä ym.. Yläosassa oleva talvi lähtee sen lakipisteestä, uudestavuodesta laskemaan tasaisesti kohti kesää. Kesä on leppoisen kupera.

Viikot liikkuvat oikealta vasemmalle, päivät aikailailla kellotaulun mukaan. Monesti olen näitä miettinyt, hauskaa että tällainen ketju on olemassa.

Ainiin ja sekin vielä että viikot nousevat ylöspäin keskiviikkoon asti, ja siitä sitten kääntyvät laskuun.
 

AnaMasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahko
Meni puoli iltaa etsiessä, mutta tuolla sekalaisissa kysymyksissä tätä pohdittiin joskus parin viestin verran ja silloin tuli taiteiltua helvetin hieno kuvakin omasta vuosiympyrästä.

Oma teoria menee edelleen niin, että ihmisaivot eivät kertakaikkiaan tue luonnostaan kymmenjärjestelmää tai mielivaltaisiin osiin jaettua aikaa ja siksi porukalle on kehittynyt luonnollisempia tapoja käsitellä mokomia.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
vuosikymmenet tulevat väreissä

vaikka 70-luvulla en elänytkään niin mielestäni se on vihreä. 80-luku musta, 90-luku tumman oranssi ellei jopa hieman punainen. 2000-luku on tumman sininen.

mitään käryä ei ole, että miksi:D

NIIN, ja tuli vielä mieleen, että jos katsotaan suoraan eteenpäin, niin vuosikymmenet tulevat hieman yläviistosta vasemmalta lomittain kohti minua. Kääntyen 80-luvulla vasempaan noin10-15 astetta, samanlainen käännös 90-luvun taitteessa oikealle ja taas vasemmalle 2000-luvun paikkeilla

Kuukaudet nyt menevät loogisesti "tammi-helmi =valkoinen jne"

no mutta! Unohtui tuo oikeaoppinen vuosikierto. Lähdetään siis tammikuusta ja laskeudutaan rauhassa alas kesään joka on touko-elo ja erittäin tasainen. Vastapäivään tietenkin, mistäköhän johtuu??? Tarkastelen vuotta hieman kanamunan rajojen sisäpuolelta välillä iloisesti hyppien ulkopuolelle tarkkailemaan mieleni hedelmää. Se on kaunis kuin sateenkaari...panisin.
 
Viimeksi muokattu:

Hevosmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Gellner kirjoitti:
Viikot miellän viivoiksi, maanantaista sunnuntaihin, vasemmalta oikealle. Kuukaudet menevät "pyöreästi", mutta ei niin selvästi kuin kelloissa. Itse olen katson oikealla ylhällä on tammikuu, siitä alaspäin sitten muut kuukaudet aina kesäkuuhun asti. Kesäkuukaudet ovat tasaista, mutta sitten taas syksyllä kuukaudet nousevat vasemmalta ylös. Tammikuu ja joulukuu ovat yhdessä sielä ympyrän ylälaidassa.

Tässähän tämä. Kuukausia kuvaa mulla lisäksi se, että noin tammikuun 15. aina maaliskuun puoleen väliin lasketellaan aurinkoisia pakkaspäiviä alaspäin.

Talven ja kevään "rajakohta" on pimeämpi hetki, mutta heti pian koittaa aurinkoisten pälvien aika ja lämpötila kohoaa.

Toukokuussa ollaankin jo laskeuduttu vehreään, lämpimään laaksoon, jonka pohjalla virtaa joki. Laakson niityiltä ja kesäkaduilta siirrytään keltalehtisten puistokatujen myötä ylämäkeen, joka muuttuu lokakuun puolivälissä synkäksi, kosteaksi ja kylmäksi tunneliksi. Vasta joulun tienoilla alkaa valoa pilkottaa.

Vuorokausi on kellotaulu (sininen niin kuin oli ensimmäinen kellonikin - Titanic), ja samoin kuin nimimerkillä #55, numerot ovat mullakin portaita.

Kuluvan vuosikymmenen miellän nousevana viivana. Vuosikymmenen vaihduttua entinen vakaantuu suoraksi "porrastasanteeksi". Eli vuosiluvuilla kuljen ylämäkeen, kun kuluneet kymmenet ovat tasaisia - "ennen olikin kaikki helpompaa".
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
En ole koskaan ajatellut tätä asiaa, mutta päivä on lähinnä kellotaulu ja viikot viivoja vasemmalta oikealle. Ainoa selkeä kuva minulla on vuodesta ja se muodostui, kun näin kuvan analemmasta.
 

puna-hundi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Flyers, Mike Keenanin jengit
d2uce kirjoitti:
Kuukaudet ovat suorakaiteessa jonka kulmat ovat pyöreät. Vastapäivään kierretään ja "tarkkailen" kalenteria n. syntymäpäiväni kohdilta (14.6.) "ringin" ulkopuolelta. Talvi (muodostuu tammi- ja helmikuusta) on pitkänä sivuna ylhäällä ja kesä (kesä-, heinä- ja elokuu) pitkänä sivuna alhaalla. Kevät ja syksy ovat sitten nämä muut sivut (huom! syksyyn kuuluu myös joulukuu). Kuukaudet eivät ole saman kokoisia, esimerkiksi huhtikuu, ja heinäkuu ovat pienempiä kuin esimerkiksi maaliskuu ja kesäkuu. Kulmissa olevat kuukaudet (joulu-, maalis- touko ja elo-/syyskuu) ovat siis hieman kaarevia johtuen tuosta kulmien pyöreydestä.
Perhana. Mulla toi taitaa mennä täsmälleen samalla tavalla. Viikot ja päivät näen kokonaisuuden yksityiskohtina. Vuodet näen kumpuna. Ei jyrkkänä ylämäkenä, vaan sellaisena loivana kumpumaisena nousuna.
 

Sera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ai ne pelaa taas...
Oma vuosivisualisointini on peräisin päiväkodista. Seinällä oli pyöreä kuva vuodesta, jossa vuodenvaihde oli klo 12 kohdalla. Kaikkien synttärit merkattiin vuosiympyrään iloisella nimilapulla ja muistaakseni vuodenajat olivat myös eri väriset. Omassa vuodessani ei kuitenkaan ole värejä, samoin kuin ei päivissä tai numeroissakaan. Viikot menevät putkeen, maanantai seuraa heti sunnuntaita eikä hyppää vaikkapa seuraavalle riville. Sama juttu numeroissa ja historiallisissa ajanjaksoissa, suoraa putkea vain. Spiraaleja ja soikioita on vaikea käsittää.

Vuorokauteni on palkki, joka etenee alhaalta ylös iltaa kohti, ja hyppää sitten seuraavana päivänä taas palkin alaosaan. Tästä syystä lukujärjestykset olivat minusta outoja, koska niitä luetaan ylhäältä alaspäin.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Korkein totuus!

Niin, itse näkisin, että vuosi koostuu ajasta ennen ja jälkeen kesäloman. Päivät koostuvat ajasta ennen ja jälkeen ruokiksen. Viikonloppu on aika joka viuhahtaa ja jolloin näin talvisin näkee päivänvaloa.

Numerot ovat itselleni pelkkiä numeroita.

Knoppitietona voidaan vielä kertoa, että Jääkäripataljoona 27.:n virallinen tunnus voidaan kääntää väärinpäin ja silti se näyttää ihan samalta.

Täältä tähän
 

NIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fucking Horseshit
Juhlaa että jotkut muutkin näkevät ajan enkä vain minä!

Itsellä viikko lähtee maanantaista ja menee vasemmalta oikealle alakerroksessa loivasti alaspäin. Keskiviikon kohdalla käännytään loivasti ylöspäin ja perjantai onkin jo täysin poikittain ja sojottaa kohti kattoa. Lauantai ja sunnuntai ovat yläkerroksessa ja launatai on kääntynyt selkeästi kohti vasenta ja ylöspäin, sunnuntai laskee kohti maanantaita. Viikkoni on siis vänrikin salmiakkia muistuttava, jossa eriskummallista on, että siinä viikonloppu, jossa siis vain kaksi päivää on mitallisesti yhtä pitkä kuin koko muu viikko.

Vuosi taas lähtee myötäpäivään tammikuusta ja koko kevät etenee suorana pötkönä suoraan alaspäin oikeassa laidassa toukokuuhun saakka, jolloin käännytään jyrkästi vasempaan. Kesä menee alakerrassa elokuun puoliväliin saakka, jolloin lähdetään taas vinosti nousemaan kohti vuoden huippua eli joulua. Joulusta uuteenvuoteen mennään tasaisesti vasemmalta oikealle.

Onpa muuten hemmetin vaikea sanoilla yrittää tätä selittää.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Tossa manna viikolla tv:sta tuli juttu kaverista, joka on uskomaton muistamaan numerosarjoja ym. Siita tuli mieleen tama ketju. Taa jannu meinaan muistaa esim 22.500 desimaalia pii:sta. Ja kun han selitti, etta miten se on mahdollista, niin kyse oli vareista. Aivan siis kuten taallakin toisilla. Tama 22.500 desimaalinen pii-luku oli hanen paassaan kuin monivarinen elefantti. Han siis naki pii:n monivarisena elefanttina, ei numerosarjana...

Aika huikeeta.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Kellon koen ihan perinteisenä, pyöreänä ajannäyttäjänä. Viikko puolestaan on suora, jossa maanantai on ensimmäinen päivä ja sijaitsee vasemmaisimpana. Kuukausi on myöskin jana, mutta tässä viikot muodostavat omat "blokkinsa". Vuosi puolestaan on ympyrän muotoinen kuten kellokin. Tammikuu aloittaa vuoden (luonnollisesti) ja sijaitseen suunnilleen siinä ykkösen kohdalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös