Oma määritelmäni on seuraava: olkoon urheilua mikä tahansa enemmän tai vähemmän fyysinen suoritus, jossa yksin tai joukkueena on mahdollista mitellä mitattavissa olevaa paremmuutta.
Määritelmässä on kaksi perusväittämää, eli "fyysinen suoritus" ja "mitattavissa oleva paremmuus".
"Fyysisen suorituksen" kohdalla käytin ilmaisua "enemmän tai vähemmän". Ei ole mielestäni oleellista edellyttää urheilulta määrättyä suuren luokan fyysistä vaatimustasoa, tässä voi olla eroavuuksia. Kuitenkin lajilta pitää edellyttää jotakin edes pientä fyysisyyttä ollakseen urheilua. Näin voidaan erottaa urheilu peleistä (mm. shakki, backgammon yms).
Toinen perusväittämä eli "mitattavissa oleva paremmuus" on jo vaikeampi keskustelunaihe. Kovan linjan koulukunnan mielestä paremmuuden mitattavuuden tulee olla absoluuttista, eli joko SI-järjestelmän yksikköihin perustuvaa (aika, pituus, paino jne) tai suorituspisteisiin perustuvaa, jolloin pisteiden on perustuttava kiistattomasti aikaansaatuihin suorituksiin, joista eri lajeilla on omat määritelmänsä (esim. maalit pallopeleissä). Liberaalin koulukunnan edustajat hyväksyvät "mitattavissa olevaksi paremmuudeksi" myös arvostelupisteet, eli tällöin puhutaan ns. arvostelulajeista.
Mitä suurempi rooli lajissa on tuomariarvostelulla, sitä kyseenalaisempaa on mielestäni kutsua lajia urheiluksi. Sitä vastoin voidaan hyvin puhua kilpaliikunnasta. Sorry vaan voimistelu-, aerobic- ja taitoluisteluväki, mutta teidän keskuudessanne palkintosijojen jakamiseen vaikuttaa turhan paljon mm. urheilijan nimi ja kansallisuus. Toki voittajaksi yleensä valikoituu näissäkin lajeissa parhaan suorituksen tehnyt osallistuja, mutta absoluuttista paremmuutta kilpailijoiden kesken ei voida osoittaa. Arvostelulajien historiaan mahtuukin kosolti tahallisia ja tahattomia tuomarivirheitä sekä poliittista ja taloudellistakin kähmintää ja muuta eduntavoittelua.
Reilun urheilun perusedellytys on mielestäni se, että voittajat ratkaistaan aina ja ehdottomasti suorituspaikoilla, ei tuomarikabineteissa tai verhojen takana. Vieläpä siten, että yleisöllekin on suoritusten jälkeen selvää kuka voitti ja kuka tuli toiseksi.