On tässä viime aikoina tullut luettua Oulun Kärppien vuonna 1996 julkaistua 50-vuotishistoriikkia ("Oulun Kärpät 50 vuotta"). Saatan aiheeseen liittyen jotain Historian havinaa -ketjuunkin kirjoitella, mutta mielestäni tämän viestin paikka on kuitenkin tässä ketjussa.
Kirjan lopussa, seuran siinä vaiheessa vielä melko tuore puheenjohtaja Seppo Arponen kirjoittaa oman visionsa siitä, millainen seura Oulun Kärpät on keväällä 2046, täyttäessään 100 vuotta. Tekijänoikeussyistä en lähde tähän pitkiä suoria lainauksia tekstistä tekemään, mutta ajattelin siinä esitettyjä ja mielestäni ajattomia seuran toimintaa ohjaavia arvoja ja tavoitteita nostaa hieman esiin.
Arposen visiossa esiin nousee seuran pyrkimys menestyä kilpailullisesti sekä joukkueena että yksilöinä. Muut liikunnanmuodot ja kulttuurin alat nähdään kilpailijoina, joita kuitenkin arvostetaan molemminpuolisen kunnioituksen pohjalta. Mielestäni tämä on järkevä ajatusmalli, muut liikunnanmuodot ja kulttuurin alat kilpailevat ihmisten euroista ja ajankäytöstä, mutta toisaalta tarjoavat myös yhteistyömahdollisuuksia.
Muita keskeisiä arvoja ovat paikallisuus (Kärpät on vuonna 2046 Pohjois-Suomen kiinnostavin tapahtumajärjestäjä, tarjoten parhaan viihteen katsojille ja suurimman näkyvyyden yhteistyökumppaneille), kaiken toiminnan vahva suunnitelmallisuus ja avoimuus (avoin vuorovaikutus jäsenistön ja sidosryhmien välillä).
Omana huomiona toivoisin, että vuonna 2046 Kärpät toivottavasti pelaa kotipelejään upeassa, modernissa monitoimiareenassa, jonka tarjoamia mahdollisuuksia hyödynnetään täysipainoisesti viihdyttävien ottelutapahtumien järjestämisessä.
Ikävällä tavalla vuonna 2025 Kärppien toiminnan suunnitelmallisuuden ja avoimuuden yllä näyttäisi kuitenkin ainakin tavallisen kannattajan silmissä leijailevan tummia pilviä. Tästä esimerkkinä urheilujohtaja Mikko Myllykoski aivan vasta Petopodin vieraana kertoi, miten toimistolla olevan "oman porukan" ympärille on rakennettu kuplaa eristämään ulkopuoliselta kritiikiltä. Samassa haastattelussa Myllykoski valitteli, miten vaikeaa viestintä on, ja hyvin vaikealtahan se tosiaan on ulospäin näyttänytkin, sen verran ristiriitaisia kommentteja ja sammakoita urheilujohtajana ja ainakin tällaisessa yhteydessä viestijänä kokemattoman Myllykosken suunnalta on julkisuuteen tullut.
Toki tämä Kärppien toiminnan hähmäisyys (epäselvyys, hämäryys, vaikea ymmärrettävyys) on ihan yleisemmälläkin tasolla ongelma. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa miesten edustusjoukkueen nykyisen päävalmentajan kummalliset, suorastaan epärehelliset kommentit otteluiden jälkeen ja niiden välissä ja vaikkapa Lasse Kukkosen kehitysjohtajan pesti, jonka sisältö on suurelle yleisölle jäänyt varsin mystiseksi sisältäen tarkemmin määrittelemättömiä urheilun tukitoimia ja jonkinlaisen roolin miesten edustusjoukkueen rakentamisessa.
Monet Arposen kirjoituksen kohdista elävät vielä Oulun Kärpät 46 ry:n strategiasta ja perusarvoista kertovalla sivulla:
Oulun Kärpät 46 ry on jääkiekkoseura, joka tarjoaa harrastusmahdollisuuksia luistelukoulusta edustusjoukkueisiin.
www.oulunkarpat46.fi
Ylevätkin strategiat ja arvot menettävät kuitenkin merkityksensä, mikäli niiden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi käytännön arjessa ei tehdä määrätietoisesti töitä ja ne pölyttyvät vaan taululla jossain toimiston nurkassa.
Uusi kirjoittaja
@KnutPääloru hyvin ensimmäisessä viestissään palstalle tuossa hieman ylempänä käsittelee samaa aihepiiriä (visio) ja sen toteuttamista käytännössä, Arposen uudemman haastattelun kautta.
Se mitä minä omalta osaltani kannattajana vaadin on, että Kärppien perusteelliseen kurssinkorjaamiseen tähtäävää tulevaisuuden suunnitelmallisuutta ja "urheilun tuomista keskiöön" valotetaan meille kannattajille ja muille sidosryhmille aidosti avoimuuden ja konkretian kautta eri tiedotuskanavia hyödyntämällä (some, Kaleva, lehdistötilaisuudet, paneelikeskustelut, Q&A jne.) ja paitsi kerrotaan Kärppien tulevaisuuden visioista, niin myös siitä, kuinka sitä käytännössä toteutetaan, millaisin prosessein ja toimenkuvin.
Todella toivon, ettei kauden päätteeksi ainoa asia, josta tiedotetaan ole se, että Jari Laukkaselle näytetään ovea ja Petri Karjalaiselle räätälöidään jonkinlainen arkivalmennuksen ulkopuolinen pesti, kuten Kalevan urheilutoimittaja Kimmo Siira vielä viime kuun jälkimmäisellä puoliskolla
Kalevan sivuilla spekuloi.