Miksi suomalaiset eivät pärjää NHL:ssä?

  • 2 903
  • 32

Luu2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Itse ajattelin, että tästä kaudesta tulisi suomalaisten lopullinen läpimurtorynnäkkö NHL:ssä. Aikaisemmin suomalaisten taso on ollut kapea ja heikko. Nyt se näyttäisi olevan enää heikko. Toisaalta vasta 31/48 NHL-sopimuksen tehneistä on saanut peliaikaa.
Vaikka kaikkien suomalaisten pääasiallinen tehtävä ei ole pisteiden teko, vasta 8 on avannut maalitilinsä ja 19 pistetilinsä. NHL:ssä palkka ja arvostus tulee kuitenkin pääosin pisteitä tekemällä. Itseäni ei lohduta pätkääkään kehut suomalaisista nöyrinä joukkuepelaajina. Ennemmin näkisin suomalaisia eri tilastojen kärkipäässä (edes jäähy).
Mistä tämä sitten johtuu? Miksi vaikkapa tsekit ja svedut pärjäävät änärissä paremmin? Näkisin kaksi syytä:

1. Nöyrä joukkuepelaaminen negatiivisessa merkityksessä. Ei olla tarpeeksi röyhkeitä tavoitellessa omaa etua (pisteitä ja peliaikaa). Lähdetään "tekemään parhaansa".
2. Suomalaisessa kiekossa ei tarpeeksi painoteta laukausten harjoittelua ja erityisesti niiden laatua. Esim. MM-kisoissa olen pannut merkille suomalaisten laukausten olevan hiljaisempia, epätarkempia ja hitaammin lähteviä (jos nyt lähtee ollenkaan) kuin muissa huippumaissa.

Erityisen pettynyt olen ollut jo pari vuotta Olli Jokisen suorituksiin, Kalpan kasvatti kun on. Mielestäni Jokinen ja monet muut suomalaiset ovat olleet yhtä hyviä kuin muiden eurooppalaisten maiden pelaajat lähtiessään NHL:ssään. Mihin taidot ja itseluottamus häviää siirryttäessä Atlantin toisella puolelle???
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Ehkä kyseessä on suomalaisten heikompi taitotaso verrattuna muihin eurooppalaisiin pelaajiin ja suomalainen kiekkokulttuuri, jossa painotetaan nöyrää joukkuepelaamista.

Kun nuorelle pelaajalle on koko maajoukkueputken ajan korostettu joukkuepelaamisen tärkeyttä ja oman puolustusvelvollisuuden hoitamista, niin kyllä pelaajan on vaikea muuttua itsekkääksi pisterohmuksi siirtyessään pelaamaan NHL:ään / AHL:ään. Itse arvostan hyvää joukkuepelaajaa á la Jere Lehtinen enemmän kuin pisterohmua á la Teemu Selänne.

Viimeiset kolme vuotta on tullut otettua Olli Jokinen erilaisissa pooleissa omaan joukkueeseensa, mutta eipä mies vaan tunnu ottavan / pystyvän ottamaan askelta kolmos/nelosketjun karvaajasta kakkosketjun mieheksi. Kun Jason Wiemerin ja Marcus Nilsonin kaltaiset kaverit ajavat ohi peliajassa ja tehopisteissä, niin alkaa viimeisetkin uskonrippeet mennä OJ:n breikkaamiseen. Mies on sentään jo pelannut yli 250 peliä NHL:ssä ja ainoat sarakkeet missä "piste per peli" vauhti ylittyyy on laukausmäärä ja jäähyminuutit.
 

Abu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, Jokerit
Kyllä alkaa jo täälläkin mennä usko Olliin, hänessä on edelleen se kolmosvarauksen potentiaali eikä ikääkään ole vielä paljoa, mutta viimeistään ensi kaudella se läpimurto on tultava, mieluiten jo tällä kaudella.

Kaikki muistavat Jokisen maitojuna-kauden, nuorten kisoissa ylivoimainen, SM-Liigassa viiden parhaan pelaajan joukossa ja mestaruuden ratkaissut maali jatkoajalla. Seuraavalla kaudella NHL:ssä Jokisella oli hyvä jakso, kun hän pääsi pelaamaan Kingssin ykkösketjuun Stumpelin loukkaantumisen ajaksi, silloin hän pelasi kymmenisen ottelua sillä piste/peli-keskiarvolla, samalla keskiarvolla ne vähät pelit farmissa. Muuten kausi ei ollut kummoinen, jarrumiehen rooli ei sopinut Ollille.

Sitä yhtä kymmenen ottelun komennusta lukuunottamatta rooli on ollut kolmos-nelosketjussa puolustamassa, näyttöpaikkoja on tullut satunnaisesti hyökkäävässä roolissa ja ylivoimalla, ei niitä paljoa ole tullut mutta ei Jokinen ole niitä vähiä käyttänytkään.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Viestin lähetti heikkik
Ehkä kyseessä on suomalaisten heikompi taitotaso verrattuna muihin eurooppalaisiin pelaajiin ja suomalainen kiekkokulttuuri, jossa painotetaan nöyrää joukkuepelaamista.

Kun nuorelle pelaajalle on koko maajoukkueputken ajan korostettu joukkuepelaamisen tärkeyttä ja oman puolustusvelvollisuuden hoitamista, niin kyllä pelaajan on vaikea muuttua itsekkääksi pisterohmuksi siirtyessään pelaamaan NHL:ään / AHL:ään. Itse arvostan hyvää joukkuepelaajaa á la Jere Lehtinen enemmän kuin pisterohmua á la Teemu Selänne.


Heikin kanssa täysin samaa mieltä.
 

Tunkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flonaldo imee.
Pistepörssistä puuttuu suomalaisedustus

Kuvittelenko minä vai miten on asia suomalaisten tämän kauden NHL-startissa. Tuntuu, kuin onnistumiset ainakin pisteiden valossa olisi todella kiven takana. Varsinkin, kun pelaajia on taalakaukaloissa edelliskausia enemmän, kuvittelisin, että jotain tapahtuisi.

Hyökkääjistä ainoastaan Sami Kapanen on pelannut tehokkaasti. Jere Lehtinen aloitti hyvin, mutta muutamaan peliin ei ole miehestä kuulunut mitään. Missä on Selänteen tehot? Eikö Juha Ylönen päässytkään "parempiin hommiin" muuttaessaan Tampa Bayhin? Olli Jokisen tulemista odottelee varmasti kaikki muutkin. Mikko Elorannalla piti olla näytön kausi. Marko Tuomainen ei todennäköisesti nousekaan NHL-liigan parhaimmistoon. Kun pistetilastoa katselee, tulee kaipuu vanhoista hyvistä ajoista, jolloin suomalaiset kilpailivat tasapäisesti muiden huippujen kanssa.

Puolustajista onkin hieman parempaa sanottavaa. Suurin yllätys itselleni on ollut Toni Lydmanin esitykset. Lienee lisääntyneellä peliajalla ja kuvioihin tottumisella merkityksensä. Aki Berg on pelannut myös vahvasti. Janne Niinimaa ei ole pettänyt, kuten ei ole Sami Salo eikä Kimmo Timonenkaan. Mutta, mitä on tapahtunut Lumpeen Jyrkille? Eihän Jyrki mikään eliittipakki ole koskaan ollut, mutta tänä vuonna kaveri ei ole saanut yhtään mitään aikaan. Saapa nähdä kauanko mies Dallasin seitsemän pelaavan puolustajan joukkoon mahtuu.

Ossi Väänänen saa ikänsä puolesta vielä jonkin verran anteeksi, joten ei hänestä sen enempää. Teppo Numminen pelaa omaa näkymätöntä luottopeliään, joten en häntä maalintekijäksi ole odottanutkaan. Jarno Kultanen - onko edes jäällä käynytkään? Antti-Jussi Niemi - farmiin. Jere karalahti mainosti Kiekkolehdessä tai vastaavassa mediassa ennen kauden alkua haluavansa olla paha poika. No englanniksi käännettynä paha onkin bad.

Loukkaantuneelta Ville Niemiseltä ei voi tietenkään olettaakaan suuria tehoja. Viime yönä loukkaantui Tomi Kallio, jonka alkukausi on muiden maanmiestensä tavoin mennyt odotettu heikommin.

Jarkko Ruutua ja Sami Heleniusta en edes yritä käsitellä tässä otsikossa. En ole heidän esityksistään mitään mieltä. Kuuluu kategoriaan aivan sama, miten tappelevat.

Tulokkaista on omakin otsikkonsa, mutta eipä sieltäkään huippusuorituksia ole vielä kuulunut. Mies mieheltä ovat joutuneet farmiin tahkoamaan. Hagman sai vihdoinkin ensimmäisen syöttöpisteensä - ketjukaveri huseliuksen suorituksiin on silti pojalla matkaa. Niko Kapanen on hieman välimallin roolissa. Peliaika ei ole ollenkaan varmaa. Timo Pärssinen ei pystynyt vastaamaan asetettuihin odotuksiin ja läksi alasarjoihin. Jukka Hentunen pääsi kokeilemaan ja avasi maalitilinsä. No, yksi maali ei kuitenkaan riitä, eikä ole minusta vielä huippusuoritus. Puolustajat Kiprusoff ja Järventie ovat päässeet kokeilemaan. Vakituista paikkaa ei herunut ja niinpä ura jatkuu alasarjoissa.

Maalivahdit ovat onnistuneet sen sijaan hyvin. Hurme on ollut loistava ja Kiprusoffkin kohtalainen. Markkanen oli varmasti hyvä luukunaukojana.

En tiedä odotanko suomalaispelaajilta liikoja. Jos näin on, toivon, että minua valaistaan asiasta. Voin suhtautua vähemmän optimistisesti aamuiseen teksti-tv-hetkeen.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Niinimaan nimen tulet vielä bongaamaan useammankin kerran aamuisin Teksti-TV:stä. Tällä hetkellä puolustajien pistepörssissä
13. 12 0 + 7 = 7 ja peliaikaa neljänneksi eniten (jos ei muistini pahemmin pätki). Tällä tahdilla 50-60 pinnaa, ja kauden paras suomalainen?
Löytyyhän pakkien pistepörssin TOP-30-listalta myös 23. Teppo Numminen Phoenix 9 0 + 6 = 6, jolla plus/miinuksissa komiasti -7 eli lähellä listan kärkeä mennään...
 

Maestro

Jäsen
Erittäin huolestuttavaa on se, kuinka pieni osa suomalaisten tekemistä pisteistä on maaleja. Salt Lake Cityssä eivät taida pelkät syöttöpisteet riittää.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Re: Pistepörssistä puuttuu suomalaisedustus

Viestin lähetti Tunkki
Eihän Jyrki mikään eliittipakki ole koskaan ollut

Takerrun pikkuseikkoihin muuten asiallisessa kirjoituksessasi, mutta mitä tarkoitat eliittipakilla? Pienenä muistutuksena Lumpeen Canucks aika, joka oli loistava, mm. kaudella 1993-1994 erittäin kovat 55 ( 13+42 ) pistettä ja kaudella 1995-1996 myös kovat 54 ( 17+34 ) pistettä. Pitäisin myöskin "kohtuullisena" saavutuksena kautta 1992-1993; 44 ( 8+36 ) pistettä ja huimaa +/- saldoa: +30!

Nykyisin Lumme pelaa siis Dallasissa ja niin kuin varmasti hyvin tiedät, kilpailu pelipaikoista - erityisesti Starsien puolustuksessa - on erittäin rajua; Zupov ( piste-ennätys 89 pistettä! ) ja Sydor ( ennätys kahteen kertaan 48 pistettä ) pystyvät tekemään yli 50 pistettä ja Lumme offensiivisena puolustajana kilpailee pelipaikasta näiden herrojen kanssa. Lisäksi Dallasilla pelaavat ( ja syövät peliaikaa ) vielä Matvichuk ja Hatcher, jotka pitävät vastustajat pelon vallassa - tosin Hatcherin alkukausi on ollut kaamea. Unohtaa ei sovi myöskään viime kaudella loistavasti pelannutta Brad Lukowichia tai Helgeä... ;)
 

Thexder

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Atlantis
Suomalaiset NHL:ssä 1992-2002

Itse olen jo pidemmän aikaa miettinyt samaa asiaa: suomalaisilla tuntuu menevän vuosi vuodelta huonommin taalajäillä. Viikko sitten päätin ottaa asiasta selvää ja tein pienet tilastot suomalaisten NHL-saavutuksista kaudesta 92-92 tähän kauteen asti. Kunhan saan tekniset ongelmat korjattua, nuo tilastot löytää myös kotisivuiltani (allekirjoitus).
Ehkä mielenkiintoisin osuus tilastoista on pelaajien pisteet/ottelu. Kaudella 92-93 Selänne takoi tulokaskaudellaan hurjia tehoja ja Kurrikin oli vielä hyvällä pelipäällä. Lisäksi Ruuttu ja Tikkanen antoivat oman panoksensa. Tuloksena oli mahtava 0,74 pistettä per ottelu. Tästä alkoikin sitten hurja alamäki: keskiarvo on pudonnut joka ikisenä vuonna seuraavasti:
93-94: 0,67
94-95: 0,63
95-96: 0,59
96-97: 0,55
97-98: 0,5
98-99: 0,5
99-00: 0,42
00-01: 0,37
01-02 (27.10.): 0,33
Pisteet per ottelu on siis laskenut reilusti alle puoleen viimeisten kymmenen vuoden aikana! Miten tämä on mahdollista? Tässä joitain syitä:
- Suomalaisten puolustajien määrä on noussut hyökkääjien määrää nopeammin.
- Koko NHL:ssä tehdään vähemmän maaleja, kuin 90-luvun alussa.
- Moni huippu on lopettanut (Kurri, Ruuttu, Tikkanen).
- Suomen menestys kansainvälisillä kentillä on lisännyt kiinnostusta suomalaisiin pelaajiin siinä määrin, että määrä on korvannut laadun.

Edellämainitut syyt voisivat selittää vähän suuremmankin laskun pisteet/peli -tilastossa, mutta tuskin tällaista romahdusta. Suurin syy romahdukseen onkin se, että suomalaiset pelaajat ovat tänä päivänä joukkueissaan lähinnä täytepelaajia. 90-luvun alussa Suomesta tuleet pelaajat olivat lähes kaikki joukkueidensa kärkikaartia, mutta nyt tähän kärkikaartiin voidaan laskea vain puolenkymmentä pelaajaa.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kyllä ne "joukkue"pelaajatkin saa maaleja tehdä mutta eivät näytä siihen pystyvän.Viime yönäkin oli lähes parikymmentä Suomalaista jäällä ja saldona pari hassua syöttöpinnaa.Ei Suomen taso kyllä kovin häävi ole enkä odota minkäälaista menestystä Olympialaisista.
 

Luu2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Pitikö ihan uusi ketju avata? Tuossa aukaisin LA-aamuna ketjun "Miksi suomalaiset eivät menesty NHL:ssä?".
 

Abu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, Jokerit
Kyllä sieltä olympialaisista voi menestystä odottaa, kärkisijoihin ollaan jo totuttu ja ne ovat tulleet joukkuepelillä, muut maat ovat saaneet jäälle enemmän tähtiä, mutta Suomi on voittanut tähtisikermät joukkueena silloin kun on voittanut. Tosin niitä ihka oikeita voittoja on vain yksi, ja nimenomaan niistä Höntsy-kisoista vuonna 1995, mutta onhan se mitalikin parempi kuin ei mitään.

NHL:ssä on yksi suomalainen jolta odotetaan maaleja - Teemu Selänne. Muiden rooli on joku aivan muu kuin maalinteko, lukuunottamatta ehkä Sami Kapasta, mutta häneltä odotetaan myös puolustamista ja taitaa pelata alivoimassakin. Vahvuuskaan ei ole maalinteko vaan nopeus, mutta syntyyhän noita pisteitä ihan mukavasti. Koivu on päässyt pelintekijän rooliin ja ykkösketjun sentteriksi, Sami Salo ja Kimmo Timonen ovat joukkueilleen ehkä tärkeimmät ylivoimapelaajat. Kyllä suomalaisia löytyy hyökkääviinkin rooleihin, mutta suurin osa kyllä on niitä jarruttelijoita.

Jos pelaat aina ykkösketjua vastaan ja kiekko on vain heitettävä päätyyn kun pääsee punaviivan yli, vaikeaa siinä on maalitykiksi yhtäkkiä alkaa. Kykyjähän kyllä löytyy, SM-Liigan pistetykkejähän sinne on suurimmaksi osaksi lähtenyt eivätkä maalivahdit täällä niin ratkaisevasti huonompia ole.

Esimerkiksi Nurminen, Varis ja Peltonen eivät saaneet kunnon mahdollisuutta hyökkäävässä roolissa, puolustuspelissä heistä taas ei ole mitään hyötyä. Varis pelasi yhden pelin, samoin Nurminen joka teki siinä pelissä maalin ja ensimmäisellä NHL-kaudella syntyi Losissa 16 maalia, Peltonen pelasi vuoden Elitserien-visiitin jälkeen hyvän alkukauden Nashvillessä, mutta olkapäävamma katkaisi lupaavan kauden. Eurooppalaistulokasta ei yleensä istuteta ykkös- tai kakkosketjuun ja muissa ketjuissa mainitsemistani pelaajista ei ole hyötyä.

Eivät Lehtinen, Eloranta ja Ylönen mitään jarrumiehiä Euroopassa olleet, mutta tekivät nöyränä työtä joukkueen eteen ja ovat onnistuneet siinä, Peltosesta, Nurmisesta ja Variksesta taas ei ollut jarruttelijoiksi ja he pelaavatkin nyt Euroopassa kun ei roolia NHL:stä löytynyt.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Myös suomalaisen median uutisointi NHL:stä on aika vinoutunutta. Kun ne muutamat suomalaiset ovat saaneet sen 0+1 niin kerrotaan heidän 'saalistaneen nolla plus yksi' tai että 'Ylönen auttoi joukkueensa voittoon syöttämällä ottelun avausmaalin'. Suomella on vain yksi todellinen tähti, muutama ykkös/kakkosketjun mies sekä kourallinen hyvää uraa tekeviä pelimiehiä. Muut ovat pelkkiä täyttömiehiä jotka eivät ole joukkueissaan yhtään tärkeässä roolissa ja paras motivaatio pelata on muutama satatuhatta dollaria kaudessa.
 

ipaz

Jäsen
Suomalainen on vaatimaton

Ehkä tämä johtuu nöyrästä suomalaisesta luonteestani, mutta minun mielestäni on jo aika mairittelevaa että 48 suomalaiskiekkoilijaa on saanut NHL-sopimuksen.

Suomalaisia arvostetaan änärissä juuri nöyrinä joukkueen eteen työtä tekevinä raatajina. Itseäni ei haittaa pätkääkään vaikka eivät tekisi pisteen pistettä kunhan ovat joukkueilleen tärkeitä ja arvostettuja miehiä.

Selänne, Kapanen ja Lehtinen taitavat olla ainoat suomalaishyökkääjät tällä hetkellä, joilta todella odotetaan myös tehoja hyökkäyspäässä. Tampa tosin hankki Ylösen huomatessaan miehen osaavan tehdä myös pisteitä. Uskoisin myös Atlantan odottavan Tomi Kalliolta tulevaisuudessa pisteitä, mutta mies on vasta kehitymässä hyväksi NHL-pelaajaksi. Lisäksi kolmikko Stefan, Heatley, Kovalchuk tulevat viemään Kalliolta peliaikaa ylivoimissa ja kärkikentissä. Myös Niko Kapasen (mahdollinen) tuleva rooli Dallasissa tuskin on neloskentän karvaava sentteri. Modanoa, Turgeonia ja Nieuwendykia vaan on tulokkaan hiukan vaikea sivuttaa ns. pistekentistä. Mutta tulevaisuus voi olla hyvinkin toisenlainen.

Hentunen, Pärssinen ja Hagman lukeutuvat myös siihen joukkoon joilta odotetaan tehoja. Miehet ovat kuitenkin tulokkaita ja aina sitä täällä vaadittua "näyttöpaikkaa" ei tule. NHL:n arki on karu.

Hyökkääjät kuten Laaksonen, Jokinen, Nieminen, Ruutu ja Eloranta ovat kukin vakiinnuttaneet paikkansa NHL:ssä ja miehiä arvostetaan siinä roolissa missä he pelaavat, ja paljon.

Se missä suomalaiset ovat hyviä on puolustus. Niinimaa, Numminen, Timonen ja Salo ovat joukkueidensa avainpuolustajia. Aki Berg on vihdoinkin alkanut lunastaa häneen kohdistettuja odotuksia. Toni Lydman on päivä päivältä parempi ja varmempi. Jere Karalahti on jäänyt tositaiseksi junnaamaan paikoilleen, mutta miehen lahjat tietäen parempaa voi odottaa. Väänänen on ollut ajoittain jo Phoenixin varakapteenina, joka osoittaa mahtavaa luottoa miestä kohtaan. Lumpeen NHL-ura näyttää kulkevan kohti loppuaan ainakin alkukauden pelien peusteella. Marko Kiprusoff on selkeä taitopuolustaja, mutta mies on yksinkertaisesti liian pehmeä NHL:ään.

Miksi kaikkien pitäisi olla pisteidentekijöitä? Jos hurrit, ryssät ja tsekit osaavat laittaa kiekkoa verkkoon, niin eikö suomalaiset voi olla niitä jotka pyrkivät sen estämään? Ainakin suomalaiset tekevät sen tunnollisemmin.

Mielestäni suomalainen NHL-pelaaja tuntuu ajattelavan monikertaisesti enemmän joukkeen etua kuin tsekki tai venäläinen. Jääkiekko on joukkuepeli!
 

Wegetable

Jäsen
Ai kuinka niin suomalaiset eivät pärjää tai tee pisteitä? Kun NHL:ssä pelaa 30 suomalaista kokonaispelaajamäärän ollessa noin 600 niin suomalaisia on siis 5 % pelaajista. Tällöin suomalaisia kuuluisi kussakin pistekategoriassa olevan yksi kahdenkymmenen joukossa. Hyökkääjistä Sami kapanen on sijalla 19. Eiköhän Teemukin sinne vielä nouse ja Sakullakin olisi terveenä mahdollisuuksia. Puolustajista Niinimaa on kymmenes ja Numminen 23. Tulokkaita on päässyt pisteille vähän ja sielläkin on suomalaisia. Minusta suomalaiset ovat pärjänneet ihan niin kuin pitääkin. Olisiko tässä nyt käynyt niin että meidän hieno menestys MM-kisoissa olisi vähän vääristänyt kuvaa voimasuhteista. Se että ruotsalaiset ja tsekit menestyvät änärissä on vain hieno asia ja kertoo sen että eurooppalainen kiekko on korkeatasoista.
 

Jusa #91

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rossiya
Luulisin tämän asian johtuvan suomalaisen peruspelaajatyypin mallista. Tästä voidaan suoraan sanoa, että suomalaiset pelaajat muutamaa hyvää poikkeusta lukuunottamatta ovat "laitahinaajia". Kun juniorista asti valmentaja karjuu että sillä kiekolla ei saa tehdä mitään, niin tuskinpa siinä taidot kehittyy kun heitetään punaiselta koko ajan päätyyn...sillä suomalainen valmentaja kyllä tekee selväksi kenen vika on jos epäonnistunut jalkakikka johtaa maaliin vaikka D-junnujen Nuori-Suomi pelissä.

Esim. Tsekissä ja Venäjällä juniorivalmennus on paljon sallivampaa näiden kikkojen suhteen, kuten myös siinä suhteessa että pelaajat opetetaan ensin luistelemaan sitten laukomaan ranteella ja sitten ehkä sillä lämärillä. Suomalaiset kiekkoilijat vaan ovat todellakin peruslaitahinaajia johtuen lähinnä juniorivalmennuksesta. Toki myös kiekkokulttuuri ja maan asukasluku vaikuttavat tähän. Suomessa on vain 5 milj. asukasta siihen nähden kiekkoilijamme pärjäävät ihan hyvin.

Olympialaisista sen verran, että Suomi saa yltää SUPER-suoritukseen mikäli aikoo neljän parhaan joukkoon...tod.näk. ei ole mitään toivoa...
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Viestin lähetti Sledge Hammer!
Myös suomalaisen median uutisointi NHL:stä on aika vinoutunutta. Kun ne muutamat suomalaiset ovat saaneet sen 0+1 niin kerrotaan heidän 'saalistaneen nolla plus yksi' tai että 'Ylönen auttoi joukkueensa voittoon syöttämällä ottelun avausmaalin'. Suomella on vain yksi todellinen tähti, muutama ykkös/kakkosketjun mies sekä kourallinen hyvää uraa tekeviä pelimiehiä. Muut ovat pelkkiä täyttömiehiä jotka eivät ole joukkueissaan yhtään tärkeässä roolissa ja paras motivaatio pelata on muutama satatuhatta dollaria kaudessa.

Korjausta.

* Selänne ja Koivu ovat Tähtiä. Heidät tunnetaan ympäri Amerikkaa kiekkoväen keskuudessa ja molemmat ovat suuressa roolissa joukkueissaan. Sakuhan on Montrealin kapteeni, saavutus johon harva suomalainen pystyy. Sattuneesta syystä Sakun pelit tällä kaudella jäävät vähiin. Myös Hurme on nouseva kyky, joka alkaa saavuttaa NHL:n laajuista mainetta.

* Tunnettuja duunareitakin löytyy. Nieminen, Numminen, Salo, Kapanen, Lehtinen... kaikki joukkueen kannattajat tuntevat nämä miehet ja ovat jätkät saaneet julkisuuttakin osakseen. Roolituksesta tai kunnosta johtuen eivät kuitenkaan supertähtiä.

* Sitten on näitä tuntemattomia duunareita, enemmän kuin luetella voi. Oma luokkansa ovat tietenkin nämä "Never will be"-pelurit, jotka eivät kovia odotuksiaan pysty lunastamaan. Näitä ei halua luetella.
 

Habby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Les Canadiens de Montréal, John Ferguson Sr
Viestin lähetti Sledge Hammer!
Myös suomalaisen median uutisointi NHL:stä on aika vinoutunutta. Kun ne muutamat suomalaiset ovat saaneet sen 0+1 niin kerrotaan heidän 'saalistaneen nolla plus yksi' tai että 'Ylönen auttoi joukkueensa voittoon syöttämällä ottelun avausmaalin'. Suomella on vain yksi todellinen tähti, muutama ykkös/kakkosketjun mies sekä kourallinen hyvää uraa tekeviä pelimiehiä. Muut ovat pelkkiä täyttömiehiä jotka eivät ole joukkueissaan yhtään tärkeässä roolissa ja paras motivaatio pelata on muutama satatuhatta dollaria kaudessa.

Aivan totta ja tämä ei rajoitu ainoastaan NHL-kiekkoiluun. NBA, jalkapallo, F1 etc. Kaikissa lajeissa tuntuu, että suomalaiset ovat lajin ehdotonta parhaimmistoa. Lehdestä saa varmaan vieläkin lukea, että Teemu Selänne on maailman paras maalintekijä tällä hetkellä - viime kaudella taisi olla Jääkiekkolehdessä tämän tapainen hehkutus - ja lajista tietämättömät uskovat sen ilman faktoja.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
16W:

En kiistä Koivun tunnettavuutta; onhan hän legendaarisimman NHL-joukkueen kapteeni. Asia, jonka tärkeyttä ei Suomessa varmasti yli lajirajojen koskaan käsitetä. Mutta omasta mielestäni sana 'tähti' kokee inflaation jos kaikki piste-per-matsi-pelaajat ovat mediassa 'tähtiä'. Ja korostan, että pidän mittapuuna nyt NHL:ää. Jagr, Sakic, Hasek, M.Lemieux he ovat tähtiä ja en nyt vielä jatkaisi listaa Koivun nimellä. Tällä en todellakaan kiistä Koivun taitoja tai että aliarvioisin hänen tärkeyttään joukkueellensa.
 

Clark Kent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Leafs,Everton, MuSa,P-Kärpät, Sea City Storm
Vika on ehkä suomalaisessa junnutyössä. Siinä iässä kun tsekit, venäläiset, ruotsalaiset, ja ehkä nykyäään jo Pohjois-Amerikkalaisetkin juniorit treenaavat taitoa enimmäkseen, niin mitä tekevät suomalaiset? Treenaavat fysiikkaa. Silloin jäädään taidossa jälkeen muista maista, ja sen näkee nykyään NHL:n tehotilastoissa. Kyllä sitä fysiikkaa ja voimaa saa sitten uran myöhemmässäkin vaiheessa. Taito on se joka ratkaisee pääseekö NHL:ssä ensimmäiseen tai toiseen ketjuun pelaamaan. Näkeehän sen kotoisesta SM-Liigastakin, että ulkomaalaiset ovat taitavampia kiekon kanssa kuin suomalaiset pelaajat. Tällä hetkellä NHL:ssä ei ole yhtään suomalaista "tähteä" Kapasen lisäksi kun Selännekin on ollut hiipumaan päin.
 

Rocco

Jäsen
Yksi asia mikä vaikuttaa siihen että suomalaiset "eivät pärjää" NHL:ssä on varmasti siinä että lukuisat suomalaiset pelaavat kohtalaisen heikoissa joukkueissa kun vertaa vaikka tsekkeihin tai veli Börjeihin. Suurissa joukkueissa ei pelaa nimeksikään suomalaisia. Ne jotka pelaavat, parhaana esimerkkinä Ville Nieminen, on hyvä vain koska "pelaa jonkun tähden vierellä."

"Peter Forsberg. His best skills? Making Ville Nieminen play like Tim Kerr" kertoi Hockey News aikoinaan.
 

Clark Kent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Leafs,Everton, MuSa,P-Kärpät, Sea City Storm
Viestin lähetti Rocco
Yksi asia mikä vaikuttaa siihen että suomalaiset "eivät pärjää" NHL:ssä on varmasti siinä että lukuisat suomalaiset pelaavat kohtalaisen heikoissa joukkueissa kun vertaa vaikka tsekkeihin tai veli Börjeihin. Suurissa joukkueissa ei pelaa nimeksikään suomalaisia. Ne jotka pelaavat, parhaana esimerkkinä Ville Nieminen, on hyvä vain koska "pelaa jonkun tähden vierellä."

"Peter Forsberg. His best skills? Making Ville Nieminen play like Tim Kerr" kertoi Hockey News aikoinaan.
Tuli vaan mieleen...
Ville Nieminen -> Peter Forsberg tai Chris Drury
Jere Lehtinen -> Mike Modano
Teemu Selänne -> ennen Kariya, nykyään Vincent Damphousse
Sami Kapanen -> Ron Francis

En tiedä oliko tuolla nyt mitään pointtia.

Jos on tarpeeksi hyvä ja taitava pelaaja, niin varmasti päätyy jossain vaiheessa hyväänkin joukkueeseen.
 

Pioneeripoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
NJ Devils, Sapko, Lufc
Viestin lähetti Clark Kent
Vika on ehkä suomalaisessa junnutyössä. Siinä iässä kun tsekit, venäläiset, ruotsalaiset, ja ehkä nykyäään jo Pohjois-Amerikkalaisetkin juniorit treenaavat taitoa enimmäkseen, niin mitä tekevät suomalaiset? Treenaavat fysiikkaa. Silloin jäädään taidossa jälkeen muista maista, ja sen näkee nykyään NHL:n tehotilastoissa. Kyllä sitä fysiikkaa ja voimaa saa sitten uran myöhemmässäkin vaiheessa. Taito on se joka ratkaisee pääseekö NHL:ssä ensimmäiseen tai toiseen ketjuun pelaamaan.

Totta! Itse junnuvalmentajana tiedän että fysiikkaa ehtii harjoittamaan myöhemmälläkin iällä. Esim. F-junnuissa kun aloitat taidon harjoittelemisen niin se on automaationa jossain B-junnuissa ja kun pelaaja on oppinut tekemään jonkun asian tietyllä tavalla niin se on aika vaikea enää korjata kun se tulee automaattisesti (esim. puolustajan kääntyminen takaperinluistelusta etuperinluisteluun) jos et osaa kääntyä kun toiselta puolelta niin vaikeuksia on luvassa. Ja yksi asia mikä on tärkeää niin toistojen määrä. Ei 5 toistoa harjoituksissa riitä niitä pitäisi olla 50 toistoa riippuen harjoituksesta ja tietenkin siitä et minkä ikäisiä junnuja on kyseessä. Ja sen olen huomannut et F-junnuilla on hirveä kiire päästä jonoon seisomaan suorituksen jälkeen (ei jäädä ripareille jne.) Tosiasiassahan se on että jonossa seisominen ei kehitä. Tästähän vois kertoo enemmänkin mut tää on jo vähän ehkä of topiccia.
 

Habby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Les Canadiens de Montréal, John Ferguson Sr
Viestin lähetti Clark Kent
Vika on ehkä suomalaisessa junnutyössä. Siinä iässä kun tsekit, venäläiset, ruotsalaiset, ja ehkä nykyäään jo Pohjois-Amerikkalaisetkin juniorit treenaavat taitoa enimmäkseen, niin mitä tekevät suomalaiset? Treenaavat fysiikkaa. Silloin jäädään taidossa jälkeen muista maista, ja sen näkee nykyään NHL:n tehotilastoissa. Kyllä sitä fysiikkaa ja voimaa saa sitten uran myöhemmässäkin vaiheessa. Taito on se joka ratkaisee pääseekö NHL:ssä ensimmäiseen tai toiseen ketjuun pelaamaan. Näkeehän sen kotoisesta SM-Liigastakin, että ulkomaalaiset ovat taitavampia kiekon kanssa kuin suomalaiset pelaajat. Tällä hetkellä NHL:ssä ei ole yhtään suomalaista "tähteä" Kapasen lisäksi kun Selännekin on ollut hiipumaan päin.

Nimenomaan. Olet mielestäni asian ytimessä. Eikös tästä kuulu kiitos Westerlundin Erkalle? Eikös se ollut Erkka, joka rupesi vuosia sitten ennen HIFK:on tuloaan tekemään liitossa systeemiä, jolla "tehdään" tulevaisuuden fyysisiä kiekkoilijoita.

Taidon kehittäminen vain unohtui.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös