Miksi muualla natsaa, IFK:ssa ei ?

  • 4 642
  • 19

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
Okei, eli otsikosta huolimatta ei ole tarkoitus vetää mitään valitusvirttä, vaan ihan oikeasti pohtia syitä tähän ilmiöön, miksi Grunnit, Viitaluomat ja Vihkot, toisinsanoen joskus huippulahjakkaat omat juniorit menestyvät lähes poikkeuksetta paremmin muualla kuin kotona ?

Shedden on tänä vuonna muutamia kertoja sanonut lehdistötilaisuudessa tyyliin : "meillä on jätkiä, jotka ovat tyytyväisiä saadessaan vetää IFK:n pelipaidan päälle, mutta eivät tiedä mitä sen paidan pitäminen edellyttää."

Voisiko se olla niin, että nuori pelaaja, joka on ikänsä haaveillut IFK:ssa pelaamisessa ikäänkuin tahtomattaan hengähtää, kun pääsee edustuksen matkaan ja onnistuu muutamia kertoja ? Muistuuko työnteko ja tuleeko verenmaku suuhun vasta sitten, kun treidataan maaseudulle ? Vai onko ne stadin valot kuitenkin niin kirkkaat ? Onko IFK:n yleisö niin vaativaa ja kärsimätöntä ?

Pelaajien omasta motivaatiosta en usko sen ainakaan olevan kiinni, on nimittäin vaikea uskoa, että esim. Viitaluoman ja Vihkon halu ratkoa pelejä Saipalle olisi isompi kuin tehdä samoja juttuja IFK:n paidassa, seurassa jossa molemmat ovat käsittääkseni pelanneet pitkään.

Kukaan pelejä seurannut ei voi väittää, etteikö nämä nyt maakunnissa pisteitä takovat pelaajat saaneet IFK:ssa mahdollisuutta. Vastuuta oli jokaiselle tarjolla, kärsivällisyyttäkin löytyi. Mutta ei kun ei....hyvähän se on, että kundit nyt onnistuvat, mutta olisi toivonut sen tapahtuvan kotona...
 

Tumba

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK
Tää on just tätä

Vastaavanlaisen topicin voisi pystyttää myös Jokeripuolelle. Jotain outoa on ilmassa. Ahneet maalaiset repii kaiken käsistä, ja muuttaa kullaksi. Tänne hankitaan sitten kalliita, ja valmiita pelaajia floppaamaan. Minä syytän surutta tästäkin asiasta Maalaisliittoa (koodinimi K.E.P.U.).
 

Ambi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos niille junnuille jo nuorena opettais vähän asennetta, saattais pelaajat pärjät paremmin liigassa. Useasti näytönpaikan sm-liigassa saanut junnu kurvailee kentällä sellaiseen anteeksipyytävään tyyliin, kuviot sujuu niin kauan kunnes törmäät johonkin raimohelmiseen ja sen jälkeen et tiedäkään mitä tehdä sen sijaan että painais menemään ja luottais itteensä. Toki pitääkin vähän jännittää ja "olla ihmeissään" mutta siitä usein puuttuu sellainen valmennusjohtoon vakuutuksen tekevä "mulla on munat"-meininki. Ehkä tämä meni vähän yleistämisen puolelle, mutta niin harvoin noita lahjakkaita junnuja tupsahtelee pinnalle, [tai siis junnuja jotka on lahjakkaita myös liigassa] että jotain pääkoppavalmennustakin siellä voisi harrastaa.
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hieman ärsyttää kyllä kun IFK rämpii niin "omat" tekee pisteitä muiden joukkueiden paidassa.
Mutta täytyy ottaa huomioon että että esim. Vihkon tapauksessa on hänen peliaikansa ja roolinsa täysin eri nyt kuin mitä se oli IFK:ssa. Meillä tuli peliaikaa joku 7-8 minuuttia/peli eikä ylivoimaa ollenkaan. Nyt minuuttilukemat on jotain 20-25 minuuttia/peli ja vastuuta ihan eri lailla. Pisteitä on pakkokin tulla mikäli meinaa itseään jääkiekkoilijaksi kutsua.
HIFK:ssa taas jos meinaa moisia minuutteja tarjota niin se on taas pois Salmelaisilta, Laakkosilta ja kumppaneilta, ja siihen tuskin kovin moni on valmis. (Whiten kohdalla täytyy jo miettiä...)

Ilman muuta Vihkon ja Holmankin olisi pitänyt kuitenkin pystyä Helsingissä parempaankin. Viime kaudella ei pysynyt enää edes laskuissa mukana kuinka monta läpiajoa se Vihko kaiken kaikkiaan hukkasi.
Jos "maalta" löytyy taas se itseluottamus ja tsemppihenki, sekä pisteitä karttuu vähän pienemmälläkin peliajalla niin ilman muuta tervetuloa takaisin. Ja jos otteet on todella hyviä niin totta kai sitä peliaikaa täytyy myös kasvattaa.
 

Vagabond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors Idrottsförening Kamraterna, Penguins
Tämä viesti oli jo toisessa ketjussa mutta sopii paremmin tähän:

HIFKsta myydyt miehet:

Joonas Vihko 5 peliä 4 maalia (0.8 pistettä/ottelu)
Eetu Holma 3 peliä 1+1 (0.67 p/o)
Mikko Laine 18 peilä 4+5 (0.5 p/o)

Jä tähän lisätään viellä:

Ville Viitaluoma 18 peilä 7+9 (0.89 p/o)
Carlo Grünn 18 peliä 5+6 (0.61 p/o)

HIFKlla on ykköskentän lisäksi ainoastaan 3 pelaajaa joilla on parempi p/o keskiarvo kuin Laineella. Nämä ovat Laakkonen, Hirso ja Jere.

Toivottavasti korvaus on ollut riittävän hyvä näistä kavereistä.

No onneksi heillä ainakin nyt kulkee. Mutta on se ihmeellistä miten vaikeaa on pelata HIFKn paidassa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Minä olen onnellinen, että "omat pojat" pärjäävät muualla. Ei ne nyt niin isoa hyppyä urallaan vieläkään ole tekemässä. Mikko Laine pelaa HPK:ssa eli sellaisessa joukkueessa, joka pelaa mitaleista keväällä. Laine on vielä todellakin sellainen pelaaja, jota emme tarvitse takaisin HIFKiin. Yhtä hyviä tai parempia ja paljon lupaavampia nuoria hyökkääjiä meillä on omassa rosterissa vaikka kuinka paljon.

Vihko, Viitaluoma ja Holma eivät olisi saaneet HIFK:sta isoja kiekollisia rooleja, joissa tehoja syntyy. Nyt Vihko ja Viitaluoma ovat olleet jopa ykkösketjussa SaiPassa ja pelanneet ylivoimaa ym. eli ovat saaneet mahdollisuuden pikkuseurassa (kaikessa myönteisessä mielessä, jollaista HIFK:n tapaisesta seurasta ei yhtä helpolla saa). Grunnillekin toivon kaikkea hyvää JYPissä ja pelit ovat onneksi tällä kaudella alkaneet kulkemaan pitkäaikaisten odotusten mukaisesti.

HIFK on oikeastaan ollut reilu pelaajille, että on päästänyt heidät seuroihin, joissa heitä arvostetaan. Jos nämä pelaajat olisivat nyt menestyksekkäitä pelaajia Kärpissä, Jokereissa tai esim. Tapparassa tai TPS:ssa eli niissä seuroissa, jotka lopulta ratkovat mitaleiden kohtalon, niin tilanne olisi vähän toinen. HIFK on kasvattanut näitä pelaajia monta vuotta sinnikkäästi, mutta heistä itsestään ei ole ollut voittamaan pelipaikkoja meidän ykkös- tai kakkosketjuista ja mahdollisuuden tullessa se pitää käyttää. Ei niitä paikkoja kenellekään voi lahjoittaa, ne on voitettava itse tasaisen hyvillä pelisuorituksilla. Minä näen ainakin ennemmin Luttisen ja Petrellin saavan HIFK:ssa isoja rooleja kuin meiltä lähteneiden hyökkääjien. Pasi Salonen, Turo Järvinen ja Tobias Salmelainen ovat hienoja nuoria lupauksia. Joskus pitää vaan tehdä valintoja, vaikka tekisikin vähän kipeää.

Ville Viitaluoma on sellainen pelaaja, jonka esitykset ovat parantuneet niin paljon, että häntä kannattaisi harkita HIFKiin takaisin kaudeksi 06-07, muiden osalta on vielä aika varhaista sanoa millaiseksi kausi lopulta muodustuu muualla. Joonas Vihkon toivon pelaavan sellaisen kauden, että Anaheim tarjoaa NHL-sopimusta. Sehän olisi tilipäivä HIFKillekin siirtokorvauksen muodossa.

Hannes Jokereissa ottaa päähän minuakin, mutta onko pelaajaa edes tarjottu HIFK:lle ennen sopimusta Jokereiden kanssa. Kuka tietää oikeasti miten tämäkin siirto on junailtu Hyvösen agentin ja Jokereiden välillä.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
HIFK: säännöllisesti pelaavaan kokoonpanoon itsensä tunkeneita ja joukkuetta hyödyttäviä enemmän tai vähemmän omia kasvatteja ainakin Karalahti, 2*Salmelainen, Luttinen, Pikkarainen, Järvinen, Petrell, Hirschovits, Häppölä, Laakso, Porthén, Salonen sekä tietysti nämä koheltajat Lostedt ja Laine. Minusta meillä on natsannut tämän valossa omien kasvattien esiinmarssi jopa poikkeuksellisen hyvin.
 

-REDS-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K, ULUVFC #54
Ambi kirjoitti:
Jos niille junnuille jo nuorena opettais vähän asennetta, saattais pelaajat pärjät paremmin liigassa. Useasti näytönpaikan sm-liigassa saanut junnu kurvailee kentällä sellaiseen anteeksipyytävään tyyliin, kuviot sujuu niin kauan kunnes törmäät johonkin raimohelmiseen ja sen jälkeen et tiedäkään mitä tehdä sen sijaan että painais menemään ja luottais itteensä. Toki pitääkin vähän jännittää ja "olla ihmeissään" mutta siitä usein puuttuu sellainen valmennusjohtoon vakuutuksen tekevä "mulla on munat"-meininki. Ehkä tämä meni vähän yleistämisen puolelle, mutta niin harvoin noita lahjakkaita junnuja tupsahtelee pinnalle, [tai siis junnuja jotka on lahjakkaita myös liigassa] että jotain pääkoppavalmennustakin siellä voisi harrastaa.

AAARGH! Nyt ei enää pysty!

Vuosia sitten tehty päätös olla kirjoittamatta mitään tänne "julkisellepuolelle" särkyi nyt. Niin naulankannassa on tämä nimimerkki Ambin teksti. Eräs NHL:ssä tällä hetkellä kiekkoileva ex-IFK peluri sanoi tässä jokin aika sitten allekirjoittaneelle, ettei näistä hirsovihkohäppölöistä tule HIFK:ssa koskaan mitään. Liian nopeasti liian paljon. Toisilla ei knuboli kestä ja toiset eivät pysty "antamaan kaikkeaan", jos annetaan singnaalia, että vähempikin riittää. Tarkoitan tällä nyt pelipaikkaa rosterissa, vaikka meno jäällä ei niin häikäisisikään.
Nyt kun kaverit lähtee HIFK:sta pienempään organisaatioon niin joka jätkä kasvaa sen kymmenen senttiä ja kivekset laskeutuu. Paine ja odotukset eivät ole niin kovat kuin HIFK:ssa ja rooli on suurempi. Joillekin taas alkaa maistumaan työnteko ihan toisella tavalla, kun takaisinkin olisi joskus päästävä.
Kaikenkaikkiaan hieno homma, jos jätkät breikkaa. Meillä ne olis ollut vielä pitkään tyhjäkäynnillä.

Yksi asia vielä. Ville Viitaluomaa ei ulostettu. Hän lähti omasta tahdostaan ja palaa toivottavasti vielä joskus valmiina HIFK-gladiaattorina takaisin.
 

Flancke

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Johannes kirjoitti:
Minä olen onnellinen, että "omat pojat" pärjäävät muualla.


Tämä on hyvin sanottu! Jos ei kulje omassa jengissä niin ei kuin mualle painamaan hommia, ja lykkyä tykö!

Yhdessä lehtijutussa sanoi joku pelaaja seuraavasti: "IFK:ssa ja Jokereissa olet uutena pelaajana parin matsin jälkeen joko maajoukkuekamaa tai aivan paska pelaaja - mitään välimuotoa ei ole."

Tämä ehkä kertoo siitä paineesta joka näille pelaajille asetetaan, tai jonka he itse kehittävät. Mutta toisaalta, jos he aikovat elämässä pärjätä niin siinähän nähdään sitten oma kantti.

Ja täytyy muistaa että eivät nämä Vihko ja Holmat ole siirtyneet IFK:sta mihinkään huippujengeihin vaan painavat nyt heikoimmissa jengeissä pisteitä ilman mitään suurempia paineita. He tietävät että finaaleihin ei ole asiaa - kuten ei toisaalta myöskään ollut IFK:ssa - mutta he voivat nyt surutta ottaa suurempia riskejä. Jos omissa soi niin siihen on kotiyleisö jo tottunut eikä kyseinen kylälehti anna samanlaista piiskaa kuten Helsingin tarkkailijat.

Ainoa HIFK pelaaja joka mielestäni on MENETETTY on maalivahti Bäckström - mutta minkäs teet kun kyseinen hemmo päästi IFK:ssa pelatessaan välillä puolestakentästä ammuttuja lämäreitä sisään....
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Totuus on, että vain poikkeuksellisen lahjakkaat yksilöt pystyvät heti murtautumaan jopa pienessä roolissa SM-liigan luottopelaajiksi. Pitkänen, Lehtonen, TRuutu, VFilppula, JJokinen ja OJokinen pystyivät ja kaikki pelaavatkin rapakon takana tällä hetkellä. Usein pelaajat tarvitsevat vastuuta ja tilaa epäonnistumisille ennen kuin pystyvät eliittiin murtautumaan. Viitaluoma ja Vihko pelaavat Saipan ykkösketjussa eikä heitä olla heittämässä mestikseen jos saatuu viiden ottelun pisteetön putki. IFK:ssa asia olisi täysin toinen eikä IFK:lla ole varaa odottaa montaa kuukautta tuloksetonta nyhjäämistä ykkösketjussa.

Kyllä se on aika paljon helpompaa tehdä pisteitä kun saa pelata ykkösylivoimaa ja 20 minuuttia matsissa kuin jämäsekunteja ylivoimaa ja 10 minuuttia matsissa pelatessa.
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
Natsaako todella?

Mielestäni tämän otsikon alla oleva kirjoittelu johtaa loputtomaan suohon. On monia pelaajia, jotka onnistuivat sekä muualla että meillä (Olli Jokinen, Brian Rafalski, Stigu, Lassilan Hantta, Hannes Kapanen, Leuka, "Arttu" Jokinen, Tony Tiger, Kourula, Esa Isaksson ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä Calle Brewer). On pelaajia, jotka ovat flopanneet kaikkialla (Harry Nyström, Rainer Risku, Seppo Pakola - Frölundan kaikkien aikojen "vahvistus" ja niin edelleen).

On pelaajia, jotka olivat jotain ennen IFK:ta ja sen jälkeen, mutta floppasivat meillä (parhaita esimerkkejä Kari Jalonen ja Tom Bissett, joka koukkasi itsensä sankariksi Brynäsissä sekä ennen että jälkeen IFK:n sekä Ove Molin, joka edelleen jaksaa samassa seurassa).

On pelaajia, jotka saivat tilaisuutensa IFK:ssa, mutta eivät kyenneet tekemään positiivista tulosta IFK:n peliin ollessaan seurassa (Helmut Saleva, Läski-Veikko, Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Niklas "Täystuho" Bäckström). On kaikkien kannalta onnellisinta, että heidän palvelunsa ulkoistettiin.

On pelaajia, jotka lähtivät IFK:sta liian aikaisin, jotka eivät ole lyöneet läpi muualla sen jälkeen ja joita kaipaan todella. Ensimmäisiksi tulee mieleen Ari Ahonen, jota "Taleban" Kaarela ei onnistunut tuhoamaan. "Jarda" Bednar olisi ollut todellinen kuningas sadomasokistiliigassa muutamaa vuotta myöhemmin, kun hän ei olisi enää joutunut pelaamaan koko ketjun puolesta Läski-Veikon ja Köllin maatessa, vaan hänelle olisi ehkä löytynyt jo kädellinen sentteri.

Calounin Jamppaa (tai Pubia/Walleniusta) on myös aina ikävä. Monesta eri syystä.

Käsillä ole niinkään ykkösjoukkueen, vaan koko IFK-organisaation yhteinen ongelma: miten toimii scouttaus, kun joukkueeseen ei ole noussut yhtään kädellistä pakkia omasta organisaatiosta Jeren jälkeen (OK: Laakson Teemusta voi sellainen kehittyä). Mitä tapahtuu lupaaville IFK-junioreille, kun pitäisi nousta sadomasokistiliigan kädellisiin ketjuihin. "Omat pojat" -projekti kärsi konkurssin jo kauan sitten eikä mitään radikaalia muutosta ole näköpiirissäkään.

Kaikkein hälyyttävin ongelma on ollut pääasiallisesti koko 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun esillä: miksi IFK ei kykene kasvattamaan/hankkimaan KOTIMAISTA ykkösveskaria. Ahosen Arska oli ainoa mies paikallaan, mutta Sakkeluksen jälkeen on muutoin ollut pelkkää sekundaa; Bäckström, Lundell ja kumppanit ovat flopanneet kukin vuorollaan. Tilanne on erityisen kummallinen sen vuoksi, että maaseutujoukkueet kuten Pelicans, HPK ja JYP kykenevät aina löytämään uusia sadomasokistimitat täyttäviä pelaajia myös maalinsa suulle (HPK on toki tyhjentänyt toistuvasti Pelicans-laareja).

OLISIKO AIKA UUDISTAA RADIKAALISTI IFK:N SCOUTTAUS JA ULKOISTAA MYÖS VIIME KÄDESSÄ KAIKESTA PÄIVITTÄISTOIMINNASTA VASTAAVA TAKATUKKA?
 

Pluto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aurinkotuuli kirjoitti:
Käsillä ole niinkään ykkösjoukkueen, vaan koko IFK-organisaation yhteinen ongelma: miten toimii scouttaus, kun joukkueeseen ei ole noussut yhtään kädellistä pakkia omasta organisaatiosta Jeren jälkeen (OK: Laakson Teemusta voi sellainen kehittyä). Mitä tapahtuu lupaaville IFK-junioreille, kun pitäisi nousta sadomasokistiliigan kädellisiin ketjuihin. "Omat pojat" -projekti kärsi konkurssin jo kauan sitten eikä mitään radikaalia muutosta ole näköpiirissäkään.

Kyllähän minä ainakin laskisin tähän kädellisten pakkien joukkoon myös Pikkaraisen vai kuinka? Se on kyllä totta, että montaa kädellistä pakkia ei ole saatu nostettua viime vuosina. Eikös tämä tosin ole ongelmatilanne koko Suomen kiekkoilussa, eikä vain IFK-organisaatiossa, näin ainakin muistelen väitetyn. Vaikea sanoa mistä se johtuu, mutta yksinkertaisesti kädellistä potentiaalia omaavia yksilöitä ei vain ole ollut tarjollakaan montaa viime vuosina. Ainoa joka tulee Pikkaraisen lisäksi mieleen on Varakas, jolla oli myös kiekollista osaamista jonkin verran. Ongelma on myös siinä, että tälläiset kaverien kypsyminen liigan vaatimuksiin vie usein pidempää, mitä joukkueet ovat valmiit antamaan aikaa. Olisi varmaan parempi kouluttautua siihen rooliin mestiksen kautta, jossa annetaan enemmän anteeksi virheitä.

Jos IFK:n (lähi)tulevaisuudesta puhutaan, niin itse katsoisin, että Seppäsellä on Laaksoa suuremmat edellytykset kiekolliseen rooliin. Ei Laaksokaan kädetön ole, mutta ilmeeltään enemmän yleispelaaja. Lähinnä tulee mieleen Lydman. Toivotaan vain, että Seppäsen kehitys jatkuu, pää kestää ja mies osataan jalostaa oikein organisaation toimesta.

"Omat pojat" -projektista jos puhutaan, niin juuri nyt HIFK:lla on mahdollisuus todistaa osaamisensa. Viime kaudella 18v MM-kisoissa oli muistaakseni 7 pelaajaa meiltä. Tulossa on pitäisi olla lahjakkain ikäluokka sitten 82/83-syntyneiden. Silloin meiltä oli muistaakseni 4 tai 5-pelaajaa maajoukkueessa, joista tällä hetkellä yksi pelaa NHL:ssä ja muut liigaa. Mielestäni näistä 87/88-syntyneistä pitää saada jalostettua vähintään samat 5 pelaajaa liigaan tai sitten ollaan epäonnistuttu.

Aurinkotuuli kirjoitti:
Kaikkein hälyyttävin ongelma on ollut pääasiallisesti koko 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun esillä: miksi IFK ei kykene kasvattamaan/hankkimaan KOTIMAISTA ykkösveskaria. Ahosen Arska oli ainoa mies paikallaan, mutta Sakkeluksen jälkeen on muutoin ollut pelkkää sekundaa; Bäckström, Lundell ja kumppanit ovat flopanneet kukin vuorollaan.

Maalivahtilahjakkuuksien kasvattamisessa mielenkiintoinen pointti kohdistuu siihen, että miten ihmeessä Jokereilla ja Ilveksellä tuntuu vuodesta toiseen olevan maan parhaat lahjakkuuden riveissään? Onko se pelkkää sattumaa vai organisaation taitoa? Nykyään huippumaalivahdit ovat lähes poikkeuksetta melko isokokoisia, mutta meillä jostain syystä yli 180 cm pitkä maalivahti on tilastoharvinaisuus. Ei kai tämäkään nyt pelkästään Saken vaikutusta voi olla.
 

ruoska

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Penguins, Liverpool, Real Madrid
Mielenkiintoinen yksityiskohta minkä huomasin äsken tilastoja seuraamalla on se, että lähes kaikki meiltä poistuneet kaverit Laine, Jone, Viitaluoma etc. olisivat meidän ryhmässämme pisteissä heti kolmikko Luttinen, Hauhtonen ja Salmelainen jälkeen. Kyllä se vaan on maisemasta tämä homma paljon kiinni. Kyseisille meiltä lähteneille kavereille kuitenkin näyttöpaikkojakin annettiin suht kivasti.
 

Henkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aurinkotuuli kirjoitti:
Kaikkein hälyyttävin ongelma on ollut pääasiallisesti koko 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun esillä: miksi IFK ei kykene kasvattamaan/hankkimaan KOTIMAISTA ykkösveskaria. Ahosen Arska oli ainoa mies paikallaan, mutta Sakkeluksen jälkeen on muutoin ollut pelkkää sekundaa; Bäckström, Lundell ja kumppanit ovat flopanneet kukin vuorollaan.

Niin, mistäköhän johtuu? SM-liigan paras maalivahti eli Bäckström pelasi täyden kauden IFK:ssa viimeksi 98-99. Hänellä oli silloin sarjan paras torjuntaprosentti. Seuraava syksy ei mennytkään putkeen ja lähtö tuli IFK:sta, mutta sen jälkeen Nikke on ollut selkeä ja menestyvä ykkönen joukkueestaan riippumatta. Mutta Aurinkotuulta lainaten siis "Täystuho" ja "kaikkien kannalta onnellisinta, että palvelunsa ulkoistettiin".

Kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, eh?

Ja "kädelliset" pakit. Eikö Söderholm ollut? Eikö Hank Pikkarainen ole? Tietysti nuokin voi määritellä miten tahansa eikä taitavia pakkeja omista riveistä todellakaan ole noussut liikaa, mutta en silti ymmärrä tiettyjen pelaajien jatkuvaa vähättelyä.

Suorastaan hellyttävää tosin on muuten niin kriittisen Aurinkotuulen uskollinen fanitus Farm-Ari Ahosen suuntaan. Ja olen havaitsevani jonkinlaista ahdistusta siitä että muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikilla kotimaisilla pelaajillamme on myös junioritaustaa IFK:ssa. Ehkäpä myös Hank ja Arttu Luttinen kelpaisivat arvoisalle Aurinkotuulelle, jos nämä olisivat jotain maakunnista ryöstettyjä hakkaraisia ja tuppuraisia?

Omasta mielestäni on vain hyvä asia että parhaita nuoria on noussut edustusjoukkueeseen myös neljän vuoden takaisen, kieltämättä överiksi menneen "leikkauksen" jälkeen. Ja kaikesta päätellen (ks. Pluton kirjoitus) lisää on jatkossakin tulossa.
 

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
Henkku kirjoitti:
Niin, mistäköhän johtuu? SM-liigan paras maalivahti eli Bäckström pelasi täyden kauden IFK:ssa viimeksi 98-99. Hänellä oli silloin sarjan paras torjuntaprosentti. Seuraava syksy ei mennytkään putkeen ja lähtö tuli IFK:sta, mutta sen jälkeen Nikke on ollut selkeä ja menestyvä ykkönen joukkueestaan riippumatta. Mutta Aurinkotuulta lainaten siis "Täystuho" ja "kaikkien kannalta onnellisinta, että palvelunsa ulkoistettiin".

Kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, eh?

Näin voi kirjoittaa vain kaveri, joka ei katsonut pelejä tuolloin. Bäckströmillä liigan paras prossa 98-99 ? Montako pelattua peliä ? Veikkaanpa, ettei kovinkaan montaa..Thomas taisi kuitenkin pelata aika suuren osan loppukaudesta, Lundell taas alkukaudesta.

Kaudelle 99-00 Bäckströmille oli pedattu selvä ykkösmaalivahdin paikka, mutta Nykäskylästä tullut teinipoika Ari Ahonen ohitti Niken jo harjoituskaudella. Tästä Bäckströmin itseluottamus ilmeisesti mureni totaalisesti ja loppuaika IFK:ssa oli nimenomaan tuota Aurinkotuulen kuvailemaa "täystuhoa", kruununaan EHL-peli Sparta Prahan (tai jonkun muun tsekkijengin, ei muista) vieraana, jolloin Bäckström esitti huonointa maalivahtipeliä, mitä olen ikinä IFK:n luukulla nähnyt ja olen kuitenkin seurannut joukkuetta viimeiset 23 vuotta.

Aurinkotuuli on asian ytimessä sanoessaan, että oli kaikkien etu, että Bäckström lähti muualle. IFK:ssa jatkaessaan olisi nimittäin voinut hyvinkin tuleva maajoukkuevahti syntymättä. Joskus se vaan se maisemanvaihto auttaa.

Bäckström on tietysti enemmän kuin tervetullut takaisin kotiin. Menneet on menneitä.
 

Henkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
kaizu kirjoitti:
Näin voi kirjoittaa vain kaveri, joka ei katsonut pelejä tuolloin. Bäckströmillä liigan paras prossa 98-99 ? Montako pelattua peliä ? Veikkaanpa, ettei kovinkaan montaa..Thomas taisi kuitenkin pelata aika suuren osan loppukaudesta, Lundell taas alkukaudesta.

Joo, ikinä en ole pelejä katsonut... Pointtini oli että Nikke on koko uransa ajan ollut hyvä ja varma veskari, paitsi syksyllä 99. Siis myös ennen sitä, junioreissa, nuorten maajoukkueessa (maailmanmestari) ja liigassakin. Ja nimenomaan sitä taustaa vasten on sääli että yksi heikompi jakso merkitsi (ilmeisesti) lopullista poistumista IFK:sta. Varmasti teki kaverille hyvää käydä ottamassa vauhtia Mestiksestä, mutta olisi se voitu hakea sieltä takaisinkin jossain vaiheessa.

Tottahan se on että jostain TPS:stä ja Ilveksestä nousee hyviä veskareita vähän väliä kun taas IFK:ssa hassataan ne vähätkin lahjakkuudet. No saa nähdä miten Jani Niemisen käy.

P.S. Bäckström pelasi 98-99 liigaa 16 ottelua eli noin 1/3 runkosarjasta. Vertailun vuoksi: syksyllä 99 neljä liigapeliä.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
kaizu kirjoitti:
kruununaan EHL-peli Sparta Prahan (tai jonkun muun tsekkijengin, ei muista) vieraana, jolloin Bäckström esitti huonointa maalivahtipeliä, mitä olen ikinä IFK:n luukulla nähnyt ja olen kuitenkin seurannut joukkuetta viimeiset 23 vuotta.
Kyllä, kyseessä oli EHL-ottelu Sparta Praha - HIFK, joka päättyi 12-1. Aivan karmeaa maalivahtipeliä, ainakin pari vetoa puolesta kentästä upposi verkkoon. Täytyy kyllä myöntää, silloin mielessä kävi ajatus, että siinä saattoi olla kaverin ura huipputasolla. Pitkän matkan Nikke on kuitenkin sen jälkeen kulkenut...
 

#12

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minusta ketjun otsikko (sori kaizu, ei henk. koht.) on aika, miten sen sanoisin, kärsimätön tai nulikkamainen -mutta kuvaa hyvin päivän meininkiä. On ihan itsestäänselvää, että moni pelaaja hyötyy maisemanvaihdosta per se ja toisaalta, että HIFK:lla on niin erinomainen juniorityö, että kaikki lupaavat prospektit eivät voi saada omassa seurassa riittävästi peliaikaa kehittyäkseen optimaalitasolleen.

On siis väistämätöntä, että jatkossakin moni Branderin kiekkokoulunkin käynyt HIFK-junnu tulee jatkossa breikkaamaan näissä kyläjoukkueissa, joissa luottoa, peliaikaa ja YV:tä tulee enemmän- kuten nämä mainitut tämän kauden esimerkit osoittavat.

Kuitenkin minusta on ollut mielenkiintoista seurata viime kausien liigajengien omavaraisuusastetta pelaajien suhteen. Mikään muu suurseura ei ole päässyt läheskään samalle tasolle HIFK:n kanssa. Ehkä menestyksessä ollaan otettu tämän periaatteen takia takkiin noin yksi sija vuodessa, mutta minusta se on sen arvoista ja varmasti myös taloudellisesti järkevää. Mitä järkeä on koko kilpajunnutoiminnassa (pl. rahat pois vanhemmilta & PR), ellei B-junnuista ylöspäin oikeasti voida lupailla pelipaikkaa äijistä kuin ehkä yhdelle - ulkoa ostetulle - superlupaukselle?

Tässä ketjussa on malta olla mainitsemassa myöskään Hauhtosta. Mitenkäs se tarina oikein meni? Ja kyllähän mm. Köllikin kävi hakemassa vauhtia Kehä III:n takaa. Pariin otteeseenkin. Tärkeintä olisi pitää HIFK-henki elossa ja täten varmistaa, että pelaajat vielä haluavat takaisin kotiin näyttämään että oikeasti osaavat. Onhan mm. Bäckströmkin puhunut jopa sukuvelvoitteista.

Niken ei siis minusta pidä olla tervetullut kotiin pelkästään siitä syystä, että hän on voittanut jossain jotain, vaan siksi että "en gång HIFK, alltid HIFK" - ja tämän tulee merkitä jotain pöydän kummallakin puolella. Saman logiikan mukaan Riksman, olisi sitten voittanut norjan ja ruotsin mestaruudet vaikka samalla kaudella, saa pysyä kaukana nordikselta temppujensa jälkeen.

Minusta ei pitäisi mustasukkaisesti kytätä näiden HIFK-kasvattien tehoja muualla, vaan iloita heidän menestyksestään osoituksena meidän junnutoiminnan tuloksellisuudesta. Tämä siis vaikka joku yksittäinen HIFK-kannattajaksi ilmoittautuva valopää keksisi omista henkilökohtaisista motiiveista johtuen syyttää Penaa tästäkin.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
#12 kirjoitti:
Minusta ei pitäisi mustasukkaisesti kytätä näiden HIFK-kasvattien tehoja muualla, vaan iloita heidän menestyksestään osoituksena meidän junnutoiminnan tuloksellisuudesta. Tämä siis vaikka joku yksittäinen HIFK-kannattajaksi ilmoittautuva valopää keksisi omista henkilökohtaisista motiiveista johtuen syyttää Penaa tästäkin.

Hyvin sanottu, komppaan!

EDIT: Lisään sen verran, että olisi kiva saada nämä kasvatit takaisin onnistumaan HIFKissa vielä joku päivä.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Voi voi Kekäläinen

Ai niin, "menneisyyden vanki"-nickeille tiedoksi.

Jarmo Kekäläinen on nyt St. Louis Bluesin organisaatiossa töissä tittelinään "Assistant General Manager / Director of Amateur Scouting". NHL:ssä pelaa 30 joukkuetta ja St. Louis on sijalla 30, siis viimeisenä. Selityksiä. Pelejä on pelattu jo 13-15 kpl, joten on isojen ratkaisujen aika. Pitääkö Kekäläisen saada kenkää St. Louisista.

Olisiko HIFK:lla enää käyttöä tällaiselle miehelle, jonka viimeajan näytöt ovat näin surkeat pelaajien hankinnassa. Onko Kekäläinen tehnyt St Louis Bluesista NHL:n Pelicansin.

Itse arvostan toki Kekäläistä edelleen Suomen parhaaksi kyvyksi pelaajien hankinnassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös