Viestin lähetti tsei_tsei
Hyvällä puolustajalla on kuitenkin joukkueen sisäisessä tilastossa yleensä korkeampi +/- luku, kun heikommalla puolustajalla, olettaen, että molemmat ovat 6 pelaavan puolustajan joukossa, tai ainakin kahdessa ensimmäisessä puolustajaparissa.
Ei pidä paikkaansa. En millään jaksaisi kirjoittaa tätä taas uudelleen. Tuon tajuaa höpöksi vähän ajattelemalla ja teorian voi todistaa katsomalla NHL:ää, jossa ynden puolustajan +/- tilasto vaihtelee rajusti joukkueen menestyksen ja oman roolituksen mukaan. Tänä vuonna -30 ja joukkueensa huonoin, ensi vuonna +30 ja koko liigan parhaimmistoa. Hyvällä puolustajalla on joukkueen sisällä vain joissain olosuhteissa huonompiaan parempi +/- tilasto. Monissa olosuhteissa kuitenkin jopa paljon huonompi.
+/- toimii paljon paremmin hyökkääjillä, jotka pystyvät vaikuttamaan plussiinsa paljon puolustajia enemmän. Ei se kyllä heilläkään mikään kummoinen mittari ole. Vain huippujoukkueiden puolustajilla - niiden jotka voittavat pelejä runsasnumeroisesti ja tekevät paljon maaleja tasakentällisin - on mahdollisuus saada merkittävästi plussia. Joukkueensa yksittäinen tukipilaripakki on melkein poikkeuksetta oman joukkueensa hännillä tuossa tilaston irvikuvassa. Se siitä joukkueen sisäisestä vertailtavuudesta. Keskinkertaisessa joukkueessa yksinäinen ykköspakki on jokseenkin nollilla.
Jos nyt yrittäisi taas kerran rautalankaa ja otetaan selvyyden vuoksi vielä esimerkiksi juuri Zidlicky. HIFK elää ja kuolee hänen kauttaan ja melkoinen osa toiveista elämän jatkumisesta lepää nimenomaan hänen tekemisissään ylivoimapelissä. Kukaan muu koko joukkueessa - kenties koko liigassa - ei pystyisi auttamaan joukkuettaan yksin niin paljoa. Mitenkäs tämä näkyy sitten +/- tilastossa? No muutama miinus tulee kauden aikana kiitokseksi vastustajan tehdessä alivoimamaalin ja siinä se.
Plussat pitäisi takoa tasakentällisin, mutta tasakentällisin HIFK:n kaltainen joukkue tekee vain rajallisen määrän maaleja. Ja kun Z on kentällä vähän yli puolet matsista, menee puolet koko nuoren joukkueen mokista Marekin miinus-saldoon. Siitä on jokseenkin väistämättä lopputuloksena 0 tässä tilastossa vaikka miten pyristelisi. Olettaen, että HIFK ei romahda, vaan jatkaa tätä .500 vauhtia. Kaiken muun päälle - ja tämä on tärkeää - vielä juuri Zidlicky on se mies, joka vääntää hyökkäysnapit kaakkoon pelin lopulla tappioasemassa. Miinuksia kolisee tuostakin kauden aikana, vaikka niillä miinuksilla ei ole väliä - tappioasemassa on pakko tehdä maali ja senkin homman jos ei loppuunvieminen, niin ainakin alkuunsysääminen on tämän samaisen, +/- tilaston mukaan varsin keskinkertaisen pakin homma.
Entäs Luoma sitten? Pelaa erittäin tasaisessa ja rutinoituneessa joukkueessa, jossa omissa ei kolise tasakentällisin randomilla ja vastuu jakaantuu kaikin puolin täsmälleen päinvastoin kuin HIFK:ssa leveälle rintamalle. Hyvänä joukkueena Tappara takoo maaleja kaikilla kentällisillä ja Luomakin on n. joka kolmas kerta laulun soidessa kentällä. Plussia tulee siis pikkuhiljaa miinuksia enemmän - usein ansiosta, toisinaan ei - mutta Zidlickyn vastaavasti pitäisi käydä ihan itse heittämässä pari maalia tasakentällisin joka matsissa, pysyäkseen vauhdissa. Yhtä hyvä suoritus? Tiedä siitä, mutta sen se vain Zidlickyltä vaatisi, koska hyökkääjät takovat paljon vähemmän maaleja tasakentällisin kuin vaikka Tapparassa.
Edellinen ei tarkoita sitä, ettei Luoma olisi erittäin hyvä pelaaja ihan missä suhteessa vaan ja etteikö hän ansaitsisi olla syyskuun pelaaja. +/- tilasto vain ei ole mikään todiste oikein yhtään mistään. +/- on kuin paremman tilaston yksittäinen komponentti, joka pitäisi suhteuttaa joukkueen maalieroon tasakentällisin, peliaikaan, yli- ja alivoimatilastoihin ja ties mihin - kuten esimerkiksi peliaikaan joukkueen ollessa tappiolla, jolloin on pelkästään joukkueen edun mukaan ottaa riskejä, vaikka se kostautuu useammin kuin onnistuu. Jne. Entäs sitten se, että joku on viimeisen kolmen minuutin koittaessa pelannut jo puoli tuntia? Ja siinä vaiheessa käsketään ottamaan riskiä tai jäädyttämään peliä? Vähän eri asia taas, kuin mukavan tasaisen 18 minuutin jälkeen. Koko +/- tilasto on hölynpölyä.
Sen voi todistaakin: Parhaat pakit löytyvät +/- tilastosta satunnaisista paikoista, minkä voi todistaa ottamalla omasta mielestään 20 erittäin kovaa NHL-pakkia useista eri joukkueista, ja pistämällä herrojen +/- tulokset viimeisen 10 vuoden ajalta Exceliin. Tietysti jos keksii hyvän selityksen tasaiselle hajonnalle, ja kuvaajien täydelliselle epäjatkuvuudelle yksittäisiä pelaajia tarkastellessa, voi alkaa inttämään vastaan. Kaikki muut tilastot pysyvät kuitenkin aika hyvin linjassa jopa joukkueen vaihtuessakin. +/- tilasto voi heilahtaa vuodessa -30:sta saman verran plussalle. Viime vuoden huonoin pakki ei tänä vuonna ole paras - varsinkin kun kaikki muut tilastot eivät saman vuoden aikana juuri värähtäneet.