Mikä on ihmiselämän hinta?

  • 2 300
  • 18

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Erästä sydänsairaasta lapsesta kertovaa elokuvaa katsellessani tuli mieleen tälläinen ajatus että minkä hintainen on ihmiselämä. Tämä elokuva oli sikäli keskeräinen tai vaihtoehtoisesti ajateltuna huonosti tehty, että siinä katsoja joita ajattelemaan asioita pidemmälle itse. Juoni oli että penskan sydänleikkaus olisi maksanut 250 000 dollaria eikä vakuutus sitä maksanut. Tässä vaiheessa pitää tietenkin heti sanoa että ainoa oikea vastaus kysemykseen on että ihmiselämälle ei voida mitata hintaa, joten pää voidaan hyvällä omallatunnolla laittaa takaisin pensaaseen piiloon, lopettaa ketjun lukeminen ja lopettaa pohdiskelut että mitä esim. terveydenhuollossa kannattaa tehdä ja mitä ei. Kiitos ketjun lukemisesta.








Jos joku moraalisesti epäkelpo yksilö vielä kuitenkin jatkaa lukemista niin kerron hieman lisää ajatuksiani.

Täydellisessä maailmassa kaikkien ihmisten kaikki vaivat tutkitaan ja hoidetaan viimeisen päälle kustannuksista välittämättä. Tässä vastenmielisessä nykymaailmassa vain ilkeät lääketieteen tutkijat kehittävät uudempia ja hienompia sekä teknisesti kehittyneempiä hoitomuotoja, joilla saadaan tiettyjä sairauksia ja vikoja hoidettua yhä paremmin ja paremmin. Ongelma näissä hoidoissa ja menetelmissä on, että ne maksavat miljoonia ja miljoonia ja ahneet ja saidat veronmaksajat eivät maksa tarpeeksi veroja niiden kustantamiseen, joten kaikkea olemassa olevaa hoitoa ei voida aina kaikille tarjota.

Niinpä nyisessä maailmassa pitää tehdä päätöksiä että ketä ja mitä hoidetaan. Koska kysymys mitä kannattaa hoitaa on oma tieteenlajinsa, jota opetetaan ja tutkitaaan yliopistoissa, niin sen pohtiminen ilman koulutusta täällä keskutelupalstalla on mielestäni hieman naiivia. Yleisesti ottaen kuitenkin kustannustehokkuusvaikutuksiltaan kaikkein huonoin tapa käyttää rahaa on pelastushelikopterit ja vastaavat mediaseksikkäät nopean toiminnan keinot joita perustellaan aluepoliitikalla tai muilla täysin asiaan epäollennaisilla seikoilla vaikka tehokkaampaa olisi panostaan ennakoivaan ja ehkäisevään toimintaan.

Minun mielestäni oikea tapa ajatella asiaa on määritellä joku tietty budjetti (tietty prosenttiosuus valtion budjetista), joka terveydenhuoltoon vuosittain käytetään ja sen jälkeen tutkijat tekevät kustannustehokkuusajattelun mukaisia päätöksiä, että mitä ja ketä hoidetaan ja lääkäreille jätetään vain se hoitaminen, jotta he voivat olla hyvällä omallatunnolla ja noudattaa antiikkisia valojaan.

Kuulin joskus erään terveydenhuollon ammattilaisen kertovan siitä että kuinka hän oli ollut jossain johtokunnassa, jossa pohdittiin hoitamis/hoitamatta jättämispäätöksiä. Tämä ihminen kertoi että hänelle tuli tuollaisesta keskustelusta niin paha on olo, että hän ei osallistunut keskusteluun. Ei kai tuollaista voi muuten kommentoida, paitsi että kyseinen henkilö on ollut täysin väärä henkilö tuohon asemaan.

Muistan joskus omalla kohdallani törmänneen lääkäreiltä ajatteluun jota en ymmärrä. Parikin kertaa he ovat meinanneet laittaa minut röngtenkuvaukseen jossa selviäisi että onko varpaassa tai vastaavassa ollut hiusmurtuma vai ei. Ei siinä muuta, mutta vaikka kuvauksissa olisi löytynyt hiusmurtuma niin sille ei olisi tehty mitään eli hoitona olisi ollut vain lepo. Jos siinä taas ei olisi ollut murtumaa niin hoitona olisi myös ollut lepo, miksi siis kuvaus jolla ei ole mitään väliä?

Tämä ketä hoidetaan onkin sitten eettisempää pohdiskelua, joten siitä enemmänkin tässä ketjussa.

Varsin yleisesti hyväksytyn ajattelutavan mukaan lapset ja nuoret ovat hoitolistalla etusijalla ja vanhukset viimeisenä. Hyväksyn ajattelutavan eikä siitä sen enempää. Vaikeampia pohdintoja tulee siinä vaiheessa kun esim. pikkulapsella on sairaus tai vika jonka korjaaminen maksaa paljon. Missä menee raja että milloin kädet pitää nostaa ylös? 100 000 euroa? 200 000 euroa? 500 000 euroa? miljoona euroa? kymmenen miljoonaa euroa? Kaikki hoito on kuitenkin pois joltain toiselta avun tarvitsijalta, eikä mistään loputtomasta rahapuusta, kuten esim Nokian optiomiljoonista, kuten julkisuudessa tunnutaan usein ajattelevan.

Tietenkään terveydenhuollon kustannukset eivät jakaudu tasaisesti eri ihmisten välille, eikä moraalisesti tarvikkaan eli yksittäisten henkilöiden kohdalla hoito voi ylitää tälläisen keskiarvon selvästi ja kaikki saadaan silti hoidettua tiettyyn pisteeseen asti.

Usein ihmiselämän hinnaksi lasketaan hänen koulutuksensa arvo. Se korreloi ilmeisestikin melko hyvin hänen taloudelliseen arvoonsa yhteiskunnan kannalta laskettuna. Tältä kannalta ajateltuna pienten lasten korkea preferoiminen hoitopäätöksiä tehdessä on muuten aika kyseenalaista.

Valtion budjetista käytetään koulutukseen reilu 3 mrd euroa vuodessa. Siitä nautii kerrallaan n. 10% väestöstä ja kun suomalaisen koulutus kestää arviolta keskinäärin 12-14 vuotta niin yhden keskimääräisen suomalaisen koulutuksen arvo on luokkaa 75 000-85 000 euroa tosin kouluttautuminen jatkuu usein tavalla tai toisella vielä opiskeluajan jälkeenkin.

Lainsäädännössä taas ajatellaan että mikäli perheenelättäjä kuolee ja siihen on syyllinen, niin vahingonkorvaussumma on suhteuttu hänen potentiaaliseen/todennäköiseen ansaitsemiseensa loppuelämänä. Tältä kannalta taas nuori ihminen on selvästi vanhaa arvokkaampi.

Jos suomalainen ansaitsee keskimäärin vajaat 2000 euroa kuussa ja hän on 40 vuotta työelämässä (joka ei ole todellakaan ole keskiarvo) hänen laskennallinen arvonsa parikymppisenä on luokkaa miljoona euroa.


No joo, eipä tästä pohdiskelusta juuri mitään valmista tullut (mikäli siitä edes tarkoitus oli tulla).

Mikä on oikea tapa laskea ihmiselämän arvo vai pitääkö sellaista edes laskea? Mihin asti ihmisiä voidaan hoitaa ja mitä tai ketä pitäisi jättää hoitamatta?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
koska olen myös moraalisesti kypsymätön henkilö niin kykenin taistelemaan omantunnon ristiriitojen kanssa lukiakseni koko alustuksen. Jos omistat omantunnon tai olet muuten kykenemätön käsittelemään tunteitasi, älä vaivaudu lukemaan viestiä.


S
U
U
R
T
A

P
A
H
U
U
T
T
A








Tosiasiassahan tuota hoidon priorisointia harrastetaan jos epäsuorasti, eritoten elinsiirtojen kohdalla. On erilaisia vaatimuksia, joita odotuslistalla olevan on täytettävä ja monesti nämä vaatimukset karsivat ne pahimmat tapaukset pois.
Mikään ei tietenkään estä alkoholistia juomasta siirron jälkeen, mutta suomessakin taitaa olla nollatoleranssi alkoholille siitä hetkestä lähtien kun odotuslistalle pääsee.

Röntgenkuvaus ei muuten oikeastaan maksa paljon mitään, eli sellaisen "tutkimuksen" kohdalla tekeminen ei ole niin kauhea kustannuserä ja toisaalta sillä voidaan saada selville mm. hiusmurtumia jalassasi, joita ei välttämättä muuten havaittaisi.
Aina pelkkä lepo ei edes auta, vaan jos murtumat olisivat olleet tarpeeksi huomaamattoman vakavia (tai miten tuon sanoisi) niin lepo saattaisi hyvinkin pahentaa tilannetta, tai hidastaa parantumista viikoilla.

Eri asia onkin sitten erinäiset kalliimmat (huippukalliit) hoitomuodot, joitten kohdalla lääkärit pitävät ihan konferensseja saadakseen muitakin mielipiteitä testien ottamisesta. Yksi magneettikuvaus vähemmän ja taas pari tuhatta euroa on säästetty.
Sitten on toki vaikkapa joku boori-neutroni-kaappaushoito, joka on aivan käsittämättömän kallis prosessi ja oikeastaan sen hyötysuhde on kyseenalainen, nykyisellään sillä annetaan varmasti kuolevalle syöpäpotilaalle pari vuotta lisää elinaikaa.
Ehkä hoidon potentiaali on suurempi ja joskus itse tulen sitä kiittämään syövästä parantumisesta, mutta tällä hetkellä kyse on valtaisasta rahankäytöstä hyvin pienellä hyödyllä.

Mutta, kuten dana77 totesi, hyöty on kysymys jota ei saa esittää, koska sehän on moraalitonta, pahaa jne.
Tosiasiahan on kuitenkin se, että nykyalkoholinkäytöllä, tupakoinnilla ja liikalihavuudella viimeistään 20 vuoden kuluttua olemme tilanteessa, jossa terveydenhuollon määrärahat eivät mitenkään riitä erikoissairaanhoitoon ja koska kaikilla ei ole rahaa mennä yksityiselle (luultavasti myös vakuutusmaksut tulevat nousemaan hiljalleen amerikanmalliin varsin korkeiksi) niin siinä sitten ihmetellään tilannetta.

Jos sitten halutaan miettiä tilannetta lapsi, työssäkäyvä vs. vanhus niin karu totuushan on, että alle vuoden ikäinen lapsi ei olennaisesti eroa lemmikistä ja lapsiahan saa miltei aina tehtyä lisää.
Työssäkäyvän korvaaminen taas on paljon vaikeampaa, koska koulutusta ei oikein saa suoraan istutettua lapseen.
Vanhuksen kohdalla taas pitää miettiä yksilökohtaisesti resursseja, toinen vanhus kykenee tarjoamaan yhteiskunnalle huomattavia lisäarvoja tietämyksensä ja mahdollisesti jopa taitojensa avulla, mutta toinen saattaa, ikävä kyllä, olla pelkkä kuluerä.
Jos minä ajattelisin omia isovanhempiani niin oikeastaan vain isoisäni (joka on jo kuollut) olisi sellainen, jonka hoito oikeasti kannattaisi, hänen koulutuksensa ja erikoistaitojensa takia (lääkintäneuvoksen arvonimi kertonee oleellisen). Muuten, vaikka mummo onkin mukava ihminen ja kykenee helposti kustantamaan omaisuutensa turvin oman hoitotarpeensa, en välttämättä sijoittaisi yhteiskunnan rahoja heidän hoitoonsa. Mainittakoon toki, että molemmat mummoni ovat yhä ihan terveitä ja en nyt tietenkään olisi viemässä heitä kuopan reunalle, mutta sitten kun jonain päivänä tila heikkenee niin...karua, omahyväistä?, mutta todellisuuden kieltäminen ei hyödyttäisi ketään.
Kuitenkin heidän elinaikanaan näitä päätöksiä ei jouduta tekemään, mutta kuten danakin totesi, tärkeää olisi, että kun niitä joudutaan tekemään niin päättäjien on oltava valmiita sitten ihan oikeastikin tekemään niitä päätöksiä.

Mikä on oikea tapa laskea ihmiselämän arvo vai pitääkö sellaista edes laskea? Mihin asti ihmisiä voidaan hoitaa ja mitä tai ketä pitäisi jättää hoitamatta

Osittain lähdit jo oikealle tielle, joskin lisäksi tuohon täytyy ottaa huomioon se, että nykymaailmassa on ylitarjontaa sanotaanko matalapalkkatöitten tekijöistä (ei Suomessa, mutta muualta kyllä löytyy). Tämä taas heijastuu siihen, että kenties jonkun tehdastyöläisen henki olisi halvempi kuin toisaalta puusepän, jonka ammattitaito vaatii pitkäaikaisen kouluttautumisen.
Eikä koulutuskaan ole autuaaksitekevä asia, Intiasta löytyy nykyään roppakaupalla motivoitunutta koulutettua koodaria yms. jotka kyllä tekevät sitä mitä käsketään.

Jonkinlainen indeksi, jossa otetaan huomioon koulutuksen, iän yms. lisäksi huomioon myös tavat ja taipumukset, olisi kenties tarpeen. Kyllä minä antaisin tupakoijalle miinuspisteitä, koska itsehän on syöpänsä hankkinut, mutta tietenkään tupakointi ei saa olla absoluuttinen este vaan pelkkä yksi osa indeksiä (on ihmisiä, jotka ovat huomattavan arvokkaita yhteiskunnalle vaikka he tupakoivatkin). Sama pätee ylipainoon.

Jos olen oikein ymmärtänyt, tällaisia indeksejä on jo kehitelty, mutta niistä nyt ei pidetä hirveän suurta meteliä. Pitänee lainata jostain vakuutusmatematiikan kirjoja niin kenties sieltä löytyisi jotain, koska vakuutusyhtiöitten tarpeita silmällä pitäen nuo teoriat on kuitenkin muodostettu, hehän joutuvat ihan oikeastikin hinnoittelemaan ihmisiä ja onnettomuuksia.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Turha viesti, poistin koko jutun

edit: Sorry dana. Palaan asiaan sitten, kun ajatus toimii paremmin.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
perkele, laittakaa ne takaisin. minä en nähnyt. vaikka yv:llä.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti varjo
Sitten on toki vaikkapa joku boori-neutroni-kaappaushoito, joka on aivan käsittämättömän kallis prosessi ja oikeastaan sen hyötysuhde on kyseenalainen, nykyisellään sillä annetaan varmasti kuolevalle syöpäpotilaalle pari vuotta lisää elinaikaa.
Ehkä hoidon potentiaali on suurempi ja joskus itse tulen sitä kiittämään syövästä parantumisesta, mutta tällä hetkellä kyse on valtaisasta rahankäytöstä hyvin pienellä hyödyllä.
En lähde kommentoimaan enempää ennenkuin ketjuun tulee muita vastauksia (jos lähden sittenkään), mutta tästä tuli sellainen ajatus mieleen, että maailmassa on muitakin vastaavia tilanteita. Esim Formula-kisoissa kehitetään tekniikoita, joista arkipäiväistyessään, yleistyessään ja sitäkautta hintojen laskiessa tulee ihan normaaliratkaisuja siviilikäyttöön. Samalla tavalla avaruus- ja sotateollinen kilpavarustelu on tuottanut paljon keksintöjä, joita ei olisi muuten keksitty niin aikaisin. Pointti on siis että historia on siis osoittanut että inhimillinen kilpailuvietti on ollut erinomainen tai ehkäpä jopa paras motivaattori erilaiselle kehitykselle.

Ehkäpä siis tulevaisuudessa lääkeyritykset kilpailevat maineesta ja suurista rahoista kilpailulajeissa kuten kuka pitää syöpäsairaan pisimpään hengissä, kuka venyttää vanhuksen elinikää vanhimmaksi tai kuka saa pahimpaan kuntoon menneen onnettomuusuhrin pidettyä hengissä.

En tosin itse katsoisi.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Ehkäpä siis tulevaisuudessa lääkeyritykset kilpailevat maineesta ja suurista rahoista kilpailulajeissa kuten kuka pitää syöpäsairaan pisimpään hengissä, kuka venyttää vanhuksen elinikää vanhimmaksi tai kuka saa pahimpaan kuntoon menneen onnettomuusuhrin pidettyä hengissä. "

Taattua hittiainesta, pistä äkkiä tuosta joku formaattisuoja menemään niin ei maikkari pääse kusemaan silmään.

Mainittakoon selvennyksenä, että Boori-neutronikaappauksen potentiaali on vaikeista aivokasvaimissa todella huima ts. täydellinen parantuminen (tai siis ainakin kasvaimen pitäisi tuhoutua, mutta...), mutta tällä hetkellä ollaan vielä vähän missä sattuu ja nykyiset hoidot ovat sellaisia, joita kyllä ehkä voitaisiin simuloidakin jotenkin.
En ole ko. tutkimusta lopettamassa, mutta kun aletaan puhua hoitomuodoista, joissa tarvitaan yksi kappaletta ydinreaktoreita tai hiukkaskiihdyttimiä niin voidaan miettiä kustannustehokkuutta. Nythän homma hoituu helposti kun Otaniemessä on yksi ylimääräinen reaktori.

Ihme säätämistä, poistellaan viestejä kun ei halutakaan tuoda niitä esille. Ei sitten tulla kirjoittamaan, jos ei olla valmiita seisomaan sanojen takana.
Tosin osaan suurinpiirtein arvioida, mitä sampion viesti käsitteli.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Poistin sen, koska en osannut tuoda ajatuksiani julki selkeästi, ja olisin todennäköisesti vain tullut väärinymmärretyksi. Palaan asiaan.

Kokeilepa varjo arvata, mitä aioin kirjoittaa. Ihan mielenkiinnon vuoksi.
 

Carlos

Jäsen
Nii-in, tässä ollaan niiden perinteisten periaatteellisten kysymysten äärellä. Erittäin vaikeiden sellaisten.

Jos tätä rupeaa jotenkin rakentamaan kaavan mukaan, päädytään siihen kylmän matemaattiseen kaavaan: henkilö X on maksanut yhteiskunnalla niin ja niin paljon, hänestä on mahdollisesti tulossa niin ja niin monen vuoden aikana niin ja niin paljon hyötyä, jne. Mutta tähän kaavaan pitäisi sitten rakentaa myös mahdolliset jälkeläiset ja heidän lahjakkuutensa (jos niitä ei vielä ole), se portaikossa kompastunut ohikulkija jonka hengen tämä henkilö ehkä pelastaisi jos sattuisi kohdalle, hänen kirjoittamat runokokoelmat, jnejnejne. Eli käytännössä fiksu kaava olisi mahdotonta rakentaa.

Sitten eteen tulisi miljoona tunnepuolen syytä, miksi jonkun pitäisi kuolla/elää. Yritä kertoa tuoreille vanhemmille, että heidän 1kk ikäinen lapsensa jäisi henkiin ja eläisi terveen elämän, mutta kun sen järjestäminen maksaisi noin 2 miljoonaa euroa, niin lapsen annetaan kuolla. Voi olla että heillä olisi jotain hiukan sitä vastaan. Vastaavasti taas kylmästi ajatellen noin kalliissa hoidossa ei olisi mitään järkeä.

Mm. sota-aikoina monet lääkärit ovat olleet tämän pulman edessä. Vaikeasti haavoittuneita sotilaita valuu sisään jatkuvasti, ja kaikkia ei voi hoitaa millään. Kenet siinä valitset hoidettavaksi, ja kenen antaa kuolla? Kova valinta, mutta pakko tehdä. Aiheena tässä ei ole mitään uutta.

Olen samaa mieltä dana77:n kanssa (kerrankin), että nyt huippukalliista uusista hoitomuodoista voi kehittyä tulevaisuuden rutiinia, jotka ovat jo paljon halvempia. Tuo formula-esimerkkikin oli aika hyvä. Aikoinaan kun aktiivijousitus tuli lajiin mukaan, muistaakseni Williamsilta joku totesi ettei aktiivijousitus tule ikinä siviiliautoihin, koska se on niin kallis. Taisi siinä mennä 3-4 vuotta niin ei ollut enää liian kallis.

Joten jos ajatellaan näitä extra-kalliita hoitoja tulevaisuuden sijoituksina, niin ne puolustavat paikkaansa ns. "kannattamattomillekin" potilaille.


Tähän en osaa antaa edes mielipidettäni, miten pulma tulisi ratkaista. Ennenmuinoin kun ihminen oli laumaeläin muiden joukossa, kuuluisa luonnollinen valinta hoiti homman. Sairaat ja vanhukset joutuivat petojen kitaan, ei tarvinnut priorisoida hoidettavia. Nykyään ihmiseltä puuttuu luonnollinen vihollinen, joten me joudumme tekemään nämä valinnat luontoäidin sijaan.
 

Cannibal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Periaatteessa

Kuten aiemminkin olen sanonut, mitä hyötyä yhteiskunnalle lopulta on eläkeläisistä tai muista vastaavista, jotka eivät enää tuota, tai jotka eivät sitä koskaan ole tehneetkään. Lapset tietenkin tuottavat tulevaisuudessa.

Ideaalitilannehan on siis se, että ihmiset tekevät töitä niin kauan kuin pystyvät, jonka jälkeen heidät "poistetaan" lopullisesti. Kustannustehokasta. Poistaminen voitaisiin hoitaa hyvinkin monilla eri menetelmillä, mutta paras tapa tässäkin lienee se kustannustehokkain. Toinen maailmansota antanee jonkinlaista osviittaa siitä, miten massoja tuhotaan. En tiedä, kuinka kallista se silloin oli.

Tuohon kysymykseen mikä saa olla hoidon hinta esim. työssäkäyvälle ihmiselle, onkin jo vastattu ihan hyvin tässä ketjussa.

Jos suomalainen ansaitsee keskimäärin vajaat 2000 euroa kuussa ja hän on 40 vuotta työelämässä (joka ei ole todellakaan ole keskiarvo) hänen laskennallinen arvonsa parikymppisenä on luokkaa miljoona euroa.

No siinähän se tuli. Tietysti jos kyseessä olisi henkilö, jonka arvioitu panos yhteiskunnalle olisi esim. pitkälle erikoistuneesta koulutuksesta johtuen paljon tuota suurempi, voisi tuo hoitosummakin olla paljon suurempi.

Ihmiselämän hintaa on aika vaikea sinänsä määritellä. Oikeastaan voisi ajatella sen olevan varsin mitätön, sillä ihmisiä on yli 6 miljardia, eikä kukaan ole korvaamaton. Koko ajan syntyy uusia ihmisiä. Siten päästäänkin loppukaneettiin...yksittäisen ihmisen elämä ei lopultakaan ole mielestäni juuri minkään arvoinen, mutta jos sille rahallista arvoa halutaan määrittää, dana oli mielestäni alkukommentissaan aika hyvillä jäljillä.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Cannibal
Lapset tietenkin tuottavat tulevaisuudessa.

Tietenkin? Tätä ei tietenkään voi etukäteen tietää. Jospa lapsesta tuleekin holisti, narkkari, rikollinen ja/tai veropakolainen, ja eläkeläinen omaakin sen sortin tietotaitoa, että nuoremmat käyvät jututtamassa harva se päivä ja kyselevät neuvoa.

Eikä se koulutuksen hintakaan ihan kristallinkirkas kriteeri ole. Jos pitäisi valita vaikkapa Veikko Hurstin ja professori Urpo Rinteen välillä, niin yhteiskunnallisesti katsoen olisi taloudellisempaa valita Hursti.

Ystävälläni on lapsi, jolla on lähes kaikki mahdolliset ruoka-aineallergiat - osa niistä hengenvaarallisia. Mielessä on käynyt, että vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten tällä lapsella ei olisi ollut minkäänlaisia elämisen mahdollisuuksia. Vaikea sanoa miten paljon kuluu rahaa lääkkeisiin, mutta ystäväni aika menee melko tarkkaan ruokaa laittaessa ja luomutiloja kolutessa.

Äärimmäisen vaikeita asioita nämä...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Oliko ketjun aihe liian vaikea kun ei useammat uskaltaneet käydä kommentoimassa?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tässähän on jo lyhyessä keskustelussa käynyt ilmeiseksi että painotuksen kriteerit ovat pohjimmiltaan subjektiivisia. Koska resurssit eivät koskaan ole olleet rajattomat, on terveydenhuollossa kautta aikojen priorisoitu hoitoja. Tämän ei pitäisi olla mikään järkyttävä uutinen kenellekään. Tärkeintä olisi pystyä lisäämään niitä resursseja ja tietysti käymään mahdollisimman avointa keskustelua käytännön ratkaisuista. Ongelmaksi avoimelle eriarvoisuuden hyväksymiselle tulee ihmiskunnan kyvyttömyys rationaalisuuteen: Natsi-Saksassa Albert Einstein olisi jäänyt hoitamatta. Tämän takia jokaisen ihmiselämän periaatteellinen tasa-arvoisuus on hyvä ja suositeltava lähtökohta, josta olisi poikettava vain olosuhteiden pakosta, ei lähtökohtaisesti. Outoa kyllä itseään kylminä realisteina pitävät usein ovat taipuvaisia kauheaan melodramatiikkaan ja shokeeraukseen.
 

msg

Jäsen
Tuleepa taas uusinta Persona Non Gratan jakso, jossa on tämä Joroisten syrjäytetty lääkäri.

Vaikka omalle kohdalle sattuessa voisi olla sitä mieltä, että pari lisäkuukautta elämään olisivat mittaamattoman arvokkaita, on pakko kysyä onko meillä varaa toimia näin?

Jos kaikkeen ei riitä rahaa, pitäisi perusterveydenhoitoa suosia Medihelien ja elämää muutamalla kuukaudella pitkittävien kalliiden hoitojen kustannuksella.
Tämä johtaa toisaalta siihen, että rikkailla on sitten varaa ostaa lisäaikaa, mutta ehkä se on pienempi paha?

Euromääriä en rupea laskemaan, koska asiaan vaikuttavia muuttujia on liikaa.
 

Carlos

Jäsen
Viestin lähetti msg
Jos kaikkeen ei riitä rahaa, pitäisi perusterveydenhoitoa suosia Medihelien ja elämää muutamalla kuukaudella pitkittävien kalliiden hoitojen kustannuksella.

Medihelitkin ovat muuten kalliita vehkeitä, mutta sitten sen kerran kun sitä tarvitsee niin se on paras asia maailmassa.

Sikäli en pistä helikopteria samaan laatikkoon kalliiden hoitojen kanssa, että nopealla helikopterilennolla voidaan pelastaa jonkun henki, joka toipuu vielä täyteen kuntoon jälkeenpäin, eikä välttämättä vaadi edes pitkää sairaalahoitoa.

Ja ei ne helikopterilennot NIIN kalliita ole etteivät olisi sen arvoisia. Samalla voitaisiin sitten todeta että myös ambulanssit ovat tarpeettomia, ja antaa ihmisten tulla sairaalaan taksilla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nimenomaan medihelit ovat yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kustannus/tehovaikutuksiltaan kaikkein huonoin vaihtoehto. Se ei siis ole mielipideasia vaan tieteellinen tosiasia, joten siitä kiistely on vähän kuin väittelisi mutu-tuntumalta siitä että onko elohopea alkuaine vai ei.

Ambulanssit ovat erittäin halpoja helikoptereihin verrattuna ja tuosta tutkimustuloksesta voisi päätellä että ne ovat myös melko kilpailukykyisiä nopeudessa.
 

msg

Jäsen
Ei minullakaan tarkkoja lukuja ole, mutta muistan lehdistä lukeneeni helikopteritoiminnan olevan kustannustehotonta.

Uskon myös toimivan perusterveydenhuollon säästävän erikoissairaanhoidon kustannuksia.
Kun terveyskeskukset ovat tukossa, hoitoa siirrettään myöhempään ajankohtaan ja kalliimpaan erikoissairaanhoitoon.

Yksityissektorin hyödyntäminen lienee MönkäreSuomessa itse saatanasta?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti dana77

Ambulanssit ovat erittäin halpoja helikoptereihin verrattuna ja tuosta tutkimustuloksesta voisi päätellä että ne ovat myös melko kilpailukykyisiä nopeudessa.

Jep, kyllähän se niin on, että vain poikkeustapauksissa mediheli tms. vie voiton ambulansseista.

Toki se avulla saadaan monasti se ensihoito aikaisemmin potilaan luo mutta tämä ei välttämättä ole se kustannustehokkain tapa tuoda sitä hoitoa, eikä sitä hoitoa kyetä tuomaan potilaalle medihelillä ruuhka-Suomessa kuitenkaan merkittävästi nopeammin.

En kuitenkaan lähtisi karsimaan mediheliä tms. hoitorepertuaaristakaan pois koska tietyillä alueilla Suomea ne ovat ensiarvoisen tärkeitä, ilman niitä ensiavun saaminen paikalle voi kestää jopa tunteja. Tällaisia alueita ovat esim. saaristo ja pohjois/itä-Suomen erämaa-alueet.

Säästöjä on mahdollista saada aikaan muillakin sektoreilla kuin karsimalla ensihoitoa ja sairaankuljetusta. Byrokratian vähentäminen on eräs sellainen, samaten muiden päällekkäisyyksien poistaminen kuin myös ennakoivaan terveydenhuoltoon satsaaminen jolloin kalliit sairaalahoidot jäisivät mahdollisesti vähemmälle.

Toki jos minusta olisi kiinni niin tehokkuutta lisättäisi myös hoidon priorisoinnilla. Onko järkeä maksaa n tuhatta euroa hoidosta jotta kuolevalle saadaan pari kuukautta lisää elinaikaa?

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös