Mielipide: Maamme-laulu vain finaaleihin

  • 8 547
  • 48
Suosikkijoukkue
Tappara
Eipä sitä kuuleman mukaan ole joka ottelussa laulettu ja sekin aika kummallista, jos käytäntö vaihtelee. Mun mielestä joko samalla tavalla joka paikkakunnalla tai sitten ei ollenkaan. Tampereella tais tänään soida joku itkuvirsi pelin jälkeen :(
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
werty kirjoitti:
Helsingissä ei tänään laulettu maamme laulua ottelun alussa. Mikäköhän mahtoi olla syynä?
Laulettiinko muilla paikkakunnilla tänään?

Tampereelle Maamme-laulua ei kuultu tällä kaudella yhdessäkään ottelussa. Maamme-laulu tv-pelissä taisi oli HIFK:n oma keksintö, ei liigan yleinen käytöntä. Muistaakseni vasta finaaleissa Maamme soitetaan ennen jokaista peliä.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
janneojanenonjumala kirjoitti:
Eipä sitä kuuleman mukaan ole joka ottelussa laulettu ja sekin aika kummallista, jos käytäntö vaihtelee. Mun mielestä joko samalla tavalla joka paikkakunnalla tai sitten ei ollenkaan.
Tämä on kyllä varsin erikoista, että jokainen paikkakunta tekee tässä asiassa miten itse parhaimmaksi näkee. Itsekin kirjoitin tuonne alkupuolelle, että soi joka po-matsissa, mutta tällä kaudella on kyllä ollut laajaa hajontaa asian suhteen. Tuntuu olevan jopa niin, että ei edes kahta samanlaista käytäntöä löydy eri kaupungien välillä.
 
Suosikkijoukkue
sm-liiga: HIFK, nhl: vähän kaikkea
Moisen kommunistirallatuksen voisi vaikka kokonaan poistaa. Tai ainakaan tv:stä sitä ei tarvitsisi näyttää. Paljon mielummin katselisin alkustudiota kuin jotain b-luokan paikallissopraanoa. Kyseessä on kuitenkin jääkiekko-ottelu eikä Idols.
 

tembo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Urheilutapahtumissa täysin turha rallatus. Teennäistä jenkkipelleilyä. Nostattaa henkeä kenties intissä ja itsenäisyyspäivänä, mut ei kiitos Rinkelinmäellä Maamme-laulua lätkämatseissa.
 

aurinkolahna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, AC Oulu
mjr kirjoitti:
Kamalaa juuri tuo esilaulanta - apinoidaan jotain pohjoisamerikkalaisia tapoja. Soitettaisiin edes oikeasti perinteiseen suomalaiseen tapaan itse sävelmä johon sitten koko yleisö voi yhtyä ilman mitään tusina-viihdetaiteilijaa "isänmaallistamassa". Mutta sinänsä, mitä tosiaan tehdään kansallislaululla seurajoukkueiden kohtaamisessa?

Samaa mieltä. Ei ole mitään niin kauheaa, kuin joku viihteen monitoimitulkki, joka jollottaa ja uikuttaa Maamme-laulua amerikkalaistyyliin venyttäen. Kyseinen kappale toimii parhaiten vaskiorkesterin pauhatessa ja yleisön spontaanisti, laitamyötäisessä tai ilman, yhtyessä kertosäkeeseen.

Maamme-laulussa on tietty rytmi, jonka mukaan se etenee. Eikä suinkaan näin:
Oi Maammessuuuuoooooommiiiiiiiiihh ssssynnyyyinmmaaaaaaaaaaaaaaaooihh. Ssoissaaaaaannaaaaah quulttainneeeeeeeeeennnnnnnh, kuten olen sen esim. Hartwall-areenalla kuullut esitettävän. Hyi v*ttu.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Pee kirjoitti:
Maamme-laulu kokonaan pois jääkiekkopeleistä
Samaa mieltä, paitsi ehkä itsenäisyyspäivänä jos pelataan, niin sitten sopii tilanteeseen.
 

vilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kauhajoen Karhubasket
Jos Maamme-laulun laulaa aina ottelun alussa yhtä tasokas kuin tänään HIFK:n kotipelissä, jossa lauloi Idolsin Kristiina, niin mielestäni olisi hyvä lauleskella Maamme-laulu vain finaaleissa.

Ja muutenkin mielestäni olisi hyvä, että Maamme-laulu laulettaisiin vain finaaleissa. Minkä takia edes laulua lauletaan jokaisen playoffs-pelin alussa, siitähän katoaa kaikki hohtokin jo.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Gags kirjoitti:
Vaikka tämä kansallislaulun esittäminen muualla päin maailmaa on huomattavasti yleisempää, hoilataanhan esim. NHL:ssä pahimmissa tapauksissa jopa kahden maan kansallislaulut ennen jokaista runkosarjapeliäkin, *snip*

Ja kuka muistaa sen suorana lähetetyn matsin, jossa vielä USA:n ja Kanadan kansallislaulujen lisäksi esitettiin myös Maamme-laulu. Taisi olla sen kunniaksi, että oli ensimmäinen livenä tänne lähetetty peli (ja ainakin Selänne pelasi).
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Ekonyymi kirjoitti:
Maame-laulu kuuluu vain kansainvälisiin koitoksiin, ei kotimaisten koitosten yhteyteen. Ällöttävä ja imelä tapa, joka ei sovi tänne.

Täsmälleen samaa mieltä. Tapa on apinoitu suoraan NHL:stä... eli siis tyypillistä ja pateettista kolmannen maailman jenkkiapinointia taas kerran. Kaikkialla muualla euroopassa amerikkalaisuutta katsotaan nykyään nenänvartta pitkin, mutta suomalaiset katsovat heitä aina ylöspäin... ja kopioivat sieltä kaiken mahdollisen. Maasta, johon kaikki sivistys, kulttuuri ja jopa perustuslaki ja kieli tuotiin Euroopasta muutama sata vuotta sitten.

Muutetaan vielä neljäs heinäkuuta kansalliseksi liputuspäiväksi, niin hyvä tulee.
 
Viimeksi muokattu:

Salama44

Jäsen
vilperi kirjoitti:
Minkä takia edes laulua lauletaan jokaisen playoffs-pelin alussa, siitähän katoaa kaikki hohtokin jo.
...ja Mestiksen finaaliotteluiden alussa. Kohta sitä varmaan lauletaan jo Suomi-sarjan finaalissakin. Maamme laulu kuuluu kansainvälisiin tapahtumiin kuten arvokisoihin ja maaotteluihin.
 

Salama44

Jäsen
Ylärima kirjoitti:
Maakuntalaulut kehiin, niille uusi elämä palloilusarjojen avulla!!! Maa PONNNteva Poo-oh-jaa-an äärilläOOOOOOOOON se on en-tii-istais-tojeen tan-ner... (häipyy palstalta hoilaten vähämielisesti)
Ai, ai, miltä olisikaan kuulostanut nälkämaan laulu Hokin kotiareenalla Mestisfinaalissa. Se vasta yhdistäisi koko maakunnan ja nostaisi hurmosta.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Samaa mieltä nimim. Yläriman kanssa. Kun kerran kyseessä ei ole kansainvälinen koitos, tulisi kansallislaulu korvata maakuntalauluilla.

"On mulle Suooomi suloisin, vaan Häme siiiiitä kallehin - sen tuskin tieeedän vertaistaan, niin kaunistaaa niin herttaista - kuin kulta Häääämeeeen maa..." :)
 

Hanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, alasarjat.
Sniper kirjoitti:
Lauantain tv-pelin alku kirvoitti vaivautunutta tunnetta, kun neljännesvälierien toinen ottelu avataan Maamme-laululla. Päättelin että tämä on SM-liigan päätös koskien varsinaisia pudotuspelejä, eikä siis vain tämän yhden matsin kummajainen. Ja jos oli, niin mikä oli syy?

Oma mielipiteeni on että ainoastaan finaaleissa hyväksyn, koska Suomi-aspekti on silloin mukana mestaruuden myötä. Ja oikein hyvin pärjäisin kokonaan ilmankin. Maamme-laulut siis helvettiin ainakin kaiken maailman alkusarjoista.

Juuri näin ! Minun mielestäni kansallislaulua ei tarvita jääkiekkoilun kansallisissa matseissa ja jos niitä halutaan soittaa, niin soitettakoon vain finaaleissa.

Jos Maamme-laulua tarvitsee ylipäätään esittää kiekkoympyröissä, niin tehtäköön se edes kunnolla. Nyt kaikenmaailman "laulajat" ja näyttelijät piipittävät jään reunalla niin, että hävettää heidän puolestaan - tai oikeastaan pitäisi nauraa, koska ovat suostuneet nolaamaan itsensä ja - ikävä kyllä - myös Maamme-laulun. Kansallishymni pitäisi esittää komeasti ja mahtipontisesti ! Paras (ja halvin) tapa on soittaa se levyltä orkesteriversiona tai jos jonkun pitää se laulaa, niin raahattakoon jäähalliin joku osaava laulaja, jonka äänivarat riittävät, ettei yleisön tarvitse nolostella esiintyjän puolesta.

Mutta paras kun sitä ei esitettäisi lainkaan lätkämatseissa. Kuuluu mielestäni niihin asioihin, joita ei olisi pitänyt apinoida jenkeistä, jossa liput liehuvat ja kansallislaulu raikaa kaikissa kissanristiäisissä.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Maamme -laulu on siksi arvokas kappale, ettei sitä sovi halvennettavan millä ja missä tahansa tavoin. Kammoittava ja hirvittävä huhu kertoo, että joku hel-ee-vetin idolspässi lokaisi arvokasta kappaletta huomenna Espoossa. Toivon, että hyvä maku ja tilannetaju palaisivat Espooseen ennen huomisen toisen välierän alkua.

Maamme-laulu vain maajoukkueen voittaessa, tai ratkaisevissa finaaleissa (eikä ikinä enää Sakari Kuosmasta, PLIIS!).
 

Cooley

Jäsen
Minusta kansallislaulut kuuluvat kansainvälisiin tapahtumiin, eivät niinkään kansallisiin matseihin, kun molemmat joukkueet tulevat samasta maasta. Muistan kuitenkin elävästi sellaisenkin lyhyeksi jääneen perinteen, että Rinkelinmäellä jossain peleissä kajautettiin ilmoille tämä maakunnan oma "kansallislaulu" Hämäläisten laulu. Jotain tällaista perinteikästä juhlavuutta voisi pudotuspeleihin yrittää tulevaisuudessa sisällyttää.
Joku tuolla jo mainitsi joukkueiden tunnusbiisien soittamisen, mikä on sinällään ihan hyvä idea, mutta joistakin biiseistä tulee enemmän mieleen lähiökuppilan jukeboxi, kuin juhlavan tilaisuuden avajaisfanfaari. Jokseenkin huvittava mielikuva: joukkueet ryhmittyvät siniviivoille ennen pelin alkua, kypärät otetaan pois päästä, yleisö nousee seisomaan ja ilmoille kajahtaa "Vartoos vähän lätkä on taas kohta kassissa, maalivahti on kuin konstaapeli passissa..."
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Jospa laulettaisiin kotijoukkueen virallinen kannatuslaulu yhteen ääneen? Virittäisi tunnelmaa, ja saisi kerrankin kuunnella koko biisin yhteislauluna. Hannu Takalan 80-luvun alun klassikkobiisi Lättyä pussiin on kappale, jota sietää kuunnella yhä uudestaan ja uudestaan (no, onneksi se löytyy mp3-muodossa kotikoneeltakin, sillä pärjää kesän yli ennen kuin pääsee kappaletta kuuntelemaan syksyllä hallilla TuTon tehdessä maaleja).

"TuTo teki maalin, TuTo on kovin, lättyä pussiin HÄH!
Lättyä pussiin, lättyä pussiin, TuTolla on sellainen henki..."

"Vastustajan pelihousut tutisee, kun maaliverkko synkkänä rutisee, se on lättyä pussiin, lättyä pussiin" jne jne jne, kunnes vastustajan ja vieraskannattajien aivoista kuuluu poks ja verisuonet katkeavat silkasta ärsytyksestä.

No, paras kannattajalauluhan on sellainen, joka tarttuu päähän, jää sinne soimaan, ilahduttaa kannattajia ja ärsyttää vastapuolta tavattomasti aina soidessaan. Lättyä Pussiin on lätkälaulujen aatelia, jonka yhdistää aina kotijoukkueen maaliin, mutta vierailla on ollut toisinaan nieleskelemistä. Samantasoisia ovat näin vastustajan näkökulmasta TPS:n kammottava hunajata-renkutus sekä Tappara on terästä-klassikko. Kaikilla seuroilla ei tosin taida olla edes liigassa - Mestiksestä puhumattakaan - mitään "omaa" vanhaa värssyä, jonka pitää ehdottomasti olla suomenkielinen ja kernaasti humppakompilla vedetty suomipop/iskelmä/rock-biisi, ja vähintään 80-luvulta, ellei vanhempi.

Kannattajalaulunkin soittaminen olisi sata kertaa aidompaa kuin mikään hemmetin Maamme-laulu, jonka saa minun puolestani soittaa sinä päivänä, kun Mestis yhdistyy Allsvenskaniin (ja liiga Elitserieniin Pohjolan kansallisen kiekkoliigan merkeissä), ja Kupittaalle luistelee vastaan Malmo Redhawks. Ei mikään ole kornimpaa kuin jenkeiltä kupattu ulkokultainen keinoisänmaallisuus ja joku paikallinen multakurkku venyttämässä "oi maaaammmee Ssssuomea" kuin purukumia. Känniääliöiden mölinä tai liikehdintä vessaan/pubiin laulun aikana vain laskee hymnin arvoa entisestään. Maamme-laulu vain maaotteluihin tai itsenäisyyspäivänä pelattaviin otteluihin, muuten kyse on kansallislaulun väärinkäytöstä!
 

Fireblade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Baby Beast
Oma mielipiteeni on, että Maammelaulua pitäisi laulaa vain ja ainoastaan finaaleissa. Näin annetaan finaaleille ja Maammelaululle se arvostus, mikä niille kuuluu. Toinen seikka mihin haluan puuttua on eilen TV:ssä näkemäni tapaus, jossa jokerikannattaja heilutteli Suomen lippua, johon oli liimattu jokereiden logo. Suomen lippua heilutettiin väärässä paikassa ja väärin kohdeltuna. Voin olla joidenkin mielestä tiukkapipoinen, mutta minut on kasvatettu kunnioittamaan Suomen lippua ja kansallislaulua niin, että niitä käytetään vain erityisissä paikoissa/tapahtumissa ja kunnioittaen.
 

Happis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Huuhkajat, Liverpool FC
Fireblade kirjoitti:
Toinen seikka mihin haluan puuttua on eilen TV:ssä näkemäni tapaus, jossa jokerikannattaja heilutteli Suomen lippua, johon oli liimattu jokereiden logo. Suomen lippua heilutettiin väärässä paikassa ja väärin kohdeltuna. Voin olla joidenkin mielestä tiukkapipoinen, mutta minut on kasvatettu kunnioittamaan Suomen lippua ja kansallislaulua niin, että niitä käytetään vain erityisissä paikoissa/tapahtumissa ja kunnioittaen.

Onneksi olet kendojanari, ettet kattele futismaajoukkueen pelejä ja saa slaakia.

Maammelaulu pleijareissa? Ketä kiinnostaa. Ehdottomasti vaan ja ainoastaan finaaleihin, jos se on pakko johonkin tunkea. Pääsee näädätkin huutamaan hassunhauskasti pohjoista.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jääkoneenkuljettaja kirjoitti:
Maamme -laulu on siksi arvokas kappale, ettei sitä sovi halvennettavan millä ja missä tahansa tavoin. Kammoittava ja hirvittävä huhu kertoo, että joku hel-ee-vetin idolspässi lokaisi arvokasta kappaletta huomenna Espoossa. Toivon, että hyvä maku ja tilannetaju palaisivat Espooseen ennen huomisen toisen välierän alkua.

Maamme-laulu vain maajoukkueen voittaessa, tai ratkaisevissa finaaleissa (eikä ikinä enää Sakari Kuosmasta, PLIIS!).

Täytyy sanoa, että Meurman veti Maamme-laulun (Blues-paita yllään) niin hienosti, ettei todellakaan tuntunut pahalta. Bravo Kristian!
 

Nikke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sinivalkokeltainen
Juhaht kirjoitti:
Täytyy sanoa, että Meurman veti Maamme-laulun (Blues-paita yllään) niin hienosti, ettei todellakaan tuntunut pahalta. Bravo Kristian!
Sama. Silti munkin mielestä Maamme-laulu kuuluu kansainvälisiin peleihin eikä liigaan. Poikkeuksena jo tuo muutaman kirjoittajan mainitsema itsenäisyyspävä mikäli silloin pelataan.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Juhaht kirjoitti:
Täytyy sanoa, että Meurman veti Maamme-laulun (Blues-paita yllään) niin hienosti, ettei todellakaan tuntunut pahalta. Bravo Kristian!

Laulua vielä paransi kärppäkannattajaleirin korostama sana "pohjoinen". Ääni meni radiossa ruvelle tuossa kohdassa.
 

Kennel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Uleåborgir kirjoitti:
Laulua vielä paransi kärppäkannattajaleirin korostama sana "pohjoinen". Ääni meni radiossa ruvelle tuossa kohdassa.

Mikä helvetin idea pohjoisen junttikansalta on joka kerta raiskata kansallislaulua? Myötähäpeäsensorit heittävät volttia ja pää hajoaa, kun hiljaa hissutteleva näätälauman on pakko elämöidä, kun "Jee, me ollaan pohjoisesta!" Pitänee jokerifanien alkaa vedellä kannustuslauluja maammelaulun päälle, kun me ollaan Jokerit, eikä mikään Suomi. Myös ennen ottelua menehtyneiden henkilöiden kunniaksi vietetyt hiljaiset hetket kannattanee ottaa hyötykäyttöön.

Maammelaulu soittokieltoon Kärppien peleissä. Tilalle vaikka Kärpät on rautaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös