Mainos

Mielenkiintoiset dokumenttiohjelmat

  • 295 792
  • 896

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Rajaseutujen poikamiehet vuodelta 2003 löytyy Yle Areenasta. En osaa sanoa antaako tämä mitään sellaiselle joka ei ole asunut pikkupaikkakunnalla tai ole sukua tai kavereita sellaisella. Vai antaako enemmän.

Kyllä tuon dokkarin myötä on helpompi ymmärtää, miksi peräkylien nuorten miesten on vaikea löytää kumppania.

Tulipa mieleen pari muuta legendaarista dokkaria, en tiedä onko ketjussa mainittu. Ensimmäinen kertoo manageri Mika Katajasta, jonka talliin kuulunut mm. Tauski ja Sepi Kumpulainen, jotka dokkarissa mukana. Myös Olavi Mäenpää.




Toinen kulttimaineen saavuttanut dokumentti Bussikavaljeeri, josta ei kannata paljastaa mitään, sillä onhan allakassa määrätty, että huomenna päivä uusi:

 
(1)
  • Tykkää
Reactions: raju
Samalla tapaa kuin 20 days in Mariupol pitäisi olla jokaisen länsimaalaisen velvollisuus katsoa, samaan sarjaan menee myös tämä: Gaza, elämä helvetissä.

 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus



Siinä on kyllä hienoa ajankuvaa, ei ole noita paikkoja enää. Noista kahvioista muistaa lapsuudesta erityisesti sen jännän röökin ja jonkun makean sekoittavan tuoksun.

Kiitos tästä! Mahtavaa ajankuvaa tosiaan (1987). Tekniikan Maailmakin on nostanut kyseisen pätkän jutun aiheeksi.

Pätkän loppupuolella tutkija Sari Näreen ennustus on tosiaan osunut oikeaan:
Huoltamoiden kyläsepät katoavat. Tilalle tulevat cafeteriat, digitaalimittarit, tietokonepäätteet ja supermarketit. Rasvamontut ovat menneisyyttä. Uusi aika valkaisee huoltoasemat. Huoltoasema heijastaa omaa aikaansa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
USA:n sisällissodasta dokumentteja missään suoratoistopalvelussa? Kirjasuosituksia voi myös heittää.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Yle Kioskin Jaakko Kesolta erinomaista journalismia Amerikan poliittisesta jakautumisesta. Linkki Yle Areenaan:

Jaakko Keso: Tämä on Amerikka

Matka alkaa New yorkista ruostevyöhykkeen kautta kohti länttä. Nelosjaksossa vieraillaan Trumpin vaalitilaisuudessa.
Tälle vahvat suositukset. Raportointi Yhdysvalloista on suomalaisessa mediassa niin pinnan raaputtelua, mutta tässä lapioidaan jo paljon syvemmältä.

Tosi mielenkiintoista settiä.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
HBO Maxilta löytyi puolivahingossa 11 shots...



... jossa kerrotaan mukaansatempaavasti tarinoita futiksen pimeämmältä puolelta. Suurin osa tapauksista eivät olleet minulle ennalta tuttuja, ehkä osin sarjan espanjalaiskulmasta johtuen, mutta se teki niistä vielä kiintoisampia.
 

Loorz15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit | Huuhkajat | Teuvo Teräväinen
Yle Kioskin Jaakko Kesolta erinomaista journalismia Amerikan poliittisesta jakautumisesta. Linkki Yle Areenaan:

Jaakko Keso: Tämä on Amerikka

Matka alkaa New yorkista ruostevyöhykkeen kautta kohti länttä. Nelosjaksossa vieraillaan Trumpin vaalitilaisuudessa.
Tää oli helkkarin hyvä ja jollain tapaa jopa koskettava. Olen itsekin syyllistynyt kärjistämiseen, ja pitänyt kaikkia Trumpia äänestäviä täysinä idiootteina, mutta tässä dokkarissa huomaa että siellä on ihan tavallisten ihmisten aitoja huolia ja murheita, jotka saa heidät kääntymään Trumpin puleen, vaikka tiedostavatkin hänen olevan ihmisenä mulkku. Toki oli siellä ihan näitä rehellisiä hörhöjäkin, mutta siltikin oli hyvä ja silmiä-avaava dokkari.
 

RedNumber9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yle Kioskin Jaakko Kesolta erinomaista journalismia Amerikan poliittisesta jakautumisesta. Linkki Yle Areenaan:

Jaakko Keso: Tämä on Amerikka

Matka alkaa New yorkista ruostevyöhykkeen kautta kohti länttä. Nelosjaksossa vieraillaan Trumpin vaalitilaisuudessa.
Tämä oli kyllä erittäin hyvä. Jakso sieltä Suomi-kaupungista oli kyllä yksi kohokohdista!

Tuli tämän innoittamana katsottua muutakin materiaalia samaiselta Jaakko Kesolta. Tykkäsin kyllä myös hänen Kiina-trilogiasta ja monista muistakin sisällöistä mitä on tehnyt. Tyylinä näyttää olevan käsitellä monesti isojakin teemoja, mutta sieltä tavallisten ihmisten tasolta ja sopivan kotikutoinen "mies ja kamera"-toteutus sopii tähän kyllä mainiosti.
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Tuli tämän innoittamana katsottua muutakin materiaalia samaiselta Jaakko Kesolta.

Varsinkin Keson muutaman vuoden takaiset dokumentit ovat täyttä kultaa. Sieltä löytyy yksi graffittien tekijöistä ja yksi edesmenneestä räppäri Atte Toikasta. Jossain dokumentissa Keso perehtyy juomiskulttuuriin.

Loistava taito päästä lähelle dokumentoitavaa kohdetta ja pureutua syvälle.
 
Viimeksi muokattu:

kasipallo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
YouTubesta löytyy kahdessa osassa sellainen dokkari kuin Shoah (1985). Lähes kymmenen tuntisessa dokkarissa haastatellaan keskitysleirin työntekijöitä, sieltä selvinneitä ja lähellä asuneita. Vaikka kyseessä on käytännössä puhuvia päitä ja kuvaa raunioista, niin ihmisten kertomat tarinat ovat niin kylmääviä, että itse katselin dokkaria yleensä puoli tuntia kerrallaan ja jatkoin toisena päivänä.
 

Quagmire

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS, SoJy
Vahva suositus Netflixin ”The Remarkable Life of Ibelin” (en tiedä, millä nimellä suomennettu) dokkarille, joka kertoo vaikeasti vammaisen ja nuorena menehtyneen norjalaisen Mats Steenin ”toisesta elämästä” World of Warcraft -pelimaailmassa. Tämä kannattaa katsoa, vaikka tietokonepelit eivät muuten kiinnostaisi. Hienosti kerrottu dokumentti, joka pääsee todella oikeuksiinsa reilun puolen tunnin jälkeen, kun sukelletaan tähän virtuaalimaailmaan kunnolla.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) on pätevä läpileikkaus Hipgnosis-firmaan, joka suunnitteli monen ikonisen 70-luvun albumin kannet (Pink Floydin Dark Side of the Moon niistä varmaan se tunnetuin). Dokkarin on ohjannut itsekin paremmin valokuvaajana ja kansien suunnittelijana tunnettu Anton Corbijn. Löytyy Katsomosta, Netflixistä ja vuokraamoista.
 

Monoliitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
National Geographic julkaisi dokumenttisarjan Tsunamin selviytyjät, mikä on nähtävissä Disney plussassa. Neljän jakson verran käydään läpi tapahtumia vuoden 2004 Tapaninpäivän katastrofista. Jonkin verran uutta kuvamateriaali on myös käytetty tässä sarjassa.

Kyllähän se edelleen karmeutensa vuoksi aiheuttaa kylmiä väreitä. Trooppinen paratiisi muuttui yhtäkkiä helvetiksi, jossa satoja tuhansia ihmisiä menetti henkensä. En voi kuvitellakaan, mitä siitä selvinneet ihmiset ja omaisiaan menettäneet ovat käyneet läpi.

Muistan ikuisesti sen yön, koska siitä on jäänyt vähän jopa yliluonnollinen fiilis itselle. En saanut nukuttua sinä yönä, koska oli fiilis, että jotain pahaa on tapahtunut jossain. Hyvin erikoinen olo. En jaksanut pyöriä sängyssä ja menin katselemaan tv:tä ja useaan otteeseen avasin teksti tv:n. Jossain vaiheessa aamuyöllä aloitussivulle ilmestyi otsikko, että Aasiassa on ollut voimakas maanjäristys ja kymmeniä on kuollut. Siitä se sitten kasvoi ja kasvoi ja ylimääräisiä uutislähetyksiä rupesi tulemaan heti aamulla.

Mutta hyvin tehty, koskettava ja järkyttävä dokumenttisarja kyseessä.
 

frozen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Georgian tapahtumista tuli mieleen Netflixissä oleva mielenkiintoinen dokkari Maidanin tapahtumista (Winter on Fire). Meinasin laittaa sinne, mutta sopinee tähän ketjuun paremmin. Voi olla mainittu täällä ennenkin, mutta sallittakoon toisto, kun teema taas ajankohtainen.
 

OLLI58

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Yleltä tuli tänään (uusintana) autonomian aikaa koskeva ohjelma, mielenkiintoista katsottavaa ja avaa ainakin itselle vähän paremmin sen ajan politiikan virtauksia.
Uudempi on asunnottomuutta käsittelevä sarja joka on kai jo areenassa. Katsoin pari ekaa jaksoa, täytyy sanoa että jossain määrin säälittää millaiseen jamaan näiden suhteellisen nuorien ihmisten elämä on mennyt. Vaikea kai tuollaisesta on irti päästä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Churchillista on tullut Netflixiin erinomainen dokkarisarja.

Vaikka tuon tiesikin jo, niin tämä vielä jotenkin syvensi sitä käsitystä, että miten helvetillinen tilanne oli Euroopassa vuosina 1940-1941. Saksa näytti täysin voittamattomalta absoluuttisen pahan imperiumilta ja Iso-Britannia oli Euroopassa täysin yksin Ranskan kukistuttua. Olivat todella hiuskarvan varassa esimerkiksi Dunkerquen tai Battle of Britainin aikana tappiosta, joka olisi muuttanut historiankulkua aivan peruuttamattomalla tavalla.

Eurooppa olisi aivan erilainen paikka nykyäänkin, jos britit eivät olisi noina vaaran vuosina kestäneet.

Yhdysvaltain mukaan saaminen sotaan oli ihan mahdotonta ennen Pearl Harboria, joka sitten tietysti muutti kaiken. Tuosta ainakin omassa mielessäni löytyi paljon yhtymäkohtia myös nykypäivään ja tilanteeseen Ukrainassa. Zelensky on monella tavalla ollut samankaltaisessa asemassa, kuin Churchill oli aikanaan.

Mielenkiintoista tässä oli se, että aikalaisille 2. maailmansodan käsite oli selvää vasta siinä vaiheessa, kun Japani hyökkäsi Havaijille ja Yhdysvallat liittyivät sotaan. Historiaa kun ei voi nähdä ennalta ja tässä nykyhetkessä on myös nähtävissä semmoinen mahdollinen kehityskulku, jota voitaisiin alkaa kutsua 3. maailmansodaksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös