Hyvä dokumentti onkin, väkevä katselusuositus. Melko sekopäistä ryhmää oli liikkeellä, vähän pahaa teki välillä. Poliisivoimat toimi rohkeasti, siellä olisi tullut ruumiita röykkiöittäin molemmin puolin jos olisi ruvettu ammuskelemaan. No se yksi uunotar sai kuulasta, mutta syyttäköön itseään.Tänään tulee vuosipäivänä ykköseltä dokumentti Hyökkäys USA:n kongressiin, eli Four Hours at the Capitol. Ollut myös Areenassa jo maanantaista lähtien ja on taattua tavaraa. Saa vähän kokonaisemman ja intiimimmän kuvan kuin useita pirstaloituneita uutisjuttuja seuraamalla, sekä muutaman henkilökohtaisen tarinan mukana olleilta.
Vaietut arktiset sodat on uuden sukupolven historiadokumenttisarja, joka avaa toisen maailmansodan arktiset sotatapahtumat ennennäkemättömällä tavalla. Sarjan kuusi jaksoa paljastavat vähälle huomiolle jääneen kokonaiskuvan sekä lukemattomia tuntemattomia yksityiskohtia toisen maailmansodan tapahtumista pohjoisessa. Keskiössä on suurvaltojen taistelu siitä, kuka saa alueen ja sen luonnonvarat haltuunsa. Uutta tietoa ja näkökulmia tapahtumiin tarjoavat Jukuisat kansainväliset asiantuntijat, käynnissä olevat kenttätutkimukset sekä vasta avautuneet arkistot ja osin ennennäkemätön kuvamateriaali.
Tämähän pitää toljottaa, sota kiinnostaa aina. Paitsi jos siihen pitäisi itse osallistua.YLE Areenaan tulee 14.2. toisen maailman sodan arktisia sotatapahtumia käsittelevä kuusi osainen sarja. Ensimmäisessä jaksossa käsitellään talvisotaa. En ole ollut kovin kiinnostunut sotadokumenteista mutta tämä sarja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Eikä sitä voi kieltää ettei se osittain johtuisi siitä että sarjassa käsitellään myös omaa kotimaata...
Traileri: Vaietut arktiset sodat - 1. kausi | Vaietut arktiset sodat
Vaietut arktiset sodat on sarja joka paljastaa ennennäkemättömällä tavalla toisen maailmansodan tapahtumat arktisella alueella. Katso dokumenttisarjan ensimmäinen kausi kokonaisuudessaan Areenassa.areena.yle.fi
Aika kovalta näyttää tämä traileri. Luonnollisesti mukana Täynnä Tarmoa dokumentin ohjannu kaveri.
Nyt on ensimmäinen jakso väiytty Areenasta. Ihan katseltava dokumentti. Melko hyvin oli taustoitettu toiseen maailman sotaan johtaneita syitä. Paljon oli puhuvia päitä monista eri maista mutta asiaa puhuivat. Ja kuvat paleltuneista 44. divisioonan ukrainalaisista sotilaista (Suomussalmen lähellä) olivat kyllä karuja. Katson varmaan loputkin jaksot. Ohjelma tulee muuten keskiviikkoisin klo 19 YLE TV1:ssä.YLE Areenaan tulee 14.2. toisen maailman sodan arktisia sotatapahtumia käsittelevä kuusi osainen sarja Vaietut arktiset sodat.
Nyt kun varmaan monella Discovery+ tilaus päällä olympialaisten alla, niin suosittelen sieltä löytyvää Nagano Tapes -dokumenttia. Katsoin eilen lämmittelynä Suomen olympiafinaalille, ja kertoo siis Tshekin joukkueen matkasta kohti Naganon vuoden 1998 olympiakultaa. Kulissien takaisia pätkiä ja monen muunkin joukkueen pelaajia sekä valmentajia kertomassa näkemyksiään turnauksesta. Lisäksi käsitellään NHL:n mukanaoloa maailman parhailla pelaajilla ensi kertaa olympiatasolla. Ja pientä kertausta Tshekin lähihistoriasta ja miten peilautuu maan jääkiekkoon. Oli todella hyvä!
The Nagano Tapes
Mielenkiinnosta, miten tässä kyseisessä tapauksessa iänmääritys on suoritettu? Itseä jää monesti häiritsemään arkeologiaa käsittelevissä aiheissa juurikin esim. iänmääritys. Ei niinkään yleisellä tasolla, vaan juurikin yksiöllisesti kyseessä olevissa tapauksissa.Cave of forgotten dreams, Werner Herzog. Todella mielenkiintoinen dokumenttielokuva Ranskasta löytyneestä luolasta, jonka luolamaalaukset on hämmästyttäviä taidonnäytteitä noin 30 000 vuoden takaa. Siis useamman tuhannen vuoden ajalta. Kivivyöry sulki luolan sisäänkäynnin noin 20 000 vuotta sitten, ja on siitä nykypäiviin asti ollut häiritsemättä. Mubilta katselin. Taisi olla jo yli 10 vuotta vanha tämä dokumentti, mutta mitäpä se on 30 000 vuoden aika perspektiivissä.
Herzog on kyllä yleensäkin hyvä dokumenttien tekijä, omalla persoonallisella tyylillään. Karhumies Timothy Treadwellin kohtalosta kertovan dokumentin varmaan moni on nähnytkin.
Toinen vähän samanlainen pitkän linjan elokuvantekijä, jolta löytyy hyviä dokumentteja, oli jokunen vuotta sitten edesmennyt Agnes Varda. Mainitaan nyt häneltä vaikka The Gleaners and I (Les glaneurs et la glaneuse) vuodelta 2000, jossa seuraillaan erilaisia ylijäämäruoan talteen keräilijöitä ranskalaisessa yhteiskunnassa.
Radiohiiliajoituksesta siinä pariin otteeseen puhuttiin, ja sanottiin että vanhimmat olisi 32 000 vuotta sitten tehty. Ja että olisi "strong indications" että jotkut päällekkäin menevät piirrokset kattaisivat jopa 5000 vuoden aikajakson. Muistaakseni ei kuitenkaan kerrottu tarkkaan, mistä kohtaa maalauksia ainetta radiohiiliajoitukseen on otettu. Jossain kohtaa oli kyllä hierottu soihdun nokea seinään ei-taiteellisesti, ilmeisesti jotta soihtu palaisi paremmin, ja siitä näytettiin, mistä ajoitus oli otettu. Siitä tulos oli 28 000 vuotta.Mielenkiinnosta, miten tässä kyseisessä tapauksessa iänmääritys on suoritettu? Itseä jää monesti häiritsemään arkeologiaa käsittelevissä aiheissa juurikin esim. iänmääritys. Ei niinkään yleisellä tasolla, vaan juurikin yksiöllisesti kyseessä olevissa tapauksissa.
Titanic oli aikansa suurin laiva ja sitä luultiin uppoamattomaksi. Miksi se jatkoi täyttä vauhtia varoituksista huolimatta, ja miksi se upposi niin nopeasti? Todisteet kertovat, että turma oli monien syiden summa.
Mikä aiheuttaa höhö -efektin?Kolme jaksoa taas tarjolla. Uudessa (?) Louis Therouxissa Jatkoaika aiheena, höhö:
K1, J1: Kiihkoilijat netissä | Theroux: Amerikan some-soturit
Louis Theroux tapaa amerikkalaisen äärioikeistoliikkeen nuoria, kiihkomielisiä vaikuttajia. Netistä ponnistaneen yhteisön ideologia on rasistinen, naisvihainen, homofobinen ja antisemitistinen. Livestriimejä katsoo puhelimiltaan miljoonat nuoret ja vihasanoma on jalkautunut myös tosielämään muun...areena.yle.fi