Mainos

Mielekkäin voitto Venäjästä arvokisoissa?

  • 3 982
  • 56

Mikä?


  • Äänestäjiä
    188

Särki47

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa, Manu
Eikös kiekkohistoriamme ensimmäinen kotikulta ollut kuitenkin Poikien Em-kisat 78', venäläiset silloinkin finaalissa vastassa ja voitto jatkoajalla.

Äänestyksessä on monta hienoa vaihtoehtoa. Fiilistasolla ehkä paras on Moskova 07. Venäjä oli silloin jyrännyt kuin punakone, ja katsomossa täysi hurmos päällä, mutta niin vain Suomi jolla ei ollut mitään huippujoukkuetta ja joka ei mitään nappiturnausta edes pelannut kesti pyörityksen ja voitti; ensin Hentunen av:lla yksin läpi ja sitten nuoremman Koivun ikimuistoinen vanhanaikainen jatkoajalla. Pelillisenä suorituksena kenties paras oli monen hehkuttama Torino 06 ja tietenkin nuorten Mm-kulta 2016 oli kaikin tavoin spesiaalijuttu ja olisi toki ollut vaikka finaalissa ei olisi ollut Venäjää vastassa. Missään vaiheessa, edes jatkoajalle siirryttäessä, ei ollut pienintäkään epäilystä ettei Suomi voisi voittaa kultaa ja sieltähän se sitten kajahtikin Kapasen maalilla.

Täyttä paskaa tietysti kaikki tämä mitä myöhemmin on tapahtunut mutta upeita muistoja.
EI ollut vanhanaikainen. Laidan vierestä Ruutu heitti lörpön maalille missä oli Mikko, joka nosti veskan mailaa ja laittoi kiekon maaliin.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Kolmantena mainitaan 2019 välierä. Paperilla Suomella ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.
Venäjällähän oli noissa kisoissa varmaan yksi koko MM-kisahistorian nimekkäimmistä joukkueista, ja hehän pyyhkivät jäätä jokaisella muulla jengillä noissa kisoissa. Ainoa tappio oli tosiaan Suomelle 1-0.

Päälle vielä Saukkosen kiekkojytkyilyt. Tuo oli noista kisoista itselle se kovin yksittäinen voitto, joka jotenkin lämmittää jälkeenpäin vielä kultaakin enemmän. Ja venäläisten katkerat "olisimme voittaneet yhdeksän peliä kymmenestä" vuodatukset.
 

Eesau_65

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Kyllä edelleen se 1980 on paras..toisaalta joskus myös isvsetias voitto jonain vuotenan, jota en muista enää menisi ehkä kakkoseksi.
 

MegaForce

Jäsen
Useita maireita ja ihania voittoja on nykyisestä rosvovaltiosta saatu vuosien aikana. Jokaista arvokisavoittoa en ole listannut, vaan pelkästään pudotuspelikamppailuita. Annan jokaiselle kolme valintaa, jotta saataisiin enemmän ääniä ja mielipiteitä kuuluviksi. Nyt on nimenomaan tarkoitus pohtia Venäjä-voittoja eikä Neuvostoliitto-voittoja. Tami-hassutteluja ei siis ketjuun tarvita, vaan yleistä muistelua ihanista voitoista tunteikkaalla ja kirjavalla kielellä.

1994 Euro-olympialaiset - Pronssiottelu 4-0: Yhtä Kanada-välierässä tapahtunutta 20 minuuttista lukuun ottamatta Suomi pelasi todella hienon turnauksen Lillehammerin olympialaisissa. Pettymys oli kuitenkin iso, kun finaalipaikkaa ei tullut ja pronssista jouduttiin taistelemaan. Kuuleman mukaan jotkut pelaajista eivät aluksi syttyneet ajatukseen pronssiottelusta, mutta kun kolminkertainen olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi tuli juttelemaan pojille olympiamitalin merkityksestä, olivat kaikki valmiita taistelemaan mitalista. Kyseinen ottelu oli Suomen näytös, pronssi tuli selvällä erolla. Antero Mertaranta selosti kyseisen ottelun.

1998 Nuorten MM-kisat - Finaali 2-1 ja.: Suomen kiekkohistorian ensimmäinen kotikulta näki päivänvalonsa juuri avatussa ja modernissa Hartwall Areenassa. Molemmat etenivät finaaliin ilman tappioita, vaikkakin molemmille tuli alkulohkoissa yksi tasapeli, tuohon aikaan kun sellaisia vielä oli olemassa. Venäjä oli vielä johdossa kolmanteen erään mentäessä, mutta onneksemme Pasit Puistola ja Petriläinen toivat Suomen tasoihin ylivoimalla. Jatkoajalla nuori Niklas Hagman ratkaisi onnekkaasti Suomelle mestaruuden, jonka johdosta Olli Jokinen pääsi maistamaan sikaria kultamitali kaulassaan. Selostajalegenda Bror-Erik Wallenius selosti yhdessä asiantuntija Juhani Tammisen kanssa ottelun.

2004 Nuorten MM-kisat - Puolivälierä 4-3: Tämäkin on niin ikään kotikisoissa pelattu ottelu Venäjää vastaan nuorissa. Tällä kertaa voitto tuli puolivälierässä Valtteri Filppulan maalilla, kun ottelua oli pelaamatta enää vain 13 sekuntia. Venäjän maalilla pelasi Barulin, josta kerrottanee enemmän lisää alempana. Ottelu pelattiin Hartwall Areenan sijaan HIFK:n kotiluolassa Helsingin jäähallissa eikä yleisöä löytänyt liikaa paikalle. Kisat eivät tuolloin suurta kiinnostusta herättäneet. Suomi sai lopulta turnauksessa pronssia. Kisat selosti Antero Mertaranta.

2006 Olympialaiset - Välierä 4-0: Italiassa pelatuissa olympialaisissa näytettiin isolla kaapin paikka venäläisille. Ennen välierää Venäjä oli pudottanut Kanadan, Suomi Yhdysvallat. Kertoimia en otteluun löytänyt nopealla vilkaisulla, mutta äkkiseltään sanottuna melko tasainen oli lähtökohta. Suomi voitti täysin suvereenilla esityksellä ja syntyipä Mertsillä pari legendaarista lausahdusta tuosta ottelusta: "Oi mikä kiskaisu Toni Lydmanilta" & "Jokinen siiiiiiirtää kiekon Venäjän maaliin". Suomi voitti lopulta kisoissa kultaa, kun Olli Jokinen tasoitti tilanteeksi 3-3 varsinaisen peliajan loppuhetkillä, ja Jarkko Ruutu teki jatkoajalla ratkaisevan maalin Niclas Lidströmin ahterin kautta.

2007 MM-kisat - Välierä 2-1 ja.: Venäjä kotikisoissa Suomea vastaan vol. 1. Venäjä oli viimeksi voittanut kultaa vuonna 1993. Edelliset kotikisat Pietarissa vuonna 2000 menivät täydellisesti penkin alle. Venäjän tarkoitus oli palauttaa maa ykkösjalustalle, ja senkin takia se sai todellisen tähtisikermän kotikentälle. Turnauksessa aiemmin Venäjä oli jo voittanut Suomen 5-4. Venäjän peli oli ollut turnauksessa vakuuttavaa, Suomen ei niinkään. Venäjä lähti otteluun todella selkeänä ennakkosuosikkina. Suomi voitti ottelun Kari Lehtosen huikean ottelun ja Mikko Koivun jatkoaikamaalin avulla. Venäjän juhlat jäivät torsoiksi. Ottelun selosti Antero Mertaranta. Suomi hävisi finaalissa Kanadalle lukemin 2-4.

2011 MM-kisat - Välierä 3-0: Kertoimien puolesta Venäjä lähti otteluun ennakkosuosikkina, mutta en itse täysin allekirjoita tuota. Venäjä oli ollut sekaisin kuin seinäkello turnauksessa, vaikka edellisestä ottelusta tulikin vakuuttava voitto Kanadasta. Suomi oli pelannut ihan hyvin ennen tuota ottelua. Mikael Granlundin ilmaveivi lienee se muistettavin asia. Hän teki tuon maalin Konstantin Barulinia vastaan, joka jo seitsemän vuotta sitten päästi Valtteri Filppulan laukauksen maaliin nuorten MM-kisoissa. Lopulta Granlundin maali jäi ottelussa ratkaisumaaliksi. Suomi oli ottelussa selkeästi parempi, eivätkä numerot mielestäni valehtele. Herkkää ottelussa oli myös Antero Mertarannan vertauskuvat punahilkasta ja Venäjästä. Suomi voitti kisoissa MM-kultaa.

2014 Olympialaiset - Puolivälierä 3-1: Venäjä kotikisoissa Suomea vastaan vol. 2. Tällä kertaa mukaan tulee urheilun lisäksi hieman myös politiikkaa. Venäjä ja sen diktaattori Vladimir Putin oli hankkinut maalleen talviolympialaiset. Tarkoitus oli näyttää muulle maailmalle mutta ennen kaikkea itselleen, että he ovat maailman paras jääkiekkomaa. Vaikka kultaa tuli muista lajeista ihan hyvin, oli Putinin tavoite erityisesti jääkiekossa. Heikosti turnaus Venäjän osalta sujuikin puolivälieriin asti, jossa Suomi tuli siipirikkoisena vastaan. Meiltä puuttui mm. Valtteri Filppula, Mikko Koivu, Saku Koivu, Sean Bergenheim ja Aleksander Barkov, jotka olisivat mahtuneet pelaavaan kokoonpanoon, mutta eivät siellä olleet. Venäjällä ei huomattavia poissaoloja ollut. Venäjä oli hienoinen ennakkosuosikki otteluun. Tuukka Raskin unelmapelin sekä Granlund - Selänne -duon ansiosta Suomi paineli ottelusta jatkoon Putinin katsellessa katsomossa epätoivoisena tilannetta. Antero Mertarannan sijaan ottelun selosti Niki Juusela. Suomi sai kisoista pronssia. Kisojen jälkeen Venäjä aloitti Krimin valtauksen.

2016 Nuorten MM-kisat - Finaali 4-3 ja.: Turnauksen selkeästi kaksi parasta joukkuetta finaalissa pakkasen valtaamassa Helsingissä Hartwall Arenassa. Tähän otteluun Suomi lähti sekä minun mielestä että kertoimien puolesta ennakkosuosikkina. Suomen peli oli perustunut tulikuumaan hyökkäykseen ja yksilötaitoon, kun taas Venäjällä oli loistoyksilöiden sijasta hyvä joukkuekollektiivi. Yleensä asetelma on ollut näiden maiden kohtaamisissa täysin toinen. Venäjä oli voittanut alkulohkossa Suomen lukemin 6-4 Suomen sekoilun ja huonon maalivahtipelin johdosta. Venäjä johti 0-1 kolmanteen erään mentäessä, mutta tämän jälkeen alkoi isompi show! Suomi tasoihin, Venäjä johtoon, Suomi tasoihin, Suomi johtoon ja lopulta vain kuusi sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä Venäjä tasoihin. Lopulta jatkoajalla turnauksen vaihtelevasti pelannut Kasperi Kapanen tekee vanhanaikaisella ratkaisumaalin. Kotiyleisö juhli isosti, Karri Kivi ehti käydä pissalla ennen ratkaisumaalia ja koko Suomi hullaantui. Toisin kuin 2004 nuorten kotikisoissa, tämä turnaus kiinnosti huomattavasti enemmän. Tämänkin ottelun selosti Niki Juusela.

2016 MM-kisat - Välierä 3-1: Venäjä kotikisoissa Suomea vastaan vol. 3. Venäjää oli jo aiemmin hakattu Venäjällä ja tämä kuvio sai jatkoa tälläkin kertaa. Kertoimien puolesta Venäjä lähti otteluun ennakkosuosikkina, mutta olen hieman eri mieltä. Mielestäni Suomi oli pelannut paremmin aiemmin, Suomen pelaajamateriaali oli rakennettu paremmin ja Suomella ei ollut kotiyleisön paineita. Ottelu oli tietyllä tavalla toisinto pari vuotta aikaisemmasta olympiaottelusta: Venäjä sai hyvän alun mennen johtoon, Suomi tasoitti mennen toisessa erässä lopullisesti ohitse ja jäädyttäen tämän jälkeen peliä hyvän maalivahtipelin avustuksella. Putin katsoi tätäkin ottelua epätodellisena katsomossa Antero Mertarannan puolestaan selostaen iloisena. Finaalissa Kanada oli parempi luvuin 2-0.

2019 MM-kisat - Välierä 1-0: Todellinen David vs. Goljat. Venäjällä oli lähes olympiajoukkue koossa, ulkomuistista sanottuna Venäjältä puuttuivat NHL:stä vain Bobrovsky, Panarin, Barbashev ja Tarasenko parhaimmasta mahdollisesta kokoonpanosta. Suomelta puuttui jo pelkästään Euroopan sarjoissa pelaavista pelaajista iso osa tärkeitä pelaajia. Taidettiinpa joukkuetta kutsua modernin ajan surkeimmaksi Suomen MM-joukkueeksi. Kaiken järjen mukaan Venäjän olisi pitänyt voittaa tuo isolla erolla, mutta näin ei käynyt. Jukka Jalosen Joukkue isolla J-kirjaimella teki jättimäisen paukun ottamalla uskomattoman voiton. Mertaranta kävi ylikierroksilla melkeinpä koko ottelun. Suomi voitti lopulta kultaa. Tämä on viimeisin ottelu Venäjää vastaan aikuisten MM-kisoissa. Seuraavaa ottelua tuskin ihan heti tulee.

2021 Nuorten MM-kisat - Pronssiottelu 4-1: Edmontonissa pelatut kisat saivat Suomen osalta hyvän päätöksen, kun Antti Pennasen johdattama ryhmä otti pronssia katsojien loistaen poissaolollaan. Ottelu ei Suomen kannalta hyvin alkanut Venäjän mennessä johtoon. Toisessa ja kolmannessa erässä kuitenkin Suomi pelasi kypsemmin ja paremmin ansaiten ottelun voiton. Suomen kolmas ja neljäs maali tehtiin tyhjään maaliin. Ottelun selostajana toimi J-P Jalo ja asiantuntijana huikea Oskar Osala. Kyseinen ottelu on viimeisin virallinen Venäjän ottelu nuorten MM-kisoissa.

2022 Euro-olympialaiset - Finaali 2-1: Viralliselta nimeltään tässä ottelussa vastassa ollut Venäjän olympiakomitea oli hallitsevana olympiavoittajan liikenteessä Kiinassa. Tätä joukkuetta ei Venäjällä iloisesti vastaan otettu, kun kritiikin mukaan joukkue oli rakennettu liian vahvasti joukkuekollektiivin varaan yksilötaidon sijaan. Niin tai näin, joukkue eteni voitosta voittoon finaaliin aivan kuten Suomikin. Suomi oli ottelun lievä ennakkosuosikki. Finaali sai huonon alun, kun Venäjä siirtyi johtoon avauserässä. Toisessa erässä syntyi tasoitus ja kolmannessa Suomi meni ohitse säilyttäen johdon loppuun asti. Historian ensimmäinen olympiakulta Suomelle. Tämä on Venäjän viimeisin ottelu arvokisoissa ja se päättyi tappioon. Ottelun selosti Oskari Saari ja asiantuntijana oli Janne Pesonen. Olympialaisten jälkeen Venäjä aloitti laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa ja tämän johdosta se suljettiin kiekkopiireistä. Jo pelkästään kulta oli upea asia, mutta paremmaksi voiton tekee se, ettei Venäjä saanut omaan propagandaansa juttuja kultamitalista.

Kuten huomaa on Suomi napannut kivan verran voittoja Venäjästä vuosien varrella. Uusia voittoja ei tällä hetkellä näköpiirissä ole niin kauan kun Venäjä jatkaa laitonta hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Vielä 1990- ja 2000-luvulla Suomen kansan silmissä päävihollinen oli yleisemmin Ruotsi. Kuitenkin, tuossa 2010-luvulla joidenkin silmissä pääviholliseksi tuli Venäjä. Vuonna 2011 oli kovia kamppailuita mm. Yevgeni Artyukhinin kanssa sekä hermostumisia Ilya Kovalchukin ja Alexander Radulovin kanssa. Vuonna 2014 kitkaa maiden välille kiekossa toi aiemmin mainitun olympiapuolivälierän lisäksi hyvin kiistelty Minskin finaali. Washington Capitalsin numero kahdeksan on ollut ilahduttavan montaa Venäjän tappiota todistamassa paikan päällä. Tässä listalla vuosina 2004 - 2019 olevista otteluista hän löytyy jokaisesta pois lukien nuorten MM-finaali 2016. Myös esimerkiksi Malkin ja Kovalchuk löytyvät ilahduttavan monesta kokoonpanosta. Mitä ilmeisemmin mm. nämä pelaajat tuskin enää pelaavat Suomea vastaan.

Itse vastaan 2014 puolivälierä, 2016 nuorten finaali & 2019 välierä.
Mielestäni yhden EHT-höntsän voisi lisätä. Taisi olla Joulukuu 2021, Moskovan turnaus, jossa Venäjä larppasi CCCP-paidoillaan. Mutta niin vain piskuinen Suomi tuli, ja voitti vielä, kun Venäjä ylimielisesti otti maalivahdin pois jatkoerässä pelattuaan viidellä kolmea vastaan. Markus Granlund katkoi kiekon ja Sakari Manninen pääsi läpiajoon saamatha kiekkoa maaliin, kuitenkin rys..venäläispelaaja rikkoi Mannista, jonka vuoksi tilanteesta tuomittiin maali.

Tässä pelissä Rys..Venäjälle taidettiin hyväksyä myös jokin kyseenalainen maali.
 
Viimeksi muokattu:

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Mielestäni yhden EHT-höntsän voisi lisätä. Taisi olla Joulukuu 2021, Moskovan turnaus, jossa Venäjä larppasi CCCP-paidoillaan. Mutta niin vain piskuinen Suomi tuli, ja voitti vielä, kun Venäjä ylimielisesti otti maalivahdin pois jatkoerässä pelattuaan viidellä kolmea vastaan. Markus Granlund katkoi kiekon ja Sakari Manninen pääsi läpiajoon saamatha kiekkoa maaliin, kuitenkin rys..venäläispelaaja rikkoi Mannista, jonka vuoksi tilanteesta tuomittiin maali.

Tässä pelissä Rys..Venäjälle taidettiin hyväksyä myös jokin kyseenalainen maali.
On muuten toistaiseksi viimeinen Venäjän maaperällä pelattu keskinäinen kohtaaminen. Ja Suomen voittoon päättyi sekin, nasulia.
 
Se ei ollut voitto, mutta tuntui voitolta. Kevään 1999 MM-kisat Norjassa. Alkusarjassa Venäjä vastassa ja Suomi sillassa. Tappiolla Suomi olisi jäänyt lohkokakkoseksi ja joutunut vaihtamaan pelipaikkaa.

Venäjä johti 50 minuutin kohdalla 3-0. Saku Koivu teki ensin kavennuksen, ja alle kolme minuuttia ennen loppua Juha Lind toi maalin päähän. Viimeiselle minuutille Suomen ylivoima ja Kiprusoff pois maalilta eli 6vs4. Suomelta jäälle Timonen, Karalahti, Selänne, Koivu, Helminen ja Tuomainen. Loppu on historiaa.





Tuosta on jäänyt parikin legendaarista Mertarannan lausahdusta elämään.

”LAUO HELMINEN LAUO”

”KAKSI SEKUNTIA AIKAA, KAKSI SEKUNTIA AIKAA”

”VENÄJÄ ON LYÖTY!”
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Sotshi 2014. Venäjä oli lahjonut kisat itselleen, Putin kiekkomies henkeen ja vereen ja Suomen kaksi parasta sentteriä olivat vaihtuneet Jarkko Immoseen sekä Sakari Salmiseen ennen kisoja. Mutta itse kentällä Suomi suorastaan leikitteli Venäjällä*, niin hampaatonta Venäjää ei olisi uskonut näkevänsä tuollaisessa paikassa.

(*Maalivahtien torjunnat näköjään Rask 37 ja Varlamov/Bobrovski 19. Hassua kun ei oikeastaan edes jännittänyt katsoa ko. peliä 3-1-maalin jälkeen)

Selänne ja Granlund molemmat 1+1, Juhamatti Aaltonen näytti miksi hänestä aina kohkattiin, Ovetshkin aivan umpisurkea... Kaunista.

Sitten kolme kuukautta myöhemmin Vjadolfin pitikin erikseen varmistaa, ettei Suomi toista kertaa pääse voittamaan isossa pelissä leikkikenttäänsä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
1988 Calgary, vaikka vastustajan nimi olikin silloin Neuvostoliitto.

Se oli kuitenkin ensimmäinen miesten arvokisamitali koskaan, joka tuolla voitolla kirkastui pronssista hopeaksi ja jätti Ruotsin taakse. Lisäksi vastustaja oli se aito punakone.

Eli tuossa yhdistyi kolme asiaa:

- Ensimmäinen arvokisamitali
- Voittamaton punakone kaatui
- Ruotsalaisia harmitti
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Upeeta Ville upeeta, KuPS
1988 Calgary, vaikka vastustajan nimi olikin silloin Neuvostoliitto.

Se oli kuitenkin ensimmäinen miesten arvokisamitali koskaan, joka tuolla voitolla kirkastui pronssista hopeaksi ja jätti Ruotsin taakse. Lisäksi vastustaja oli se aito punakone.

Eli tuossa yhdistyi kolme asiaa:

- Ensimmäinen arvokisamitali
- Voittamaton punakone kaatui
- Ruotsalaisia harmitti
Ja Matikaisen Pena.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Ja Matikaisen Pena.

Ei ole toista ilmestystä kuin penkin takana kravatti ja takatukka ojossa jenkkiä jauhava, viiksekäs Matikaisen Pena.

Eikä vastaan ole tullut toista vastaavaa ääntä kuin Karapalon Antero. Muistan poismenneensä, mutten niinkin kauan sitten kuin 1999.

Muistan hyvin nuo 1992 finaalit ja Karapalon selostukset. Ja toki jo välieräsarja Jokerit-Ässät. Hilkulla oli ettei legendaariseksi noussut selostus ja historiallinen kiekkohetki olisi koskaan lyöneet kättä?

Karapaloa kuultiin Ylen kanavilla kevääseen 1992 asti, jolloin hän jäi sairauseläkkeelle pahojen selkävaivojen vuoksi. Hänen viimeiseksi jääneet selostustehtävänsä olivat jääkiekon SM-liigan ratkaisevat finaaliottelut JyPHT-Jokerit 1992. Karapalo oli loukannut selkänsä kaatuessaan jäisellä hiihtoladulla ennen lähtöä Calgaryn olympialaisiin talvella 1988. Hän sai kuitenkin lääkäriltä luvan osallistua kisoihin, jonne saapui juuri ennen olympialaisten alkua. Karapalon tilalle Yleisradioon valittiin Antero Mertaranta.
 
Suosikkijoukkue
Lahen Pelsu, Dallas Stars, Leksand, Orlando Magic
"Koivu lyö Suomen finaaliin! Koivu lyö Suomen finaaliin!"

Päätelkää loput ite.

Vaikka tuo turnaus päättyi lopulta karvaaseen hopeaan, on toi välierä mulle ikimuistoisin yksittäinen ratkaisupeli Venäjää vastaan arvokisoissa.
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikova, Detroit Red Wings, Idän ihme, FC Honka
"Koivu lyö Suomen finaaliin! Koivu lyö Suomen finaaliin!"

Päätelkää loput ite.

Vaikka tuo turnaus päättyi lopulta karvaaseen hopeaan, on toi välierä mulle ikimuistoisin yksittäinen ratkaisupeli Venäjää vastaan arvokisoissa.
Pieni tarina tohon liittyen; asuin sillon vielä porukoiden luona ja katsoin sitä peliä siellä, ja siinä jatkoajan aikana sain jostain syystä aivan megalomaanisen päänsäryn ja menin hetkeks lepäämään, enkä tiennyt tai tajunnut yhtään mistään yhtään mitään ennenkun systeri alkoi kiljumaan täyttä kurkkua joten säpsähdin hereille ja ryntäsin katsomaan mitä oli tapahtunut :D
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Kyllä se oli nuorten MM finaali 2016 kun olin itse sitä paikan päällä väijymässä. Oli muuten aivan mahtava tunnelma aivan pelin alusta lähtien. Porukka taputti ja huusi "Kaapo! Kaapo" Suomen maalivaihti Kaapo Kähköselle ennen alkuveihellystä. Ja pelin juonihan oli kuin trilleristä. Ensin viimeiselle minuutille tultaessa Suomi on johdossa ja halli tuntuu valmistautuvan mestaruusjuhliin, sitten loppuhetkille rybyjen hyökkäys ja peli tasoihin. Muistan kun erän jälkeen takanamme istuva poika puhkesi itkuun. Minä siinä ohi kulkiessani tokaisin hänelle, että "älä nyt, kyllä me tää vielä voitetaan" - harvinaista kyllä, siltä todella tuntui vaikka yleensä olen urheilussa enemmän taipuvainen pessimismiin.

Pettymys oli sitten edessä erätauolla kun Hartwall Arenan kaikki myyntipisteet oli jo laitettu kiinni enkä saanut kaivattua hermosnapsia. Mutta sieltähän sitten Kasperi Kapanen veivasi heti jatkoerän alussa voittomaalin vanhanaikaisella ja juhlat olivat valmiit alkamaan. Muistan kuinka kaikki lähettyvillä istuneet tulivat halailemaan vaikkei tunnettu, sitä yhtä tasoituksen jälkeen kentän laidalle tuulettamaan mennyttä sloboa lukuunottamatta. Ai saatana että se tuntui hyvältä
 
Suosikkijoukkue
Ei merkittävän kaupungin pallokerho
Kyllä se oli nuorten MM finaali 2016 kun olin itse sitä paikan päällä väijymässä.

Kyllä harmitti kun en itse ostanut tuonne lippuja, vaikka meinasin. Olin katsomassa puolivälierän ja välierän. Tuosta puolivälierästä muistan kuinka areena suorastaan räjähti Laineen tykittäessä voittomaalin ylivoimalla. Satuin vielä olemaan samassa päädyssä katsomassa.
 

Wimrfin

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New Jersey Devils
Itse olen sen verran lapsi, että tunnesidontaa Torinon olympialaisiin ei ole. Mutta tuolloinhan Venäjää vietiin varmaan kaikista komeimmalla tavalla. Sochi 2014 oli kuitenkin Venäjän huippumiehistön nöyryytys heidän kotonaan. Vittu tuo oli hieno voitto kun Kovalchukit jne. koittavat väkisin iskeä kavennusta mutta ei mene, kädet ilmaan ja venäläiset ulos. Raapaisi naapuria niin syvältä että piti kusettaa MM-kisojen voitto itselleen myöhemmin keväällä.

Nuorten finaali 2016 myös maukas, kun tuli kotiyleisön edessä. Bonuksena tuo 2019 välierä, jossa materiaaliero oli aivan naurettava, mutta jollain ihmeellä tuosta voitto kaivettiin. Oliko Lankinen maalissa kun pelasi elämänsä pelin tuohon ja jälleen Ovechkinit ja Malkinit ihmettelevät että miten tässä nyt näin kävi.

Kyllähän tuota yksilöiden viidakkoa on ollut aina hieno repiä kappaleiksi, kun ei tuomarit ovat olleet tekemässä siitä mahdotonta. Onneksi eivät kuitenkaan enää ole mukana.
 

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ne mitkä ovat tapahtuneet Venäjän maaperällä, eli 2007 ja 2014. Kolmantena mainitaan 2019 välierä. Paperilla Suomella ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.
Nappasin saman rivin kiinni, kun vain kolme piti valita. Tunnepuoli edellä menin.

2007 uuden sukupolven esiinmarssi Koivun ja Ruudun johdolla, Hentunen polki karkuun ja Koivu taisteli Eremenkon kanssa. Ville Koistinen pelasi arvokisojen ensikertalaisena kuin olisi ollut mukana vaikka kuinka monta kertaa. Vaikka edellisinä vuosina Torinossa ja World Cupissa oltiin kutiteltu paikkaa kaapin päällä, niin MM-kisoissa oli pientä slumppia ollut ilmoilla. Ja toki kotitantereella Ovechkinin ja Malkinin huuruiset visiirit ja Euroopan paras kentällinen Morozov-Zinovyev-Zaripov muistuu mieleen.

2014 jälleen Venäjän maaperällä pilaamassa propagandakisoja. Suomella pelaajat oli liian vanhoja, liian nuoria, liian loukkaantuneita, liian juhamattiaaltosia ja sakarisalmisia. Silti kairattiin voitto ja laitettiin itänaapurin starat katsomoon. Juha-Matti Aaltonen oli ovela mato-matala, Teukka ja Mikke löysi kolmannen asteen yhteyden.

2019 liigaleijonat laittoi Venäjän ykköstähdet taas katsomoon. Uskomaton taistelu, jossa muistelisin että pelillisesti oltiin jopa niskan päällä ja rakennettiin useampia hyviä paikkoja. Mörkö jälleen elementissään ja Hakanpää taisi blokata noin 30 laukausta tuon ottelun aikana.

Ulkopuolelle jäi niukasti 2006 olympialaiset, jossa ehkä leijonahistorian ehein peli, täyttä dominointia alusta loppuun. 2011 välierä, jossa tuntui että ilmaveivin jälkeen olisi jo koko turnauksen mitalit voinut laittaa jakoon, alisti venäläiset aivan täysin. 2016 U20-finaali kotikisoissa myös ikimuistoinen, mutta jotenkin itsellä junnukisat kalpenee aikuisten vastaavien rinnalla. Haluaisin että 2022 olympiafinaali nousee korkeammalle, mutta jotenkin tuosta ottelusta on haastavaa edes muistaa paljoa. Aikainen aamupeli, tyhjät katsomot, TV5. Ei vain jotenkin toimi, vaikka peliä jännitin ja tuuletin voittoa, mutta enemmänkin mielen valtasi jotenkin tyhjä olo.
 

Haidekkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Jokipojat, Corey Perry
2007 välierä oli kova juttu silloin mutta ei vaan voi mitään, se finaalin sulaminen on vienyt tuolta sen suurimman hohdon. Sotshin puolivälieränkin jälkeen piti kusta Ruotsille välierä. 2022 olympiafinaali on varmaan se kovin vaikken kerennyt katsoa kuin ihan loppuminuutit. Välierissä Venäjä on pesty niin monet kerrat ja sitten sitä seuraava finaalitappio on pilannut turnauksen. Olympiafinaalissa saatiin myös vihdoin ja viimein kunnon revanssi sille Minskin finaalitappiollekin ja kerrankin Venäjän lyömisestä oli konkreettisena seurauksena kultamitali.
 

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Venäjä on lyöty! Venäjä on lyöty! Kyllä se 3-3 tasuri 1999 on tunteikkain hetki minulle itäisen naapurin kanssa taistellessa. Ei siitä pääse mihinkään.
Nykyään Mertarannasta voi olla mitä mieltä tahansa, mutta tuolloin Antero osasi kyllä luoda alkusarjan pelistäkin todella merkityksellisen ja dramaattisen selostuksellaan. Vieläkin nousee karvat pystyyn kun tuon videolta fiilistelee.
Torinossa Suomi vei Venäjää kuin kuoriämpäriä, että se ei nouse kovin korkealla. Voitoista valitsen maukkaimmaksi 2019 välierän. Toisena Sotši 2014.
 

Harzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joe DeLoach
Torinon kelkassa. Muistan edelleen elävästi fiiliksen tuon välierän jälkeen. Nyt se tapahtuu! Suomi tulee sunnuntain finaalissa voittamaan Ruotsin ja viemään olympiakullan best-on-best -turnauksessa. Ja tuohon aikaan pelaajat olivat vielä osittain myyttisiä nuoruuden sankareita, joiden edesottamuksia oli seurannut teksti-tv:ltä 1990-luvulta lähtien.

No, toki sitten sunnuntaina oli luvassa penkkiurheilu-uran suurin pettymys, joka vituttaa edelleen. Jos joskus saatte aikakoneen käsiinne, niin naputelkaa kohteeksi 26.2.2006 ja käykää jollakin verukkeella vaihtamassa Sakun maila kestävämpään.
 
Viimeksi muokattu:

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikova, Detroit Red Wings, Idän ihme, FC Honka
Kyllä se oli nuorten MM finaali 2016 kun olin itse sitä paikan päällä väijymässä
Itseäni vitutti aivan suunnattomasti kun en siellä tietystä syystä voinut olla, mutta onneksi sain tiedon että peli näkyy Metro Areenan screeniltä Blues-KooKoo-pelin jälkeen joten jäin sinne katsomaan. :D
 

Randalf

Jäsen
Sotshin puolivälierä on muuten ladattu hiljattain YouTubeen - koko lähetys!




Olihan tuo upea peli ja hieno turnaus Leijonilta ja symbolisesti tuo "kolmen sukupolven joukkue" oli Erkalta hienosti kasattu. Granlund, Barkov, Määttä, Vatanen, Korpikoski, T. Ruutu, J. Jokinen, Salo, Selänne, Timonen, O. Jokinen...

Myös Euroopan pelurit hienosti edustettuna, kun Kukkonen-Väänänen väänsi kunnialla änäritähtien seassa ja esimerkiksi Lehterä, Konna ja Juhis Aaltonen olivat kelpo seppiä tuolla seassa!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Sotshin puolivälierä on muuten ladattu hiljattain YouTubeen - koko lähetys!




Olihan tuo upea peli ja hieno turnaus Leijonilta ja symbolisesti tuo "kolmen sukupolven joukkue" oli Erkalta hienosti kasattu. Granlund, Barkov, Määttä, Vatanen, Korpikoski, T. Ruutu, J. Jokinen, Salo, Selänne, Timonen, O. Jokinen...

Myös Euroopan pelurit hienosti edustettuna, kun Kukkonen-Väänänen väänsi kunnialla änäritähtien seassa ja esimerkiksi Lehterä, Konna ja Juhis Aaltonen olivat kelpo seppiä tuolla seassa!

AI että, erätauolla vähän kertausta kisapäivän tapahtumista, eli Aikun ja Kertun aamupäivän olympiahopea oli jo old news, mutta juuri ottelun alla (vai sen aikana?) tapahtui myös ja nähtiin pikku kertaukset miten maailman paras tasatyöntäjä ei saa kiinni.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
AI että, erätauolla vähän kertausta kisapäivän tapahtumista, eli Aikun ja Kertun aamupäivän olympiahopea oli jo old news, mutta juuri ottelun alla (vai sen aikana?) tapahtui myös ja nähtiin pikku kertaukset miten maailman paras tasatyöntäjä ei saa kiinni.

Juice Leskisen syntymästä 64 vuotta ja Jauhojärvi teki jymypaukun kun vauhti oli ollut tällainen!


 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös