Verhoeven ainakin uskaltaisi tehdä elokuvasta sopivan raa'an. Ei siinä en kyllä usko tuosta juuri mitään tulevan.
Mitäs Conan kirjoja kannattaisi lukea? Onko suomeksi edes julkaistu mitään?
Conan-tarinoista on kaikki taidettu kääntää suomeksi. Robert E. Howard kirjoitti elinaikanaan 21 Conan-novellia ja yhden Conan-romaanin, nämä syntyivät muutamassa vuodessa ennen kuin Howard ampui kuulan kalloonsa 30 vuoden kypsässä iässä.
Conan-tarinoiden valtaosa (joku lyhytnovelli taisi jäädä näistä pois) julkaistiin suomeksi 1990-luvun alussa seuraavissa kokoelmissa (löytyvät viimeistään kirjastojen kokoelmista):
-Conan ja demonit
-Conan taistelija
-Conan cimmerialainen
-Conan voittaja
Joistain näistä on uusintapainoksiakin. Lisäksi muutama vuosi sitten tuli kokoelmateos Mustan rannikon kuningatar ja muita Conan-kertomuksia, johon on koottu "parhaat" eli valikoima tärkeimpiä Conan-tarinoita. Siitä voi olla myös hyvä aloittaa, kokoelmassa näytti olevan olennaisimpia tarinoita.
Conan voittaja -kirja sisältää sen ainoan Conan-romaanin eli Lohikäärmeen hetken, se kannattaa myös lukea.
Jos haluaa lukea tarinoita alkukielellä, niin suosittelen lämpimästi teosta
The Complete Chronicles Of Conan, johon on koottu kaikki Conan-novellit, Conan-romaani sekä vielä bonukseksi Howardin jälkeenjääneistä papereista löytyneitä tarinakatkelmia sekä essee hyborisesta ajasta. Tämä on omassakin hyllyssäni, erinomainen ja kaikenkattava teos.
Muita Conan-kirjoja kuin Howardin kirjoittamia ei kannata lukea mielestäni lainkaan. Ne eivät ole Howardin tekemiä eli joku muu kirjailija on rahastuspohjalta kynäillyt Conan-juttuja. Erityisesti Robert Jordanin suomeksi käännettyjä Conan-tarinoita kannattaa välttää. Geneeristä paskaa, suoraan sanottuna.
Muista medioista suosittelen mustavalkoisia Savage Sword of Conan -lehtiä, joita on julkaistu Suomessa Conan-lehdessä ja joista on viime vuosina koottu pari näyttävää paksua albumia eli Conan Barbaari sekä Conan - Palkkasoturi. Kummassakin on Roy Thomasin hyviä sarjakuvasovituksia sekä tärkeimmän ja parhaimman Conan-kuvittajan John Busceman väkeviä, tummasävyisiä piirroksia. MV-Conaneissa hahmon olemus ja alkuperäistarinoiden tunnelma tulee parhaiten esille.
Koska Conan-tarinoita ei kirjoitettu kronologisessa järjestyksessä, suosittelen kaikille Howardin tarinoiden lukijoille tätä
wikipedia-artikkelia Conan-novellien kronologiasta. Tarinat voi lukea totta kai yksittäisinä miten lystää, mutta hahmosta saa enemmän irti kun lukee ensin tarinoita Conanin nuoruudesta ja etenee vähitellen viimeiseen Conan-tarinaan, jossa Conan on iäkkäämpi ja kuningas.