Merkkifanaatikot, eli miksi Steve Jobs on maailman paras kaikessa

  • 5 565
  • 55

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Niin, kuten otsikkokin kertoo, tarkoituksenani on valoittaa hieman omaa henkilökohtaisesta helvettiäni, jota elämäksikin kutsutaan.
Olen nyt asunut tässä kämpässä lapsuudenkaverini kanssa kohta 3,5 vuotta (ei, ei mitään geijuttuja) ja kaikki meni varsin mukavasti viime kevääseen asti.
Itse käytän windows XP:tä ja niin käyttää kämppiskin, itse surffailen IE:llä ja hän Firefoxilla, mutta tämä ei koskaan ole aiheuttanut suurempia skismoja.

Kaikki kuitenkin muuttui kun keväällä asuntoon tuli syöpä, jota iBookiksikin kutsutaan. Kämppis hankki siis läppärin, mac-merkkisen sellaisen.
Alkuun kaikki meni hyvin, tulipahan samalla tutustuttua uudenlaisiin käyttöjärjestelmiin ja näyttihän se olanyli katsottuna ihan nätiltä, joskaan itselleni käyttöjärjestelmän ulkonäkö ei ole niin merkityksellinen asia.

Jossain vaiheessa kämppis kuitenkin löysi erinäiset mac-foorumit, missä lahkolaiset palvoivat pyhää omenaansa ja humisivat mantraansa "Micro$oft on paha, Apple on hyvä;Micro$oft on paha, Apple on hyvä". Tämän jälkeen kaikki muuttui.

Se mikä ennen oli ollut pikkubugi windowsissa, muuttuikin kasvihuoneilmiön syypääksi. Mikä tahansa asia mitä käyttöjärjestelmässä on, on aina oikein macin tavalla, riippumatta siitä oliko asia oikeastaan alkuperäisesti microsoftin ideoima tai ylipäätänsä jonkun toisen tahon keksimä. Erityisesti on Windowsin syy, että se on maailman ylivertaisesti suosituin käyttöjärjestelmä.
Ei siis ominaisuus, hyvää markkinointia, vaan syy. Tämän takia kun Windows-koneet ovat viruksille alttiita, mitäs ovat niin suosittuja että kräkkerit innokkaasti etsivät haavoittuvaisuuksia. (joojoo, Mac OS on rakennettu Unix-pohjalle, kun taas windows parsittu Dossin päälle, mutta se on toissijaista kun puhutaan siitä mielenkiintoerosta mikä kohdistuu windowsiin ja mikä Mac OS:ään. Apache-serverien nykyään jo aivan "normaalilla" tasolla olevat haavoittuvuus-määrät kertovat karua kieltään Linuxienkin haavoittuvaisuuksista, vaikka alkuun apachet olivat varsin turvallisia...kunnes lukumäärä kasvoi).
On siis selvää, että vaikka kuinka yrittäisi perustella Windowsin olevan jotain muuta kuin suoraa saatanan tekelettä sillä, että se nyt kuitenkin on aika suosittu ja Mac marginaalikäyttis, niin siitä ei ole mitään hyötyä.
Itselleni riittäisi, jos ihmiset vain tyytyisivät käyttämään koneitaan rauhassa ja antaisivat muitten käyttää omia koneitaan.

Mainittakoon tietenkin, että windowsin kätevä aktiivisen ikkunan print screen-toiminto (alt+Prt Scr) verrattuna OS X:n hankalaan versioon on epälooginen ja huono, koska Print Screen-nappula on epälooginen.
Omalla ohjelmointijärjelläni Print Screen tekee juuri sitä mitä se sanoo, eli tulostaa näyttökuvan välimuistiin. Tämä on kuitenkin minua huomattavasti kovemmalle koodarille eli kämppikselleni liikaa, koska se kertoisi että Windows ei olisikaan täysin paha ja näin EI VOI OLLA.

Niin, lahkokeskukset, eli Mac-foorumit. Joka päivähän siellä nuo uskovaiset käyvät vahvistamassa uskoaan ja etsimässä anti-windows-uutisia, joita sitten lähetyskäskyn voimin tullaan kertomaan sinnikkäästi pakanoille. Uskoisin että tässä on joku funktio, jossa Mac-taivaaseen pääsee vain ja ainoastaan korostamalla miten huono toinen käyttöjärjestelmä voi olla.

Tietenkään tämä ei rajoitu vain käyttöjärjestelmiin, vaan uskon sokaisemat yhdistävät asiat päässään siten, että kaikki asiat missä Apple on hyvä(iPod, iTunes) huonontavat Microsoftia ja toisaalta kaikki asiat missä Microsoft mokailee, tekevät Applesta parempia...huolimatta siitä, etteivät asiat välttämättä ole edes samalla toiminta-alueella (musiikkisoittimet vs. ohjelmistot).
Eli mikäli uusi X-box 360 ei parannakaan nälänhätää, lahkojohtajat äkkiä postaavat tämän tiedon em. foorumeille, joista sitten tieto kulkeutuu minun korviini.

Toki mainittakoon, että henkilö nytkin pelaa uusinta Need for Speediä Windows-koneellaan, mutta tällä ei ole mitään väliä, koska tosiasiassa Steve Jobs on kertonut unessa hänelle, että pelaaminen oikeastaan rasittaa windowsia ja siten on oikein tehdä windowsilla kaikkia niitä lukuisia asioita mitä macilla ei voi tehdä. Joku yksinkertaisempihan voisi kuvitella, että se ettei juuri mikään peli toimi Macilla, olisi jollain lailla haittaava tekijä (jos harrastaa pelaamista) mutta näinhän ei oikeasti tietenkään ole.

Tässäpä oma vuodatukseni, olen jo kokeillut keskustelua=tuloksetonta, suoraa vittuilua siitä että macci hävisi taistelun windowsille TÄYDELLISESTI (painottaen vielä) ja sen takia on vain marginaalikäyttis=hetkellinen hiljaisuus, mutta ei pitkän tähtäimen vaikutusta, välttelyä=turhaan jne.

Oletteko te törmänneet merkkifanaatikkoihin ja miten toimitte niitten kanssa, käytettekö höyläämätöntä kakkosnelosta vaiko Fiskars handy 500:sta?
 

Mosku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lieksan hurtat
varjo kirjoitti:
Oletteko te törmänneet merkkifanaatikkoihin ja miten toimitte niitten kanssa, käytettekö höyläämätöntä kakkosnelosta vaiko Fiskars handy 500:sta?

Olen törmännyt. Opiskeluaikanani koulussa oli Atk- asioista vastaava opettaja joka oli uhrannut sielunsa omppukoneille.. Musiikki-alalla olen kuullut muutenkin urbaania legendaa, joka väittää että Macit ovat parempia niissä hommissa.. no itse en saanut edes perusnauhoituksia tehtyä kun Omppu ilmoitti että muisti ei riitä/Usb portissa ei ole tarpeeksi virtaa/muuten vaan jumiin.. Perkele. menin kotiin ja ostin pc:lle cubasen jolloin hommat alkoivat toimimaan.
Toinen asia, Jos windows kaatuu niin sen saa takaisin pystyyn buuttaamatta. Omppua ei.. Muutenkin käyttöliittymä aiheuttaa syvää hermon paloa.. mitä V*&un järkeä on yksinäppäimisessä hiiressä.

Ai niin.. aina kun omppu kaatui tunnilla niin kys. opettajalle muistettiin mainita asiasta. Ei ollut perusteluja.
 

zore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Columbus Blue Jackets
Minä en ole koskaan omistanut mitään muita kuin Omppu-koneita. Aloitin mainosalalla työskentelemisen n. 10 vuotta sitten, ja silloin ei paljon ollut vaihtoehtoja. Niille, jotka tekivät mainos- tai painohommia PC:llä siihen aikaan, naurettiin ja heitä pidettiin puuhastelijoina. Näin ehkä OLIkin. Itse en ole kuitenkaan ikinä kokenut kuuluvani mihinkään "klaaniin", minulle ei ole koskaan ollut kovinkaan tärkeää miten joku kone toimii kunhan se toimii.

Mäkit olivat helppoja asentaa tälläiselle ei-nörtille, "töpseli seinään" ja netti pelasi. 90-luvun PC-koneissa ei "Ihan" näin ollut. Tänäkin päivänä koen Mäkit helpommiksi ottaa käyttöön, tosin se voi johtua siitäkin, että en ole kovin montaa PC:tä toimintakuntoon laittanut. Enemmän niihin kuitenkin liittyy "säätöä", sen tiedän. Vuosituhannen vaihteessa sain ensimmäisen "huonon" Mäkin, tai sanotaanko, että törmäsin ongelmiin, joista olin kuullut vain puhuttavan PC-maailmassa. G3 ja G4 -mallien myötä törmäsin yhä useammin huonoihin koneisiin, tuntui, että ne olivat hyvinkin yksilöllisiä ja yhtä tapausta ei ole saatu toimimaan vielä tähänkään päivään saakka kunnolla. Hidas kuin etanan kuolema. Sen sijaan 2000-luvulla käyttämäni PC-koneet ovat olleet melko "tukevia" ja luotettavan oloisia.

Itse olen PC-koneiden yleistyttyä alallamme, käyttänyt hyvin paljon molempia käyttöjärjestelmiä. Pääasiassa työskentelen ohjelmilla kuten Photoshop ja Freehand, niiden käyttämisessä ei juurikaan eroja ole joten minulle on ihan sama mikä taustalla hyrrää niin kauan kuin kone toimii. Itse en ole koskaan kussut hunajaa Mäkin hienouksien perään, jotkut PC-koneiden epäloogisuudet jaksavat tosin naurattaa.

90-luvulla varmasti vannoin Mäkkien nimeen ja ilmeisesti ihan syystä. PC-koneiden käyttäjillä oli aina jotain ongelmia. Myöhemmin 2000-luvun vaihteessa minulla oli kuitenkin pokkaa tunnustaa Mäkkienkin haavoittuvaisuus tai huonous, sellaisia pask**a kun osui kohdalle. 2000-luvulla pystyin myös luopumaan kumihanskoista jos jouduin PC-koneella jotain tekemään.

Tällä hetkellä minulle ei ole väliä mitä konetta käytän. Kotona on tällänen vanha iMac, jolla hoidan surffailun ja pikku puuhastelut. Koulussa ja joidenkin asiakkaiden luona käytän PC:tä ilman, että minun tarvitsee miettiä "tämä on nyt sitten PC".

MUTTA yksi asia minkä vuoksi en Mäkkiä vaihtaisi on kyllä tuo mainittu PC-koneiden virusongelma. Joskus 90-luvun loppupuolella oli Mäkeissäkin joku lievä mato-ongelma, joka ei kuitenkaan aiheuttanut kuin jotain pieniä häikkää. 2000-luvulla en ole törmännyt yhteenkään virukseen, joka olisi millään tavalla koneeni toimintaa haitannut. Which has been nice.

Summa summarum, ainakaan viiteen vuoteen en ole kenellekään Mäkkiä tuputtanut, mutta kotiini en kyllä PC-konettakaan ottaisi. Ymmärrän kuitenkin teitä PC-käyttäjät :)

PS. Mitä tulee noihin Mäk-foorumeihin niin itse en vieraillut niissä kuin apua etsien, silloin kun nuo paskat koneet kohdalleni osui. Ikinä en sieltä apua löytänyt - vain kohtalotovereita, jotka jollain lailla yrittivät katsoa ongelmia läpi sormiensa, ilmeisesti mantrasta huumaantuneena. Silloin ajattelin, että ei helvata, näin paljon ongelmia eikä ketään kiinnosta.

EDIT (vielä, huh) Mitä tulee Steve Jobsiin niin miehelle täytyy kyllä nostaa hattua siitä, että on saanut Applen yrityksenä tuottamaan yhä uudestaan ja uudestaan. Aika monta aallonpohjaa yritys on kokenut mutta Steve ei ole paljoa hätkähtänyt vaan pannut taas tuulemaan.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
zore kirjoitti:
EDIT (vielä, huh) Mitä tulee Steve Jobsiin niin miehelle täytyy kyllä nostaa hattua siitä, että on saanut Applen yrityksenä tuottamaan yhä uudestaan ja uudestaan. Aika monta aallonpohjaa yritys on kokenut mutta Steve ei ole paljoa hätkähtänyt vaan pannut taas tuulemaan.

Selvennyksenä nyt, että tarkoituksenani ei tietenkään ollut Jobsin mollaaminen, vaan hänen ympärilleen muodostuneen fanikulttuurin esilletuominen.

Karu ja kiistaton faktahan on, että Bill Gates "omistaa" Jobsin, mutta jos joku sanoo suhtautuvansa samalla pieteetillä Gatesiin, niin hänet noin yleisesti lynkataan. Itselläni ei ole kumpaakaan vastaan juuri mitään, mutta en nyt paisuvaissolukko jäykkänä odota kuukausittaista(?) keynotea kuin profetiaa.

Eikä myöskään ole tarkoitus tehdä tästä ketjusta vain Mac/Win-keskustelua, vaan löytyyhän merkkifanaatikkoja muualtakin.
Automerkeillä on omat varsin fanaattisetkin kannattajansa ja Opeleillakin on ilmeisesti jonkinlaista kerhotoimintaa.

Kännyköissäkin lienee pientä vastaavaa ja toisaalta, kun nyt jääkiekkokeskustelupalstalla ollaan, niin onhan jonkun tietyn seuran yksipuoleinen fanitus välillä vähän rasittavaa.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
varjo kirjoitti:
joojoo, Mac OS on rakennettu Unix-pohjalle, kun taas windows parsittu Dossin päälle
Windows yhden käyttäjän moniajojärjestelämä, Unix monen käyttäjän moniajojärjestelmä. Siinä nuo erot ja aika suuret.

Macia en käytä enkä suosi, mutta myönnän että oli aikaansa edellä kun graafiset käyttöliittymät tuli.

XP pyörii kuitenkin koneessani, vaikka Unix onkin ylivertainen siihen nähden(ehkä jonain päivänä HP-UX).

Sinänsä en kyllä ihmettele vaikka joku mikkisoftaa vastaan onkin, sillä niin paljon ovat asioita osanneet tehdä väärin.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Yksi mielenkiintoisista asioista näissä käyttissodissa on tämä virusargumentointi. Macin / linuxin käyttäjät julistavat suureen ääneen PC ja/tai Windows -maailman olevan paha, koska virukset tuottavat aina suuria ongelmia.

Itselläni on Windows mutta viruksista ei ole ollut mitään pientä harmia isompaa ongelmaa koskaan. Tällä hetkellä en edes muista, koska edellisen kerran olisin joutunut tekemään ylimääräistä koneen ylläpitoa virusten vuoksi. Kun virussuojat ja spywareohjelmat ovat kohdallaan ja selaimena esim. Opera, eivät virukset tuota minkäänlaista päänvaivaa.

Virukset saattavat vaikeuksiin vain niiden henkilöiden koneet, jotka vastaavat jokaiseen pornosivujen popuppien kysymyksiin "YES", "OK" ja "INSTALL!"
 

Iceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Murmeli kirjoitti:
Virukset saattavat vaikeuksiin vain niiden henkilöiden koneet, jotka vastaavat jokaiseen pornosivujen popuppien kysymyksiin "YES", "OK" ja "INSTALL!"

Ei nyt aivan noinkaan vaikkakin periaatteessa kyllä :D On toki olemassa sellaisia ötököitä että käyttäjällä ei välttämättä ole mahdollisuutta edes havaita mitä on tapahtumassa (päivittämätön ympäristö / "nollapäivähyökkäys") mutta useimmiten kuitenkin kysymys on siitä että käyttäjä on sallinut koneelleen jotain josta ei ole varma - tämä toki on helppoa koska suht guru saa olla että ymmärtää kaiken mistä esimerkiksi palomuuri kyselee käyttäjän vastetta.

Käyttissodissa argumentointi on aika vahvasti tietoturvallisuuteen perustuvaa mikä sinänsä onkin ihan järkevä peruste. Itse olen valitettavasti törmännyt usein vanhaa perua olevaan mantraan joka otetaan sellaisenaan vastaan ilman lähdekritiikkiä tai tietojen päivitystä.

Microsoft on tehnyt PALJON asioita väärin ja vähintäänkin omituisesti mutta parina viime vuotena suuntaus on aivan päinvastainen - laatua on parannettu laajalla rintamalla.

Kilpailu erilaisten järjestelmien välillä on mielestäni pelkästään hyvä asia, pitää kehitystä yllä. Fundamentalismi lienee pahasta tässäkin asiassa.
 
Viimeksi muokattu:
Olen itsekin näitä MAC-masiinoita käyttänyt noin 15 vuoden ajan. Ensimmäinen PC-kone ilmestyi kotiini 6kk takaperin ja ihan sulassa sovussa ne pöydän alla Macin kanssa pötköttävät. Onhan tuo XP logiikaltaan hiukan outo kauemmin Macciä käyttäneelle, mutta se ei liene käyttiksen vika.

Ymmärrän kyllä Varjon kirjoituksen siinä mielessä, että itsekin noilla Mac-foorumeilla pyörineenä tiedän että tuo Apple/Microsoft jutustelu menee hiukan yli hilseen. Väittäisin kuitenkin että ylilyönnit johtuvat useimmiten kuitenkin pelkästä tietämättömyydestä. Kyllähän minutkin peloteltiin ennen PC-koneen hankkimista kaiken maailman viruksilla sun muulla kauhealla. Kuitenkin hiukan järkeä käyttämällä niistäkin pystyy erossa pysymään.

Molemmissa järjestelmissä on puolensa, sekä hyvät että huonot.
 

zore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Columbus Blue Jackets
Murmeli kirjoitti:
Itselläni on Windows mutta viruksista ei ole ollut mitään pientä harmia isompaa ongelmaa koskaan. Tällä hetkellä en edes muista, koska edellisen kerran olisin joutunut tekemään ylimääräistä koneen ylläpitoa virusten vuoksi. Kun virussuojat ja spywareohjelmat ovat kohdallaan ja selaimena esim. Opera, eivät virukset tuota minkäänlaista päänvaivaa.
Paljonko arvioit kuluttaneesi rahaa virustorjuntaan esim. 2000-luvun aikana? Minkälainen ohjelmisto koneellasi on tätä asiaa ajamassa?
 

St. Pat

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NUFC, Les Canadiens
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
zore kirjoitti:
Paljonko arvioit kuluttaneesi rahaa virustorjuntaan esim. 2000-luvun aikana? Minkälainen ohjelmisto koneellasi on tätä asiaa ajamassa?

Voi tsiisus, pitihän se arvata, ettei omenan saastuttama kuitenkaan malta olla pysymättä pois astialta.

Paljonko sinä olet kuluttanut rahaa ylihintaisiin komponentteihin ja muistinlaajennuksiin? Toki, tyyliä yms. ei voi mitata rahassa, mutta kyllä minä helposti pistäisin sen parikymppiä vuodessa Nortoniin verrattuna sitten siihen, että maksaisin kovaa hintaa kaikesta mitä tarvitsen ja en edes voisi käyttää tietokonettani kaikkeen siihen mitä haluaisin.

Yhä, et voi mitenkään vertailla virusongelmia, koska Windows nyt vain on niin paljon suositumpi, että se kerää enemmän mielenkiintoa.
Sinänsä voi tässä vaiheessa jo antaa Microsoftille tunnustusta siitä, että huolimatta suurista virheistä mitä ovat tehneet, he silti dominoivat markkina-alueitaan täydellisesti.

Lisäksi, virustorjuntaohjelmistot ovat markkinatalouden vastine haavoittuvaisuuksille, joten oikeastaan voisi sanoa että sen lisäksi että Microsoft lihottaa osakkeenomistajiensa tilejä, se myös luo bisnestä.

En minäkään niin erityisesti pidä Microsoftin tavasta toimia, mutta en edes yritä vääntää argumentteja sellaisista asioista, jotka eivät argumentteina toimi.

Merkkisotaa on aivan turha käynnistää, koska ei puhuta samoista asioista.
Tarkoitus on käydä keskustelua merkkien sokaisemista ihmisistä, eikä vain tehdä esimerkkejä yksipuolisuuden pitkään listaan.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
zore kirjoitti:
Paljonko arvioit kuluttaneesi rahaa virustorjuntaan esim. 2000-luvun aikana? Minkälainen ohjelmisto koneellasi on tätä asiaa ajamassa?
Ilmaisilla virustorjuntaohjelmilla, palomuureilla ja spywaren poisto-ohjelmilla pärjää 100%:sti.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itsekin valitettavasti tiedän/tunnen muutamia tälläisiä Mac-höyrypäitä ja en voi kuin ihmetellä sitä menoa. Miten ihminen lyhyessä ajassa voi muuttua niin fanaattiseksi sekopääksi? Aivan käsittämätöntä.

Alkaa herätä epäilys, että Jobs on niitä hippiajoiltaan ylijääneitä happoja ujuttanut koneittensa sisään ja sieltä ne sitten tuulettimen kautta tunkeutuvat mäkinkäyttäjän sieraimiin ja saavat aikaan pysyvän fanaattisen rakkaussuhteen näihin koneisiin.

Tuo on minun teoriani.

Tosiasia on, että Macit ovat ihan hyviäkin koneita, erilaisia toki, mutta olen niidenkin parissa touhuillut. En silti näe syytä olla hylkäämättä tai olla opettelematta toista järjestelmää. Ne ovat eritilanteissa ihan paikallaan ja etuhan on, jos osaa käyttää molempia järjestelmiä. Eipähän mene sormi suuhun jos edessä nököttääkin mäkki, eikä se tuttu ja turvallinen PC.

Kuppikuntalaisuus näissä asioissa on kuitenkin turhaa ja ennenkaikkea tyhmää.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Ted Raikas kirjoitti:
Alkaa herätä epäilys, että Jobs on niitä hippiajoiltaan ylijääneitä happoja ujuttanut koneittensa sisään

Ei ei ei. Kyseisten koneitten näppäimistöjen tangentit on valmistettu hallusinogeenejä sisältävästä muovista. Mitä enemmän niitä näpelöitsee, sitä enemmän sormenpäiden kautta aineita siirtyy verenkiertoon ja keskushermostoon.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Paitselo kirjoitti:
Kyseisten koneitten näppäimistöjen tangentit on valmistettu hallusinogeenejä sisältävästä muovista. Mitä enemmän niitä näpelöitsee, sitä enemmän sormenpäiden kautta aineita siirtyy verenkiertoon ja keskushermostoon.
No juuri, näinhän se menikin! Ei meinaa muisti pelata, kun tulee pössyteltyä tätä pilveä päivät pitkät. Voisi hieman vähentää.

Yksi vielä...
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Niin, Mac-käyttäjäthän hyvin mielellään mieltävät itsensä atk-alan edelläkävijöiksi, ihailtaviksi trendien luojiksi ja ennenkaikkea teknisesti ylivertaisiksi olennoiksi. Joudun kohtaamaan tällaista henkilöä kerran pari kuukaudessa, ja varsin usein Mac-asiat nousevat esille keskusteluissa. Ei koskaan minun puolestani, koska kuten "asia josta haluaisit pitää" -ketjuun kirjoittelin, niin en halustani huolimatta ole kyennyt tykästymään tähän pastellinväriseen Mac-maailmaan. Samanlaista hurmostahan oli havaittavissa takavuosien Linux-geekeillä, joiden mielestä Linux on vastaus kaikkeen. Hyvä juttu monissa paikoissa, vaan ei silti vallannut kovin suurta kannatusta kotikäyttäjien keskuudessa.

Yhteinen nimittäjä Mac-uskovaisille on se, että tuntuu etteivät he siedä minkäänlaista heikommuutta tai edes tasavertaisuutta PC-käyttäjien kanssa. Olipa asiayhteys mikä tahansa, Applen tuotteet ovat jollain tavalla aina perusteltava paremmaksi, helpommaksi, toimivammaksi tai edes kivemman väriseksi. Yritettyäni vertailla näitä tuotekokonaisuuksia keskenään, olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen että Mac- ja Windowsmaailma ovat ihan varteenotettavia vastineita toisilleen ja kutakuinkin yhtä hyviä - molemmat omilla eduillaan ja haitoillaan.

Windows-käyttäjä on sikäli turvassa, että tämän tietää koneelle olevan viruksen alla aikayksikön jos sen ilman turvaa kytkee nettiin. Joku lovsan-variaatioista ilmestyy koneelle hyvin todennäköisesti alle kolmen minuutin. Windows-ympäristölle myös on vastaavasti huikea valikoima erilaisia tapoja suojautua noilta. Tarjolla on sekä maksullisia palveluita että maksuttomia palveluita. Jokaiselle käyttäjälle löytyy takuulla omannäköistä hilavitkutinta. Mac-käyttäjä tietää, että tämän koneelle ei ole viruksia liikkeelläkään. Näin myös esim. freeware-ohjelmistokehitys ei kilpaile suojausohjelmatuotannolla, saati sitten kaupalliset ohjelmistotalot kehitä jatkuvasti parempaa suojaa Mac-käyttäjille. Kun Macille sitten tulee näitä viruksia - niin, "kun" ei "jos" - niin ohjelmistot vasta alkavat käymään omaa evoluutiotaan, kun Windowsilla ohjelmistot ovat olleet ajan tasalla jo pitkään. Toki Macille taitaa jo nyt löytyä jonkinlaisia virusskannereita, mutta PC-puolelle jossa uhka on todellinen, on myös tarjonta vakuuttavampaa.

No, kokonaisuuksina uskon että nämä erilaiset laitteet ovat varmasti ihan yhtä vakavastiotettavia loppuviimeksi kumpikin; on käyttäjän omista mieltymyksistä kysymys, kumpi "sopii" hänelle paremmin. Se on mielestäni selkeästi väärä väittämä, että jompikumpi olisi ylivertainen tai "ehdottomasti paras" vaihtoehto noin yleispätevästi. Omaa Wintoo$aani en todellakaan ole vaihtamassa. Pelatessa kun kiinnostaa muukin kuin pasianssi...
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Murmeli kirjoitti:
Ilmaisilla virustorjuntaohjelmilla
Siis oikeasti hyvää ja toimivaa? Maksullisia hyviä virustorjuntaohjelmia toki on.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
MS kirjoitti:
Siis oikeasti hyvää ja toimivaa? Maksullisia hyviä virustorjuntaohjelmia toki on.
Ei ole ilmaisilla ohjelmilla tullut vielä yhtään virusta koneelle, kuitenkin laajakaistaa olen käyttänyt jo vuosituhanteen vaihteesta (en muista tilasinko kaapelin ennen vai jälkeen...). Esim. Avast! ollut nyt viime aikoina käytössä, samoin AVG antivirus toimi täysin moitteetta eikä syö tehojakaan. Sori OT.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Jussi77 kirjoitti:
Niin, Mac-käyttäjäthän hyvin mielellään mieltävät itsensä atk-alan edelläkävijöiksi,
Varmaan pohjautuu graafisen käyttöliittymään ja 80-luvulle, jolloin IBM:n (+kloonit) koneissa oli DOS tai kamalan näköinen palikka Windows mallia 1.x, 2.x tai 3.x.

Jussi77 kirjoitti:
ihailtaviksi trendien luojiksi ja
Tämä pitää erinomaisesti paikkansa.

Jussi77 kirjoitti:
ennenkaikkea teknisesti ylivertaisiksi olennoiksi.
Tämä ei missään nimessä pidä paikkansa. Linux-käyttäjä pikemminkin.

Jussi77 kirjoitti:
Yhteinen nimittäjä Mac-uskovaisille on se, että tuntuu etteivät he siedä minkäänlaista heikommuutta tai edes tasavertaisuutta PC-käyttäjien kanssa.
HIFK vs. Jokerit?

Jussi77 kirjoitti:
Mac-käyttäjä tietää, että tämän koneelle ei ole viruksia liikkeelläkään. Näin myös esim. freeware-ohjelmistokehitys ei kilpaile suojausohjelmatuotannolla, saati sitten kaupalliset ohjelmistotalot kehitä jatkuvasti parempaa suojaa Mac-käyttäjille. Kun Macille sitten tulee näitä viruksia - niin, "kun" ei "jos" - niin ohjelmistot vasta alkavat käymään omaa evoluutiotaan, kun Windowsilla ohjelmistot ovat olleet ajan tasalla jo pitkään.
Milläs käyttäjän oikeuksilla ajattelit virusten toimivan Macissa?
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jussi77 kirjoitti:
Kun Macille sitten tulee näitä viruksia - niin, "kun" ei "jos" - niin ohjelmistot vasta alkavat käymään omaa evoluutiotaan, kun Windowsilla ohjelmistot ovat olleet ajan tasalla jo pitkään.
Kovasti tätä nyt on hoettu jo reilut viisi vuotta ja erittäin moni sitä on yrittänyt (jopa kilpailuja järjestetty). Että ei se välttämättä ole "kun".
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Samaa olelen ihmetellyt kuin moni muukin. Mäcciporukoissa on ihmeen paljon fanaatikkoja, joille PC ja Windows ovat kirosanoja.

Mitä itse olen joskus raplannut Maceja jo 1990-luvun alussa ja nyt, niin viisitoista vuotta sitten tilanne oli teknisesti ja käytön helppoudessa selväsi Macin hyväksi. Mutta sen ajan Macit olivat PC:ihin verrattuna sikakalliita ja laajennukset vielä kalliinpia.

Mutta mikä lienee tilanne oikeasti nyt PC:n ja Macin välillä?

Macin etuna on edelleen ylivertainen käytön helppous PC:hen verrattuna. Esimerkkinä vaikka ohjelmien ja ajurien asennus. Ei kun kuvake oikeaan kansioon niin se on siinä! PC:llä tähän on vielä pitkä matka. Vaikka käyttiksenä Macissa on UNIX-variantti! Samaten palomuuriominaisuudet ovat suoraan käyttiksen ytimessä kuten UNIX:iin kuuluukin. Macin PC:hen verrattuna ylivoimainen tietoturva ilman mitään virittelyjä on jo mainittukin.

Mutta mitkä ovat PC:n edut?

Ensinnäkin miltei rajaton laite- ja ohjelmatarjonta. Käytännössä jokaiseen härpättimeen, mitä on ajateltu tietokoneesen, tulee mukana Windows XP-ajurit.

Samaten ohjelmia on varmaan satojatuhansia kaikkeen, mitä ihmispolo kuvitella saattaa ja nippu vielä sellaisia, joita ei ole edes osattu kuvitellakkaan. Ja nuoremmille PC:n käyttäjille ei ole merkityksetöntä, että käytänössä kaikki pelit saa myös sille.

Siihen nähden, että PC:n kokoonpanovariaatioita on rajattomasti, Windows XP on oikea ohjelmointitaidon mestarinäyte. Se toimii vakaasti ja kaatuilematta mitä ihmeellisimmissä virityksissä.

Macin käyttis on saatu tehdä puhtaalta pöydältä suljettuun ympäristöön, joten sen voi olettaakkin olevan stabiili ja juuri omaan laiteympäristöönsä raatälöity.


Minusta sekä PC, että Mac voivat elää rinnakkaiseloa. Suosittelen Maccifanaatikkojen joskus kokeilevan nykyaikaista teho-PC:tä ja vaikka jollain nopeatempoisella pelillä. Tai tutustuvan musiikki PC:hen vaikka Terratecin paremman luokan äänikortilla ja Cubase-ohjelmalla. Ei se PC sittenkään ihan saatanasta ole.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Ruutiveijari kirjoitti:
Kovasti tätä nyt on hoettu jo reilut viisi vuotta ja erittäin moni sitä on yrittänyt (jopa kilpailuja järjestetty). Että ei se välttämättä ole "kun".
Kyllä se on "kun", onhan viruksilta suojattu pc-koneitakin jo kymmenen vuotta ennen lovsaneita, jotka vasta toivat näitä todellisia riesoja eteen.

Mutta, en taida viedä tätä omasta puolestani enempää PC vs. Mac -riitelyksi, tyydyn vain toteamaan että raivoisaa on tämä oman valinnan puolustelun tarve Mac-piireissä. Tasavertaisuus kokonaiskuvaa katsottaessa ei ole Mac-käyttäjän hyväksymä vaihtoehto. Ettei vain paukuttaisi takaraivossa pelko että valinta onkin huono? ;)

No, kukin käyttää sitä mistä itse pitää.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jussi77 kirjoitti:
Mutta, en taida viedä tätä omasta puolestani enempää PC vs. Mac -riitelyksi, tyydyn vain toteamaan että raivoisaa on tämä oman valinnan puolustelun tarve Mac-piireissä. Tasavertaisuus kokonaiskuvaa katsottaessa ei ole Mac-käyttäjän hyväksymä vaihtoehto. Ettei vain paukuttaisi takaraivossa pelko että valinta onkin huono? ;)
Totta. Itse käytän molempia, kotoa löytyy molemmat ja molemmilla on ominaisuutensa. Windows huuuuuomattavasti monipuolisempi ja sallii enemmän käyttäjälle, OS X taas turvallisempi, vakaampi ja joten kotoisampi.

Muuten, oli ennen lovsaneita jo PC:llä ciruksia. OS X:llä ei ole ollut yhtään. Ei se lovsan ollut kuin "se ensimmäinen netin kautta levinnyt" suuren yleiseön tietouteen tullut pöpö. OS X vaatii aina käyttäjältä varmistuksen ennen kuin asentaa mitään. Virus ei siis pysty itseään suorittamaan tai asentamaan OS X:ään ilman käyttäjän sallimusta ja salasanaa.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Ruutiveijari kirjoitti:
Muuten, oli ennen lovsaneita jo PC:llä ciruksia. OS X:llä ei ole ollut yhtään. Ei se lovsan ollut kuin "se ensimmäinen netin kautta levinnyt" suuren yleiseön tietouteen tullut pöpö. OS X vaatii aina käyttäjältä varmistuksen ennen kuin asentaa mitään. Virus ei siis pysty itseään suorittamaan tai asentamaan OS X:ään ilman käyttäjän sallimusta ja salasanaa.
Onhan noita viruksia ollut (niitä varmaan tarkoitit...) jo 80-luvulla, mutta kyllä vasta nämä pari matoa viime vuosina ovat olleet niitä jotka ovat todella herättäneet myös suuren yleisön ajattelemaan viruksilta suojautumista.

Mitä OS X virusten leviämiseen tulee, niin onhan koodaajat keksineet hyvät levitystavat myös Windows-maailmaan joten kun Mac valtaa alaa, alkaa myös näitä neronleimauksia löytyä myös näille. Kuinka mato sitten toimii, vaikeaa arvioida etukäteen - kuten varmaan oli vaikeaa arvioida monia nyky-viruksiakin vielä muutamia vuosia sitten. Siihen ei siis kannata tuudittautua, että tällä hetkellä ei ole olemassa uhkaa - joku on aina riittävän fiksu keksimään jonkin tavan levittää haittaviruksia.

Kuitenkin näiden virus-asioiden tiimoilta sanoisin, että enemmän kuin käyttöjärjestelmästä, on virusten leviämisessä kyse käyttäjän omasta osaamisesta. Huolelliselle käyttäjälle ei tule ongelmia Macilla eikä PC:llä, eikä virustorjunnasta edes synny kustannuksia vähänkään osaavalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös