En omaa ilves.comiin nimimerkkiä, joten puolustaudun ja hyökkään täällä koska siellä vellova keskustelu on lähellä täällä pohjustamiani aiheita. Tiedän, että on typerää kirjoittaa vasta-argementteja" eri areenalla.
Täälläkin ansiokasta keskustelua käynyt veli Artsi on kaatamassa Ilveksen menestymättömyyden mieluummin junnujen lukumäärän niskaan kuin Ilves Hockey Oy:n johdon. Seuraavassa oma näkemykseni.
Joukkueen rakentaminen -ikärakenne
Jo 2-3 vuotta sitten maalasin tämän problematiikan tänne palstalle ja sain vastustusta. Nyt sen on huomannut Ilveksen johtokin. Ongelma ei ole lähtöisin junnuista vaan Ilveksen toimivasta johdosta ja heidän kyvyttömyydestä nähdä hieman pidemmälle.
Kotimaiset "oikeanikäiset" pelaajat
Tästähän saarnasin eniten jo silloin. Joukkueen oikeanikäiset runkopelaajat ovat puuttuneet. Mutta tarkastelleenpa keitä Ilves Hockey hankki tällä kahden vuoden periodilla pelastamaan tätä vääristymää eli näihin Ilves satsasi: Tomi Hirvonen, Henrik Juntunen, Toni Koivisto, Teppo Tuomanen, Pasi Petriläinen ja suluissa Pasi Häkkinen . Eli kahden kevään markkinoilla vain kuusi kotimaista oikeanikäistä kotimaista hankintaa. Nämä olivat ne miehet, jotka Ilves Hockey ammattitaidollaan ja näkemyksellään ostivat joukkueen kotimaiseksi rungoksi. Yksi nimi paistaa positiivisesti esille.
Tapaus Koivisto
Antaisin mielelläni ison ruusun Ilves Hockeyn nykyisille toimijoille Toni Koivistosta, mutta muutama terälehti on tästä poistettava ennen ojentamista. Toni Koiviston hankintaa Risto Jalo valmisteli pitkään ja ennen kaikkea erään hyvin positiivisesti Ilvekseen suhtautuvan agentin avustuksella. Tonin piti siirtyä Ilvekseen 2003 Lokakuun viimeisellä viikolla Lukon ollessa kriisissä, mutta Jukka Rautakorpi sai vakuutettua Tonin ja Lukon siten, että Toni jäi vielä Raumalle.
Mainittakoon, että kyseisen agentin ansiosta meillä kiekkoilee nytkin pari muuta hyvää alkua ja mainittakoon vielä, että kyseinen agentti valmisteli hyvin pitkälle Jani Ridan siirron Ilvekseen. Ritakin oli asiaa jo kertoilemassa Edmontonissa, mutta sai siellä lukea, että Ilves satsasikin Tommi Turuseen. Tuon päivän jälkeen ei ole tarvinnut Jani-pojalle soitella Tampereen suunnalta.
Tästäkin huolimatta iso käden ojennus nykyisillekin toimijoille Toni Koiviston saamisesta meille. Muista isoistakin kotimaisista satsauksista eli Hirvosesta, Juntusesta, Tuomasesta ja Petriläisestä en jaksa aivan joka päivä heittää kärrynpyörää.
Miksi ei kotimaisia löydetty/hankittu?
Ammattitaidottumuus, heikko skouttauskyky, rahapula, haluttomuus maksaa siirtokorvauksia, visio papoilla mestaruuteen vai myöhässä operoiminen? No ainakin yksi sama kaava on toistunut. Ilves jättää syksyllä joukkueen rakentamisen puolitiehen luottaen varmoihin kuuden kuukauden miehiin. Toimistolla on hirveä tohina kuluvan kauden joukkueen rakentamisessa vielä tammikuussa, kun muut ovat ehtineet operoida jo iskunsa kotimaisiin pelaajiin. Toki vähintään yhtä suuri syy on se, että kotimaisten pelaajien hinta on noussut pilviin.
Suunnitelma B pakonkin sanelemana käyttöön
Koska kotimaisilla markkinoilla epäonnistuttiin tai vielä huolestuttavampaa, sitä ei edes koettu tarpeelliseksi päädyttiin vanhoihin turvallisiin kavereihin tai Ilves sydämiin. Hirvonen, Luovi, Määttänen, Peltola, Viitakoski ja Lumme. Onneksi oli ystävinä näitä hienoja vanhoja pelimiehiä.
Johtopäätös
Varmasti jo nyt viimeisetkin ovat vakuuttuneet, että oikeanikäiset puuttuivat. Oliko syy Ilveksen junnujen vai Ilves Hockey Oy:n toimivan johdon sen saa kukin päättää aivan itse.
Ulkomaalaiset
No tätä kappaletta nyt ei tarvitsisi edes kirjoittaa. Kaikki sen jo tietää. Ilves Hockeyn satsaukset Allenista Bararukin kautta Bonsignoreen ja niin edespäin. Oli kyllä oikeaa ikääkin ja rightejakin löytyi, mutta miksi näihin rahoja tuhlattiin? Mainittakoon, että nämä hiellä, suurella skouttauskyvyllä ja suurella rahalla hankitut ulkit painoivat kahden kauden aikana kauden ratkaisupeleissä yhteensä kolme maalia eli verkot helisivät. Nämä kirotut menestyksen esteenä olevat junnut ovat tehneet samaan aikaan viisi.
Johtopäätös
Oliko heikot ulkomaalaishankinnat sitten Ilves Hockeyn johtohenkilöiden heikkoutta vai junnujen vika, niin sen saa kukin päätellä itse.
Rightin pelaajat
No ne jotka tietävät kirjoitukseni, niin ovat tähän jo kyllästyneitä. Mutta heitetään nyt vaikka tilastofaktoina, että pistepörssin kolmen kärki (Kariya, Straka, Haataja) righteja. Liigan paras pakki ja samalla koko sarjan paras pelaaja right. Kolme viimeisintä pistepörssin voittajaa pikkumiehiä maila oikealla. Ja pelaajien mielestä liigan neljä parasta pelaajaa oli ... aivan oikein righteja. Ja Ilves Hockey Oy hommasi hyökkäykseen ... aivan oikein. Ja se siitä. Mutta ei ollut junnujen vika. Pari rightia on sieltä tulossa Mielonen ja Palola etunenässä, mutta niin no joo ...
Peluutus
Saken paluun jälkeen Ilves pelasi käytännössä kolmella ketjulla. Tuukka ja Perttu saivat vakituista aikaa ja Sammelikin jonkin verran. Tosin Sammelin peliaika pudotettiin lähes minimiin Joni Haverisen tekemän maalin jälkeen viimeisessä runkosarjamatsissa. Peliaikaa heltisi taas aivan loppusuoralla.
Pelin kiivailla hetkillä hyökkääjät supistettiin vielä yleensä kuuteen ja seurauksena oli väsähtäminen kauden h-hetkellä. Itse toivoin jo muutama viikko ennen runkosarjan loppua, että Ilves keskittyisi vain pelijareihin ja peluuttaisi neljää ketjua tasaisemmin. Tällöin lopputuloksena varmasti olisi säälipleijaripaikka, mutta vaakakupissa tuoreemmat avainpelaajat ja lisäksi nelosketjun ajaminen uudestaan sisään pelirytmiin, jotta heitä olisi voinut turvallisesti heittää kentälle myös ratkaisupeleissä. Välieriin sekään ei olisi meitä vienyt, mutta ehkä vähän miehekkäämpään puolivälieräsarjaan.
Peluutus pakon sanelemana?
Sakke joutui hankalaan paikkaan. Joukkueen avainpalasia oli jäänyt alkukaudesta hankkimatta ja joukkueen rakenne vääristynyt. Ilves Hockeyn valitseman edellisen päävalmentajan teesilaukkuun ei kuulunut esim. ylivoimapelin hiominen edes "nollatoleranssin" aikakaudella. Kärki karkasi ja alkoi tuttu eloonjäämistaistelu. Rajulla peluutuksella juhlavuoden piinaamana kärkeä kiinni varsinkin tammikuussa, jolloin menestyvät seurat harjoittelevat kiivaasti kevättä varten. Minimitavoite lähestyy, peluutusta supistetaan ja perinteisen väsyneenä pleijareihin.
Olisiko Sakke voinut tehdä toisin?
Mielestäni pieniä asioita olisi ollut pelastettavissa. Joukkue oli melko rapakuntoinen ja muutaman pelikykyisen nuoren tuntuma hukassa. Marraskuussa peli poikki ja eri ohjelmaa Sammelille, Korhoselle, Huhtalalle, Anttilalle. Ei siis tupen pureksinnan jälkeen palauttavaa reeniä. Säännöllistä isoa peliaikaa Mestiksessä tai A:ssa ja tehokasta eteenpäin vievää harjoitusta .
Junnujen peliaika liigajoukkuessa menestyksen este?
Loppuhuipentuman kannalta merkittävää peliaikaa saivat Perttu ja Tuukka sekä Sammeli pääosin paikkailuvaihtoja. Artsin kommentti "Täällä (ilves.com) syytetään pappoja menestymättömyydestä, mutta juuri nämä papat kantoivat meitä tällä kaudella edes saavutettuun menestykseen. Junnuista oikeastaan vain Rask, Lindgren ja Sandell antoivat joukkueelle jotain lisäarvoa." Jotain lisäarvoa on mielestäni melko heppoinen lause kertomaan näistä junnujen panoksista. Mielestäni nämä nuoret jopa kannattelivat meitä edes saavutettuun menestykseen kauden ratkaisuhetkillä, jotka on luonnollisesti pudotuspelit. Perttu teki yhtä monta maalia pleijareissa kuin kunniottamani papat (Helminen, Määttänen, Viitakoski, Lumme ja Peltola) sekä kalliit ulkit (Kudroc, Slovak ja Duda) yhteensä. Ja ilman Raskia emme olisi Jokerit-sarjaa nähneet. Mielestäni jotain lisäarvoa on laimea ilmaisu varsinkin, jos joukkueen muut pelaajat nostetaan jalustalle.
Korhosen ja Huhtalan kautta voidaan pitää (ehkä) epäonnistuneena. Molemmat olivat nousseet yleisön pienimuotoisiksi suosikeiksi edellisillä kaudella räväköillä otteillaan. Heissä löytyi taistelijan asennetta ja useassa pelissä he vastasivat Ilveksen kaikista taklauksista. Toinen vuosi odotuksineen (Tompalla kirjoitukset ja Villellä armeija) teki sen perinteisen tepposen. Moni ihmetteli missä on Tompan taklaukset. No Ilves Hockeyn järjestämä junnaava harjoittelu vaikutti myös näihin nuoriin ja useassa pelissä oli taklauskielto alkukaudesta. Pojille kausi oli varmasti pettymys, mutta aivan puhtaasti poikien piikkiin en tätä kaataisi. Vaikuttiko heidän panoksensa oleellisesti Ilveksen menestymättömyyteen? Mielestäni ei, sillä heidän yhteispalkallaan (ja lisätään tähän vielä Sammelit, Mattilat, Antoset, Palolat jne) pystyisi maksamaan osan Petriläisen ja Tuomasen siirtokorvauksista. Ilves Hockey oli sijoittanut pelaajabudjettinsa jo näihin muihin. Ilves Hockey olisi siis voinut jättää signaamatta nämä 7-8 nuorta ja hommata niillä rahoilla vaikka Mikko Pukan, mutta menestykseen sekään ei olisi varmaan juurikaan vaikuttanut. Rahasijoitukset (1.65 me) olivat siis kiinnitettyinä jo heidän valitsemaan pelaajamateriaaliin. ...jatkuu
Täälläkin ansiokasta keskustelua käynyt veli Artsi on kaatamassa Ilveksen menestymättömyyden mieluummin junnujen lukumäärän niskaan kuin Ilves Hockey Oy:n johdon. Seuraavassa oma näkemykseni.
Joukkueen rakentaminen -ikärakenne
Jo 2-3 vuotta sitten maalasin tämän problematiikan tänne palstalle ja sain vastustusta. Nyt sen on huomannut Ilveksen johtokin. Ongelma ei ole lähtöisin junnuista vaan Ilveksen toimivasta johdosta ja heidän kyvyttömyydestä nähdä hieman pidemmälle.
Kotimaiset "oikeanikäiset" pelaajat
Tästähän saarnasin eniten jo silloin. Joukkueen oikeanikäiset runkopelaajat ovat puuttuneet. Mutta tarkastelleenpa keitä Ilves Hockey hankki tällä kahden vuoden periodilla pelastamaan tätä vääristymää eli näihin Ilves satsasi: Tomi Hirvonen, Henrik Juntunen, Toni Koivisto, Teppo Tuomanen, Pasi Petriläinen ja suluissa Pasi Häkkinen . Eli kahden kevään markkinoilla vain kuusi kotimaista oikeanikäistä kotimaista hankintaa. Nämä olivat ne miehet, jotka Ilves Hockey ammattitaidollaan ja näkemyksellään ostivat joukkueen kotimaiseksi rungoksi. Yksi nimi paistaa positiivisesti esille.
Tapaus Koivisto
Antaisin mielelläni ison ruusun Ilves Hockeyn nykyisille toimijoille Toni Koivistosta, mutta muutama terälehti on tästä poistettava ennen ojentamista. Toni Koiviston hankintaa Risto Jalo valmisteli pitkään ja ennen kaikkea erään hyvin positiivisesti Ilvekseen suhtautuvan agentin avustuksella. Tonin piti siirtyä Ilvekseen 2003 Lokakuun viimeisellä viikolla Lukon ollessa kriisissä, mutta Jukka Rautakorpi sai vakuutettua Tonin ja Lukon siten, että Toni jäi vielä Raumalle.
Mainittakoon, että kyseisen agentin ansiosta meillä kiekkoilee nytkin pari muuta hyvää alkua ja mainittakoon vielä, että kyseinen agentti valmisteli hyvin pitkälle Jani Ridan siirron Ilvekseen. Ritakin oli asiaa jo kertoilemassa Edmontonissa, mutta sai siellä lukea, että Ilves satsasikin Tommi Turuseen. Tuon päivän jälkeen ei ole tarvinnut Jani-pojalle soitella Tampereen suunnalta.
Tästäkin huolimatta iso käden ojennus nykyisillekin toimijoille Toni Koiviston saamisesta meille. Muista isoistakin kotimaisista satsauksista eli Hirvosesta, Juntusesta, Tuomasesta ja Petriläisestä en jaksa aivan joka päivä heittää kärrynpyörää.
Miksi ei kotimaisia löydetty/hankittu?
Ammattitaidottumuus, heikko skouttauskyky, rahapula, haluttomuus maksaa siirtokorvauksia, visio papoilla mestaruuteen vai myöhässä operoiminen? No ainakin yksi sama kaava on toistunut. Ilves jättää syksyllä joukkueen rakentamisen puolitiehen luottaen varmoihin kuuden kuukauden miehiin. Toimistolla on hirveä tohina kuluvan kauden joukkueen rakentamisessa vielä tammikuussa, kun muut ovat ehtineet operoida jo iskunsa kotimaisiin pelaajiin. Toki vähintään yhtä suuri syy on se, että kotimaisten pelaajien hinta on noussut pilviin.
Suunnitelma B pakonkin sanelemana käyttöön
Koska kotimaisilla markkinoilla epäonnistuttiin tai vielä huolestuttavampaa, sitä ei edes koettu tarpeelliseksi päädyttiin vanhoihin turvallisiin kavereihin tai Ilves sydämiin. Hirvonen, Luovi, Määttänen, Peltola, Viitakoski ja Lumme. Onneksi oli ystävinä näitä hienoja vanhoja pelimiehiä.
Johtopäätös
Varmasti jo nyt viimeisetkin ovat vakuuttuneet, että oikeanikäiset puuttuivat. Oliko syy Ilveksen junnujen vai Ilves Hockey Oy:n toimivan johdon sen saa kukin päättää aivan itse.
Ulkomaalaiset
No tätä kappaletta nyt ei tarvitsisi edes kirjoittaa. Kaikki sen jo tietää. Ilves Hockeyn satsaukset Allenista Bararukin kautta Bonsignoreen ja niin edespäin. Oli kyllä oikeaa ikääkin ja rightejakin löytyi, mutta miksi näihin rahoja tuhlattiin? Mainittakoon, että nämä hiellä, suurella skouttauskyvyllä ja suurella rahalla hankitut ulkit painoivat kahden kauden aikana kauden ratkaisupeleissä yhteensä kolme maalia eli verkot helisivät. Nämä kirotut menestyksen esteenä olevat junnut ovat tehneet samaan aikaan viisi.
Johtopäätös
Oliko heikot ulkomaalaishankinnat sitten Ilves Hockeyn johtohenkilöiden heikkoutta vai junnujen vika, niin sen saa kukin päätellä itse.
Rightin pelaajat
No ne jotka tietävät kirjoitukseni, niin ovat tähän jo kyllästyneitä. Mutta heitetään nyt vaikka tilastofaktoina, että pistepörssin kolmen kärki (Kariya, Straka, Haataja) righteja. Liigan paras pakki ja samalla koko sarjan paras pelaaja right. Kolme viimeisintä pistepörssin voittajaa pikkumiehiä maila oikealla. Ja pelaajien mielestä liigan neljä parasta pelaajaa oli ... aivan oikein righteja. Ja Ilves Hockey Oy hommasi hyökkäykseen ... aivan oikein. Ja se siitä. Mutta ei ollut junnujen vika. Pari rightia on sieltä tulossa Mielonen ja Palola etunenässä, mutta niin no joo ...
Peluutus
Saken paluun jälkeen Ilves pelasi käytännössä kolmella ketjulla. Tuukka ja Perttu saivat vakituista aikaa ja Sammelikin jonkin verran. Tosin Sammelin peliaika pudotettiin lähes minimiin Joni Haverisen tekemän maalin jälkeen viimeisessä runkosarjamatsissa. Peliaikaa heltisi taas aivan loppusuoralla.
Pelin kiivailla hetkillä hyökkääjät supistettiin vielä yleensä kuuteen ja seurauksena oli väsähtäminen kauden h-hetkellä. Itse toivoin jo muutama viikko ennen runkosarjan loppua, että Ilves keskittyisi vain pelijareihin ja peluuttaisi neljää ketjua tasaisemmin. Tällöin lopputuloksena varmasti olisi säälipleijaripaikka, mutta vaakakupissa tuoreemmat avainpelaajat ja lisäksi nelosketjun ajaminen uudestaan sisään pelirytmiin, jotta heitä olisi voinut turvallisesti heittää kentälle myös ratkaisupeleissä. Välieriin sekään ei olisi meitä vienyt, mutta ehkä vähän miehekkäämpään puolivälieräsarjaan.
Peluutus pakon sanelemana?
Sakke joutui hankalaan paikkaan. Joukkueen avainpalasia oli jäänyt alkukaudesta hankkimatta ja joukkueen rakenne vääristynyt. Ilves Hockeyn valitseman edellisen päävalmentajan teesilaukkuun ei kuulunut esim. ylivoimapelin hiominen edes "nollatoleranssin" aikakaudella. Kärki karkasi ja alkoi tuttu eloonjäämistaistelu. Rajulla peluutuksella juhlavuoden piinaamana kärkeä kiinni varsinkin tammikuussa, jolloin menestyvät seurat harjoittelevat kiivaasti kevättä varten. Minimitavoite lähestyy, peluutusta supistetaan ja perinteisen väsyneenä pleijareihin.
Olisiko Sakke voinut tehdä toisin?
Mielestäni pieniä asioita olisi ollut pelastettavissa. Joukkue oli melko rapakuntoinen ja muutaman pelikykyisen nuoren tuntuma hukassa. Marraskuussa peli poikki ja eri ohjelmaa Sammelille, Korhoselle, Huhtalalle, Anttilalle. Ei siis tupen pureksinnan jälkeen palauttavaa reeniä. Säännöllistä isoa peliaikaa Mestiksessä tai A:ssa ja tehokasta eteenpäin vievää harjoitusta .
Junnujen peliaika liigajoukkuessa menestyksen este?
Loppuhuipentuman kannalta merkittävää peliaikaa saivat Perttu ja Tuukka sekä Sammeli pääosin paikkailuvaihtoja. Artsin kommentti "Täällä (ilves.com) syytetään pappoja menestymättömyydestä, mutta juuri nämä papat kantoivat meitä tällä kaudella edes saavutettuun menestykseen. Junnuista oikeastaan vain Rask, Lindgren ja Sandell antoivat joukkueelle jotain lisäarvoa." Jotain lisäarvoa on mielestäni melko heppoinen lause kertomaan näistä junnujen panoksista. Mielestäni nämä nuoret jopa kannattelivat meitä edes saavutettuun menestykseen kauden ratkaisuhetkillä, jotka on luonnollisesti pudotuspelit. Perttu teki yhtä monta maalia pleijareissa kuin kunniottamani papat (Helminen, Määttänen, Viitakoski, Lumme ja Peltola) sekä kalliit ulkit (Kudroc, Slovak ja Duda) yhteensä. Ja ilman Raskia emme olisi Jokerit-sarjaa nähneet. Mielestäni jotain lisäarvoa on laimea ilmaisu varsinkin, jos joukkueen muut pelaajat nostetaan jalustalle.
Korhosen ja Huhtalan kautta voidaan pitää (ehkä) epäonnistuneena. Molemmat olivat nousseet yleisön pienimuotoisiksi suosikeiksi edellisillä kaudella räväköillä otteillaan. Heissä löytyi taistelijan asennetta ja useassa pelissä he vastasivat Ilveksen kaikista taklauksista. Toinen vuosi odotuksineen (Tompalla kirjoitukset ja Villellä armeija) teki sen perinteisen tepposen. Moni ihmetteli missä on Tompan taklaukset. No Ilves Hockeyn järjestämä junnaava harjoittelu vaikutti myös näihin nuoriin ja useassa pelissä oli taklauskielto alkukaudesta. Pojille kausi oli varmasti pettymys, mutta aivan puhtaasti poikien piikkiin en tätä kaataisi. Vaikuttiko heidän panoksensa oleellisesti Ilveksen menestymättömyyteen? Mielestäni ei, sillä heidän yhteispalkallaan (ja lisätään tähän vielä Sammelit, Mattilat, Antoset, Palolat jne) pystyisi maksamaan osan Petriläisen ja Tuomasen siirtokorvauksista. Ilves Hockey oli sijoittanut pelaajabudjettinsa jo näihin muihin. Ilves Hockey olisi siis voinut jättää signaamatta nämä 7-8 nuorta ja hommata niillä rahoilla vaikka Mikko Pukan, mutta menestykseen sekään ei olisi varmaan juurikaan vaikuttanut. Rahasijoitukset (1.65 me) olivat siis kiinnitettyinä jo heidän valitsemaan pelaajamateriaaliin. ...jatkuu