Due diligence (DD)
Esisopimuksen mukaan Sjöblomilla oli pääsy kaikkeen tietoon, materiaaliin ja kaikkiin muihinkin dokumentteihin Ilves-Hockey Oy:ssä. Omien sanojensa mukaan hän teki DD-prosessia. Pian ”DD-prosessin” alkamisen jälkeen kuitenkin kävi ilmi, että paitsi että häneltä itseltään puuttui täysin kompetenssi mihinkään DD-prosessiin, hän ei ainakaan havaittavasti käyttänyt apunaan ketään asiantuntijoita. Myöskään yhtiön oman KHT-tilintarkastajan apu ei sanottavasti kiinnostanut Sjöblomia, vaikka tämän asiantuntijan käyttö ei olisi aiheuttanut hänelle edes kustannuksia. Kun Sjöblomia TV-haastateltiin Hakametsän lipputoimiston edessä 15.10., hän kertoi täsmällisesti antaneensa 100 000 euroa Ilvekselle. Kun tämä julkisuudessa perättömänä tietona kiistettiin, muutti Sjöblom tämän tarinansa sellaiseksi, että tarkka summa onkin 88 000 euroa, ja se on kulunut häneltä DD:n kustannuksiin eli ulkopuolisten palkkioihin. Siis sellaisten ulkopuolisten, joita kukaan ei milloinkaan DD-prosessissa havainnut. Jokainen asiantuntija lisäksi tietää, että Ilves-Hockey Oy:n kokoisessa yhtiössä täydellinen talouden ja hallinnon DD ei maksa 88 000 euroa, vaan pienen murto-osan tästä, eikä se kestä kahta kuukautta, vaan paremminkin pari viikkoa sivutoimena tehtynä. Tehtyään DD:ta kaksi kuukautta Sjöblom ilmoitti saaneensa siitä kolmasosan tehdyksi, eli loppuosan tekemiseen oli kulumassa koko 6 kuukauden esisopimusjakso. Erityisenä yksityiskohtana Sjöblom ilmoitti päässeensä DD:ssä päivämäärään 1.12.2012 saakka, mikä asiantuntijapiireissä aiheutti lähinnä huvittuneisuutta.
Hallituksen mitta tuli täyteen
Esisopimuksen yhtenä tarkoituksena oli nopeuttaa osakekaupan toteutumista. Esisopimuksen allekirjoittamisen jälkeen eteneminen kuitenkin päinvastoin hidastui entisestään. Lokakuun 2013 alkuun tultaessa Ilveksen hallitus oli tilanteessa, jossa olisi vielä 4 seuraavaa kuukautta pitänyt jäädyttää kaikki Ilveksen kehitystoimet omistusjärjestelyä odotellessa ja samalla jatkaa Sjöblomin perässä oikomassa hänen eri puolilla tehokkaasti nostattamiaan pienempiä tai suurempia kriisejä. Koska Ilveksen hallituksen kaikki jäsenet toimivat tässä tehtävässään sivutoimisesti, ei prosessin jatkamista samalla rakenteella voitu enää pitää kohtuullisena tai edes mahdollisena. Osakeyhtiön hallituksen asiana ei ole valita omistajia eivätkä omistajat ole vastuussa hallitukselle, mutta koska esisopimus oli ainoa poikkeama suhteessa normaaliin liiketoimintaan, hallitus yksimielisesti päätti suositella Manngardille esisopimuksen purkamista, mikä tehtiinkin 14.10. 2013 ja tiedotettiin julkisuuteen samana päivänä. Hallitus ei siten ottanut kantaa kauppajärjestelyyn tai omistajiin sinänsä, mutta halusi esisopimuksen pois haittaamasta normaalia työntekoa ja kipeästi tarvittuja kehitystoimia yhtiössä. Manngard suostui heti esisopimuksen purkamiseen.
Aamulehti 2.11.2013
Lauantaina 2.11.2013 Sjöblom nimesi Aamulehden artikkelissa suoraan viisi henkilöä, jotka hänen mukaansa olisivat hankkineet itselleen epäoikeudenmukaista taloudellista hyötyä yhtiön kustannuksella. Kun noista viidestä henkilöstä kolme muodostavat Ilves-Hockey Oy:n hallituksen, toteamme tässä, että hallituksen jäsenyys perustuu vapaaehtoisuuteen. Siitä ei makseta kokous- tai muita palkkioita, eikä edes puhelinkuluja tai matkakorvauksia. Hallituksen jäsenten ”etuutena” on klubikortti, koska yhtiön etu edellyttää esiintymistä Ilves-Klubilla ottelutapahtumien yhteydessä tärkeimpien kumppani- ja sponsorisuhteiden ylläpitämiseksi ja lujittamiseksi. Tämä kuuluu jokaisen liigaseuran vastuuhenkilöiden toimenkuvaan. Hallituksen jäsenillä ei ole yhtiön kustantamaa kausikorttia eivätkä he nauti mitään muutakaan suoraa tai välillistä taloudellista hyötyä yhtiöstä. Hallituksen tai yhtiön KHT-tilintarkastajan Hannu Pellisen tiedossa ei ole muidenkaan henkilöiden osalta mitään tietoa Sjöblomin väittämistä väärinkäytöksistä.
Mihin Sjöblom oikein pyrkii?
Tämä on suuri arvoitus. Jos hän aidosti haluaa ostaa Ilves-Hockey Oy:n osakkeita, tulisi hänen pyrkiä ostamaan ne niiltä, jotka niitä omistavat, ei Ilveksen pelaajilta tai faneilta. Nyt hän on päinvastoin yhtiötä, sen hallitusta ja muita henkilöitä perusteettomasti solvaamalla aiheuttanut negatiivisia asenteita sillä taholla, joka omistaa yhtiön osake-enemmistön. Sjöblomin toiminta on ainutlaatuista suomalaisessa urheiluhistoriassa, ja se toivottavasti tarjoaa vielä hyviä aihemäärittelyitä erilaisten media-alan oppilaitosten opinnäytetöihin. Hallituksella on epäilyksensä ja teoriansa hänen toimiensa tarkoitusperistä, mutta koska niitä on mahdoton sitovasti todistaa pelkillä aihetodisteilla, niin on parempi jättää spekulointi muille tahoille. Kun henkilö on ostamassa yritystä ja on tehnyt sen ostamisesta esisopimuksen kiinteillä ehdoilla ja hinnoilla, on ostajaehdokkaan intressissä yleensä yrittää kohottaa nostettavan yrityksen arvoa ja imagoa. Sjöblom menetteli täysin päinvastaisesti. Iltalehdelle ja Aamulehdelle antamissaan haastatteluissa hän pyrki antamaan ikävän ja sekavan kuvan Ilveksen tilanteesta ja myös tällä tavalla alentamaan yhtiön arvoa. Ilveksen halventaminen on ymmärrettävissä vain sillä perusteella, että Sjöblom ei aikonutkaan noudattaa esisopimuksen ehtoja ja hintoja.
Mitä seuraavaksi?
Hallitus pyrki 14.10. 2013 annetulla tiedotteella normalisoimaan arkisen työnteon toimistossa, Hakametsässä ja muualla yhtiön ympärillä. Tiedote koettiin liian yleisluontoiseksi, koska faneilla ja yhteistyökumppaneilla on aina ymmärrettävästi erittäin syvä halu lisätietoon Ilveksestä. Kun Sjöblom vielä lähti aktiiviseen yllytystoimintaansa ja perusteettomaan loanheittoon, ei pyrkimyksenä ollut työrauhan aikaansaaminen ole ollenkaan toteutunut. Päinvastoin, Ilvekselle on aiheutunut huomattavaa lisävahinkoa viimeaikaisesta negatiivisesta uutisoinnista. Lähiajan suunnitelmissa oli 14.10 tietynlaisen Strategiaryhmästruktuurin perustaminen ja toisaalta Manngardin toimeksiantama hänen enemmistöomistuksensa muuntaminen ensiksi vähemmistötasolle ja sittemmin vielä alemmas mahdollisesti aina nollaan saakka. Näihin toimiin päästään kuitenkin pureutumaan käytettävissä olevin vapaaehtoisvoimin vasta marraskuussa pidettävän varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen.
Ilveksen joukkueelle, valmennusryhmälle ja muulle joukkueen taustaryhmälle
Ilveksen hallitus kiittää kaikkia yhdessä ja jokaista erikseen nyt epäonnistuneen omistusjärjestelyn varjossa Ilveksen hyväksi tehdystä työstä vuoden 2013 aikana. Kuten kaikessa toiminnassa aina, paras tae omalle ja Ilveksen menestymiselle tulevaisuuden muutoksissa ja epävarmuudessa perustuu vain siihen, että jokainen pyrkii vakavissaan täyttämään oman ruutunsa parhaiten osaamallaan tavalla.
Ilveksen faneille
Ilveksellä on Suomen parhaat fanit. Ilveksen hallitus on tästä vilpittömästi samaa mieltä. Joiltakin osin kuitenkin on tapahtunut valitettavia ylilyöntejä. Väkivallan käyttö tai edes sillä uhkaileminen suoraan tai sosiaalisessa mediassa on jyrkästi Ilveksen perinteiden, toimintakulttuurin ja arvojen vastaista. Tällaisen toiminnan edistäminen ja jatkaminen haittaa Ilveksen sponsori- ja muita kumppanisuhteita sekä todetusti aiheuttaa yleisössä pelkoa saapua edes Ilveksen otteluihin Hakametsässä. Mielenilmaukset eivät vahingoita ketään, mutta väkivalta tai edes uhkailu ei saa pesiytyä suomalaiseen jääkiekkoon eikä Ilvekseen. Tässä suhteessa Ilves tulee aina noudattamaan nollatoleranssia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Ilves koskaan valitsisi fanejaan, vaan toivoo mahdollisimman monen fanin valitsevan Ilveksen. Toivotamme kaikki fanit ikään, sukupuoleen, uskontoon tai mihinkään muuhunkaan muuttujaan katsomatta tulemaan jatkossakin nauttimaan kanssamme iloisesta Ilves-kiekosta. Voiton hetki on aina makea, ja tappion hetkellä säilytämme tyylikkyytemme ja käännämme katseemme kohti seuraavia haasteita. Ilveksen hallitus kiittää kaikkia Ilveksen faneja loistavasta toiminnasta joukkueen ja koko Ilveksen hyväksi.
Ilves-Hockeyssä katsotaan nyt eteenpäin
Ilves-Hockey Oy:n hallitus sekä koko organisaatio katsovat nyt eteenpäin ja pyrkivät tekemään ratkaisuja, jotka ovat Ilveksen parhaaksi tulevaisuudessa. Hallitus ei enää aio kommentoida millään tavalla julkisuudessa asiasta esitettyjä väitteitä. Hallitus seuraa kuitenkin tarkoin medioita ja ryhtyy tarvittaviin toimiin, mikäli Ilveksen nykyisistä tai entisistä toimijoista tai Ilvekselle tärkeiden sidosryhmien toimijoista esitetään julkisuudessa perättömiä mustamaalaavia väitteitä. Vincent Manngard tulee tiedottamaan erikseen omalta osaltaan Ilves-Hockey Oy:n talouden tasapainottamiseen liittyviä asioita.
Ilves-Hockey Oy
hallitus