Jussi Jääskeläinen täytyy tosiaan nostaa huippumaalivahtien joukkoon. Jääskeläinen on todistanut kykynsä Boltonissa jo pidemmän aikaa. Olinkin yllättynyt ja hiukan pettynytkin, kun Jääskeläinen ei siirtynyt viime kesänä isompaan seuraan, vaikka miehen olisi saannut ilman siirtokorvausta.
Tietysti suurseurojen veskarinpaikkoja ei ole kovin paljon vapaana, kun yksi ja sama veskari pelaa 95 % joukkueen peleistä. Chelsean ja Liverpoolin maalilta löytyy Petr Cech ja Jose Reina, jotka pelaavat vielä pitkään huipulla. ManU on voittanut viime vuosina pokaaleja, Edwin Van der Sarin pitäessä ManU:n veskaripelistä huolta . Joskin miehellä on jo 38 vuotta ikää, joten ura huipulla ei jatku enää kuin kauden tai korkeintaan kaksi.
Periaatteessa ManU:n maalilta olisi siis löytynyt tulevaisuudessa tilaa Jääskeläiselle, mutta ei vielä täksi kaudeksi. Kahdella huippuveskarilla ei kuitenkaan jalkapallossa tee käytännössä yhtään mitään, kun toinen veskareista joutuu istumaan pelkästään penkillä. Eikä ManU:ssa varmasti haluttu luoda kilpailutilannetta Van der Sarin uran viimeisille kausille, sen jälkeen kun tämä torjui viime keväänä seuran Mestareiden liigan voittoon.
Tiedä sitten onko Sir Alexin suunnitelmissa nostaa nimihirviö Tomasz Kuszczak Van der Sarin jälkeen ykköseksi vai hankiiko hän kokonaan uuden veskarin? Ehkäpä Sir Alexin hankintalistalla on Igor Akinfeev, siinä olisikin sitten ManU:lle huippuveskari seuraavaksi 10 vuodeksi.
ManU:n kuvioihin Jääskeläinen ei siis sopinut, mutta Arsenaliin mies olisi sopinut kuin nenä päähän. Arsenalin maalivahtipeli ei ole viime vuosina vakuuttanut ja nyt ongelmaan olisi löytynyt loistava ratkaisu Jääskeläisen mudossa. Ihme, ettei Wengerille kelvannut parhaassa iässä oleva huippumaalivahti , jonka olisi saannut vielä ilman siirtokorvausta. Tällä hetkellähän Arsenal häviää kilpailjoilleen maalivahtipelin osalta ja Jääskeläinen olisi tuonnut maalille selvää parannusta. Nimittäin Jääskeläinen pesee kyllä Manuel Almunian millä mittarilla tahansa katsottuna.
Olisihan sitä nähnyt myös Tottenhamin hankkivan mielummin Jääskeläisen kuin Heurelho Gomesin 7,8 miljoonalla punnalla. Valioliigan keskikastissa ja muualla Euroopassa oli varmasti kiinnostusta Jääskeläiseen. Mutta kun ei ollut mahdollista siirtyä todelliseen huippuseuraan, joka taistelee vuosi toisensa jälkeen Mestarien liigassa, jatkaminen Boltonissa oli Jääskeläisen kannalta paras vaihtoehto.
Boltonissa on kuitenkin tuttu ympäristö ja perhekin ilmeisesti viihtyy hyvin. Menestystäkin ja europelejä UEFA Cupin muodossa on kuitenkin tullut aikaisempina vuosina, joskin Boltonin menestysvuodet lienevät takanapäin, joten nyt olisi ollut uran kannalta oikea aika siirtyä isompiin kehiin. Nyt Bolton jäänee Jääskeläisen uran isoimmaksi seuraksi, mikä on harmi, sillä kykyjensä puolesta hänet olisi nähnyt todellisessa suurseurassa.
Täytyy nyt nostaa vielä tässä yhteydessä esille Tomi Maanoja, joka on jatkamassa Suomen maalivahtiperinteitä Jääskeläisen ja Antti Niemen jälkeen. Maanoja siirtyi Hongasta kesken kauden AIK:n riveihin, jossa hän nappasi välittömästi ykkösmaalivahdin rooliin. Mies ehti varmistaa myös alle 21-vuotiaiden EM-kisapaikan
torjumalla loistavasti Itävaltaa vastaan rankkukisassa.
Maanoja on isokokoisena (peräti 196 cm) ulottuva, mutta on koostaan huolimatta liikkuva, omaa hyvät refleksit ja pelaa myös hyvin jalalla. Lisäksi tuntuu olevan henkisesti vahva, mikä on kovat paineet niskassa tuntevalla veskarille tärkeää. Vielä kun Maanoja saa lisää kokemusta, niin hän on valmis siirtymään Euroopan isoille kentille.
Mitä tulee tähän keskusteluun maailman parhaan maalivahdin tittelistä, niin kolmikko Casillas, Buffon ja Cech ovat omassa kastissaan. Näitä onkin sitten aika vaikea laittaa järjestykseen, kaikki ovat todistaneet erinomaisuutensa jo pidemmän aikaa ja voittaneet seuroissaan pokaaleja. Ehkä näistä kuitenkin Casillas nousee meikäläisen papereissa kaikkein korkeimmalle, on tuo miehen ura niin käsittämättömän kova.
Siitähän on jo melkein ikuisuus, kun Casillas torjui Realin Mestarien liigan voittoon. Ei sitä jaksa enää edes muistaa noin kauas, joten piti oikein tarkistaa wikipediasta ja nyt puhutaan siis vuodesta 2000, jolloin Casillas torjui juuri 19 vuotta täytettyään Realin Mestarien liigan voittoon.
Ja tuosta asti Casillas on pelannut Realissa huipputasolla, nyt 27-vuotiaana tilillä on läjä henkilökohtaisia palkintoja, 2 Mestarien liigan voittoa, 4 La liigan mestaruutta ja maajoukkueesta Euroopan mestaruus . Merkittävistä saavutuksista puuttuu ainoastaan Maailman mestaruus. Ja nyt siis puhutaan veskarista, jolla pitäisi olla vielä parhaat pelivuodet jäljellä ja ura huipputasolla voi jatkua vielä seuraavat 10 vuotta. Voi ollakin, että 10 vuoden kuluttua tässä puhutaan kaikkien aikojen parhaasta veskarista.
Huippuveskareista puhuttaessa muuten huomiota herättää sellainen yksityiskohta, että parhaat veskarit tulevat pelkästään Euroopasta. Etelä-Amerikasta tulee jatkuvasti huippupelaajia, muttei veskareita. Erityisesti Argentiinasta puuttuvat lähes kokonaan kovan luokan veskarit, Brasiliasta löytyy hyviä, mutta ei maailmanluokan veskareita. Afrikastakin löytyy kovia pelimiehiä, muttei oikeastaan yhtään veskareita. Vastaavasti USA:sta tulee kenttäpelaajien tasoon nähden yllättävän kovia veskareita. Mikäköhän mahtaa olla tämän ilmiön takana?
Myös Euroopassa veskarit tuntuvat tulevan tietyistä maista, Saksasta, Espanjasta ja Puolasta löytyy hyviä veskareita. Kun taas englantilaisista kukaan ei tunnu saavan edes rantapalloa kiinni.
Toinen asia, joka pistää silmään on veskareiden koko, lähes kaikki huipulla olevat ovat yli 185 cm pitkiä. Jos maalivahtien pituuseroa on esimerkiksi 10 cm, niin se tekee lähes 20 cm ulottuvuudessa (pituus+käsien pituus). Toisaalta maalivahdit eivät myöskään ole mitään koripalloilijoiden kokoisia, pelkkä ulottuvuus kun ei auta, jos liikkuvuus ei ole tarvittavalla tasolla. Toisaalta eivätköhän maalivahdit ole menossa tulevaisuudessa yhä isompaan suuntaan. Enää odotellaan, että jostain löytyy 220 cm pitkä kaveri, jolla on urheilullisetkin ominaisuudet (liike, koordinaatio, refleksit) hyvällä tasolla.
Tähän loppuun täyty vielä kysäistä, että mistäköhän mahtaa löytyä maalivahtien torjuntaprosentit kausittain? Täällä oli kuitenkin puhetta Casillasia kohti lauotuista vedoista, joten eiköhän jossain ole myös suoraan torjuntaprosentit. Olisi ihan mielenkiintoista nähdä, että minkälaisista luvuista puhutaan ja kuinka suuria eroja löytyy eri maalivahtien välillä.
Eihän torjuntaprosentit välttämättä kovin paljoa kerro, koska jalkapallossa vedot tulevat niin erilaisista paikoista. Itse asiassa heikompien joukkueiden maalivahtien torjuntaprosentit voivat olla jopa parhaiden joukossa, sillä laukauksia tulee paljon ja edessä on puolustusmuuri, jolloin vedot lähtevät pääsääntöisesti varsin kaukaa. Puolestaan kovien joukkueiden maalivahdit joutuvat torjumaan suurimmaksi osaksi vastahyökkäyksistä tulevia vetoja, jotka tulevat lähietäisyydeltä ja vieläpä vapaasti. Tämän luulisi laskevan kovissa seuroissa pelaavien maalivahtien torjuntaprosentteja.