Mainos

Maalin tekemisen vaikeudesta

  • 1 993
  • 5

Hearsay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kaikkien joukkueiden kannattajat laulavat samaa virttä: miksi paikoista ei tehdä maalia. Esimerkiksi Lukko pystyy luomaan maalipaikkoja lähes liukuhihnalta, mutta kiekko ei löydä maaliin. Hockey Night-ottelussa Blues-Jokerit oli sama ilmiö, hyviä paikkoja, ei maaleja.

Miten maalit syntyvät?

Tällä kaudella näkemistäni maaleista enemmistö voidaan luokitella kahteen luokkaan (tai niiden yhdistelmään): virhe ja ennalta-arvaamaton. Virhe tarkoittaa esim. omassa päässä tapahtunutta kiekonmenetystä ja ennalta-arvaamaton kiekon suunnan muutosta tai esim. kimpoamista päätypleksistä.

Perinteinen one-timer poikittaissyöttöön puree toki yhä, samoin maskista lauottu tarkka laukaus.

Selvää on kuitenkin, että oikein tekemällä tehtyjä maaleja ja hienoja hyökkääjän yksilösuorituksia nähdään yhä vähemmän.

Miksi maaliteko on vaikeaa?

Minä ottaisin esille kaksi syytä: maalivahtien kehittyminen ja pelin kurinalaistuminen.

Maalivahdit ovat kehittyneet sekä fyysisesti että psyykkisesti. Ja lisää tulee koko ajan. Tällä kaudella palkintopöytiä ovat putsanneet maalivahdit, jotka kuuluivat ennen never-heard-kategoriaan: Nikkilä, Häkkinen, Myllyniemi. Syyskuun pelaaja oli lähes samaan porukkaan kuuluva Ilveksen vahti Pitkämäki.
Suomessa on aina ollut hyviä maalivahteja, mutta vuonna -95 voitetun maailmamestaruuden jälkeinen kiekkobuumi: parantuneet harjoitusolosuhteet ja valmennus ovat varmasti kehittäneet suhteessa enemmän maalivahteja kuin kenttäpelaajia. Suomalaiset maalivahdit ovat kovaa valuuttaa NHL:ssä, siinä varmasti yksi kannustin nuorille maalivahdeille.

Lisääntyneen harjoittelun myötä maalivahtien pelin luku ja -ennakointi ovat nousseet sille tasolle, että "koulumaalin" tekeminen tulee mahdottomaksi, kun maalivahti tietää, mitä tuleman pitää! Ja lujimmatkin siniviivalaukaukset tulevat nykyään torjutuiksi.
Varusteiden yhtäaikainen suureneminen ja keveneminen ovat tietysti edelleen lisäämässä vaikeutta maalin tekoon.

Joukkueet pelaavat entistä kurinalaisemmin ja kaikki vannovat oman pään pelaamisen tärkeyttä. Kun kiekon "alla" on viisi puolustajaa, maalin tekeminen ei ole helppoa.

Mitä pitäisi tehdä?

Hyvä kysymys, vastauksen keksijä olisi rikas mies. Enemmän virheisiin pakottavaa karvausta, enemmän maskia, lisää poikittaissyöttöjä. Helppo sanoa.

Kaaosteoria käyttöön, valmentajat!
 

lucas

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Puhut asiaa, Hearsay. Mitä sitten olisi tehtävissä?

Koska pelin ja pelaajien kehittymistä ei voi estää, helpointa olisi puuttua maalivahdin varusteisiin. Katselin tuossa jokin aika sitten vertailukuvia 70-luvun ja 2000-luvun maalivahdeista varusteet päällä. Jestas. Nykysuojat ja myös paidat/housut ovat huomattavan paljon suurempia. Maalivahti yksinkertaisesti peittää paljon suuremman osan maalista kuin ennen.

Varusteiden pienentämisestä on puhuttu jo kauan, enkä ymmärrä miksi sitä ei ole jo tehty. Luonnollisestikaan muutoksia ei ole järkevää tehdä vain SM-liigassa vaan muutokset pitäisi saada lobattua IIHF:lle ja mielellään myös NHL:lle. En äkkiseltään keksi yhtään syytä, miksi joku vastustaisi tällaista kehitystä. Nopeasti järkeilemällä suurempi maalimäärä vaikuttaisi positiivisesti katsojalukuihin, mikä merkitsisi lisää rahaa. Ja vaikka katsojaluvut eivät ponnahtaisi kattoon, niin eivät ne tämän muutoksen myötä myöskään ainakaan pienenisi. Mitään hävittävää ei ole.
 

Siirappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Tampabay Lightning, Kotiteollisuus
Minä olen samaa mieltä, että maalivahtien suojien kokoon pitäisi saada muutosta. Ainakin patjojen leveyttä pitäisi rajoittaa vielä pienemmiksi kuin nyt on, myös hanska ja kilpi pitäisi pitäisi kaventaa. Nykyään ihanne maalivahti on vähintään 190 senttinen joka povillaan ollessa peittää minimissään 80% maalista. Enää ei maalivahti saa olla Myllyksen tai Lindforsin kokoinen joka torjuu reflekseillään pirun näyttävästi. Huippuveskari on peittävä joka torjuu aina samanlaiset laukaukset toisin kuin Lindfors ja Myllys jotka saattoivat välillä päästää helppojakin ja toisena päivänä olla täysin ohittamaton. Nyky maalivahdit ovat Lehtosen ja Roy:n tyylisiä jotka luottavat enemmän perustorjuntoihin. Jos on huomannut, että Hasek tekee nuo gamesaverit yleensä oman virheensä takia toisin kuin Roy joka harvemmin pelaa itseään pihalle ja pääsee näin helpommalla torjunnalla. Liigassa tällaisista maalivahdeista voidaan verrata esimerkiksi Lukon Vehasta ja ex-Jokeri Lehtosta. Vehasen huippupelastus yleensä tulee sen jälkeen kun on pelannut itsensä pihalle ja saa vaivoin venytettyä itsensä kiekon tielle toisin kuin Lehtonen oli rauhallisesti ja odotti pelaajan ratkaisua eikä pelannut itseään pihalle ollenkaan. Sanomattakin on selvää, että tämä Hasek tyyli on riskialttiimpi kuin Roy:n tyyli on, mutta itse ainakin katselen mieluummin Hasekin torjuntatyyliä kuin Royn. Nyky maalivadit ovat lähes kaikki samasta muotista.
 
Viimeksi muokattu:

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
NHL:n paitsiosääntöä voisi kokeilla täällä Euroopan puolellakin. Nykyään on liian helppoa menetetyn tilanteen jälkeen viskata kiekko maalin taakse ja ryhmittyä puolustusasetelmaan. Kiekolliselle puolustajalle tulisi keskialueella lisää kiirettä ja ehkä peliä kohden kiekonriistojen johdosta muutama nopea vastahyökkäys sekä maalipaikka lisää.

Tai sitten seurauksena olisi julmettu määrä lisää pelikatkoja..
 

Alexandre

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Menkää hyvät ihmiset katsomaan JYPin pelejä jos maaleja haluatte nähdä.Esim viimeiset 3 peliä maaleja on tullut yhteensä 32 kappaletta.Pitäisiköhän maaleja vähän pienentää?
 

Jamina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, HJK
Viestin lähetti Alexandre
Menkää hyvät ihmiset katsomaan JYPin pelejä jos maaleja haluatte nähdä.Esim viimeiset 3 peliä maaleja on tullut yhteensä 32 kappaletta.Pitäisiköhän maaleja vähän pienentää?

HPK:n ja Kärppien vastustajien maaleja pitäsi päivastoin suurentaa, kovin hankalaa on molemmille joukkeille ollut tällä kaudella maalien teko.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös