Mainos

Maajoukkueiden pelipaidat

  • 2 139
  • 8

Savon leijona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Slovakian jääkiekkomaajoukkue ja KalPa
Millä joukkueilla on teidän mielestä kauniit pelipaidat, mitä taas pidätte rumina, otetaan siitä selvää. Minä aloitan.
Kauniit
Suomi: Valkoinen tai sininen, toimii.
Ruotsi: Legendaariset, keltaiset ja siniset paidat on upeita. Tykkään.
Kanada: Legendaariset pelipaidat. Kaipaan silti niitä pelipaitoja, jotka olivat punaiset, ja niissä oli valkoiset raidat. Sama valkoisissa paidoissa.
Saksa: Pitäkää nykyiset pelipaidat, ne on hienot.
Slovakia: Sama kuten Saksallakin.
Yhdysvallat: Maalla on yleensä aina hienot pelipaidat, niin on myös nyt.
Rumat
Kazakstan: Tylsät.
Sveitsi: Punaiset paidat kaipaa valkoista väriä. Valkoiset on kelvolliset. Kypärät voisi olla mustat.
Näin, siinä ensimmäisiä mieleen tulleita maiden pelipaitoja.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Millä joukkueilla on teidän mielestä kauniit pelipaidat, mitä taas pidätte rumina, otetaan siitä selvää. Minä aloitan.
Kauniit
Suomi: Valkoinen tai sininen, toimii.
Ruotsi: Legendaariset, keltaiset ja siniset paidat on upeita. Tykkään.
Kanada: Legendaariset pelipaidat. Kaipaan silti niitä pelipaitoja, jotka olivat punaiset, ja niissä oli valkoiset raidat. Sama valkoisissa paidoissa.
Saksa: Pitäkää nykyiset pelipaidat, ne on hienot.
Slovakia: Sama kuten Saksallakin.
Yhdysvallat: Maalla on yleensä aina hienot pelipaidat, niin on myös nyt.
Rumat
Kazakstan: Tylsät.
Sveitsi: Punaiset paidat kaipaa valkoista väriä. Valkoiset on kelvolliset. Kypärät voisi olla mustat.
Näin, siinä ensimmäisiä mieleen tulleita maiden pelipaitoja.

Hyvä aihealueen avaus tämäkin.

Harmi kun ei ole ehtinyt isommin käymään läpi noita erinäisiä pelipaitavertailuja tai oikein miettimään, että mitkä olisi erityisen kauniita tai mahdollisesti erittäin rumiakin pelipaitoja. Puhumattakaan, että kertomaan eri maiden pelipaidoista tai vertaamaan niitä todella paljon.

Historian aikana ne ovat myös vaihdelleet huomattavasti maittain.

Puhumattakaan vielä, että onko kyse joskus ollut A-maajoukkueen vai B-maajoukkueen pelipaidasta.

Uusin esimerkiksi löytämäni tai tietooni saama Sisu Teamin vaihtoehtoinen pelipaitakin 1970-luvun lopulta saa enemmän koko joukkueen kuulostamaan enemmän nk. Apu Teamilta kuin perinteiseltä Sisu Teamilta.

Esimerkiksi sen takia tuo nimitys tulee siitä kun Apu-lehti siis tuohon yhteyteen sponsoroi ja lätki sen verran logojaan pelipaitoihin, että melkoiselta toden totta näytti sekin pelipaita!

Seuraavaan viestiin voinen omaksi joskin hyvin pitkäksi aloitukseksi laittaa toki vanhemman, alkujaan muuhun yhteyteen mainitsemani pelipaitaviestin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tämä viesti on alkujaan nyt tähän alas tulevana julkaistu toisella aihealueella toisessa yhteydessä viime vuoden marraskuussa.

Siellä se ehkä olisi ollut kuten yhtä ehkä olikin aiheen sivuun menevää ja joitakin mahdollisesti ärsyttävää jaaritteluakin, mutta tähän aihealueeseen tämä lienee paremmin ollut sopiva pituudestaan huolimatta.

Tässä se tulee tähän alas ja tietenkin se on lainausmerkeissä:

''Etelä-Afrikalla tuttuina Kiekko-Panttereina tai Jään Sarvikuonoina tietysti näinä päivinä oli toden totta hyvin monta vaihtelevaa eri maajoukkuepaitaa itsessään sen nykypäivänä tuoreessa historiassa ulottuen tietysti paluuseen Apartheidin jälkeen kuten myös juurikin sen aikana ja sitä ennenkin!

Kun mietin, että olisiko joskus ollut vielä jokin muu eläinaiheinen tunnus kyseisellä maalla tutumpien maan lipun moniväriteemojen, Protea-kukan tai tietenkin kohutun Prinsenvlaag-värityksen sijaan niin näin on käynyt.

Kiitos melkoisen selvittelyn ja Pretoriaan tekemien kyselyjen kun siellä oli viime vuonna jonkin verran tuota Apartheidin pääosittaisen päättymisen juhlaa sen jatkuessa tälle vuodelle ja ensi vuodeksi on vielä sitten tietysti Etelä-Afrikassa muutenkin Apartheidin pysyvän päättymisjuhlan 30-vuotisjuhlavuosikin!

Aivan alkuaikoina tai silloin oikeammin kun maa jääkiekkoon enemmin ilmoittautui juurikin 1960-luvulla niin tuolloin pelipaidassa oli eläintunnuksena Etelä-Afrikan Hyppyantilooppi eli toisin sanoen Springbok.

Tuolloisina nk. Kiekko-Antilooppeina pelipaidan runkovärit Etelä-Afrikalla oli huolimatta Apartheid-ajasta niin enemmän lähempänä nykypäiväisempää tai vuodesta 1994 lähtien ollutta Etelä-Afrikan jääkiekon pelipaitaväritystä eli keltainen ja vihreä sävyltään tummempana tai vaaleampana.

Pelipaidassa oli 1960-luvulla myös vihervalkeita tai keltavalkeita poikkiviivoja riippuen runkoväristä.

Poikkiviivat olivat kaksiviivaisia, mutta myös kolmiviivaisia esiintyi jolloin aina pääväri muodosti keskimmäisen värin eli mikäli oli valkea pelipaita niin silloin kolmiviivaisessa muut oli keltaisia paitsi keskimmäinen ja sama sitten toisin päin mennen keltaisella eli muut valkeita paitsi keskimmäinen.

Pelipaidan pelaajanumerot oli valkeita, harmaita ja myös vihreitäkin näkyi.

Hieman ennen Etelä-Afrikan sulkemista MM-ohjelmasta pihalle Apartheidin vuoksi pelipaidat oli muuttuneet melko vähän:

Lähinnä entiset poikkiviivat oli siirretty enemmän hihamerkeiksi ja muutoin pelipaitaa halkoi yksi vihreä ohuempi viiva ja milloin oli keltainen pelipaita niin viivaa ei ollut.

Lisäksi päävärin ollessa valkoinen oli lyöty paitaan tummankeltaisia nk. Epoletteja ja päävärin ollessa keltainen oli lyöty paitaan valkovihreitä tai vihervalkeita nk. Epoletteja lisäksi valkoviherkauluksella siinä missä muutoin kaulus pelipaidassa oli aina suora, valkea tai musta tilanteen mukaan mitä nyt joskus siellä oli Prinsenvlaag-väritystä mukana myös.

Keltaisen väritys oli Etelä-Afrikan viimeisissä tai viimeisessä pelipaidassa vuoteen 1966 myös selvän tummempi ja kultaisempi siinä missä aiemmin 1960-luvulla se oli ollut vaaleampi keltaisuudeltaan.

Vyötäröviivojakin oli selvemmin kuin aiemmin eli valkovihreitä aina valkoisella ohuella keskiviivalla ja keltavihreitä aina paksulla keltaisella keskiviivalla.

Pelipaidan nk. Ijs-Springbok joukkuetunnuksena oli alkujaan pienempi ja huomaamattomampi vihreänä tai harmaanvalkeana eli nk. Kummitusvärillä riippuen pelipaidan runkoväristä ja joskus harvoin isompana ollessaan vihreä.

Viimeisiin pelipaitoihin esimerkiksi Etelä-Afrikan oletettuun pelaamiseen Suomessa vuoden 1965 MM-kisojen alempien sarjojen yhteydessä ja mahdollisesti juurikin viimeiseen eli vuoden 1966 pelipaitaan mennessä ennen Apartheidia pelipaidan nk. Ijs-Springbok oli aina selvästi suurempi, musta tai mustavalkoinen ja aggressiivisen oloinen ja leppeimmillään yksinkertaisesti nimensä mukaisesti ponkaiseva eläin.

Sattumanvaraisesti nk. Ijs-Springbokin ajan pelipaidassa pelipaidan nk. Epoleteissa oli Prinsenvlaag-väritystä ja muutamia muitakin onnenmerkkejä mitkä herätti tietysti keskusteluja ongelmineen kun Apartheid alettiin turhan pahana juttuna nähdä jääkiekossakin silloin.

Muutoin siis kuitenkin keskimäärin Etelä-Afrikan 1960-luvun pelipaidoissa ei siis ollut niin paljon nk. Prinsenvlaag-väritystä kuten joskus luulin näin olevan mitä nyt tietenkin joukkueen enamelli tai yleisjoukkuelätkä oli Prinsenvlaag-väritystä sisältävä kuten tarvittaessa esiintyneen olkamerkin tai rintamerkin sen hetken yleinen kansallinen lippu myöskin.

Hyvin harvoin 1960-luvulla maan nimitys oli myös South Africa kuten myöhemminkin kansainvälisessä jääkiekossa, mutta myös Suid Afrika tai väliviivalla Suid-Afrika ilmaisten juurikin afrikaansiksi kirjaimin oli käytössä.

Lopullisesti sitten vuodeksi 1967 piti tulla ja osin tulikin uudet, selvästi Prinsenvlaag-värityksen mukaan menevät pelipaidat sisältäen vielä kerran tutun hyppyantiloopin.

Kuten myös tiettävästi hyvin herrarotuisia iskulauseita sisältäviä onnentokaisuja, mutta nämä olikin sitten epävirallisten harjoittelutuokioiden jälkeen itävaltalaisjärjestäjille liian räikeä temppu sulattaa jolloin Etelä-Afrikka olikin sitten ulkona jääkiekkoilun MM-ohjelmasta sen 23-24 vuotta kokonaan ennen tietyin ehdoin Apartheidin ollessa loppumaisillaan viimein paluuta vuodeksi 1992 takaisin MM-ohjelmaan.''

Omien viestieni joukosta varmasti löytyisi lisääkin noita pelipaitamainintoja tai historiallisia muisteluyhteyksiä eri maajoukkueille, mutta katsotaan jatkoa sitten vähän nyt myöhemmäksi tai kunhan erinäiset turnaukset ja kiireet vähenisi kevättä ja kesää kohti mennen!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Toisinaan joillakin eri maiden maajoukkueilla on erilaisten kokeilumuotoisten pelipaitaväritysten takia niin samanlainen peliasu, että niistä toden totta suotuisissa olosuhteissa voisi hämääntyä pahoinkin!

Näin etenkin vanhempina aikoina varsinkin vain pelkiltä kovin heijastuvan huonoilta videoilta tai televisioista eri ottelua katsoen.

Eräässä toisessa aihealueessa pohdinkin tätä tilannetta milloin jääkiekossa Tsekkoslovakialla ja Hollannilla olivat aivan hetken aikaa melkein kuin yksi yhteen menevät pelipaidat väritykseltään.

Tsekkoslovakian vuoden 1981 tilapäinen kokeiluväritys sai sen juurikin siksikin tulemaan tunnetuksi nk. Vale-Hollantina pelipaidan suhteen!

Tämä seuraava muistelu on otettu alun perin toisen aihealueen pitkästäkin jutusta joten alkuun kuten loppuun tulevat lainausmerkit siitä erikoisuudesta puhuen:

''Tuo tsekkien ja slovakkien yhteisvaltion nimitys nk. Vale-Hollantina johtui siis siitä, että yksinkertaisesti pelipaidan värisävy tietenkin punaiseksi tarkoitettuna oli ajoittain joissakin yhteyksissä maalattu niin vaalean kerman kellertävällä sävyllä jolloin punaisen sävy muuttui enemmän toden totta oranssiksi kuin punaiseksi!

Yhtään ei auttanut se, että joissakin vuoden 1981 turnauksissa yhteisvaltion edustajat käyttivät pelipaidoissaan vaihtelevia lippuaiheita kuin Hollannin lippua muistuttaen.

TV-kuvissa vielä aikakauden muistaen eräässäkin katsomassani pelissä luulin ensin kun siis kuvausta ottelijoista ei ollut niin juurikin sitä peliä esimerkiksi Suomi-Hollanti-otteluksi juurikin ihan jääkiekossa kunnes sitten löytyi enamelli tai joukkuelätkä pelipaidan keskeltä ja harvemmin sentään siinä on myöhempiä tsekkien tunnuksia muistuttavia hahmoja lisättynä punatähdellä kiitos sosialismin mikäli kyse olisi Hollannista!

Lisäksi kun oli vuoden 1981 turnauksista kyse niin tuo vuosi joskus oli hyvin viimeisiä joissa pienemmissä kansainvälisissä turnauksissa ei ollut nimi-ilmoituksia pelipaidoissa.

Ja kun oli vähän heikompi tsekkien ja slovakkien maajoukkue suomalaisia vastassa niin ei ollut edes erityisen tuttuja pelaajakasvoja joista olisi voinut tuntea kyllä, että nyt ei ole kyllä hollantilaiset kyseessä vaan ihan juurikin Tsekkoslovakian A-maajoukkue tai edes heikompi maajoukkue kuten B-maajoukkue.''

Pitänee tuttuun tyyliin jossain kohtaa laittaa noita muita maajoukkueiden pelipaitojen muisteluja mikäli löytyisi joistakin vanhoista kirjoittamistani aiheista niitä sopivasti lyhentäen tai kirjoittaa mahdollisesti ihan uusia juttujakin kuin ehtisi.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Historiallisempia maajoukkueiden pelipaitoja toki ilmoitetusti mietitään ajallaan kun ehditään, mutta mielenkiintoisesti tuo tuoreempi Jään Kengurujen eli Australian pelipaita tuo kyllä kieltämättä mieleen vähän kuin vanhempien aikojen TPS:n pelipaidan.

Etenkin siis silloin kun se olisi ollut sponsorilogoiltaan vapaa tai käytännössä vapaa ja puhtaan valkea väritykseltään. Siihen päälle tietysti vielä kultaista väriä esimerkiksi selkäpuolella kuten myös rajallisesti muissa osin pelipaitaa niin olisi ihan kuin TPS eräinä vanhempien aikojen vuosina.

Toki turkulaisilla ei ole esiintynyt missään vaiheessa 'The Mighty Roo' pelipaidassa ja mainoskielen nk. Kengurun Loikka-tason jutut on huvittavasti sitten juttu erikseen!
 
Nyt kun katselen U18 MM puolivälierää niin oliko Suomella viime vuonna noin tummat paidat? Näyttää miltei mustalta. Vai johtuuko se tv:stä?

Kuitenkin toi tumma paita ei näytä yhtään Suomen paidalta. Kotipaidan pitäisi olla sininen eikä noin tumma.

Vai häiritseekö tämä asia muita?
 

Pohjoisesta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Manchester United, Jesse Puljujärvi
Nyt kun katselen U18 MM puolivälierää niin oliko Suomella viime vuonna noin tummat paidat? Näyttää miltei mustalta. Vai johtuuko se tv:stä?

Kuitenkin toi tumma paita ei näytä yhtään Suomen paidalta. Kotipaidan pitäisi olla sininen eikä noin tumma.

Vai häiritseekö tämä asia muita?
Mietin ihan samaa eikä tuo paita kyllä hieno ole
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Pitkästä aikaa tähän aihealueeseen vastaten tuli tuossa mietittyä yksi päivä, että miltä oikein yksi eräs etsimäni tai miettimäni Japanin erittäinkin vanhan ajan pelipaita ainakin vaihtoehtoisena sellaisena näytti?

Tämä mietintä koski silloisen kansanomaisen nimen mukaisesti puhuen nk. Akkalaakson Kisoja eli toisin kertoen siis Squaw Valleyn Talviolympialaisia vuodelta 1960.

Suurin piirtein Japanin pelipaidan olemus ja tapa oli kyllä tiedossa ennen asian selvittämistä, mutta pohjaväriä ei tietenkään ollut helppo saada selville kun mustavalkoisina kuvia yleisesti ottaen on näkynyt julkisuudessa.

Sitten kerrankin kun osui pohjaväri selville ihan värikuvana niin oli lopulta yllättävän perinteinen:

Japanilla oli siis ainakin toisessa vaihtoehtopelipaidassaan perinteinen puna-valkea väri mustilla ja aavistuksen sinisillä pelihousuilla kyyditettynä.

Japanilla vatsan kohdalla pelipaidassa oli punainen alaviiva ja hihoissa hauislinjalla oli kaksi punaista poikkiraitaa valkoisella muulla paidan värillä.

Jalkojen alaosassa oli punaisia pääraitoja väripalkkeineen valkoisin ohuemmin raidoin lisättynä joukkoon.

Olkaimet ja olkainten nk. Epolettialueet olivat Japanilla punaiset tosin muuhun pelipaitaan nähden selvästi siis tummemman punaisina.

Vaihteeksi pelipaidassa oli tuttu Japanin lippu ja kirjaimet 'JAPAN' koristivat pelipaitaa enemmänkin kuin vähän tätä myöhemmin tai aiemmin olleet Japanin omankieliset sanat tai onnenlauseet enemmän aasialaistyyliin siitä muihin maihin periytyneinä.

Pitkälti tuo Japanin pelipaidan väritys selvisi vuodelle 1960 pitkälti siksi kun tuli katsottua lähinnä Leijoniemme pelipaitaa sille vuodelle ja poikkeuksellisesti löytyi tosiaan värikuva missä siis Suomi pelasi Japania vastaan noissa kisoissa jääkiekkoa.

Leijonillamme oli tutusti sinistä ja valkoista lisättynä alasääriin tosin vähäisesti mustallakin värillä.

Punaista Leijonillamme oli vuoden 1960 merkkitapahtumaan Yhdysvalloissa pelattuna vain maatunnuksen kirjaimissa 'SUOMI' ja Leijona-vaakunassamme nimikkoeläimemme ollessa keltainen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös