Tämä viesti on alkujaan nyt tähän alas tulevana julkaistu toisella aihealueella toisessa yhteydessä viime vuoden marraskuussa.
Siellä se ehkä olisi ollut kuten yhtä ehkä olikin aiheen sivuun menevää ja joitakin mahdollisesti ärsyttävää jaaritteluakin, mutta tähän aihealueeseen tämä lienee paremmin ollut sopiva pituudestaan huolimatta.
Tässä se tulee tähän alas ja tietenkin se on lainausmerkeissä:
''Etelä-Afrikalla tuttuina Kiekko-Panttereina tai Jään Sarvikuonoina tietysti näinä päivinä oli toden totta hyvin monta vaihtelevaa eri maajoukkuepaitaa itsessään sen nykypäivänä tuoreessa historiassa ulottuen tietysti paluuseen Apartheidin jälkeen kuten myös juurikin sen aikana ja sitä ennenkin!
Kun mietin, että olisiko joskus ollut vielä jokin muu eläinaiheinen tunnus kyseisellä maalla tutumpien maan lipun moniväriteemojen, Protea-kukan tai tietenkin kohutun Prinsenvlaag-värityksen sijaan niin näin on käynyt.
Kiitos melkoisen selvittelyn ja Pretoriaan tekemien kyselyjen kun siellä oli viime vuonna jonkin verran tuota Apartheidin pääosittaisen päättymisen juhlaa sen jatkuessa tälle vuodelle ja ensi vuodeksi on vielä sitten tietysti Etelä-Afrikassa muutenkin Apartheidin pysyvän päättymisjuhlan 30-vuotisjuhlavuosikin!
Aivan alkuaikoina tai silloin oikeammin kun maa jääkiekkoon enemmin ilmoittautui juurikin 1960-luvulla niin tuolloin pelipaidassa oli eläintunnuksena Etelä-Afrikan Hyppyantilooppi eli toisin sanoen Springbok.
Tuolloisina nk. Kiekko-Antilooppeina pelipaidan runkovärit Etelä-Afrikalla oli huolimatta Apartheid-ajasta niin enemmän lähempänä nykypäiväisempää tai vuodesta 1994 lähtien ollutta Etelä-Afrikan jääkiekon pelipaitaväritystä eli keltainen ja vihreä sävyltään tummempana tai vaaleampana.
Pelipaidassa oli 1960-luvulla myös vihervalkeita tai keltavalkeita poikkiviivoja riippuen runkoväristä.
Poikkiviivat olivat kaksiviivaisia, mutta myös kolmiviivaisia esiintyi jolloin aina pääväri muodosti keskimmäisen värin eli mikäli oli valkea pelipaita niin silloin kolmiviivaisessa muut oli keltaisia paitsi keskimmäinen ja sama sitten toisin päin mennen keltaisella eli muut valkeita paitsi keskimmäinen.
Pelipaidan pelaajanumerot oli valkeita, harmaita ja myös vihreitäkin näkyi.
Hieman ennen Etelä-Afrikan sulkemista MM-ohjelmasta pihalle Apartheidin vuoksi pelipaidat oli muuttuneet melko vähän:
Lähinnä entiset poikkiviivat oli siirretty enemmän hihamerkeiksi ja muutoin pelipaitaa halkoi yksi vihreä ohuempi viiva ja milloin oli keltainen pelipaita niin viivaa ei ollut.
Lisäksi päävärin ollessa valkoinen oli lyöty paitaan tummankeltaisia nk. Epoletteja ja päävärin ollessa keltainen oli lyöty paitaan valkovihreitä tai vihervalkeita nk. Epoletteja lisäksi valkoviherkauluksella siinä missä muutoin kaulus pelipaidassa oli aina suora, valkea tai musta tilanteen mukaan mitä nyt joskus siellä oli Prinsenvlaag-väritystä mukana myös.
Keltaisen väritys oli Etelä-Afrikan viimeisissä tai viimeisessä pelipaidassa vuoteen 1966 myös selvän tummempi ja kultaisempi siinä missä aiemmin 1960-luvulla se oli ollut vaaleampi keltaisuudeltaan.
Vyötäröviivojakin oli selvemmin kuin aiemmin eli valkovihreitä aina valkoisella ohuella keskiviivalla ja keltavihreitä aina paksulla keltaisella keskiviivalla.
Pelipaidan nk. Ijs-Springbok joukkuetunnuksena oli alkujaan pienempi ja huomaamattomampi vihreänä tai harmaanvalkeana eli nk. Kummitusvärillä riippuen pelipaidan runkoväristä ja joskus harvoin isompana ollessaan vihreä.
Viimeisiin pelipaitoihin esimerkiksi Etelä-Afrikan oletettuun pelaamiseen Suomessa vuoden 1965 MM-kisojen alempien sarjojen yhteydessä ja mahdollisesti juurikin viimeiseen eli vuoden 1966 pelipaitaan mennessä ennen Apartheidia pelipaidan nk. Ijs-Springbok oli aina selvästi suurempi, musta tai mustavalkoinen ja aggressiivisen oloinen ja leppeimmillään yksinkertaisesti nimensä mukaisesti ponkaiseva eläin.
Sattumanvaraisesti nk. Ijs-Springbokin ajan pelipaidassa pelipaidan nk. Epoleteissa oli Prinsenvlaag-väritystä ja muutamia muitakin onnenmerkkejä mitkä herätti tietysti keskusteluja ongelmineen kun Apartheid alettiin turhan pahana juttuna nähdä jääkiekossakin silloin.
Muutoin siis kuitenkin keskimäärin Etelä-Afrikan 1960-luvun pelipaidoissa ei siis ollut niin paljon nk. Prinsenvlaag-väritystä kuten joskus luulin näin olevan mitä nyt tietenkin joukkueen enamelli tai yleisjoukkuelätkä oli Prinsenvlaag-väritystä sisältävä kuten tarvittaessa esiintyneen olkamerkin tai rintamerkin sen hetken yleinen kansallinen lippu myöskin.
Hyvin harvoin 1960-luvulla maan nimitys oli myös South Africa kuten myöhemminkin kansainvälisessä jääkiekossa, mutta myös Suid Afrika tai väliviivalla Suid-Afrika ilmaisten juurikin afrikaansiksi kirjaimin oli käytössä.
Lopullisesti sitten vuodeksi 1967 piti tulla ja osin tulikin uudet, selvästi Prinsenvlaag-värityksen mukaan menevät pelipaidat sisältäen vielä kerran tutun hyppyantiloopin.
Kuten myös tiettävästi hyvin herrarotuisia iskulauseita sisältäviä onnentokaisuja, mutta nämä olikin sitten epävirallisten harjoittelutuokioiden jälkeen itävaltalaisjärjestäjille liian räikeä temppu sulattaa jolloin Etelä-Afrikka olikin sitten ulkona jääkiekkoilun MM-ohjelmasta sen 23-24 vuotta kokonaan ennen tietyin ehdoin Apartheidin ollessa loppumaisillaan viimein paluuta vuodeksi 1992 takaisin MM-ohjelmaan.''
Omien viestieni joukosta varmasti löytyisi lisääkin noita pelipaitamainintoja tai historiallisia muisteluyhteyksiä eri maajoukkueille, mutta katsotaan jatkoa sitten vähän nyt myöhemmäksi tai kunhan erinäiset turnaukset ja kiireet vähenisi kevättä ja kesää kohti mennen!