Ted Raikas kirjoitti:Varmasti tämä Vlad Seivästäjä on ollut julma jätkä, mutta tosiaan, miehen tausta taitaa olla aika myyttinen monella tapaa ja saanut selkeästi vähän väriteltyä juttua osakseen.
Ruhtinas Dracula eli voivodi Vlad III Dracula ehti lyhyiden valtakausiensa aikana saada melkomoisen maineen, osa tosin väritettyä kuten keskiaikaiseen myyttien kerrontaan kuuluu. Hän tuskin söi ihmisiä aamupalakseen tai joi heidän verta, nämä myytit ja myytteihin perustuvat maalaukset lienevät vain liioittelua ja syntyneet siitä kun perimätieto vuosien mittaan värittyi värittymistään.
Varsinainen kutsumanimensä Tepes (Seivästäjä) Vlad III Dracula sai vasta toisella valtakaudellaan, jolloin Dracula nousi Valakian valtaistuimelle toistamiseen - tällä kertaa Unkarin avustamana.
Toisena valtakautenaan hän otti käyttöön entistä kovemmat tuomiot, kuolemantuomio ulotettiin kattamaan kaikki kansankerrokset aatelisista talonpoikiin saakka, se koski myös munkkeja. Ensimmäisenä uhreiksi joutuivat rikkaat kauppiaat, joiden Vlad III Dracula katsoi sekaantuneen veljensä murhaan. Tarinan mukaan Dracula kokosi pääkaupunkinsa kaikki vaikutusvaltaiset asukkaat yhteen ja seivästytti kaikki aikamiehet. Nuorukaiset, naiset ja lapset sen sijaan kuljetettiin rakennuttamaan Vlad III Draculan linnaa Poenariin.
Dracula ryhtyi myös järjestelemään ulkopoitiikkaa, tähän tuli tilaisuus vuonna 1461 jolloin paavi Pius II kerätä sotajoukkoja ristiretkelle ottomaaneja vastaan. Tuolloin Dracula katkaisi suhteensa Turkkiin ja kieltäytyi maksamasta veroa, jota Valakia oli Turkille maksanut Mircea Vanhan ajoista asti. Sulttaanin kimpaannuttua ja lähetettyä korkea-arvoisen lähettilään vaatimaan veroja, Dracula vastasi seivästyttämällä lähettilään ja hyökkäämällä Turkkiin. Unkarin kuninkaalle lähettämässään kirjeessa Dracula kertoi seivästyttäneensä lähes 24 000 vihollista, jos mukaan ei lasketa heitä jotka paloivat taloihinsa tai joiden päitä ei oltu tuotu hänen upseereilleen.
Turkin hallitsijan sulttaani Mehmed Suren hyökättyä vastavuoroisesti Valakiaan, sissisotaan ja öisiin hyökkäyksiin turvautunut alivoimainen Draculan armeija pystytti seivästetyistä turkkilaisista muodostuneen metsän pääkaupunki Targovisteen johtavan tien varteen (eri lähteiden mukaan metsä käsitti 10 000-40 000 turkkilaista sotilasta). Tämän näyn nähtyään sulttaanin kerrotaan keskeyttäneen hyökkäyksensä ja perääntyneen takaisin Turkkiin. Lopulta Dracula ei kuitenkaan voitanut sotaa vaan hänen veljensä Radu petti hänet oltuaan uskollinen sulttaanille, Radu sai aateliset puolelleen ja nousi ruhtinaaksi. Dracula sen sijaan pakeni Transsilvanian vuorille.
Myöhemmin Dracula oli Unkarin kuninkaan vankina 13 vuotta, alkuun kyse ollut lienee todellisesta vankeudesta mutta myöhemmin kotiarestista. Dracula meni jopa naimisiin Unkarissa ollessaan, ja luopui ortodoksisuudesta kääntyen katolilaisuuteen. Unkarin hovissa hän oli myös eräänlainen nähtävyys, aina kuninkaan ottaessa vastaan Turkin sulttaanin lähettiläitä Dracula oli paikalla pelottelemassa lähettiläitä ja näin kuningas sai sulttaanin toimimaan kuten halusi.
Vlad III Dracula nousi vielä kolmannen kerran Valakian valtaistuimelle 1475. Tämä jäi kuitenkin hyvin lyhytaikaiseksi vallassaoloksi, nimittäin runsaan kuukauden kuluttua hän kuoli taistelussa, jota hän kävi Bukarestin lähellä syrjäyttämäänsä Danesti-ruhtinasta Basarab Vanhaa vastaan. Kuoleman yksityiskohdista ei ole tietoa: Dracula joko kuoli Basarabia avustaneiden turkkilaisten tai Valakian aatelisten salajuonen uhrina tai hänen omat sotilaansa tappoivat hänet vahingossa. Perimätiedon mukaan Draculan pää katkaistiin ja vietiin Konstantinopoliin lahjaksi Mehmed Suurelle.
Tässä lyhykäisyydessään voivodi Vlad III Draculan uraa. Kyllähän siihen mahtuu kuolleita melkoinen määrä ja varsin julmin tavoin tapettuina. (Lähteenä käytin Tiede-lehteä ja muistiinpanojani. Ensimmäisen valtakauden jätin käsittelemättä sekä ajan ennen valtakausia).
vlad.
Viimeksi muokattu: