Maailmanhistorian merkkihenkilöt!

  • 6 488
  • 33

PeteH

Jäsen
Vaihdoehdot:

Jeesus Nasaretilainen
Profeetta Muhammed
Christoffer Kolumbus
Adolf Hitler
Aabraham
Aleksanteri Suuri
Karl Marx
Charles Darwin
Martti Luther
Keisari Konstantinus
Sokrates
Apostoli Paavali
Kuningas Nimrod
Albert Einstein
Isaac Newton
Elvis Presley

Tässä muutama maailmanhistoriassa voimakkaasti vaikuttanut merkkihenkilö, jotka tulivat mieleeni näin pikaisesti.

Itse valitsisin heistä Jeesus Nasaretilaisen, tuon 2000 vuotta eläneen juutalaisen miehen, jota ainoana koko ihmiskunnan historiassa on pidetty Jumalana useiden kansojen toimesta vuosituhansien ajan.

Vaikka Jeesuksella ei elinaikanaan tiettävästi ollut yhtään omaisuutta eikä poliittista valtaa, niin hän on jättänyt ihmiskunnan historiaan lähtemättömän jäljen.

Hänestä aloitetaan ajanlasku. Pitkälti hänen perustamalleen uskonnolle - tosin joku voisi pitää kristinuskoa Paavalin perustamana - ja hänen opetuksilleen perustuu meidänkin länsimainen yhteiskuntamme ja lainsäädäntömme. Lisäksi tämä Jeesus-hahmo vaikuttaa konkreettisesti miljoonien ihmisten elämässä tänäkin päivänä. Häneen uskotaan, häntä palvotaan ja häntä odotetaan palaavaksi.

En nyt ota kantaa Jeesuksen jumaluuteen tässä. Se olkoon kunkin omassa ratkaisuvallassa. Mutta on totta, ettei yksikään ihminen ole säilyttänyt samaa asemaa ihmisten mielissä ja sydämissä näin suuressa mittakaavassa, kuin minkä Jeesus on säilyttänyt tähän päivään asti. Tässä mielessä hän on ainutlaatuinen. Siinä missä muita em. henkilöitä korkeintaan muistellaan ja heidän muistoaan kunnioitetaan, niin Jeesuksesta puhutaan yhä kuin elävästä olennosta. Itse asiassa hänestä puhutaan kuin Jumalasta.

Toki Jeesuksen opetuksia on käytetty myös väärin. Tässäkin mielessä hänen merkityksensä korostuu entisestään. Jeesus Nasaretilaisen nimissä on tehty sekä paljon hyvää että paljon pahaa. Keskiajan kirkkolaitos inkvisitioineen, noitarovioineen ja ristiretkineen tunnusti Jeesuksen nimeä. Tämä instituutio piti koko Eurooppaa yksinvaltansa alla 1200 vuoden ajan. Suomessakin meidän kirkkomme syyllistyi vääryyksiin mm. vapaussodan aikana.

Mutta Jeesuksen nimissä on tehty myös paljon hyvää. Tälläkin hetkellä maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka tekevät oman vakaumuksensa mukaista lähetystyötä tehden samalla paljon humanitääristä auttamistyötä eri puolilla maailmaa. He uskovat saavansa voiman tähän työhönsä Jeesukselta. Tiedän Jeesukseen uskovan miehen, joka otti erään alkoholistin kadulta kotiinsa asumaan ja auttoi tätä kuntoutumaan takaisin normaaliin elämään. Miehen mukaan hän teki niin rakkaudesta Jeesukseen.

Jeesuksen merkitys on siis sekä yhteiskunnallisella että henkilökohtaisella tasolla ollut suuri kautta vuosisatojen. Toista vastaavanalaista ihmistä ei ole, ja uskon myös ettei koskaan tule.


Muista listani henkilöistä nostaisin esiin ainakin Aabrahamin, Charles Darwinin sekä tiedemiehet Einsteinin ja Newtonin johdolla (jotka voisivat edustaa tiedettä yleisesti).

Aabrahamia pidetään maailman kolmen teistisen uskonnon - kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin - kantaisänä. Hänelle annettu lupaus valtavasta jälkeläisten määrästä (Aabraham tarkoittaa hebreaksi "kansojen paljouden isä") siis on toteutunut. Aabrahamin "jälkeläisiä" todella on maailmassa lukematon joukko. On vahinko, että Aabrahamin lapset ovat kautta vuosituhansien sotineet toisiaan vastaan. Aabraham on kiistämättä yksi maailmanhistorian merkkihenkilöistä ja suurimpia koskaan eläneitä persoonallisuuksia.


Tiede on muuttanut meidän maailmaamme todella paljon viimeisen 300 vuoden aikana. Kuinka moni osaisi nykyään elää ilman sähköä, polttomoottoria tai vaikkapa omaa tietokonettaan? Tieteen vaikutus on tullut jokaiselle elämän alueelle. Meidän elämämme pyörii lähes täysin viimeisen 200 vuoden aikana tehtyjen keksintöjen varassa. Työ- tai koulumatkat tehdään usein autolla. Ruoan laitamme sähköuunissa. Maailman tapahtumien seuraamisen sekä viihteellisen puolen elämässämme hoitaa joko televisio, radio tai internet. Voimme tavoittaa kenet tahansa ihmisen vaikka toiselta puolen maailmaa muutamassa sekunnissa puhelimen avulla. Elämänkaaremme on pidentynyt kehittyneen lääketieteen avulla.

Tiede ei kuitenkaan ole saanut aikaan pelkkää hyvää. Nykyisin kehitetään yhä voimakkaampia joukkotuhoaseita, joiden avulla koko ihmiskunta voitaisiin tuhota moneen kertaan. Lisäksi kehittynyt tiede on irrottanut ihmistä luonnosta ja luonnollisesta elinympäristöstään. Uskon tämän olevan yksi suurimmista syistä monien masennukseen ja ahdistuneisuuteen. On mielenkiintoista, että Afrikassa jossa ihmiset elävät paljon köyhemmin, mutta lähempänä luontoa, itsemurha on lähes tuntematon käsite ihmisille. Emme osaa omasta länsimaisesta näkökulmastamme ymmärtää, että myös köyhä afrikkalainen voi olla onnellinen.


Vielä haluaisin mainita Charles Darwinin, jonka lajien kehittymiseen perustuva teoria on vaikuttanut ainakin länsimaisen ihmisen maailmankuvaan hyvin voimakkaasti viimeisten vuosisatojen aikana. En ota kantaa onko Darwinin teoria oikea vai väärä, mutta tosiasia on että sitä opetetaan totuutena kouluissa ja eri julkaisuissa. Esimerkiksi Natsien ideologia perustui hyvin pitkälle darwinismiin johon sekoittui vanhoja pakanallisia uskomuksia. "Voimakkaamman selviäminen" on tietenkin luonnossa tapahtuva tosiasia, mutta ihmiskunnan kohdalla tällainen ajattelumalli ei tietenkään ole toimiva. On vaarallista ajatella, että joku rotu tai kansakunta olisi toista parempi "darwinististen periaatteiden mukaan", ja siksi heikommasta ja huonommasta on oikeus tehdä orjakansaa tai heidät on oikeus tuhota.

Onneksi tällainen ajattelu ei kuitenkaan ole päässyt kovin yleiseksi vielä. Ihminen siis näyttäisi pitävän itseään poikkeustapauksena eläimiin verrattuna, vaikka Darwinin mukaan ihminen kuitenkin on vain yksi eläin muiden joukossa. Tosin kyllähän myös nyky-yhteiskuntaan ja lähihistoriaan sijouttuu useita häpeätahroja, joista mainittakoon mm. USA:n neekeriorjuus, kommunismin ja natsien "puhdistukset", rikkaiden ja köyhien maiden valtava taloudellinen kuilu (jota kai voidaan pitää käytännössä orjuuttamisena).


Karl Marxinkaan vaikutusta ei kannata vähätellä. Kommunismin isänä tunnetuksi tullut Marx oli aikanaan pappisoppilas, mutta tutustuttuaan pimeiden salaseurojen oppeihin hänestä tuli kristinuskon vihollinen ja hänen päämääröjään oli mm. kristinuskon ja kapitalismin tuhoaminen sekä kommunistisen yhteisomistuksen voimaan saattaminen. Marxin ideologiaa toteutettiin laajassa mittakaavassa Itä-Euroopan maissa, Kiinassa ja muissa Kaakkois-Aasian maissa, sekä muutamissa Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa. Syntyi vastakkaisasetelma kommunistisen idän ja kapitalistisen lännen välille, jonka vaikutukset ovat yhä näkyvissä.


Paljon on muitakin elänyt sellaisia, jotka ovat mainitsemisen arvoisia. Mutta tuossa oli ainakin muutama, joita henkilökohtaisesti pidän maailmanhistorian suurmiehinä - hyvässä tai pahassa!
 
Viimeksi muokattu:

OikeaPakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, maajoukkue, sympatiat: HIFK
Aiheesta on kirjoitettu kirja. Tarkkaa nimeä en nyt muista, mutta jotakin sinnepäin kuin" maailmanhistoriaan 100 eniten vaikuttanutta ihmista".

Eli kuka on heilutellut eniten porukkaa tai vaikuttanut eniten ihmisen jokapäiväiseen ja arkiseen menoon. Perustelut olivat aika uskottavia.

Em. kirjan TOP 3:

1) Muhammed (islam)
2) Newton (tiede)
3) Jeesus (kristinusko)

Yllättävästi hirmuhallitsijat kuten Hitler, Stalin & co. olivat jämäsijoilla. Suomalaisia ei ollut TOP 100:ssa.

Osaako kukaan laittaa samasta aiheesta suomalaisten TOP 3:sta?

1) Kaveri joka päätti että lähdetään Uralilta länteen
2) Akri-Cola
3) Marski
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Minäkin olisin valinnut Muhammedin. Onko lie liian ilkeää sanoa, että ilman häntä olisivat monet (menneet ja tulevat) sodat jääneet sotimatta ja hirmuteot tekemättä
 

JanJ

Jäsen
Listasta jäi vielä Joulupukki.
Hän olisi saanut ääneni.


Viimeisen sadan vuoden aikana suurimpia vaikuttajia ovat olleet Hitler, Bin Laden ja Hussein. Sota kun valitettavasti vaikuttaa todella monen ihmisen elämään.


Viestin lähetti PeteH
Hänestä aloitetaan ajanlasku.

Niin, osalle ihmisistä tuo voi ollakin totta.
On myös satoja miljoonia ihmisiä, joiden kalenterissa on pikkasen eri vuosiluvut.
Eiköhän se osoita jo jotain?
 

PeteH

Jäsen
Mulle sattui pieni (tai ehkä isokin) lapsus ja unohdin Muhammedin! Korjasin virheeni ja lisäsin hänet luettelooni.

Muhammedin perustama Islam perustuu sille uskomukselle, että Aabrahamin poika Ismael (joka siis on Iisakin veli) on Jumalan (Allahin) valittu mies ja hänestä polveutuu valittu kansa. Jokainen muslimi pitää itseään Ismaelin jälkeläisenä ja kunnioittaa profeetta Muhammedia viimeisen Ilmoituksen antajana.

Islam ei jokaiselta osaltaan ole väkivaltainen uskonto, mutta on totta että siihen liittyy paljon ääriaineksia joiden keinot ovat hyvinkin arveluttavia. Tosin ei kristillisen kirkon traditiota puolustavillakaan ole juuri rinnan röyhistelyn aihetta, kun muistellaan kirkon historiaa.

Itse en kuitenkaan pidä Islamia kristinuskon veroisena uskontona enkä Profeetta Muhammedia Jeesusta merkittävämpänä. Kristinuskon moraali on mielestäni parempi kuin Islamin. Samoin Raamattu on kirjana täysin ylivertainen Koraaniin verrattuna. Ja Jeesuksen vaikutus maailmanhistoriaan on kokonaisuutena ollut suurempi kuin Muhammedin.

On sääli, että kerran niin viisaat ja kekseliäät arabit on alistettu Islamin alle. Kuka muuten edes muistaa, että arabit (ählämit, rättipäät jne.) ovat lahjoittaneet meille aakkoset ja matematiikan siinä muodossa kuin me sen nykyään ymmärrämme? Kerran niin uljas arabikansa on sananmukaisesti alistettu (sana muslimi tarkoittaa "alamaista", ja Allah tarkoittaa "äärettömän paljon ylempää") tämän jäykän ja hallitsevan uskonnon alle.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti PeteH
Islam ei jokaiselta osaltaan ole väkivaltainen uskonto, mutta on totta että siihen liittyy paljon ääriaineksia joiden keinot ovat hyvinkin arveluttavia. Tosin ei kristillisen kirkon traditiota puolustavillakaan ole juuri rinnan röyhistelyn aihetta, kun muistellaan kirkon historiaa.
Miksi pitäisi muistella historia? Nämä "sivistyneet" kristityt tekevät/ovat tehneet ihan lähihistoriassa terroritekoja mm. p-Irlannissa, Espanjassa ja ex-Jugoslavissa. Lähes kaikki uskonnot sisältävät ääriaineksia, jotka ovat ikäviä. Se että ne huomataan vain toisissa on rasisimia. Ihan turha sotiin ja ristiriitoihin on mitään uskontoa tyrkyttää tekosyyksi - ei euroopassa, eikä aasiassa.
Ja kuka helvetti päättää että jos kristitty maailma ja islamilainen maailma sotivat keskenään, niin syy on islamin??
Viestin lähetti PeteH
Itse en kuitenkaan pidä Islamia kristinuskon veroisena uskontona enkä Profeetta Muhammedia Jeesusta merkittävämpänä. Kristinuskon moraali on mielestäni parempi kuin Islamin. Samoin Raamattu on kirjana täysin ylivertainen Koraaniin verrattuna. Ja Jeesuksen vaikutus maailmanhistoriaan on kokonaisuutena ollut suurempi kuin Muhammedin.
Mielenkiintoisita miten itsekeskeisiä nämä vääräuskoiset ovat. Kristinusko on kuollut tai oikeammin sanottuna se on korvattu aikoalla uskonnolla jonka minäkin tunnustan eli kapitalismilla. Islam sitävastoin on vielä uskontona jokseenkin elinvoimainen. Se että onko tämä hyvä asia ja että onko uskonnoista enemmän hyötyä kuin haittaa onkin eri asia.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mielenkiintoista!

Täällähän on mielenkiintoinen keskustelu sikiämässä, melkein rohkenisin veikata, tästä ketjusta tulevan melkoisen pitkän.

Maailmanhistorian merkkihenkilöiden asettaminen "tärkeys" järjestykseen on varsin vaikea tehtävä, siihen vaikuttaa osaltaan selkeästi kulttuuritausta mikä taasen aiheuttaa sen, että on hyvin hankala olla täysin objektiivinen valintaa suorittaessaan. Samoin suuri merkitys on arvomaailmalla.

Moni läntisessä kulttuurissa kasvanut ja sen myötä oletettavasti jopa vahvan kristillisen taustan omaava henkilö jo näiden merkittävien seikkojen tähden päätynee valinnassaan Jeesukseen. Menepäs tekemään sama kysymys islamilaiseen kulttuuriin kuuluvalle henkilölle, niin päädytään Muhammed'iin.

Yleisimmin nämä kaksi henkilöä kamppailevat merkittävimmän henkilön tittelistä. Jeesuksella on omat meriittinsä joiden perusteella voidaan pitää oikeutettuna hänen nimeämistä maailmanhistorian merkittävimmäksi yksittäiseksi henkilöksi. Samalla olisi kuitenkin viisasta huomioida se, että kristinuskon kehittymiseen on ollut suurta vaikutusta muillakin henkilöillä - kuten aiemmin tässä ketjussa mainitulla Paavalilla. Unohtamatta Konstantinus Suuren (Keisari Konstantinus) vaikutusta kristinuskon aseman vakiintumiseen.

Jeesukseen ja sen myötä kristinuskoon verrattuna Muhammed vaikutti yksin hyvin suuresti islamilaisuuden syntyyn ja sen asemaan. Eikä Muhammed alkujaan suinkaan tarkoittanut islamia siinä mielessä ahdasmieliseksi uskonnoksi kuin me sen näemme ja koemme. Muhammed kehotti myös luomaan toimivan sosiaalisen järjestelmän maan päälle. Alkujaan sosiaalinen omatunto ja vastuunotto lähimmäisistä oli islamin vahva ominaisuus, lisäksi Muhammed kehotti sovinnollisuuteen vihollisten kanssa. Nykyään valitettavasti nämä hienot ja ylevät periaatteet ovat painuneet taka-alalle, niiden sijaan merkityksellisiksi on noussut ahdasmielisyys ja suvaitsemattomuus. Kaikkiaan omasta mielestäni merkityksellisempi henkilö maailmanhistorian kannalta on Muhammed, juuri sen tähden koska hän varsin paljolti yksin vaikutti islamin syntyyn ja voimistumiseen.

Uskonnollisten johtajien ja tiedemiesten vertailu ei tee oikeutta tiedemiehille. Siinä missä uskonnollisten johtajien ympärille keskittyy palvontaa ja hurmoshenkistä toimintaa, jopa piittaamattomuutta ja ahdasmielisyyttä toisinajattelijoita kohtaan (toki voivat tiedemiehetkin olla piittaamattomia), tiedemiesten tarkoituksena ei ole siinä mielessä kerätä ympärilleen palvovia kansanjoukkoja tahi hurmoshenkisiä kannattajia. Tämän tähden heidän merkityksellisyyttään ei tavallinen ihminen tule aina edes huomioineeksi, harvapa meistä ajattelee päivittäin Newtonia, Kopernikusta tahi Einsteiniä, joka on mielestäni merkityksellisin tiedemies kautta aikojen. Hänen kannoilla astelee Newton.

Lähihistoriasta, (reilun sadan vuoden ajalta), nostaisin esille vielä Lenin'in. Kenties ilman Karl Marx'ia emme olisi hänestä kuulleet pihahdustakaan mutta tuskin kukaan voi kiistää sitä etteikö Lenin ollut hyvin merkityksellinen henkilö 1900-luvun mittakaavassa. Lenin'in tullessa esille ei sovi unohtaa Josif Vissarionovits Dzugasvili'a eli Josif Stalin'ia.

Kauempaa menneisyydestä löytyy lukuisia merkittäviä henkilöitä joita ei vielä ole tuotu esille, kuten:

Julius Cesar.
Napoleon Bonaparte.
Galileo Galilei.
Buddha.
Leonardo da Vinci.
Tsingis-kaani.

Tähän lienee viisainta lopettaa tai muutoin intoudun kirjoittamaan tylsistyttäviä analyyseja joita kukaan muu ohellani ei jaksa lukea.

vlad#16.
 

PeteH

Jäsen
Viestin lähetti dana77
Miksi pitäisi muistella historia? Nämä "sivistyneet" kristityt tekevät/ovat tehneet ihan lähihistoriassa terroritekoja mm. p-Irlannissa, Espanjassa ja ex-Jugoslavissa. Lähes kaikki uskonnot sisältävät ääriaineksia, jotka ovat ikäviä. Se että ne huomataan vain toisissa on rasisimia. Ihan turha sotiin ja ristiriitoihin on mitään uskontoa tyrkyttää tekosyyksi - ei euroopassa, eikä aasiassa.

Uskoisin että tällaisilla ihmisillä uskonto on vain keino toteuttaa todellista luonnettaan. Uskonto kieltämättä tarjoaakin siihen oivat edellytykset, sillä uskonnon luonteeseen kuuluu paljon vastakkainasetteluja ja jakoa "hyviin" ja "pahoihin". Mielestäni uskonnon arvioimisessa ei tulisikaan käyttää kriteerinä sen ääriainesten käyttäytymistä, vaan itse uskonnon kirjoituksia sekä sen vaikutusta kokonaisvaltaisesti ihmisiin. Kristinuskoa ei siis tulisi arvioida katolisten ja protestanttien välisillä kahakoilla eikä kirkon tihutöillä, vaan Jeesuksen ja apostolien opetusten perusteella sekä kristinuskon vaikutuksella vaikkapa eri maiden lainsäädäntöön.

Sama pätee tietenkin Islamiin. Kaikkia muslimeja on turha leimata terroristeiksi. Uskon suurimman osan muslimeista olevan varsin sivistyneitä ja älykkäitä ihmisiä, kuten suurin osa kristityistäkin. Tuskin sinäkään leimaat kaikkia futisfaneja huligaaneiksi muutaman höyrypään perusteella?



Viestin lähetti dana77

Ja kuka helvetti päättää että jos kristitty maailma ja islamilainen maailma sotivat keskenään, niin syy on islamin??
Mielenkiintoisita miten itsekeskeisiä nämä vääräuskoiset ovat. Kristinusko on kuollut tai oikeammin sanottuna se on korvattu aikoalla uskonnolla jonka minäkin tunnustan eli kapitalismilla. Islam sitävastoin on vielä uskontona jokseenkin elinvoimainen. Se että onko tämä hyvä asia ja että onko uskonnoista enemmän hyötyä kuin haittaa onkin eri asia.

Ei kukaan ole väittänyt vain muslimien olevan syynä väkivaltaisuuksiin. Kyseessä on aina vallan tavoittelu, jossa kaksi ryhmää käyttää uskontoa keinona tuon vallan saavuttamiseen. Jos jokainen kristitty noudattaisi Jeesuksen ohjetta: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi" tai kuuntelisi hänen vertauksensa rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, niin tuskin kovinkaan moni heistä juoksisi rikkauksien ja öljyn perässä.

En aivan vielä pitäisi kristinuskoa kuolleena ja kuopattuna myöskään. Vaikka eihän sillä Suomessa enää samaa asemaa ole yhteiskunnassa eikä ihmisten henkilökohtaisessa elämässä kuin 100 vuotta sitten, mutta kristilliset arvot ovat edelleen hyvin arvostettuja täälläkin. Lisäksi maailmassa on menossa tällä hetkellä voimakkaita kristillisiä "herätyksiä". Kuulin eräältä kristityltä tutultani, että Kiinassa olisi nykyisellään jo 250 miljoonaa kristittyä, eli joka neljäs maan kansalainen olisi kristytty! Intiassa ja Indonesiassa kristinusko leviää lähes samaa tahtia, samoin Afrikassa.

Yhdysvalloissa ja eteläisessä Euroopassa kristinuskolla on yhä vahva jalansija. Myös Venäjällä uskonto on taas vahvassa nousussa pitkän kommunistisen kokeilun jälkeen.

Maailmassa on tänään enemmän kristityiksi tunnustautuvia kuin koskaan ennen. Uskonnon kuoleminen on hyvin liioiteltua. Islam on myös voimakkaassa kasvussa. Mielenkiintoista onkin, että idän monijumaliset uskonnot näyttäisivät koko ajan menettävän kannattajiaan, kun Aabrahamista polveutuvat yksijumaliset uskonnot leviävät yhä kaukaisempiin maihin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti PeteH

Lisäksi maailmassa on menossa tällä hetkellä voimakkaita kristillisiä "herätyksiä". Kuulin eräältä kristityltä tutultani, että Kiinassa olisi nykyisellään jo 250 miljoonaa kristittyä, eli joka neljäs maan kansalainen olisi kristytty! Intiassa ja Indonesiassa kristinusko leviää lähes samaa tahtia, samoin Afrikassa.

...

Maailmassa on tänään enemmän kristityiksi tunnustautuvia kuin koskaan ennen. Uskonnon kuoleminen on hyvin liioiteltua. Islam on myös voimakkaassa kasvussa. Mielenkiintoista onkin, että idän monijumaliset uskonnot näyttäisivät koko ajan menettävän kannattajiaan, kun Aabrahamista polveutuvat yksijumaliset uskonnot leviävät yhä kaukaisempiin maihin.

Tuo kristittyjen määrä Kiinassa tuntuu kyllä melkoisen suurelta, voisin melkein sanoa, että siinä on ilmaa huomattavan paljon.

Seuraava on lainaus Suomen Lähetysseuran sivuilta:
"Kiinan perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Vuonna 1980 perustettiin Kiinan kristillinen neuvosto vastaamaan Kiinan kirkon toiminnasta. Vuonna 2001 rekisteröityneiden protestanttisten kristittyjen määräksi arvioidaan 15 miljoonaa. Arviot katolilaisten ja rekisteröitymättömien kristittyjen määrästä vaihtelevat."

On myös huomioitava se, että vaikka kristinusko saa paljon uusia kannattajia Aasiassa, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että he välttämättä hylkäisivät kaikissa tapauksissa perinteiset uskontonsa. Koska näihin kulttuureihin kuuluvat ihmiset uskovat perinteisesti useisiin eri jumaliin (vrt. hindut), tuo kristinusko yhden jumalan lisää tähän lukuisten jumalien joukkoon. Heille se on aivan normaalia toimintaa eivätkä he koe siinä olevan mitään ristiriitaa, toisin kuin moni läntiseen kulttuuriin kasvanut kokee olevan.

Tavallaan on surku, että lähetystyön varjolla tuhotaan alkuperäistä kulttuuria. Kristinuskon avulla köyhdytämme, (tai en minä koska en kuulu kirkkoon), osaltamme maapallon kulttuuriperintöä. Onko se sitten oikein vai ei...

vlad#16.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Todella.. eh.. "mielenkiintoinen" "keskustelu" käynnistynyt jälleen...

Tässä alkoikin olla jo melkein ikävä...

Mitenkäs Illuminati?
 

pedro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suur-Helsingin Lähiö-Jormat
Viestin lähetti OikeaPakki
Aiheesta on kirjoitettu kirja. Tarkkaa nimeä en nyt muista, mutta jotakin sinnepäin kuin" maailmanhistoriaan 100 eniten vaikuttanutta ihmista".

Eli kuka on heilutellut eniten porukkaa tai vaikuttanut eniten ihmisen jokapäiväiseen ja arkiseen menoon. Perustelut olivat aika uskottavia.


Jeh,

olen ko. teoksen lukenut - sangen on hupaisa pläjäys.

Ensimmäisen viestin listasta valitsen Sokrateen ilman sen kummempia perusteluita.

Listan ulkopuolelta (kuinka saattoikaan unohtua?): James Clerk Maxwell - vaikka nyt sitten yhtälöt ovatkin Oliver Heavisiden muotoilemat. Nikola Tesla kuuluu tietenkin myös listalle kaikessa jännittävyydessään. Maxwell muistaakseni olikin tuossa mainitussa teelmässä.

Peräänkuulutetuista suomalaisista mieleen tulevat:
  • Georg Henrik von Wright,
  • Kekkos-Urkki, tietenkin,
  • se hovimies, joka älysi lobata pääkaupungin siirron oikeaan osoitteeseen,
  • Mikael Agrimarket.
Henkilöiden tältappaa listaaminen on tietenkin aika karvaista hupia. On niin monenmoista.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
PeteH: "Mielestäni uskonnon arvioimisessa ei tulisikaan käyttää kriteerinä sen ääriainesten käyttäytymistä, vaan itse uskonnon kirjoituksia sekä sen vaikutusta kokonaisvaltaisesti ihmisiin."

Ihan totta puhut. Kuitenkin esittämilläsi perusteluilla paras uskonta olisi mielestäni Hindulaisuus. Ne kaverit eivät pyri levittämään/tyrkyttämään uskontoaan muille. Kristinusko on kovin keskiluokkaistunut. Se sopii hyvin laiskoille länsimaalaisuuksille, koska se ei juurikaan "haittaa" elämää. Se on vain sellainen kiva tapa. Tämä oli ainut perusteluni turhankin kärkkäälle väitteelleni kristinuskon kuolemasta.

Länsimaalaiset ihmiset eivät ymmärrä kuinka Kristinusko ja Islam ovat ajatuksiltaan ja syntytavoiltaan hyvin lähellä toisiaan. Ne ovat todellakin molemmat yksijumalaisia uskontoja ja luokitellaan sisaruskonnoiksi.
 

PeteH

Jäsen
Vlad,

Tällainen lainaus sivuilta http://www.co.jyu.fi/stefanus/kiina.htm

"Kiinassa 6% väestöstä on kristittyjä. Kiinassa, niin kuin monissa muissakin uskonvapautta rajoittavissa maissa, on virallinenkin kirkko. Kiinassa sen nimi on "Kolme Itse - Isänmaallinen liike". Kaikkia protestanttisia seurakuntia vaaditaan rekisteröitymään viralliseen kirkkoon. Evankelioiminen, julistaminen ja kristillisten materiaalien jako virallisten kanavien ulkopuolella on laitonta. Virallisen seurakunnan johtajat ovat hallituksen hyväksymiä ja se määrää myös, mistä asioista kirkossa saa saarnata. Ankaran kontrollin vuoksi suurin osa Kiinan uskovista ei halua kuulua viralliseen kirkkoon, vaikka virallinen kirkko ja turvallisuuspoliisi painostavat ankarasti kaikkia ’kotiseurakuntia’ rekisteröitymään"'


Nämä 6% ovat jo melkoinen osuus koko Kiinan n. 1200 miljoonasta ihmisestä. Siitä tulisi n. 72 miljoonaa, mikä ei tietenkään vastaa vielä tuota 250 miljoonaa jonka kuulin. Mutta kuten lainauksesta käy selville, Kiinassa toimii lisäksi lukemattomia ei-rekisteröityjä kristillisiä seurakuntia, joiden piirissä on suurin osa maan kristityistä. Näin tuohon 200-250 miljoonaan kristittyyn onkin jopa helppo uskoa.

Suurin osa Kiinan kristityistä ei vakaumuksensa vuoksi halua kuulua "virallisiin" valtion hyväksymiin seurakuntiin. Nämä "epäviralliset" seurakunnat joutuvatkin toimimaan maan alla ja jatkuvan viranomaisten taholta tulevan vainon kohteena.

Mielestäni lähetystyössä ei ole mitään vikaa niin kauan, kun ihmisiä ei pakkokäännytetä. Tietääkseni pakkokäännyttämistä ei esiinny enää missään päin maailmaa. Kyse on vain toisen vaihtoehdon tarjoamisesta paikallisille ihmisille. Lisäksi kristityt toimivat uskoakseni vilpittömästi siinä käsityksessä, että vain Jeesus voi pelastaa. Ehkäpä juuri tämä "hätä ihmisten sieluista" onkin se suurin syy ja motivaatiotekijä siihen, miksi kristinusko leviää niin nopeasti juuri nyt. Tuskin kukaan lähtee esimerkiksi juuri Kiinaan levittämään evankeliumia ja samalla antautumaan jatkuvaan hengenvaaraan, ellei taustalla olisi vilpitöntä vakaumusta. Miksi kukaan valitsisi vaivalloisen ja vaarallisen lähetyssaarnaajan tehtävän osakseen, kun täällä lännessä kuitenkin pärjää suhteellisen hyvin aineellisesti?
 
Viimeksi muokattu:

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Että tällästä taas

Alkuperäiseen vastaus: Batman, ilman häntä ei olisi Gotham Cityä.

Illuminatia ja vedenpaisumusta odotellen.
 

Spencer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Auschwitz Motorsport
Tervetuloa takaisin!
Vastaus kysymykseen: Muumipappa, älykova jätkä.

Suomalaisten TOP-3:
1. Mikko Alatalo
2. Chris Owen
3. Jörö-Jukka
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Listasta puuttui ainakin Napoleon. Ilman häntä Suomikin saattaisi kuulua vielä Ruotsiin.

Napoleonin merkitys Suomen historiassa.
I. Napoleon yritti lyödä Ison-Britannian.
II. Kun se ei onnistunut meritse, hän turvautui mannermaasulkuun.
III. Ruotsin kuningas (Kustaa IV) vihasi Napoleonia, eikä suostunut boikotoimaan Englantia.
IV. Napoleon juonitteli Aleksanteri I:n kanssa, ja Tilsitin sopimuksen myötä Venäjä hyökkäsi Ruotsin kimppuun.
V. Suomen sodan seurauksena Suomi liitettiin Venäjään.

Napoleonin merkitys muiden maiden historiassa:
Iso-Britannia
Trafalgarin jälkeen Ison-Britannian laivastoa vahvistettiin, ja siitä tuli lopullisesti merimahti. Ranska menetti siirtomaitaan Isolle Britannialle.

Venäjä
Venäjä laajentui entisestään, ja siitä tuli Eurooppalainen suurvalta.

Yhdysvallat
Se osti nimelliseen hintaan valtavat alueet Ranskalta, ja sen alue miltei tuplaantui.

En jaksa kirjoittaa enempää... Joka tapauksessa Bonaparte kuuluu ehdottomasti historian merkkihenkilöiden luetteloon.

Muita merkkihenkilöitä mielestäni: Kreikkalaiset filosofit, Octavianus, Konstantinus suuri, Theodosius suuri, Leonardo da Vinci, Adam Smith, James Watt, Karl Marx, Gottlieb Daimler & Karl Benz, Wrightin veljekset, Einstein, 1900-luvun diktaattorit sekä tietenkin uskonnolliset merkkihenkilöt.

Alkuperäisestä listasta valitsisin apostoli Paavalin. Ilman häntä Kristinusko olisi pian jäänyt unohdettujen uskontojen joukkoon. Ehdottomasti listan merkittävin henkilö Jeesuksen jälkeen (Ehkäpä eri uskontojen perustajat olisi pitänyt jättää listasta pois). Itse asiassa Paavali oli tunnetumpi kuin Jeesus omana elinaikanaan (näin olen kuullut sanottavan).

Suomalaisten top 3
1. Agricola
2. Lönnrot/ Snellman/ Runeberg ja Topelius (joku heistä)
3. Mannerheim
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti jpet
Itse asiassa Paavali oli tunnetumpi kuin Jeesus omana elinaikanaan (näin olen kuullut sanottavan).
Perhana sulla on vanhoja kavereita :D Minä en ole varma ollenkaan näiden 2000 vuotta vanhojen kavereiden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Epäilen että jutut ovat pitkälti legendaan sekoittuneita.

Kreikkalaiset filosofit ovat tietenkin pitkälti aikaansaaneet koulutuksen arvostuksen ja lisääntymisen, mutta en kuitenkaan heistä ketään nostaisi merkittävimmiksi henkilöiksi maailman historiassa. Itse valitsisin voisin valita Darwinin, koska hän muutti koko maailman käsitystä (kuten myös Kolumbus sekä Kopernikuskin). Ongelma näissä kolmessa on se että Kolumbus ei itse ymmärtänyt tekemäänsä, Kopenikus ei keksinyt ideaa ihan ensimmäisenä ja Darwinin kanssa saman asian keksi useampi samoihin aikoin, eli vastaavat 'keksinnöt' olisivat syntyneet joka tapauksessa samoihin aikoihin.

James Watt keksi höyrykoneen, saksalainen Nicolaus Otto polttomoottorin, Volta sähkön, Daimler auton ja Graham Bell puhelimen. Kuitenkin heidän keksintönsä eivät sinänsä olleet mitään (tai olleet edes syntyneet) ilman kavereita kuten Edison, Galileo ja Newton. Einsteinin keksinnöt taas ovat turhan teoreettisia, jotta ne sisänsä olisivat muuttaneet maailmaa merkittävästi.

Vastaankin että merkittävin henkilö oli se kiinalainen joka keksi ruudin.
 

NIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fucking Horseshit
Tärkeimmäksi merkkihenkilöksi nostaisin miehen/naisen, joka keksi rahan. Kyllähän järjestäytyneet uskonnot ovat saaneet aikaan melkein yhtä paljon kurjuutta, murhia ja sotia kuin fyrkka (sen puute/lisätarve/jakautumisen epäsuhta), muttei taida ihan vielä yltää sille tasolle.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Viestin lähetti dana77


James Watt keksi höyrykoneen, saksalainen Nicolaus Otto polttomoottorin, Volta sähkön, Daimler auton ja Graham Bell puhelimen. Kuitenkin heidän keksintönsä eivät sinänsä olleet mitään (tai olleet edes syntyneet) ilman kavereita kuten Edison, Galileo ja Newton. Einsteinin keksinnöt taas ovat turhan teoreettisia, jotta ne sisänsä olisivat muuttaneet maailmaa merkittävästi.


Miten ihmeessä yhdistät höyrykoneen, polttomoottorin tai auton keksimisen Edisoniin, Galileioon ja Newtoniin? Eli miten ed. mainitut henkilöt keksintöineen liittyvät näihin teollistumisen aikaisiin keksintöihin (eli miten esim. galileon kaukoputki liittyy autoon tai höyrykoneeseen). Joka tapauksessa höyrykone aikaansai teollistumisen, tai ainakin vauhditti sitä merkittävästi. Polttomoottori taas on mahdollistanut satoja muita keksintöjä.

Paavali oli todellakin hyvin tunnettu henkilö itäisen Välimeren alueella. Paavali perusti useita seurakuntia, piti yhteyttä niihin kirjeitse ja koki lopulta marttyyrikuoleman aikana jolloin Jeesuksesta tiedettiin hyvin vähän, ja suuret vainot olivat juuri alkaneet. Eli ilman Paavalia ei olisi kristinuskoakaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
PeteH: "Mielestäni lähetystyössä ei ole mitään vikaa niin kauan, kun ihmisiä ei pakkokäännytetä. Tietääkseni pakkokäännyttämistä ei esiinny enää missään päin maailmaa. Kyse on vain toisen vaihtoehdon tarjoamisesta paikallisille ihmisille."

Niin, mikä sitten katsotaan pakkokäännyttämiseksi, siitä riittää varmaan mielipiteitä suuntaan jos toiseen. Onko se sitten pakkokäännyttämistä jos lähetystyöntekijät lähestyskouluissa, vai miksi niitä nyt kutsutaankaan, opettavat paikallisille lapsille ja miksei lukutaidottomille aikuisillekin luku- ja kirjoitustaitoa käyttäen oppikirjoina kristillisiä kirjoja, samalla tietoisesti pyrkien unohtamaan paikalliset tavat ynnä kulttuurinerityispiirteen, ts. viedään oma oikeaksi katsottu oppi niille "sontavarpaille". Sama pätee myös islamiin, eli en pidä heidän systeemiään sen parempana. Oikeastaan vielä heikompana koska monasti islamilaisissa kouluissa opetetaan kovin ahdasmielistä tulkintaa islamista.

Tietenkään tämä nykyinen toiminta ei ole niin räikeää pakkokäännyttämistä verrattuna aikaan satoja vuosia sitten, jolloin pakanoiksi katsotuilla ei ollut muuta vaihtehtoa kuin kääntyä, tai oli toinenkin vaihtoehto, se oli hengen menetys. Voisin sanoa, että nykyään toimitaan järkevämmällä tavalla saavuttaen lopulta sama lopputulos kuin ennen. Näennäisesti vaihtoehtoja paikallisilla asukkailla on enemmän kuin ennen mutta vain näennäisesti koska opiskelun seurauksena huomaamatta onnistutaan tukahduttamaan paikalliset tavat ja erityispiirteet, lopputulos on siten sama kuin ennen. Sitten joskus tulevaisuudessa lapset aikuisiksi kasvettuaan huomaavat oman kadottaneensa jotain olennaista identiteetistään.

Sikäli tällainen toiminta ei ole mitenkään ihmeellistä, ennemminkin se on ihmisluonnolle normaalia käyttäytymistä. Vuosi sadat vierivät mutta me emme muutu...

Kun tässä on kouluttautumisesta tullut paasattua niin nostetaan esille muutamia historian merkkihenkilöitä jotka ovat vielä toistaiseksi jääneet ilman kunniaa ja mainetta tässä ketjussa.

Päivittäin joudumme pohtimaan huomaamattamme matemaattisia yhtälöitä, samalla onnistuen tyystin unohtamaan henkilöt näiden kaavojen taustalla. Ehkäpä matematiikka on uskontoakin merkityksellisempää, vaikka kuinka matematiikkaa inhoaisimmekin. Matematiikan tie ulottuu kauas historiaan, joten ensimmäisiä matemaatikkoja ei sovi unohtaa, eikä heidän seuraajiaan.

Muutama nimi mainitakseni:

Pythagoras.
Eukleides.
Arkhimedes.
Diofantos.

Ei myöskään pidä unohtaa arabien vaikutusta matematiikkaan, tai intialaisten etc.

dana77.
Einstein tosiaan suuntautui teoreettiseen fysiikkaan, mutta voisin sanoa hänen muuttaneen maailmaa enemmän kuin moni arvaakaan.
Yksi yhtälö: E=mc^2
on merkityksellisempi kuin moni saattaa uskoakaan. Kyseisen yhtälön, kaavan, sanotaan olevan eräs fysiikan peruslaeista.

Einsteinin merkitys mm. ydinenergian tutkimiselle ja kehittämiselle Suhteellisuusteorian kautta on suunnaton. Yksistään tämä mielessä pitäen, ei Einsteiniä kovin merkityksettömänä voitane pitää.

vlad#16.

edit: typo.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
huoh...PeteH vaikuttaa todellakin tutulta. Etenkin tuo 72 milj->250 miljoonaa kikkailu tuntuu kovinkin tutulta.
Jos olen väärässä niin sitten olen mutta...


vlad:
Einstein ei sinänsä ollut korvaamaton, moni muukin tiedemies askarteli kyseisten ongelmien parissa ja oli lähellä onnistumistakin...jopa suomalainen Gunnar Nordström mainitaan kv. lähteissäkin.

Einstein siis oli toki nero ja loi jotain aivan uutta mutta ilman Einsteiniakin ko. jutut olisivat syntyneet, ja mahdollisesti kyseine henkilö ei olisi sitten lopulta jarrutellut kvanttimekaniikan kehitystä joten välttämättä kyse ei ole heikentymisestäkään...

dana77:
Tosiaan jos väität etteivät Einsteinin "keksinnöt" ole muuttaneet maailmaa mitenkään niin sallinen olla eri mieltä.
Suurin osa siitä mitä nykyään kutsutaan teknologiaksi ym. pohjautuvat teoreettisen fysiikan tutkimustuloksiin ja sen ennusteisiin. Einstein teki paljon muutakin kuin vain kosmologiaan liittyviä teorioita...Vain tietämätön yrittää väittää ettei suhteellisuusteorian perimmäinen "idea" -aika ja avaruus ovat suhteellisia- muuttanut maailmaa joka aikaisemmin oli puhtaan absoluuttinen jne.
Jos nyt on aivan pakko keksiä jotain käytännöllistä niin sanotaan vaikkapa etteivät satelliitit pysyisi radallaan kunnolla ilman suhteellisuusteorian korjauksia.


budhhalaiset(vai onko buddhalaiset) eivät myöskään käsittääkseni pakkokäännytä tms.
Muutenkin voidaan keskustella kristittyjen toiminnasta afrikassa-> rakennetaan kaivoja janoisille ja sitten samalla hieman kerrotaan kivasta tyypistä jonka nimi on Jeesus...ja kiitetään Jeesusta kaivosta jne.

Samoin onko se pakkokäännyttämistä että lähes lukutaidottomat lapset pakotetaan opettelemaan ulkoa Isä Meidän rukousta ja toistamaan sitä sitten "kokeissa" =Ala-asteen uskonnonopetus...
 

nedomansky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Viestin lähetti PeteH
Vaihdoehdot:

Jeesus Nasaretilainen
Profeetta Muhammed
Christoffer Kolumbus
Adolf Hitler
Aabraham
Aleksanteri Suuri
Karl Marx
Charles Darwin
Martti Luther
Keisari Konstantinus
Sokrates
Apostoli Paavali
Kuningas Nimrod
Albert Einstein
Isaac Newton
Elvis Presley


Unohdit Attilan, joka sentään löysi eteläisen Euroopan.

Siis ääni Hunnille.

Vielä kun tietäs, mistä hunni tuli mukaan kuvaan.
 

Jet-Ace

Jäsen
Tolkkua

Tulisiko tästä enemmän tolkkua, jos nimettäisiin omat top-10 listat:

1) Uskonto
2) Tiede
3) Taide
4) Politiikka
5) Filosofia uskonnosta erillään

Kyllähän nämä sekoittuvat toinen toisiinsa ja esim. uskonto vaikuttaa suoraan tai välillisesti kaikkiin. Asiaoita olisi helpompi käsitellä.

Olisi kyllä miellyttävä yllätys, jos uskonto edes tässä ketjussa olisi taustalla eikä jonkun kinan keskipisteenä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
varjo,

olen tietoinen muista henkilöistä jotka painivat samojen kysymysten äärellä kuin Einstein, myös tämän suomalaisen Gunnar Nordström'in panoksesta. Einstein kommentoi Nordström'in teoriaa seuraavin sanoin:

"täyttää kaikki vaatimukset, jotka painovoimateorialle voidaan nykyisen kokemuksen perusteella asettaa". (Lainaus: Albert Einsteinin elämänkerta; A. Fölsing).

Hän ei kuitenkaan pitänyt teoriaa oikeana, kuten ei Gustav Mie'n yritystä tai Max Abraham'in teoriaa. Näissä teorioissa operoitiin yhdellä ja ainoalla suureella, painovoimapotentiaalin "skalaarilla", toisin kuin Einsteinin "Luonnoksessa", jossa käytettiin kymmenestä komponentista komponentista koostuvaa tensoria, eikä niitä voinut tulkita suhteellisuusperiaatteen yleistämiseksi kiihtyvässä liikkeessa oleviin järjestelmiin.

Kuinka lähellä ne muut loppujen lopuksi olivat sitä onnistumista? Varmasti joku olisi jossain vaiheessa onnistunut, mutta kuinka moni olisi edes ryhtynyt tähän tehtävään jollei Suhteellisuusteoriaa olisi ollut pohjalla. Parempi lopettaa spekulaatio ajallaan... tai pian joudun ojasta allikkoon.

Siinä mielessä Einstein oli poikkeuksellinen, että hän tarkasteli asioita ja tapahtumia kantilta josta kukaan niitä ei ollut aiemmin tarkastellut, ja hän rohkeni esittää kysymyksiä joista olisi voinut saada otsaansa "vähämielisen" leiman.

Kaikkiaan merkittävä henkilö tieteen historiassa Einstein on, ehkäpä eräs merkittävimmistä.

vlad#16.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös