Oikeat vastaukset (saa jälleen reklamoida, jos kokee aiheelliseksi):
1. Kummallakos nimellä se Korean tasavalta paremmin tunnetaankaan: Etelä-Korea vai Pohjois-Korea? - Etelä-Korea. Helpolla lähdettiin taas käyntiin. Epävirallisen kirjanpitoni mukaan 45/49 vastaajista vastasi oikein.
Pohjois-Korea on viralliselta nimeltään Korean demokraattinen kansantasavalta. Maat jotka korostavat nimessään demokraattisuutta eivät tosiaan yleensä ole kovinkaan demokraattisia, minkä muistisäännön muutamakin tämän kysymyksen kohdalla muisti mainita.
2. Minkä maan englannin- ja suomenkielisissä nimissä on vain yhden kirjaimen ero: englanninkielinen nimi alkaa suomen aakkosista vokaalilla ja suomenkielinen konsonantilla? - Jemenin (englanniksi Yemen).
Y-kirjain taitaa olla englannin kielessä konsonantti silloin, kun se on sanan alussa, joten siksi maininta tuosta suomen aakkosista kysymyksissä. Yli 40 oikeaa vastausta myös tähän.
3. Millä maalla on eniten jalkapallon maailmanmestaruuksia, jos sekä miesten että naisten mestaruudet lasketaan yhteen? - Saksalla: yhteensä kuusi mestaruutta (neljä miesten ja kaksi naisten). Saksa on ylipäätään ainoa maa, joka on juhlinut mestaruutta sekä miehissä että naisissa.
36 oikeaa vastausta, mutta sekä Yhdysvaltoja että ekassa osassa jo mennyttä Brasiliaakin (muistakaa pitää käytettyjen maiden listanne päivitettynä!) veikattiin muutamassa rivissä. Viisi miesten mestaruutta voittanut Brasilia on yltänyt naisten kisoissa "vain" hopealle. Neljä kertaa naisten mestaruuden voittanut Yhdysvallat on puolestaan ollut miesten kisoissa korkeimmillaan pronssilla.
4. Millä nimellä Swazimaata nykyään kuuluisi kutsua? - Eswatini. Valtion virallinen nimi on Eswatinin kuningaskunta. 38 oikeaa vastausta.
Maa ilmoitti keväällä 2018 YK:lle, että sen englanninkielinen pitkä nimi on jatkossa the Kingdom of Eswatini (aiemmin the Kingdom of Swaziland) ja lyhyt nimi Eswatini (aiemmin Swaziland). Useat maat ovat noudattaneet tätä toivetta ja käyttävät nimeä Eswatini.
Suomessa "kotimaisten kielten keskus suosittaa, että Swazimaasta voi yleiskielisissä yhteyksissä käyttää edelleen vakiintunutta sovinnaisnimeä Swazimaa. Sen käyttöä tukevat ymmärrettävyys ja kielen ja kansallisuuden nimitykset swazi, swazit. Lyhyenä nimenä on kuitenkin mahdollista käyttää myös maan omakieliseen nimeen perustuvaa nimeä Eswatini. Virallinen pitkä nimi on vastedes Eswatinin kuningaskunta (aiemmin Swazimaan kuningaskunta)."
5. Tämän maan pääkaupungissa on järjestetty olympialaiset, mutta tuo kaupunki ei ollut silloin maansa pääkaupunki. Mistä maasta on kyse? - Bosnia & Herzegovinasta.
Vuoden 1984 talviolympialaiset kisattiin Sarajevossa. Sehän kuului silloin Jugoslaviaan, jonka pääkaupunki oli Belgrad. 31 oikeaa vastausta. Lisäksi useampikin veikkasi mm. Alankomaita ja joku vastasi Sarajevo, mitä ei hyväksytty, koska kysyttiin maata.
6. Tämän sisämaavaltion eteläisellä naapurimaalla on merenrantaa, nimessään kaksi kirjainta enemmän ja asukkaita noin kymmenkertainen määrä, vaikka tämä kysytty maa onkin pinta-alaltaan tuota naapuriaan suurempi. Missä maassa saatetaan siis olla kateellisia etelänaapurille? - Nigerissa. Verrokkina tietenkin Nigeria. (34)
7. Helsingin Sanomissa seurattiin vuosituhannen vaihteessa suomalaistoimittajan ja hänen perheensä elämää eräässä Väli-Amerikan maassa. Missä? - Belizessä. Anna-Mari Raaska kirjoitti kokemuksistaan myös kirjan.
Tämän tiesi vain neljä, eli oli paljon vaikeampi kuin ajattelinkaan. Ilmeisesti vain minulle on sitten jostain syystä jäänyt hyvinkin elävästi mieleen tuo kerran viikossa ilmestynyt palsta, jossa ihmeteltiin ja ihasteltiin elämää tässä suurimmalle osalle lukijoista tuiki tuntemattomassa maassa.
8. Mikä on väkiluvultaan suurin maa, jossa ranska on virallinen kieli? - Kongon demokraattinen tasavalta. Siellä on 112 miljoonaa asukasta. Ranskassa asukkaita on noin 68 miljoonaa. Kolmossijalla sitten Kanada, jossa asukkaita on noin 40 miljoonaa. Vietnam oli hyvä haku, mutta löytämieni lähteiden mukaan maan ainoa virallinen kieli on vietnam. Alle puolet (21) sai tämän oikein.
9. Minkä maan nimestä voi muodostaa suomenkielen sanoja lisäämällä sen perään esimerkiksi kirjaimet ttaa, tus tai tua? - Palaun. Tää kysymys nyt ei vaatinut kun vähän mielikuvitusta ja luettelon lukemista. Ihan kaikki ei kuitenkaan jaksaneet suorittaa, eli 40 oikeaa vastausta.
10. Mikä on pinta-alaltaan maailman suurin maa, jossa ei ole yhtään luonnonjokea? - Saudi-Arabia. Siellä ei ole myöskään yhtään luonnonjärveä. Saudit ovat padonneet kuivuneita joenuomiaan siltä varalta, että sattuisi tulemaan joku rankkasade, ja saisivat edes hiukan sadevettä talteen.
Joettomia valtioita on muuten maailmassa yllättävän monta: noin viisitoista. Libya taitaa olla maailman toiseksi suurin joeton valtio. 17 oikeaa vastausta.
11. Minkä maan asukasluvultaan kuudenneksi suurin kaupunki Brest on? - Valko-Venäjän. Se on maan länsiosien suurin kaupunki, jossa asuu noin 300 000 asukasta.
Tämä oli vähän tarkoituksellinen hämy, koska Brest on tuttu paikkakunta ainakin ranskalaisen jalkapallon seuraajille. Ranskan Brestissä asuu noin 150 000 asukasta ja se on suuruusjärjestyksessä vasta 25. suurin kaupunki maassaan. Myös se muuten sijaitsee ihan maansa länsiosissa. Hämy onnistui osittain, eli 18 oikeaa vastausta.
12. Mistä maasta Panama itsenäistyi vuonna 1903? - Kolumbiasta. Panama oli ollut aikoinaan Espanjan siirtomaa, mutta liittyi vuonna 1821 Simon Bolivarin johtamaan Suur-Kolumbiaan. Kun kanavahanke ei ottanut onnistuakseen kolumbialaisten määräysvallan alla, niin USA puuttui peliin, masinoi Panaman itsenäistymisen ja sai siitä hyvästä hallintaoikeuden kanavaan. (23)
13. Minkä maan koripallojoukkueen sponsorina vuoden 1992 olympialaisissa toimi tunnettu yhdysvaltalainen rock-yhtye? - Liettuan. Juuri itsenäistyneen maan maajoukkueella ei olisi ollut varaa osallistua kisoihin ilman Grateful Deadin apua. Maajoukkue pokkasi kisoista pronssimitalit kaulaansa Grateful Dead -paitoihin pukeutuneena. Kuului kisan vaikeampaan osastoon, 11 oikeaa vastausta.
14. Mitä maata Kristoffer Kolumbus kutsui armon maaksi ja Eedenin puutarhaksi? - Venezuelaa. Se oli muuten myöskin justiinsa se paikka, missä Kolumbus ensimmäistä kertaa astui Amerikan mantereelle. Tämä tapahtui hänen kolmannella matkallaan vuonna 1498. Kahdella ensimmäisellä matkallaan hän oli käynyt vain Kuubassa, Haitilla ja muilla alueen saarilla. Tämä oli koko kisan vaikein kysymys: vain kaksi oikeaa vastausta.
15. Kuvavihje: mistä maasta kuvan ihmiset ovat kotoisin? - Itävallasta. Kuvissa Euroviisujen voittaja Conchita Wurst, formulakuski Gerhard Berger ja oikeistopoliitikko Jörg Haider. Kierroksen helpoin kysymys, vain kaksi kisaajaa taisi jäädä ilman pistettä.
16. Kuvavihje: minkä maan entisiä hallitsijoita? - Espanjan. (23)
Kuvissa ylärivi vasemmalta:
Espanjan ekana virallisena kuninkaana pidetty Filip II (1556–1598), Ludwig I (hallitsi kuninkaana vain muutaman päivän ajan 1724), maan ainoa kuningatar Isabella II (1833-1868)
alemmassa rivissä vasemmalta:
pitkäksi aikaa Espanjan viimeiseksi kuninkaaksi jäänyt Alfonso XIII (1886-1931), diktaattori Francisco Franco (1939-1975), sekä nykyinen kuningas Felipe VI, joka tuli epäsuosioon ajautuneen isänsä tilalle 2014.
17. Kuvatehtävä: mikä valtio yhdistää kaikkia näitä karttapisteitä? - Ranska. Kuvassa on sen merentakaisia alueita: asumaton Clippertoninsaari noin 1300 kilometrin päässä Meksikon rannalta, Wallis ja Futuna -saariryhmä Tyynellämerellä sekä Kanadan suurimman saaren Newfoundlandin kupeessa oleva Saint-Pierre ja Miquelon. Tämä oli yllättävän kinkkinen, osittain varmasti siksi, että moni oli käyttänyt Ranska-vastauksensa jo kysymyksessä 8. tai 11. Oikeita vastauksia 14.
18. Kuvavihje: mistä maasta tässä laitetaan tavaraa taivaalle? - Kazakstanista. (25)
Kuvassa oli Baikonurin avaruuskeskus. Venäjä vuokrasi sen itselleen Neuvostoliiton hajottua, mutta Kazakstan otti sen alkuvuodesta 2023 ainakin osittain haltuunsa. Takavarikon syynä oli se, että Venäjä oli jättänyt vuokran maksamatta, mutta Kazakstan on pyrkinyt ottamaan muutenkin vähän etäisyyttä Venäjään sen hyökättyä Ukrainaan.
19. Kuvavihje: mikä maa? - Eritrea. Maa näkyy tuossa kartalla keltaisena. Lännessä naapurina Sudan, etelässä Etiopia, sinisenä Punainen meri ja sen toisella puolella näkyy Saudi-Arabiaa ja Jemeniä. (29)
Bonus-kysymykset: nimeä yksi…
20. ...maa, joka on voittanut Suomen jääkiekon miesten MM-kisoissa, mutta ei ole koskaan yltänyt mitaleille jääkiekon miesten MM-kisoissa?
Teiltä tulleita oikeita vastauksia olivat Italia (muutamankin kerran, viimeksi vuonna 1959), Itä-Saksa (esim. kaksi kertaa vuoden 1983 kisoissa), Kazakstan (2021), Puola (1955), Ranska (2017), Tanska (2018) ja Valko-Venäjä (2009).
Lisäksi oikeita vastauksia olisivat olleet Alankomaat (1939) ja vähän kyseenalaisena olisin hyväksynyt myös Neuvostoliiton ja Venäjän välimuotona osallistuneen IVY:n (1992). Aika monta maata siis, mutta ei tästä ihan kaikki pisteitä saaneet. Yleisin väärä vastaus oli Norja: se on kyllä voittanut Suomen jääkiekossa muutamankin kerran, mutta arvokisatasolla se on yltänyt parhaimmillaankin vain tasapeliin.
Lisäksi veikattiin Iso-Britanniaa (joka on voittanut aikoinaan MM-kultaakin) sekä Sveitsiä (jolla MM-mitaleita on yhteensä 11).
21. ...nykyinen valtio, jonka alueita kuului Inkavaltakuntaan silloin, kun se oli suurimmillaan? - Peru, Chile, Ecuador, Bolivia, Argentiina ja Kolumbia. Melkein kaikki Etelä-Amerikan maat olivat siis tähän sopivia oikeita vastauksia… Mutta kyllä sieltä joku vielä onnistui löytämään vääränkin ja vastasi Paraguay. Myös Guatemala ja Meksiko vastattiin. 43 oikeaa vastausta.
22. ..."kuuden päivän sodan" varsinaisista osallistujamaista? - Israel vastaan Egypti, Jordania ja Syyria.
Arabimaiden tukena tässä lyhyeksi jääneessä sodassa olivat lisäksi ainakin Irak, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Algeria ja Neuvostoliitto, mutta tuo tukikaan ei riittänyt muuhun kuin selkäsaunaan.
Tämä oli helppo (33) kaikille niille, jotka muistivat historiasta, että mistä sodasta oli kyse. Tai ovat lukeneet tuoreita lehtijuttuja Palestiinan tilanteesta, sillä monessa artikkelissa on mainittu myös nämä Israelin aiemmat sodat. Sen sijaan niille, keille sodan nimi ei sanonut mitään, olikin kyseessä aika mahdoton arvuuttelu. Väärinä veikattiin mm. Suomea, Ruotsia, Venäjää, Saksaa, Kreikkaa, Itävaltaa ja Argentiinaa...
23. …valtio, jolla on rantaviivaa Kaspianmereen? - Azerbaidžan, Iran, Kazakstan, Turkmenistan ja Venäjä. Melkein kaikilla (44) oikein, tosin Turkki hämäsi muutamaa ja yhdellä taisi mennä merten nimet sekaisin, kun vastasi tähän kohtaan Italian.
24. ...sellainen maa joka on voittanut jalkapallon miesten maailmanmestaruuden, mutta myös hävinnyt Suomelle virallisessa A-maaottelussa? - 43 oikeaa vastausta. Hyväksyttyjä olivat:
* Espanja. 2-0 maiden ekassa virallisessa matsissa, MM-karsinnoissa 1969. Suomen maalintekijöinä Tommy Lindholm ja Arto Tolsa. Moni varmaan muisteli tuoreempaa, vuoden 2013 "Gijonin ihmettä", mutta siinä MM-karsintamatsissahan Suomen ihme oli se, että peli päättyi 1-1. Suomi ei ole voittanut Espankaa kuin tuon yhden kerran.
* Ranska. Tämä on tuoreempi juttu, eli vuodelta 2020, kun Suomi voitti vieraissa 0-2. Ei ollut karsintapeli, mutta tällaiset harjoituspelitkin ovat virallisia A-maaotteluita.
* Saksa. Ainoa voitto on ystävyysottelusta vuodelta 1923. En tiedä yhtään millainen peli tämä on ollut, mutta on lueteltu virallisten A-maaotteluiden listassa.
* Italia. Vähän kyseenalainen, mutta hyväksyin. Suomalaiset voittivat tosiaan Italian vuoden 1912 olympialaisissa. Suomi oli tuolloin vielä osa Venäjää, eikä näitä pelejä ainakaan yleensä lasketa Suomen virallisiksi maaotteluiksi. Enkä tiedä lasketaanko olympiapelejä muutenkaan. Mutta pisteen annoin joka tapauksessa.
Vääriä veikkauksia olivat Uruguay, Unkari ja Portugali. Suomi pelasi Uruguyata vastaan 1980-luvulla kahdessa vierasmatsissa ja hävisi molemmat. Unkarin ja Portugalin Suomi sen sijaan on voittanut, mutta ne eivät ole voittaneet koskaan maailmanmestaruutta.
25. ...valtio, jonka alueella Tanganjikajärvi sijaitsee? - Kongon demokraattinen tasavalta, Burundi, Tansania ja Sambia. 32 oikeaa vastausta. Kyseessä on koko Afrikan toiseksi isoin järvi, mutta joillain meni veikkaukset väärään maanosaan: vääriä arvauksia olivat ainakin Uzbekistan, Venäjä, Chile ja Mongolia.
Bonus-kysymysten tehtävänannossa pyydettiin nimeämään yksi maa. Jotkut nimesivät useammankin. Hyväksyin nämä vastaukset siinä tapauksessa, että kaikki heidän listaamansa maat olivat oikein.