Oikeat vastaukset:
1. Minkä maan urheilijat ovat saalistaneet neljissä eri kisoissa ammuntalajeissa yhteensä yhden olympiakullan ja neljä pronssia, mutta eivät koskaan mitään muita olympiamitaleja? -
Kuwait.
Kuwaitin ainoat olympiamitalistit ovat Fehaid Al-Deehani (kultaa 2016, pronssia 2000 ja 2012) sekä Abdullah Al-Rashidi (2016 ja 2020), jotka ovat molemmat haulikkoampujia. Vuonna 2016 he eivät edustaneet Kuwaitia, jonka olympiakomitea oli hyllytetty, vaan osallistuivat kisoihin "itsenäisinä olympiaurheilijoina" yhdessä seitsemän muun kuwaitilaisen kanssa.
Oli vähän normaalia vaikeampi ykköskysymys, mutta yli puolet (24/39) sai tästä kuitenkin pisteen. Montenegroa ja Luxemburgia veikkasi kumpaakin useampi kuin yksi vastaaja. Montenegron toistaiseksi ainoa olympimitali on hopea naisten käsipallosta. Luxemburgilaiset ovat voittaneet kolme olympiamitalia kesä- ja kaksi mitalia talvikisoista.
2. Balkanin suunnalla se tunnetaan mm. nimellä Nizozemska ja espanjaksi se on Países Bajos. Mikä maa? -
Alankomaat. Nizozemska on sen nimi ainakin kroatian ja slovenian kielillä. 29 oikeaa vastausta.
3. Mihin silloiseen siirtomaahan, mutta nykyiseen itsenäiseen valtioon, natsit suunnittelivat siirtävänsä kaikki juutalaiset Euroopasta? -
Madagaskarille. 35 oikeaa vastausta, eli erinomaisesti tiedettiin tämä historiallinen knoppi.
Madagaskar-suunnitelma esiteltiin vuonna 1940. Madagaskar oli Ranskan siirtomaa, jonka Saksa sai hallintaansa miehitettyään Ranskan. Tarkoitus oli antaa saarelta Saksan laivaston valitsemat satamat sotavoimien käyttöön ja tehdä lopusta alueesta juutalaisten reservaatti, jota Heinrich Himmler valvoisi. Toisena vaihtoehtona sijoituspaikaksi mietittiin myös Palestiinaa.
Juutalaisten massiivinen siirto-operaatio olisi rahoitettu heiltä itseltään takavarikoidulla omaisuudella. Saksalaisilla ei ollut kuitenkaan sellaista kauppalaivastoa, millä miljoonien ihmisten siirto olisi ollut mahdollista, vaan he laskivat sen varaan että saisivat englantilaisten laivat vielä käyttöönsä. Kun kävi selväksi, että natsit eivät tule onnistumaan Iso-Britannian valtaamisessa, niin tästä siirtoideasta luovuttiin ja päädyttiin juutalaisten massamurhaamiseen "lopullisena ratkaisuna".
4. Mistä olikaan kotoisin "soma Ljeni, pieni Saraseni"? -
Turkmenistanista. Leevi and The Leaving laulaa Turkmeniasta kappaleessaan Turkmenialainen tyttöystävä. Turkmenistanin kansalaisia kutsutaan turkmeeneiksi tai turkmenialaisiksi. 31 oikeaa vastausta. Myös mm. Slovakiaa ja Suomea veikkailtiin.
5. Missä maassa Taru sormusten herrasta -elokuvat on kuvattu? -
Uudessa-Seelannissa. Ohjaaja Peter Jackson on sieltä kotoisin, maa on pyrkinyt houkuttelemaan tuotantoryhmiä ja myös maisemat sopivat hyvin näihin esittämään Keski-Maata. Yksi vastasi Wales ja toinen Luxemburg, mutta kaikilla muilla oli tämä oikein.
6. Sisämaavaltio, jolla on tasan kaksi rajanaapuria ja maan matalinkin kohta on rutkasti korkeammalla kuin minkään Baltian maan korkein kohta. Mikä maa? -
Andorra. Se sijaitsee vuoristoisessa maastossa Espanjan ja Ranskan rajalla. Andorran matalin kohta on 840 metrin korkeudella meren pinnasta, jossa Gran Valira -joki mutkittelee vuorilta alas. Virossa sijaitseva Iso Munamäki (318 metriä) on korkein kohta Baltian maissa.
Varmaan joku muukin maailman maa täyttäisi nämä kriteerit, mutta jäljellä olevista tämä oli mielestäni ainoa mahdollinen. Ainakin muista veikatuista Turkmenistanilla on neljä ja Paraguaylla kolme rajanaapuria. 32 oikeaa vastausta.
7. Yli kaksi kolmasosaa kaikista tämän maan asukkaista asuu sen pääkaupungissa. Valinnanvaraa toki riittäisi: valtio koostuu nimittäin noin 700 saaresta, mutta vain noin 5% niistä on asuttuja. Mikä maa? -
Bahama. Maassa on yhteensä noin 400 000 asukasta, joista lähes 300 000 asuu pääkaupunki Nassaussa, mikä on koko pääsaari New Providencen suuruinen. Suurin osa asumattomista saarista on pieniä atolleja, joissa ei olisi mahdollistakaan asua.
20 oikeaa vastausta. Filippiinejä, Samoaa ja St. Luciaa veikkasi kaikkia kolme vastaajaa.
8. Kansainvälisen virvoitusjuomajätin vuonna 1992 järjestämä kilpailu meni pahasti pieleen ja siitä aiheutuneessa mellakassa kuoli ihmisiäkin. Missä maassa? -
Filippiineillä. Tapaus tunnetaan nimellä
Pepsi Number Fever ja siitä kerrottiin mm. Kun Pepsi lupasi lentokoneen -dokumentissa.
Jopa 800 000 filippiiniläistä luuli tulleensa arvonnassa miljonääreiksi, mutta pullonkorkkeihin painettujen numeroiden kanssa mokannut Pepsi kieltäytyi maksamasta pääpottia ja tarjosi voittajille hyvitykseksi 500 pesoa. Kuten arvata sopii, niin tämä ei sopinut kaikille, ja vihaiset ihmiset hyökkäsivät Pepsin tehtaita ja kuljetusrekkoja vastaan jopa räjähtein. 24 oikeaa vastausta.
9. Minkä maan ainoa virallinen kieli on englanti - mutta arvioiden mukaan jopa 95% kansalaisista puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä? -
Saint Lucian. Ylivoimaisesti suosituin äidinkieli on paikallinen ranskaan pohjautuva kreolikieli. Pieneen saarivaltioon on muuttanut myös siirtolaisia mm. Lähi-Idästä, eli käytössä on paljon eri kieliä. Toki englantia siellä varmasti lähes kaikki osaavat ja käyttävät, mutta eivät identifoi itseään ensisijaisesti englanninkielisiksi.
Tähän tuli vain kahdeksan oikeaa vastausta. Vääristä vastauksista yleisimpiä olivat:
Samoa (10) - virallisia kieliä samoa ja englanti
St.Kitts & Nevis (4), Bahama (3) ja Antiqua ja Barbuda (3) - englanti on kaikissa ainoa virallinen kieli, mutta myöskin yleisin äidinkieli, vaikka saarilla puhutaan laajasti myös kreolikieliä
10. Minkä maan pääkaupunki on kahden muun maan rajanaapuri? -
Slovakian. Bratislavasta pääsee rajan yli joko Itävaltaan tai Unkariin. Se on käsittääkseni ainoa pääkaupunki koko maailmassa, jolla on maaraja kahden muun valtion kanssa.
21 oikeaa vastausta. Vääristä veikattiin useimmin Andorraa ja Luxemburgia. Andorra la Vella on Espanjan rajanaapuri, mutta ei Ranskan. Luxemburgin pääkaupunki ei puolestaan ole minkään maan rajanaapuri, vaan välissä on muita kuntia.
11. Minkä maan lippu on kaksipuolinen - eli sen toinen puoli on erilainen kuin toinen? -
Paraguayn. Puna-valko-siniset raidat ovat molemmilla puolilla, mutta eroa on lipun keskisymbolissa: etupuolella on maan vaakuna ja takapuolella leijona ja maan motto Paz y justicia ("Rauha ja oikeus").
16 oikeaa vastausta. Tähän tarjottiin tuntemattomia pikkumaita vastaukseksi: esim. St. Kitts & Nevis (6), Antigua & Barbuda (5), St. Lucia (3)...
12. Vuoden 1998 kansanäänestyksessä 62% äänestäjistä kannatti maan hajoamista kahdeksi osaksi, mutta tämä äänimäärä ei riittänyt vaadittuun 2/3 enemmistöön, joten maa jäi kasaan. Mikä maa? -
Saint Kitts ja Nevis. Tässä suurin osa arpoi oikean vastauksen (14) ja toisen nimeltään kaksiosaisen saarivaltio Antigua & Barbudan (14) välillä. Myös Montenegro sai useamman maininnan.
Kyseessä on kahden lähekkäin olevan pienen saaren muodostamasta liittovaltiosta. Alun perin myös Anguilla kuului samaan porukkaan, mutta se erosi omilla teilleen 1980 ja on nykyään asemaltaan Britannian merentakainen alue. Saint Kitts ja Nevis itsenäistyi vuonna 1983. Jo silloin saarelaisilla oli vähän erimielisyyksiä keskenään, mutta päätyivät kuitenkin kimppaan. Se on nimen omaan tuo pienempi saari, Nevis, jonka asukkaita nyppii yhteiselo isomman saaren ehdoilla.
13. Kuvavihje: minkä maan nimi tämän eläimen englanninkielisessä nimessä on? -
Guinean. Marsu on englanniksi guinea pig. Tämän tiesi teistä jokainen.
Sana "guinea" esiintyy monen maan nimessä. Se tarkoitti alun perin koko Länsi-Afrikan rannikkoa. Lisäksi on vielä Papua Uusi-Guinea ihan toisella puolella maailmaa: sen löytäneen espanjalaisen mielestä paikalliset asukkaat näyttivät kuitenkin ihan samalta kuin länsiafrikkalaisetkin. Arkikielessä guinealla saatettiin tarkoittaa mitä tahansa valtamerentakaista, kaukaista aluetta, ja merimiehet näitä tässä kysymyksessä esiteltyjä erikoisia eläimiä toivatkin Etelä-Amerikan reissuiltaan Eurooppaan.
14. Kuvavihje: minkä maan kuningaspari heistä piti tulla? -
Suomen. Kuvassa on Suomen kuninkaaksi vuonna 1918 kutsuttu Hessenin maakreivi, saksalainen Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel (eli tuttavallisemmin kuningas Fredrik Kaarle) sekä hänen puolisonsa, Saksan keisari Vilhelm II:n sisko Prinsessa Margaret (Margarethe Beatrice Feodora von Preußen).
Sisällissodan voittaneet valkoiset halusivat Suomeen kuninkaan Saksasta, jotta side maiden välillä syventyisi entisestään. Vilhelm kielsi poikiaan sekaantumasta tähän hankkeeseen, joten suomalaiset joutuivat tyytymään pelkkään lankoon. Friedrich Karl ehdittiin valita eduskunnassa Suomen kuninkaaksi lokakuussa 1918, mutta hän ei koskaan ottanut asemaa vastaan ja ilmoitti joulukuussa 1918 kieltäytyvänsä siitä. Syynä molemminpuoleiseen mielenmuutokseen oli Saksan tappio maailmansodassa ja Saksan muuttuminen vallankumouksen myötä keisarikunnasta tasavallaksi.
Suurin osa (31) tiesi tai ainakin arvasi oikein. Tanskaa, Montenegroa ja Unkariakin kuitenkin veikattiin.
15. Kuvavihje: minkä maan vihaisia kansalaisia? -
Samoan. Ainoa joka sai tästä pisteen oli
@Alamummo
Länsimaisia ihmisiä selvästikin oli kuvassa, joten yleisimpiä vastauksia olivat Tanska, Luxemburg, Slovakia ja muutkin jäljellä olleet Euroopan maat. Vihje liittyi kuitenkin yhtyeen nimeen. Kuvassa oli nimittäin yhdysvaltalainen punk-bändi nimeltä Angry Samoans. Vuonna 1978 perustettu yhtye kuului ensimmäisten amerikkalaisten hc-bändien joukkoon ja keikkailee näköjään satunnaisesti edelleenkin.
16. Kuvavihje: mikä maa? -
Luxemburg. Kuva piti pienentää ihan tarkoituksella tihrustus-mittakaavaan, kun se maan nimi lukee siinä oikeassa alakulmassa.
Kuvassa oli siis englantilaisen The Bluetones -yhtyeen levy Luxembourg vuodelta 2003. Kymmenen sai tästä pisteen. En tiedä, oliko joukossa yhtään brittipop-harrastajaa, joka olisi tunnistanut tuon levynkannen, vai oliko kaikilta vain lucky guess jäljellä olevista vaihtoehdoista?
17. Kuvavihje: mikä maa? -
Montenegro. Vain viisi oikeaa vastausta tähän. Ja aika mahdotonta oli arvata, jos ei ole katsonut tv-sarjaa Bones. Kuvassa oli siis kyseisen sarjan roolihahmo Angela Montenegro. Häntä näyttelee yhdysvaltalainen Michaela Conlin. Yleisin arvaus oli St.Lucia, eli varmaankin ajateltiin että kuvan nainen voisi olla nimeltään Lucia.
18. Kuvavihje: minkä maan entisten diktaattorien kohtaloita? -
Panaman. Omar Torrijos kuoli arveluttavassa lentokoneonnettomuudessa ja hänen seuraajansa Manuel Noriega päätyi lopulta vankilaan ensin Yhdysvalloissa, sitten Ranskassa ja lopulta myös Panamassa. 22 oikeaa vastausta. Vääristä veikkauksista yleisimpiä olivat Kuwait ja Paraguay.
19. Kuvavihje: missä maassa tällä yhtyeellä on kaimakaupunki? -
Antigua ja Barbudassa. Kuvassa All Saints -tyttöbändi. All Saints on myös tämän pienen saarivaltion toiseksi suurimman kaupungin nimi. Seitsemän oikeaa vastausta ja vastauksia taisi olla tämän kysymyksen kohdalla kaikkein eniten eri maita veikattuina.
20. Mille maalle nämä saaret kuuluivat ennen niiden nykyistä omistajaa? -
Tanskalle. Yhdysvaltain Neitsytsaarien nimi oli Tanskan Länsi-Intia vuosina 1672–1917, kunnes Tanska myi ne itselleen kannattamattomina ja tarpeettomina Yhdysvalloille. Kylien nimiä saarilla ovat edelleen mm. Frederiksted ja Christiansted.
Tanskan siirtomaahistoria ei ole kovin yleistä tietoa Suomessa, mutta tuli tähän kuitenkin ihan kivasti 15 oikeaa vastausta. Vääristä vastauksista yleisimpiä olivat Alankomaat, Bahama ja St.Lucia.
Bonus-kysymykset…
21. Kuvavihje: minkä entisen valtion ensimmäisen presidentin kuva tämän levyn kannessa on? -
Tsekkoslovakian. Tomáš Masaryk oli maan ensimmäinen presidentti ja häntä pidetään myös valtion luojana. Levy on Faith No Moren Album of the Year vuodelta 1997. Oikeita vastauksia oli 13. Vääristä veikkauksista yleisimpiä olivat Jugoslavia, Itä-Saksa ja Neuvostoliitto.
22. Kuvavihje: minkä Euroopan nykyvaltion nimi tässä kartassa lukee peitetyn kohdan alla? -
Albania. Iberia ja Albania olivat historiallisia valtakuntia Kaukasiassa noin 1500-2000 vuotta sitten. Mitään muuta tekemistä kuin nimi tällä alueella ei ole nykyisen Albanian kanssa.
Pisteitä sai vain neljä vastaajaa. Kartalla olitte kyllä hyvin muutkin, sillä Azerbaidzanin (6) nykymailla sijaitsi tämä Albania ja Iberia sitten nyky-Georgian (13) mailla. Lisäksi veikattiin Moldovaa, Venäjää, Romaniaa, Unkaria, Liettuaa ja Luxemburgia.
23. Kuvavihje: muun muassa tämän bändin basisti on soittanut myös yhtyeessä, jolla on sama nimi kuin eräällä entisellä valtiolla. Eli mikä? -
Itä-Saksa. Yhtye on muusikko/tuottaja Hiili Hiilesmaan luomus, jonka muita tunnettuja jäseniä ovat olleet kuvan Don Huonot -basisti Jukka Puurulan lisäksi mm. Mikko Karmila ja Antti Lehtinen.
Olin tässä hellämielinen ja annoin pisteen myös vastauksesta DDR, vaikka yhtyeen nimi on nimen omaan Itä-Saksa. Pisteille pääsi siis 11 vastaajaa. Muutama muukin oli jäljillä, eli mm. Preussia ja pelkkää Saksaa veikkailtiin myös.
24. Kuvavihje: minkä niminen valtakunta? -
Persia (kuvassa laajimmillaan noin 500 eaa.). 13 oikeaa vastausta.
Monia muitakin hyviä vastauksia, piti oikein itsekin tarkistella vielä vanhoista kartoista, että kuinka lähelle osuivat, ja vain pieniä eroja oli muutamassa tapauksessa.
Ottomaanien/Osmaanien valtakunta ei ulottunut koskaan tarpeeksi itään, eli tuonne Aral-järven rannoille. Makedonian valtakunta oli aluksi maantieteellisesti hyvinkin pieni, mutta Aleksanteri Suuren johdolla se valloitti juurikin Persialta alueet, jatkoi matkaa Kiinankin rajalle asti ja nousi maailmanmahdiksi. Aral-järven rannoille sekään ei kuitenkaan levinnyt. Bysantin valtakunta käsitti suurimmillaan lähes koko Välimeren rannikkoseudut, mutta ei levinnyt sitten kovin kauaksi rannikosta.
Lähimpänä tuota karttaa osui Seldžukkien valtakunta. Minulle muuten ennestään vieras nimi, mutta on tosiaan tuhat vuotta sitten käsittänyt hyvin pitkälti samat alueet kuin Persia aikoinaan. Sillä erolla näköjään kuitenkin, että ainakaan Wikipedia-tietojen mukaan heidän valtakuntansa ei koskaan käsittänyt alueita Afrikasta.
25. Kuvavihje: mihin lyhytikäiseksi jääneeseen valtioon nämä musiikkiaiheiset vihjekuvat liittyvät? -
Biafran tasavaltaan. Se oli kapinallisten irroittama alue Nigeriasta vuosina 1967-1970. Biafran sodasta uutisoitiin paljon länsimaissakin ja se toi nälänhädän ensimmäistä kertaa konkreettisesti näkyville.
Tasavallan kansallislauluna oli Finlandia-hymni, johon oli kirjoitettu omat sanat. Toisessa kuvassa oli amerikkalaisen Dead Kennedys -yhtyeen logo. Yhtyeen laulusolistin taitelijanimi oli Jello Biafra.
12 oikeaa vastausta. Vääriä vastauksia mm. Itä-Saksa, Neuvostoliitto, Njassamaa sekä Serbia ja Montenegro.