Ketkäköhän on kaksi kaikkien aikojen tunnetuinta itävaltalaista? Mietin vain sitä, että mitä hyvää Itävalta on ikinä tuonut tähän maailmaan, eivät ainakaan laadukasta jääkiekkojoukkuetta.
Martin 'Mara' 'Uli' Ulrich ja Rudolf 'Rudi' 'Kurko' König nyt ainakin tulee heti ensimmäiseksi mieleen. Näistä toinen pelasi ensin mainittuna pelasi 283 maaottelua Itävallan Jään Kotkien paidassa ja Kurko-Rudi teki tietysti uransa aikana 183 tehopistettä.
Mara tai Uli eli Martin Ulrich oli Itävallan tähti 17 MM-kisoissa ja Talviolympialaisissa 1994, 1998 ja 2002 ja Kurko-Rudi eli Rudolf König oli tietysti Itävallan tähti vuosina 1976, 1984 ja 1988 Talviolympialaisissa.
Kumpikin olisi takuuvarmasti ilman tuolloisia NHL:n seurapomojen typeriä ennakkoluuloja ja ehkä muutenkin korkeampia kotimaan liigojensa tarjouksia pelanneet NHL:ssä urallaan.
Muutoin pelaajapuolelta ainakin Fritz Prohaska, Michael Rudmann, Brian Stankiewicz, Gerhard Puschnik, Michael Suttnig, Claus Dalpiaz, Reinhard Divis, Erich Solderer, Mika Niemisen aina ihannoima ja pelkäämä Herbert Hohenberger josta jopa uutta Kühnhacklia pelättiin 1990-luvun alkupuolella tulevaksi, Thomas Pöck, Michael Grabner, Andreas Nödl, Thomas Raffl, Michael Raffl, Thomas Vanek ja suomalaisista varmaan vielä Reijo Hakastakin enemmän Itävallassa vaikuttanut Pentti Hyytiäinen.
Hyytiäinen pelasi muun muassa Itävallan kansalaisuuden saatuaan vuoden 1978 C-sarjan MM-kisoissakin Espanjassa Itävallan Jään Kotkien riveissä!
Noiden kisojen ulkopuolellakin ehti pelata kaksi muuta erillistä maaottelua eli yhteensä 9 maaottelua Itävallassa juurikin maan omassa maajoukkueessa.
Itävalta on muuten myös epävirallinen Jääkiekon Maailmanmestari vuosimallia 1927 ja virallisemmin tietenkin sen vuoden Euroopanmestari kun tuohon aikaan ei vielä MM-kisoja pelattu.
Lisäksi on myös hieman näkökannasta riippuen 1-2 epävirallista MM-hopeaa ja myös virallista EM-hopeaa ja kolme epävirallista MM-pronssia ja myös virallista MM-pronssia ajalta ennen MM-kisoja.
Yksi näistä epävirallisista MM-pronsseista ja myös virallisista MM-pronsseista ajalta ennen MM-kisoja on voitettu Itävalta-Unkarin lipun alla jolloin periaatteessa mutkan kautta Unkarikin on jääkiekossa kertaalleen ollut epävirallinen MM-pronssimitalisti ja virallisempi MM-pronssimitalisti ajalta ennen MM-kisoja.
muutoin virallinen MM-pronssimitalisti vuosimallia 1931 ja 1947 ja sellainen Itävallan jääkiekon lähtökohtaisen viimeinen nk. Kultainen Sukupolvi olikin juuri hieman Sveitsin tapaan 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa ennen kuin taso sittemmin tippui vuosikymmeniksi B-sarjaan ja välillä karmaisevastikin C-sarjan tasolle asti MM-kisoista puhuttaessa.
Sittemmin sai myös kaksoiskansalaisten turvin tilannettaan paremmaksi ja ilman niitäkin 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa päästen MM-kisoihin ja myös pysyen siellä putkeen muun muassa vuodet 1993-1996 ja 1998-2004 kun vuonna 1997 oli vahingossa B-sarjan MM-kisoissa hyötyen MM-kisojen laajentumisesta ja vieden niukasti A-sarjan MM-kisapaikan muun muassa Iso-Britannian nenän edestä.
Toki nykypäivään tullessa paras suoritus noinkin pitkien MM-kisoissa sinnittelyn lisäksi on tietenkin 1994 Puolivälieriin ainoan kerran pääseminen. Tuolloin Itävalta oli kylvettänyt omassa saunassaan Brittien Leijonat maalein 10-0 kunnes olikin sitten kotoisten Leijoniemme vuoro laittaa sauna kuumaksi ja kylvettää sitten vuoden 1994 Puolivälierissä itävaltalaiset maalein 10-0.
Toki eihän Itävalta ole niin hirveän hyvin kaikkiaan menestynyt jääkiekossa ja parempaankin ainakin ajoittain olisi voinut olla mahdollisuuksia.
Viimeisen 15 vuoden ajan Itävalta kieltämättä on ollut masentavasti sellainen hissijoukkuemaa.
Toisaalta kyllä niitä pelimiehiäkin on löytynyt kuten myös Saksasta ja Sveitsistäkin.