Ma 15.4.2013 Tappara - Ässät (1. finaali)

  • 38 795
  • 146
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Huomenna se siis alkaa. Johan tässä tulikin odoteltua.

13.9.2012 14 joukkuetta lähti tavoittelemaan kannua. Nyt on jyvät karsittu akanoista, ja taistelu kannusta saa arvoisensa huipennuksen.

Tappara sijoittui runkosarjassa sijalle kaksi. Tie finaaleihin Tapparalla:

Puolivälierät: Tappara-HIFK:

Tappara-HIFK 3-1 Tilastot
HIFK-Tappara 1-4 Tilastot
Tappara-HIFK 3-2 Tilastot
HIFK-Tappara 3-2 Tilastot
Tappara-HIFK 3-1 Tilastot

Tappara jatkoon voitoin 4-1

Välierät Tappara-Lukko:

Tappara-Lukko 3-2 Tilastot
Lukko-Tappara 3-4 Tilastot
Tappara-Lukko 3-0 Tilastot
Lukko-Tappara 0-5 Tilastot

Tappara finaaliin voitoin 4-0

Ässät lähti pudotuspeleihin runkosarjan sijalta neljä. Ässien tie finaaleihin:

Puolivälierät Ässät-Kalpa

Ässät-Kalpa 2-1 Tilastot
Kalpa-Ässät 0-2 Tilastot
Ässät-Kalpa 5-2 Tilastot
Kalpa-Ässät 5-0 Tilastot
Ässät-Kalpa 3-0 Tilastot

Ässät jatkoon voitoin 4-1.

Väleräsarja JYP-Ässät:

JYP-Ässät 3-4 Tilastot
Ässät-JYP 2-0 Tilastot
JYP-Ässät 1-4 Tilastot
Ässät-JYP 1-2 Tilastot
JYP-Ässät 0-1 Tilastot

Ässät finaaliin voitoin 1-4.

Linkit SM-liiga.fi sivustolle. Olen edelleen sitä mieltä, että nyt voidaan kaikilla aikaisemmilla runkosarja/playoff yv-, av-, torjuntaprosentti-, +-, yms. tilastoilla pyyhkiä hanuria, nyt on ihan eri pelit kyseessä. Siksi en tuon kummempia tilastoja tähän laita.

Sanoisin, että tämä ottelu antaa paljon suuntaa koko sarjalle. Ässät on taatusti panostanut paljon tähän ensimmäiseen peliin. Voitto tästä, niin homma näyttää paljon paremmalta. Tappiolla taas tulee ylimääräisiä paineita keskiviikon kotiotteluun. Uskon, että Tappara tämän tietää. Luvassa siis taklauksia, provosointia, ja ennen kaikkea, loistavaa kiekkoa! Oli tuomareina sitten kuka tahansa, olkaa kilttejä ja pitäkää linjanne, oli se sitten millainen tahansa.

Huomenna alkaa, miten jaksaa odottaa enää?
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Luottavainen olo. Olen varma että Ässät on tämän kevään mestari. 100%varma, yhtään Tapparaa vähättelemättä. Enkä tarkoita että kannu tulee Poriin voitoin 4-0, mutta tiedän että se tulee. 4-2.


Huomisest pelistä tulee mielenkiintoinen. Toivottavasti tuomarit puuttuvat kahvauksiin tässä sarjassa(Tappara 2min jäähy) ja käsi nousee useasti. Ihan vain tasapuolisuuden vuoksi. Molemmat joukkueet fyysisiä, molemmilla löytyy eliittivahti, molempien pelitapa on toiminut ja molemmilla on jonkinsortin velho vaihtoaitiossa pelaajien takana. Pelkästään jos Ässien YV olisi edes "suht hyvää", niin kannu olisi vielä hieman lähempänä. Eli toivottavasti YV toimii huomenna ja tässä sarjassakin jatkossa. Toivotaan hyvätunnelmainen fyysinen ja vauhdikas peli huomiseksi. Taitaa olla tupa täynnä huomenna, kuten pitääkin. Tulos: 1. 2-3 ja. / 3-2 ja.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No ei mennyt kauaa, kun kahvakortti pelattiin. Mihin seuraavaksi vetoatte? Valmennusporraskin itkee jo liaaneista, pelattaisiin nyt saatana yksi peli edes ennenkuin aloitetaan tämä iänkaikkinen paskanpuhuminen kahvaliaaneista.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
No ei mennyt kauaa, kun kahvakortti pelattiin. Mihin seuraavaksi vetoatte? Valmennusporraskin itkee jo liaaneista, pelattaisiin nyt saatana yksi peli edes ennenkuin aloitetaan tämä iänkaikkinen paskanpuhuminen kahvaliaaneista.

Eiköhän niitä oo jo aikamonta kertaa vedetty esiin, eri ketjuissa toki. Ja mitä sitten vaikka otin sen esiin? Haluan vain että turhat kahvaukset otetaan pois ja sitten pelataan sitä jääkiekkoa.
 

Kukko

Jäsen
Huomisest pelistä tulee mielenkiintoinen. Toivottavasti tuomarit puuttuvat kahvauksiin tässä sarjassa(Tappara 2min jäähy) ja käsi nousee useasti.

Toivottavasti vihelletään ankaralla kädellä kaikki kahvaamiset ja estämiset pois. Molemmat kun tuota tekee, niin molemmille jäähyjä. Tapparalla parempi erikoistilannepelaaminen, joten etu meille. Etu olisi huomattavasti vielä isompi, jos Connolly ja Sasha olisivat mukana.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Tapparalla parempi erikoistilannepelaaminen, joten etu meille. Etu olisi huomattavasti vielä isompi, jos Connolly ja Sasha olisivat mukana.

Tapparan AVn tasoa en tiedä joten en tiedä mutta sen tiedän että Ässillä se taitaa olla liigan parasta. Toisinaan toivoisin , että Barkov ja Connolly olisivat mukana, joten josjakun ässät voittaisi kultaa, niin ei Tappara voisi vedota noihin. Nyt jos(ja kun) nii käy, varmasti joku vetoaa.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tapparan AVn tasoa en tiedä joten en tiedä mutta sen tiedän että Ässillä se taitaa olla liigan parasta. Toisinaan toivoisin , että Barkov ja Connolly olisivat mukana, joten josjakun ässät voittaisi kultaa, niin ei Tappara voisi vedota noihin. Nyt jos(ja kun) nii käy, varmasti joku vetoaa.

Niin ne HIFK-fanitkin toivoivat, että tiukalla linjalla mentäisiin, mutta mitä pidemmällä sarja eteni sitä enemmäin toivoivat löysää linjaa. Eihän Tapparan alivoiman tasosta voi sanoa mitään, heikot HIFK ja Lukko olleet vastassa ja kuitenkin yksi maali mennyt sisään.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Mielenkiintoinen matsi on tulossa, varmasti kauden odotetuin.

Eka peli tulee kertomaan paljon missä mennään. Etukäteen on todella vaikea arvioida yhtään mitään. Tappara sai vastaansa ainakin ennakkoon heikommat ja vähemmän organisoidut vastaukset kuin Ässät edellisillä kierroksilla, mutta Tappara veikin näitä jengejä kuin mätää kukkoa. Ässillä oli huomattavasti tiukempaa omien vastustajiensa kanssa. Ainoa varma asia on se että Tapparan erikoistilannepelaaminen on ollut astetta parempaa kuin Ässillä. Sarjan avauksessa paine on aina kotijengillä, toivotaan että Ässät ei hermoile ekaa peliä kuten Jyppiä vastaan vaan haetaan se vierasvoitto samantien. Tappara toki on ennakkosuosikki mutta ehkä jollain ylimaallisella tuurilla roikutaan vierasvoitto.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Mielenkiintoinen matsi on tulossa, varmasti kauden odotetuin.

Ensimmäinen kohtaaminen tulee varmaankin olemaan hyvinkin suuntaa-antava. Jos Ässät pystyy heti ryöstämään vieraissa niin silloin Tappara on pulassa. Kotona keskiviikkona täyden tuvan edessä Ässät on erittäin vaikeasti lyötävissä ja jos olla on vielä voitto maanantailta alla niin...

Kaikista finaalipeleistä tulee varmasti tiukkoja ja maaleille ei juhlita. Yksi pomppumaalikin saattaa ratkaista koko pelin. Molemmilla on huippumaalivahdit, joten niistä lähtökohdista, kuten luonnollisesti koko ottelusarjasssakin, lähdetään tasoissa liikkeelle.

Alkais jo!!
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Koitetaanpa vähän funtsia huomista ottelua. Kirjoitan tähän heti alkuun, että teksti on Tapparan näkökulmasta kirjoitettu, koska luonnollisesti olen sitä enemmän seurannut. Yksilöistä on hölisty jo ihan riittämiin, joten haetaan enemmän pohdintaa siitä millä osa-alueilla peliä ja sarjaa ratkotaan.

1. Keskialue

Yleensä pallopelien keskeisin alue. Se kuka hallitsee keskustaa, hallitsee koko kenttää. Tämä voidaan vielä jakaa sekä pysty- että leveyssuuntaan. Tappara pelaa pääsääntöisesti passiivista keskialueen ohjauspeliä, trapia. Ohjauspelimuotona on 1-4, mutta se vaihtuu ajoittain ja voi olla esim. 1-2-2. Nähdäkseni Tappara ei pyri tukkimaan peliä tiettyyn laitaan, vaan viisikko elää enemmän tilanteen mukaan -> reagoi.

Lukkoa vastaan olin näkevinäni merkkejä siitä, että Rautakorvella oli hivenen eri taktiikkaa Lukon eri ketjuja vastaan, eli oli tutkittu mahdollisesti jopa eri kenttien avauspelaamista. Tästä nyt en kuitenkaan vielä mene takuuseen, se saattoi olla vain satunnainen tilanne tai väärä johtopäätös.

Joka tapauksessa Ässien on pystyttävä hyökkäämään rintamana ja kiihtyvästi keskialueen yli. Keinoja keskilalueen murtamiseen on perinteisesti kaksi tai kolme. Voidaan pelata kiekkoa selustaan ja hyvällä ajoituksella pyrkiä voittamaan irtokiekkoja tai aiheuttaa virheitä. Toinen vaihtoehto on tuoda sisään syöttämällä, esim. pakki-pakki-sentteri-laita. Kolmantena sitten taitavilla joukkueilla nähtävä kiekon kuljettaminen sisään (toki tätäkin usein edeltää jo syöttöketju ja hyvä viisikon rakenne).

Oma veikkaukseni on, että Ässiltäkin tullaan näkemään paljon päätyynheittoja, sekä uskoakseni myös syöttelemällä sisääntuontia. Tapparan ohjauspelimuodostelma on niin tiivis, että päätyynheitto on yleensä turvallinen ja "helppo" ratkaisu. Syöttelemällä hyökkääminen sitten vaatii hyvän pelinopeuden ja sulavasti kulkevan syöttöpelin.

Tapparan oma keskialueen ylitys tapahtuu, joko nopeilla pelin käännöillä jalalla tai syöttämällä, tai trapia vastaan yleensä viivelähdön tai palautuksen kautta. Pyrkimys on tehdä peliä keskeltä viimeistään oman sinisen päältä ja jakaa siitä laitaan vauhdissa olevalle laiturille. Tapparalla on kuitenkin myös kyky tuoda kiekko jalalla sisään, etenkin ylivoimilla se on onnistunut tässä hyvin.

Myös puolustajat voivat tehdä rohkeita nousuja ja vaihtaa hetkellisesti paikkaa hyökkääjän kanssa.

2. PAPP

Tapparan lähtökohta luonnollisesti tässäkin on keskustan tiivis puolustaminen. Se ohjaa hyökkäykset laitoihin ja pyrkii katkaisemaan pyöritykset nopeasti, tai pakottaa laukaukset laidoilta tai viivasta. Maalin eteen on vaikea nousta kulmista, kiitos tiiviin aluepuolustuksen. Tähän mennessä joukkue on onnistunut pelaamaan suht virheetöntä puolustuspeliä myös yksilötasolla, vaikka toki jokunen virhe on tullutkin (lähinnä suorissa hyökkäyksissä huonoja ajoituksia jne.).

Yksi vahvuus on viisikon rakenne, joka mahdollistaa hyvät mahdollisuudet vastaiskuihin riiston jälkeen. Usein Tappara tosin vaihtaa tuoreen viisikon jäälle lähtiessään hyökkäämään ja näin olleen ottaa viivelähdön.

3. Hyökkäyspelaaminen

Hyökkäysalueella variaatioita on kaksi. Suorat hyökkäykset aina tilanteen tullen. Yksi tai kaksi pelaajaa ajaa kovaa maalia kohti hakemaan irtokiekkoja, tai puolustuksen pudottaessa liikaa laukoja odottaa ja kävelee lähemmäksi.

Jos suoria hyökkäyksiä ei saada, pelataan usein kiekko selustaan ja pyritään kulmapelin kauttaa saamaan painopiste vastustajan päätyyn. Tällä on nähdäkseni ensisijaisena tavoitteena puolustaa vastustajan hyökkäys pois, ehkä pakottaa se vaihtamaan tai heittämään purkukiekko keskialueelle. Tietenkin jälleen, paikan tullen ajetaan maalille röyhkeästi. Ykkösketju lienee edelleen joukkueen paras kulmapeleissä, samoin Makkosen johtama nelonen on onnistunut yllättävän hyvin.

Tapparalla on vahvoja ja kestäviä hyökkääjiä, jotka pystyvät hyvään kamppailupeliin. Jarno Koskiranta ja Antti Erkinjuntti ovat selkeät voimahahmot ykkösketjussa, Ville Nieminen kakkosessa, Jukka Peltola ja Dragan Umicevic kolmosessa, Jussi Makkonen ja Sami Venäläinen nelosessa. Jos Ässät peluuttaa esim. Jani Honkasta niin voi hyvinkin olla, että hänen ollessaan kentällä haetaan pitkiä myllyjä, ehkä Makkosen tai miksei myös Malisen ketjun toimesta.

Tapparan hyökkäämistä leimaa vahvasti kärsivällisyys. Se ei heittele kiekkoja maalille juurikaan, vaan yleensä kuti jää piippuun, jos selkeää maalipaikkaa ei ole. Dragan Umicevic on tällaisen pelaamisen puhtain edustaja joukkueessa, hän pyrkii hakemaan syöttöjä jotka ovat hieman pois rytmistä, eli ei anna sellaista "odotettua" syöttöä.

Mikä on Ässien vastaus näihin asioihin jää nähtäväksi. Itse katsoin JYP-Ässät-ottelun ja siinä pelissä pelattiin ihan puhdasta pystysuunnan jääkiekkoa. Ässiä kuitenkin luonnehditaan Meidän pelin joukkueeksi, joten voidaan olettaa, että myös muita mausteita sen pelissä nähdään.

Tapparalla nämä sarjan ensimmäiset ottelut ovat olleet vähän hankalia tähän mennessä ja siinä varmasti on parantamisen varaa vielä. Toki ovat hiljalleen niissäkin pelin kääntäneet loppua kohden mutta selkeästi pelataan hyvin varman päälle etenkin ottelun alkupuolella.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että joukkueet ovat viimeksi pelanneet keskinäisen finaaliottelun 15.4.1984. Palaamme siis asiaan tasan 29 vuoden tauon jälkeen. Itse olin paikalla silloin ja olen myös nyt.

Yleisesti ottaen odotetaan pieninumeroisia tiukkoja vääntöjä. Toisaalta minulla on vähän semmoinen kutina, että kaikki ovat, maalivahteja myöten, sen verran hermostuneita tässä ekassa ottelussa, että näemmekin kunnon maalikarkelot! Se tarkoittaa, että ottelussa tulee yhteensä sellaiset 6-8 maalia.
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eka peli nyt välttämättä ei kerro yhtään mistään. Voittipa kumpi hyvänsä.

Muistan erään Tappara-Kärpät finaalin aikana, jolloin Mikko Leinonen pelasi Kärpissä.

Tappara voitti ensin jotain kahdeksan maalin erolla, ja Kärpät seuraavan kahdeksan-yhdeksän maalin erolla. En tarkkaan muista maalimääriä, mutta noin suurinpiirtein.

Kärpät vei tuolloin mestaruuden ja maksimimäärä pelattiin.

Porissa on kuumat oltavat ja hehkutus vaikuttaa enemmän pelonsekaiselta toiveelta, jos Ässät kuitenkin voittaisi.

Jos järjen perusteella ennustetaan, Tappara voittaa Suomen mestaruuden, jos tunteella Ässät voittaa.

Näitä ei kuitenkaan järjellä ajattele kuin vedonlyöntifirmojen kertoimenlaskijat, ja luulisin ässien voitolla olevan isompi kerroin.

...Kyllä jämpti on niin...
 

jagusti

Jäsen
Kaukoranta

Pelit ei ole edes alkanut, mutta itku on jo. Mistä näitä ressukoita oikein sikiää? Hävettäisi pitää omassa porukassa tällaisia ämmiä, en voi uskoa, että tuomarit näin halpaa psyykkaamiseen lähtee...

Nyyh nyyh...
 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pelit ei ole edes alkanut, mutta itku on jo. Mistä näitä ressukoita oikein sikiää? Hävettäisi pitää omassa porukassa tällaisia ämmiä, en voi uskoa, että tuomarit näin halpaa psyykkaamiseen lähtee...

Nyyh nyyh...
Jaahas, pelipäivä tänään. Television ääressä ilta, näkeepä hidastukset mahdollisesta liaanikiekosta:)

Mitenkäs jagustia heti näin aamusta risoo? Eihän tuossa Kaukorannan jutussa kerrottu kuin se, mitä nyt yleensäkin ajatellaan Tapparan tyylistä pelata. Onko tuo nyt totuus, värilasien takaa itsekukin tuota peliä katsellaan.

Aika todennäköistä myös, että illan jälkeen jo kauhea poru jostakin pelin aikana tapahtuneesta. Toivottavasti ei kuitenkaan väärinperustein annetusta ulosajosta tai väärinperustein hyväksytystä maalista.

Ei muuta kuin Lycka till molemmille, ehkä kuitenkin enemmän onnea toivon kuitenkin komeammilla pelipaidoilla, ainakin kotona Porissa, pelaavalle joukkueelle!
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eka kymppi näyttää jo paljon. Mikäli Ässät pääsee sektoriin ja pystyy luomaan normaaliin tapaansa maalipaikkoja, niin kaikki on hyvin. Ainoa pelkoni on, että Tappara olisi keksinyt jonkun ihmelääkkeen, jolla se pystyisi pitämään Ässät hyökkäysalueen laidoilla ja pakottaisi sen painamaan pelin päätyyn. Käytännössä siis tekisi sen minkä JYP on aina ennen pystynyt tekemään. Vaikea tähän on uskoa, mutta katsotaan.

Tapparan täytyy pystyä siis pitämään Ässät pois maalintekosektorilta kaikilla sellaisilla keinoilla, joilla ei tule jäähyjä. Lisäksi heidän täytyy päästä itse Ässiä useammin hyville maalipaikoille (peruste: Raanta > Metsola) ja pistää lättyä hyvällä prosentilla pussiin.

Ässien täytyy vaan pystyä jatkamaan samalla tasolla kuin JYPiä vastaan.

Olikohan tämä ylimielistä?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Eka kymppi näyttää jo paljon. Mikäli Ässät pääsee sektoriin ja pystyy luomaan normaaliin tapaansa maalipaikkoja, niin kaikki on hyvin. Ainoa pelkoni on, että Tappara olisi keksinyt jonkun ihmelääkkeen, jolla se pystyisi pitämään Ässät hyökkäysalueen laidoilla ja pakottaisi sen painamaan pelin päätyyn. Käytännössä siis tekisi sen minkä JYP on aina ennen pystynyt tekemään. Vaikea tähän on uskoa, mutta katsotaan.

Olin juuri tulossa kirjoittelemaan hyvinkin samansuuntaista juttua. Kyllä mua jännittää myös se oman puolustuspelin onnistuminen, kun sitä on toisesta leiristä viime päivät rummutettu, että Tappara kontrolloi kiekkoa ja luo tilanteita.

Illalla nähdään. Oli miten oli, menestysresepti on se tuttu&turvallinen: eka 10-15 minuuttia nolla-nollaa ja sitten erän loppuun maali. Olisi nasulia.

Kyllä täältä suunnalta ainakin löytyy myös paljon respektiä Tapparaa kohtaan, kun näitä joukkueiden rekordeja katsoo, niin tuntuu suorastaan uskomattomalta, että jompi kumpi vääjäämättä häviää neljä kertaa tämän sarjan aikana.
 
Eka kymppi näyttää jo paljon.
...

Olikohan tämä ylimielistä?
Ottelusarjaketjun mukaan varmasti ylimieliseksi luokiteltavaa. Soo soo.

Näin kotijoukkueen vinkkelistä sanoisin, että Tapparan olisi selvittävä avauserä ilman takaiskuja tai ainakin ilman tappioasemaa. On kuitenkin aina jonkinlainen yllätysmomentti siinä alussa kuinka vastustaja lähtee pelaamaan. Sen ensimmäisen erän jälkeen voi tehdä tarvittavia korjauksia omaan peliin ja homma saattaa lähteä uusille uomille.

Mielenkiintoinen tulee myös olemaan Ässien karvaus, kuinka hanakasti prässätään vai pistetäänkö keskialuetta vain tukkoon. 10 tunnin päästä peli on jo käynnissä!
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä mua jännittää myös se oman puolustuspelin onnistuminen, kun sitä on toisesta leiristä viime päivät rummutettu, että Tappara kontrolloi kiekkoa ja luo tilanteita.

No joo toki tämä on myös asia, joka pyörii mielessä. Enkä vähättele Tapparaa. Ehdottomasti kovin mahdollinen vastustaja.

Keväällä 1978 Ässät hävisi muuten ensimmäisen finaalin Tampereella 8-0. Tuohon ei kai kuitenkaan enää lähdetä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Keväällä 1978 Ässät hävisi muuten ensimmäisen finaalin Tampereella 8-0.

Voi vain kuvitella finaaliketjun kirjoitusten tasoa mikäli Jatkoaika olisi ollut olemassa.

Niin. Tänään se sitten alkaa. Lähtökohdat sarjaan ovat olleet abstraktit ja paikoin jopa absurdit kun joukkueet eivät ole kohdanneet pitkään aikaan ja molemmilla on takanaan voittoputki jonka ei nykyliigassa pitäisi olla mahdollinen. Harvoin jos koskaan on pudotuspelisarjan ensimmäiseen peliin liittynyt tällainen määrä kysymyksiä ja vieläpä finaaleihin kaiken lisäksi. Joo-o. Vähän on kumma olo mahassa, mahtaako jännityksen takia iskeä oikein verinen ripuli?

Uskotaan nyt siihen että Pata hoitaa luvuin 1-2.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Olikohan tämä ylimielistä?

Todennäköisesti oli, tänä keväänä ei ole saanut uskoa oman joukkueen menestykseen tällä palstalla. Siis jos ei halua leimautua ylimieliseksi. Pitäisi vaan kehua vastustajaa ja kalastella nöyränä positiivisia kommentteja omasta joukkueesta.

Vähän jo pelitapaketjuun hahmottelin Ässien haasteita ja laitan vielä tähän sen miten Tapparaa vastaan pitää onnistua, ylempänähän on jo vähän avattu Tapparan omaa pelikirjaa.

Kiekollisena Ässien tärkein asia on pelinopeus. Jos Ässät pyrkii kiekkokontrolliin ja syöttöpeliin, niin murtaakseen Tapparan vahvan viisikkopuolustuksen, sen on pystyttävä pelaamaan suht korkealla pelinopeudella, etenkin keskialueella. Viisikon rakenteen on oltava hyvä ja pelirohkeuden sellainen, että uskalletaan syöttää luistelusta pieniinkin väleihin kiekkoa.

Pelinopeus kattaa oikeastaan kaikki kentän alueet. Toinen tärkeä elementti on kaksinkamppailupelaaminen jota oletettavasti harrastetaan paljon tässä sarjassa. Etenkin ykkösketjujen osalta homma ratkennee hyvin pitkälle siihen kuinka yksittäiset pelaajat onnistuvat voittamaan omat kaksinkamppailunsa kiekollisena.

Ässille olisi myös ehdottomasti etua siitä, jos se pystyy miksaamaan rytmejään. Tappara kun karvaa harvoin syvään, niin sen vuoksi olisi tärkeää, että joukkue osaisi myös tarvittaessa sekoittaa pakkaa nopeilla pelin käännöillä. Muuten käy helposti niin, että aina vastassa sama trap ja joudutaan painamaan täyttä viisikkoa vastaan.

Kiekottomana sitten korostuvat tietenkin viisikon lisäksi jalkanopeus, kaksinkamppailut ja ihan peliäly. Tapparalla on hyvin liikkuva joukkue ja se yhdistettynä hyvään pelinopeuteen ja peliä edistäviin syöttöihin nostaa tavallaan nopeutta edelleen. Jalkanopeus on tärkeää ihan jo senkin vuoksi, että pysyy boksista pois. Ässilläkään ei taida nykyisellään olla Honkasen lisäksi yhtään näitä vanhan liiton bodaripakkeja, joten sillä tavalla liikkuvuus ja maitohappokestävyys riittänee.

Kaksinkamppailut omassa päässä ovat tärkeitä siinä, että ensimmäisenä tietysti estetään maalipaikat mutta toisekseen pyritään välttämään niitä kuluttavia pitkiä painostusjaksoja, se syö kuitenkin aina hyökkäyspeliä. Pakkien on myös tärkeää pelata hyvin suorissa hyökkäyksissä syntyvät 1-1-tilanteet, liian syvään ei saa pudottaa ja vastaavasti vastaan tultaessa ajoituksen pitää olla hyvä.

Peliäly viittaa siihen, että kiitos hyvän viisikon rakenteen, Tappara pystyy liikuttamaan kiekkoa nopeasti sekä pystyyn, leveyssuuntaan, että ristipistoina. Tapparalla on myös kyky tehdä seisovista tilanteista syöttelemällä peliä, sekä keskialueella, että myös hyökkäyspäässä.

Viimeisenä sitten ne erikoistilanteet. Mielenkiinnolla odotan etenkin sitä miten Kivi & Kaukoranta lähtee pelaamaan alivoimaa Tapparan yläkolmiota vastaan. Tapparan ylivoiman vahvuus on syöttövarmuus, yksilötaito ja oikeat kätisyydet mitkä yhdessä mahdollistavat kiekon liikuttamisen tehokkaasti koko hyökkäysalueen alalla. Uskon, että Ässiltä tulee jotain timanttia tähän, mutta nähtäväksi jää pyrkivätkö pelaamaan viivaa pois ja ohjaamaan pelintekoa päätyyn, vai tekevätkö niin kuin tammikuussa, että jättävät viivaan paljon tilaa ja sulkevat keskustan.

Tapparahan tekee niin, että paikan tullessa viivaan maalin eteen parkkeeraa Koskiranta, joka on taitava maalineduspelaaja ja pystyy tekemään hyviä ohjauksia sekä voittamaan irtokiekkoja, toisesta aallosta iskevät sitten Erkinjuntti, Umicevic sekä Kaksonen.

Vastaavasti päädyn kautta pelattaessa pelintekovastuu on joko Umicevicilla tai Erkinjuntilla. Nämä syöttelevät joko neliön läpi tai maalin taakse. Edelleen Koskiranta hoitaa maalinedustaa. Myös puolustaja voi joissain tapauksissa tehdä piston painottomalta puolelta.

Kakkosylivoimaan voi tulla muutos siihen suuntaan, että ylivoimaan tulee esim. Juha Leimu mukaan. Tämä lähinnä siksi, että taitoa on merkittävästi vähemmän siihen ketjuun laittaa ja se taas nostaa vastahyökkäysten riskiä.

Ylivoimalla Ässien taasen tulee pystyä liikuttamaan kiekkoa, se on aivan elinehto. Oikeastaan se ja syöttövarmuus ovat ne olennaiset tekijät, sillä Tappara antaa kovan paineen välittömästi kun se huomaa, että kiekko pomppii lavassa. Pelinopeus on taas tärkeää siksi, että Tappara blokkaa hyvin laukauksia ja Metsola on hyvin varma etenkin suorissa kudeissa viivasta, joten on saatava poikittaisliikettä ja mielummin vielä liikkuvaa maskia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mielenkiintoinen tulee myös olemaan Ässien karvaus, kuinka hanakasti prässätään vai pistetäänkö keskialuetta vain tukkoon. 10 tunnin päästä peli on jo käynnissä!

Eiköhän Ässät ohjaa Tapparan avaamaan oikean kautta ja laita sen puolen keskialueesta täysin tukkoon. Kaukoranta on varmasti scoutannut Tapparan avaamisen tarkasti, joten jotain nyansseja voi olla. Mikäli kiekko ei ole kunnolla Tapparan hallussa, Ässät tulee hanakasti kiinni.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Huomionarvoista Ässien pelistä sitä vähemmän tunteville Tapparafaneille on todella hyvin toimiva pelin rikkominen. Jokainen Patapelaaja törkkii mailalla ja sorkkii niin helvetisti kuin vähääkään ehtii. Siis yrittäen tavoittaa suoraan kiekkoa tai katkoa syöttöä. Tämä on ollut trendi jo pidemmän aikaa ja yllättävän usein se kiekko pomppii viimeistään heti sinisen jälkeen Ässille vastustajan hallusta tämän toiminnan ansiosta. En ole koskaan nähnyt yhtä aktiivista puhdasta mailahäirintää (ei siis mitään pelaajan estämistä aka liaanikiekko) kuin mitä Ässät on tänä keväänä esittänyt. Se on systemaattista, toimivaa ja todella aktiivista.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Lohdullista Tapparan huiman pelitavan ja konemaisen puolustuspelin edessä on se, että meiltä löytyy Armia. Etenkin nyt Barkovin valitettavan loukkaantumisen myötä Joppe taitaa olla se kaikista arvaamattomin mailataituri koko porukassa ja ainoita yksilöitä, jotka sillä henk.koht taidollaan pystyvät ratkaisemaan otteluita.

Joppe-show on kyllä siitä erikoinen asia, että kuti saattaa jäädä täysin piippuun tai sitten Flegu on täysin mahdoton pysäytettävä. Toivotaan tälle päivälle jälkimmäistä, ainakin panosten pitäisi olla Jopelle sopivat. Isojen pelien mies.
 
Huomionarvoista Ässien pelistä sitä vähemmän tunteville Tapparafaneille on todella hyvin toimiva pelin rikkominen. Jokainen Patapelaaja törkkii mailalla ja sorkkii niin helvetisti kuin vähääkään ehtii. Siis yrittäen tavoittaa suoraan kiekkoa tai katkoa syöttöä. Tämä on ollut trendi jo pidemmän aikaa ja yllättävän usein se kiekko pomppii viimeistään heti sinisen jälkeen Ässille vastustajan hallusta tämän toiminnan ansiosta. En ole koskaan nähnyt yhtä aktiivista puhdasta mailahäirintää (ei siis mitään pelaajan estämistä aka liaanikiekko) kuin mitä Ässät on tänä keväänä esittänyt. Se on systemaattista, toimivaa ja todella aktiivista.
En muista mikä, olisikohan ollut viimeisin Tappara - SaiPa, missä kiinnitin huomiota samaan asiaa. SaiPa oli todella aktiivinen häirinnässään ja saikin huomattavan paljon katkoja aikaiseksi. Mailat heiluivat, kädet ja jalat sätkivät - ja niin vain aina jokin osa tökkäsi kiekkoa ja ohjasi sen suunnan joko lappeenrantalaisten haltuun tai vapaalle jäälle kamppailtavaksi. Veikkaan, että siinä pelissä tuli saldoksi Tapparan kauden heikoin syöttöjen onnistumisprosentti. Toivon syvästi, ettei Ässät onnistu yhtä hyvin.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Eiköhän Ässät ohjaa Tapparan avaamaan oikean kautta ja laita sen puolen keskialueesta täysin tukkoon. Kaukoranta on varmasti scoutannut Tapparan avaamisen tarkasti, joten jotain nyansseja voi olla. Mikäli kiekko ei ole kunnolla Tapparan hallussa, Ässät tulee hanakasti kiinni.

Tähän liittyen mielenkiintoinen nyanssi oli muutos joka oli nähtävillä HIFK- ja Lukko-sarjojen välillä. Nimittäin HIFK:ta vastaan Tappara näissä vastaavissa tilanteissa (kaista oli siis tukossa) vain palautti ja ikään kuin imutti sen kärjen pois pelistä pakki-pakki-syötöillä, näin syntyi paljon tilaa keskelle, varsinkin jos HIFK käytti 1-2-2:ta. Lukkoa vastaan mielestäni tätä ei niin paljoa nähty, vaan enemmän nopeampia pelin kääntöjä ja päätyynheittoja.

Tämä on minun mielestäni ollut yksi Tapparan suurimpia vahvuuksia, siis keskialueella liikkeen ylläpitäminen senkin jälkeen, kun peli on vastustajan toimesta tukittu yhdellä kaistalla. Siitä luonnehdinta dynaaminen. Mielestäni erittäin vaikea organisoida ja siitä Rautakorvelle hatunnosto.

Jos sitä koittaisi jotenkin selittää, niin ehkä se ei ole sitä perinteistä jääkiekon start-stop-liikettä, vaan onko tämä nyt sitten sitä Sihvosen mainostamaa liukua. Pelaajat ovat siis vähän niin kuin varpaillaan sen suhteen, että pitääkö tehdä terävä suunnanmuutos mutta niin että liike säilyy ja näin ollen pelin virtaus pysyy yllä. Terä koko ajan jäässä hyvin, niin, että liukua voi käyttää eikä tavallaan rouhita sitä alta pois. Jotain sellaista :D
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös