Luonnollisesti varsinkin Saksalais-Itävaltaiset pyrkivät nostamaan nämä omat pippalonsa kaiken muun yläpuolelle. Lähetysajat on heille sopivia toisin kuin joissain Thunder Bayn MM-kisoissa, omat pojat pärjäävät koska hyppäävät kotimäissä ja joukkueen kokoa ei ole rajoitettu niin tiukasti, katsomoon saadaan paljon paikallista väriä lehmänkelloineen, nahkahousuineen ja vaaleanpunaisine possuineen. Mikäs siinä, tapahtumalla on paljon hienoja(kin) perinteitä, ja kyllä varmaan joka huippuhyppääjä haluaa voittaa ainakin kerran tuolla. Melkein yhtä kovasti kuin haluaa voittaa olympiakullan tai maailmanmestaruuden. Simon Ammann ehkä kovemminkin.
En tiedä, olen silti aina jotenkin mieltänyt kauden lopulla keväällä pidettävät arvokisat (MM- tai Olympiakisat) hieman arvokkaammaksi tapahtumaksi, kuin nämä joulun/uudenvuoden-aikaan pidettävät turnaukset. Johtunee jääkiekon Izvestija-turnauksesta, joka oli aikoinaan mäkiviikon ohella toinen joulunajan penkkiurheilun kulmakivi, mutta hävisi silti painoarvossa selvästi kevään MM-turnaukselle.
Olympia- tai MM-kisavoiton arvoa voi laskea, jos kisasta tulee sääolosuhteiden vuoksi todellista tuulilottoa. Näistä aina puhutaan, mutta aika harvoinhan sellaisia kisoja onneksi arvokisoihin sattuu. Viimeisin taisi olla Torinon pienen mäen Olympiakisa 2006, jonka tasapuolisissa olosuhteissa olisi varmasti voittanut Ahonen tai sitten ehkä kuitenkin Morgenstern. Mutta kävi kuinka kävi, kumpikaan mies ei ollut lopulta edes mitaleilla tuossa kisassa.
Vancouverissa 2010 Ammann voitti molemmat kisat ja Sotshissa 2014 Stoch molemmat kisat, ja näissä voitoissa ei tuulilla tai tuurilla ollut mitään sanansijaa.
Vaikka mäkiviikon voitto tuleekin 8 hypyn yhteissuorituksena, niin kyllä siinäkin olosuhteet voivat joskus ratkaista. Paras esimerkki on varmaan Ahosen viides mäkiviikon voitto, joka varmasti olisi jäänyt tulematta, ellei päätöskisaan olisi sattunut juuri sellainen sää kuin sattui.
Olympiakisat myös testaa hyppääjän hermoja eli paineensietokykyä eri tavalla kuin mäkiviikko. Olympiakisoissa on onnistuttava molemmissa hypyissä, että voitosta voi haaveilla. Ja jos ei onnistu, niin uusi yritys on vasta 4 vuoden päästä.