Mäkihyppykausi 2010 - 2011

  • 17 188
  • 71

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hyppääjien turvallisuudesta tingittiin ja tilalle tuli lottoarvonta, jossa yhdellä meni polvi ja useilla mäkiviikko. Edelleenkin ihmettelen: Miksi kilpailua ei keskeytetty, kun olosuhteet olivat paikoitellen vaaralliset?

Kyllä se mäkihypyssä niin tuppaa olemaan, että se vaatii vähintään yhden kaatumisen ennen kuin kilpailu keskeytetään. Nyt se ei olisi enää Larinnon polvea pelastanut.

Lisää vaikeuskerrointa mäkihyppyyn tuo juuri se, ettei Harrachovin viikonlopun tyyppisiä tuplaperuutuksiakaan kukaan haluaisi nähdä. Mäkihypyssä taiteillaan aina vaarallisen ja liian vaarallisen välillä.
 

baxxter

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olen jo pitkään ollut sitä mieltä ,että yli HS-pisteen kantavien pystyssä pysyttyjen hyppyjen alastuloista ei pitäisi tehdä vähennyksiä. Näin katoaisi tarve yrittääkään tehdä telemarkkeja ylipitkiin hyppyihin. On mielestäni erittäin väärin, että liian hyvästä suorituksesta sakotetaan tyylipisteissä jopa yli kymmenen pistettä eli viisi metriä. Monesti ylipitkät hypyt kantaisivat vieläkin pidemmälle jos ei hyppääjä löisi ilmajarruja päälle. Tuomarineuvoston tehtävä on estää ylipitkät hypyt ja silloin jos he siinä epäonnistuvat, on väärin että hyppääjä kärsii. Larinnon tapaus ei ollut läheskään räikein esimerkki johon vuosien varrella on törmännyt.

Tuulikompensaatiot näen kaikesta porusta huolimatta positiivisena asiana. Epäkohtana näen sellaisen tilanteen jossa ensin hypätään lähelle HS-pistettä vaikkapa 138m HS-140 mäessä, tyylipisteet luokkaa 19-19.5. Sitten lavaa lasketaan pari pykälää, kompensaatio esim 12 pistettä. Hyppääjä tekee täysin vastaavan suorituksen eli 132m. Tyylipisteet eivät tasan varmasti ole samaa luokkaa kuin 138m hypänneellä vaan skaala on jotain 18-19. Kompensaation olemassaollessa myönnetään hyppyjen olevan samanarvoiset mutta tyylipisteitä jaettaessa se unohdetaan.

Eikös se muuten ollu myös Garmischin kisa jossa Mika Laitisen mäkihyppääjän urasta katkaistiin se terävin huippu pois. Pahan kaatumisen jäljiltä näytti aina että Laitinen hyppäsi "käsijarru" päällä.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Kyllä se mäkihypyssä niin tuppaa olemaan, että se vaatii vähintään yhden kaatumisen ennen kuin kilpailu keskeytetään. Nyt se ei olisi enää Larinnon polvea pelastanut.

Lisää vaikeuskerrointa mäkihyppyyn tuo juuri se, ettei Harrachovin viikonlopun tyyppisiä tuplaperuutuksiakaan kukaan haluaisi nähdä. Mäkihypyssä taiteillaan aina vaarallisen ja liian vaarallisen välillä.

Itse kritisoin voimakkaasti myös Niemelää, joka tuntuu olevan kusi sukassa joka tilanteessa, vaikka hänen kuuluisi olla omiensa puolella koko ajan, joka kilpailussa. Tämä Walter on tunnettu siitä, miten vetää omiensa puolesta ja siksi siihen tarvitaan jo voimakasta persoonaa, joka uskaltaa sanoa mielipiteensä ajoissa. Jokainen hiukankin lajia tunteva tiesi varmasti, että riskit ovat suuret, kun nobodyt hyppivät yli 130m jo kisan alussa. Larinto oli ensimmäinen ns. parempi hyppääjä ja näin kävi sitten. Luuleeko kukaan, että Morgenstern olisi laskettu tuolla vauhdilla vastatuuleen hyppäämään? Ei ikinä olisi sitä tapahtunut, mieshän olisi hypännyt 145 metriä ainakin noilla vauhdeilla ja tuulilla.Laji on vaaraallinen ja sitä ei mikään voi muuttaa, mutta liian suuret vauhdit on helppo ottaa pois, paremmuus voidaan ratkaista myös matalammilla nopeuksilla.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Eikös se muuten ollu myös Garmischin kisa jossa Mika Laitisen mäkihyppääjän urasta katkaistiin se terävin huippu pois. Pahan kaatumisen jäljiltä näytti aina että Laitinen hyppäsi "käsijarru" päällä.

Kyllä vaan, Garmischissa tuo tapahtui. Ei tosin kisassa, vaan edellisen päivän harjoituksissa uudenvuoden aattona vuonna 1995. Laitinenhan kaatui, tehtyään ensin onnistuneen alastulon, vasta liu'uttuaan lähes tasaiselle, mikä omalta osaltaan lisäsi kaatumisen aiheuttamia vahinkoja. Kyse ei siis ollut liian kovista vauhdeista siinä tapauksessa, enkä muista että alastulorinteen huonoa kuntoakaan olisi suuremmin syytelty, vaan kyse oli lähinnä hyppääjän omasta huolimattomuudesta.
 
Aivan käsittämätön kaveri tuo Morgenstern. Alkaa olemaan jo kaikkien aikojen mäkihyppääjä tässä vaiheessa, kun ikääkin on vasta 24 ja mitäköhän se kakskymppinen Schlierenzauer vielä saa aikaan?

Matti on vireessä, mutta kyllähän matkaa on vielä tuonne supermiesten suoritustasolle.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämä Walter on tunnettu siitä, miten vetää omiensa puolesta ja siksi siihen tarvitaan jo voimakasta persoonaa, joka uskaltaa sanoa mielipiteensä ajoissa. Jokainen hiukankin lajia tunteva tiesi varmasti, että riskit ovat suuret, kun nobodyt hyppivät yli 130m jo kisan alussa. Larinto oli ensimmäinen ns. parempi hyppääjä ja näin kävi sitten. Luuleeko kukaan, että Morgenstern olisi laskettu tuolla vauhdilla vastatuuleen hyppäämään?

Kyllä sieltä Koflerkin aika huonoon tuulirakoon joutui tulemaan eikä Morgikaan mitään huippuolosuhteita saanut.

Larinnon kaatumista kun on tässä veivattu, niin itselle tuli mieleen, että ei taida nämä nykyiset sukset kovin helposti irrota jalasta kaatumisen sattuessa. Yhteen aikaanhan sukset irtosivat helposti, jotta pahoja vääntötilanteita ei jalkoihin tulisi. Nykyiset tappisiteet taitaa avata vasta hohtimilla.

Toisaaltahan nyt on tihkunut jo sellaistakin tietoa, että polvi olisi pamahtanut jo alastulossa suoraan eikä kaatumisen takia, mutta en osaa arvioida tämän luotettavuutta.

--

Innsbruckissa saatiin tämän mäkiviikon tasaisimmat olosuhteet, vaikkakin toista kierrosta takavireet sävyttivätkin. Morgenstern otti kuitenkin omansa vailla epäilyksen häivää ja taisi todella saada nyt ratkaisevan selkänojan koko mäkiviikkoa ajatellen.

Malysz ohitti niukasti Hautamäen, joka taistelee, mutta ei taida ihan riittää.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tämä ei liity kuin osittain mäkihyppyyn, mutta viime aikoina kovaa kritiikkiä osakseen saanut mäkihypyn kilpailunjohtaja Walter Hofer onnistui pilaamaan yhdistetyn melko totaalisesti pari vuoden aikana, vaikka hän on tästä itse tietenkin täysin eri mieltä.

19.3.2010, Walter Hofer:
FIS:n mukaan yksi mäkikierros ja 10 kilometrin hiihto -systeemi on tullut jäädäkseen.

- Pystyimme muuttamaan lajia, ja parempaan suuntaan, Hofer tiivisti.

4.1.2011, Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Kimmo Savolainen:
- Yhdistetty ei ole missään nimessä menossa hyvään suuntaan, mutta yksittäistä vastausta siihen mihin suuntaan pitäisi mennä, ei ole. Sitä pitäisi nyt miettiä laajasti. Jotain kuitenkin pitäisi tehdä, Savolainen sanoo.

- Alunperin ideana oli lyhentää kilpailuja katsojaystävällisemmäksi, mutta se ei enää toimi. Lisäksi kaikki henkilökohtaiset kisat ovat tehty samalla muotilla koostuen yhdestä hypystä ja 10 kilomerin hiihdosta.
- Kisat ovat nykyään liian samankaltaisia ja pitkäveteisiä. Isoja keskusteluja tullaan käymään, miten kisoja voitaisiin kehittää. Nykyinen tilanne ei anna kovin ruusuista kuvaa yhdistetyn hiihdon tulevaisuudesta.
- Kyllähän tämä tilanne lajia syö, mutta uskon ja toivon, että tilanne on jo toinen ensi kaudella, koska muutkin lajin parissa olevat ihmiset ovat huolestuneita etenkin laihasta kisakalenterista. Laji ei ole siellä missä sen kuuluisi olla.

Hieman pelottaa myös mäkihypyn tulevaisuus, kun tuollaisia heikkoja johtajia alkaa olla lajin päättävissä elimissä hieman liikaa.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ongelmahan yhdistetyssäkin lähtee mäkihypyn turvallisesta järjestämisestä. Oli kausia, jolloin varsin harvoin saatiin kaksi kierrosta normaalisti hypättyä läpi. Tuntitolkulla katseltiin tuuliviirejä ja aloitettiin kierroksia alusta. Yhdistetyssä kierrokset olivat vieläpä molemmat pitkiä, kun kaikki hyppäsivät kaksi hyppyä.

Yhden kilpailumuodon sahaaminen on toki yksitoikkoista, mutta toisaalta ennen sprinttiä oli niin ikään vain yksi kilpailumuoto. Silloin kisa oli kaksipäiväinen: ensin hypättiin mäki, jossa oli kolme kierrosta ja kaksi parasta hyppyä jäi voimaan. Seuraavana päivänä hiihdettiin 15 km.

Myös yhteislähtöä on yhdistetyssä kokeiltu, mutta siinä kaikki tulevat maaliin samalla ajalla ja sitten hypätään normaali mäkikisa, jonka voittaja vie potin. Ei hyvä.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Harri Olli lopettaa hyppäämisen ja siirtyy suksihuoltajaksi: MTV3

Toivottavasti Harrin elämä ei päädy Kiveen hakatut-teokseen.

Kaikkein naurettavinta tässä on että lehdet repii tässä kaiken ilon ja nyt maikkarillakin uutinen: Harri Olli löi hanskat tiskiin: "Pakoilee tilannetta"

No totta hitossa pakoilee tilannetta. Minusta tässä on juurikin järkevintä ettei väkisin yritä päästä sinne maajoukkueseen ja ole kokoajan lehtien otsikoissa. Noh ei varmaan otsikot tähän jää, mutta kuitenkin.

Veikkaan että ura ei ole tässä vaan hakee ensikaudella uutta virtaa. Kaikkein järkevintä tässä olisi nyt lopputalvi rauhassa hakea hyppytuntumaa, treenata kesä kunnolla ja tulla ensitalvena taas mukaan.

Muutenkin ihan järkevää tehdä jotain muuta kun hypätä sillä tällähetkellä rahaa ei virtaa missään kun ei ole sponsoreita ja mäkihyppäämällä ei tienaa.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Harri Ollista revitään aina kohuotsikot, tapahtui mitä tahansa. Hän sinetöi kohtalonsa siinä klassisessa lentokenttähaastattelussa, jossa saatiin "käyttistä" medialle. Sen jälkeen Ollista on haluttu ja kieltämättä myös saatu tempausuutisointia.

Saa nähdä, onko tämä sitten viimeinen luku Harri Ollin mäkihyppyuralla.

Samallahan on aika vaakalaudalla, jatkaako Ahonen vai lopettaako toisen kerran. Ahosen meriittilistalla on raskasta kiertää maailmancupia tuloksilla "karsiutui toiselta kierrokselta". Lehdistön mukaan Ahonen olisi jo ollut kypsä luopumaan, mutta valmentajat yrittävät vielä rauhoittaa tilannetta.
 
Suosikkijoukkue
En gång HIFK, alltid HIFK. Real Madrid
Olli on vähän lapsellinen, ei-tasapainoinen ja arvaamaton eikä osaa käsitellä mediaa. Mutta kaverissa on kumminkin ainesta enemmän, kun näissä Keitureissa. Taitaa muuten olla edellinen henkilökohtaisen arvokisamitalin ottanut suomalainen mäkihyppääjä. Lahjakkuutta valuu taas hukkaan ja mäkihypyssäkään ei siihen enää 2000-luvulla ole varaa. Toki ymmärrän, että Niemelä haluaa nostaa vaatimustasoa kilpailujen ulkopuolella. Mutta Ollin tilanne pitäisi kyllä kokonaan rauhoitaa ja saada ukon asiat kuntoon.
 

Baarimikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL
Johan Remen Evensen hyppäsi Vikersundin uudessa lentomäessä ME:n 243 metriä. Videoiden perusteella mäestä pystytään tulemaan ainakin 250 metriä, joten eiköhän ME tässä vielä viikonlopun aikana rikkoudu.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Myös lentomäkien erikoismies Martin Koch hyppäsi yli entisen ME-lukeman. Kochin hyppy kantoi 241,5 metriä. Kyseessä olivat siis ensimmäiset harjoitukset mäestä ja heti kaksi noin pitkää hyppyä. ME kohenee todennäköisesti heti seuraavissa harjoituksissa/karsinnoissa. Toivottavast Hautamäen Masa on iskussa ja kiskaisee ensimmäisenä sen 250 metriä.
 

Lexaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Juventus
Evensen siis paranteli enkkaa 246,5 metriin. Kisassa odotan jo 250 metrin puhkeamista. On nuo norskit vain kovia lentomäissä. Suomalaiset jääneet kyllä aika alhaisiin mittoihin, Ahosen romahdus tällä kaudella saattaa kyllä tietää sitä että mies tuskin enää uraansa jatkaa? Toisaalta tuskin mies tälläiseen kauteen haluaa sitä lopettaa.

En tiedä onko Nikunen sitten oikea mies valmentamaan Ahosta, Ari Saukon aikaan mies taikoi Ahosen aina jotenkin kuntoon, joten olisiko Jannen tehtävä Aikut ja pyydettävä vanhalta koutsilta hieman ohjeita?
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Ihmettelen mäkihypystä paljon tietämättä, että miksi Ahonen ollenkaan lähti lentomäkeen. Hyppy oli hukassa ja sitä haettiin Lahden pikkumäestä. Hyppy, ja nimenomaan ponnistuksen ajoitus alkoi kuulemma löytyä. Pikkumäessä hypätään noin 85 km/h vauhdeilla ja lentomäessä yli 100 km/h. Jos on ponnistuksen ajoitus ollut hukassa ja se alkaa löytymään pikkumäestä, on hullua lähteä suoraan maailman suurimpaan lentomäkeen testaamaan. Tämä vain lyö itseluottamuksen nolliin. No, tippuihan se entinen ME-mieskin. Molemmilla oli aivan hitosti yliyrittämistä.
Evensen on vallan mainio liito-orava, joka jo useammassa aikaisemmassa (normaali) kisassa on liidellyt lopussa huikeasti metrejä lisää lähellä mäen pintaa. Tuskin pärjää MM-kisoissa pikkumäessä. Pikkumäki on aika erikoinen kisa, arvokisasta toiseen se on ohjelmassa, vaikka mc-kisoissa sitä ei hypätä koskaan.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Oli kyllä taas yhtä pelleilyä tämäkin kisa. Yleisö on maksanut siitä, että he näkevät hienon kilpailun ja pitkiä hyppyjä, mutta mitä vielä. Jury alkaa vetämään omaa showtaan ja pilaa mahdollisuuden pitkiin hyppyihin, varsinkin toisella kierroksella. Hävetkää!
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eipä ratkennut maailman cupin kokonaiskisan voitto vielä lopullisesti, vaikka Ammanin mahdollisuudet ohittaa Morgi ovat olemattomat. Eroa on Morgin eduksi 392 pinnaa ja vielä on 400 pinnaa jaossa. Käytännössä Morgin voitto on jo varma. Tämän päivän kisassa oli hämmästyttävän suuret erot hyppääjien välillä. Schlieri ja Evensen olivat aivan omaa luokkaansa, kolmanneksi tullut Amman jäi yli 46 pisteen päähän. Ja normaalisti lentomäissä erinomaisesti pärjäävä Koch (sijoitus 7.) hävsi yli 100 pistettä kärjelle. Ihmeellistä.

Suomalaista Hautamäki hyppäsi suunnilleen odotetusti, muut (Happonen ja Muotka) floppasivat toisella kierrokselle. Huomenna uusi kisa ja toivottavasti on pieniä vastatuulia luvassa. Silloin nähtäisiin todennäköisesti uusi ME-hyppy. Hieno mäki norskeilla.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hieno ura ja paljon hyviä hetkiä myös kotikatsomoihin, kiitos Jannelle niistä. Yksi parhaista kautta aikojen, vaikka se henkilökohtainen olympiamitali jäi saavuttamatta. Aika karua oikeastaan, että Ahonen ei päässyt kertaakaan korkeimmalle korokkeelle olympialaisissa. No, viisi kultaa MM-kisoista ja viisi mäkiviikon voittoa lienevät jonkinmoisia meriittejä.

Saa nähdä, mistä kumpuaa Suomen seuraava suurhyppääjä. Aikamoinen suvantovaihe taitaa puskea sekä hyppyyn että yhdistettyyn, niistä kun on totuttu viimeisen kymmenen vuoden aikana saamaan varmat mitalit arvokisoissa. Oikeastaan aika rasittavaa, ettei pohjoismaiset lajit ole koskaan natsanneet keskenään kunnolla samaan aikaan, hiihto laahasi silloin, kun mäestä ja yhdistetystä tuli mitaleja, ja nyt kun sekä naisten että miesten hiihto toimii kohtalaisesti, ei mäestä ja yhdistetystä tarvitse odotella mitään. It's hard to be a suomalainen.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ahosen toiset jäähyväiset olivat enää muodollisuus. Liekki oli sammunut, mies väsähtänyt ja MTV3 kaivoi vanhat ylistyskoosteet esiin. Välivuosi antoi motivaation vielä yhdelle kaudelle, mutta sitten veto vain loppui.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Tämä kausi jäi kyllä todella aneemiseksi Ahoselta. Ei pelkästään hyppyjen laadun muodossa, vaan koko mies oli väsynyt ja jotenkin puhditon. Edellisellä kerralla Ahosesta huokui vielä jonkinlainen kipinä, mutta tällä hetkellä minkäänmoinen paluu ei näytä lainkaan todelliselta.

Koko kausi kokonaisuudessaan sujui varsin laimeasti suomalaisittain. Alkukausi oli erinomainen Larinnon ja Hautamäen johdolla, mutta Larinnon loukkaantumisen myötä Suomen kokonaispanos tippui roimasti. Hautamäki on klaarannut loppukaudenkin ihan mukavasti, vaikka epätasaisuutta otteisiin onkin tullut.

Kaikesta huolimatta on pakko uskoa, että ensi kaudella sujuu jo paremmin. Larinnon ja Happosen johdolla sitä tulosta lähinnä kai odotellaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös