Lucky Luke

  • 4 863
  • 21

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Nyt on aika paneutua mieheen, joka ampuu varjoaan nopeammin.

Mainio parivaljakko Morris & Goscinny loi tämän Villin Lännen legendaarisen sarjakuvahahmon. Ensimmäinen tarina muuten ilmestyi jo vuonna 1947, mutta tyypiliseen jälkijättöiseen tapaan täällä Sarvikuonojen Maassa Suomessa herättiin suomentamaan näitä loistavia sarjiksia vasta 1970-luvulla.

Mikä on juuri sinun suhteesi Lucky Lukeen & Tarinoiden muihin tyyppeihin?
Nimittäin minä ainakin koen vahvaa sukulaissieluutta sheriffikoira Ran-Tan-Planin kanssa. Myös Daltonin veljesten Averrel löytyy arkisista toimistani aika ajoin - oikeastaan epäillyttävän usein.

Nythän muuten myynnissä on ihan uuden piirtäjän/kirjoittajan käsialaa oleva uusi Lucky Luke-albumi nimeltä Kaunis Quebeck.
Meikäläisellä tuo odottaa hyllyssä vielä perehtymistä, mutta onko joku muu kenties jo sen lukenut? Mielipiteitä?
 

Timi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit - Schalke 04
Viestin lähetti Predator
Mikä on juuri sinun suhteesi Lucky Lukeen & Tarinoiden muihin tyyppeihin?

Lucky Lukea tuli luettua pienenä oikein urakalla. Muistan kuinka kannoin niitä kirjastosta kotiin reppukaupalla. Hassua tuossa muuten on se, että nyt kun jälkikäteen muistelee, niin se oli niitä ainoita juttuja, jota faijan kanssa tehtiin yhdessä. Siis, faijakin oli ehdoton Lucky Luke fani ja odotti kanssa aina, mitä Lucky Luken numeroita sieltä kirjastosta oikein löytyy. Pitäisi vissiin kerrata hieman noita lapsuuden muistoja ja kokeilla, miten tarinat näin vanhempana toimivat.

Daltonithan ne oli ne legendaariset numerot, mutta kaikkein eniten silti samastuin Ran-Tan-Planiin. Se koira on vallan mainio ja jotenkin löydän omia piirteitä kovin paljon siitä piskistä.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Minä tutustuin Lucky Lukeen nöösipoikana Non Stop -lehden myötä. Monet ajatusta tuli uhrattua sille, miten tuon sankarin nimi oikein pitäisi sanoa: Niinkuin se kirjoitetaan, Laki Luuk vai Laki Luke? Vasta koulun englannin tunnit toivat pikkuhiljaa vastauksen tuohon suureen mysteeriin.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Viestin lähetti Eino_Mies
Jotkut lukevat lakia, jotkut Lucky Lukea. Minä en lue kumpaakaan.


Paitsi että eteisgalluppien mukaan lakia lukevien lapsilla on keskimääräisesti enemmän lukihäiriöitä kuin Lucky Lukea lukevien lapsilla. MOT
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kyllähän Luki Lukia on tullut luettua. Tallessakin noita lehtiä on iso pino, aikoinaan nassikkana kannoin niitä yhdessä Tex Willerien ja Asterixien kanssa divariin, josta sitten vanhemmalla iällä olen samoja lehtiä keräilymiessä kantanut takaisin päin. Eipä juuri järkeä tuossa touhussa ole, vähän samanlaista hommaa kuin Averell Daltonin toilailut Lucky Lukessa.

Mukavia tarinoita nuo LL:tkin ovat, mutta enemmän tykkään kylläkin Asterixista.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Goscinny oli nero, muuta en sano! Se mies osasi käsikirjoittaa sarjakuva-albumit ja kehittää loistavaa huumoria. Katsokaa vaikka Asterixia, miten väkisinväännettyyn huumoriin se taipui kun Rene-sedästä aika jätti. Kaikki kunnia Uderzolle, loistava karikatyyrien tekijä ja piirtäjä noin yleisesti ottaen (kunnioitan), mutta tarinankerronnan taito ei sillä kaverilla ole hyppysissä kuten Goscinnylla oli.

Lucky Lukea olen lukenut kyllä, mutta en tosiaan ihan kaikkia albumeja. Kerrassaan mainio ja klassikko tämäkin ja mitä muistelisin, niin nuo Goscinnyn kässäröimät stoorit tässäkin sarjakuvassa oli niitä nasevampia.

Kyllä tämä länsi-eurooppa eli lähinnä Belgia ja Ranska on yksi sarjakuvan suuruusalueita, kun katsoo miten nerokkaita juttuja sieltä on vuosikymmenet tullut. Italiastakin löytyy omat suuruutensa, mutta oma rakkauteni on ranskankielisten alueiden sarjakuvat.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Ted Raikas ja muut Luken fanit, tässä vaihteeksi ihan faktaa asian tiimoilta:

Lucky Luken isä/luoja, MORRIS, syntyi vuonna 1923 Belgiassa, Courtraissa.
Työskenneltyään ensin animaatioiden parissa hän loi Lucky Luken, joka yhdessä sarjan avainhenkilöiden kanssa esiintyi ekan kerran lehdessä L´Amanach de Spirou vuonna 1947. Myöhemmin Morris lähti matkailemaan Yhdysvaltoihin ystäviensä André Franquinin ja Joseph Gillainin kanssa, ja reissullaan hän tapasi MAD-lehden teikijät Kurtzmanin, Davisin ja Woodin. Lucky Luken piirrosasu muokkautui näihin aikoihin selkeämpään ja ilmeikkäämpään suuntaan, ja Morris keksi termit "mies, joka ampuu varjoaan nopeammin" sekä "yhdeksäs taide".

Kymmenen Lucky Luke -albumin jälkeen Morris tapasi René Goscinnyn, josta tuli pitkäksi aikaa sarjan käsikirjoittaja. Morrisin luoman yksinäisen cowboyn tarina käsittää nykyisin peräti 90 albumia, ja hahmo on ehtinyt esiintyä myös elokuvissa sekä piirretyissä.

Morris kuoli 16. heinäkuuta 2001, kesken 52-osaisen animaatiosarjan LES NOUVELLES AVENTURES DE LUCKY LUKE -tuotantoa.
Morris, tuo "yhdeksännen taiteen" nero on yksi sarjakuvan suurmiehiä, jonka nimi ja luomukset tulevat elämään ikuisesti.

HUOMIO!

Tämän usimman Lucky Luke-albumin (KAUNIS QUEBECK) tekijät ovat mystisillisiltä.. nimiltään Achdé (piirrosjälki) ja Laurent Gerra (tarina).
Ja komeaa jälkeä Morrisin hengessä ovat pojat tehneet! Kannattaa tutustua!


... je suis un pauvre bouvier solitaire, loin de son foyer si cher...
 

op777

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juhani Tamminen
Aikanaan tullut luettua kaikki Morrisin kynästä lähtöisin olevat suomeksi saatavilla olleet albumit. Nyt kun haen pojalleni paikkakunnan kirjastosta lastenosastolta kirjoja, sujahtaa mukaan monesti myös pari "lakkilukenlakkilukea" myös faijalle muistoja verestämään.

Työni puolesta tapaan satunnaisesti espanjalaisia, ja lähes joka kerta yritän kysäistä jossain vaiheessa iltaa "Kuakomekiki?", mutta vielä kertaakaan en ole tullut ymmärretyksi. Ehkä se tästä.

op777
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Jep! Postivaunut ja arkajalka kolahtivat kyllä aikoinaan, taisivat olla ne pari ensin suomennettua. Ensipainoksina varjelin niitä tarkkaan mahdollista jälkikasvua ajatellen, mutta intissä ollessani joku tarpeeksi röyhkeä marssi kotiini ja valehteli äidilleni minun luvanneeni sarjakuvakokoelmani lainaan, vei vielä kitaravahvistimenikin hyväkäs. Vielä tänäkään päivänä en tiedä kuka meillä oli käynyt. Kitaravahvistin löytyi pari vuotta jälkeenpäin sattumalta erään tanssikerhon soittaessa levyjään sen kautta harjoituksissaan. Käveltiin kun jossain piirrossarjassa kaverin kanssa salin poikki, minä revin piuhat irti jakannettiin styrkka autoon, tanssikerholaisten jäädessä hölmistyneenä lattialle seisoskelemaan.

Olikos tuo franquin se marsupilamin luoja? Sehän ainakin teki vallan mainion vähän aikuisemmille suunnatun albumin, oliko mustat sivut? Jokatapauksessa täynnä hienoa mustan huumorin sävyttämää sarjakuvaa. Nykyään ei enää juuri tule luettua, ikäkö lie painaa. Jahka poika vähän vielä kasvaa, niin eiköhän sitä yhdessä sitten lueskella.

Vielä on kumminkin säästössä pojalle aku ankan vuoskerrat -56 ja -57, sekä joitakin yksittäisiä sarjakuvan aarteita vuosien varrelta, saa sitten kun osaa arvostaa. Lucky lukeista taitaa olla jäljellä tämä erikoisalbumi elokuvasta, daltonien perintö ja rantan plan lännen tyhmin koira, ainakin.

Pakko tähän on lisätä aiheeseen liittyvänä tarina omalta inttiajalta: mopoajan jälkeen varuskuntaamme siirtyi neljä Niemistä, kolme veljestä, yksi oli näiden serkku. Köröttelivät viimeisiään vetelevällä skodalla kassun parkkipaikalle, jonne se kosla sitten laukesikin. Nämä veljekset niin mitassa kuin ulkoisessa olemuksessaankin muistuttivat täydellisesti dalttonin sarjakuvan veljessarjaa. Jotenkin täydellisen quadrofenisenä Jaques Tatina, herrojen saavuttua kasarmilta ei puuttunut sattumuksia ja kommelluksia ja voisi kai sanoa, että kasarmilla hörähteli päivittäin. Tyynesti kaikkeen suhtautuva nelikko tietysti joutui välittömästi päättymättömään töppöhukikierteeseen, niinpä jossain vaiheessa komppanian vääpeli lopulta pisti ilmoitustaululle vartiolistan kohdalle nastalla lucky luke sarjakuvan kannesta leikellyn dalttonit tekstin ja siinä se seisoi siviiliin pääsyyn asti, so. kuukausia. Saatuaan puolustusvoimien lippupäivän ohimarssin järjestettyä pahimman laatuisaksi komediaksi, jossa koulumme johtajalta vaadittiin todellista sotilaallista kuria ja tahdonvoimaa, että onnistui vesissä silmin nauramatta näyttämään pettyneeltä, tähän muut ohimarssin vastaan ottajat eivät kyenneet, nelikko asettautui viikoksi ennen siviiliin pääsyä parkkipaikalle skodansa pariin ja kumma kyllä, huolimatta päinvastaisista vedonlyönneistä, sillä lumen sisällä talven lojuneella romulla lähtivät jäyhäilmeisinä köröttelemään siviiliin kuin yksinäinen ratsastaja eräässä sarjakuvassa konsanaan.
 

ranger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, Die Mannschaft
Predator:

"Mikä on juuri sinun suhteesi Lucky Lukeen & Tarinoiden muihin tyyppeihin?"


Tulihan näitä aikoinaan luettua aika lailla.

Oma mielipiteeni oli/on, että Lucky Luke on lajissaan mitä mainioin, mutta yleisessä vertailussa valovuoden Asterixia, sarjakuvien Raimo Helmistä, jäljessä.



Ranger
 

Kempes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Lucky Luke kuului lapsuuteni tärkeimpiin sarjiksiin yhdessä Tex Willerin ja Busterin kanssa. Vanhat Luket ovat tallessa kesämökillä, joten niitä tulee joka kesä uudestaan luettua. Meidänkin perheessä isä luki mielellään Lucky Lukeja ja Tex Willereitä, joten ei ollut vaikeaa rahaa saada niiden ostamiseen ja tilaamiseen. Tex Willer tulee edelleenkin itselleni ja joka joulu annan viimeisimmän vuosikerran vanhalle isäpapalle luettavaksi.

Nyt on jostain hankittava käsiin tämä uusi albumi.
 

Sininen Lanka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Muistelisin joskus 80-luvulla katselleeni animaatiosarjaa ko sarjakuvasta. Sen ikäisenä (n10v) sarja tuntui pirun hyvältä.

Jotenkin itse sarjakuva on jäänyt taka-alalle, vaikka sarjakuvia yleensä on tullut paljon luettua. Jotenkin albumit eivät pidä otteessaan samalla tavalla kuin samantyylinen Asterix. En osaa äkkiseltään sanoa syytä miksi.
 

Cimbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Liverpool
Täällä ollaan kanssa Lucky Luken pitkäaikaisia ystäviä, samoin kuin Tintin ja Asterixinkin.

Pari vuotta sitten päätin palauttaa tämän vanhan ystävyyden hommaamalla itselleni kaikki yllämainitut sarjakuva-albumit.

Tällä hetkellä Luckilukeja löytyy noin 25 kpl, joten tämä harrastus jatkuu vielä jonnin aikaa.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen ottanut Lucky Luket uudelleen lukuun ja toimii erinomaisesti edelleen. Mitkäs on jengin mielestä parhaita Lucky Luke- seikkailuja? Itse nostaisin esille Nitroglyseriini-teoksen, joka on todella viihdyttävä koko ajan. Tietysti kaikki, joissa on Daltonit, rulaa. Huonoja ei oikeastaan löydy. No, ehkä Aavejahti on vähän vaisu.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Blackie kirjoitti:
Mitkäs on jengin mielestä parhaita Lucky Luke- seikkailuja?

Melkein kaikki, joissa Daltonin ääliömäinen veljessarja seikkailee. Myös Ran-tan-plan-nimisen luonnonoikun seikkailut menettelivät kyllä, niin kauan kun tuo Luojan luoma mieliharmi meni ja sai oman albuminsakin. Sitten sen tyhmyys meni jo yli hilseen.

Ihan lonkalta voisi heittää muutaman seikkailun sieltä parhaasta päästä:

- Billy the Kid, pikku nappula
- Calamity Jane
- Daltonin muori
- Piikkilankoja preerialla
- Lucky Luken morsian
- Valkoinen ratsastaja
 

Mitchner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Lucky Lukeja tuli luettua kovastikin. Suosikkejani ovat varsinkin ne missä Daltonit ovat mukana, kuten "Ran-tan-plan saa perinnön" ja "Serenadi neljälle Daltonille". Averell on sarjakuvan hupaisimpia hahmoja, samoin Ran-tan-plan.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Missäs albumissa tämä oli:

Ratsuväki ratsastaa aavikolla, Luke oppaanaan.
Sitten tuolla valtavalla laakealla tasangolla ratsastajat tulevat kahden suuren kalliojyrkänteen kohdalle - kallioiden välissä on kapea sola.
Luke ehdottaa että kierretään kalliot vasemmalta tai oikealta, koska solassa voi olla intiaanien väijytys.
Ratsuväen kapteeni panee hanttiin:

- Me emme kierrä mitään, sitä paitsi kokemus on osoittanut, että solan läpi ratsastaminen on varmin keino luoda kontakteja alkuperäisväestöön...

Samaisessa albumissa kaksi intiaania tähyilee taivaalle, kun joku heimoveli lähettää savumerkkejä. Toinen kysyy toiselta:

- Millaista viestiä veli Naurava Näkkileipä lähettää?
- Hän kertoo että linja on varattu, mutta jonotus on maksuton...
 

Buccaneer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tuomo Ruutu, Sean Bergenheim
Predator kirjoitti:
Missäs albumissa tämä oli:

Ratsuväki ratsastaa aavikolla, Luke oppaanaan.
Sitten tuolla valtavalla laakealla tasangolla ratsastajat tulevat kahden suuren kalliojyrkänteen kohdalle - kallioiden välissä on kapea sola.
Luke ehdottaa että kierretään kalliot vasemmalta tai oikealta, koska solassa voi olla intiaanien väijytys.
Ratsuväen kapteeni panee hanttiin:

- Me emme kierrä mitään, sitä paitsi kokemus on osoittanut, että solan läpi ratsastaminen on varmin keino luoda kontakteja alkuperäisväestöön...

Samaisessa albumissa kaksi intiaania tähyilee taivaalle, kun joku heimoveli lähettää savumerkkejä. Toinen kysyy toiselta:

- Millaista viestiä veli Naurava Näkkileipä lähettää?
- Hän kertoo että linja on varattu, mutta jonotus on maksuton...

Olisiko ollut Apassikanjoni?

Vanhoissa Lucky Lukeissa on kyllä legendoja niin paljon, että yhtä suosikkia on mahdoton nimetä. Tässä kuitenkin joitain erinomaisia:

Laulava lanka
Kiskot yli preerian
Keisari Smith
Aavekaupunki
Öljyä taivaalla
Mustat kukkulat
Postivaunut
Piikkilankaa preerialla
Lännen sirkus
Arkajalka
Ran-tan-plan saa perinnön

Muitakin toki oli, ei vain muistu mieleen tällä sekunnilla.

Daltoneillakin oli toki erinomaisia kuten Daltonin muori ja Daltonin veljekset, mutta näissä Dalton-jutuissa oli ehkä useasti sen verran samojen juttujen toistoa, että lämpimämmin ovat jääneet mieleen tarinat, joissa konnat olivat yksilöllisempiä ja sitä myötä tarinat vaihtelevampia.
 

bunghole

Jäsen
Yksi lempisarjakuviani. Onko kukaan muu, minun lisäkseni, tilannut kaikkia Lucky Lukeja albumeina? Liityin Lucky Luke -kerhoon viime joulukuussa ja tein tilauksen ja albumeista kolme on jo tullut. Niitä ilmestyy muutama vuodessa ja jokaisessa albumissa on 3 tarinaa. Sarjassa on 15 albumia ja niitä toimitetaan n.4 vuodessa. Kyseinen sarja on jokaisen Lucky Luke -fanin saatava ja koko sarjan tilaaminen tulee todella paljon halvemmaksi kuin yksittäin kirjakaupasta ostettuna. Sarjaan voi tutustua osoitteessa http://www.egmont-kustannus.fi/nayta_uutinen.phtml?id=1189
 

niksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp...jo vuodesta 1984 :)
erture kirjoitti:
Yksi lempisarjakuviani. Onko kukaan muu, minun lisäkseni, tilannut kaikkia Lucky Lukeja albumeina? Liityin Lucky Luke -kerhoon viime joulukuussa ja tein tilauksen ja albumeista kolme on jo tullut. Niitä ilmestyy muutama vuodessa ja jokaisessa albumissa on 3 tarinaa. Sarjassa on 15 albumia ja niitä toimitetaan n.4 vuodessa. Kyseinen sarja on jokaisen Lucky Luke -fanin saatava ja koko sarjan tilaaminen tulee todella paljon halvemmaksi kuin yksittäin kirjakaupasta ostettuna. Sarjaan voi tutustua osoitteessa http://www.egmont-kustannus.fi/nayta_uutinen.phtml?id=1189

Hei, missä sä liityit siihen kerhoon? Toi olis just sopiva mun poikafrendil ja ajattelin yllättää sen...tällä kertaa tälleen ihan vaan kirjal :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös