Itse olen baseballia seuraillut pikkasen toista vuotta ja ainakin luulen olevani suurin piirtein kärryillä ko. lajista. Alunperin aloin tuota seuraamaan vedonlyönnillisistä syistä, mutta olen jo monesti itselleni todistanut, että ainakaan vielä en kykenen voitolliseen peliin pelaamalla baseballia. Niinpä nyt lajia tulee seurattua ihan muuten vaan, vaikka sitä täällä Suomessa ei turhan paljoa näykään. Ehtoolla joko netin kautta pitch-by-pitch coveragena, tai sitten MLB radiosta.
Jos nyt jonkin seuran värejä pitäisi tunnustaa, niin varmaankin menisi tuonne Oaklandin suuntaan. A's on sellainen MLB:n HPK, joka pienenä jenginä laittaa vastaan isommille. Tällä kaudella Miguel Tejada on lähes yksin kantanut A'sin offencea, joka heikentyi viime kaudesta huomattavasti. Vieläkään kunnollista leadoff-hitteriä ei olla löydetty Johnny Damonin lähdettyä vuolemaan tuohta Bostoniin, ja toisaalta ykköselle kaavailtu Carlos Pena ei kyennyt vastaamaan huutoon kuin ensimmäisen kuukauden.
A'sin GM Billy Beane on Major Leaguen Harri Lintumäki, joka pienillä resursseilla kykenee pitämään joukkueen taistossa, tekemällä loistavia diilejä. Näistä varmaankin viimeisin on tämä Yankeesin Ted Lillyn treidaaminen, jossa kuitenkin Yankees jäi eniten voitolle heidän hankittua Jeff Weaver kolmen joukkueen diilissä Detroitista. Tai näin ainakin tällä hetkellä näyttää, vaikka Weaverin aloitus pinstripesissa ei ole kovinkaan kehuttava ollut. Mutta eihän kesken kauden Yankeesin hankkima Raul Mondesikaan kovin hyvin aloittanut, petturi Jason Giambista puhumattakaan.
En oikeastaan ymmärrä sen enempää Giambin kuin George Steinbrennerinkään ajatusmaailmaa tästä Giambin Yankeesiin menosta. Giambi ilmeisesti tosissaan kuvittelee, että hän pystyy pitämään ykköspesän paikkansa Nick Johnsonilta montakin vuotta, vaikka tosiasia on, että Joe Torre kyllästyy Giambin katselemiseen ykkösellä muutaman vuoden sisällä, ja näin Giambi joutuu DH:ksi, johon hän ei alunperin halunnut.
A's tarjosi Giambille niin suurta palkkapussia, että on se saatana kun kaveri ei ymmärrä arvoansa Oaklandille. A's muistaakseni tarjosi n. $12M keskimäärin seitsemäksi kaudeksi, mutta ei herralle kelvannut. Tämä summa on A'sin nykyisestä palkkabudjetista n. yksi kolmasosa. Oaklandin payroll olisi varmasti kolme - viisi miljoonaa kasvanut, mutta myös Johnny Damon ja ehkä Jason Isringhausenkin oltaisiin kyetty pitämään kohtuu hinnoilla Oaklandissa, mikäli Giambi ei olisi pakannut kassejaan.
Mutta eipä ainakaan tuota Isringhausenia ole hirveästi tullut ikävä, kun Blue Jaysista tullut Billy Koch on ollut everyday closer. Sen sijaan Damonin kohdalla tarina on toinen, kun katselee minkälaisia lukemia hän paukuttelee Bostonissa. Muuten aika kova outfield Soxilla, Damon, Manny, Floyd...
Minä en tietenkään näin pikkuseuran kannattajana pidä Yankeesia oikein minään. Yankees on aivan liian rahajengi minun makuuni, eikä kuvaa helpottanut yhtään yli $150M paisunut palkkabudjetti. Puhumattakaan Steinbrennerin asenteesta pelaajien ja omistajien välisessä kiistassa pikkuseuroja kohtaan.
Sentään Yankees ei aivan kotimainen Blues ole, koska he tietävät mihin rahansa laittavat. Paljon sitä käytetään, mutta sitä käytetään viisaasti. Toisaalta muutamille paikoille löytyy ylitarjontaa, mutta jos jengin payroll on $150 niin onhan sitä ylitarjontaa väkisinkin oltava. Jos nyt otetaan vaikkapa esimerkiksi Jeff Weaver, niin missä tahansa muussa jengissä kaveri olisi rotationissa spoteilla 1-3 (paitsi A's). Ihmettelin hetken sitäkin, että miksi Weaver lähetettiin bullpeniin, vaikka Moose Mussinalla meni hommat käteen illasta toiseen. Nyt sentään Mussina on alkanut heittämään tasonsa (ja palkkapussinsa) edellyttämällä tavalla, ja oli Torrelta oikea ratkaisu siirtää Weaver bullpeniin.
Yankeesissa vituttaa rahankäytön lisäksi se, miten media on jatkuvasti Yankees sitä ja Yankees tätä. Oli Yankees missä tahansa, aina on mlb.comissa ainakin yhden Yankees-matsin ennakkohehkutukset etusivulla. Ehkä tuo sitten on niin kiinnostava jengi olevinaan. Kattia kanssa...
Mitä World Seriesiin tulee, niin mikäli Oakland pääsee pleijereihin, ei mikään joukkue halua kohdata A'sia. Miltään joukkueelta ei löydy yhtä kovaa 1-2-3 punchia kuin Oaklandilta. Barry Zito, Mark Mulder ja Tim Hudson kantavat jengiä pudotuspeleissäkin, vaikkei kokemusta vielä liiemmin olekaan. Ja onhan sitä kokemusta nyt vähän enemmän kuin viime kaudella, kun A's oli pudottaa Yankeesin kättelyssä. Perkeleet vain nousivat 2-0 asemasta 2-3 voittoon. Näköjään myös Cory Lidle näkyy löytävän vireen, kun heikomman alkukauden jälkeen on tällä hetkellä 31:n vuoron nollaputkessa. Ja eilen one-hitter Tribea vastaan.
Mutta edelleen A'silla on ongelmia offencen kanssa. Liikaa ollaan Tejadan varassa, mutta nyt sentään Eric Chavez on löytämässä punaisen langan. Myös Jermaine Dyeta kaivattaisiin, vaikka jamppa ei olekaan täydessä pelikunnossa katkaistuaan jalkansa viime vuoden pudotuspeleissä.
Ja jos Yankeesista vielä sananen sanotaan, niin nyt kun Mariano on jälleen DL:lla, niin eiköhän Torre soita George-sedälle ja kysy viikkorahaa. Tällä kertaa viikkorahalla hommataan Roberto Hernandez ylisuurine palkkoineen Kansas Citysta, jonka tosin suon kun toinen feivörittini Royals saa hieman kavennetuksi payrolliaan.
Jos vielä jollekin sympatioita jaetaan, niin menkööt Clevelandiin. Indiansin Mark Shapiro on tehnyt loistavaa duunia joukkueen uudelleenrakentamisessa ja saanut hommattua mm. Exposista huippuprospekti Brandon Phillipsin. Jahka Vizquel laittaa räpylän naulaan, niin siinä on työn jatkaja shortstopille. Mutta uudelleenrakentamisen pääsarka on tällä hetkellä Jim Thomen resignaaminen. En usko kyllä tuon olevan hirveän työn takana, koska Thome on puhunut haluavansa jatkaa Clevelandissa, ja tiedossa lienee myös jonkin sortin hometown discount, ála Ken Griffey Jr.