Lontoon olympialaisten yleisurheilu

  • 32 682
  • 127

TKH

Jäsen
Kun Lontoota koskevia ketjuja on avattu jo useampia, niin avataan ketju myös Kaikkien aikojen yleisurheilutapahtumalle. Yleisurheilun osalta kisat alkaa 3.8.

Viralliset kisasivut, josta voi katsoa mm. eri lajien ajankohdat.
London Olympics 2012

Ylen kisasivut, josta löytyy mm. juttua tuoreista valinnoista.
Lontoo 2012

Virallisia joukkueita ei ole vielä julkistettu, mutta lähipäivien aikana niitä pitäisi ruveta ilmestymään. Ohessa pieni katsaus siihen mitä kisoilta ja kisoissa urheilevilta tähdiltä voidaan odottaa. Teksteissä saattaa tosin olla jokunen nimi, joka ei kisoissa esiinny maan karsinnoissa tapahtuneen epäonnistumisen tai mahdollisen loukkaantumisen takia.

100 m

Aivan huikea kaksinkamppailu pitäisi olla luvassa. Kaksi supersuosikkia kisaan ovat tietysti Bolt ja Blake. Blake oli erittäin vakuuttava Jamaikan karsinnoissa, jossa juoksi 9.75 jättäen Boltin kauas taakse. Boltin lähtö tänä kesänä on ollut hyvin epävarma ja surkeaan lähtöön miehen satanen kaatui myös Jamaikan karsinnoissa, jossa tappiota Beastille tuli yli kymmenys. Boltin paras noteeraus tältä kesältä on kuitenkin 9.76, joka on parempi kuin noteeraus ennen Berliinin MM-kisoja 2009. Eli periaatteessa Salama on kyllä fyysisesti hyvässä kunnossa, mutta lähtö on kovin epävarma. Lisäksi lähdön epäonnistuessa miehen loppujuoksukaan ei ole vakuuttanut vanhaan malliin. Epävarmuuksia Boltin satasen kisaan siis liittyy, mutta vaikeat lähtökohdat Boltilla oli myös Daegun MM-kisoihin, joihin mies kuitenkin onnistui virittämään itsensä aivan huippuvireeseen. Ei ole mitään syytä uskoa, etteikö niin tapahtuisi nytkin.

Bolt ja Blake ovat ainoat alle 9.80 juosseet, mutta alle 9.86 juosseita löytyy kaikkiaan kuusi. Gatlin on juossut hyvin ja Gaykin on pääsemässä vanhaan kuntoon, mutta eilisen Pariisin kisan perusteella voittotaisteluun ei kaksikolla pitäisi olla asiaa. Pronssille kaksikko on hyviä ehdokkaita. Powell juoksi Jamaikan karsinnoissa todella hyvin 70 metriin asti, mutta loppu ei edelleenkään kulje. Lisäksi miehellä on jälleen kerran ongelmia nivusensa kanssa. Mikäli Powellin nivunen ja pää kestää ja mies saa lopun kulkemaan, niin mahdollisuudet kovaan aikaan ovat olemassa. Taistelu pronssista on kyllä kova, koska edellä mainittujen lisäksi siihen on hyvän päivän sattuessa omat mahdollisuutensa myös Bledmanilla ja Thompsonilla. Tosin Thompson oli heikko eilisessä Pariisin kisassa.

Naisten kisassa mestaruudesta kamppailevat tutut nimet: Fraser-Pryce, Campbell-Brown ja Jeter. SAFPin meno Jamaikan mestaruuskisoissa oli niin mahtavan näköistä, että pitäisin naista selkeänä suosikkina Lontoon kisaan, varsinkin kun Jeter ei viime aikoina ole erityisemmin vakuuttanut. Myös VCB juoksi erittäin hyvin Jamaikan karsinnoissa, vaikka yli kymmenyksellä SAFP:lle hävisikin. Vaikea nähdä, että mestariksi kukaan nousisi kolmikon ulkopuolelta, mutta esimerkiksi Baptiste voi olla hyvä ehdokas pronssille.

200 m

Aivan huikea Bolt vs. Blake kisa on tämäkin. Blake vei ehkä hiukan yllättäen Jamaikan mestaruuden myös kakkosella tiukan taistelun jälkeen, mutta meno oli vielä hiukan jäykän oloista niin Blakella kuin myös Boltilla. Joka tapauksessa Blaken 19.26 viime kesänä oli selkeä merkki siitä, että Lontoossa kaikki on mahdollista, mukaanlukien ME Beastin juoksemana. Lontoossa mahdollisesti syntyvistä ME ajoista on tietysti vaikea sanoa, mutta näkisin asian niin, että kakkosella se on satasta todennäköisempi. Satasella Blake tuskin aivan ME-aikoja hätyyttelee, vaikka mestaruuden voittaisikin, mutta kakkosella ME on mahdollinen. Bolt voi tietysti juosta ME:t vaikka kummallakin matkalla. Pikaviesti on luonnollisesti se laji, jossa ME kaikkein todennäköisimmin nähdään.

Pronssimitalille löytyy ehdokkaat: Lemaitre, Spearmon, Weir ja Martina. Weir juoksi Jamaikan karsinnoissa uuden komean ennätyksensä 19.99 ja voisi olla potentiaalinen yllättäjä pronssille. Todennäköisemmin pronsin vie kuitenkin Lemaitre tai Spearmon.

Naisten puolella Felix juoksi maagisen ajan Jenkkien karsinnoissa ja lähtee suurena suosikkina kisaan. Voittoaika Lontoossa voi hyvinkin painua alle 22 sekunnin ja aivan hirveä yllätys ei olisi vaikka 22 sekunnin alle juoksisi useampikin nainen. Muita kisan suosikkeja ovat tutut nimet: Campbell-Brown, Fraser-Pryce ja Jeter. Omat mahdollisuutensa mitaleille ovat myös Jamaikan karsintojen kakkosella eli Simpsonilla sekä Jenkkien karsintojen kolmosella eli Richards-Rossilla. VCB jäi Jamaikan karsinnoissa yllättäen vasta kolmoseksi ja varsinkin naisen loppu oli tavoista poiketen todella heikko. Satasen aika kuitenkin osoitti, että VCB on valmis tavoittelemaan kolmatta henkilökohtaista Olympiakultaa putkeen, jota ei ole kukaan nainen aikaisemmin saavuttanut yleisurheilussa. Felix voi olla vaikeasti löytävissä, mutta vailla mahdollisuuksia ei ole myöskään Jamaikan karsinnat uudella ennätyksellään voittanut SAFP. SAFP näyttäisi olevan niin huikeassa kunnossa, että 22 sekunnin alitus Lontoossa ei yllättäisi yhtään, ei edes reilu alitus. Mielenkiintoisen yllätysmahdollisuuden kisaan antaa myös Jamaikan kolmostykin esitys maan karsinnoissa. Simpsonin 22.37 ei Lontoossa tietysti riitä mihinkään, mutta huomioida kannattaa, että kisa on ensimmäinen moneen vuoteen, jossa Simpson juoksee hyvän ajan. Simpsonhan juoksi jo 2006 tasan 22.00 ja vielä 2008 kellotti 22.11, mutta sen jälkeen ei ole pystynyt kunnon aikaan ennen kuin nyt. Jamaikan ja Jenkkien juoksijoiden lisäksi finaalissa nähdään 2 muutakin juoksijaa. Toinen niistä voi hyvinkin olla Venäjän mestaruuskisoissa 22.19 kellottanut Fedoriva. Fedoriva juoksi hallissa todella hyvin nelosta, mutta juoksi kuitenkin maan karsinnoissa vain kakkosen.

400 m

Huippumielenkiintoinen kisa nähdään tälläkin matkalla. James ei ole viime aikoina kisannut, mutta kunnossa ollessaan mies taistelee mestaruudessa Merrittin ja Santosin kanssa. Pronssille hyviä ehdokkaita ovat myös Borleet, Pinder ja ehkä myös uusi jamaikan mestari Dane Hyatt, joka juoksi maan mestaruuskisoissa uudeksi ennätykseksi 44.83. Ennen Lontoon kisoja Santos käy hakemassa 19-vuotiaiden MM-kullan Barcelonasta. Olisi aika huikeata jos mies hakisi myöhemmin sitten vielä Olympiakullankin. Aivan vaille huomiota ei voi myöskään jättää kovan ajan juossutta Jenkkien McQuay:ta, vaikka mies totaalisesti Daegussa floppasikin.

Naisten kisaan suurena suosikkina lähtee Richards-Ross, mutta haastajien joukkokin on aika suuri. Realistiset mahdollisuudet mestaruuteen on ainakin Krivoshapkalla, Gushchinalla ja Montsholla. Hyvänä päivänä mitalista voi taistella myös Firova ja Williams-Mills. SRR on sen verran huikeassa kunnossa ollut tänä vuonna, että voi helposti ennustaa voittoajan painuvan alle 49 sekunnin, ehkä jopa reilusti alle. Tosin tämä kausi naisten nelosella on ollut niin kovatasoinen, että niukka 49 sekunnin alitus ei välttämättä mestaruutta vielä tuo.

800 m

Rudisha vie miesten kisan. Paljon pitää tapahtua, jotta lopputulos olisi joku muu. Borza olisi kiva nähdä vielä kerran palkintokorokkeella, mutta vaikea sanoa mitalin realistisuudesta kun mies ei ole juossut juuri muita kisoja kuin EM-kisat, missä ei aikoja juosta. Kyllä Borzan loppu edelleen kova on, mutta jää nähtäväksi miten on vauhtikestävyyden laita.

Naisten kisassa on luvassa huikea taistelu. Mestaruudesta taistelevat lähinnä tutut Savinova, Jelimo, Magiso ja Semenya. Semenya tosin ei ole juossut sitten toukokuun, mutta eiköhän Caster Lontoossa jälleen huippukunnossa ole. Myöskään Jepkosgeita ei voi täysin unohtaa kaavailuista, vaikka viimeisin kisa ei oikein sujunutkaan. Potentiaalisina yllättijä voisi mainita EM-kullan voittaneen Arzhakovan sekä Venäjän karsinnat voittaneen Poistogovan.

110/100 m aidat

Roblesilla on ollut vammoja minkä takia ei ole juossut sitten toukokuun, mutta muutoin luvassa on todella mielenkiintoinen aitamatka. Liu on ME kunnossa ja lisäksi Merritt sekä
Richardson ovat kellottaneet alle 13 sekunnin. Huomioon on otettava myös EM-kisat voittanut Shubenkov, jolle aika 13 pinnassa pitäisi olla täysin mahdollinen. Lisäksi potentiaalisena yllättäjänä voisi mainita tällä kaudella alle 13.10 juosseen nuoren kuubalaisen Ortegan, vaikka parissa tuoreessa kisassa mies ei aivan samalle tasolle ole yltänytkään.

Naisten kisassa Pearson on ainut suosikki. Suurimpia haastajia lienevät lähinnä Foster-Hylton ja Wells, mutta ei muutkaan haastajat kaukana ole. Pearson on kuitenkin kisan ylivoimainen voittaja jos on lähelläkään viime vuoden kuntoaan. Pariisin kisan perusteella voisi arvioida, että Pearson on viime vuoden kunnossaan, vaikka aika ei aivan samassa luokassa vielä ollutkaan.

400 aidat

Culson on suosikki kisaan. Ennen Pariisin kisaa mies oli juossut tänä kesänä matkan kolme kertaa ja ko. ajat olivat myöskin tämän kauden kolme nopeinta aikaa. Pariisin kisassa Culson juoksi uuden kärkituloksen, mutta Greene hävisi vain muutamia sadasosia. Muista mitaleista taistelee sitten amerikkalaiset, Sanchez, Gordon sekä nuori japanilainen Kishimoto, joka on tällä kaudella kellottanut peräti 48.41. Toistaiseksi kyseessä on kuitenkin pienen miehen yksittäinen huippuaika ja jää nähtäväksi pystyykö mies juoksemaan Lontoossa samalla tasolla.

Tänä kesänä naisten kisan suosikkeihin on noussut kaksi uutta nimeä, eli EM-kisat voittanut Davydova ja vasta tänä kesänä pitkiin aitoihin siirtynyt Rosolova. Varsinkin Davydova on potentiaalinen mitalisti, mutta muutoin suosikit ovat vanhoja tuttuja: Antyukh, Demus, Stambolova ja Spencer.
 

TKH

Jäsen
3000 m esteet

Kenia vs. muu maailma. Muu maailma häviää.

Naisten kisassa on luvassa viime vuoden uusinta eli Zaripova vs. muut. Zaripova näyttäisi olevan niin kovassa kunnossa, että paljon pitää kisassa tapahtua ennen kuin joku Zaripovan voittaa. Sanoisin, että miesten pikaviestin jälkeen todennäköisin laji, jossa ME rikotaan. Chemos, Assefa, Mingir ja ehkä joku muukin roikkuvat kyllä pitkään Zaripovan perässä, mutta todennäköisesti putoavat kyydistä tälläkin kertaa. Myös Galkina todennäköisesti on kisassa, mutta ei Galkina ole äitiyslomansa jälkeen päässyt vanhaan kuntoon.

Korkeus

Venäläiset kävivät maan mestaruuskisoissa huikean keskinäisen taistelun Lontoon paikoista ja sen kisan myötä venäläiset nousivatkin suosikin asemaa Lontoossa. Ukhov hyppäsi 239, Silnov 237 ja Shustov 235. Varsinkin Ukhov ja Silnov olivat todella vakuuttavia ja jos yltävät lähellekään samaa tasoa Lontoossa, niin ratkaisevat voiton keskenään myös siellä.

Naisten puolella on vain yksi suosikki ja se on Chicherova. Chicherova hyppäsi Venäjän karsinnoissa 203, jonka jälkeen korotti riman 208. Vielä 208 ei mennyt, mutta ei ylitys nyt kovin kauaksikaan jäänyt.

Seiväs

Lavillenie, Otto ja Mohr lähtevät kisaan suurimpina suosikkeina. Huikea kisa jälleen luvassa.

Naisten puolella ei olla toistaiseksi nähty oikein mitään ihmeellistä kun Isinbajeva ei ole kautta vielä avannut. Toistaiseksi kuusi naista on kyllä hypännyt 470, mutta kärkitulos 477 tuskin kuningatarta pelotaa. Isinbajeva on yksi kolmesta naisesta, joka voi Lontoossa tehdä yleisurheilun historiaa ottamalla kolmannen peräkkäisen henkilökohtaisen kultamitalin. Isinbajevalla lienee myös kaikkein parhaimmat mahdollisuudet tämä tehdä.

Pituus

Miesten pituuskisa on aika auki. Kärjessä on hyvin tasaista kun kukaan ei ole vielä tehnyt aivan huippuhyppyä. Kuten EM-kisoistakin näki, niin esimerkiksi Bayerilla on mahdollisuuksia erittäin pitkään hyppyyn, mutta niin on monella muullakin.

Naisten taso pituudessa on ollut häkellyttävä tänä vuonna. 2000-luvulla 7 metrin ylittäjiä on keskimäärin ollut aika tarkalleen kolme per vuosi. Yhtenä vuotena ylittäjiä oli peräti 5, mutta vastaavasti kolmena vuotena niitä on ollut vain 1. Tänä vuonna vähintään 700 on hypännyt peräti 8 naista ja vähintään 695 on hypännyt peräti 13 naista. Aika monella on siis omat mahdollisuutensa ihan mestaruuteen asti.

Kolmiloikka

Parin Jenkin lisäksi mestariksi voisi olla ehdolla ainakin Adams ja Donato. Kuubalaiset on tänä vuonna olleet vähän ruosteessa, mutta toisaalta Lontoossahan ne pitkät hypyt pitää vasta tehdäkin.

Saladuha lähtee naisten kisaan suosikkina, mutta Ibarguen on kyllä kykenevä todella pitkiin loikkiin myös. Muut haastajat tulevatkin sitten jo selvästi kauempana. Pronssille yksi mielenkiintoinen ehdokas on Lebedeva, joka Venäjän mestaruuskisoissa hyppäsi 14,68. Lebedevan sarja sisälsi myös useita muita päälle 14,50 olleita hyppyjä, joka lupaa kyllä hyvää Lontoota ajatellen.

Keihäs

Thorkildsen ja De Zordo kun ovat kärsineet loukkaantumisista, niin uusilla nimillä olisi hyvät mahdollisuudet mitaleille. Tosin Thorkildsen voi tietysti mitalin ottaa puolikuntoisenakin. Vesely on ollut tällä kaudella hyvä, mutta muuten taso ei vakuuta. Tilaston kärkipäässä on paljon epävarmuudestaan tunnettuja heittäjiä sekä yhden heiton ihmeitä. Ainoat tasaisen hyvät laatuheittäjät tänä kesänä ovat olleet Vesely ja Pyatnytsyan. Vesely on suosikki kisaan, mutta ei nyt niin kovin suuri sellainen. Pitkämäki on pariin otteeseen sanonut miestä erittäin varmaksi heittäjäksi, eikä mies ole tänä vuonna yhdessäkään kisassa flopannutkaan. Kolmessa kisassa yli 85 metriä ja huonoimmillaankin yli 81 metriä. EM-kisojen karsinnassa jäi tosin alle 80 metrin. Muita potentiaalisia mitalisteja ovat ainakin Mannio, Pariisissa hyvin heittänyt Bannister sekä Avan, vaikka EM-kisoissa karsintaan jäikin. Toivottavasti Mainnion lisäksi myös 2 muuta suomalaista heittäjää menee finaalin, ketä ne sitten onkin.

Naisten puolella tutut nimet kuuluvat suosikkeihin, mutta yksi uusi nimikin sinne voidaan lisätä. Vanhat tutut ovat tietysti Spotakova, Obergföll, Abakumova ja Viljoen. Uutena nimenä listaan voidaan lisätä tuore euroopanmestari Rebryk. Rebryk voi hyvinkin ennätyksiään parannella Lontoossa, sen verran vakuuttavia olivat pari EM-kisojen heittoa. Abakumova ei puolestaan vakuuttanut Venäjän mestaruuskisoissa. Heitti toki pari kertaa 64 metriä, mutta toiminta oli kyllä melko jäykän näköistä. Takana tosin lienee ollut kova treenijakso. Oman mausteensa kisaa voivat antaa myös pari kiinalaista, jotka ovat tänä kesänä heittäneet jo 65 metrin tasolle.

Kuula

Ei uutta auringon alla. Jenkit, Storl, Majewski ja Armstrong kisaavat voitosta. Pienen yllätysmahdollisuuden voisi jättää Venäjän mestaruuskisoissa kaksi kertaa 21,50 nurkille työntäneelle Sidoroville.

Naisten puolella voitto ratkaistaneen tänäkin vuonna Ostapchukin ja Adamsin välillä, jotka molemmat ovat tänä vuonna työntäneet päälle 21 metrin. Ostapchuk on tänä kesänä tehnyt jo kaksi uutta Valko-Venäjän ennätystä, mutta aivan odottamatonta ei olisi, että olympiakultaan vaadittaisiin vielä kolmaskin. Pronssille löytyy useita ehdokkaita: Kolodko, Lijiao, Camarena-Williams, Kleinert ja Mikhnevich.

Moukari

Tikhon, Pars ja Fajdek ovat tilastojen kärjessä. Tikhon heitti neljän vuoden tauon jälkeen yhden kisan toukokuussa, mutta ko. kisan tulos 82,81 riittää edelleen kärkipaikkaan. Mies ei ole tämän jälkeen kisannut ja on vaikea sanoa kuuluuko mies Valko-Venäjän joukkueeseen. Jos mies mukana on, niin saattaa hyvinkin kisan viedä. Muutoin Pars ja Fajdek ovat vahvoilla.

Naisten kisan suosikkeja ovat Lysenko ja Heidler. Pronssillekin löytyy tuttuja ehdokkaita: Wenxiu, Menkova, Khanafeyeva, Moreno, Wlodarczyk jne. Lysenkon sarja Venäjän mestaruuskisoissa oli vakuuttava ja lähes ME tasollaan saa Heidler heittää jos meinaa mestaruuden ottaa.

Kiekko

Tutut nimet kärjessä: Harting, Alekna, Malachowski, Kovago ja Hadadi. Uusi kaveri lajin huipulla on EM-kisoissa epäonnistunut Okoye, joka on tänä vuonna nakannut yli 68 metriä. Uusi tuttavuus finaalitasolla voi olla myös jamaikalainen Smikle, joka on heittänyt yli 67 metriä.

Naisten mestari löytynee joukosta Pishchalnikova, Muller, Perkovic, Barrios ja Yanfeng. Barrios on viime kisoissa ollut vähän ruosteessa, mutta muut ovat aivan viime aikoinakin heitelleet kunnon kaaria, joten lupa on odottaa todella kovatasoista kilpailua. Taso tänä vuonna on ollut kova kun 4 naista on heittänyt yli 68 metriä ja pari muutakin on jäänyt siitä vain parikymmentä senttiä.
 

Sic

Jäsen
Aivat huikeat odotukset ovat kyllä koko olympialaisia kohtaan ja toki myös yleisurheiluviikkoa kohtaan. Miesten satasella luotan Boltiin vieläkin vankasti vaikka Blake on osoittanut olevansa hirmukunnossa, siitä huolimatta Usain on ennenkin näitä mitaleita kahminut ja kokemuksen voimalla kahmii nytkin. 200 metrille pätevät samat sanat. En ihmettelisi jos Bolt taistelisi kirkkaimmista mitaleista 2016 olympialaisissakin, mieshän olisi vasta 29 vuotias silloin.

Miesten keihäässä on toiveissa vähintäänkin EM-kisoja tasokkaampi kisa, haluan nähdä päälle 85 metrisiä heittoja tällä kertaa. Uskon että Ruuskanen on hyvässä heittokunnossa lontoossa (oletan että pääsee kisajoukkueeseen) ja jos heitto-olosuhteet ovat vaikeat niin se voi olla hänen etukin. Mannio ei ollut eilen Pariisin kultaisen liigan osakilpailussa vedossa, mutta eiköhän siellä ladata kaikki mahdollinen olympialaisiin myös. Kaikenkaikkiaan olympialaisistakin pitäisi keihäästä mitali saada suomelle, siitä on lähdettävä.

Näiden lisäksi seuraan yleisurheilupuolelta etenkin kuulaa, moukaria, korkeushyppyä, seiväshyppyä ja pituushyppykisoja. Kaikissa noissa nähdään varmasti viihdyttävät kisat ja tulokset voivat venyä hyvissä olosuhteissa koviksi, eikä tietysti sovi unohtaa pitkiä juoksumatkoja joissa voidaan hämmentää erittäin kovia taisteluita.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Aivat huikeat odotukset ovat kyllä koko olympialaisia kohtaan ja toki myös yleisurheiluviikkoa kohtaan. Miesten satasella luotan Boltiin vieläkin vankasti vaikka Blake on osoittanut olevansa hirmukunnossa, siitä huolimatta Usain on ennenkin näitä mitaleita kahminut ja kokemuksen voimalla kahmii nytkin. 200 metrille pätevät samat sanat.

Huikeat on odotukset täälläkin, etenkin yleisurheilun suhteen, mutta myös kisoille kokonaisuudessaan. Boltin ja Blaken välinen taistelu on ainakin minulle kisojen suurin mielenkiinnon kohde. Siihen kumpi voittaa Lontoossa sanoisin, että mikäli Bolt pääsee lähelle vuoden 2009 kuntoaan, eikä sössi juoksuaan heti lähdössä, niin tuskin Blakesta sille vastusta satasella ole. En oikein usko, että Blake pystyisi juoksemaan 9.6 ja alaosia Lontoossa, mihin Boltilla puolestaan on mahdollisuudet. Kakkosella tilanne on hiukan toinen, koska Jamaikan karsinnoissakin Bolt tuli kurvista ensimmäisenä, niin kuin tulee tapahtumaan myös Lontoossa, mutta kaarteen jälkeen Blaken nopeus on niin huikea, että on mahdollista, että Blake vie kakkosen mestaruuden vaikka Bolt olisi lähellä 2009 kuntoaan. Viime vuonna kun Blake kellotti kakkosella 19.26, niin miehen lähtö oli hidas ja kaarrejuoksu varovaista, mutta kaarteen jälkeen tykitys oli kovempaa kuin mihin Bolt on ikinä pystynyt. Tosin Blakehan teki juoksunsa tietysti loivakaarteisella radalla ja yksittäisessä kisassa, kun vastaavasti Bolt teki ME:t monen juoksun päätteeksi. Joka tapauksessa sanoisin, että mikäli Blake on Boltin tuntumassa vielä kaarteen jälkeen, niin Blaken mestaruus voi olla lähellä. Tosin alku- ja välierissähän miesten kunto tietysti vasta selviää. En tiedä nähdäänkö satasella ME:tä lähentelevää aikaa, mutta sanoisin, että pieni pettymys on jos kakkosella ei nähdä kovan kisan lisäksi myös huikeaa aikaa, tai oikeastaan huikeita aikoja.

Lontoota odotellessa kannattaa katsoa pätkiä edellisistä kisoista. Toivottavasti näissä kisoissa päästäisiin edes lähelle samoja tunnelmia kuin Pekingissä.
Usain Bolt rikkoi ennätyksiä Pekingissä - 100 m
Usain Bolt rikkoi ennätyksiä Pekingissä - 200 m
 

-RVL-

Jäsen
Miesten sadan metrin finaalin alkaessa saattaa olla televisioiden ääressä jonkin verran ihmisiä ympäri maailman. Gatlinin ja Gayn paluu tuo oman mausteensa soppaan.

Itse en nähnyt Berliinin kisoja ja Daegun kisoista ei jäänyt kokonaisuudessaan hirveän hyvä maku, joten toivottavasti Lontoo ei tuota pettymystä. Viikon jos sataa ja lämpötila pyörii 10-15 asteen hujakoilla niin ei se paljoa naurata urheilijoita eikä katsojia.

Henkilökohtaiset kohokohdat lienee ennakkoon miesten satanen, naisten kakkonen, naisten pika-aidat, naisten keihäs ja miesten ottelu. Joissakin ehkä vähän vähemmän mielenkiintoisissa lajeissa yksi ainut urheilija, mahdollisesta ylivoimaisuudestaan huolimatta tekee lajista erittäin kiinnostavan. Veikkaan, että kisoissa nähdään ainakin yksi maailmanennätys. Se ei välttämättä ole hirvittävän rohkea veikkaus, sillä kyllä siellä potentiaalia on monessa eri lajissa ME-lukemiin.

Onneksi aikaero on pieni Suomeen verrattuna, joten kisat tulee järkevään aikaan Eurooppalaisten katsojien että urheilijoiden kannalta.
 
Viimeksi muokattu:

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Itse en nähnyt Berliinin kisoja ja Daegun kisoista ei jäänyt kokonaisuudessaan hirveän hyvä maku, joten toivottavasti Lontoo ei tuota pettymystä. Viikon jos sataa ja lämpötila pyörii 10-15 asteen hujakoilla niin ei se paljoa naurata urheilijoita eikä katsojia.

Henkilökohtaiset kohokohdat lienee ennakkoon miesten satanen, naisten kakkonen, naisten pika-aidat, naisten keihäs ja miesten ottelu. Joissakin ehkä vähän vähemmän mielenkiintoisissa lajeissa yksi ainut urheilija, mahdollisesta ylivoimaisuudestaan huolimatta tekee lajista erittäin kiinnostavan. Veikkaan, että kisoissa nähdään ainakin yksi maailmanennätys. Se ei välttämättä ole hirvittävän rohkea veikkaus, sillä kyllä siellä potentiaalia on monessa eri lajissa ME-lukemiin.

Onneksi aikaero on pieni Suomeen verrattuna, joten kisat tulee järkevään aikaan Eurooppalaisten katsojien että urheilijoiden kannalta.

Kuten Helsingin EM-kisojen ketjussa kirjoitin, ero Lontoon kesään oli siinä, että siellä vain on sumua enemmän ja sataa enemmän. On syytä toivoa, ettei keli tee temppuja. Tarpeeksi tuli jo mm. polvivammoja juoksuissa ihmisille. Olympialaiset ovat sellainen paketti, että kaikkea katsotaan, mitä voidaan, mutta yleisurheilu taitaa olla kokonaisuudessaan monelle se herkin kohta.

ME nähdään varmaankin, mutta ei välttämättä miesten satasella. Pikamatkat, korkeudet, seipäät, keihäät, miesten moukari, 10-ottelu, pituudet, siinä sitä herkkua riittää. Yllättävän hyvin silti jaksaa katsella kaikkia lajeja, ei tätä juhlaa ole liian usein tarjolla.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tarkoitus kyllä olisi seurata Olympialaisia niin paljon kuin suinkin mahdollista. Niin suuri ja mielenkiintoinen tapahtuma kyseessä, että herkkua on luvassa vain neljän vuoden välein, siksi kiinnostus on kova. Suomalaisten menestys mahdollisuuksista en osaa sanoa juuta enkä jaata, toivotaan mitaleja mahdollisimman paljon, mutta tuleeko niitä miten monta, on toinen kysymys.
 

Lampinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Jere Lassilan joukkueet
Mannio, Pitkämäki ja Ruuskanen siis keihäsmiehiksi. Nyt kävi kalliiksi Wirkkalan silmistä katsottuna tuo EM-spedeily. Olis antanut nilkan olla kaikes rauhassa ja tähdätä pikkuisen isompiin karkeloihin..
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Seiväs
Lavillenie, Otto ja Mohr lähtevät kisaan suurimpina suosikkeina. Huikea kisa jälleen luvassa.

Mikä muuten on Steven Hookerin tilanne? Kisoihin valittu, mutta kummoista tulosta ei ulkoa tältä kaudelta ole, hallisssa toukokuussa(?) 572.

Teki kyllä suuren vaikutuksen Berliinissä 2009.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

TKH

Jäsen
Kattelin tuossa, että miesten kolmiloikassa vain 15 miestä on hypännyt A-rajan tänä kesänä. Pituudessa ylittäjiä on 22. Vastaavasti kiekossa ja keihäässä A-rajan ylittäjiä oli yli 30. Naisten lajeissa on korkeutta lukuunottamatta paljon A-rajan ylittäjiä. Korkeudessa A-rajan ylittäjiä on todella vähän, vain 17 miestä ja 14 naista.

Korkeus: A-rajat 231 ja 195. Miehissä ylittäjiä 17 ja naisissa 14.
Seiväs: 572 ja 450. Ylittäjiä 19 ja 35.
Pituus: 820 ja 675. Ylittäjiä 22 ja 27.
Kolmiloikka: 17,20 ja 14,30. Ylittäjiä 15 ja 30.
Kuula: 20,50 ja 18,30. Ylittäjiä 26 ja 29.
Kiekko: 65,00 ja 62,00. Ylittäjiä 34 ja 29.
Moukari: 78,00 ja 71,50. Ylittäjiä 24 ja 31.
Keihäs: 82,00 ja 61,00. Ylittäjiä 31 ja 25.
 

TKH

Jäsen
Mainitaan pari julkistettua joukkuetta.

Russia announces team of 104 for London
Host nation announces squad of 72 for London Olympics

Eipä noissa kovin suuria yllätyksiä ole. Venäjän joukkueessa tosin kummastuttaa pari valintaan. Keihäässä jättivät valitsematta EM-kisoissa hopeaa ottaneen Iordanin ja valitsivat sen sijasta tällä kaudella parhaimmillaan 79,5 metriä heittäneen Korotkovin. Maan mestaruuskisoissa Makarov ja Tarabin olivat niin sekaisin, että niiden poisjättämisessä ei ollut mitään yllättävää, mutta se, että valitsivat ennemmin Korotkovin B-rajalla kuin Iordanin A-rajalla oli kyllä hiukan omituinen valinta. Korotkov tosin voitti maan mestaruuden. Toinen hiukan oudompi ratkaisu oli jättää tällä kaudella kahdessa kisassa yli 80 metriä heittänyt kauden tilastonelonen Litvinov pois ja valita maan mestaruuskisoissa huonosti heittänyt Zagorniy sen tilalle. Litvinov on heittänyt tänä kesänä viisi kisaa ja kolmessa on mennyt vähintään 79,5 metriä, mutta toisaalta kahdessa kisassa mies on jäänyt ilman tulosta. Yksi näistä oli maan mestaruuskisojen karsinta, mikä sitten osoittautui ratkaisevaksi. Zagorniy on heittänyt parhaimmillaan vajaat 78,5 metriä, mutta maan mestaruuskisoissa mies jäi alle 74,5 metrin tulokseen.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
Mikä muuten on tuon yipsin suomenkielinen käännös? Tiedän kyllä mistä kyse, mutta onko sille sanaa suomessa?

Jotenkin kohtalon ivaa, että mies joka voitti maailmanmestaruuden kylmiltään kahdella hypyllä, ei vaan osaa enää hypätä.

hermoilu - the yips, kategoria: arkityylinen, substantiivi
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
hermoilu - the yips, kategoria: arkityylinen, substantiivi

No juu, sitähän se on, mutta kuitenkin selkeästi spesifimpiä. Neuromuskulaarinen dystonia, olisko tuo sitten rimakauhu tässä tapauksessa.
 

Kaivanto

Jäsen
Hookerin tilasta en osaa sanoa mutta eikö tuo yips ole pikemminkin jonkin sortin hienomotorinen häiriö ja "hermoilu" melko harhaanjohtava käännös? Jotenkin hullua sanoa, että Stephen Hendry oli maailman paras snookeristi ja voitti mm. seitsemän maailmanmestaruutta, mutta sitten hän alkoi hermoilla.
 

TKH

Jäsen
Hookerin tilasta en osaa sanoa mutta eikö tuo yips ole pikemminkin jonkin sortin hienomotorinen häiriö ja "hermoilu" melko harhaanjohtava käännös?

Mitä Hookerista olen aikaisemmin lukenut, niin niistä sai kuvan, että kyse olisi enemmänkin jostain yläpään ongelmien aiheuttamasta "hermoilusta" kuin oikeasta motoriikan ongelmista, mutta en sitten tiedä miten asia oikeasti on.

Yips or the yips is the apparent loss of certain fine motor skills, seemingly without explanation, in one of a number of different sports. The technical term is focal dystonia.
Yips
 

JPriest

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Moukari

Tikhon, Pars ja Fajdek ovat tilastojen kärjessä. Tikhon heitti neljän vuoden tauon jälkeen yhden kisan toukokuussa, mutta ko. kisan tulos 82,81 riittää edelleen kärkipaikkaan. Mies ei ole tämän jälkeen kisannut ja on vaikea sanoa kuuluuko mies Valko-Venäjän joukkueeseen. Jos mies mukana on, niin saattaa hyvinkin kisan viedä. Muutoin Pars ja Fajdek ovat vahvoilla.

Ei missään siis missään nimessä saa unohtaa Koji Murofushia tai Primoz Kozmusta. Ilmeisesti kumpikaan ei ole kisoja kiertänyt tänäkesänä, mutta molemmat ovat saapumassa Lontooseen. Tikhonista taas tiedä miten sujuu, mutta kaiketi pitäisi olla kunnossa.
 

TKH

Jäsen
Ei missään siis missään nimessä saa unohtaa Koji Murofushia tai Primoz Kozmusta. Ilmeisesti kumpikaan ei ole kisoja kiertänyt tänäkesänä, mutta molemmat ovat saapumassa Lontooseen. Tikhonista taas tiedä miten sujuu, mutta kaiketi pitäisi olla kunnossa.

Niin, ei tuossa nyt ole ollut tarkoituskaan kaikkia potentiaalisia nimetä, vain 2-3 hyvin lyhyesti. Murofushi ei ole heittänyt kuin yhden ainoan kisan, mutta muistelen että sekin kisa (72-73 m) heitettiin vesisateessa, joten miehen kunnosta on hyvin vaikea sanoa.
 

TKH

Jäsen
Olisi kuulunut jonnekin vitsi-ketjuun, mutta laitetaan nyt kuitenkin tänne.

"If he gets a Blake start, we are looking at 8.9, 8.88, three eights in the 100 metres," Smith said Tuesday.
American Tommie Smith thinks Bolt can go below 9 seconds

Häiskä on selvästi viettänyt aikaansa poltellen kaikenlaista kamaa, mutta kakkosen osalta mies ei sentään ole täysin ulalla.

"If he gets a Blake start in the 200 and comes off the turn with that technique of his, he might really go sub-19."
 

TKH

Jäsen
Naisten taso pituudessa on ollut häkellyttävä tänä vuonna. 2000-luvulla 7 metrin ylittäjiä on keskimäärin ollut aika tarkalleen kolme per vuosi. Yhtenä vuotena ylittäjiä oli peräti 5, mutta vastaavasti kolmena vuotena niitä on ollut vain 1. Tänä vuonna vähintään 700 on hypännyt peräti 8 naista ja vähintään 695 on hypännyt peräti 13 naista.

Kattelin tuossa, että viimeksi vastaava taso pituudessa on ollut aikavälillä 1984-1988. Tämä tosin vain tason laajuuden suhteen mitattuna, ei yksittäisen kauden kärkituloksen suhteen. Ohessa hiukan karkeata tilastoa.

1984: 12 vähintään 700 hypänneitä. 16 vähintään 695 hypänneitä.
1985: 10 vähintään 700. 11 vähintään 695.
1986: 11 vähintään 700. 12 vähintään 695.
1987: 9 vähintään 700. 11 vähintään 695.
1988: 10 vähintään 700. 13 vähintään 695.

Tänä vuonna siis vastaavat lukemat ovat jo nyt 8 ja 13.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös