Viestin lähetti Dave
:-) Tämä tarjosi ainakin meikäläiselle talotekniikan asiantuntijatehtävissä toimivalle päivän huumoriannoksen.
Ei kannata Englannissa hämmästellä jos paskaviemäri on asennettu talon ulkopuolelle. Tai vesijohdot. Lämpimän käyttöveden lämmityskin on työn ja tuskan takana: au pairien kauhutarinat siitä, että kylvetään kerran viikossa koko perhe samassa vedessä vuorotellen ja au pairit viimeisenä, eivät ole läheskään aina tuulesta temmattuja. Varsin yleisiä Englannissa ovat edelleen pesualtaat, joissa ei ole sekoittavaa hanaa, vaan vanhaan malliin kaksi erillistä juoksuputkea, toinen kylmälle ja toinen kuumalle tai "kuumalle" vedelle. Meikäläisillehän sen sijaan Oras Electrat ovat jo aikoja olleet arkipäivää jokaisessa julkisessa paikassa, lämmintä vettä tulee sitäkin aina ja nopeasti. Tai sitten talojen puutteellinen lämmitys. Englannissahan ei ole talvea koskaan, mitä nyt joka vuosi sellainen tulee yllätyksenä. Oikeastaan helpompi olisi luetella ne tapaukset, kun Englannissa on jotakin tehty oikein.
Hyvinvointivaltion määritelmä on siinä että vesijohdot/viemärit on talon seinien sisäpuolella ja joka lavuaarissa on Oras electra sekoittava hana? Ei ihme että suomalaiset kuvittelevat asuvansa hyvinvointivaltiossa. Tuota ei yksinkertaisempi kaveri osaisi ajatellakaan ;-D
Itselläni on myös yhdessä lavuaarissa erilliset hanat, muissa on vain yksi reikä mistä vesi tulee - en tiedä onko tuo oikea sekoittava hana vai vain joku onneton räpellys jolla pyritään huijaamaan tietämätöntä, itse kun en ole talotekniikan asiantuntija. "Kuumaa" vettä tulee hanasta, ja kylmääkin - ja siihen pystyy myös itse vaikuttamaan kumpaa tulee vai peräti ihan molempia. Vesi/viemäriputket ovat ulkopuolella kun siihen aikaan kun talo on rakennettu ei juoksevaa vettä ole ollut, selvä merkki alkeellisesta sivistystasosta ja kehitysmaasta (joku talotekniikan asiantuntija voisi tätä kyllä selventää vielä minulle että minkä takia se on huono asia?? Tällaiselle suomessa edellisessä asunnossa fiksusti ja taiteen sääntöjen mukaan tehdyssä hienossa betonimöhkäleessä kuukausitolkulla putkiremontista kärsineelle...)
Minulla on eteisen seinässä laatikko jossa on + ja - painikkeet, ja näyttö näyttää lämpötilan, siitä painelemalla asunnon lämpötilaa saa säädeltyä ulkolämpötilan - 40 asteen välillä. Suomessa kerrostaloissa elelin aina syksyisin sen mukaan palellen kun taloyhtiö hyväksi katsoi alkaa lämmittämään huoneistoja. Sen jälkeenhän patterinkulmissa olevia mutikoita vääntelemällä sai jonkinlaisen illusion lämpötilan sääntelemisestä. Täkäläiset ovt usein niin itsekkäitä että haluavat säätää kämppänsä lämmityksen haluamakseen, riippumatta siitä millaista lämpötilaa naapurit pitävät. Edellisessä asunnossa tosin oli sellainen pyöritettävä kiekko, eikä digitaalinäyttö mutta samaan käyttötarkoitukseen se kelpasi. Talvihan täällä on kuitenkin onneksi suht leuto niin että kun on kunnon kuumavesipullo niin perse ei yleensä jäädy patjaan kiinni yöaikaan edes tammikuussa.
Lämpimän käyttöveden lämmityksestä en ole tajunnut vielä miten tuskallista se on. Sama kaasuboileri joka lämmittää lämmitysvettä lämmittää myös käyttöveden. Toistaiseksi en ole vielä tajunnut että asialle pitäisi jotain tehdä, kun tuntuu itsekseen toimivan.
Mitä veteen ja lämmitykseen tulee, niin totta on että monissa paikoissa Lontoossa vedenpaine on heikohko: tarkoittaa sitä että hanasta vettä ei tule painepesurin voimalla (minulle on normaalisuihkutteluun kyllä riittänyt mutta oikein pinttynyttä paskaa sillä ei irti saa, pitää käyttää saippuaa - jota tosin pitää tuottaa suomesta kun täällä sellaista ei tunneta). Talojen lämmityksen suhteen luulisin että aika harvassa talossa nykyään lämmitys on ongelma, mutta kun puhutaan yksinkertaisista ikkunoista ja vanhoista taloista niin veto kyllä käy - eli eristys ei aina ole kovin kummoinen. Jos suomessa joskus olisi osattu tehdä sellaisia taloja jotka ovat asumiskelpoisia vielä sadan vuoden iässäkin, saattaisi suomessakin tällaista esiintyä. Mutta suomalaiset talotekniikan asiantuntijat kaukaa viisaasti rakentavat lyhytaikaisempia taloja niin ettei ajan hammas pääse niihin puremaan.
Niin, ja minun asuntoni ei ole ainoa jossa vettä tulee ja menee ja lämmintäkin on, huhujen mukaan Birminghamissa on toinen jossa myös on lämmitysjärjestelmä.
Mitä noihin au-pairien kauhutarinoihin että kylvetään kerran viikossa koko perhe samassa vedessä, niin puhutaanko nyt ajasta jolloin suomalaiset eivät vielä olleet laskeutuneet puusta? Yhtä todennäköistä on väittää että suomalaiset asuvat koko suku samassa huoneessa, siat lampaat ja muut elukat samassa läjässä ja syövät kattilasta puuroa yhteisellä lusikalla. Mutta näinhän sitä oppii uutta vieraista kulttuureista :-)
Hyvinvointivaltio kysymyksestä varsinaisesti, en tarkoittanut talo/lvi-tekniikka alan hienouksia, vaan lähinnä yhteiskunnallisia asioita kuten: sairaan/terveydenhoitopalvelut, sosiaaliturva, yleiset palvelut jne. Näillä aloilla, vaikkakin tuon talotekniikan kustannuksella, uskaltaisin sanoa että briteissä asiat ovat paremmin. Jonot lääkärille ovat lÿhemmät, lääkärissäkäynti on ilmaista, lääkkeet ovat ilmaisia, työttömyyttä on hyvin vähän, vähävaraisten kotieläimetkin hoidetaan ilmaiseksi jne jne.